2008-12-04 37 浏览
High Tea時間到了, 當然吃個cake先啦, 暫且放下沉重的考試壓力, 為自己打打氣。來到皇后餅店, 款式都蠻多, 心大心細。主要分為cheese cake和moouse cake部份。店員都很好, 在旁介紹了好幾款給我。Chocolate Mango Black Forest Cake($28):層次分明, 上下層都是朱古力海棉蛋糕, 中間是chocolate moouse。好喜歡朱古力海棉蛋糕的質感, 軟實度剛好, 似是軟身版的brownie, 朱古力味好濃郁, 亦夾有溶化了的朱古力碎, 很可口。chocolate moouse打得軟滑, 幸好沒有下太多魚膠, 最怕太企身反而沒有moouse的感覺, 這個朱古力味則淡淡的, 不錯。cake的裡面亦藏有幾顆大粒的芒果肉, 中和了朱古力的甜, 清新。可惜最面層的芒果太酸了, 似乎未熟透呢。整體都很不錯!~~Tiramisu($28):mascarpone cheese軟滑, 但可以再細滑一點, 手指餅夠濕, 亦嚐到咖啡酒味, 但由於濃郁的cheese搶了一點, 咖啡酒味不算太突出。底層的海棉蛋糕也鬆軟, 面頭的choco powd

整體都很不錯!~~

Tiramisu($28):mascarpone cheese軟滑, 但可以再細滑一點, 手指餅夠濕, 亦嚐到咖啡酒味, 但由於濃郁的cheese搶了一點, 咖啡酒味不算太突出。底層的海棉蛋糕也鬆軟, 面頭的choco powder下了不少呢, 加分!之不過份量比較細小

要記住堂食是貴d, 外賣只需正價(外賣紙袋好美觀), 小妹這個窮書生當然要外賣啦, 還有很多cake想試, 下次會再來。
  • Chocolate Mango Black Forest Cake
2008-10-16 11 浏览
入面個個都黑面.我同個朋友經過見到d cake好靚咁, 最尾見到d 面包條 $20/ 8條好抵/買包試下啦叫果度d人幫我地分開 pack 為4條1袋. 佢問"想點 pack""我地無呢d袋架喎"之後10萬個唔願意既樣幫我地分開袋囉勁黑面 我見到佢咁唔願意既樣已經想話 唔買喇, 咁難為你唉 買包都要受氣. 我諗我坐底食野真係食唔落囉全程之後無出過聲囉佢. 我俾 $20佢.我講唔該囉係佢無講過野有乜理由係個客講唔該. 佢多謝都無聲架. 原先都想下次黎坐低 high tea下既, 不過 咪洗旨意
入面個個都黑面.

叫果度d人幫我地分開 pack 為4條1袋. 佢問
"想點 pack"
"我地無呢d袋架喎"
之後10萬個唔願意既樣幫我地分開袋囉
勁黑面 我見到佢咁唔願意既樣已經想話 唔買喇, 咁難為你
唉 買包都要受氣. 我諗我坐底食野真係食唔落囉

全程之後無出過聲囉佢. 我俾 $20佢.我講唔該囉係
佢無講過野

有乜理由係個客講唔該. 佢多謝都無聲架.
原先都想下次黎坐低 high tea下既, 不過 咪洗旨意
(非会员)
2008-10-07 9 浏览
本來放假是一件很開心的事, 一心到又一城行街食下Tea輕鬆下,可惜全都因這個下午茶破壞了!先不說那裡的食物,當我們一家四人坐下不久,前後已經有兩位waitress問我們要咩嘢,我們便說先讓我們看看吧, 都沒有什麼問題吧! 後來我們點了一個二人Tea set 另外要多兩杯咖啡, 當那個幫我們落完單的waitress行開後,就聽到她跟另外一個waitress係我們後面細聲講仲話咩真係有樣睇, 當時我已覺得有啲不滿, 但無謂跟她們理論, 一心諗住只是吃一個下午茶吧! 但她們的服務態度認真差, 我們的蛋糕未吃完, 就趕著要收我們的碟, 我便說我們未吃完的;那兩個waitress又再看著我們竊竊私語, 今趟給我媽媽看在眼裹, 真討厭後來我們便結帳走人! 再講那裡的Tea Set 真是一般, $140 兩人用價錢不算平, 我們選的芒果蛋糕還可以, 但咖啡只得二分一杯! 其實價錢都不是問題, 再貴啲但服務態度好啲食物質數一般都會大受歡迎!總括今次的經驗只得一肚氣, 一定無下次! 原來這裡出名服務差的, 不是親自體會過都不相信真的這麼差!

總括今次的經驗只得一肚氣, 一定無下次!
原來這裡出名服務差的, 不是親自體會過都不相信真的這麼差!
2008-10-06 13 浏览
願意咩呀?願意再食這款皇后餅店的蛋糕。這是一星期內收到的第三個蛋糕。仍係藍苺cheese cake…友人話藍苺芝士大路款式得來算穩守保建,基本上人人食都沒問題。這個蛋糕原來又係好好味,我同朋友一致都覺得鋪面的藍苺、餅餡的芝士同餅底都做得極好,予以90分。鋪面的藍苺又係很真材實料,藍苺肉質不霉爛,一咬落去仍係鮮甜多汁。再混入很少很少的藍苺jam~正!我曾講過醬落得太多就很漏,但其實這個蛋糕就唔係像巿面的藍苺蛋糕頗馬虎咁倒pat醬落去就算,這款係要切開蛋糕才見到藍苺之間有很少的醬令每粒藍苺互相黐住。至於芝士餅餡裡,我又冇諗過偶然混入一兩粒的藍苺,除了又貪多粒苺外,咁岩切中藍苺時個芝士橫切面又會有藍苺色的雲石紋理,似雲石芝士蛋糕咁。坊間一般凍餅只用曲奇配牛油或消化餅配牛油壓成,反而這裡少有用上朱古力曲奇做餅底,再配上芝士、藍苺一齊食真係很得!我還很大言不慚同個朋友講,其實我很想lam埋個碟耶!XD三個人一齊食,其實三個都覺好食,而這篇食評以上的論點就係與另一位朋友的意見大同小異而一致通過再節錄放上來。食後感:這款蛋糕我同朋友都係第一次食,而皇后餅店的出品今次我就係第二次食。曾經食過皇后的一款
願意咩呀?願意再食這款皇后餅店的蛋糕。
這是一星期內收到的第三個蛋糕。
食後感:
這款蛋糕我同朋友都係第一次食,而皇后餅店的出品今次我就係第二次食。曾經食過皇后的一款重量級芝士蛋糕,當時另一位朋友仲同我講那款重量級芝士蛋糕由店方推薦俾佢,算係大熱招牌作咁,但到真正食就勁漏滯,自此怕怕皇后餅店的餅,這事講來都事隔約三年。
三年後的今日,原來係我與皇后邂逅的新開始,講來我都想有下一次再食。

既然我一星期內有三個蛋糕的話,咁我會覺得a1比美心好食但又未去到cova level,但皇后這款藍苺又拍得住cova。

***詳情不清楚的一律三分
確實名字不詳.但與藍苺芝士餅相近
用餐时段
其他
確實名字不詳.但與藍苺芝士餅相近
(非会员)
2008-09-18 1 浏览
睇OPENRICE的CM以為CAKE真係好好食所以就算知SERVICE五太好都照去我同朋友係堂食講真坐的話都算係幾五錯但CAKE同SERVICE就真係....點左GERMAN CHEESE, SUPREME BLUEBERRY同CHOCOLATE MANGO FOREST;如果好食的話, $40一件都算抵;但三件裡面都好似無邊件稱得上好食LORSUPREME BLUEBERRY五知點解可以苦GE?!同埋杯MOCHA同CUPPUCCINO真係無乜幾淡可以飲; 半杯都係泡TEA SET好五值呢個價;三人份食左$198呢個BUDGET的選擇真係仲有好多, 同好好的選擇真係MAC CAFE都好過呢間五再有下次
睇OPENRICE的CM
以為CAKE真係好好食
所以就算知SERVICE五太好都照去

我同朋友係堂食
講真坐的話都算係幾五錯
但CAKE同SERVICE就真係....

如果好食的話, $40一件都算抵;
但三件裡面都好似無邊件稱得上好食LOR
SUPREME BLUEBERRY五知點解可以苦GE?!

同埋杯MOCHA同CUPPUCCINO
真係無乜幾淡可以飲; 半杯都係泡

TEA SET好五值呢個價;
三人份食左$198
呢個BUDGET的選擇真係仲有好多, 同好好的選擇
真係MAC CAFE都好過呢間

五再有下次
2008-07-11 4 浏览
bought a chocolate muffin here, can't believe that it can even be harder than a scone. not much chocolate taste, the muffin was so dry that the crumbs just kept falling off when i ate. the worst muffin that i've ever had!
2008-04-11 3 浏览
Mango Mousse Chocolate Cake + king of black forest 同朋友係又一pageone買書, 買完自己口痕, 拉朋友食tea, 話話4月唔會再食high tea, 所以冇去到cova, 就黎左呢度.有tea set for 1/2, 2個人梗係叫for 2啦, 朋友食Mango Mousse Chocolate Cake, 佢話味道幾好, 而且好大件, 佢認為好抵食; 我就食black forest, 個底有d紅莓, 唔知係咪唔當做, 有d酸酸地既感覺, 不過夾落個蛋糕度又可接受, 而且朱古力對我黎講有一定吸引力, 冇比紅莓影響到要左杯latte, 普通, 水準只可以話合格, 比起cova仲差好遠呢! 不過, 佢係繼cova之後可以係又一食到既合格tea set, 有機會就再番炒啦!

2008-04-02 11 浏览
I rarely give negative ratings, but this place is simply confusing, firstly it would appear that the cakes are clearly priced in the cabinet, however when you sit down and order, they are more expensive.I think there should be a notice or a tag stating the takeaway price and eat in price.Also the teaset is quite stupid too, the customer gets a choice of pastry and a cake and tea. But the pastry choices are not listed, how are you supposed to choose? Random, or whatever comes to mind?Although the

Although the cake selection is good, I will not come back until there is a clear pricing.
2008-02-28 5 浏览
是晚先去了吃麵, 因為頭髮事件, 文迪也吃不下去, 回家途中講講下, 就提議來這裡吃件蛋糕. 跟樓上那店不同, 這裡係全天候都係吃著相同的食物, 沒有晚餐的. 夜晚人客不太多, 坐得幾舒服. 散叫蛋糕也不便宜, 不如要個茶餐好了, 一位$80, 兩位係$140.Traditional Tea Set $140: 7分, 個餐係包自選西餅或乾餅, 自選迷你酥餅同埋咖啡/茶. 蛋糕都係去返蛋糕櫃都一人揀一件. Mango Mousse Chocolate Cake不錯的, 芒果味不會太酸, 加上有朱古力間一間, 口感豐富了點. King of Black Forest面頭的紅莓係酸到不得了, 係每吃一口也酸到入心, 看來是晚的紅莓的品質實在太差了, 連帶吃底下的黑森林蛋糕也沒有了那份甜味. 雖然叫做皇帝, 但係這個黑森林就唔係乜野皇帝級的水準了.酥餅只係細細件, 又真係幾迷你的, 幸好仲有件小小的三文治讓文迪頂肚, 不過凍凍的, 不太欣賞.夜了, 不要咖啡, 只要伯爵, 慢慢嘆, 傾下計, 又幾寫意的. 不過下次再來一定唔再要個乜野皇帝了.

2008-02-26 3 浏览
煙囱餅向來是我的心頭好, 但原來提子cone也做得蠻不錯的呢~鬆脆,豐盈,提子又夠多用焗爐返熱一下,加牛油,配杯用godiva古古粉沖的熱朱古力,又是個一天美好的開始了...
鬆脆,豐盈,提子又夠多
今日突然想食件cake,歎歎tea,見呢度食評幾好,於是同女友去試下。一去到,等左一陣就有位。一坐低叫野食,但唔知做乜,個waitress 阿姐黑口黑面,問要咩時粗聲粗氣,好似好唔願意過來寫野咁。算,叫了一個2人set,點了german cheese and rocky road cream cheese cake and cuppincinno and mocha。cakes 唔錯,不太甜又夠cheese 味,但碟sandwiches 就勁普通,coffee 就麻麻,唔夠香。tea 就當然慢慢歎啦,但個waitress 阿姐好似好睇唔過眼咁,一有客入來第一枱就望下我們食完未,如果係計,有好多張枱都食得耐過我們啦,一見到我們食完一碟,又好似趕客咁,即收碟,不用這樣吧。收錢時,叫埋單,冇反應,以為佢\聽唔到,想再叫時,單就慢慢拿來放下,跟住又黑口黑面,咩事呀,食tea啫,又唔係唔俾錢,駛唔駛黑口黑面?我去其他地方食tea(唔好講餐\廳,甚至茶餐\廳),d waiters & waitress 既態度都唔會咁,他們連基本的顧客服務都唔識,收咩人百幾蚊一個tea set 呀,過份! cakes 幾好食都假,我只是想食ckaes,但唔想食氣,所以呢間唔駛旨意有下次。
2007-08-19 11 浏览
同男朋友睇戲之前有點點時間,想搵個地方坐下飲杯野。皇后餅店的cake一路都好受歡迎,又見地方都唔錯,就入去坐下。呢期有tea set,類似high tea,$80/person ($140/2 persons)。我同男朋友都唔太肚餓,叫左1 person的set,有一件cake、一份tart (2小塊酥同2小件三文治)同埋一杯飲品;我地另外叫多左一杯cappuccino。cake有十幾款選擇,我地點左個forest。service方面就一般啦,有個相對地老dd的阿姐就好似唔係好知自己做緊咩,問親d咩都會亂答d information……問佢個set係咪有tart,佢居然話只係得件cake,如果得件cake就唔洗$80/person啦~食物味道唔錯,tarts同三文治好明顯就係hea既,不過件cake真係唔錯,有好多果肉,甜味都剛剛好。不過我就覺得一年cake都係$15-$25左右,叫埋cappuccino ($35)都只係$60,呢份tart同三文治亦都唔值佢原價的$30 (或者差價的$20)……總之如果大家去食,我suggest大家散叫,根本唔需要叫呢個set~ 不過食物都算係咁既~

2007-04-04 6 浏览
細佬生日, 買了一個蛋糕。話就話係賀壽, 實則自己都很想吃。蛋糕由$100的雜果蛋糕, 至最貴的都不過是$180, 夠切八件。送禮都抵食夾得體(點都會好過樓下cova)。眾多款蛋糕中, 弟弟選了supreme blueberry cheesecake。返屋企切蛋糕, 弟弟看到都說"估唔到咁靚"。無他, 皆因用上大量原粒藍莓及藍莓果醬。藍莓堆到成座山咁高, 粒粒都很新鮮, 以個人食蛋糕經驗, 係好難粒粒都咁新鮮的。芝士餅味濃, 配上oreo餅底及果醬, 很對我的胃口。整體而言, 此餅是好吃的。為食的我趁兩個能力不足的侍應手忙腳亂時買多包朱古力米通鳥結糖。比從前的失色多了, 米通唔夠脆, 朱古力味依然香濃。雖然退步了, 但仍然食得過。侍應是能力不足。可能兩個人應該5檯客是忙了點, 可以體諒; 收錢時, 將我的credit card與其他人的調轉也算了, 不過絕對不喜歡那senior的一句"喂, 俾佢簽名"。小姐們, 我俾緊的是二百幾蚊阿!

整體而言, 此餅是好吃的。

2005-11-03 3 浏览
食咗燴豬扒飯及茄汁牛脷飯,不過不失,尚算大碟。另外忌廉露筍湯幾好飲,餐包也好食。但服務平平不太積極可能是就快收工,而且價錢偏貴,不太值這$$,但環境及座位也很舒服。
食咗燴豬扒飯及茄汁牛脷飯,不過不失,尚算大碟。
另外忌廉露筍湯幾好飲,餐包也好食。
但服務平平不太積極可能是就快收工,而且價錢偏貴,
不太值這$$,但環境及座位也很舒服。
2005-10-11 5 浏览
有兩杯野飲同兩件餅. 要左一杯Apple &Cinnamon Tea同一杯Cafe Mocha. Cake 要左一件Double Cream CheeseCake, 同BLueberry cheesecake.件Blueberry Cheesecake 好食d啦,下次想食German Cheesecake.