2010-07-03 15 浏览
上次去伊呂波很多人,所以今次為安全起見也是先定位, 定了一點多兩點, 可是到達時候人客很少只有一兩台...叫了一個set lunch , 價錢比伊呂波稍微便宜一點, 可是沒有刺身做前菜, 作為魚生迷的我當然扣了一點分數. 燒肉吃起來, 應該說是日韓式, 不過本人比較喜歡日式的清淡, 吃肉本身的鮮味. 伊呂波再次優勝(伊呂波的肉比較鮮)! 這裡的優點是用明火燒烤, 而伊呂波是用電圈熱的~ 另外一個好處是他在一個lunch set 能試多種肉類~~~

前菜
蒸蛋
二人餐
甜品雪糕
2010-06-26
甜品雪糕
2010-06-27 11 浏览
今日一行三人黎開飯 因為星期六驚FULL ,所以早兩個鐘打電話book, 好彩OK !到達後環境光線不太暗, 感覺舒適, 坐位及枱與枱之間不太迫,地方又清潔 ! 唔錯 服務幾好, 侍應經常來refill茶, 及換碟, 但說話時太細聲又快, 好多時聽不清楚她們講什麼 !食物方面 看看餐牌都有不小選擇, 心大心細, 最後叫了個 hsbc card 既 $498 set , 包了一碟大蝦, 鹿兒島豚肉, 雞肉, 黑毛牛脊里, 牛舌, 牛胸, 扇貝, 及金目錭沙律 ! 因驚唔夠, 另外加了牛肋骨肉 ! 首先各樣食物都夠新鮮, 大蝦蝦身燒後比較乾身, 反而蝦頭有小小膏及多汁, 仲好味 ! 雞肉就醃過, 肉質幾滑, 食落有雞味算唔錯, 而牛舌比較簿切, 咬落夠爽及夠香, 但相信如果叫厚切會更加好食 ! 因扇貝多汁, 放在烤爐上一會, D 汁就開始滾,眼看著它的汁ト卜地翻滾好想立即吞食落肚, 等了一會終於食得喇, 一放入口D 汁就在口內肆無忌憚地四處走, 好有鮮味 ! 而牛胸及黑毛牛脊里就比較失望, 牛味唔夠, 又乾, 唔夠汁 ! 反而另外加的牛肋骨肉就唔錯, 咬落口即有汁彈出, 又夠牛香 !
今日一行三人黎開飯

食物方面
首先各樣食物都夠新鮮, 大蝦蝦身燒後比較乾身, 反而蝦頭有小小膏及多汁, 仲好味 ! 雞肉就醃過, 肉質幾滑, 食落有雞味算唔錯, 而牛舌比較簿切, 咬落夠爽及夠香, 但相信如果叫厚切會更加好食 ! 因扇貝多汁, 放在烤爐上一會, D 汁就開始滾,眼看著它的汁ト卜地翻滾好想立即吞食落肚, 等了一會終於食得喇, 一放入口D 汁就在口內肆無忌憚地四處走, 好有鮮味 ! 而牛胸及黑毛牛脊里就比較失望, 牛味唔夠, 又乾, 唔夠汁 ! 反而另外加的牛肋骨肉就唔錯, 咬落口即有汁彈出, 又夠牛香 ! 最後奉上牛炒飯及綠茶雪糕, 牛炒飯炒得幾好, 夠香又不會太油膩,綠茶雪糕就好普通, 相信並非自家製 ! 可能份量不多, 食完後只有八成飽 !
整體來說不過不失, 可以一試 ! 如果比我揀多次, 我不會order set , 會分開叫 !
另加的牛肋骨
滙豐Set
魚生沙律
2010-06-26
2010-06-19 5 浏览
上星期同男朋友嚟食, d BBQ野我唔多講喇,反面我鐘意個廣島蠔湯(我唔係好記得個名, 總之有蠔又有豆奶咁上下啦...)一個湯,夠兩個人飲, 有4大隻蠔, 頭淡湯已覺得佢好重蠔味喇, 正!!
上星期同男朋友嚟食, d BBQ野我唔多講喇,

• 廣島蠔湯
2010-06-02 5 浏览
我地兩個成日都個籍口食飯呀~~今次去盛八食燒肉~~~~因為層樓批左啦~~~~ yeah~~ 成個人鬆晒啦盛八冇左我地以前食既 $498 set, 今次得返 hsbc card 既 $498 set, ,,,,,,,,,,有牛舌既我都唔鐘意食.............anyway, 食set 最抵, so 都係叫左, 仲加左一份 A5 和牛我地去食 6:00pm, 唔係好多人, book 枱有car 位坐, 好舒服A5 和牛, 都只係 $158, 好抵食, 好香, 真係好正~~~必食最後個雪糕好重要呀~~ 因為食完好多油野, 而且又熱熱地食返個雪糕即時下火.............正~~~好好味呀~~~
我地兩個成日都個籍口食飯呀~~今次去盛八食燒肉~~~~

因為層樓批左啦~~~~ yeah~~ 成個人鬆晒啦

最後個雪糕好重要呀~~ 因為食完好多油野, 而且又熱熱地

食返個雪糕即時下火.............正~~~

好好味呀~~~
2010-05-30
  • A5 和牛
2010-06-01 13 浏览
之前應承左女朋友同佢黎食飯,所以都早一日定枱,去當日7點,人唔話好多,坐低果佢同我講如果有人等要8點30分交枱(下~~唔係掛,7點黎到,8點30分要交枱,我唔係食任食喎),之後我無理佢,叫野食,都幾好,無人吹落單,我地點左一個2人餐,一客A5和同一個蘿白牛尾湯.....D野食好快黎到.......首先黎既係前菜.......汁煮帶子(好一般)之後就黎左個沙拉(幾好食,唔會好酸,裏面既魚生都好新鮮)再黎就係A5和牛(分開叫係唔同,真係好正!!可以同响日本食比美)之後就牛尾湯啦(咸左少少,但都OK既)黎到個併盆(裏面有牛舌,牛肋條,鮮帶子,2隻大蝦,豚肉同雞柳),牛舌,牛肋條同豚肉都根好好食(咁當一分錢一分貨,同A5和牛比既話).......其他.....不要算了....唔好食,鮮帶子唔新鮮,大蝦燒完都有雪味,雞肉....似柴...再黎就係牛舌炒飯....食就幾好食,不過得好少.....似配給......最後一個雪糕,OK既~~食完差都近9點,有人等位都無人吹我走,算係咁啦,其間D員工都幾有禮貌,除左一個似女經理既物體.......
D野食好快黎到.......
首先黎既係前菜.......汁煮帶子(好一般)
之後就黎左個沙拉(幾好食,唔會好酸,裏面既魚生都好新鮮)
之後就牛尾湯啦(咸左少少,但都OK既)
最後一個雪糕,OK既~~
唔係好得
A5和牛,好正~~
個沙拉好新鮮,值得一試!
圖下半好食,圖上半唔好食
2010-05-31
A5和牛,好正~~
個沙拉好新鮮,值得一試!
  • A5牛
  • 牛尾湯
  • 豚肉
  • 牛肋骨
2010-05-17 10 浏览
想嚟試好耐了, 今日終於有機會同男朋友買咗飛睇戲, 經過見到宵夜時段有八折, 就走咗入去雖然冇訂位, 不過一啲都唔爆, 全場座得3份一倒第一次食, 叫咗唔係好多嘢咋一個宵夜併盤, 有2隻虎蝦, 一隻帶子, 4塊黑豚, 4塊牛胸肉, 4件雞翼 (即2隻), 4條魷魚, 6件盛八腸 (其實即係豬大腸)一份牛舌一個盛八豆腐一個廣島蠔豆乳湯第一件燒o既係牛胸肉, 嘩... 好好食, 牛味好香黑豚都好好味, 燒原仲有油香, 唔會變豬肉乾雞翼同魷魚不過不失個蝦都ok, 帶子係蒜蓉牛油, 個味好好, 帶子好大隻盛八腸我個人麻麻地, 我唔鐘意酸酸地嗰個味個盤 $238, 冇八折, 加完一其實即係 $250倒, 不過如果第一次食, 呢個盤係一個好選擇, 因為可以咩都試啲最驚喜係個牛舌, 從來都唔知原來牛舌厚切會係咁好味, 平時喺出面食通常都係切到薄一薄, 燒原乾爭爭, 厚切原來好juicy盛八豆腐個汁好好味, 豆腐有豆香, 係個唔錯o既前菜豆乳湯略嫌唔夠豆乳, 可以再濃啲, 廣島蠔size一般, 不過好飽滿好好味唯一問題係個冷氣唔夠, 我未開始食都已經覺得焗焗地, 可能因為人少所以開細咗啦服務其實冇乜,
想嚟試好耐了, 今日終於有機會
同男朋友買咗飛睇戲, 經過見到宵夜時段有八折, 就走咗入去
雖然冇訂位, 不過一啲都唔爆, 全場座得3份一倒
第一次食, 叫咗唔係好多嘢咋

一份牛舌
一個盛八豆腐
一個廣島蠔豆乳湯

第一件燒o既係牛胸肉, 嘩... 好好食, 牛味好香
黑豚都好好味, 燒原仲有油香, 唔會變豬肉乾
雞翼同魷魚不過不失
個蝦都ok, 帶子係蒜蓉牛油, 個味好好, 帶子好大隻
盛八腸我個人麻麻地, 我唔鐘意酸酸地嗰個味

盛八豆腐個汁好好味, 豆腐有豆香, 係個唔錯o既前菜

服務其實冇乜, 待應唔會點特別理你, 最多一開始時提醒你除咗帶子, 其他食物可以放則邊

個爐好好, 食物冇乜點痴底, 又唔會燶, 又唔大煙, 唔錯唔錯

其實唔係叫咗好多嘢, 不過都啱啱好夠飽

一定會再嚟
2010-05-16
(非会员)
今日係旺角行街,順便到盛八食野。盛八又開新鋪喎,不過我都好少去灣仔個頭。不過如果盛八再開鋪麻煩d座位設計得舒服d啦。雖然佢張枱都幾大,但下面有個爐頂住左隻腳,同埋d走廊位幾窄,有時見到d待應哥哥抬住d野又要避人,好危險,成日驚佢會倒落黎。鐘意去盛八既其中一個原因係因為佢個爐,平時去食韓燒個d成日食到成身味,但盛八o個網燒無乜煙又無乜味,d火仲要幾均勻。阿經理話個爐頭真係係日本運番黎的,日本野果然係勁d。第二樣係幾欣賞佢o個三款汁,有燒汁,檸檬汁同鹽燒汁,醮左真係會令食物既味道更出。今次點左沙律。普普通通,但個醬係wasabi 味,我d朋友鐘意食wasabi就覺得好正好得意囉。但我真係頂唔緊,可唔可以出多隻味揀。今次點左蜆,d蜆幾大隻,但d肉唔夠爽,如果可以改用蝴蝶蜆就會正好多。D牛肉同豬都保持到一貫既水準。牛脷很爽很好味。牛肋骨肉好薄,要快手燒。今次食左個A4 和牛,百幾蚊食到和牛,都算係咁啦。呢隻係A4,當然無A5 D雪花咁靚。但食落既口感不俗。百幾蚊滿足下口腹同虛榮心都可以接受呀。豬腩肉加左姜無淨係加汁咁”溜”,可以食多件。綠色一條條既,開始以為係魷魚,問清楚先知原來係雞。雖然個樣
今日係旺角行街,順便到盛八食野。

豬腩肉加左姜無淨係加汁咁”溜”,可以食多件。

綠色一條條既,開始以為係魷魚,問清楚先知原來係雞。雖然個樣有少少古怪,但味道好正,香草味好濃郁,好少食日本野會有香草,唔通呢個係fusion菜?

因為我地無訂枱,個日又係週未超爆人,所以都等左一段時間。經理話唔好意思,送左雪糕俾我地。超好味的雪糕,有綠茶同姜味,很清新,唔會死甜,姜味雪糕第一次試,辣辣地又凍凍地,冰火二重奏呢。睇番個餐牌,原來個雪糕成廿幾蚊,頓然覺得呢餐抵哂~~~

呢度d待應幾好人,每碟都會教我地點燒。我地唔係好識燒d野,佢又會幫我地。又講解d汁點d乜。有個男待應眼大大,幾靚仔添~~
百多元的和牛
綠色的雞柳~~
三種口味的調味料
姜味/綠茶味雪糕~
2010-03-26
百多元的和牛
綠色的雞柳~~
三種口味的調味料
姜味/綠茶味雪糕~
  • 牛脷
  • 和牛
  • 牛肋骨
2010-03-09 12 浏览
這篇食評應該係新年前的,但新年太忙擱置了又忘記了。對上一次到盛八已經是半年的事了。今次再光顧,依然回味~~因相隔太久了,食物的名稱己不太記得。(幸好拍了少少照片) 很佩服那些把名稱及價錢全部記下的人,難不成他們在食的同時也在抄筆記最喜愛當然是我的牛脷,用"爽口彈牙"也不為過,完全不會有根~~但小心煮過熟便會影響效果牛當然是首選,燒汁牛肋骨,牛胸腹依然美味,且今次懂得控制火喉,燒得剛剛好,正很想再去一次試試和牛 ~~很貴呢~~今次反而覺得豚肉很吸引,豬腩肉的半肥瘦,燒起來剛剛好,肥膏部份的油滋刪好滋潤了瘦的部份。角切黑豚(大約是這個名)看起來像一口牛,燒時要花點心思,因為粒狀須反覆燒。但豚肉和芝士燒後的香味很夾,我只能搶到一粒~~最最最好味的一個叫甚麼赤肉燒(又不太記得名) 一塊塊類似五花腩加上芝士和一些醬汁,那些醬汁很野味,混和芝士和肥肉的甘香,超讚,要再encore多一碟。今次叫了兩個石頭飯試試。一個生牛肉窩飯,一個芝士石窩飯。一直以為牛肉窩飯會傳統些,好味些,但錯了。可能隻韓式辣醬的關係,不辣不甜不酸,糟蹋了整窩飯。坐韓國飛機的辣醬比這個好很多。實在有改善的必要。比起牛肉窩飯,芝
這篇食評應該係新年前的,但新年太忙擱置了又忘記了。
對上一次到盛八已經是半年的事了。今次再光顧,依然回味~~

很想再去一次試試和牛 ~~很貴呢~~

最最最好味的一個叫甚麼赤肉燒(又不太記得名
比起牛肉窩飯,芝士石窩飯反而更好味,可能有芝士的關係,整窩飯變得可口了。

值得一提,今次的食物調味重手了。所以有點兒過咸和要不停飲水。
肯好侍應哥哥也不厭其煩地幫我們加水。

看過之前的食評有提過這間的服務有待改善。但我所見服務不錯。待應加水很快手,落單的態度也很友善。見我們多女仔,還會提議加加減減一些食物。很細心。
其實以旺角這些旺地,想有soho餐廳般的服務是不可能的。覺得自己被尊重了便可。畢竟,旺角實在太多人了~~

角切黑豚
2010-02-06
庆祝纪念
生日
角切黑豚
(非会员)
我們一行4人去盛八食飯(有訂位,但係都等在15分鐘,但係過場冇乜人),位置都ok,睇完一陣Menu準備order就開始出事.1.叫左好耐先有人幫我地落單(好似係女經理).2.落單時因為我地第一次食唔知食咩好,佢個態度十分唔耐煩,不停問我地仲有冇?仲有冇?.問佢有什麼推介就話牛肋骨啦,牛舌啦,十分冇成意咁樣.3.食物又要等好耐先到,仲要有叫冇到,冇叫個的又去左我地張檯.4.由頭到尾冇人主動幫你收碟加茶,次次都要叫(明明行過見到都唔做).5.最慘限時兩小時叫人係咁樣服務之下點可能食得完平心而論食物質素係OK可以講係中上添,但係服務質素就係我地係香港遇過最差的一間燒肉店
我們一行4人去盛八食飯
.問佢有什麼推介就話牛肋骨啦,牛舌啦,十分冇成意咁樣
.5.最慘限時兩小時叫人係咁樣服務之下點可能食得完

平心而論食物質素係OK可以講係中上添
,但係服務質素就係我地係香港遇過最差的一間燒肉店
2010-02-26
  • 牛肋骨肉
  • 盛八腸
約朋友平安夜黎食燒肉,book檯時說當天只可以食set,有六百幾和九百的二人set兩款,咁我地係三人,所以問下三人點嗌法啦,佢就話三人可以叫二人set再補叫其他食物,因為每人最低消費係250蚊,因為叫咩set係要預早比訂時order埋,所以我地就決定三個人叫一個900蚊的set就符合每人最低消費250啦準時去到,但要等一陣先有得坐,坐低之後無人理,舉手問先知原來要再order一次個set,食食下有人走埋來話我地未食夠最低消費喎,我話「下?唔係每人最低消費250嗎?」原來佢地個set,因為係二人set,所以只係可以計兩個人份量囉。我O晒咀,我落booking果時無人同我講過呢樣野囉?咁我無端端要散叫多250蚊,同埋多左野食,我地三個女仔未必食得晒囉....我同朋友已經無晒癮本身話只可以食到10點,咁我地拿拿臨食啦,又叫多左野食丫嘛,食完D伙計好快收晒我地D碗碟,我地以為下一場好多人來,咁我地都叫埋單啦,叫左一次,等十分鐘左右無人理,再叫另一個伙計,再等十分鐘都無人理...然後再叫另一個伙計....差唔多叫晒全場既伙計一次,都無人理我地囉,個場又唔係多人,有吉檯,唔知點解咁忙?我同朋友好想

本身話只可以食到10點,咁我地拿拿臨食啦,又叫多左野食丫嘛,食完D伙計好快收晒我地D碗碟,我地以為下一場好多人來,咁我地都叫埋單啦,叫左一次,等十分鐘左右無人理,再叫另一個伙計,再等十分鐘都無人理...然後再叫另一個伙計....差唔多叫晒全場既伙計一次,都無人理我地囉,個場又唔係多人,有吉檯,唔知點解咁忙?我同朋友好想走,好想去下一站,但無人幫到我地埋單,係咪可以就咁走人?

等左超過三十分鐘,終於有人黎同我地埋單......唔知點解我地張單要計三十分鐘囉。

食物算OK,不過有其他燒肉店也可有更好質素...而且服務這樣....感到很失望,不會再來下次了。
2009-12-24
庆祝纪念
平安夜
  • 牛脷,牛肋骨
2009-12-14 26 浏览
閏五月下旬‧晴熱天在日本料理系列,我最喜歡吃鐵板燒及燒肉,前者欣賞廚子的即席表演,食材的質素及烹煮技巧,簡單直接的擺在食客面前,一點不能作假。沒有多餘的汁醬及花巧的溫度計算,美食之道,就是這樣。而燒肉也是異曲同工,不過動手的是自己,食材好,立即吃得到,就是這樣簡單。有時心癮起,如是晚,記得盛八在這裡有分店,就摸了上來。 也意想不到,這裡的裝修是很有地道的燒肉店風味。以木材為主的傢俱,昏黃的燈光,營造那烏煙瘴氣的感覺。沒有錯,燒肉店如居酒屋,就是油油膩膩才似樣子,窗明几淨的,是料理店又或是刺身專門店吧。 拿餐牌一看,也不用多細想。個人而言,吃燒肉當以吃牛肉為主,少吃豚肉,更少吃的是海鮮。來一客厚切牛舌,加牛肋骨肉及和牛西冷各一,一個人吃,已經相當豐富了。吃肉前來個沙律,是溫泉蛋菠菜沙律。刺開溫泉蛋,沒有什麼蛋黃流出的,明顯是做得過熟,不及格。菠菜及沙律菜也算新鮮爽脆,味道全靠另上的芥末汁,叫做當是全肉餐的一點蔬菜,聊勝於無。 吃燒肉不能沒酒,最好喝燒酌,還要是芋燒酌,而當然喝泡盛也行,這裡沒有什麼選擇,來杯朝日生啤,也不失為清涼暢快的酒品。 幾款燒肉送上來,先叫一碗白米飯。開爐,先每樣燒
閏五月下旬‧晴熱天

拿餐牌一看,也不用多細想。個人而言,吃燒肉當以吃牛肉為主,少吃豚肉,更少吃的是海鮮。來一客厚切牛舌,加牛肋骨肉和牛西冷各一,一個人吃,已經相當豐富了。吃肉前來個沙律,是溫泉蛋菠菜沙律。刺開溫泉蛋,沒有什麼蛋黃流出的,明顯是做得過熟,不及格。菠菜及沙律菜也算新鮮爽脆,味道全靠另上的芥末汁,叫做當是全肉餐的一點蔬菜,聊勝於無。

幾款燒肉送上來,先叫一碗白米飯。開爐,先每樣燒兩件,不到兩分鐘已經可吃,將之蓋在米飯上,這個燒肉蓋飯,就是我的吃法。吃一口美味的和牛,再吃一口飯,非常滿足。

牛肋骨肉及牛舌各六片,加一大件牛西冷,再來一碗飯,簡簡單單的一餐,吃得飽足。最後還要了個燒飯糰來試試,燒得外脆內夠味,用上了木魚絲及芝麻去增味,做得有板有眼的,可以一試。

埋單五百,不便宜,但心癮卻可以止於一時。

想看所有的食物相片及足本食評,可以來這裡:

很不錯的環境
好吃的牛舌
很不錯的環境
好吃的牛舌
2009-12-07 10 浏览
訂了7:00pm 5位晚餐, 要我們十分鐘內到達. 我早到了15分鐘. 點知個位勁衰, 是一張6人table, 但要同多2位share. 仲要得一個爐 (2人又係一個爐食2小時, 5人又係一個爐食2小時). 我們覺得太迫了, 得一個爐又要限食2小時, 便同個女supervisor講要換位. 她本來以"今晚滿座"為理由拒絕我們, 但我們覺得真係太迫, 收費又唔係平, 便說如無位便走. 她才更換另一張正常table比我們. 結果我們只食了1小時便食完, 好快比位, 都算對得佢住. 但成晚都仲有位剩, 何來"滿座"?! 講返食物, 食評如下:盛八凍豆腐 $38 -- 夠凍, 豆腐好滑, 汁亦夠酸及入味和牛6件 $118 -- 入味, 肉質算"林", 但較油膩果味牛肋骨 $78 -- 9小件, 有點似韓國燒烤的薄牛肉, 有少少筋果味牛胸腹 $83 -- 7片, 最"林", 好味牛舌 -- 夠香, 點檸檬汁中和牛舌的濃味, 恰到好處薑汁黑豚肉 -- 真的有薑味, 好味, 但肥肉太多, 油滴在爐面時很大火, 又好易燒焦, 又怕d豬肉唔熟, 要小心d燒法式小羊扒 -- 2件, 一人一支, 份量剛好,

講返食物, 食評如下:

和牛6件 $118 -- 入味, 肉質算"林", 但較油膩
果味牛胸腹 $83 -- 7片, 最"林", 好味
牛舌 -- 夠香, 點檸檬汁中和牛舌的濃味, 恰到好處
法式小羊扒 -- 2件, 一人一支, 份量剛好, 有香草在扒面上, 好入味, 肉質好嫰好林, 推介!!
和牛炒飯 $69 -- 正常, 飯乾身, 有點和牛粒 (但有點韌)
芝士海鮮湯麵 $69 -- 湯底好味, 配料足, 有一隻大蝦, 一隻蜆, 一隻帶子, 紫菜, 粟米粒等
每位有熱茶 及3格醬汁 (味道幾好)

** 有一位男侍應負責我們張木台, 很有禮, 點菜時亦會比建議我們, 又經常收碟及加菜, 很好的服務. 上菜速度亦算快. 但牛的選擇較多, 唔食牛的朋友會比較少選擇.

2009-12-06
  • 薑汁黑豚肉
  • 法式小羊扒
(非会员)
table booked for 7.30pm, and said we have to return table by 9.30pm.when i (1 person) arrived at 7.15pm, the staff at the entrance saying we have to return table by 9.15pm, coz only 2 hrs dining is allowed. me asked why can't we just return the table by 9.30p as originally planned. Answer was NO again. "so, i have to wait here and be seated at 7.30pm only can I dine till 9.30pm". said YES. "why can't u just let me sit for 15 mins while waiting for my friends?" "If that's the case, you have to

"If that's the case, you have to return the table by 9.15pm"

(the restaurant was just 30% filled by that time, and was like 40% filled when we left at 9.30pm)
------------------

i can't believe there's such a rule imposed, while think it's from the management rather than from the staff herself. Pathetic!

Wont go again!
2009-11-30
2009-11-05 7 浏览
工作一星期,禮拜六的中午總是想吃豐富一點。放工跟兩位老友出去旺角搵食,突然想吃日本燒肉,立即提出,幸得老友支持。吃日本燒肉跟The Stonegrill一樣,大概是材料新鮮,即使廚藝不精的我也可以做大廚,弄出美味的食物來。而這裡的燈光昏暗,傢俬以木材為主,日式裝修,感覺很地道。細閱餐牌,有一人餐、二人餐、和牛餐及海鮮餐,套餐跟沙律、前菜、蒸蛋、白飯、麵豉湯和甜品,頗豐富的。大家基本上有了共識,決定要二人餐,以及大盛一人定食。先吃蒸蛋,不會凍冰冰,幾好。蛋蒸得滑溜,裡頭還有冬菇、雞肉和蟹肉,比預期中好。再來沙律,蔬菜新鮮爽脆,很重芥末汁的味道,正合我心水;前菜是大豆芽,同是爽脆,微辣,也算是稱職的開胃小吃;麵豉湯則偏淡口,沒有太搶喉,都可以接受,最怕喝那些味重又搶喉的麵豉湯。到吃肉時間,先來二人餐的五款肉類,分別為牛肋骨、牛舌、黑豚肉,還有雞腿肉和盛八腸,很是吸引。每樣燒些少,不一會便可以食。豚肉味道重,只是切得太薄身,口感稍弱;牛肋骨的油脂尚可,吃起來既香口亦有肉味,若然鬆化一點會更好;雞腿肉質嫩滑,香草味濃郁,十分滿意;盛八腸質感有如豬大腸,不過太韌了。牛舌是厚砌,極之爽口,味道豐腴

牛舌是厚砌,極之爽口,味道豐腴,最好用來送飯,可惜米飯不夠軟熟。

隨之而來就是一人餐的幾款肉類,有法式芥末牛舌、雞翅和厚切豚肉。這個牛舌是薄身,雖有我喜愛的芥末味道,但質感還是厚砌要好得多;雞翅就沒有什麼特別了。

厚切豚肉脂肪較多,油脂豐富,看見已知好吃,味道當然總比瘦的出色;

一大輪不同款式的肉食後,相當滿足。餐後清新的綠茶雪糕,正好中和濃味的燒肉。

幾十蚊的午餐有如此水準,實在沒太多可以挑剔。當然如果想再吃得好一點,還有伊波呂。
要打底, 不是說價錢貴, 而是上菜/斟水/攞碗仔/埋單速度奇慢!!盛八每逢晚上10點後設宵夜時段, 全單食物75折, 飲品(後再加一), 但是我們約10點20分來到, 足足等到11時半才陸續上晒菜. 第一碟等了超過20分鐘, 然後第二碟又等20分鐘, 而且說的是生的牛肉片(!!!!), 埋單也等了15分鐘, 痴晒線!!!另外, 我們落了單, 不知怎的又變了冇落, 於是再落過, 再三提醒侍應之前是漏了單. 誰料上菜時, 竟仍然重疊了, 唔係叫住佢, 就會變晒全部double. 此外, 我們原先點了鹽燒一口牛, 價錢約$79, 但他們說沒有鹽燒一口牛, 於是我們改叫第二款食品(不是一口牛). 豈料他們竟送了另一種「一口牛」, 價錢約100多元, 我們又沒吃過, 誰知道那不正是「鹽燒一口牛」?? !! 但理不得這麼多, 因為那是送來的第二碟, 即大概11點了, 我們已餓得很, 惟有勉強要了. 很過份!!以這樣一間貴價餐廳, 理應坐得很舒服. 但是裝修雖然美觀舒適, 但是放腳的位置剛好頂著爐, 那個給你放腳的空間就只有一條腳的位置, 很辛苦. 後來我們轉了位置, 要脫鞋子坐的, 空間多了點,

很過份!!

以這樣一間貴價餐廳, 理應坐得很舒服. 但是裝修雖然美觀舒適, 但是放腳的位置剛好頂著爐, 那個給你放腳的空間就只有一條腳的位置, 很辛苦. 後來我們轉了位置, 要脫鞋子坐的, 空間多了點, 約3隻腳棟o係度的空間, 我不太高, 坐了個多小時也很辛苦!! 長腿人士應該會超難頂.

x x x

講返食物, 我們6個人, 點了:

1. 特選鹽燒厚切牛舌 --- 我唔食牛舌, 6塊手指咁大.
2. 被老屈的xx一口牛, 約$119 -- 12粒方糖咁大---- 都幾好味
3. 燒汁牛肋骨肉 $79 x 2碟--- 呢個最正, d肉汁本身已好正.
4. 海鮮燒餅 約$58 --- 手掌咁大, ok冇乜特別
5. 芝士泡菜燒餅 $58 ---- 手掌咁大, 吃著像pizza, 海鮮燒餅會好食d
6. 香草法式小羊扒 --- 我唔食羊, 我的朋友說好吃, $72=2塊 x 2碟
7. 生菜 --5塊 $22 其實我覺得唔駛, 因為單吃牛已經好夠味
8. 稻庭烏冬 -- okie 啦, 其實我食唔出同普通烏冬有乜分別, 但我的朋友話滑d
9. 牛肋骨拉麵 ------- $60-70 , d 拉麵太過冧, 唔合格, 牛肋骨有兩舊, 超細的
10. 上x牛炒飯 ----$60-70 睇到牛碎粒, 同生炒牛肉飯冇乜分別, d飯亦太冧.
11. 4杯飲品

折實後埋單: $792

總評: 其實食物質素唔錯, 尤其燒汁牛肋骨肉, 但是服務太差, 而且有騙顧客之嫌. 這是我第一次給劣評的食評. 而我亦唔會再黎 --- 主要係坐得太辛苦.
2009-10-30
$133 (宵夜)