2022-12-23 250 浏览
天氣凍凍地就好想食個暖笠笠的米線今日揀左呢度食個養生米線但求取暖一人餐 $75 一碗米線 + 小食 +飲品 要左藥膳農場雞竹笙銀耳米線 我最愛的銀耳夠多但係竹笙只有幾條細嘅雞又唔多件只係味道都OK小食揀左上次食唔到嘅 「古法炆蘿蔔」夠淋夠甜但係應該係加左糖去炆因為比一般蘿蔔甜好多LUNCH HOUR呢度都好多人GA雖然又未至於要排隊但都好快坐滿人流又快佢個餐都叫多野揀小食份量都夠多所以OVERALL都係OK 可以再食 😋😋😋
天氣凍凍地

小食份量都夠多
所以OVERALL都係OK
可以再食 😋😋😋
2022-12-16 233 浏览
藥膳農場雞桃膠養生湯天氣突然驟降,運動又少咗,就靠食啲補嘢養好個身體。桃膠通常用喺糖水,但係用嚟煲湯淥米線,作為配菜,亦都非常特別,質感滑溜,補身又美味。農場雞亦肉質嫩滑,雞味香濃,但同時吸收養生湯嘅藥膳材料,例如杞子,紅棗,雲耳。當你知道自己食緊嘅每一樣嘢都係對身體有益,就會食得特別放心。益力多爆爆珠飲品方面,就稍為放縱一下,叫咗一個美味嘅凍飲,中和一下藥膳湯米線嘅熱辣辣。益力多嘅益生菌幫助消化。爆爆珠質感特別,膠囊做得非常薄,一咬落口,就會咬破爆爆珠,質感有趣又清涼。

藥膳農場雞桃膠養生湯

益力多爆爆珠

2022-12-10 165 浏览
▫️隨住年紀增長,都係時候要補補身子養下生🤫 今次去食養生麵🍜 主打藥膳雞湯🐔 用上肥美三黃雞,再配多種藥材熬製4個鐘而成,淨係聽個名都夠晒滋補🤤🐔 藥膳農場雞花膠米線 $88▫️呢款係期間限定🔒 湯底藥材味濃,加左好多紅棗甜甜地,飲完都唔會覺得口渴無味精👏🏻▫️雞肉超嫰滑🥳 有2隻半邊雞髀好開心🍗😆 米線煮得滑身,仲有3舊花膠,非常彈牙爽口😬🍜 藥膳農場雞山藥農生湯米粉 $64▫️湯底一樣,不過今次配料轉左做山藥😝 咬落索索聲好爽口,又幾好食🤓🧄 藥膳農場雞黑蒜養生湯米粉 $68▫️湯底加左黑蒜,味道酸酸甜甜咁又幾特別🖤🥕 古法炆蘿蔔 $28▫️炆得超淋超甜,一啲渣都無👏🏻🪵 秘製汁木耳 $28▫️木耳爽口,酸酸地幾開胃,仲加左花生🥜

🐔 藥膳農場雞花膠米線 $88

🍜 藥膳農場雞山藥農生湯米粉 $64

🧄 藥膳農場雞黑蒜養生湯米粉 $68
▫️湯底加左黑蒜,味道酸酸甜甜咁又幾特別🖤

🥕 古法炆蘿蔔 $28
▫️炆得超淋超甜,一啲渣都無👏🏻

🪵 秘製汁木耳 $28
▫️木耳爽口,酸酸地幾開胃,仲加左花生🥜

2022-12-09 179 浏览
今日同朋友食lunch 咁啱朋友嘅公司喺附近就揀咗呢間食健康又好味嘅養生湯米線🥰佢哋嘅lunch set可以揀一款養生湯 再揀配米線或者米粉或者通粉 仲有一杯嘢飲送添💯我自己就覺得兩個人去食最抵 我哋當日仲嗌左一個藥膳雞腳 煮到好淋 基本上一放入口已經甩晒啲骨出嚟🤣 另外米線都非常之足料 我叫咗藥膳農場雞桃膠養生湯米線 朋友就揀咗冬蟲草 老實講塗膠放喺鹹嘅湯入面我自己覺得幾怪嘅 不過因為好鍾意桃膠所以都叫咗嚟試吓 冇想像中咁奇怪不過下次我會揀試冬蟲草🤣
藥膳農場雞桃膠養生湯
2022-11-29 2255 浏览
店舖提供好多藥膳養生選擇,有麻油、蟲草花、花膠、山藥、醉雞,如果怕藥材味可以鮮茄/ 喇沙湯底😎🤌🏻藥膳農場雞花膠米線藥材味道濃味足夠,帶有少少酒味,飲湯都已經覺得幾好味好味🤣湯底唔算好油幾清新,呷一口湯已經藥膳味非常特出,飲落完全唔覺口渴無味精🫡今次比咗兩隻雞脾仔好開心😎啖啖肉,最緊要係煮得好滑,農場雞係三黃雞,食得出同急凍雞好大分別😋雞咬落好滑好腍雞味濃郁同時湯底亦加咗好多紅棗,增加咗鮮甜香味,飲落去好舒服,米線亦彈牙有咬口花膠亦算大塊而且厚身,$88呢個價錢有花膠有雞算性價比不錯😎鋪面明亮,乾淨衛生,餐桌同餐具亦唔會痴笠笠👍🏻🚩 盈記四季養生麵館 (灣仔)灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖#addifoodie #addifoodie灣仔#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #花膠雞 #養生

🤌🏻藥膳農場雞花膠米線

鋪面明亮,乾淨衛生,餐桌同餐具亦唔會痴笠笠👍🏻

🚩 盈記四季養生麵館 (灣仔)
灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖

#addifoodie #addifoodie灣仔
2022-11-25
2022-11-24 267 浏览
久違了的米線特輯(* >ω<)今次發掘到呢間養生滋補米線平凡嘅店面隱藏功架十足嘅藥膳湯底🍲招牌藥膳雞湯採用肥美嘅三黃雞+藥材熬製4小時 滋補又養生.♡ 藥膳農場雞蟲草花米線 $65♡ 藥膳農場雞花膠米線 $88湯底果然足料~清甜唔泛油 淡淡藥材味🪵唔會太苦 有屋企靚湯嘅感覺雞肉肉質亦嫩嫩的 花膠嗰碗仲跟埋隻雞髀🍗配餸非常多選擇( ˘ ³˘)而且比較健康 今次就分別揀左蟲草花&花膠 兩款同湯底都好夾~花膠係比較彈牙嗰種 份量都算多食到尾忍唔住連湯都飲埋 而且唔會口渴 食得出真材實料啊 仲大大碗 一定夠飽🤭價錢亦合理~除左藥膳雞湯 仲有蕃茄湯系列~米線控可以一試喔.

久違了的米線特輯(* >ω<)今次發掘到呢間養生滋補米線

藥膳農場雞蟲草花米線

除左藥膳雞湯 仲有蕃茄湯系列~米線控可以一試喔

藥膳農場雞蟲草花米線
2022-11-23 164 浏览
🐔藥膳農場雞麻油米線湯底好濃,入面有好幾粒紅棗所以湯底甜甜地…一飲就好養生ge感覺🫣 雞肉質嫩滑,食得出係燉左好耐…湯ge味都滲左去雞肉度👍🏻 米線同譚仔差唔多…但因為湯頭甜ge關係食到最後有少少濟🐔藥膳農場雞蟲草花米線其實只不過係上一款ge升級版😂 聽講蟲草花好有功效,又可以改善心血管疾病,又可以提升記憶力,又有增強體力ge作用…不過本身蟲草花冇咩味道🥟 紅油抄手麻麻地,皮好厚,入面料少左d,辣椒油唔太辣,譚仔食10少辣都食到😂 唔係好正宗餐廳員工服務唔錯而且冇加一…近年打工仔注重左健康,想養生又唔想食得太heavy ge朋友仔可以一試😎
🐔藥膳農場雞麻油米線

🐔藥膳農場雞蟲草花米線

🥟 紅油抄手

2022-11-14 237 浏览
灣仔餐廳眾多,要突圍而出,必須有與別不同的食品。我在軒尼詩道發現有這間標榜養生的麵館便入去試一試。餐牌的選擇頗多有藥膳湯底,標榜用雞加上藥材特別炮製,也有鮮茄湯底和叻沙湯底,而且每款湯底也可以選麵線或通粉。加上有各種材料例如墨魚春卷、水餃、花菇、連竹笙、牛肋條、花膠都有🥰見到有花膠我立刻心心眼❤️叫了叻沙湯底,那麼特別的組合真的未試過!米線來到大大碗,花膠超大塊🎉,食落很是爽口,浸在濃濃的叻沙湯底中完全入晒味。花膠以外還有豆腐卜和雞蛋做配料,倍添味道叻沙湯底不錯 ,不會死辣,有花生醬的清香和甜甜酸酸。米線在湯底中很入味,午餐也可以吃花膠簡直是大滿足👏👏再加$3有凍飲,Very good!今日比較肚餓,加了個青瓜手撕雞小食。侍應按要求汁另上,也算貼心。雞肉一絲一絲放在特製的醬汁中甚為美味😇

2022-11-12 170 浏览
無雞不歡的我,日日都可以食雞,但對食雞都好講究。坊間有好多間食藥膳雞湯米線嘅鋪頭,不過質素都好參差。食過呢間之後,其他真係比唔上。灣仔盈記呢度有好多藥膳養生農場雞米線選擇,有醉雞、麻油、蟲草花、花膠、山藥等等,唔鐘意藥膳湯底可以要鮮茄湯底。今日我叫咗個藥膳農場醉雞養生湯米線。先飲一啖湯,藥材味道同酒香濃味足夠,好味到我不停飲。食雞麵重點當然係雞,唔好睇好似剩係得幾件雞咁,件件都好大件而且啖啖肉,唔似其他餐廳有啲勁多骨又少肉。餐牌寫話農場雞係三黃雞,食得出同普通急凍雞好唔同,雞件咬落好滑好腍雞味濃郁,無得輸!米線加埋碟藥膳湯底時菜再加埋野飲先係$76,啲雞又咁好味,性格比咁高,值得支持灣仔小店!💪😊

藥膳農場醉雞養生湯米線
上湯時菜
藥膳農場醉雞養生湯米線
上湯時菜
  • 藥膳上湯浸時令菜
今日與友人談起養生之道,因此午餐也想吃得養生一點,上網搜尋發現這間主打藥膳的麵店,於是來試一試,午市時間都全店滿坐,等了約十分鐘才有位,每人點了一個一人套餐。 《藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯(米線)》一上碟成碗滿滿,份量十足藥膳湯底夠鮮甜感覺是沒有味精味啲雞新鮮嫩滑 米線口感不錯 軟硬適中銀耳竹笙浸入湯底很滋味還有少量芫荽雲耳紅棗作配料養生又豐富 《藥膳農場雞麻油養生湯(米線)》未上碟已經聞到陣陣麻油味迫近食落麻油味同藥膳湯都夾不過這碗材料只有雞為主沒有竹笙銀耳養生湯咁抵食 《上湯時菜》時菜是小食之一可選炆蘿蔔 藥膳雞腳 木耳我和友人選了生菜湯底鮮甜菜嘅份量都不少                                最後兩個都覺得好飽 決定下次叫二人餐 一齊分享小食 以上一人套餐 (湯米線+時菜+熱飲)$76
今日與友人談起養生之道,
因此午餐也想吃得養生一點,
上網搜尋發現這間主打藥膳的麵店,
於是來試一試,午市時間都全店滿坐,
等了約十分鐘才有位,
每人點了一個一人套餐。

《藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯(米線)》
一上碟成碗滿滿,份量十足
藥膳湯底夠鮮甜

以上一人套餐 (湯米線+時菜+熱飲)$76
2022-10-17
  • 藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯米線
2022-10-23 239 浏览
係呢間野食過3次平時夜晚去唔多人 唔洗排隊由於呢間冇分店 我地每次都係新界出黎食第一次食果時已經比小食蘿蔔(推薦)吸引住果然冇令到我地失望 蘿蔔超入味冇渣湯底甜甜地都好飲 同埋佢舊冬菇超入味勁大粒(推薦)平時好少打食評都忍唔住要讚下
係呢間野食過3次
平時夜晚去唔多人 唔洗排隊
由於呢間冇分店 我地每次都係新界出黎食
第一次食果時已經比小食蘿蔔(推薦)
吸引住

果然冇令到我地失望
蘿蔔超入味冇渣
湯底甜甜地都好飲
同埋佢舊冬菇超入味勁大粒(推薦)
平時好少打食評都忍唔住要讚下

2022-10-23 169 浏览
上星期有日同呀媽行開灣仔,好肚餓,經過見到呢間米綫舖,就入去坐低!佢係主打藥膳湯底,咁我同呀媽就各叫咗一碗藥膳農場雞花膠米綫及藥膳農場雞山藥米綫!藥膳農場雞花膠米線$88藥膳農場雞+山藥養生湯米線$64藥膳湯底鮮甜夠味,相信係用咗十足材料去煲,飲完不會覺得口渴,完全沒有味精味!至於雞亦很新鮮嫩滑,帶有濃郁嘅雞味!花膠都幾大塊,很掛湯,食落口連埋藥膳湯,真係相當唔錯!還有,呢度嘅米綫真係值得一讚,軟硬適中,而且彈牙!唔會好似出面其他米綫舖嘅米綫咁,一係煮唔透太硬,一係就煮得過火太淋,一夾就斷!樿蜜奶茶紅豆冰我哋都叫咗一杯特飲 — 奶茶紅豆冰,都好驚喜佢杯茶味道都幾濃郁,再配埋紅豆,真係提升不少!

藥膳農場雞花膠米線$88

藥膳農場雞+山藥養生湯米線$64

樿蜜

奶茶紅豆冰

2022-10-12
2022-10-21 171 浏览
盈記四季養生麵館 (灣仔)灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖涼拌手撕雞青瓜雲耳撈薯粉$69薯粉好滑 唔使咬一食就直接入喉嚨🤣醬香牛助條$45好入味!燜得很淋 !牛肉味濃!藥膳農場雞花膠米線$88必叫藥膳雞湯 佢地嘅藥膳雞湯係用三黃雞 雞肉質嫩滑 皮脆骨軟 脂肪豐滿 味道鮮美!湯底係用多種藥材 熬製四小時 真材實料可以補氣益血、健脾益肺 提高免疫系統!仲加咗桃膠、山藥、竹筌多種營養食材具有抗皺去斑 潤腸養腸 達至美容功效!個湯非常清甜 冇味精 所以我飲埋好飽另外蕃茄湯底都好似好正 (聞到隔籬枱)職員話係以鮮車厘茄同大紅蕃茄 加20 公斤新鮮蔬菜 熬製三小時而成 下次一定要試吓
盈記四季養生麵館 (灣仔)
灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖

涼拌手撕雞青瓜雲耳撈薯粉$69
薯粉好滑 唔使咬一食就直接入喉嚨🤣

醬香牛助條$45
好入味!燜得很淋 !牛肉味濃!

藥膳農場雞花膠米線$88
必叫藥膳雞湯 佢地嘅藥膳雞湯係用三黃雞
雞肉質嫩滑 皮脆骨軟 脂肪豐滿 味道鮮美!
湯底係用多種藥材 熬製四小時 真材實料
可以補氣益血、健脾益肺 提高免疫系統!
仲加咗桃膠、山藥、竹筌多種營養食材
具有抗皺去斑 潤腸養腸 達至美容功效!
個湯非常清甜 冇味精 所以我飲埋好飽

另外蕃茄湯底都好似好正 (聞到隔籬枱)
職員話係以鮮車厘茄同大紅蕃茄
加20 公斤新鮮蔬菜 熬製三小時而成
下次一定要試吓
到灣仔逛街,逛到下午茶時間才找餐廳醫肚,看到這家餐廳頗乾淨整潔,餐牌也合口味,便選了這家,餐廳光潔亮麗,座位也寛敞舒適,餐具和餐桌均乾淨衛生,挺好,看餐牌有很多選擇,主打應該是藥膳雞湯,不像那些連鎖米線店,都是味精,湯底都有頗多選擇,可選:藥膳雞湯,蕃茄湯,叻沙湯,這個是藥膳農場雞花膠米粉,香味很吸引,馬上喝了幾口湯,藥膳養生湯味道香濃,喝得出是真材實料,而且湯底像熬了很久的雞湯,好喝得令人一口接一口,花膠很大塊,而且厚身,以這個價錢,可以吃到這個尺寸的花膠真係抵到爛,而且農場雞皮薄脂肪少,雞味濃郁又滑嫰,啖啖肉,這個則是花膠叻沙湯米線,從相片可以看到,花膠尺寸很大塊,童叟無欺,煮得軟稔入味,大塊又厚身,叻沙湯底不油,味道香濃,豆卜和蛋浸在叻沙湯底中,吸了香濃味美的叻沙湯,使得豆卜和蛋特別惹味,分別要了熱檸水和熱檸蜜, 正常質素,大杯抵飲,總結:餐廳鄰近灣仔地鐵站,雖然是街鋪,但鋪面光潔明亮,乾淨衛生,餐桌和餐具也沒有痴笠笠,食物味道好而且足料,招牌的藥膳雞湯更是香氣誘人,真材實料味道濃郁,招呼亦親切殷勤有禮貌,會因為藥膳湯底而下次特登過黎飲湯!
便選了這家,
餐廳光潔亮麗,座位也寛敞舒適,
餐具和餐桌均乾淨衛生,挺好,
看餐牌有很多選擇,主打應該是藥膳雞湯,
不像那些連鎖米線店,都是味精,
湯底都有頗多選擇,
可選:藥膳雞湯,蕃茄湯,叻沙湯,
藥膳農場雞花膠米粉
這個是藥膳農場雞花膠米粉,
香味很吸引,馬上喝了幾口湯,
藥膳養生湯味道香濃,喝得出是真材實料,
而且湯底像熬了很久的雞湯,好喝得令人一口接一口,
花膠很大塊,而且厚身,以這個價錢,
可以吃到這個尺寸的花膠真係抵到爛,
而且農場雞皮薄脂肪少,雞味濃郁又滑嫰,啖啖肉,
C01花膠叻沙湯米線
這個則是花膠叻沙湯米線,
從相片可以看到,花膠尺寸很大塊,

童叟無欺,煮得軟稔入味,大塊又厚身,
叻沙湯底不油,味道香濃,豆卜和蛋浸在叻沙湯底中,

吸了香濃味美的叻沙湯,使得豆卜和蛋特別惹味,

熱檸水
熱檸蜜

分別要了熱檸水和熱檸蜜,
 正常質素,大杯抵飲,

總結:
餐廳鄰近灣仔地鐵站,
雖然是街鋪,但鋪面光潔明亮,乾淨衛生,
餐桌和餐具也沒有痴笠笠,
食物味道好而且足料,
招牌的藥膳雞湯更是香氣誘人,
真材實料味道濃郁,
招呼亦親切殷勤有禮貌,
會因為藥膳湯底而下次特登過黎飲湯!
2022-09-24
熱檸水
熱檸蜜
2022-10-04 263 浏览
💖養生麵💖其實我都好鐘意食D 養生野D中藥味嘅嘢呀蟲草花呢D呀今次路過灣仔呢間小店佢有LUNCH SET一人餐的話就揀個湯麵 + 小食今日揀左 藥膳農場雞蟲草花養生湯麵藥膳味好夠,料都好足好多好多 蟲草花😋😋再加小食藥膳雞腳呢個就有D 唔夠入味雞腳又唔夠淋 不過LUNCH SET包埋一杯飲品都係 $78以食養生湯麵來講呢個價錢都唔錯 佢本身跟餐小食仲有個「古法忟蘿蔔」我呢啲白蘿蔔控好想試不過好可惜佢o個日賣晒🥲🥲
💖養生麵💖

一人餐的話
就揀個湯麵 + 小食

今日揀左
藥膳農場雞蟲草花養生湯麵

藥膳味好夠,料都好足
好多好多 蟲草花😋😋

都係 $78

以食養生湯麵來講
呢個價錢都唔錯

佢本身跟餐小食
仲有個「古法忟蘿蔔」
我呢啲白蘿蔔控好想試
不過好可惜