2021-03-20 668 浏览
永遠black list!!周五晚成個尖咀糖水舖都好長龍,只怪貪佢條隊短,無人排係有原因的我叫咗楊枝甘露芋圓,乜發記唔係出名楊枝甘露嘅咩?個楊枝甘露係白色㗎!有三舊切到好大嘅芒果,酸㗎!楊枝甘露唔好味,超唔好味,嗰啲芋圓,點解啲顏色咁奇怪嘅,一食就知出事了,粉狀擦膠!lure唔切!$58我食緊啲乜嘢啊😢😢😢😢朋友嗌咗個熱嘅紅豆燉奶,啲紅豆凍嘅,完全唔襯個熱奶,朋友唯有撥開晒啲紅豆!!😢😢😢😢😢
永遠black list!!

$58我食緊啲乜嘢啊😢😢😢😢

2021-02-18 289 浏览
好難食,芒果西米露d芒果酸到死,又稀,啲西米完全冇味腐竹雞蛋糖水仲離譜 得個甜字簡直係不知所謂態度極度差,講嘢冇尾音仲要好冇禮貌又貴,以後都唔會再幫襯🙄🙄🙄🙄
好難食,芒果西米露d芒果酸到死,又稀,啲西米完全冇味
腐竹雞蛋糖水仲離譜 得個甜字
簡直係不知所謂
態度極度差,講嘢冇尾音仲要好冇禮貌
又貴,以後都唔會再幫襯🙄🙄🙄🙄
2020-12-02 307 浏览
叫咗個芒果雪花冰,我諗佢除咗「夠凍」,都冇乜其他優點。雪花冰口感略嫌偏厚身,肉眼都分辨得到,味道淡而無味,唔講真係唔知自己食緊芒果味。至於食物本身整體感覺好「污糟」,一睇就知上一手食朱古力味,洗冰機唔乾淨,求其搵布抹兩下,冇徹底洗淨刀片。深淺色嘅雪花冰對比太強烈,真係洗洗刀片好啲🤔仲有,廚房人士未有佩戴口罩進行工作,如果大家想食之前,請三思。
2020-10-01 306 浏览
同朋友係附近食完晚飯諗住食埋個甜品為今日畫上一個完美既句號!我地就揀左呢間,因為附近既甜品鋪都幾早刪,而呢間就可以開到好晏!我地就分別叫左鮮士多啤梨窩夫配特製士多啤梨醬($65)同埋養顏蛋白燉鮮奶($32)窩夫份量唔少,就咁食既話味就麻麻,有少少梳打粉既鹼味,本身有d失望,但原來加埋個士多啤梨醬,成個感覺唔同晒,士多啤梨醬混合埋忌廉,個味道變左士多啤梨奶昔,配合埋個窩夫,變得好味左好多,忌廉唔甜,但士多啤梨醬好甜,所以混合埋一齊就變得剛剛好,因為我地試過分開食,發覺冇撈埋一齊咁好食!不過大家都可以試下邊種方法最好味!!本身朋友想叫個凍既,但個店家推薦話熱既更好食,但熱既話蛋白腥味偏重,而且個甜唔唔太甜,唔好甜既人可以一試,但我個人都係比較喜愛甜d既燉奶,而唔鍾意腥味既,我會推薦食凍既,因為凍左既燉奶腥味唔會咁出!

鮮士多啤梨窩夫配特製士多啤梨醬

養顏蛋白燉鮮奶

鮮士多啤梨窩夫配特製士多啤梨醬
2020-07-13 343 浏览
在尖沙咀吃完晚飯後本來想去跟朋友喝一杯,但有朋友說要戒酒,做去了最近的甜品鋪,結果中伏了,超難吃,真的不要去!-🍮金栗紫米露芋圓完全沒有紫米露應有的軟糯感,到底是多偷工減料才能煮出如此稀淡的紫米露,如完沒有味道。還有芋圓,吃得我一頭霧水,這是芋圓?真的?感覺是吃了一團煮爛的粉團,完全沒有嚼勁,也完全沒有味道,氣死了。.🍮腐竹薏米糖水芋圓這是一碗沒有腐竹的腐竹糖水,再次黑人問號,而且糖水感覺是沖粉煮出來的,芋圓已經無力吐糟,應該叫薏米糖水爛粉團?.🍮楊枝甘露芋圓楊枝甘露是正常的,芋圓我已無力吐糟,但要收我$58,太貴了!平時$40左右就有了,貴了50%,吐血!.🍮焦糖布丁綜合仙草凍有紅豆粒、小丸子、芋泥、芋圓跟布丁仙草。布丁就是超市買幾塊錢一個那種布丁,沒特別。仙草、紅豆粒跟芋泥還是可以的,但小丸子跟芋圓,也是同一個問題,口感差得我想吐血,而且又貴。-❗️不要去!不要去!不要去!重要的事情說3遍,又貴又難吃,找不到任何要去的理由,報告完畢。

金栗紫米露芋圓

🍮金栗紫米露芋圓
腐竹薏米糖水芋圓

🍮腐竹薏米糖水芋圓
楊枝甘露芋圓

🍮楊枝甘露芋圓
焦糖布丁綜合仙草凍

🍮焦糖布丁綜合仙草凍
$60 (宵夜)
2019-11-06 419 浏览
今晚同女友行開尖沙咀,諗住食下甜品。上open rice, 見到發記甜品就係附近就去食下。頂!真係錯誤嘅決定,食完我同女友都唔會再食。食品質素真係太差,心太軟唔流心,連湯丸都做得垃圾,咁嘅價錢,真係完全唔合理。其次,望入廚房,d人行行企企玩電話,心諗,唔怪得啦,難食係有原因。小弟都經常同女友食糖水,食糖水難食到要特登註冊個帳號,再專登寫篇200字嘅文章去俾負皮都係第一次。寫咁多,都係希望各位唔好步小弟後塵,再中伏,重申,係大伏!
寫咁多,都係希望各位唔好步小弟後塵,再中伏,重申,係大伏!
2019-09-22 254 浏览
銷售員A和會計員M周六與好友共聚,興之所致加映甜品午夜場。發記甜品地點方便,店內與一般甜品店無異,空間狹窄,都係快閃甜品。銷售員A今晚選擇了芒果益力多棉花冰,味道正常,值得一讚的是餐廳使用,一個極厚身實心器皿去盛載棉花冰,故此就算食到最後,棉花冰亦沒有溶化,值得一讚。朋友嘗試的芋泥豆腐花則未及水準,可能豆腐花水份過多,導致味道不足。楊枝甘露小丸子 - 小丸子數量確實非常之多,絕對有裹腹之效芒果益力多棉花冰銷售員回頭指數:3分
銷售員A和會計員M周六與好友共聚,興之所致加映甜品午夜場。

楊枝甘露小丸子 - 小丸子數量確實非常之多,絕對有裹腹之效

芒果益力多棉花冰

銷售員回頭指數:3分
2019-09-21
$60 (宵夜)
2019-09-13 192 浏览
琴晚食既呢間糖水舖都幾旺場,糖水選擇好多,價錢係尖沙咀黎講都ok。我地叫左擂沙湯圓$24同埋榴槤蛋白燉奶$58,味道都唔錯,不過不失啦。榴槤唔係最靚既品種,但味道都夠濃郁既,只係賣相有啲差不過個燉奶幾滑溜。湯圓都係正常湯圓啦~無咩特別🤣

榴槤唔係最靚既品種,但味道都夠濃郁既,只係賣相有啲差
不過個燉奶幾滑溜。

湯圓都係正常湯圓啦~無咩特別🤣

垃圾!俾埋匙都用唔著,最後當水飲。超甜超稀,奶水多過乜,點都唔值$58。 不再去「發記」,沒想到有如此垃圾品質。 .........................
垃圾!俾埋匙都用唔著,最後當水飲。
超甜超稀,奶水多過乜,點都唔值$58。
外卖送餐
2019-08-03 166 浏览
In this season, full of durian products are coming outI picked durian pancake, the texture is quite good cause the layers aren’t so thick. With full of cream, if adding more durian, it’ll be better haaaIced durian is really cool esp in this hot weather, haaa, strong durian taste is goodwall:menu:Really cramped dessert shop, can’t sit long here

, it’ll be better haaa
Iced durian

Mango dessert
wall:
menu:
$50 (宵夜)
Iced durian
2019-07-28 333 浏览
今日同幾位朋友食完晚飯傾得興起唔捨得走,所以我地就轉地方去食湯水,在尖沙咀搵了好幾間,最後選了最近我們的呢間發記。可能時間還早,所以入面仲有位,我地都不用等就可以入去。這裡地方唔係好大,裝修簡潔,有幾張枱,坐埋我地又滿座了。真好彩!我地左睇睇右睇睇,都唔知想食乜,後來揀左好耐先揀好想食的甜品!第一個朋友就揀左個香草綠荳沙加芋圓,綠荳沙太甜,芋圓唔夠煙靱,以為唔同顏色有唔同味道,點知係完全一樣味!我就叫左個百合雪耳燉香梨,糖水又係好甜,百合同雪耳都煲到好腍,但我覺得佢似係滾既糖水多過係燉囉。跟著又係我朋友既花奶芋圓涼粉雲尼拿雪糕,芋圓都係同樣問題,唔煙靱,涼粉同雪糕都冇咩特別。另一朋友就叫左個紅荳黑糖芋圓涼粉,涼粉冇乜特別,紅荳太腍,食唔到一粒粒,紅荳又係太甜,芋圓一樣唔煙靱。以前發記啲甜品都幾好食的,但近年真係越黎越差,希望佢快啲作出改善,如果唔係逐漸會俾人淘汰。

2019-07-05
$40 (宵夜)
2019-06-04 189 浏览
下午茶時段諗住嘆個個芒果益力多雪花冰,成個過程不太enjoy! 首先店入面一直有烏蠅同細小昆蟲飛來飛去,感覺衞生程度差左少少。另外,呢間似係遊客店,後面三四枱都係某國旅客,非常之吵鬧,當日很難靜靜享受甜品。To be fair,雪花冰夠綿密的有台灣Feel,只係一邊趕烏蠅一邊食令當日非常忙碌。另外價錢亦偏貴,性價比不高!
2019-05-16
2019-04-24 271 浏览
-朋友叫我不要照騙,因為我把它們拍得好看多了🤣但是這間絕對是伏 · 伏 · 餐 · 廳lol♥《榴槤班戟》皮厚餡少,榴槤味不出眾🥺整個主要是忌廉,很少榴槤lol無論色、香、味,它都沒有🤔♥《生磨芝麻糊湯圓(熟)》正名後為 Super·伏🤦🏻‍♀️芝麻糊不夠熱並極稀!湯圓沒有口感,而且極黏牙,老實說,利川湯圓更好吃🤯最後吃了不足一半,便結帳走了(TAT)♥小提示 Tips:深井發記是不錯的,但這間實在是⋯⋯🙂
朋友叫我不要照騙,
因為我把它們拍得好看多了🤣
但是這間絕對是伏 · 伏 · 餐 · 廳lol

《榴槤班戟》
皮厚餡少,榴槤味不出眾🥺
整個主要是忌廉,很少榴槤lol
無論色、香、味,它都沒有🤔

《生磨芝麻糊湯圓(熟)》
正名後為 Super·伏🤦🏻‍♀️
芝麻糊不夠熱並極稀!
湯圓沒有口感,而且極黏牙,
老實說,利川湯圓更好吃🤯
最後吃了不足一半,便結帳走了(TAT)

小提示 Tips:
深井發記是不錯的,但這間實在是⋯⋯🙂
2019-04-16 164 浏览
個人真係無甜不歡, 甜野係可以令你處於任何一個狀態即時轉入開心同輕鬆既感覺,當甜野擺入口既時侯,你會瞬間覺得呢個世界既所有煩囂都離你而去,可能我講我誇張左,不過事實的確如此,尤其是當我面對住難以抗拒既朱古力,我更加變得毫無防範!唔理佢背後有幾唔健康定會肥多幾多磅,有幾咁邪惡 我都一定會放肆落去!講返正題,心太軟既擺盤好吸晴!絕對係打卡之選! 一切開,成堆朱古力流哂出黎,真係一個字: 絕!芋圓亦都不過不失,杏汁好濃!都合格既!
芋圓亦都不過不失,杏汁好濃!都合格既!
2019-04-15
$50 (宵夜)
  • 杏汁芋圓
  • 朱古力心太軟
2019-01-30 374 浏览
兩口子係尖沙咀食完晚飯想搵啲甜品食下先番歸一個想食中式 一個想食西式見到發記就行左入去殊不知簡直係個惡夢店面小小 清一色係內地遊客已經開始聞到陣伏味一碗「芝麻糊豆腐花」都唔奢望係即磨 已經叫不過不失但芒果西米露 我落單嘅時候講明要多花奶呀姐是但應左聲就算 我都同自己講遊客區係咁點知上到台 真係過唔到自己果關芒果西米露?真係一粒星都唔會有不如改名做「假芒果沙冰硬西米露啦」芒果肉都無 啲芒果沙冰仲要係假芒果味我落單果時講嘅花奶呢?西米仲要熟唔哂真係要怪就怪自己無睇食評就入左去...同埋 呢度係旅客區 人地根本唔care你...囉!
兩口子係尖沙咀食完晚飯

呀姐是但應左聲就算 我都同自己講遊客區係咁
點知上到台 真係過唔到自己果關

芒果西米露?
真係一粒星都唔會有
不如改名做「假芒果沙冰硬西米露啦」

芒果肉都無 啲芒果沙冰仲要係假芒果味
我落單果時講嘅花奶呢?
西米仲要熟唔哂
真係要怪就怪自己無睇食評就入左去...
同埋 呢度係旅客區 人地根本唔care你...囉!