2019-11-01 1360 浏览
秋意漸濃,又到咗打邊爐嘅季節朋友轉新工,黎到觀塘見呢間價錢咁優惠就嚟試吓佢嘅粥底海鮮火鍋雖然佢門面似茶餐廳但入到去好多卡位,坐得好舒服套餐我哋一人揀咗蟹,一人揀咗龍蝦除咗一陣打邊爐嘅嘢,仲有其他preset咗嘅小食先上拍青瓜同花生,開胃小食仲有嘢飲有汽水同竹蓆茅根任飲小食仲有原隻鮑魚有冰鎮同新鮮揀我揀咗冰鎮鮑魚,甜甜地,鮑魚入口軟林,好味然後有時令燉湯,好足料好清甜呢啲天氣飲碗燉湯好滋補之後仲有一人兩隻青口本身我唔係太好食青口,不過佢呢個醬汁好惹味,小小辣辣地,食完兩隻覺得唔夠喉添然後就上呢個海鮮拼盤有聖子,象拔蚌,龍蝦,花蟹,鮑魚同多寶魚仲有一堆蜆喺底,非常豐富!見唔見到嗰隻鮑魚?上到嚟仲喺度郁緊!非常之新鮮咁嘅組合個粥底一定好鮮甜送一份安格斯牛,牛味十足!另外仲可以揀八款火鍋配料,不能盡錄!個豚肉都好好食仲有個蝦丸都好好味,好彈牙連貴價啲嘅竹笙都有得揀兩個女仔淨係食料都食到勁飽呢一堆蜆,粒粒都脹卜卜,食極都仲有到最尾就係今餐嘅重點海鮮粥!會有店員幫你手整睇返相都覺得好正!個粥勁鮮甜雖然已經好飽,都忍唔住食咗一大碗然後有個店員走埋嚟,話如果食唔晒可以打包走添!即刻打包😋😋我想講呢間餐
秋意漸濃,又到咗打邊爐嘅季節
朋友轉新工,黎到觀塘見呢間價錢咁優惠
就嚟試吓佢嘅粥底海鮮火鍋
雖然佢門面似茶餐廳
但入到去好多卡位,坐得好舒服
套餐我哋一人揀咗蟹,一人揀咗龍蝦
除咗一陣打邊爐嘅嘢,仲有其他preset咗嘅小食
先上拍青瓜同花生,開胃小食

仲有嘢飲有汽水同竹蓆茅根任飲

小食仲有原隻鮑魚有冰鎮同新鮮揀
我揀咗冰鎮鮑魚,甜甜地,鮑魚入口軟林,好味

然後有時令燉湯,好足料好清甜
呢啲天氣飲碗燉湯好滋補

之後仲有一人兩隻青口

然後就上呢個海鮮拼盤
有聖子,象拔蚌,龍蝦,花蟹,鮑魚同多寶魚
仲有一堆蜆喺底,非常豐富!
見唔見到嗰隻鮑魚?上到嚟仲喺度郁緊!非常之新鮮
咁嘅組合個粥底一定好鮮甜

送一份安格斯牛,牛味十足!

另外仲可以揀八款火鍋配料,不能盡錄!
個豚肉都好好食
仲有個蝦丸都好好味,好彈牙
連貴價啲嘅竹笙都有得揀

兩個女仔淨係食料都食到勁飽
呢一堆蜆,粒粒都脹卜卜,食極都仲有

到最尾就係今餐嘅重點
海鮮粥!會有店員幫你手整

睇返相都覺得好正!個粥勁鮮甜
雖然已經好飽,都忍唔住食咗一大碗
然後有個店員走埋嚟,話如果食唔晒可以打包走添!

即刻打包😋😋
我想講呢間餐廳仔服務好好
啲店員會適時咁睇你需要啲咩,然後提供協助
非常欣賞!
而且價錢咁優惠,一路食一路同個fd講好抵!
見佢除咗打邊爐,仲有其他小菜食!
下次都可以再黎食吓!
2019-11-01 436 浏览
就嚟冬天就心思思想食粥底火鍋,咁啱係公司附近新開咗呢間發哥,放工一於拉埋同事去食!店舖日頭係 360冰室,夜晚就變做海鮮粥底火鍋!環境方面,好欣賞佢啲桌放得好疏,坐得好舒服😌今次我係叫龍蝦餐$288,每人有半隻龍蝦🦞,一隻鮑魚,其餘有6款海鮮,1份牛肩肉!再加自選8款火鍋配料+燉湯+焗青口,同埋最後個粥!唔係講少,真係有超級多嘢食,出去買都唔只呢個價,好抵食啊!竹蔗水係任飲嘅,唔係好甜,飲多幾杯都無咩負擔😎個燉湯超級足料,啖湯好甜啊!絕對唔係hea你果啲例湯~蒜蓉泰醬焗青口因為我本身唔係好鍾意食青口,所以對呢個餸冇咩期待~估唔到超驚喜!泰式辣醬同青口好夾~鮑魚可以揀新鮮鮑魚或者冰鎮鮑魚,個人比較推薦冰鎮鮑魚!好入味,甜甜地咁 口感又好!海鮮都好新鮮,龍蝦好多膏!蟶子同帶子都大大隻好滿足,而且所有貝類都洗得好乾淨一粒沙都冇,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻而肉類都非常唔錯~到重頭戲粥底啦!真係非常之鮮甜,我哋飽到上心口都忍唔住每人食咗碗~其他就外賣拎走,聽日再食過~
環境方面,好欣賞佢啲桌放得好疏,坐得好舒服😌

竹蔗水係任飲嘅,唔係好甜,飲多幾杯都無咩負擔😎

個燉湯超級足料,啖湯好甜啊!絕對唔係hea你果啲例湯~

蒜蓉泰醬焗青口

而肉類都非常唔錯~

2019-10-28 75 浏览
平時比較少去觀塘食飯,因爲覺得唔就腳,今次係就朋友所以過嚟,餐廳都係朋友介紹,地點比想像中方便,而且係地舖,唔難搵有3款套餐,我同朋友揀咗海蟹餐先嚟2款開胃小食,拍青瓜同泡椒雞腳,泡椒雞腳好入味,食到停唔到口除咗罐裝飲品,仲有自家竹䉀茅根水蒜蓉泰醬焗青口,我本身不太喜歡食青口,但加咗泰式醬,效果唔錯再嚟足料燉湯,姬松茸燉湯好好飲,推介食完一輪前菜,主角終於出場海鮮夠新鮮,鮑魚仲識郁,蟹有膏,好鮮甜另一個主角安格斯牛肩肉,肉味濃郁之後就到自選8款配料美國肥牛同日本黑豚肉都唔錯順德釀冬菇,呢個配搭幾好食物份量十足,食晒其實已經好飽,但粥底蒸海鮮,又點少得最後加米煮成粥,有蟹有蝦有貝類,煮出嚟個粥真係好鮮甜,食埋個粥真係十成飽

有3款套餐,我同朋友揀咗海蟹餐

除咗罐裝飲品,仲有自家竹䉀茅根水

再嚟足料燉湯,姬松茸燉湯好好飲,推介

食完一輪前菜,主角終於出場
海鮮夠新鮮,鮑魚仲識郁,蟹有膏,好鮮甜

另一個主角安格斯牛肩肉,肉味濃郁

之後就到自選8款配料

美國肥牛同日本黑豚肉都唔錯

順德釀冬菇,呢個配搭幾好
順德釀冬菇

順德釀冬菇
2019-10-28 50 浏览
係觀塘唔知食咩行行下見到有間好抵的雞煲,環境新淨,裝修又靚,於是就入咗去叫咗個粥底火鍋~有海鮮+8 種配料一黎就有小食,泡淑雞腳好爽好入味,仲送個蟲草花花膠螺頭雞湯!全餐飯我至愛❤足料濃味(唔係味精味非常清甜), 又有泰式青口酸酸甜甜好開胃跟住就黎咗海鮮~三點蟹勁鮮甜有膏😍其他聖子,蜆,鮑魚仔等雖然唔太大隻但都好新鮮另外飲品個竹庶水係自己煲架~要暖仲新鮮裝俾我哋~又唔甜唔假😁 最開心係侍應個個都超好超有禮貌,又迅速!又識安排!(第2次去見我哋食雞煲唔夠辣仲醒私伙野俾我哋😂) 係度食飯好開心❤

叫咗個粥底火鍋~有海鮮+8 種配料

最近都放工都唔知食咩好, 知道呢頭開左間粥底火鍋好似幾正, 我自己本身又鐘意食粥, 咁我就唔放過試下睇下咩環境啦.入到去啲裝修都幾地道香港特色, 好多風景城市相睇一黎到坐底無幾耐即刻有竹蔗矛根同小食同埋一陣煲粥用既食材俾我地, 快手快腳唔錯好快手就俾左燉湯我, 花膠雞, 幾入味同埋應該無味精, 點解無得無限添飲?最緊要係套餐包左!!好多餐揀, 我唔洗諗一定係叫蟹餐, 附送埋海鮮拼盤都幾豐富粥底黎啦!蟹好鮮甜, 應該係臨上盤先被斬死蟶子鮮甜無沙好鬼正煮埋隻靚鮑, 對於佢活生生被煮有啲唔好意思, 唯有盡情享受你補返數!蜆大大粒, 鮮甜唔洗多講米粥駕到!!!我自己就大火狂煲, 配合埋海鮮鮮味融入左, 真係唔識形容, 第一次食咁鮮又唔腥既粥, 坊間粥店一定食唔到食到飽飽, 又是滿心滿足的一晚

入到去啲裝修都幾地道香港特色, 好多風景城市相睇

最緊要係套餐包左!!

好多餐揀, 我唔洗諗一定係叫蟹餐, 附送埋海鮮拼盤都幾豐富

粥底黎啦!

蟹好鮮甜, 應該係臨上盤先被斬死

蟶子鮮甜無沙好鬼正

蜆大大粒, 鮮甜唔洗多講

米粥駕到!!!

食到飽飽, 又是滿心滿足的一晚
2019-10-23
打邊爐就食得多啦 粥底火鍋唔知你又食過未呢喱間發哥粥底海鮮火鍋 位於成業街 距離地鐵站 只有5-6分鐘既路程 鄰近大型商場 巴士 及小巴總站 交通便利餐廳面積曠大 大部分坐位為卡位 其他均為圓枱比普通火鍋店 闊落一坐底左待應就上左兩份涼菜 濕花生和辣青瓜另外 仲有一盅燉湯 個湯都幾足料 有雞 菇 螺肉 飲落去幾鮮甜 不錯 最後前菜仲有一份青口 本身不太喜歡吃青口 但見佢幾靚就試下 食落去冇平時既腥味 仲有小小調味醬既配答 不錯👍🏻👍🏻另外讚下餐廳待應 非常有禮貌 而且上餐收碟速度快 講解餐牌也十分清晰 清楚餐牌 有分海鮮粥底及羊腩煲最後選擇左B 海蟹餐分別各點了 生和熟鮑魚(凍食)生鮑魚上左枱仲識郁 好生猛 新鮮飲品 竹蔗茅根 系任飲既 飲落去唔太甜 自然既味道 咁健康既情況下 多飲幾杯 也無防B 海鮮餐 份量豐富而且大 蟹肉 彈牙 爽口 另外  蝦 蛤 聖子 帶子  食落去 冇沙 肉質鮮美 的確新鮮 幸好墨魚滑份量小 要不然會吃不完哦因為吃完海洋 都已經7788 飽了墨魚滑 口感彈牙紮實 系食菜前 加上粥底 配料 (粟米 南瓜 芋頭)爛飯等 滾多一陣 食完菜就食得 粥底吸收左海鮮精華
打邊爐就食得多啦 粥底火鍋唔知你又食過未呢

餐廳面積曠大 大部分坐位為卡位 其他均為圓枱
比普通火鍋店 闊落

一坐底左待應就上左兩份涼菜 濕花生和辣青瓜

餐牌 有分海鮮粥底及羊腩煲
最後選擇左B 海蟹餐

分別各點了 生和熟鮑魚(凍食)
生鮑魚上左枱仲識郁 好生猛 新鮮

很值得回頭再吃的一間餐廳👍🏻👍🏻
2019-10-24
  • 粥底
2019-10-28 22 浏览
呢日同老婆去觀塘行下啲工廈行完梗係喺附近搵食啦!老婆想食啲暖暖地又飽肚嘅野🤔 咁我就揀左食粥點知佢又話單調 咁岩見到有間粥底海鮮火鍋今次岩曬要求啦!一入到黎,員工服務態度超級好!好耐無試過去餐廳食野,咁好服務態度餐廳佔地面積都幾大,原來日間係冰室茶餐廳,夜晚就變身做海鮮火鍋咁就唔會浪費左鋪租人工啦👍🏻打邊爐就梗係要嗌樽竹蓆茅根馬蹄紅蘿蔔水啦!唔好講笑,好足料、好清甜!前菜嘅拍青瓜都超好食😋 我同老婆清曬當然唔少得有調味料俾你自己混醬啦我地點嘅套餐就包左呢個泰式青口泰式醬汁好開胃惹味仲有自家足料燉湯!呢點真心加分!仲要湯料好多,真材實料,有圖有真相黎到重點出場 你睇我地呢個海鮮套餐,豐富到呢!魚蝦蟹是基本野,仲有扇貝、龍蝦、蜆等等不得不提,當時隻蝦仲跳跳下架除左海鮮,套餐仲包左可以點其他火鍋配料開頭仲怕會唔飽🙊 我地錯曬啦當所有海鮮都放入呢個粥水入面滾呀滾你都想像到有幾鮮味啦!食到尾聲時,粥膽就會上檯加入粟米南瓜粒,仲有其他菜圃等配料又鮮味又飽肚嘅粥就誕生啦想啖粥杰啲就放多啲粥膽想稀啲就落少啲完全自己控制秋風起時又係時候去Encore 啦喂
呢日同老婆去觀塘行下啲工廈
行完梗係喺附近搵食啦!

老婆想食啲暖暖地又飽肚嘅野🤔 咁我就揀左食粥

點知佢又話單調
咁岩見到有間粥底海鮮火鍋
今次岩曬要求啦!

咁就唔會浪費左鋪租人工啦👍🏻

前菜嘅拍青瓜都超好食😋 我同老婆清曬

當然唔少得有調味料俾你自己混醬啦

我地點嘅套餐就包左呢個泰式青口
泰式醬汁好開胃惹味

黎到重點出場

不得不提,當時隻蝦仲跳跳下架

除左海鮮,套餐仲包左可以點其他火鍋配料

開頭仲怕會唔飽🙊 我地錯曬啦

當所有海鮮都放入呢個粥水入面滾呀滾
你都想像到有幾鮮味啦!

食到尾聲時,粥膽就會上檯

加入粟米南瓜粒,仲有其他菜圃等配料

又鮮味又飽肚嘅粥就誕生啦

想啖粥杰啲就放多啲粥膽
想稀啲就落少啲

完全自己控制

秋風起時
又係時候去Encore 啦喂
2019-08-03
2019-10-28 29 浏览
今日黎到觀塘附近,我朋友食過發哥,就一於試試啦,原來餐廳日頭係冰室,晚市先有火鍋,大家唔好黎錯時間喇。我同朋友就揀咗龍蝦餐粥底火鍋,打頭陣嘅有冰鎮鮑魚,夠曬鮮甜彈牙,仲有一盅燉湯,非常足料,有螺肉,龍眼,豬肉等等,好甘甜好好飲。主角—海鮮盤黎喇,上面除咗龍蝦,仲有貴妃木蚌,生蝦,蟶子,多寶魚等。龍蝦有膏,肉好扎實,有龍蝦味,送黎時仲識郁,非常新鮮,海鮮份量之多,加埋菜同肉盤,圍起價錢真係抵食。最後當然食埋個粥啦,店員好熱心,驚我地唔知點處理,幫我地手煮埋,個粥吸收曬湯底嘅精華,正呀。

2019-10-22
2019-10-28 27 浏览
今日約咗朋友打邊爐聚下舊,發哥粥底火鍋有兩間分店,佢地日頭係冰室食下茶餐,夜晚先有火鍋嫁。呢到環境寬落,卡位都坐得舒服,枱與枱間有距離,唔會好似酒樓咁成日驚碰撞到。我地今日叫嘅係龍蝦餐,一黎到嘅有湯同蒜焗青口,湯相信係一盅盅咁燉,每盅都好足料,好甘香,青口亦非常好食,新鮮同時有好濃郁嘅牛油蒜香味。食完頭盤,主角出場喇!海鮮拼盤內容豐富,有生猛龍蝦,唔講得笑,仲識郁,一定係啱啱先劏,仲有貴妃蚌,蜆,蟶子,生蝦,最鍾意食蜆,洗得乾淨無沙,肉質又新鮮鮮甜,正!每人盛恵3xx,咁好嘅質素同咁抵,邊到揾呀?

2019-10-22
2019-10-27 46 浏览
今晚特登係發哥訂左位食粥底火鍋~慶祝我爸爸生日~其實佢係觀塘工廠區地舖~仲5近大街~所以如果5係朋友介紹~我都未必會黎~(🚗PS:有車的話可以park隔離工廠大廈停車場,每小時$20比廣塘廣場$23平,但留意好快冇位,我地就因為過左個位,再行番黎已經full⋯)個門口會有兩個名嫁~因為原來佢朝早係會冰室黎~但地方勁闊落~坐得比另一間粥底火鍋「窩心」舒服好多~另一樣就係無限時!可以慢慢食慢慢傾~😌佢有5同套餐~都包左好多嘢食!因為我地一共5個人~所以可以mix埋叫幾個餐~仲有佢d汽水同竹庶茅根水係任飲嫁!好欣賞佢lee個~好充料~又5會死甜!仲會一見你飲完即刻refill~服務質素好好~係食主菜前~佢會預備左麻辣青瓜同燉湯俾你~青瓜好味!湯更好飲!我地個晚係螺片沙參雞湯!超甜!!🥰🥰因為我妹又想食羊腩煲~所以未食粥底火鍋前~先食左個羊腩煲先!羊腩煮得好淋好入味~根據我媽經驗~佢話係令位置羊脾黎~好快我地食完就上冰鎮鮑魚同青口啦~兩樣都好新鮮!~鮑魚更加幫你清走d💩好細心~話咁快海鮮黎啦!超新鮮!d鮑魚仲好生猛!識得郁!巨多蜆😂佢教我地落蜆先~然後等佢吐沙再換過煲湯煮其他嘢~服務態度一流!
今晚特登係發哥訂左位食粥底火鍋
慶祝我爸爸生日~
其實佢係觀塘工廠區地舖~
仲5近大街~
所以如果5係朋友介紹~
我都未必會黎~
個門口會有兩個名嫁~
因為原來佢朝早係會冰室黎~
但地方勁闊落~
坐得比另一間粥底火鍋「窩心」舒服好多~
另一樣就係無限時!
可以慢慢食慢慢傾~😌

佢有5同套餐~
都包左好多嘢食!
因為我地一共5個人~
所以可以mix埋叫幾個餐~
仲有佢d汽水同竹庶茅根水係任飲嫁!

好欣賞佢lee個~
好充料~又5會死甜!
仲會一見你飲完即刻refill~
服務質素好好~
係食主菜前~
佢會預備左麻辣青瓜同燉湯俾你~
青瓜好味!湯更好飲!
我地個晚係螺片沙參雞湯!
超甜!!🥰🥰
因為我妹又想食羊腩煲~
所以未食粥底火鍋前~
先食左個羊腩煲先!

羊腩煮得好淋好入味~
根據我媽經驗~
佢話係令位置羊脾黎~
好快我地食完就上冰鎮鮑魚同青口啦~

兩樣都好新鮮!~
鮑魚更加幫你清走d💩好細心~

話咁快海鮮黎啦!
超新鮮!d鮑魚仲好生猛!識得郁!
巨多蜆😂
佢教我地落蜆先~
然後等佢吐沙再換過煲湯煮其他嘢~
服務態度一流!!

牛肩肉好甜!
秒速食完!
蟹粉丸都好特別!好味
佢d自家製雲吞/日本黑豚肉/西班牙豬腩肉
都非常出色!❤️
響鈴反而淋左d~
最後食完~
煮粥~
因為要出味,所以建議食到一半就要落d南瓜粒粟米🌽粒啦~

我地覺得其實應該拎走d湯水至落粥膽~
因為太多會冇咁濃
不過我地e+咁食已經覺得好甜❤️
所以相信如果少d湯
濃味d應該好味到升仙🤣🤣

極度推lee間!
坐得舒服!海鮮又新鮮!份量又多!
仲要服務質素一流!!(冇加一)
有車人士又有位泊!
gooood!
2019-10-27 18 浏览
之前上網看到發哥粥底火鍋正在做360優惠,即使如果身分證號碼有連續360就免費請你食一餐。今次同行的朋友身份證上有360不過就不是連續,而店員表示有360號碼都可以在8款任揀火鍋料中多選3款🥳一入下,店員便送上任飲的竹蔗水,不太甜而且可以一解熱氣,不錯喔👍🏻接著便每一人一客燉湯,湯料有茶樹菇,十分足料,湯十分夠熱所以飲入口不會太油,加上茶樹菇滋陰,十分適合秋天乾燥的天氣飲用。打邊爐最緊要係個爐的粥底火爐,店員介紹海鮮配清淡的粥底會較合適,我和朋友都是海鮮愛好者,所以選了粥底。另外也有重口味之選羊腩和雞煲。跟餐還有一個小食,每人兩隻青口,火鍋料未到時可以先醫一醫肚也不錯!我們各點了半份龍蝦和蟹的套餐,跟餐已有固定款的海鮮,有鮑魚,蟶子,海蝦,多寶魚,蜆等等。海鮮都十分新鮮,加上清淡的粥水,更能食得出海鮮的原味,反而沒有平時火鍋喧賓奪主的感覺,值得一提是鮑魚,上枱時還在動,熟後不會太硬,肉質彈牙!之後我們點的火鍋料都是正常水平,不過不失。最後加入粥膽煮粥,吃了一碗已經投降了😂 整體來說,物超所值,每人都只是大概$280左右,吃得超滿足!推薦給喜歡食海鮮原味的朋友,而且還可以減低火鍋的邪惡感

之後我們點的火鍋料都是正常水平,不過不失。最後加入粥膽煮粥,吃了一碗已經投降了😂 整體來說,物超所值,每人都只是大概$280左右,吃得超滿足!推薦給喜歡食海鮮原味的朋友,而且還可以減低火鍋的邪惡感😎
2019-10-26 23 浏览
去過許多地方食火鍋,許多間都限時,好難吹水聊天,不限時,不趕客非常好。👍地點也比較易找,坐地鐵行二條街就到。性價比超高,可能工廠租金比油尖旺區便宜,所以把租金支出,全發在食材上,海鮮亦非常新鮮!平均每人消費大概300左右,性價比非常之高!收大概12點有足夠時間同朋友吹水聊天!
2019-10-26
2019-10-25 22 浏览
係觀塘工業區收工,想搵下有咩食,原來平時下午嘅360冰室夜晚搖身一變變左發哥粥底海鮮火鍋,因為平時返工食lunch都有食過360冰室,性價比都唔錯冇諗到原來夜晚係粥底火鍋!抱着好奇嘅心所以就試一試,一入門口就有兩碟開胃小菜,另外仲有四隻泰式青口,好入味。值得一讚嘅係自家製竹蓆茅根,好清甜。我地兩個人都飲左兩渣!當然都有每間火鍋店有嘅汽水,個人都係推薦竹蓆茅根! 另外仲要講下佢有足料燉湯,一碗咁細碗嘅湯竟然有幾舊螺頭,我都未食過火鍋店有埋燉湯送!不錯!我地試左龍蝦餐,原來仲有包新鮮鮑魚,聖子,安格斯牛肉,蜆肉,多寶魚等等。另外仲可以揀八款配菜!首先講左重點海鮮先,佢隻龍蝦真係好多膏,爆曬出黎,仲要厚肉!另外鮑魚聖子好新鮮,我食嘅所有海鮮,貝類都完全冇沙,貝類都大大隻,咁既價錢出邊都未必買到咁新鮮,仲要已經洗乾淨晒俾你。跟住可以講下佢送嘅8樣配料,個人最鍾意嘅係自家製墨魚滑同蝦滑,試過出邊食好多火鍋店都唔係自家製,所以覺得呢間都好有誠意,2個都好好咬口,墨魚同蝦嘅味都好出。值得一讚!講到明粥底火鍋,最後當然係有粥底,海鮮嘅汁已經跌晒係個湯底度,員工會拎南瓜粒等配菜去煮粥,個人建議煲耐啲好食

值得一讚嘅係自家製竹蓆茅根,好清甜。我地兩個人都飲左兩渣!

當然都有每間火鍋店有嘅汽水,個人都係推薦竹蓆茅根!

講到明粥底火鍋,最後當然係有粥底,海鮮嘅汁已經跌晒係個湯底度,員工會拎南瓜粒等配菜去煮粥,個人建議煲耐啲好食啲,一食好清甜,兩個人去食岩岩好。
呢間下次一定會再黎,因為我覺得性價比真係唔錯!
2019-10-24 41 浏览
諗住試下觀塘工業區餐廳,見呢間幾光猛其理就入去試試坐低見到個下午茶餐牌冇嘢過40仲有熱飲一杯,心開咗一下又幾抵喎最後叫咗一個湯,一個咖喱雞飯同一份西多(好似得份西多係下午茶)西多普通,唔夠厚,落咗煉奶唔係糖漿。略嫌邊硬唔脆。咖喱雞肉嫩,似剛熟多少少不錯不錯。咖哩汁微辣帶dd甜味。個姫松茸花膠湯🤔🤔還好係幾足料嘅附湯料。不過個湯唔膠冇漿嘴感覺,花膠咬落唔「林」,就係似邊爐上嘅小花膠。不過呢間係邊爐店,可能火鍋好正
諗住試下觀塘工業區餐廳,見呢間幾光猛其理就入去試試

西多普通,唔夠厚,落咗煉奶唔係糖漿。略嫌邊硬唔脆。
咖喱雞肉嫩,似剛熟多少少不錯不錯。咖哩汁微辣帶dd甜味。
不過呢間係邊爐店,可能火鍋好正
姫松茸花膠湯
西多士拼沙律
2019-10-24 27 浏览
秋風起,天氣都開始轉涼,雖然仲未到一年最凍嘅時候,但已經開始心思思想食暖粒粒嘅邊爐。聼朋友介紹話觀塘呢邊有閒海鮮粥底火鍋,又好味又抵食,我見近近地一於黎試下味道。呢閒餐廳都唔太難搵,響觀塘一幢工廠大廈的地面鋪頭,入面又估佢唔到幾大bor,加上去得早,人唔多,好闊落,坐得幾舒服。裝修方面就走懷舊風,墻上貼滿曬大大張濃濃香港特色嘅街景相,幾得意。問下老板,先知道原來佢地朝早係360冰室黎,夜晚就變成左呢間火鍋店~~入正題,講番食物方面,有個抵食嘅海鮮套餐,每位除咗有幾種貝殼,鮑魚,蝦,魚,自己仲可以揀一款主要海鮮,海蟹定龍蝦,定或兩款都要曬。d海鮮又大又甜,出面買根本都買唔到呢個價錢,真係抵到當。跟住每台可選擇8款火鍋配料,竹蔗水及各款飲品任喝。我自己就揀咗海蟹,因爲平時都唔係太捨得吃,但又好中意食wor。總體黎講D海鮮好新鮮,蝦爽口彈牙,貝殼類都好友鮮味,海蟹D海水味零舍突出,雖然肉就唔太多,但比其他海鮮仲要鮮甜。比較好嘅位係呢到有個牌仔比你,Mark低曬唔同海鮮淥嘅最佳時間,唔會淥到太老太鞋,再加上用粥去做個鍋底,令到海鮮更加滑溜,再加上有個牌仔Mark低曬唔同海鮮淥嘅最佳時間,海鮮食
入正題,講番食物方面,有個抵食嘅海鮮套餐,每位除咗有幾種貝殼,鮑魚,蝦,魚,自己仲可以揀一款主要海鮮,海蟹定龍蝦,定或兩款都要曬。d海鮮又大又甜,出面買根本都買唔到呢個價錢,真係抵到當。跟住每台可選擇8款火鍋配料,竹蔗水及各款飲品任喝。我自己就揀咗海蟹,因爲平時都唔係太捨得吃,但又好中意食wor。總體黎講D海鮮好新鮮,蝦爽口彈牙,貝殼類都好友鮮味,海蟹D海水味零舍突出,雖然肉就唔太多,但比其他海鮮仲要鮮甜。比較好嘅位係呢到有個牌仔比你,Mark低曬唔同海鮮淥嘅最佳時間,唔會淥到太老太鞋,再加上用粥去做個鍋底,令到海鮮更加滑溜,再加上有個牌仔Mark低曬唔同海鮮淥嘅最佳時間,海鮮食起身就自然更加好味,更加滑溜。
食完海鮮,店員就過黎落專門煮個粥底嘅配料,有南瓜蓉同芋頭粒。火鍋配料方面就大路野,不過不失,抵讚嘅係豬潤,老實講句呢個食材除咗本身靚唔靚之外都好考技術下,我第一次淥就失敗咗,淥得太耐太老太柴就唔多好食,但第次我就專程請教咗呢到嘅阿姐應該點把握淥豬潤嘅時間,出來效果同第一次一個天一個地,又爽口又滑嫩,豬潤特有嘅香味認真夠濃,好好味。
食曬所有火鍋配料,最尾就梗係要嘆下呢個粥。阿姐放入小小鹽,蔥,芫茜同菜脯就基本上煮完,碗粥真係無得頂,煮得又綿又滑,索曬所有食材嘅精華,特別係海鮮嘅鮮甜味,再加上中途落嘅南瓜蓉同芋頭粒都帶小小嘅香甜味道,令到碗粥極之好味,鮮甜味十足,我都忍唔住食咗成三碗先滿足。
總括而言,呢閒海鮮粥底火鍋真係值得推薦,兩百幾嘅海鮮套餐,又好味又飽肚,中意食海鮮嘅朋友可以黎試一試,包你冇失望。