今日同舊同事兼好友相約去沙田新城市4樓的 "百瀧餐廳", 依間餐廳我係第二次幫襯, 今次和兩年前食的完全不同菜式, 今次係食set dinner~~我揀了"A"牛扒餐 $128- 牛扒- 7成熟, 肉質幾好, 又有肉味,對於我一向唔太鐘意食生嘢的人, 可算是啱啱好^^餐湯 - 細細杯, 都幾好味藍莓特飲- 酸酸地, 都幾好味 ^^意粉- 反而最差係這個意粉了, 幾硬 @@至於甜品 - 芒果布甸, 甜咗D, 及唔夠軟, 好似隔咗夜咁.......總括而言, 尚算合格

我揀了"A"牛扒餐 $128-

餐湯 - 細細杯, 都幾好味

藍莓特飲- 酸酸地, 都幾好味 ^^

意粉- 反而最差係這個意粉了, 幾硬 @@

正,餐具乾淨
鴨胸幾好味, 杯仔湯都OK
正,藍莓特飲, 味道OK
差,牛扒7成啱啱好, 但意粉好硬
差,芒果布甸, 太甜又唔夠軟, 好似隔咗夜咁
2011-08-02
正,餐具乾淨
鴨胸幾好味, 杯仔湯都OK
正,藍莓特飲, 味道OK
2012-01-17 59 浏览
好彩book左位唔駛等...cappuccino 菌湯 (好濃縮既菌味, 對我黎講就濃烈到有點兒太過, 餐包微曖鬆軟)煙三文魚南瓜意大利飯 (意大利飯唔係好"意大利", 飯粒好似平時食開普通既米飯咁, 煮法應該無問題而家米本身既問題, 飯唔太杰, 有清香既南瓜味, 入面仲有d黃椒同瓜粒, 其實本身唔係咁鍾意南瓜味, 見係煙三文魚先叫, 三文魚份量唔太多; 不過食晒d飯都幾漏下)餐飲咖啡 (香濃, 奶味幾好)
好彩book左位唔駛等...

餐飲咖啡 (香濃, 奶味幾好)
2010-06-30
2011-11-01 28 浏览
呢間野第3次食,以往和同事一齊食,今次帶太太來食,原因環境舒服,好過新城市七樓全層美食地方等候及窄小及人多,今次食鋸扒,薄餅及意粉,雖然價錢過百,份量比較少,勝在好味~~$128.肉眼扒叫左6成熟,都算係準確,味道OK,只係肥筋較多,佔去左成塊肉3成多,忌廉湯OK及三文魚前菜同蛋糕就幾好味~~$88.火腿薄餅幾好,有少少咸惹味,似餅乾咁~~$78菠菜忌廉汁雜菌扁意粉D汁比較淡同稀,意粉夠爽”趣”不過熟”臨”,易入口~~價錢雖貴,但好在有15%百瀧折扣卡~~男經理及全侍應生服務比較好及熱情有禮,唯女經理態度不太好~~
呢間野第3次食,以往和同事一齊食,

,佔去左成塊肉3成多,
忌廉湯OK及三文魚前菜同蛋糕就幾好味~~

$88.火腿薄餅幾好,有少少咸惹味,似餅乾咁~~

價錢雖貴,但好在有15%百瀧折扣卡~~

2011-10-25
庆祝纪念
纪念日
  • 火腿薄餅
2011-10-17 16 浏览
由於一直覺得新城市沒有一些較好的餐廳,所以跟好友T小姐相約在新城市食晚飯&逛街就有點頭痛了。想來想去,最終選了Buono Nuobo,集團式的日式西餐廳,應該不至於難吃吧!是日18:30左右到達餐廳,非常幸運仍然有位,要是遲10分鐘到的話就要排隊等位了。我們點了個石燒飯&薄餅,各+ $32轉套餐,套餐包沙律或餐湯及咖啡或茶。煙肉蘑菇湯普通得很的蘑菇忌廉湯味道。帆立貝蝦墨汁石燒飯 $78雖然帆立貝蝦又細又少,但墨汁飯是好吃的,味道濃淡得宜。番茄香草薄餅 $68批餅香脆,卻就只有硬的感覺,材料的份量味道OK。咖啡不知怎的,就是覺得不夠香濃。

煙肉蘑菇湯
普通得很的蘑菇忌廉湯味道。
帆立貝蝦墨汁石燒飯 $78
雖然帆立貝蝦又細又少,但墨汁飯是好吃的,味道濃淡得宜。
番茄香草薄餅 $68
批餅香脆,卻就只有硬的感覺,材料的份量味道OK。
咖啡
不知怎的,就是覺得不夠香濃。
  • 帆立貝蝦墨汁石燒飯
2011-10-12 46 浏览
這日相約友人一行4人到沙田第一城,午餐我們到了Pokka集團的百瀧,吃日式意粉薄餅。店內裝修一貫這集團的風格,乾淨企理,員工服務也細心有禮 。這裡有午市套餐,不過看過menu後我們都是決定散叫大家喜歡的,share來食:﹣鰻魚卷: 很清新的前菜,好吃。(3.5/5)﹣蕃茄香草薄餅:薄餅底很薄很香脆,除了蕃茄和香草外,還有少量芝士。這個素薄餅一點也不油膩,食得很舒服。(4/5)﹣三文魚南瓜石鍋飯:飯接近risotto的做法,甜甜的南瓜汁很入味;三文魚則一般貨式啦,不夠鮮甜。(3.5/5)﹣三文魚香草汁意粉:同樣三文魚質素只是一般,香草汁(pesto)很清香,意粉稍為煮得過久了一點。(2.5/5)另外我們在這3個主菜上加個沙律或餐湯和咖啡。我們要了3份餐湯和咖啡。這日餐湯是南瓜湯,真材實料,好飲(4/5)配湯的麵包雖然只是普通餐包,但經加熱後,很香軟好吃,有誠意(3/5)而咖啡是虹吸式咖啡,很香濃,好喝。(3.5/5)吃得滿意又坐得舒服的一餐,每人才約$100,抵
﹣鰻魚卷: 很清新的前菜,好吃。(3.5/5)
而咖啡是虹吸式咖啡,很香濃,好喝。(3.5/5)

吃得滿意又坐得舒服的一餐,每人才約$100,抵

2011-08-30 12 浏览
拉麵 - 湯底唔錯, 麵身都幾好, 唔會太淋...不過無咩特別, 都了解既, 佢唔係專做拉麵, 所以唔會有太高要求!!蕃茄漢堡意粉 - 好厚身, 不過欠缺肉汁....意大利粉爽身而少硬 (其實我唔鐘意軟身既意粉)所以我覺得岩我口味!!
拉麵 - 湯底唔錯, 麵身都幾好, 唔會太淋...
蕃茄漢堡意粉 - 好厚身, 不過欠缺肉汁....
意大利粉爽身而少硬 (其實我唔鐘意軟身既意粉)
所以我覺得岩我口味!!
2011-07-06
2011-08-05 4 浏览
聽人講間野ok好食 平時睇落又好似好多人等下 就同2位大支野一行3人黎試下6點去到 時間早既關係 唔洗等位即刻入位一開始叫左一個夏威夷pizza, 羊柳意粉, 炸雞槌(小食), 蝦醬石頭飯pizza落單個時講左要等15~20分鐘感覺上所有野既起菜速度都ok味道方面夏威夷pizza: 唔識欣賞, 我覺得pizzabox個d好食好多羊柳意粉: 唔識欣賞 x 2, 我唔知d意粉硬同埋個汁好似水咁會唔會係佢既特色炸雞槌(小食): 不過不失, 不過唔鐘意佢有2片檸檬方正係雞既上面, 因為唔係人人都岩檸檬味, 個人覺得應該放係一邊, 等有需要既人先去加d汁蝦醬石頭飯: 好味! 好香蝦醬味, 但係食落又唔會覺得咸, 有適量既飯焦, 呢個真係非常好食完主菜, 叫左d甜品分別有黑糖咖啡雪糕, 杏仁雪糕咖啡, 香酒香蕉雪糕, 熱情蘋果批黑糖咖啡雪糕: 覺得幾好, 有d好似涼粉物體既野, 苦苦地加埋甜既雪糕, 覺得岩岩好杏仁雪糕咖啡, 香酒香蕉雪糕: 2位大支野點既, 不過聽落評價都唔錯熱情蘋果批: 個底好似pizza底咁, 相信同一樣整法, 呢個都ok, 不過不失ps: 待應既服務態度ok, 不過速度方面

6點去到 時間早既關係 唔洗等位即刻入位

pizza落單個時講左要等15~20分鐘
感覺上所有野既起菜速度都ok

味道方面

食完主菜, 叫左d甜品

ps: 待應既服務態度ok, 不過速度方面好似差小小, 一開始落單我舉手舉左成半分鐘先有一個人見到, 好似掛住吹水咁成班

最後埋計$463.1
朋友們覺得底, 個人認為一般,唔可以話底, 一人平均150可以有其他選擇
2011-08-05
tea
2011-06-06 8 浏览
好好味,原來假期都有tea set同蛋糕tea set,仲有超多特飲選,雖不是set,叫咗杯提子乳酸,好fresh,有d提子皮,飲落去好有口感.個朱古力蛋糕好好味,配上雪糕,正
好好味,
原來假期都有tea set
同蛋糕tea set,
仲有超多特飲選,雖不是set,
叫咗杯提子乳酸,
好fresh,
有d提子皮,
飲落去好有口感.
個朱古力蛋糕好好味,
配上雪糕,正
2011-06-06
2011-06-06 1 浏览
見是POKKA集團,以為質素會有返咁上下,點知....先試蕃茄cappuccino湯,細細碗,抱有很大的奇望...一試,雖是濃湯,但冇蕃茄味,只有濃郁的鹹味,實在鹹到「拿」喉!向侍應反影,佢話用大量蕃茄煮,所以味濃味!但明明係鹹味!不過值得一讚的是,雖然飲左一半(杯湯好細杯,一啖已冇左一半)佢地肯換過磨姑湯俾我地!磨姑cappuccino湯一樣係好鹹,不過起碼入到口!蕃茄漢堡意粉!漢堡冇肉味,而且好嚡,蕃茄意粉沒有任何香葉的味道,似自已home made 的蕃茄汁(應該我自已home made都好味過佢)!忌廉什菌波菜意粉:這個忌廉味香濃,雖然什菌少D,但有D波菜係意粉汁到,頗清新的配搭!佢有D日本fusion菜,我地冇試到,唔知會唔會好D呢!
見是POKKA集團,以為質素會有返咁上下,點知....

不過值得一讚的是,雖然飲左一半(杯湯好細杯,一啖已冇左一半

佢有D日本fusion菜,我地冇試到,唔知會唔會好D呢!

2011-06-04
  • 忌廉什菌波菜意粉
2011-03-27 23 浏览
溫完biology respiration後,我和媽媽行完整個新城市廣場,又是時候找地方食食tea喇。本來想回家自己弄的,可惜奶奶今天好像沒有外出,我和媽媽都唔想見到她,所以就決定食埋先番。經過這食店,看到很多人客都叫甜品,便進去了。我揀左綠茶jelly紅豆芝麻丸子雪糕新地,原來又係pokka cafe甘係配北海道牛奶雪糕球,紅豆蓉非常大粒又超甜,食的時候芝麻丸子熱辣辣而雪糕冰凍凍,撈埋一齊食真係好正,而且兩個味十分夾。綠茶味jelly入口好滑溜,好細粒cutie,不過茶味一點不濃郁,even有一份濃濃的medicine味。兩球雪糕球內都吃到好多冰塊,幸好忌廉味道就好一點。幸好還有紅豆同four pieces得我歡心又煙韌的內有芝麻餡的丸子拉番分。希望以後可以繼續去試埋香蕉雪糕新地!
所以就決定食埋先番。
正綠茶jelly紅豆芝麻丸子雪糕新地
經過這食店,看到很多人客都叫甜品,便進去了。我揀左綠
豆蓉非常大粒又超甜,
正兩球雪糕球內都吃到好多冰塊,幸好忌廉and custard味道就好一點
食的時候芝麻丸子熱辣辣而雪糕冰凍凍,撈埋一齊食真係好
正,而且兩個味十分夾。
正芝麻丸子熱辣辣而雪糕冰凍凍,撈埋一齊食真係好正,而且兩個味十分夾
medicine味。
正又係pokka cafe甘係配北海道牛奶雪糕球
兩球雪糕球內都吃到好多冰塊,幸好忌廉味道就好一點。
正紅豆蓉非常大粒又超甜
幸好還有紅
希望以後可以繼續去試埋香蕉雪糕新地!
2011-03-27
庆祝纪念
纪念日
正綠茶jelly紅豆芝麻丸子雪糕新地
正又係pokka cafe甘係配北海道牛奶雪糕球
正紅豆蓉非常大粒又超甜
  • 芝麻丸子
2010-09-12 4 浏览
Two people shared one set lunch and one ceasar salad with smoked salad. Set lunch:Soup - tomato soup: so so. Shirmp, mussel and chicken rice: it is very very large. there are more ingredient than rice. i think no people can finish it alone! the shimpr is fresh and cut into dice. easy for eating. Coffee: normalCaesar salad: Is the vegetable more expensive than meat? this one is rather small. but it is actually $38 only. Overall, it is a good choice for lunch in Shatin.

Set lunch:
Soup - tomato soup: so so.

Coffee: normal

2010-09-10
2010-08-28 2 浏览
今日約左舊FD去食飯......因為成日都去沙田食飯,間間都食過晒,有D悶咁岩又見到百瀧,咁我同個FD就想去試下因為小弟食素既,咁睇完MEAU又岩WO,就入去試下LA咁我FD叫左個SET LUCH 雜錦壽司+烏冬跟個MUSHROON CAPPUCCION,份量真少到非起,我同舍FD仲懷疑緊咁怪... 因為用 espresso cup盛著,味道不夠香濃也不滑... 很失望,非常普通....而且我個FD個SET野,根本就好普通但都要70蚊,同POKKA完全係兩馬子既事,竟然咁既價,比D咁既CHEAP CHEAP街邊野我就叫左個菠菜忌廉汁雜菌扁意粉個菠菜忌廉汁OK,,,,D雜菌都好FRESH!入到味~!份量都OK,,,夠一個人8成飽~但比起意粉屋質素仲差好多,雖然之後傾左個幾鐘計就走,埋單,之後走既時候,因為隔離張檯上茱,咁岩我起身準備行出去,,,佢不停好緊張咁叫我小心,好似好好服務咁,但佢全程都唔比我出,頂住我,只係拎住D野係咁好緊張咁叫我小心,,,,我又睇唔到佢行開未,因為佢係我後面,咁正常都係讓左個客行先架LA,佢又唔係拎勁多碟野,點知我唔小心踩到佢,我就講左幾句SORRY,唔好意思~
今日約左舊FD去食飯......
因為成日都去沙田食飯,間間都食過晒,有D悶
咁岩又見到百瀧,咁我同個FD就想去試下

因為小弟食素既,咁睇完MEAU又岩WO,就入去試下LA

竟然咁既價,比D咁既CHEAP CHEAP街邊野
我就叫左個菠菜忌廉汁雜菌扁意粉
但比起意粉屋質素仲差好多,雖然
,,,,我又睇唔到佢行開未,因為佢係我後面,咁正常都係讓左個客行先架LA,佢又唔係拎勁多碟野,點知我唔小心踩到佢,我就講左幾句SORRY,唔好意思~(我自己都覺得唔好意思,因為比人踩係幾痛
)點知佢唔單止冇理我,我行左出去,佢仲BEAR到我實
,比個西面我睇!!!覺得我係突登踩佢,我係客,頂住個客,就係因為你頂住個客,個客先唔小心踩到你,你仲要西面~!你估你拎住野大晒咩~?
咩服務態度啊~?

唔會再去,,D野食又冇咩特別,呢D西餐度度都有得食,價錢只係一般~可以接受,服務差~
唔怪得知行左咁耐沙田都未見過間野排勁多人~我寧願比多十幾蚊EVERY PEROSON
去POKKA食好過,至小我一定知道POKKA D野食質素唔差,有特色!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!食得開心D

2010-08-27
2010-08-22 3 浏览
因為換了Pokka的VIP,惠顧這店會有8折優惠,便抱著一試無妨的心態去吃午飯點了香蒜辣椒炒蝦意粉和牛柳粒稻庭烏冬拼三文魚壽司的餐二人分吃加了錢 (大概是15-20元) 要了mushroon cappuccinomushroom cappuccino先上,那份量真的少得驚人... 是用比cappuccino cup 更小的 espresso cup盛著,味道不夠香濃也不滑... 很失望 三文魚壽司有兩件,但也很袖珍... 三文魚很薄而且無味蝦意粉超級油膩,而且那種是不新鮮的油味!!! 蝦也是沒有味道的... 唯一較可取的是牛柳粒烏冬,醬汁挺惹味的,烏冬就不過不失啦如果不是有折真的不會幫襯!!!p.s. 侍應的質數很參差,有一個居然在我還未埋單的時候粒聲唔出忽然將我們的檯和隔離的拍在一起/// 極趕客!!!!

三文魚壽司有兩件,但也很袖珍... 三文魚很薄而且無味

唯一較可取的是牛柳粒烏冬,醬汁挺惹味的,烏冬就不過不失啦

如果不是有折真的不會幫襯!!!

2010-06-26
2010-08-01 10 浏览
一直知道百瀧是pokka cafe姊妹餐廳但礙於位置遠離一眾餐廳也很少刻意走來光顧今晚老爸卻說想到這裡因他記得這裡的牛扒很不錯不知是否因為附近沒什麼餐廳沒什麼"過檔"的客人叫位number差不多全都有人應叫過了的number回來亦立即會被安排坐位有些人更是book了位的記得pokka cafe經常叫十多個number也沒人應而且週末好像不能booking的侍應大都很有禮貌其中一個主動教我們要倒沙律在碟上才能嚐到沙律汁可惜經理態度較差甫入座便黑口黑面對我們說"個半鐘交檯o唔ok?"坦白說看到我們只有2人, 個半鐘絕對不成問題吧..而且想請我們個半鐘交檯應該可以有禮貌點吧?好...還是談談美食叫人開心點跟餐的三文魚沙律, 一杯小小的雜草上面放上了數片三文魚, 外看精緻. 三文魚新鮮, 沒有因只是個頭盤便草草選用較差三文魚了事. "雜草"草腥味不濃, 容易入口, 生菜新鮮爽脆, 配上酸酸的黑色沙律醋, 十分醒胃, 不像有些沙律一大堆雜菜野草混上厚厚的沙律醬會填飽肚子, 是一道好的頭盤. 餐包是暖的, 軟熟, 正常的水準 . 火腿忌廉湯 有忌廉味但偏稀, 水多了點, 是怕把客人肚子填飽? 火腿
一直知道百瀧是pokka cafe姊妹餐廳

而且週末好像不能booking的

侍應大都很有禮貌

其中一個主動教我們要倒沙律在碟上才能嚐到沙律汁
可惜經理態度較差
甫入座便黑口黑面對我們說"個半鐘交檯o唔ok?"
坦白說
看到我們只有2人, 個半鐘絕對不成問題吧..
而且想請我們個半鐘交檯應該可以有禮貌點吧?

好...還是談談美食叫人開心點

, 不像有些沙律一大堆雜菜野草混上厚厚的沙律醬會填飽肚子, 是一道好的頭盤. 餐包是暖的, 軟熟, 正常的水準 . 火腿忌廉湯 有忌廉味但偏稀, 水多了點, 是怕把客人肚子填飽? 火腿粒在中間點綴, 引起一絲絲咸味.

主菜Dinner Set紐西蘭肉眼扒伴飯, 5成肉眼扒鮮嫩, 入口溶化, 肉汁流出來. 5成掌握得好, 沒有過熟亦沒血淋淋. 不得不提是醬汁, 像是燒汁加上了黑椒, 卻沒一般燒汁般甜稠, 黑椒沒過多過辛, 帶出牛肉鮮味, 跟伴碟燒過的豆, 車厘茄和茄仔也蠻夾. 醬汁加上肉眼的血汁伴飯一流!
飯只約有一個飯糰大小, 所以不怕會吃凡太飽. 把整碟吃得乾乾淨淨.
老爸果然沒記錯!

帆立貝蝦墨汁石燒飯, 上檯時, 墨汁滾燙, 像岩漿般包圍著飯起泡, 所以縱使黑漆漆的一碗也很吸引, 很有動感.
飯面芝士也很快被墨汁溶化, 跟墨汁飯打成一片. 3顆帆立貝也未能出污泥而不染, 很快都沾黑了. 帆立貝3/4匙大, 也算正常大小, 只是略嫌3顆好像少了點. 蝦一早便與青紅燈籠椒一塊被埋在火山下, 混在飯中吃下爽甜, 增加了口感. 墨汁黏黏的, 但沒把飯弄糊. 把飯放到碟上才吃比較沒那麼熱, 容易點入口. 飯煙un, 好嚼口.
食得滿嘴黑墨, 長鬚似的. 怕熱氣, 不停搞攪拌窩底便不會有飯焦形成, 但香脆墨汁飯焦真的很好吃.

牛肉靚, 醬汁一流, 飯,意粉和薄餅等都有多款選擇
著實是不錯的日式西餐廳
墨汁浴後的帆立貝和蝦
五成肉眼 多汁鮮嫩
  • 紐西蘭肉眼扒
2010-07-22 6 浏览
又係一個lazy saturday.. 諗唔到去邊 又揸車去沙田食 順便去買下嘢原本想食UCC..at the end 太多人 就上去try try呢間啦無叫 lunch set.. 叫了ink pasta + pizza share唔差嘅..pizza ok 但佢+ $40轉set 個app salad 就差咗d la..but dats ok~

唔差嘅..pizza ok

but dats ok~
ink pasta.. OK
this is better