➲ 銅鑼灣 皇冠(呂宋芒)專門店➳ 皇牌綿綿冰 ⁽⁸/¹⁰⁾片片綿綿冰係基底,芒果粒粒爆爆珠奶蓋芒果雪糕球芒果醬同粟米片,一層層疊加,超多野,要舀起曬所有野為一啖咁食都有啲難道㗎!➳ 糯米飯綿綿冰 ⁽⁸/¹⁰⁾同皇牌嘅分別在卡基底變咗糯米飯,無咗雪糕同爆爆珠,唔想食冰嘅,糯米飯都有得簡。⤵ @crown.mango.expert_dessert_cwb銅鑼灣耀華街31號地舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #呂宋芒 #綿綿冰 #糯米飯

➲ 銅鑼灣 皇冠(呂宋芒)專門店

➳ 皇牌綿綿冰 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 糯米飯綿綿冰 ⁽⁸/¹⁰⁾

銅鑼灣耀華街31號地舖

喺銅鑼灣過咗10點幾想食甜品喺件好艱難嘅事想去食最出名嗰兩間冰呢都係冇開嘅,行行吓見到呢一間11:00仲有開舖嘅,一於試吓啦!🍴金玉滿堂冰 $88 (0/10)刨冰係類似綿綿冰,食落去就一個好假嘅芒果藥水味,口感仲要唔滑,上面啲芒果勁少又酸,得返啲爆爆珠椰果係正常,咁嘅刨冰都買成$88… 成件事勁唔合理個味道難食!推薦指數: 0/10冇諗過喺銅鑼灣可以食到咁差咁難食嘅甜品,價錢仲要貴,食嗰兩啖就冇食,倒不如唔好食呢碗糖水😅坐得又迫又冇禮貌😅

🍴金玉滿堂冰 $88 (0/10)

推薦指數: 0/10
2023-10-17 549 浏览
🥭 Crown Signature 🥭This is one of our favourite dessert shops in Causeway Bay.We went here a couple of times and their mango is always sweet! The shaved iced is not bland, it's very soft and has mango flavor.The crown sihanture comes with fresh mango cubes and mango pearls which will pop in your mouth! It gives a very nice juicy sensation while enjoying the shaved ice.On top, there is a vanilla ice cream with cornflakes that add the crunchiness to the whole dessert. Not to forget the coconut mil
🥭 Crown Signature 🥭

On top, there is a vanilla ice cream with cornflakes that add the crunchiness to the whole dessert. Not to forget the coconut milk sauce that balance the sweetness.

❗️ There is a minimum charge of 32 HKD / person
Crown  Signature
Crown  Signature
皇冠(呂宋芒)專門店喺銅鑼灣Timesquare附近搵到一間唔太洗排隊嘅甜品店幾乎係冇乜可能🥹,小編行左好幾間甜品店先見到呢間咁啱有枱客走左先入到去食🫶🏻🍧皇冠冰冰 ($38up)由個冰底去到toppings都可以自己揀,但係相應想食多啲配料就要比多少少錢了🥺,小編就好窮咁諗住揀楊枝甘露冰底,再加個雲呢拿雪糕上去,應該冇死啦🥺,點知個楊枝甘露刨冰係用楊枝甘露汁整成,但食落好淡,幾乎食唔到芒果味,雪糕反而仲好食過個冰,兩者完全唔match, 好似搭枱咁😞,即使小編係出咗名嘅「碎冰機」都KO唔到成碗冰。 賣相:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐CP值:⭐⭐⭐價錢其實比同樣地段嘅甜品店低少少(除左個$88 兩小塊窩夫),其他甜品例如中式糖水同芒椰系列都貌似唔差,小編建議個沙冰系列可以改善下🥺,如果有一啲預設咗嘅沙冰組合比客人揀會避免到好似今次小編中嘅伏咁🥺,又或者提下客人個刨冰係冇芒果冇Menu底圖碗刨冰咁理想🫴🏻
皇冠(呂宋芒)專門店

🍧皇冠冰冰 ($38up)

賣相:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐
CP值:⭐⭐⭐

2023-08-15 427 浏览
與朋友到銅鑼灣,晚餐過後,感覺肚子還有位置,就想想吃什麼甜品填滿肚子😆我們都很想吃芒果,所以就到了這裡了。看着menu,很多選擇,但我們沒有忘記初衷「吃芒果」,所以當然就選擇了2個「芒果系列」的甜品。😋「楊枝金橯」就是「楊枝甘露」,平日愛吃楊枝甘露,所以覺得好吃,而重點的「芒果」也很甜,令甜品更好吃。😋「爆芒椰椰」,真的「爆多芒果」,再加上下面的椰汁冰,上面的椰果,非常滿足!❤️食完甜品真係好幸福‼️❤️😋
食完甜品真係好幸福‼️❤️😋
2023-07-08
2023-08-10 280 浏览
同朋友食完飯,就諗下cwb 附近有咩甜品好食見到呢間唔洗等好耐就排隊試下佢啦睇到佢主打既芒果甜品幾正我地三個人,叫左個大大碗冰山 (綿綿冰)share 黎食 黎到發現係呂宋芒果,唔錯幾好食
同朋友食完飯,就諗下cwb 附近有咩甜品好食
見到呢間唔洗等好耐就排隊試下佢啦

睇到佢主打既芒果甜品幾正
我地三個人,叫左個大大碗冰山 (綿綿冰)share 黎食
黎到發現係呂宋芒果,唔錯幾好食
2023-05-22 452 浏览
食飯後還未滿足, 再加一個飯後甜品是理所當然, 然後由灣仔走到銅鑼灣去。店鋪不大, 幸好抵達時人龍不算多, 不久已經有座位了。芒果紫米布甸 $38呂宋芒果然“寧舍不同”, 非常甜美! 這個布甸非常有驚喜, 除了面已放滿呂宋芒粒粒外, 布甸口感跟出面一般不同, 有點像慕絲蛋糕。 布甸富有濃郁的芒果味, 雖然紫米份量也很多, 但互相沒有搶走各自的味道, 想不到會如此配合。本身覺得差不多$40吃一個布甸有點貴, 原來物有所值。芒果椰汁西米露 $46雖然不及布甸驚喜, 由於這裡的芒果出品好, 所以盡管是那一款甜品應該都是有保證的。而且炎炎夏日, 這碗西米露有解喝之用 👍🏻這次是二訪此甜品店, 兩次所吃的甜品都很滿足, 間中在銅鑼灣吃飯後再試試也無妨。另外老闆感覺好像不太和藹可親, 但當時我跟朋友兩個人一直坐在一張四人枱, 出面還有其他客人排著隊, 我跟朋友已有讓出兩個座位, 老闆可能眼見我們有其他大背囊, 一直沒有行動, 倒是很為客人設想, 讚! 😊
芒果紫米布甸 $38
芒果紫米布甸
芒果椰汁西米露 $46
芒果椰汁西米露
2023-05-19
芒果紫米布甸
芒果椰汁西米露
2023-04-26 284 浏览
🔸皇牌($68) 😋4/5有脆米、綿綿冰、芒果粒、爆珠、奶蓋、雪糕,一次過滿足多個願望,很適合大家分享,三兩下完食。🔸芒果脆脆($88) 😋3.5/5本來想多點一個甜品,這個內含芒果糯米飯,十分飽肚,就是有點小貴,消暑則可能不要挑這款。環境:🖼️🖼️如港式甜品糖水舖般大小,店內較細,需在外面排隊,室內亦比較狹窄,吃完便要走。服務:🤗🤗🤗正常。✴️總結:夏日消暑好選擇,適合朋友一起開心share。其他菜單上的食品看起來都很吸引,想要試試。自許留山倒閉後,吃芒果甜品的新選擇。
🔸皇牌($68) 😋4/5

🔸芒果脆脆($88) 😋3.5/5

環境:🖼️🖼️

服務:🤗🤗🤗
正常。

✴️總結:
2023-03-07 289 浏览
店名: 皇冠(呂宋芒)專門店地址: 銅鑼灣耀華街31號地舖銅鑼灣A出口,行4分鐘環境: 3/5價錢:3.55味道: 3.5/5皇牌$88份量好多,夠兩個人share,有雲呢拿雪糕,芒果爆珠,新鮮芒果,椰奶,芒果味綿綿冰😗綿綿冰味比較假,但唔會太甜,無好綿綿嘅感覺😶芒果幾新鮮,果然係芒果🥭專門店酸酸甜甜冇落糖水,表面椰奶無咩椰香,食落唔算好夾,整體黎講普普通通,不過勝在夠大份🙈🤨#stitchfoodie銅鑼灣
店名: 皇冠(呂宋芒)專門店

地址: 銅鑼灣耀華街31號地舖
銅鑼灣A出口,行4分鐘

環境: 3/5
價錢:3.55
味道: 3.5/5

皇牌

綿綿冰味比較假,但唔會太甜,無好綿綿嘅感覺😶

芒果幾新鮮,果然係芒果🥭專門店

#stitchfoodie銅鑼灣

2023-03-05 192 浏览
食完飯,梗係要食返啲甜品啦~耀華街真係好多野食,見呢間唔使排隊,就試下。好彩嚟得早,到九點零果陣,出面已經排曬長龍😆叫左芒果奶蓋沙冰($46)、芒果粒粒爽($42)、芒果布甸爽($42),全部都好多芒果粒,可能芒果唔係當造,味道ok la 。椰汁紅豆沙冰($40)就係普通一杯紅豆冰,40幾味就一般抵啦。另外叫左兩份皇冠窩夫拼盤(4色)($138.00),一份另外加左麻薯(+$8),配料份量足,但窩夫唔夠脆,唔似即整,如果即整都咁唔脆,就真係麻麻地值。野飲ok ,窩夫麻麻。

好彩嚟得早,到九點零果陣,出面已經排曬長龍😆

野飲ok ,窩夫麻麻。
芒果奶蓋沙冰
芒果粒粒爽
芒果奶蓋沙冰
2023-02-21 183 浏览
{皇冠(呂宋芒)專門店}銅鑼灣港式糖水好地方.假日食完晚飯 諗住去食甜姨姨 點知太多人排隊轉戰同一條街嘅呢間連鎖甜品舖一眼睇晒嘅店面 原來都可以坐6-7枱~大概排咗5分鐘就有位 (・∀・)雖然佢個名有「呂宋芒」但其實仲有其他中式糖水、窩夫、刨冰等等今次就試吓佢嘅signature芒果🥭同燉蛋.✎  金玉滿堂 HK$38偏甜嘅芒果布甸打底上面鋪滿芒果粒、椰果、芒果爆爆珠芒果粒幾鮮甜 芒果布甸口感軟綿偏甜 芒果珠就超級甜(  .ˬ.)"✽好味指數:★★★/5.✎  桃膠(椰皇)雪燕燉蛋 HK$78整粒椰子🥥入面有蛋香味 唔會太甜嘅燉蛋上面鋪滿桃膠&雪燕 三種材料一齊放入口中 口感豐富不甜膩✽好味指數:★★★★/5.⚐ 皇冠(呂宋芒)專門店 -  銅鑼灣店地址:  銅鑼灣耀華街31號地舖人均消費:$50 (2ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5
{皇冠(呂宋芒)專門店}銅鑼灣港式糖水好地方
假日食完晚飯 諗住去食甜姨姨 點知太多人排隊
轉戰同一條街嘅呢間連鎖甜品
一眼睇晒嘅店面 原來都可以坐6-7枱~
大概排咗5分鐘就有位 (・∀・)
雖然佢個名有「呂宋芒」
但其實仲有其他中式糖水、窩夫、刨冰等等
今次就試吓佢嘅signature芒果🥭同燉蛋

✎  金玉滿堂 HK$38
偏甜嘅芒果布甸打底
上面鋪滿芒果粒、椰果、芒果爆爆珠
芒果粒幾鮮甜 芒果布甸口感軟綿偏甜
芒果珠就超級甜(  .ˬ.)"
✽好味指數:★★★/5

✽好味指數:★★★★/5
桃膠(椰皇)雪燕燉蛋

⚐ 皇冠(呂宋芒)專門店 -  銅鑼灣店
地址:  銅鑼灣耀華街31號地舖
人均消費:$50 (2ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
$50 (宵夜)
桃膠(椰皇)雪燕燉蛋
皇牌 $88 - 好大碗嘅芒果綿綿冰 有芒果爆爆珠 奶蓋 同埋冰 一個人應該食唔晒 最好兩個人share 金飯碗 $78 - 即係芒果糯米飯加焦糖布甸 呢個組合都幾特別Overall 舖頭比較細 不過甜品舖都係咁上下 俾錢只可以用八達通 現金 或者支付寶 有少少唔方便 😕服務態度都一般 呢個價錢可以有更好選擇 未必會返轉頭🍽 餐廳: 皇冠(呂宋芒)專門店 (耀華街)🏠 地址: 銅鑼灣耀華街31號地舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover
一個人應該食唔晒 最好兩個人share

服務態度都一般 呢個價錢可以有更好選擇 未必會返轉頭

🍽 餐廳: 皇冠(呂宋芒)專門店 (耀華街)
🏠 地址: 銅鑼灣耀華街31號地舖

最近嚟親銅鑼灣都食翠苑甜品今次決定帶MM食另一家甜品皇冠(呂宋芒)專門店喺銅鑼灣耀華嘅分店原來皇冠(呂宋芒)專門店喺香港有4、5家分店雖然佢叫(呂宋芒)專門店,有好多芒果類甜品,但其實佢哋亦有提供窩夫、蛋糕及中式糖水。MM揀咗香蕉窩夫配雪糕(雲呢拿雪糕配朱古力醬)($68)蕉媽和MM爸食中式糖水,分別係腐竹糖水($36)和香滑芝麻糊($36)。窩夫賣相靚,加上雪糕,小朋友當然大愛❤️中式糖水味道不過不失,甜度適中。皇冠(呂宋芒)專門店 (耀華街) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街31號地舖初嚐連鎖甜品店- (呂宋芒)專門店@銅鑼灣
最近嚟親銅鑼灣都食翠苑甜品
今次決定帶MM食另一家甜品

皇冠(呂宋芒)專門店喺銅鑼灣耀華嘅分店
原來皇冠(呂宋芒)專門店喺香港有4、5家分店

MM揀咗香蕉窩夫配雪糕(雲呢拿雪糕配朱古力醬)($68)

窩夫賣相靚,加上雪糕,小朋友當然大愛❤️

中式糖水味道不過不失,甜度適中。

皇冠(呂宋芒)專門店 (耀華街) (銅鑼灣)
2022-10-16 160 浏览
星期五晚上與朋友們食完晚飯後,係附近搵甜品糖水食,結果揀左呢間。鋪頭唔大,大約6-8檯左右,我哋係門口等左大概5-10分鐘就可以入座。餐廳專門食芒果甜品,當然亦有其他非芒果既甜點,甚至係中式糖水選擇,甜品種類都叫相當多。試左芒果糯米飯,糯米飯有白米加紫米兩款,仲有半個芒果,白糯米飯比較普通,紫米就比較有咬口同煙韌。各類甜品價錢偏高,但質素同餐廳環境感覺上未值呢個定價,CP值比較低。

宵夜
2022-10-07 131 浏览
食完晚餐後想食點甜的 選擇芒果甜品 點知排隊期間落大雨了 好彩間店外面有蓮蓬可以避雨 唔知算唔算呢間店既優點 平時也可以避太陽 排隊就無咁辛苦🫣試左兩款招牌甜品 一個芒果甜品 一個麻糬窩夫🌺金玉滿堂冰配料滿滿 芒果肉好甜 芒果爆珠同椰果提供咬口感刨冰都係滿滿芒果味 芒果控食得滿足🧡🌺半份綠茶麻糬窩夫可選全份或者半份 適合眼闊肚窄嘅人窩夫係即烘 熱熱地咁 但同朋友食左好耐都唔太食到個麻糬 有點失望紅豆蓉唔會太甜 夾層既綠茶蛋糕就略嫌有點乾 整體唔算太推薦🫥睇來去芒果專門店食返芒果最好😌
試左兩款招牌甜品 一個芒果甜品 一個麻糬窩夫
🌺金玉滿堂冰