2018-06-19 1185 浏览
之前一直有去開百斗記食雞煲,朋友口中得知最近轉左任食放題..今晚便來到這裡享用我嘅晚餐任飲任食有分時段收費..每節為2小時..不過未到2小時我們已經吃飽了配料種類有好多選擇👆🏼是任點的..但當然要盡力而為不要浪費食物👆🏼是需加錢追加之食物雞件份量都算多..今次叫了小麻小辣..雞件好滑而且非常惹味..最喜愛是紫洋蔥吸收了辣汁後更加好吃😋另外點了大魚頭和肥牛..這兩款都不過不失..吃了兩樣都差不多飽..總括來說都是抵食的

👆🏼是需加錢追加之食物

2018-06-19
用餐时段
2017-11-20 1447 浏览
某天相約朋友食飯途經這間雞煲店便入內一試點了半隻椰子雞煲新鮮椰子及椰肉即場烹調味道芳香入口鮮甜好味再試秘製麻辣雞煲中辣小麻味道美味食完不會口渴自家製響鈴爽脆好味必定要一試 手打蝦丸墨丸美味可口手切肥牛新鮮美味下次再來元朗必定再到此店
再試秘製麻辣雞煲中辣小麻味道美味食完不會口渴
自家製響鈴爽脆好味
必定要一試 手打蝦丸墨丸美味可口
手切肥牛新鮮美味
下次再來元朗必定再到此店
2017-11-19
用餐时段
2017-09-17 1226 浏览
平日的晚上一班朋友的聚會可能因為平日客人不多,坐得好鬆動,環境又唔嘈,反而最嘈係我地班人外面有走鬼泊車位,其實都好近西鐵站,大家可以選擇搭西鐵,今晚朋友唔食得辣所以試左小辣同小麻但老闆可能都係怕我地過辣,所以比左小辣再小辣,雖然唔辣但都流哂鼻水不過我覺得啲雞唔夠入味,但做湯底就非常濃味真係食過返尋味最衰唔記得左影落單紙點左手打蝦丸,墨魚滑,脆肉鯇,牛肉,嚮鈴(新鮮)竹蔗茅根,菜,即開椰青,炸魚皮,珊瑚蚌,鵝腸
平日的晚上一班朋友的聚會
可能因為平日客人不多,
坐得好鬆動,環境又唔嘈,反而最嘈係我地班人
外面有走鬼泊車位,
其實都好近西鐵站,大家可以選擇搭西鐵,
今晚朋友唔食得辣所以試左小辣同小麻
但老闆可能都係怕我地過辣,
所以比左小辣再小辣,雖然唔辣但都流哂鼻水
不過我覺得啲雞唔夠入味,但做湯底就非常濃味
真係食過返尋味

最衰唔記得左影落單紙

點左
手打蝦丸,墨魚滑,脆肉鯇,牛肉,嚮鈴(新鮮)
竹蔗茅根,菜,即開椰青,炸魚皮,珊瑚蚌,鵝腸

原來,真的有一種關係,叫我們仨。我們仨,是在我大學時代兼職認識。我很喜歡返兼職,因為有我們仨。最瘋狂的年代,是我返學+實習+兼職同時進行,但我不覺疲憊,因為有我們仨。還記得當天,我見第一份工我驚到心都跳出來,我們仨就站在那橙色的招牌下,討論著,安撫著,支持著,鼓勵著……今天,大家在百斗記聚一起,來一道最親密的料理 — 雞煲打邊爐!百斗記位置不難尋,於B仔涼粉附近。雖然店子其貌不揚,名氣又不及X走雞等連所雞煲,但雞煲味道香濃,食材極新鮮,如果近元朗既朋友不防到此一試。竹蔗茅根($25)材料豐富:竹蔗、茅根、紅蘿蔔、馬蹄、粟米生津解渴,好清甜,雞煲下火一流激讚推介:雞煲(一隻雞,微辣,小麻)★★★★★★★/5 ($188)雞肉嫩滑,質地上較腍身,食落入味過癮醬汁濃稠,味道既麻且辣香濃味美,極開胃!雖然雞肉掛汁能力高,但基於雞煲醬汁太好味,我們好變態地叫左一人一碗白飯,以汁送飯!好正!好正!好正!(細食者千萬不要咁做)鮮炸響鈴 ★★★★★/5($28)即叫即炸,熱呼呼上桌,放落湯中略灼一下,好香脆呀!自製炸魚皮★★★★/5($28)靚湯底配襯此款脆卜卜魚皮,淨食或略灼一下,兩種食法同樣有嚼頭
原來,真的有一種關係,叫我們仨。

竹蔗茅根($25)

材料豐富:竹蔗、茅根、紅蘿蔔、馬蹄、粟米
生津解渴,好清甜,雞煲下火一流

雞肉嫩滑,質地上較腍身,食落入味過癮
醬汁濃稠,味道既麻且辣香濃味美,極開胃!

鮮炸響鈴 ★★★★★/5($28)

即叫即炸,熱呼呼上桌,放落湯中略灼一下,好香脆呀!

自製炸魚皮★★★★/5($28)

靚湯底配襯此款脆卜卜魚皮,淨食或略灼一下,兩種食法同樣有嚼頭又好味!

招牌雙拼手打滑(蝦滑+墨魚滑)★★★★/5($70)

蝦滑+墨魚滑都加入了蟹籽,要把握最佳時機,下灼後會食到脆身與彈牙交織而成的奇妙質感。

牛肉(SIZE:例)★★★★/5($88)

招牌雲吞魚皮餃★★★★/5($40)

以下為其他食材★★★/5($1X—$2X)

把酒當歌,人生幾何,一頓鮮味豐足的雞煲,令我把煩惱和不快暫擱一旁。每人約$250,吃的不是裝潢,而是感覺和人情。或許第一眼見面,未必是最喜歡對方;就如此雞煲,未必第一眼見到會想入去,但食過就知翻尋味,以後還是會回來的。

是緣分或者巧合,遇上你們,是一場美麗的意外,永遠怕我累,怕我餓,LOVE YOU ALL MY SIS & MY FOOD!
题外话/补充资料: PS‧我地叫左大概5—6人份量,大家小心叫太多食唔晒!
2017-09-01
  • 竹蔗茅根
  • 雞煲
  • 鮮炸響鈴
  • 招牌雙拼手打滑
  • 招牌雲吞魚皮餃
2016-04-29 2231 浏览
臨近母親節,之前答應帶媽媽吃雞煲,但我亦想帶同九十歲的婆婆同去,但是媽媽愛吃辣,婆婆不太愛,真的很矛盾,忽然想起上星期朋友生日試過百斗老店的雞煲可以自選麻辣度,味道不錯之餘,其火鍋材料亦頗新鮮,吃完沒有不停要喝水的不良反應,於是我就決定帶媽媽和婆婆去百斗吃雞煲。為方便接送婆婆,今次選了在婆婆附近的新店。前一天預約了一張7:45的五人桌,到達時並沒有很多人,立即就可以入座。分店裝修簇新,主要用上木和石等自然材質紋理的配搭作主體,視覺上令人很舒服,兩旁設有兩台大電視,碗筷餐具安放在櫃內收納妥當,整體環境遠比老店衞生美觀企理舒適,電磁爐頭內置在桌上,火鍋店格局更顯認真,除了大圓桌外,1-4人的話還可選舒適的梳化卡座。觀乎全店只得兩位侍應,長髮的姐姐經常都保持笑容滿臉,若不是店內極繁忙都會即時回應客人訴求,另一位短髮姐姐在客人較多的情況下則有點"時運高",經常不回應客人,其實也能體諒的,客滿的時候人手真有點不足,加湯、落單、上菜、取飲品,真的手忙腳亂,但甚樣算也比老點友善得多。我叫了一個秘製百斗記雞煲($188/一隻),這裏的雞煲可自選辣度和麻度,辣度有六個級別,分別是不辣、微辣、小辣、中辣、

我叫了一個秘製百斗記雞煲($188/一隻),這裏的雞煲自選辣度和麻度,辣度有六個級別,分別是不辣、微辣、小辣、中辣、大辣、辣勁。麻度有五個級別,分別是走麻、小麻、中麻、大麻、勁麻。婆婆不太吃辣,於是我選了小辣小麻,完成品味道合乎我預期,雞煲口味個人化可迎合不同口味的食客,真的很值得一讚。

入座時店內尚未客滿,店員把雞煲送來後仍留意和跟進我們雞煲的生熟度,故煮雞的時間控制恰到好處,上次在老店無人理會,雞肉既未熟透亦未入味,已被我們放進口裏,今次火喉剛好的雞比上次好吃得多,按肉質的口感,我們估計是冰鮮雞,但由於冰鮮雞比走地雞肉質較軟稔,反而合適我婆婆這類"無齒之徒",夾了一件雞上脾位給她,見她吃得很滋味。
秘製百斗記雞煲
吃罷雞便加上湯吃其他火鍋配料,當然不少得的是每枱限點一份的肥牛($1),雖說一元,肥牛的質數卻不俗,觀其油脂分佈便知非下價貨,入口肉味亦濃。
肥牛
另外點了一份薄切的黑豚腩片($40),份量不少我頗喜歡吃五花肉咁香的油脂,不過家人就覺得一般。
黑䐁腩片
本來特意為婆婆點了一份普通的鯇魚片,但因為廚房出錯,送來了脆肉鯇魚骨腩($60),雖然肉質彈牙脆口,實在是廷好吃的,但是因為無齒的婆婆無福消受,所以我們唯有向店員反映,店員也很有風度地補送上數片不收費的普通鯇魚片。
脆肉鯇魚骨腩
鯇魚片
爸爸喜歡吃生蠔,老店嚐過鮮甜肥美的廣島蠔($58/六隻)覺得味道很讚,不像本地蠔般會嚴重縮水,當然要再度回味,爸爸吃過都讚賞。
廣島蠔
如果要我推介必叫的,非店家即叫即炸的脆炸響鈴($28/七件)莫屬,如此酥脆的口感,只有新鮮響鈴才有,實在非點不可。
脆炸響鈴
西洋菜餃($35/10隻)不常有,我點了一份但忘了拍照。蔬菜方面選了鮮淮山($35)鮮時菜籃($35)。
鮮淮山
淮山口感粉嫰又汲湯,多姿多彩的鮮時菜籃粟米四件、鮮冬菇、金菇、娃娃菜、西洋菜、白菜、菜芯和生菜各少許,十分豐富。
鮮時菜籃
吃到最後,以一家大小都喜歡吃的四川蕃薯粉($20)作結,放湯30秒左右即可吃,汲了濃郁湯底的蕃薯粉彈牙味美,無齒的婆婆吃了還要再添呢。
四川蕃薯粉
2016-04-28