2020-01-11 423 浏览
好多年前曾經去過天后總店食過,印象中係幾好食,後來元朗店開左,都食過一次,今晚重遊舊地,睇下係咪水準依然😃?明太子蛋卷 $70熱辣辣🔥上碟,蛋卷熱辣辣,口感好嫩滑👍🏻加上明太子帶少少鮮鹹味,2者好夾,好味😋推介原隻燒茄子 🍆 $48唔好食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻話就話燒茄子,但同白灼茄子冇分別,完全冇味🤮唐揚魷魚鬚 🦑 $60炸得香脆,但坦白講,同街邊小吃差不多質素,價格卻貴很多🤷🏻‍♀️秘汁鰻魚蛋包飯 配咖喱汁 $118蛋嫩滑,飯入面有粒粒鰻魚,味道不錯,但鰻魚同咖喱汁唔太夾🤨個醬汁係自選的,有茄汁、咖喱汁、芝士白汁,可能今次揀錯汁😂海膽蛋包飯 配芝士白汁 $138芝士白汁好淡味,飯入面唔係好覺有海膽😅但整體都係好味的👌🏻😉今天的蛋包飯仍然好味😋以前餐單主要是蛋包飯,較少其他食品,現今款式多了很多👍🏻

明太子蛋卷 $70
熱辣辣🔥上碟,蛋卷熱辣辣,口感好嫩滑👍🏻
加上明太子帶少少鮮鹹味,2者好夾,好味😋
推介

原隻燒茄子 🍆 $48
唔好食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
話就話燒茄子,但同白灼茄子冇分別,完全冇味🤮

唐揚魷魚鬚 🦑 $60

秘汁鰻魚蛋包飯 配咖喱汁 $118
蛋嫩滑,飯入面有粒粒鰻魚,味道不錯,但鰻魚同咖喱汁唔太夾🤨
個醬汁係自選的,有茄汁、咖喱汁、芝士白汁,可能今次揀錯汁😂
海膽蛋包飯 配芝士白汁 $138
芝士白汁好淡味,飯入面唔係好覺有海膽😅
但整體都係好味的👌🏻😉

2019-12-31
估唔到原來香港係有咁高質咁似日本既蛋包飯專門店🤯好痴線,入到去我以為自己去咗日本!成個裝修、食物質素以至員工貼心又有禮貌既服務,真係好有去咗日本既感覺!餐廳入面係用黑膠唱片播歌,老餅開既我表示十分滿意。木村雞柳蛋包飯🍛($78) + 轉流心蛋 (+$18) 好好味呀🤩🤩🤩必轉流心蛋!必轉流心蛋!必轉流心蛋!個蛋好濃蛋味,上到枱店員會幫你切,包保入面一切開就湧泉咁湧出嚟,蛋流瀑布就係咁形成咗🤪!醬汁方面有得揀咖哩汁、茄汁、芝士白汁,我就揀咗咖哩,味道都係傳統既日本咖哩味,甜甜地咁。仲好好好欣賞佢地個飯,用咗咖哩醬沙,每粒飯粒都充滿咖哩香,然後雞肉又多,真係CP值爆登呀🌟🌟🌟🌟❗️❗️❗️❗️
  • 木村雞柳蛋包飯🍛 + 轉流心蛋
終於有機會去到母校附近既「生原創蛋包飯」一試🍳🍚對蛋包飯係有份痴迷🤤應該係青少年時代迷上佢既獨特質感, 既軟滑又有內饀; 呢份感情大概係少男迷上輕熟女既道理❤️ 門口密麻麻既海同報導都及唔上個「蛋」字招牌, 唔駛CHECK IP都知佢賣乜📶入到黎有黃色既燈光似浸淫係蛋黃中間💛坐低後一望, 不得了, 係黑膠唱碟呀🎶老闆竟然犠牲珍貴既一大片店面黎放左成枱音樂架, 兩部黑膠機加埋個MIXER🔊 係哥哥既歌聲中, 視線一掃, 餐廳入面極多以蛋為題材: 壁燈、吊燈、牆裝飾🥚老闆充份係舖頭展現自我風格, 呢種情懷大概係香港昂貴租金下, 係做食肆既小確幸💕 午市MENU極簡單, 四飛飯加個沙律餐飲, 我諗係對應番附近學校午市既需求👨‍🏫中間既牛肉炒飯更加有埋個學生價。周六差兩點半先黎, 包場咁滯, 等咗10分鐘左右有得食✔️ 牛肉蛋包飯跟咖喱汁係皇道🍛湖水藍既碟面, 啡色既咖喱攔腰咁間開蛋包。黃黃既蛋包飯切開後係混合牛肉汁既米飯。略嫌飯身有少許硬, 但醬、飯、滑蛋撈埋一齊入口, 錯綜複雜既味道但又混淆不清就係蛋包飯既特色✔️ 另一個白汁吉列豬蛋白飯無咖喱牛既不羈。白汁帶住乖巧既芝士味🧀 老老實實咁伴住蛋入

咖哩牛肉蛋包飯

另一個白汁吉列豬蛋白飯無咖喱牛既不羈。白汁帶住乖巧既芝士味🧀 老老實實咁伴住蛋入面既白飯, 面頭既炸豬扒, 可惜未因為飯既老實而成功, 帶點韌, 難咬開❌

白汁吉列豬扒蛋包飯

一個LATE LUNCH, 係中音甜, 低音準既哥哥歌聲下, 盛惠130蚊。食物尚可👌環境無得輸💯加埋蛋包飯既矜貴, 希望長做長有🤗
2019-09-21
咖哩牛肉蛋包飯
2019-07-22 458 浏览
見上網都幾多人推介呢間蛋包飯,所以就入嚟一次。睇到餐牌,發現午餐比平時抵食好多,加兩蚊仲有支裝汽水。講返蛋包飯,彈果然好啊,但略嫌入邊嘅炒飯太重口味,有啲客而且唔叫好多肉。
2019-06-18 524 浏览
成日都經過呢間蛋包飯店舖, 今日放假, 終於有機會試試, 其實個人覺得蛋包飯係源自日本(估下咋), 入到店裡面感覺好特別, 日本得黎又好似唔日本, 又有D沖繩feel, 裝飾品好靚! 可能平日關係, 又已經3pm, 只係得我一個顧客.坐底後就聽到有音樂播放, 發現門口旁邊有個打碟區, 而且係黑膠碟添, 有個似係老闆嘅人打碟, 好特別.牛肉蛋包飯汁, 飯, 蛋都好好味, 一淡混合晒3樣感覺好滿足. 唯一蛋其實可以生D, 煮得太熟會唔夠滑身.好似仲有串燒, 刺身, 燒物, 下次同朋友黎可以試下.
牛肉蛋包飯

好似仲有串燒, 刺身, 燒物, 下次同朋友黎可以試下.
2019-05-10
下午茶
2019-06-14 382 浏览
之前朋友介紹左間蛋包飯幾好食,出開元朗所以順便去試試。裝修好有日本feel,好多和風擺設。仲有部留聲機喺到播黑膠碟,啲聲真係無得比。芝士無骨雞翼,外層炸到好脆,入面雞肉嫩滑,仲包住流心芝士,唔錯。吉列豬扒蛋包飯,蛋好大舊。加左錢轉流心蛋,店員會即時幫我地界隻蛋一刀,瞬間打開左隻蛋,蛋漿流哂出黎好治癒。食落好香蛋味,豬扒亦炸到好香脆。
之前朋友介紹左間蛋包飯幾好食,出開元朗所以順便去試試。

裝修好有日本feel,好多和風擺設。

仲有部留聲機喺到播黑膠碟,啲聲真係無得比。

芝士無骨雞

吉列豬扒蛋包飯,蛋好大舊。

2019-06-07
午餐
芝士無骨雞
2019-04-27 525 浏览
元朗生原創蛋包飯一入到去環境已經岩哂feel成面牆都系蛋 多手仔仲按一按 系軟林林既玩具蛋!配合餐廳主題 — 蛋包飯咖哩汁流心蛋包飯茄汁蛋包飯整體黎講入面既豚肉炒飯平平常常成個菜重點系蛋 整得幾滑口送菜後工作人員會幫你拎刀介開個蛋番開2邊 再加紫菜粉 便可享用第一次食感覺系唔錯因為佢既汁配埋一起食會好d 如果唔系就可能會食到膩啊個人就覺得茄汁比較好食酸酸甜甜都幾開胃但系就比較普通而且價錢偏貴 所以一嘗便可 貪得意試一次好了
元朗生原創蛋包飯
一入到去環境已經岩哂feel

成面牆都系蛋 多手仔仲按一按 系軟林林既玩具蛋!
配合餐廳主題 — 蛋包飯

但系就比較普通
而且價錢偏貴
所以一嘗便可 貪得意試一次好了
2019-03-17 477 浏览
叫了一客三文魚蛋包飯,鰻魚蛋包飯及蟹柳沙律。三文魚蛋包飯沒有味道,鰻魚蛋包飯只有幾粒鰻魚,味道一般。最過分係個沙律無沙律醬。多次致電送回亦無人理會。P.S. 係叫apps 送餐。
2019-02-16 416 浏览
之前喺網上見過人地切蛋包飯嗰啲片,已經好想食😋😋終於有機會去食啦!我平日夜晚7點去,冇乜人等位,餐廳唔大間,得5 6張枱,嗰晚都爆曬嘅。蛋包飯丄枱時會有侍應幫你切,超治癒。味道都正,好滿足👍👍👍
2019-02-14 339 浏览
夜晚約朋友一齊食飯,佢講起之前食過一間蛋包飯好好食,今次就帶埋我一齊再食。門口普普通通唔顯眼,不過裡面裝潢好靚,可惜冇影到裡面。我揀左最基本既雞肉蛋包飯,配忌廉芝士汁,另外加18蚊轉做流心蛋,好彩有轉!真係好出色,店員仲會走過黎表演切開隻蛋,然後啲蛋就流晒出嚟,跟住佢就曬埋啲調味料上去,蛋好滑,味又香濃,飯都炒到粒粒分明,真係好驚喜!朋友點左三文魚紅菜頭蛋包飯,佢形容都好好食,不過我都係覺得有流心蛋吸引好多!

門口普普通通唔顯眼,不過裡面裝潢好靚,可惜冇影到裡面。

2019-01-26 305 浏览
超級好評來一個本人很喜歡吃蛋包飯,就想過來試下吃琴晚終於得閒所以就回來吃了我和爸爸叫了一個蛋包飯一個牛肉冷盤,唔記得名😂牛肉冷盤好惹味,好好吃😋海膽蛋包飯配上芝士汁,簡直一流😘芝士味很濃郁,好香,海膽和炒飯配在一起,很是不錯呢最好嘅係這裡的服務態度真係超級好個女店員好好笑容,好有禮貌我爸爸吃晚飯,急著走遺留了手機個女店員馬上打過電話來,叫我們去取見爸爸手機沒電了,還幫忙沖了電這是一間吃過服務態度,味道也很好的餐廳誠意推介
超級好評來一個
本人很喜歡吃蛋包飯,
就想過來試下吃
琴晚終於得閒
所以就回來吃了
我和爸爸叫了一個蛋包飯
一個牛肉冷盤,唔記得名😂
牛肉冷盤好惹味,好好吃😋
海膽蛋包飯配上芝士汁,簡直一流😘
芝士味很濃郁,好香,
海膽和炒飯配在一起,很是不錯呢
最好嘅係這裡的服務態度真係超級好
個女店員好好笑容,好有禮貌
我爸爸吃晚飯,急著走遺留了手機
個女店員馬上打過電話來,叫我們去取
見爸爸手機沒電了,還幫忙沖了電
這是一間吃過服務態度,味道也很好的餐廳
誠意推介

2018-11-11 551 浏览
呢間蛋包飯,我都食過好幾次,每次嘅質素都保持到水準,不過佢嘅飯都幾大碟如果兩個人去食一人叫一碟嘅話一定好飽甚至食唔晒,所以基本上如果兩個人去就話一碟飯跟住再嗌小食,三個人去就嗌兩個飯,如此類推。飯方面,我覺得佢個和牛蛋包飯同海膽蛋包飯係值得推介嘅,當然要加錢轉買流心蛋啦,我就通常陪開茄汁,因為驚咖喱味同白汁會好重口味,所以未試過。小食方面,我會選擇叫佢個雞泡魚乾,芝士雞翼,仲有嗰個牛串燒都好好食。嘢飲方面都好多選擇,日本餐廳當然有清酒同啤酒啦,不過揸車就費事飲啦。總括來講,呢間餐廳係值得推介,價錢方面唔算特別貴,服務幾好環境唔錯。
2018-10-01 552 浏览
一直都有見到呢間蛋包飯,入面裝修好懷舊。琴日終於試左啦。試左一次就會愛上。同男朋友一齊食,一碟海膽蛋包飯(茄汁)、日本麒麟啤酒(大杯)雜錦雞串、牛肉低卡炒雜菜。本來想要多個鍋物都冇曬啦不過咁樣就岩岩好夠蛋包飯真系好好味,覺得入面d飯一d都吾乾,炒過d飯海膽有大有細,份量ok既,整體真系好好味。後悔冇試流心蛋啤酒都好滑,好易入口,我飲左少少,我就吾識飲啤酒啦,但我男朋友就話好正,想飲多杯雞串都不錯,燒好落d燒汁上面,日式風味啊牛肉低卡炒雜菜,我覺得就正常,不過不失,吾會話太咸/冇味,不過就汁比較多,濕炒咁。整出黎既蛋包飯又考工夫又好味,賣相又得會再黎試下吾同口味。值得一試嫁樓面我覺得都有禮貌,冇話態度差/黑面情況。

同男朋友一齊食,
一碟海膽蛋包飯(茄汁)

日本麒麟啤酒(大杯)

雜錦雞串

牛肉低卡炒雜菜。
本來想要多個鍋物都冇曬啦

不過咁樣就岩岩好夠

整體真系好好味。後悔冇試流心蛋

雞串都不錯,燒好落d燒汁上面,日式風味啊

整出黎既蛋包飯又考工夫又好味,賣相又得
會再黎試下吾同口味。值得一試嫁

樓面我覺得都有禮貌,冇話態度差/黑面情況。
海膽蛋包飯
2018-09-29
海膽蛋包飯
2018-09-16 473 浏览
「山竹」來勢洶洶😋😋😋平時晚餐呢間野一定唔會食,因為感覺好細份,我一定唔夠食😭😭😭門口好特別大大雞蛋標誌店內用餐地方有日式佈置,好多好可愛的擺設。 好多影相位,小朋友見到一定好開心😍😍😍半流心的蛋包飯,但係都值得一試店員小心翼翼切開,個流心蛋做得好好,再灑上紫菜粉 ,雞蛋非常嫩滑,剛好介乎滑蛋與炒蛋之間,內裡包住滑溜既蛋汁,蛋咪濃郁!又香又滑又好食!對於女仔黎講又唔算細份,好夠飽。我就想叫多份👉🏼👈🏼但又嫌貴食物保持水準👍服務好👍價錢就貴小小喇😖😖😖
門口好特別大大雞蛋標誌
店內用餐地方有日式佈置,好多好可愛的擺設。
好多影相位,小朋友見到一定好開心😍😍😍

半流心的蛋包飯,但係都值得一試

食物保持水準👍
服務好👍
價錢就貴小小喇😖😖😖
2018-08-25 428 浏览
這間蛋包飯店是在元朗教育路的盡頭(近元朗公園那邊),不熟悉元朗真的不容易找。一進入店內,令我最吸引的是一個用雞蛋殼砌成的蛋字,很貼題。平日晚市不算多人,不用等位。蛋包飯有九款可以選擇,每款都很特別。可配茄汁,咖哩汁,忌廉芝士白汁。加$18 可以轉流心蛋。這次我們沒有轉流心蛋,隨意選了兩款不用顏色的。三文魚煙肉紅菜頭蛋包飯 (配忌廉芝士白汁)($98)這個蛋包飯的蛋加入了紅菜頭汁,所以是粉紅色的。第一次試食粉紅色的蛋包飯,但其實沒有什麼味道,只有蛋味。蛋內是炒飯,三文魚和煙肉是煎過再加入飯內炒,因此炒飯有很香的三文魚油味和煙肉味。這個蛋包飯配忌廉芝士白汁是不錯的,汁很CREAMY但沒有搶了蛋和炒飯的味道。墨汁海鮮蛋包飯 (配忌廉芝士白汁) ($158)第二個蛋包飯是黑色的,因為蛋加入是墨魚汁。這個蛋真的有墨魚汁香味,正!雖然是蛋有墨魚汁,但食完都不會令你滿口都是黑色。蛋內也是炒飯,炒飯有小八爪魚,很爽口。這個蛋包飯配忌廉芝士白汁也是很好的 (配茄汁,咖哩汁可能有點怪怪吧!或者下次可以試試看!)蟹籽沙津 ($45)青瓜絲,蟹柳絲,蟹籽加沙津醬。這個味道一般,可能沙津醬太多吧!份量比較少,這

一進入店內,令我最吸引的是一個用雞蛋殼砌成的蛋字,很貼題。

平日晚市不算多人,不用等位。

三文魚煙肉紅菜頭蛋包飯 (配忌廉芝士白汁)($98)

三文魚煙肉紅菜頭蛋包飯 (配忌廉芝士白汁

墨汁海鮮蛋包飯 (配忌廉芝士白汁) ($158)

墨汁海鮮蛋包飯 (配忌廉芝士白汁)

蟹籽沙津 ($45)

青瓜絲,蟹柳絲,蟹籽加沙津醬。這個味道一般,可能沙津醬太多吧!份量比較少,這個價錢相對是有點貴。
蟹籽沙津

整體,味道很好,價錢合理,可以一試!
2018-08-21
三文魚煙肉紅菜頭蛋包飯 (配忌廉芝士白汁
墨汁海鮮蛋包飯 (配忌廉芝士白汁)