2025-01-19 1809 浏览
最近天氣凍凍地,食D熱野就最好!平時食米線就食得多,但係呢間食米線係可以有個小火爐熱住食,唔會怕食得慢就凍晒!我好鍾意食雞,呢間有花膠雞米線我梗係唔會放過!其實我之前食過佢既花膠,所以今次就唔再揀佢既花膠,我地今次揀左胡椒豬肚雞半隻做火鍋,我再另外加錢要個牛同埋薯粉;老公就叫左個水煮牛米粉。先講水煮牛先,佢個米粉係幼果啲,我老公鍾意食。而個味道唔錯,有麻辣味,但又唔會係全部油係面果啲。個米粉熱辣辣,連埋啲湯好食,啲牛肉唔會太鞋,冇諗過食花膠雞都有得食水煮牛,而且都唔差喎!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5跟住就到個豬肚雞火鍋,我叫左半隻雞,個鍋有個爐熱住,個湯好飲,不過就有啲雞油,豬肚同雞既份量都唔錯,仲有啲蟲草花,個雞都好滑,不過就襯個湯滾之前食,因為我怕個雞會變鞋;另外加錢既牛都唔錯,都有好多塊;而最後我加左個薯粉,索晒個雞湯,好正呀!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5我地亦都加左個炸粟米小食,好好食!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5埋單都唔洗$300,呢個天氣食到熱辣辣,價錢咁平民,好正呀!整體味道指數:😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰/5環境:❤️❤️❤️/5服務:✅✅✅/5
最近天氣凍凍地,食D熱野就最好!

我好鍾意食雞,呢間有花膠雞米線我梗係唔會放過!

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

我地亦都加左個炸粟米小食,好好食!

整體味道指數:😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅/5
2025-01-09
  • 水煮牛,豬肚雞
2025-02-26 0 浏览
灣仔呢間癡膠雞,經過好多次都見到大排長龍。今日扚起心肝,5:30收工即刻沖去餐廳試吓佢,去到啱啱坐喺最後一張堂食枱。叫咗招牌花膠雞米線($68),花膠雞煲翅湯1人份($98)同埋金磚豆腐($42)花膠唔會硬骨骨,厚度都有啲咬口,女士恩物。 魚翅比想像中大嚿。湯底質感濃稠,又唔會太多肥油。雞胸肉已經起骨,唔鞋口。雞髀肉幾滑同鮮味。湯嘅份量算好多。金磚豆腐好好味,外脆內軟,冇叫錯。走嘅時候舖頭外面已經排咗長長嘅人龍。

走嘅時候舖頭外面已經排咗長長嘅人龍。
晚餐唔知食咩好?今次嚟咗灣仔食米線!晚市仲可以跟爐上,好有一人邊爐feel~🍲胡椒豬肚雞米線($60)趁天氣仲凍凍地,今次嗌咗胡椒豬肚湯底,仲獎勵自己+$10轉雞髀🍗🤭 湯底好濃,胡椒味都足,雞髀好滑,略嫌有啲碎骨,所以飲湯嗰陣時要小心!面頭仲有啲蟲草花,都幾有誠意👍🏻 而且店員會畀定個兜仔你,方便裝骨,好貼心💗✨貼士我平時都唔會跟爐,但今次心思思就揀咗(影相好似靚啲😝)不過,我建議食得慢嘅大家都係唔好揀「跟爐上」😂因為一嚟會好多煙,食米線唔太方便;二嚟,米線吸晒啲湯會漲得好快,同埋雞髀煮太耐會變嚡!

胡椒豬肚雞米線($60)

✨貼士

• 招牌花膠雞米線
2025-02-13 0 浏览
天氣凍就想食米線見到呢間有花膠既米線, 價錢又唔貴就決定黎試下係主打養生既湯底原來米線係可以簡碗上/成個鍋咁上第一次食就決定試下鍋上, 好特別🤣🫨個火爐一路烘住, 熱辣辣咁好正!招牌花膠雞米線一黎就比佢賣相吸引 雞件份量多湯底好清好香, 感覺好養身又高營養係咁凍既天氣下食, 好滿足姬松茸竹笙花膠雞米線湯比招牌花膠雞米線果個更清甜, 好香又一D都唔油有淡淡既姬松茸味, 而雞件既份量同埋多同大件雖然我地冇簡到要脾, 但雞肉一D都唔鞋, 啖啖肉好好食花膠又係好食. 估唔到呢個價錢會食到花膠, 真心驚喜🥰雲耳豬肚絲呢個份量都好多, 雲耳好爽口, 愈食愈辣好正而豬肚絲就好爽口以呢個價錢黎講真係好出色 食完又唔會口乾好暖胃好滿足 下次會試埋其他款
天氣凍就想食米線
見到呢間有花膠既米線, 價錢又唔貴就決定黎試下
係主打養生既湯底

原來米線係可以簡碗上/成個鍋咁上
第一次食就決定試下鍋上, 好特別🤣🫨
個火爐一路烘住, 熱辣辣咁好正!

一黎就比佢賣相吸引 雞件份量多
湯底好清好香, 感覺好養身又高營養
係咁凍既天氣下食, 好滿足

姬松茸竹笙花膠雞米線
湯比招牌花膠雞米線果個更清甜, 好香又一D都唔油
有淡淡既姬松茸味, 而雞件既份量同埋多同大件
雖然我地冇簡到要脾, 但雞肉一D都唔鞋, 啖啖肉好好食
花膠又係好食. 估唔到呢個價錢會食到花膠, 真心驚喜🥰

雲耳豬肚絲
呢個份量都好多, 雲耳好爽口, 愈食愈辣好正
而豬肚絲就好爽口

以呢個價錢黎講真係好出色 食完又唔會口乾
好暖胃好滿足 下次會試埋其他款
2025-02-13
🍜姬松茸竹笙花膠雞米線($78)(轉脾+$10)呢款係期間限定既湯底之一,姬松茸味非常濃🤩鐘意松茸嘅一定唔可以錯過!!!竹笙好吸哂啲湯非常出色😆雞髀肉好嫩滑😇湯底仲加咗蟲草花、木耳,成個配搭好夾又養生😍🍜招牌花膠雞米線($68)一上枱湯底既顏色呈奶白色非常之creamy🤗花膠既份量都唔少而且好彈牙🥰雞湯配上米線好掛汁,唔敢相信呢個價錢可以食到花膠雞米線😚尤其是係冬天,食落非常暖胃🥰凍桂花烏龍冷泡茶(+$10)成個桶裝住既冷泡茶好有分量🤣而且味道甘香😚凍檸茶有餐飲價加$6!成個menu仲有好多款其他養生湯底,包括羊肚菌、椰子雞、人蔘雞、胡椒豬肚等等☺️已經plan緊揾日lunch time再回訪試埋其他湯😛
🍜姬松茸竹笙花膠雞米線($78)(轉脾+$10)
姬松茸竹笙花膠雞米線
招牌花膠雞米線(上),姬松茸竹笙花膠雞米線(下)

🍜招牌花膠雞米線($68)
招牌花膠雞米線

凍桂花烏龍冷泡茶(+$10)
成個桶裝住既冷泡茶好有分量🤣而且味道甘香😚

凍檸茶有餐飲價加$6!

姬松茸竹笙花膠雞米線
招牌花膠雞米線(上),姬松茸竹笙花膠雞米線(下)
2025-02-10 321 浏览
今日見天氣好凍,想打邊爐,咁啱去行婚紗展去灣仔搵嘢食。見到呢間叫癡膠雞既餐廳,俾佢個名吸引入去😂😂。見到佢個菜單有個胡椒豬肚雞湯鍋🩷🩷🩷🩷🩷可以比我打邊爐,即刻落單食先。因為天氣真係太適合打邊爐,熱辣辣🤩。我叫左牛頸脊娃娃菜米粉同埋腐竹。先講個湯底真係越煮越入味,煮耐咗啲胡椒味仲濃烈 同埋啲雞係鍋度滾都唔會好鞋口,雞肉比較結實,但係唔韌。豬肚食落胡椒味都好濃。唔知係咪打邊爐嘅關係,啲食材都好濃味正😍牛頸脊同埋娃娃菜米粉腐竹呢啲都係最吸味,打邊爐一流。不過38蚊一份牛頸脊真係抵,夠大份同埋都幾大塊。另外叫咗沙薑雞飯🩷🩷🩷🩷佢嘅沙薑味,唔係太濃。偏淡口味,不過雞肉係比較結實,同埋雞味較濃,唔韌食落啖啖肉,都唔多骨,呢個價錢係灣仔黎講都好抵食了。仲叫咗兩杯凍檸茶,茶味香濃,好飲。食完已經好多人排隊了。下次再試下其他口味。

另外叫咗沙薑雞飯🩷🩷🩷🩷
2025-02-08 286 浏览
✨椰子雞米線($60)雞湯與椰漿融和呈淡黃色,湯底清新而不油膩,帶有淡淡的椰子香氣,香甜椰子與鮮美雞肉相互交融,米線的口感滑順,吸附了湯底的精華,每口都充滿滿足感,正!晚市還可選擇跟爐上,可以keep住食到熱辣辣米線✨藥膳黃酒花膠雞米線($68)湯底以黃酒為主,帶有酒香的濃郁,並加入多種藥材調理,味道更深層次。花膠滑嫩口感,雞肉滑嫩鮮甜,連雞胸肉部位都好好食✨金磚豆腐($42)豆腐炸得金黃金黃,每一口咬下都外酥內嫩,調味恰到好處✨蟹肉忌廉薯餅($38)餅皮酥脆,內裡則是鮮美的蟹肉與醇厚的忌廉,蟹肉與忌廉配搭滑順,而且內餡飽滿
✨椰子雞米線($60)
晚市還可選擇跟爐上,可以keep住食到熱辣辣米線

✨藥膳黃酒花膠雞米線($68)

✨金磚豆腐($42)
豆腐炸得金黃金黃,每一口咬下都外酥內嫩,調味恰到好處

✨蟹肉忌廉薯餅($38)

2025-02-06 337 浏览
🔹️今日到灣仔 ‘’癡膠雞‘’ 滋補一下🥘 打開Menu有多款選擇🧐 店員友善、高效率🙎🙎‍♀️ 價錢親民💰🔸️招牌花膠雞米線🍗🍜以滑嘟嘟花膠、細嫩幼滑雞脾肉, 爽口雲耳、甘香蟲草花, 鮮美湯底🍵 整碗米線營養豐富 ~ 含豐富蛋白質、磷質和鈣質, 有助養顏活血😚🔸️燒豚肉濃湯米粉燒豚肉外皮香脆, 肉質爽口彈牙、腐竹軟腍, 轉了清甜木瓜蕃茄湯底 👍👍還有不得不讚的幼滑米粉😋🔸️明太子釀雞翼雞翼外型飽滿、肉質嫩滑, 味道鹹香、微辣, 越食越滋味🤤🔸️雲耳豬肚絲以絲絲幼細豬肚絲, 味道辣辣哋, 口感爽彈, 配爽口入味雲耳, 十分開胃🤗🔸️飲品飲品點了凍檸水和熱檸水🍋有助消化✌️

🔸️招牌花膠雞米線🍗🍜

🔸️燒豚肉濃湯米粉

🔸️明太子釀雞翼
雞翼外型飽滿、肉質嫩滑, 味道鹹香、微辣, 越食越滋味🤤

🔸️雲耳豬肚絲

🔸️飲品
飲品點了凍檸水和熱檸水🍋有助消化✌️

🚩雞 全部都係雞 款式多但平平無奇🚩📍 癡膠雞香港餐廳價錢高昂是人所共知的現象,既便宜質素又高的食物可謂可遇不可求。今天來到灣仔,看到這間專門食雞的店舖,每款竟然只需六十多元,Openrice上又好評如潮,決定去一試究竟。🍴藥膳黃酒花膠雞上海麵 ($68)麵種可以選米線、米粉、上海麵和薯粉,如果不想食麵,選擇飯都可以。整個麵甚至可以跟火爐上,令湯底的溫度得以保持,口感更佳。先要讚藥膳湯底出色,酒味充足之餘又鮮甜,配上海麵簡直一流。用餐後一段時間也沒有明顯口渴感。花膠方面有兩塊,但偏小塊,亦不算太腍。至於這裡主打的雞,反而是較失望的部分。不知是否用火爐上的關係,雞肉偏熟令肉質較乾身又沒有很嫩滑。如果你是因為食雞而來,可能就會有點期望落空。🍴明太子釀雞翼 ($20/隻)店內有多樣小食提供,由於眼見主打雞,所以要了這個明太子釀雞翼。但吃下去質素只算普通,正常水平,試試其他小食可能更好。
🚩雞 全部都係雞 款式多但平平無奇🚩
📍 癡膠雞

🍴藥膳黃酒花膠雞上海麵 ($68)

🍴明太子釀雞翼 ($20/隻)

藥膳黃酒花膠雞上海麵
2024-10-05
2025-01-26 629 浏览
今日帶朋友嚟我平時其中一間飯堂食飯,推薦咗佢試椰子雞湯底,自己就試吓其他款湯底~原本諗住叫金磚豆腐,但可惜賣哂,唯有試吓其他小食,結果一樣好滿意🥰★̆̈ 姬松茸竹笙花膠雞米線 $78 湯底帶濃郁香氣,菇味好出,味道相對咸啲,雞肉好滑~竹笙同花膠食落口感豐富,米線吸滿湯汁,好飽肚! ★̆̈ 椰子雞米線 $60 清甜嘅湯底超級推薦!有椰子肉,雞肉滑嫩,湯底飲落好舒服,食完仲想飲多幾碗湯! ★̆̈ 明太子釀雞翼 $20/隻 雞翼釀到非常飽滿,明太子餡料夠足,咬落多汁,外皮仲燒得脆脆哋!★̆̈ 凍蜜桃烏龍冷泡茶 $10 (跟餐價) 叫咗走甜,清新又解膩,蜜桃香氣好明顯,飲完好舒服~ ★̆̈ 凍桂花烏龍冷泡茶 $10 (跟餐價) 同樣走甜,桂花香氣好柔和,配埋米線一齊食,好清新~

★̆̈ 姬松茸竹笙花膠雞米線 $78

★̆̈ 椰子雞米線 $60

椰子雞米線

★̆̈ 明太子釀雞翼 $20/隻

★̆̈ 凍蜜桃烏龍冷泡茶 $10 (跟餐價)
叫咗走甜,清新又解膩,蜜桃香氣好明顯,飲完好舒服~

★̆̈ 凍桂花烏龍冷泡茶 $10 (跟餐價)
同樣走甜,桂花香氣好柔和,配埋米線一齊食,好清新~

2022 浏览
2025-01-25
椰子雞米線
  • 桂花烏龍冷泡茶
  • 蜜桃烏龍冷泡茶
2025-01-26 556 浏览
天時冷,真係好想食熱野。今日嚟到📍痴膠雞🫶🏻🫶🏻進補下。食完後,好舒服😌1. 蟹肉忌廉薯餅✔️金黃酥脆的薯餅表面,裡面隱藏著豐富的蟹肉和忌廉餡料。✔️外層酥脆,內裡柔滑,蟹肉的鮮甜與忌廉的香濃相得益彰。✔️蟹肉的鮮味透過忌廉的包裹更加突出,搭配少許香料,增添了層次感。2. 羊肚菌花膠雞米線✔️清湯上漂浮著嫩滑的雞肉,搭配羊肚菌和花膠,米線柔軟而富有彈性。✔️羊肚菌的獨特滑潤感與花膠的彈性,結合雞肉的鮮嫩,米線則吸收了湯底的精華。✔️湯底鮮香,羊肚菌的香氣引人注目,花膠的滋味則為整道菜增添了豐富的口感層次。3. 姬松茸竹笙花膠雞米線✔️湯底清透,姬松茸和竹笙的顏色鮮豔,花膠和雞肉的搭配讓整道菜色彩斑斕。✔️姬松茸的鮮美與竹笙的脆口感相互交融,花膠的滑嫩與雞肉的鮮甜形成完美的對比,米線則綿滑而富有嚼勁。✔️清新的湯底中融合了姬松茸的香氣,竹笙帶來的清香讓整體味道更加清新,花膠的厚重感則平衡了整體的口感。總結這三道菜品不僅在味道上讓人驚艷,每一口都帶來不同的口感與風味,無論是改善食慾還是滿足味蕾,都是極佳的選擇。

1. 蟹肉忌廉薯餅
✔️金黃酥脆的薯餅表面,裡面隱藏著豐富的蟹肉和忌廉餡料。
✔️外層酥脆,內裡柔滑,蟹肉的鮮甜與忌廉的香濃相得益彰。

2. 羊肚菌花膠雞米線

3. 姬松茸竹笙花膠雞米線

總結
2025-01-22 525 浏览
📍癡膠雞📍天氣凍最岩就係食D暖粒粒嘅野暖下身,本身就好中意食雞米,見有人推介呢間,就約埋朋友收工一齊食。🍽️藥膳黃酒花膠雞米線 $78湯底用左黃酒同埋多種中藥材熬煮而成,滿滿嘅藥膳味,飲落去好濃,配埋米線同花膠,層次感豐富,而且好掛湯!雞肉都好嫩滑,浸係藥膳湯底更顯得入味,可以暖身之餘又有滋補效果,岩曬中意養生既人!🍽️椰子雞米線 $66如果想食清D,椰子雞米線都係唔錯嘅選擇。湯底有啖啖椰香,清爽而不膩,飲落去都唔會覺得好漏。米線吸收曬椰子湯的味道,非常入味,絕對係養顏美肌同滋補養生之選!🍽️蜜糖雞翼 $42雞翼外皮酥脆,鮮嫩多汁,配埋蜜糖甜中帶鹹,充滿層次感。🍽️金磚豆腐 $42金磚豆腐絕對係小食必點!切得細細粒一口食曬,而且份量都幾多。豆腐外層炸得金黃酥脆,做到外脆內軟,配埋七味粉,夠曬惹味,真係可以Keep 住係咁食! 無論係配麵定係單獨食都好好食!地址:灣仔軒尼詩道254號地舖
📍癡膠雞📍

🍽️藥膳黃酒花膠雞米線 $78

🍽️椰子雞米線 $66

🍽️蜜糖雞翼 $42
雞翼外皮酥脆,鮮嫩多汁,配埋蜜糖甜中帶鹹,充滿層次感。

🍽️金磚豆腐 $42

地址:灣仔軒尼詩道254號地舖
<招牌花膠雞米線🐔 $68>必食招牌花膠雞米線 湯底鮮甜得嚟唔會太濃 重點係雞肉都係好嫩 我揀左米粉 會吸晒湯底精華 不過我都係鍾意上海麵多啲🤤<胡椒豬肚雞米線🐽 $60>呢碗就會濃味啲 胡椒味啱啱好 唔會辣到搶味 反而帶出豬肚嘅鮮味 同雞肉嘅嫩滑🤤 豬肚完全無臊味 仲幾彈牙添😚<金磚豆腐🥢 $48>呢個真係必叫🤣外皮炸到金黃色 入面嘅豆腐嫩滑得好似會喺口裏溶化咁🥹真係會一啖接一啖<蟹肉忌廉薯餅🦀 $38>呢款小食就無豆腐咁有驚喜 係想像到嘅味道 有3大舊 份量都算幾多🤣
<招牌花膠雞米線🐔 $68>

蟹肉忌廉薯餅
2068 浏览
金磚豆腐
蟹肉忌廉薯餅
🎀灣仔。多次回訪港式麵店👍必食熱辣辣即炸小食🎀🪄店名* #癡膠雞🔮地址* 灣仔軒尼詩道254號地舖🔮🗾分店地區🗾 太子,灣仔💰價錢$198 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵癡膠雞位於灣仔嘅熱鬧地段 環境充滿港式懷舊情懷 小店裝修牆上貼滿食物圖片 仲有生動畫工 增添咗打卡點 店鋪經常滿座 人氣非常高 成日都要排隊等候 但絕對值得😍 🍽️食物質素🍽️呢度主打多款經典港式美食 特別係佢哋嘅招牌菜~每道菜都用心製作 食材新鮮及保持咗傳統味道 最重要係食物便宜 份量足!性價比又高 真係好抵食👍👀評分💖💖💖💖🪄燒豚肉濃湯米線$42呢碗米線配上濃湯 味道鮮甜~米線吸滿咗湯汁的精華 燒豚肉片厚薄適中 外脆內嫩 搭配蔥花 令人一口接著一口 滿足感十足👀評分💖💖💖💖 🪄 貴妃雞擔擔面 $48 平時好少食擔擔面 試左佢地店鋪好出名既貴妃雞 雞肉鮮嫩多汁 搭配香濃花生醬既擔擔面 成碗面香氣四溢 麵條彈牙 與醬汁相互交融 增加味道豐富層次感😆👀評分💖💖💖💖💖 🪄 金磚
🎀灣仔。多次回訪港式麵店👍必食熱辣辣即炸小食🎀

🪄店名* #癡膠雞
🔮地址* 灣仔軒尼詩道254號地舖🔮
🗾分店地區🗾 太子,灣仔
💰價錢$198 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🪄燒豚肉濃湯米線$42

👀評分💖💖💖💖
🪄 貴妃雞擔擔面 $48

🪄 金磚豆腐 $42
金磚豆腐系每次必點 記得小心熱!外皮金黃酥脆 內裡豆腐滑嫩 外面撒上黑椒及味粉增加香氣 份量好多 價錢仲好抵食!

🪄 蟹肉忌廉薯餅 $32
呢款薯餅外層金黃酥脆 咬落去裡面有順滑忌廉及蟹肉 一樣炸得十分香脆可口👍

🪄 黑松露醬薯條$28
薯條當然都係唔可以錯過 $28真係超抵食 即炸即上香氣撲鼻 佢地配上黑松露醬比我地點薯條 不過唔算太濃黑松露味🤣但呢個價錢就算啦

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 黑松露薯條
  • 蟹肉忌廉薯餅
  • 金磚豆腐
2025-01-09 971 浏览
咁岩行開灣仔睇下threads 有咩平民美食推介去左幾間都大排長龍 咁岩呢間唔使排隊就入左黎啦🐔招牌花膠雞湯米線🍜米線口感順滑彈牙,花膠質地柔嫩雞肉嫩滑,雞湯鮮甜醇厚,冇味精味,整體清爽唔油膩🍋檸檬薏米凍飲🥤大杯抵飲,超多薏米,唔會太甜
咁岩行開灣仔睇下threads 有咩平民美食推介
去左幾間都大排長龍 咁岩呢間唔使排隊就入左黎啦

🐔招牌花膠雞湯米線🍜
米線口感順滑彈牙,花膠質地柔嫩
雞肉嫩滑,雞湯鮮甜醇厚,冇味精味,整體清爽唔油膩
檸檬薏米水
🍋檸檬薏米凍飲🥤
大杯抵飲,超多薏米,唔會太甜