2009-07-07 22 浏览
前幾天,係朋友介紹下去左盛八試下,我同三個朋友大約八點去到當時已爆場,門口個女侍應叫我哋轉彎坐陣,大妁約五分鐘,佢安排左張卡位俾我哋,之後我哋點左宮崎和牛.海鮮拼盆.厚切牛舌,仲有凍嘅稻庭烏冬.......出餐侍應仲會細心及詳盡咁介紹D牛肉點燒.個和牛真係入口即溶個價錢係貴咗D,但物超所值,侍應服務態度唔錯,每當我哋食嘅時候.佢哋就好有禮貌咁問"唔好意思需唔需要幫你收一收D碟丫,最後我最鍾意就係佢哋環境好舒服,絕對令人再三回味
2009-07-02
  • 稻庭烏冬.厚切牛舌
2009-07-01 28 浏览
旺角既盛八我已經食過幾次, 當然, 唔好食, 以咁既價錢, 唔會去食咁多次, 佢地既牛類產品真係唔錯, 肉嫩美味, 牛舌爽嫩, 叫得"盛八腸"當然係鎮店之寶, 入口即化, 好好味. 之但係, 呢間店下午既侍應, 主要係高矮兩位, 矮果位, 服務真係差到無得頂. 最近兩次都遇上由矮果位服務, 佢拎出我地點個碟套餐出來, 唔理我同朋友係咪傾緊計, 就一輪咀咁講左d野出來(細聲而且口齒唔太清楚), 我地聽唔切, 好自然會問一句 : "o下?!"佢就先反一反佢對白眼先, 再抖出一大口氣, 再慢慢一個一個字"燉"出來 : D. 生. 肉. 就. 放中間燒, D. 豬. 腸. 係. 熟. 既, 就. 放. 旁. 邊. 烘. 下. 就. 食. 得. 喇.一個星期我去左兩次, 兩次同唔同朋友去, 都係遇上同一個侍應, 都發生同一件事, 同行既朋友都覺得佢好有問題, 我呢, 第一次好"慶", 第二次我已經當係盛八特色. - 唔出奇唧. 第一次因為朋友本身唔食牛肉, 所以我叫左碟有牛有豬有雞既套餐, 問多句邊D係牛邊D係豬, 佢隻白眼仲反多兩反, 啖氣再抖大啖左添. 到埋單時, 佢行埋我身, o係我拎

第一次因為朋友本身唔食牛肉, 所以我叫左碟有牛有豬有雞既套餐, 問多句邊D係牛邊D係豬, 佢隻白眼仲反多兩反, 啖氣再抖大啖左添. 到埋單時, 佢行埋我身, o係我拎錢出來時, 佢係零距離咁貼住我, 不停o係我耳邊"禁"佢支原子筆, 非常騷擾. 我當時感覺 - 我係咪前世欠o左妳呀.

2009-06-29
  • 牛類產品都唔錯
  • 盛八腸好食
2009-06-29 10 浏览
老公仔同我都鍾意食牛, 見呢間燒肉店既食評咁好, 我地又未試過呢間, 於是黎同佢食返餐生日飯!訂枱時有位小姐話食個半鐘就要交枱 (當時個感覺已經唔太好, 我又唔係食放題...第二間燒肉店都唔係咁既, 不過老公仔話兩個人食唔到個半鐘既, 於是我地照黎食)我地訂左7:00, 黎到見到都坐得幾滿, 諗住應該都唔差, 點知實在都幾差...我地叫左:盛八特色野菜沙律燒汁牛肋骨鹽燒牛胸腹鹽燒一口牛舌日本產信洲和牛一碗白飯首先黎個沙律, 一D都無特色, 超普通野菜一兜, 個dressing勁唔掂,我都未食過咁唔掂既沙律牛肋骨同牛胸腹叫做OK少少, 但都無乜牛味一口牛舌就麻麻地, 超差就不至於, 但唔係好好味囉.和牛都唔好得去邊, 要入口即溶又有牛味, 盛八比唔到我囉.就連碗白飯, 都難bat bat既, 講真, 我真係未試過係日式餐廳食到咁既飯囉超無水準, 唔知係其他人太誇獎盛八定係我唔好彩, 食完都有D後悔揀左呢間野.我下次一定唔會再黎

, 不過老公仔話兩個人食唔到個半鐘既, 於是我地照黎食)

我地叫左:
盛八特色野菜沙律
燒汁牛肋骨
鹽燒牛胸腹
鹽燒一口牛舌
日本產信洲和牛
一碗白飯

牛肋骨同牛胸腹叫做OK少少, 但都無乜牛味
一口牛舌就麻麻地, 超差就不至於, 但唔係好好味囉.
和牛都唔好得去邊, 要入口即溶又有牛味, 盛八比唔到我囉.

我下次一定唔會再黎
2009-06-28
庆祝纪念
生日
星期六是我農曆生日,起初沒有主意吃什麼,但看OpenRice日式燒烤似幾好,咁一早訂位準時出席,原來早到都一樣,都係吃兩小時,重以不夠時間吃,點知一個小時就比我們吃光. 因為只是燒烤,所燒的食物比較易熟,而且份量比較少,所以一般很快就吃完,我們叫了厚身牛舌: 燒起來比較難熟,但口感幾好和牛 : 因為是優惠價$98元的關係,所以只是一片很薄和牛切開五小片,等同兩張A4紙咁上吓.燒蜆: 可能只靠蜆的鮮味,所以吃起來都幾有鮮味..燒雞肉: 這個是比較好的,吃起很滑很好味 而最直得一提是拉麵,沒有想過會如始出式,這個北海道海鮮拉麵白簡直比味千還要好,湯和海鮮都很好喝和好好味,可惜是最後來到,我們都吃了太多東西,已經吃不落,否則可以再來一碗,下次再吃過.........
厚身牛舌: 燒起來比較難熟,但口感幾好

燒蜆: 可能只靠蜆的鮮味,所以吃起來都幾有鮮味..

燒雞肉: 這個是比較好的,吃起很滑很好味

來一碗,下次再吃過.........
2009-06-13
庆祝纪念
生日
  • 北海道海鮮拉麵
2009-06-05 17 浏览
聽聞盛八已久,今日終於可以試試。叫了一客有黑豚肉、雞腿肉、前菜沙律、麵豉湯的餐。黑豚肉普普通通,肉味較淡,口感還可以,但都是比較韌;反而雞腿肉較出色,雞肉很滑,再加剛燒過的醬汁,一流!服務方面,見到旁邊有侍應耐心的教客人怎樣燒,我們燒到一半時又有人自動換鐵網,服務不錯。午餐時段12:35到達,只有四檯客人,至離開時也只有五檯客人,有很多檯空著的,所以可以靜靜的燒。這麼人氣的店,只有晚市才旺場的嗎?
聽聞盛八已久,今日終於可以試試。

麵豉湯、沙律、前菜
燒的很香啊!但小心滴油後的猛火,很容易燒焦的
2009-06-05
麵豉湯、沙律、前菜
燒的很香啊!但小心滴油後的猛火,很容易燒焦的
2009-04-20 37 浏览
first time to commend on this site...heheit was my first attempt for Jap grilled food. Nice atmosphere when we entered the restaurant, feels like really gone to Japan...haha...we are lucky to get seats even though we haven't booked the table in advance.I ordered a set which is a promotion for HSBC credit card holder. The set includes lobster, beef, chicken, udon and some cold dishes. To be honest, it's not really worth it even if its in promotion. My bf is not full at all after the dinner.Beef:

Beef: was ok....first trial for the famous beef from Japan...
Beef Tongue: very fresh and crispy when its cooked...nice one
Chicken: well seasoned with some kind of herb....very yummy
Lobster: a bit small, definitely not enough for 3 of us
Udon: not really special but the soup is boiled from the head of the lobster

I appreciate with the service they providing, well explanation before we start our feast, but the food is coming really slow, improvement is needed.

Overall, it's a nice place fro dining, just a bit expensive though. Will still recommend it for special occasions.
2009-04-15
2009-04-17 2 浏览
常聽到別人說"盛八"燒肉店.可是我是吃素的..老公本身也不吃牛....但又很想去這間店試吃其他東西所以今天(4月16日)决定和老公去試試,6.00多去到.一進去店員問有否訂位.我們說沒有.店員說需要在1個半小時後還檯.我們一個吃素的,一個不吃牛,也不會吃太久.所以我們說可以於是店員有禮貌地帶我們坐下.環境令人舒服,燈光適中柔和.我們吃得不算多.我點了有機蔬菜拼盤.枝豆.香蔥煎餅.泡菜芝士石飯老公叫了海鮮拼盤<===內有(大隻帶子.兩隻蝦.幾條尤魚鬚.3舊長腳蟹約有三吋長)只記得這個海鮮盤是$192上下他說味道幾好.我就最喜歡它的石飯.煎餅也合我口味個有機菜拼盤.用了錫紙盆給你放菜類進去燒最想讚的就是這兒的服務服務員十分好禮貌,會友善教你怎樣燒亦會不時主動替你加茶."唔該"和"唔好意思" "多謝哂"這類禮貌句令人感覺友善細心一個高瘦的像是女經理,看到桌面上擺放得太密時會走來輕輕替你滕出位置讓食物擺放得闊落些埋單時37X元.不貴而有這種招呼.覺得不錯了
常聽到別人說"盛八"燒肉店.
可是我是吃素的..老公本身也不吃牛...
.但又很想去這間店試吃其他東西
所以今天(4月16日)决定和老公去試試,
6.00多去到.一進去店員問有否訂位.我們說沒有.
店員說需要在1個半小時後還檯.
我們一個吃素的,一個不吃牛,
也不會吃太久.所以我們說可以
於是店員有禮貌地帶我們坐下.
環境令人舒服,燈光適中柔和.
只記得這個海鮮盤是$192上下

他說味道幾好.我就最喜歡它的石飯.煎餅也合我口味

個有機菜拼盤.用了錫紙盆給你放菜類進去燒
最想讚的就是這兒的服務
服務員十分好禮貌,會友善教你怎樣燒
亦會不時主動替你加茶.
一個高瘦的像是女經理,看到桌面上擺放得太密時
會走來輕輕替你滕出位置讓食物擺放得闊落些
埋單時37X元.不貴而有這種招呼.覺得不錯了

2009-04-16
2009-04-04 9 浏览
星期五晚, book 咗枱, 7PM 就入座了點咗幾樣最多人話好食嘅食物, 真係好好好正!雖然碟碟份量都唔多, 但真係好有質素, 唔係一般韓燒嘅貨色!服務員好好 service, 逐樣教我哋應該點煎厚切牛舌: 原來要煎到全熟先得, 咬落去係有爽嘅感覺, 味道嘛, 哈哈, 我覺得有點似豬膶, 好食香草雞腿: 香草味好濃, 雞肉好滑芝士泡菜飯: 如其他食家所講, 真係好正, 最正係有飯焦用匯豐卡可以 75折叫一種指定食物, 我哋叫咗廣島蠔, 加了牛油香草汁, 真係非常正, 好想 encore!食滿 $250, 仲可以用特惠價 $98 去叫一份 A4 和牛!!! 味道嘛, 真係好得!!! 同喺日本食的和牛有得揮!牛的油脂溶了, 加上香香的牛肉味, 實在太正!臨走時開始多人, 好大油煙, 抽風系統有待改進!
星期五晚, book 咗枱, 7PM 就入座了

點咗幾樣最多人話好食嘅食物, 真係好好好正!

服務員好好 service, 逐樣教我哋應該點煎

香草雞腿: 香草味好濃, 雞肉好滑
芝士泡菜飯: 如其他食家所講, 真係好正, 最正係有飯焦

味道嘛, 真係好得!!! 同喺日本食的和牛有得揮!
牛的油脂溶了, 加上香香的牛肉味, 實在太正!

臨走時開始多人, 好大油煙, 抽風系統有待改進!
2009-04-03
2009-04-03 19 浏览
由於替朋友慶祝生日, 所以兩日前已訂位, 準時到達侍應安排最入的一個卡位, 實在太貼心了,可以靜靜地和朋友傾計 由於其中一位朋友不吃牛肉, 所以放棄了信用卡半價套餐, 散點以下食品: 招牌盛八沙律 - 份量充足, 加入少量日本芥辣另人開胃, 不過我們開始吃烤肉時才送上枱好像遲了一點吧 鹽燒厚切牛舌 - 外形很像午餐肉, 不過厚厚的煙煙韌韌很有口感, 不過我就吃不到有鹽的味道 香草雞腿 - 很喜歡啖啖肉的口感, 而且雞肉很嫩很入味 豬腩肉 - 味道其實不錯, 不過太薄了, 吃了好像沒吃一樣 柚子胡椒豬頸肉 - 很好吃, 有淡淡的香甜味又不會太咸 泡菜芝士石鍋飯 - 喜歡吃飯焦的人一定喜歡, 雖然menu指出是"激辛", 不過我覺得一點也不辣, 很香芝士味, 不過份量太少, 一鍋只有三小碗的份量其實盛八比較適合胃口小的女仕, 因為每款烤肉份量都好少, 如果想大大啖吃肉的話, 實在很難滿足, 如果只追求飽肚不太計較質素, 還是任食韓燒最抵食!

香草雞腿 - 很喜歡啖啖肉的口感, 而且雞肉很嫩很入味

豬腩肉 - 味道其實不錯, 不過太薄了, 吃了好像沒吃一樣

柚子胡椒豬頸肉 - 很好吃, 有淡淡的香甜味又不會太咸

柚子胡椒豬頸肉
香草雞腿
豬腩肉
泡菜芝士石鍋飯
2009-04-02
柚子胡椒豬頸肉
香草雞腿
2009-04-01 28 浏览
路經盛八, 就同男友仔決定一試. 其實都係第一次食燒肉, 估唔到真係好好味架成日聽人話要食牛舌, 一向我都唔食的, 但今晚破例, 叫左一碟一口牛舌, 非常驚喜, 因為絕對無食脷既感覺呢! 好有口感, 燒得外面脆, 裡面軟林林.另外點左豬腩肉, 辣辣地, 幾惹味!!再來一客和牛, 入口即溶感覺真的很棒!!!和牛炒飯, 較錯通但都相當的有水準!!最後追加大蝦, 肉好爽! 一流!埋單兩個位414蚊, 唔算太貴, 可以再黎!!!即時有衝動, 好想快D去日本食餐飽~! 哈哈

另外點左豬腩肉, 辣辣地, 幾惹味!!

再來一客和牛, 入口即溶感覺真的很棒!!!

和牛炒飯, 較錯通但都相當的有水準!!

最後追加大蝦, 肉好爽! 一流!

埋單兩個位414蚊, 唔算太貴, 可以再黎!!!

即時有衝動, 好想快D去日本食餐飽~! 哈哈
豬腩肉~~
和牛炒飯
一口牛舌
大蝦
2009-03-21 5 浏览
上一篇食評原來又係我寫的,今次一食,依然係好好味既牛肉,我兩支弓點左花澤和牛,和牛排,信洲和牛,海鮮拼盤,炒飯一個。佢既花澤和牛真係好好味,肉入面既脂肪分佈好均勻,入口好似識得溶咁樣,真係一食就係係貴野!老公突登叫幾款和牛,試下佢有乜分別的!和牛排同信洲和牛都好好味,其實真係食到每一種牛係唔同感覺唔同味道。佢個炒飯係好馳名的,一定要試,好推介,好香好夠味,好有料!海鮮拼盤都好好味道!伹今次既蟹腳比上之的份量少!海鮮拼盤的魷魚,帶子,蝦都好好味,全部都好新鮮!值得一食。我地十點去到,原來係宵夜時段,有七五拆,我地兩個食左一千蚊!如果唔係七五拆就仲貴,所以如果等到宵夜既話,感覺抵好多!呢度點講都係貴夾唔飽,但都係0個句,第二度好難食到咁多唔同味道既和牛呀!
花沢和牛
2009-03-20
$500 (宵夜)
花沢和牛
2009-02-16 6 浏览
我好少突登食牛肉,曾幾何時食過所謂神戶牛柳,簡直不知所謂,仲難食過普通牛肉,所以對所謂分級既牛肉沒有好感,但企0係旺角街食搵野食,睇下食評推介,只有這間比較有興趣,雖然係寫到明貴,但一於入去試下所謂高檔牛先!我地叫左牛胸腹,牛肋骨,A5級和牛,釀雞翼同炒飯一客,仲有一個海鮮併盤。和牛真係好好味!好食到不得了呀!或者我見識少,從未食過如此入口即融既牛肉,我終於知道和牛原來係唔同普通牛架!牛胸腹都好好味,但當然質感完全同和牛唔同的,有咬感一點,而牛肋骨就最普通,我諗牛肋骨可能搵邊隻牛食都差唔多卦!食唔出同其他鋪頭有乜分別。雞翼好味的!但可能真如之前好多食評咁講普通D,但都好香口好味,唔會難食的。至於炒飯好好味!可能好足料,真係好好味!海鮮拼盤都食得好開心,因為樣樣野都好新鮮,帶子好大粒!全部野都好味丫!不過當然啦!佢入面價錢唔平,冇可能俾垃圾人架嘛!所以佢既STANDARD絶唔低,但係咪叫高,可能見人見智,我個人就好滿意,可能我食得少牛肉專賣既地方,呢間係我目前為止食牛既首選推介!

2009-02-15 10 浏览
2.13今日同男朋友去盛8到食晚飯...我地8點到.但冇位比我地.我地就留左電話.佢話大約半個鐘ok.甘我地就去行下街..順便再去入錶.入完錶佢地就打黎話ok!!好準時.因為第一次黎.所以叫經理介紹下食咩好.個經理人好好.好有禮貌甘介紹我地..我地點左3個牛..1個海鮮拼..本來我地想叫個帶子.但經理好好甘話我地知海鮮拼入面都有隻帶子.其實可以唔洗叫.叫左2個白飯+有冰既可樂..一流..餐飯食得好開心..座位又舒服...下次一定會再黎過....
2.13
今日同男朋友去盛8到食晚飯...
我地8點到.但冇位比我地.我地就留左電話.
佢話大約半個鐘ok.甘我地就去行下街..
順便再去入錶.入完錶佢地就打黎話ok!!
好準時.因為第一次黎.所以叫經理介紹下食咩好.
個經理人好好.好有禮貌甘介紹我地..
我地點左3個牛..1個海鮮拼..
本來我地想叫個帶子.
但經理好好甘話我地知海鮮拼入面都有隻帶子.其實可以唔洗叫.
叫左2個白飯+有冰既可樂..一流..
餐飯食得好開心..座位又舒服...
下次一定會再黎過....
呢個超正......
呢個超正......
2009-02-11 14 浏览
一行七人晚上去盛八擦一餐,聽人講盛八都幾好食,一心想試,但d野實在太油,食完我同男友都唔舒服!無可否認,d肉既質素係唔錯,我最鍾意:一口牛舌: 脆bok bok,有趙口香草羊扒: 好似手心咁大塊,燒到medium raw 最正最唔鍾意果汁味既肉,果味幾假,假到覺得苦。上菜慢,燒完一轉等好耐都冇野燒。同意之前食家既comment,一次就夠。

無可否認,d肉既質素係唔錯,我最鍾意:

一口牛舌: 脆bok bok,有趙口

香草羊扒: 好似手心咁大塊,燒到medium raw 最正

最唔鍾意果汁味既肉,果味幾假,假到覺得苦。

上菜慢,燒完一轉等好耐都冇野燒。

同意之前食家既comment,一次就夠。
  • 一口牛舌
  • 香草羊扒
2009-01-12 39 浏览
The wagyu beef short ribs (Karubi) I ordered here had absolutely no marbling, it was a rip off at the price for few pieces. Wish I took the photo to show here.However seems like some other people who ordered Wagyu beef got good quality, so it was only me on this occasion? But this type of thing will never happen in Japan.Other meats, especially the Beef ones are overly marinated and so sweet, compared to the real Japanese ones - some special ones cannot be ordered without the sweet 'tare' sauce

Other meats, especially the Beef ones are overly marinated and so sweet, compared to the real Japanese ones - some special ones cannot be ordered without the sweet 'tare' sauce, so you can't opt for the salt only sauce.

Overall, very non-genuine experience compared to Japan.

Stick to 伊呂波燒肉 Iroha, which is managed by Japanese chef is much much much more authentic than here, much better taste, although more expensive.