由入坐開始已經失望, 整間餐廳都沒人,但係就偏偏安排我和太太坐在路邊位置,根本放不下食物.服務已經不好了, 食物的質素亦和價錢不相符.波菜帶子蛋包飯,沒波菜味,除了紫菜味就是咸了,帶子整個飯只有細細一兩片牛舌蛋包飯, 牛舌沒味道, 整個飯除了咸還是咸串燒牛舌, 牛舌的質素不錯,但是也是太咸芝士無骨雞亦,是唯一可以的整頓晚飯滿心歡喜的來,萬分失望的回.可一不可再~
服務已經不好了, 食物的質素亦和價錢不相符.

牛舌蛋包飯, 牛舌沒味道, 整個飯除了咸還是咸
串燒牛舌, 牛舌的質素不錯,但是也是太咸
芝士無骨雞亦,是唯一可以的

整頓晚飯滿心歡喜的來,萬分失望的回.

可一不可再~
2013-11-18
2013-11-12 1064 浏览
事原係因為同事係UTUBE見到一個日本師傅即做流心蛋包飯, 見到之後覺得好震撼!!一直都想試, 之後竟然睇雜誌發現香港都有,一定要去不過試完有少少失望, 其實唔差既。首先一定要ORDER既時候, 要講清楚係 要"流心蛋" (要加錢, 同埋店小二係唔會提你, 我地都爭D叫錯左普通蛋包飯)飯到既時候店員會劏開個蛋,D蛋流出黎(講真我覺得幾impressive)味道一般, 不過我地order 左兩個其中一個開既時侯我見到有水(可能係d蛋溝唔勻)around $100/流心蛋包飯

不過試完有少少失望, 其實唔差既。

鰻魚流心蛋包飯
咖哩牛肉流心蛋包飯
咖哩牛肉流心蛋包飯
around $100/流心蛋包飯

2013-09-27
2013-10-30 840 浏览
睇電視都有介紹過呢間野 就黎近我既 姐係元朗呢間啦係外面睇 吾係好大間 都吾多人 可能太邊位喇。。係街尾到。我就同家姐入去試啦 幾中意啲服務 可能少人既關係 睇下餐牌 蛋包飯要50蚊以上 還可以啦 試新野點都要俾架喇叫左鰻魚蛋包飯同芝士無骨雞翼 以為吾夠飽 就再叫魚柳蛋包飯 今次加埋流心蛋xd一黎就係鰻魚蛋包飯 加咖哩汁 汁都幾多下 賣相吾錯 食埋個雞翼 覺得芝士吾夠多。之後黎個魚柳飯 加埋流心蛋 呢個正啊 雖然隻蛋係飯既上面 相對有流心蛋既好味啲。魚柳都幾脆 叫多杯雜果賓治 真係飽到。。P.s中意食半熟蛋既人就要試喇。因為我就幾中意 所以大致上都讚好 我都會再去既
睇電視都有介紹過呢間野 就黎近我既 姐係元朗呢間啦
係外面睇 吾係好大間 都吾多人 可能太邊位喇。。係街尾到。

一黎就係鰻魚蛋包飯 加咖哩汁 汁都幾多下 賣相吾錯
食埋個雞翼 覺得芝士吾夠多。
之後黎個魚柳飯 加埋流心蛋 呢個正啊 雖然隻蛋係飯既上面

我都會再去既
2013-10-29
  • 流心蛋包飯
2013-09-29 770 浏览
每隔兩個月,我跟E先生都總要到元朗去進行特別任務,既然一場來到,就因利乘便順道在元朗區找間合心意的餐廳吃個午餐。生原創 (蛋包飯) 早在年多前已略有所聞,是清風街頗為有名的長龍店之一,一直想找機會嚐試這蛋包飯專門店,可是卻一直未有成行;這次上網找餐廳時,竟發現生原創 (蛋包飯) 原來在元朗開了分店,於是當刻就決定到訪而不另作他選了。餐廳地點不難找,當車輛駛入大街一眼就看到那突出的"蛋"包飯招牌了,加上門面裝潢頗具特色,在舊店林立的街道上頗為突出,而街後就有咪錶位,泊好車後行個街口就到了,很方便。餐廳以一貫日式餐廳裝潢,深啡色為主調,面積不大,大約有三十多個座位,雖然檯椅放得頗密,而今天只有半滿,因而不覺擠迫,環境尚算舒適。這一角是吧檯位置,不難看出餐廳在佈置 / 裝飾上花了不少心思,很有日式食店的風格,滿有特色。還有這一道不得不提的雞蛋牆,用一隻隻雞蛋吊飾來裝飾牆壁,而且每隻雞蛋上都印有不同的表情圖案,既可愛、又特別,同時切合蛋包飯專門店的主題,一舉兩得。我們一看餐牌,午市定食共有十一款選擇,價錢由$60-$158,以蛋包飯為主,轉流心蛋需加$18,醬汁可選配茄汁、咖喱汁或白汁,午市定

我們一看餐牌,午市定食共有十一款選擇,價錢由$60-$158,以蛋包飯為主,轉流心蛋需加$18,醬汁可選配茄汁、咖喱汁或白汁,午市定食附送田園沙律、汽水 / 咖啡 / 檸水,而晚市則要+$8配汽水 / 咖啡 / 檸水。

由於第一次來,還是希望嚐試餐廳主打的蛋包飯,於是就一人選了一款普通版的沒另加流心,落單後店員亦不忘告知即叫即製的蛋包飯大約需要等侯15分鐘。
等候食物期間,店員過來說只要上他們的Facebook專頁讚好,就可以抽一隻造型可愛的雞蛋掛飾紀念品,於是我們就抽了兩隻;當我看到E先生抽到的雞蛋 (左),就不禁揶揄他說,這隻雞蛋的樣子跟你蠻相像,然後他就正正擺出雞蛋上的表情,引得我哈哈大笑!想不到吃一個午餐亦會如此歡樂,餐廳這個宣傳手法真不錯。
凍咖啡
先來的是飲品,由於沒有茶類飲品,於是我們都點了凍咖啡,咖啡跟牛奶的比例正合心意,只是略為甜了一點,畢竟每個人口味不同,牛奶&糖漿另上會更好。
田園沙律
生菜絲、青瓜片、蕃茄粒都頗新鮮,咬落清新爽口,本來沙律醬汁酸酸的挺開胃,可是醬汁全都在底部,沙律兜又細小,很難把醬汁拌勻,吃起來面層的沙律沒味道,而底層的又過酸。
噴香牛肉蛋包飯 (配咖喱汁) $78
蛋包飯賣相相當不錯,包得整齊漂亮,又有番茄&酸醬瓜襯托,咖喱汁份量夠多,而且咖喱香氣撲鼻,令人垂涎。
輕輕切開蛋包飯,蛋皮薄得來夠滑,邊位仍有少許半熟蛋漿,裡面用上醬油炒飯,混合牛肉碎粒,入口既有濃郁蛋香,又有鮮味炒飯,再加上惹味咖喱汁,雖然比較普通,但確實好吃得很。
鮮帶子菠菜蛋包飯 (配茄汁) $158
而我這個以菠菜汁製作成的蛋包飯,外皮青青綠綠,選配茄汁,紅色跟綠色的配搭,非常奪目。
加入菠菜味道的蛋皮入口散發淡淡的菠菜香味,配上茄汁酸酸甜甜,感覺清新,而且開胃,裡面的醬油炒飯跟爽口帶子粒味道亦不錯,加入點點黑椒粒,更為香口惹味,這個蛋包飯美味之餘,亦較為特別,值得推介。

從我們踏進餐廳,店員一直是笑容滿臉,態度友善親切;對我們有關食物的提問,都樂意一一解答,空檔時間又會介紹自家專頁,贈送紀念品給客人,服務方面確實非常滿意。

食物方面毫無疑問是好吃的,加上賣相又不俗,我們都很喜歡;至於份量方面我覺得剛剛好,E先生就會略嫌不夠,而百多元吃一個蛋包飯又好像貴了一點點,但偶爾一次其實亦無妨,下次我還想要嚐試一下流心蛋會是什麼滋味。

本來對呢個餐廳抱有好大期望,因為記得電視台曾經介紹過,又有蘇師傅推介。於是今晚同一位女仔朋友一心嚟捧場,我地坐低一打開個餐牌,嘩,其實都幾貴,但既然一場嚟到,點都試下啦! 我地叫了一客墨汁海鮮蛋包飯$158,一客海膽蛋包飯$138,另加$18轉流心蛋,及一客芝士無骨雞翼$68。個流心蛋要加$18真係一啲都唔值,整體個蛋包飯冇咩特別,份量細,我地係女仔都覺得唔夠飽,完全唔值咁既價錢,仲有個雞翼係冇味既,炸到好油,仲話呢個係人氣食品推介結論﹕呢間餐廳對於我黎講係失望、冇下次!

結論﹕呢間餐廳對於我黎講係失望、冇下次!
2013-07-26
2013-07-05 250 浏览
呢間之前睇雜誌有報導過但係天后太遠一直無緣一會到朋友帶我黎食先知原來開到入黎元朗 happy 終於有機會試下每款基本上都七八十 有d特別d要百幾 值唔值真係見人見智朋友推薦了一個原塊黑豚蛋包飯我選了咖哩汁 日本既咖哩汁一向不錯 應該無死〜〜原塊黑豚原來係吉列豬扒 賣相不錯豬扒炸得好鬆軟 唔會好油 而且內裡既肉依然好嫩 唔會乾掙掙到個飯 蛋煎得好軟熟 而入面既飯係有味飯 熱辣辣 配合得剛剛好而個咖哩相對就無咁出色我覺得有d稀 但味道依然唔錯 畢竟日式咖哩好難整得難食成個飯都幾大分 男仔食都完全夠飽女仔就應該會食淨我唔食太多肉 俾緊兩件豬扒朋友都食唔晒因為食到後面真係有d漏不過下次黎要試下佢個白汁先得:)

呢間之前睇雜誌有報導過
但係天后太遠一直無緣一會
到朋友帶我黎食先知原來開到入黎元朗 happy
終於有機會試下

每款基本上都七八十 有d特別d要百幾 值唔值真係見人見智
朋友推薦了一個原塊黑豚蛋包飯
我選了咖哩汁 日本既咖哩汁一向不錯 應該無死〜〜

原塊黑豚原來係吉列豬扒 賣相不錯
豬扒炸得好鬆軟 唔會好油 而且內裡既肉依然好嫩 唔會乾掙掙
而個咖哩相對就無咁出色
我覺得有d稀 但味道依然唔錯 畢竟日式咖哩好難整得難食
成個飯都幾大分 男仔食都完全夠飽
女仔就應該會食淨
我唔食太多肉 俾緊兩件豬扒朋友都食唔晒
因為食到後面真係有d漏
不過下次黎要試下佢個白汁先得:)
2013-06-22
2013-05-20 87 浏览
係元朗新開了—段時間,某天星期六晚經过,可能已9点,都不用等位!店內裝修很可愛,有唔同蛋样的面部形態,燈飾用上蛋形燈罩!很得意!我哋点咗鰻魚蛋包飯,豆腐蛋包飯同燒物三文魚頭!蛋包飯可选茄汁,白汁及咖喱计!我覺得咖喱汁好味D!但就冇加$轉流心蛋!其实蛋已很嫩滑,包住D飯好好味,燒三文魚頭燒得很香口,很乾身!但價錢唔便宜,如有海鲜餡料都要过百元!有曰午飯時間经过,好似都冇set lunch 供應!

但價錢唔便宜,如有海鲜餡料都要过百元!

有曰午飯時間经过,好似都冇set lunch 供應!
2013-03-09
  • 鰻魚蛋包飯
  • 燒三文魚頭
2013-04-27 38 浏览
前排經過教育路見到一間門面好吸引叫蛋包飯嘅食店, 一睇就知唔係d寂寂無名嘅小店, 今晚特意嚟試下。晚上九點幾, 無需等位但客人唔算少。果然, 天后亦有呢間蛋包飯, 而且有幾個電視節目介紹過。全店木枱木櫈, 大路日本餐廳裝潢, 但佈置有點玩味, 用咗打蛋形籐製燈飾, 同埋牆上用蛋紀念品砌成好大個蛋字, 凸顯蛋這個主題。座位分佈亦唔會有好迫感覺。重點當然睇下有咩招牌菜/ 推介先啦, 見到牆上貼出嚟嘅相介紹, 下! 一個蛋包飯要$158? $198? 比預期中貴, 我預算係一百蚊左右, 而我認為佢呢個價錢已經可以係一間中檔意大利餐廳食個好味嘅意大利飯喇。不過入到嚟唔理點都要試下, 其實餐牌上其他蛋包飯有部份都唔過一百蚊。最後我點咗菠菜帶子蛋包飯、和風牛舌蛋包飯同埋芝士無骨雞翼。配蛋包飯嘅汁仲有三個選擇, 咖哩汁、茄汁或白汁。我選咗咖哩汁, 我覺得會比較穩陣, 同埋可以試下夠唔夠傳統日式。店員問加唔加18蚊轉流心蛋, 一來我覺得貴, 二來我想試咗regular先, 所以無轉流心蛋。飲品方面, 呢度竟然無茶膽, 即係無奶茶檸茶供應, 今日好想飲凍檸茶, 唯有飲凍檸水啦!餐牌註明蛋包飯製作需時約十

餐牌註明蛋包飯製作需時約十五分鐘, 但我個飯好快就送到我面前。賣相靚仔, 汁淋係飯上面之餘仲鋪滿成個平碟(我覺得呢點好重要, 最怕食有汁飯唔夠汁), 飯上面有一片蕃茄, 蕃茄上面仲有蔥絲, 美觀之餘仲可以清新一下口腔。好喇! 將主角放入口, 蛋皮好滑, 雖然無咩菠菜味(通常都無嘅), 已經好滑, 如果轉埋流心蛋都唔知會點喇! 飯中有帶子味, 粒粒分明, 軟硬適中, 帶子鮮甜, 唔係原粒, 但切得好大粒, 唔係碎, 份量唔少, 啖啖都有帶子, 至於咖哩汁亦係傳統日式咖哩, 整體都好味!

風和牛舌蛋包飯, 牛舌唔羶, 有牛香, 彈牙, 配埋洋蔥一齊炒飯, 好惹味! 驚喜!

芝士無骨雞翼, 雖然係炸物,但乾身, 一點也不油, 但略嫌唔夠芝士, 食唔到濃濃芝士味。
题外话/补充资料: 店員告知餐廳做緊宣傳活動,只要係facebook讚好, 就可以得到牆上面嘅雞蛋紀念品一款。
2013-03-01
  • 菠菜帶子蛋包飯、和風牛舌蛋包飯
2013-04-25 49 浏览
相信大家都食過鰻魚飯!但你想食最差既就一定要黎呢到!佢地既鰻魚飯一上枱就有驚喜﹐原來係用類似監獄式既不銹鋼盆黎裝住。樣衰都算喇!味道奇差!鰻魚得幾粒(佢地將鰻魚切粒上)﹐重有骨的!太可怕喇!最衰冇影張相比大家睇!
2013-04-24
  • 鰻魚飯
2013-03-22 70 浏览
經過元朗教育路見到間專門食蛋包飯餐廳,好吸引,門外又見好多電視報紙介紹過,同男朋友即刻想試下,等左一陣位,入到去餐廳佈置好特別、全部周圍好雞蛋的擺設,好有心思,我們選了秘汁鰻魚蛋包飯,侍應推介轉流心蛋,就試下,還有自家制手握芝士牛餅,醉巴辣凍蟹,頼尿蝦,因為小妹都好喜歡食海鮮的,好期待,首先牛餅先來,咬開中間有好香濃芝士加上牛肉更香口,主角蛋包飯到了,侍應還即席用刀切開蛋,嘩!好滑的流心蛋喎,好香蛋又滑,雖然要另加$18,值得!另外海鮮又新鮮,用酒蒸熟後,點個酸辣汁好野味啊😲😲😲元朗一間好有質素的餐廳,下次再來食先hehee
2013-03-21
  • 酒釀頼尿蝦、醉巴辣凍蟹、手握芝士牛餅、秘汁鰻魚流心蛋包飯、
2013-03-17 26 浏览
元朗的食店真是很多, 但大部份都是小型店鋪, 食飽就要結帳。並巧去元朗而喜歡新嘗試的我又去試一試這間開業幾個月的新店。 有貼題的裝飾,這店除了蛋包飯外還有炸物、沙律、燒物及刺身等食物, 見到餐牌有這麼多選擇真是樣樣都想試, 雖然是午餐時間但客人亦不少, 服務員的招呼也不錯, 最重要是可以慢慢享受這頓美味的午餐。蛋皮包著熱辣辣的飯,還有咖哩汁、茄汁和白汁選擇。炸物芝士無骨雞翼(推介之一)和炸薯餅炸得脆之餘且沒有多餘的油,沙律蟹柳海蜇沙律即叫即做,刺身厚肉美味,燒物三文魚頭燒得香囗亦很美味。
2013-03-16
  • 芝士無骨雞翼
和朋友到這間蛋包飯吃午餐,點了咖哩鰻魚蛋包飯,芝士無骨雞翼,燒三文魚頭,刺身和炸薯餅。蛋包飯內的鰻魚炒飯有濃香的鰻魚味,加上蛋味十足和食落滑口的蛋皮,味道很不錯。必食的雞翼,雖是油炸物,但一點也不油,仲炸到剛剛好,剛熟並一點也沒燶,真的必食。燒三文魚頭燒得香口和很乾身,沒有油"冧冧",好味道。
2013-03-16
  • 芝士無骨雞翼
2013-02-24 21 浏览
蛋包飯是我喜愛的食物之一,這店是公仔箱食家以及風水大師推薦的,我未嚐過,所以今次經過就入去見識下。要了和風牛舌蛋包飯,沒有加錢轉流心蛋,但薄薄的蛋皮包著對米飯,而頭塗上茄汁,賣相是幾靚仔的。用刀破開,蛋和飯有點各自為政的感覺,米飯口感亦未見理想,只是靠牛舌挽回點分數。店員說這裡沒有茶膽的,所以沒有奶茶檸茶供應,這樣自然也不敢叫咖啡,是但一杯熱檸水算了。最喜歡的,只是牆上可愛樣子的雞蛋。

最喜歡的,只是牆上可愛樣子的雞蛋。
2013-01-24 37 浏览
與朋友聚會, 便揀了這間新店, 意外地朋友們都很喜歡此店的環境及菜式環境十分舒適, 菜式選擇亦十分之多, 十分適合朋友聚餐及一家大細來開餐單單這兩個蛋包飯已令朋友們讚不絶口, 下次定必嘗試其他口味的蛋包飯

2013-01-07
  • 墨汁蛋包飯
2013-01-21 26 浏览
蘇師傅推薦又見新開張,即管試下叫左兩個應該係最出名的飯同一個小食咖哩汁海膽蛋包飯:咖哩好香,但完全食唔到海膽,成個似足無料嘅咖哩炒飯白汁海鮮墨汁蛋包飯:呢個幾足料!啲海鮮一定唔係百街急凍,白汁好creamy好濃郁,但蛋係墨汁造,幾過癮,味道又同白汁好夾仲有個小食係芝士雞翼,聽講好好味,我本身係芝士怪同雞翼怪,兩樣最愛加埋就決定試下,結果勁失望,無味嘅!成舊雞就好似無調過味就咁炸,然後咬到中間一舊芝士,就這樣?如果想試可以唔洗嗌無謂曬錢總括黎講其實飯味道ok 但around $150一個細細舊的蛋包飯,我覺得佢嘅味道又真係唔值(份量係一個男人一定唔夠)所以我唔會再食多次,但都可以一試嘅!
蘇師傅推薦又見新開張,即管試下
叫左兩個應該係最出名的飯同一個小食

2013-01-19
  • 海鮮墨汁蛋包飯,白汁