2024-03-27 662 浏览
香港人喜歡食點心,歎一盅兩件,除了去酒樓,還有很多點心店舖選擇,不單價錢優惠,茶芥也相對便宜,絕對抵食。位於尖沙咀漆咸道的[盛意小館點心]開業未夠一年,裝修新淨企理,是一間又好食又抵食的點心店,點心款式多,每日即製,由上午至晚上都有得食,每樣點心熱辣辣上枱,點心控一定要來試試。《百花釀魚肚》$38啖啖的蝦膠肉非常彈牙,魚肚吸收了蝦膠的海鮮甜味,真的很可口。《陳皮牛肉球》$28三粒大大的牛肉球又柔軟又彈牙,散發出淡淡的陳皮味,食得出要人手製作的。《豉蒜蒸排骨》$29用生熟蒜和豆豉醃製的排骨,完全掩蓋了凍肉味,排骨充滿肉汁兼又滑又腍,好味又抵食。《沙巴鮮蝦燒賣皇》$36四粒燒賣真是香港人的至愛,燒賣皮包著豬肉及蝦仁,再散些魚籽在上面,口感豐富惹味。《翡翠鮮蝦腸》$46餡料是大大隻鮮蝦,腸粉皮透薄,滑溜溜,淋上甜豉油,正。《豬膶粥》$42《鯇魚片粥》$39粥底綿滑味道鮮,無論落豬膶或鯇魚片,都一樣好吃。

《百花釀魚肚》$38

《陳皮牛肉球》$28

《豉蒜蒸排骨》$29

《沙巴鮮蝦燒賣皇》$36四粒

《翡翠鮮蝦腸》$46
餡料是大大隻鮮蝦,腸粉皮透薄,滑溜溜,淋上甜豉油,正。

《豬膶粥》$42
《鯇魚片粥》$39
粥底綿滑味道鮮,無論落豬膶或鯇魚片,都一樣好吃。

2024-05-03 372 浏览
每次lunch食飯,我和我同事必叫荷葉鳳爪排骨籠仔蒸飯 這個飯有荷葉的香味,排骨同鳳爪都夠淋,可能加了荷葉,飯比平時白飯更加濕潤和香嫩。飯到的時候,記得叫侍應多加豉油先好食還有,店主即叫即蒸,所以次次都要等20分鐘要有心理準備,預好時間,不然等到餓了還沒有得食。
每次lunch食飯,我和我同事必叫荷葉鳳爪排骨籠仔蒸飯

還有,店主即叫即蒸,所以次次都要等20分鐘
要有心理準備,預好時間,不然等到餓了還沒有得食。

2024-04-03 287 浏览
嚟到點心舖頭梗係要食點心啦。 呢間舖頭點心選擇都算多, 價錢唔算貴。我叫咗好幾款點心。包括豬仔流沙包,賣相非常可愛,係一隻豬嘅樣。 我仲叫咗叉燒包,叉燒包大大隻,幾鬆軟。同埋,小籠包,皮薄汁多~

霸皇小籠包
真材實料叉燒包
豬仔流沙包
2024-03-26
霸皇小籠包
真材實料叉燒包
豬仔流沙包
2024-03-27 243 浏览
今晚,我和太太去在尖沙咀盛意小館點心享用晚餐。茶位每位5元的費用,我們點了一壺鐵觀音。首先,我們點了一份真材實料的叉燒包-$20,叉燒包外脆內軟,充滿了鮮美的叉燒香味,每一口都讓人食指大動。接下來,我們嚐了一份名醬蒸鳳爪-$28,這道點心以其軟嫩的鳳爪和香甜的名醬聞名。

2024-03-25 183 浏览
有一個好耐冇見嘅朋友響尖東嗰頭返工,今日約咗我嚟呢間餐廳,佢話有同事介紹佢嚟呢間,野食都唔錯,雖然佢喺附近返工但又一直都冇試過,一於今日試吓~ 搞到我都對呢間餐廳有啲期望,希望真係正啦由於我哋兩個都好肚餓嘅關係,所以叫咗好多澱粉質食物,其中鮮蝦燒賣,蝦餃同埋韭黃鮮蝦腸粉我都非常欣賞,因為餐廳用啲蝦都幾大隻,非常足料,食完令人非常滿足,建議大家嚟到都要叫多啲鮮蝦類嘅點心唔好好似我哋咁樣眼闊肚窄叫太多澱粉質嘅食物,最終搞到食唔晒我哋都覺得好內疚,因為其實樣樣嘢都幾有水準同埋啲點心都好吸引,搞到我地一時間叫得太多~ 總括嚟講餐廳都無令我失望,食物水準唔錯之餘價錢都唔貴,我哋每人都係俾咗百幾蚊已經捧腹而回仲要食唔晒,所以其實唔洗$100應該已經食得好飽了,以今時今日嘅物價嚟講相當唔錯
唔好好似我哋咁樣眼闊肚窄叫太多澱粉質嘅食物,最終搞到食唔晒
2024-03-06
2024-03-22 141 浏览
我和老婆點了招牌狀元及第粥-$52,這碗粥煮得濃稠香濃,內含豬潤、豬腰、豬粉腸和豬肉丸,令人心滿意足。我們還點了招牌雲吞麵、柱侯牛腩麵和淨鮮蝦水餃,價格分別為$39、$42和$49。麵食和水餃都是用心製作的,大大口蝦肉、口感鮮美,讓人一試難忘。

2024-03-19 133 浏览
盛意小館點心粥麵 (尖沙咀)📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖盛意小館,是一家以點心、粥和麵食為主打的餐廳。我和朋友特意來這裏吃點心和小吃。1. 柱侯牛筋麵:這道牛筋麵條Q彈有勁,湯頭濃郁香濃,牛筋燉煮得剛剛好,入口即化,是一道令人回味無窮的美味麵食。2. 鮮蝦雲吞:鮮嫩多汁的鮮蝦包裹在薄薄的雲吞皮中,清甜爽口,搭配清淡的清湯,是一道清新可口的點心選擇。3. 京都炸醬麵:炸醬醬汁濃郁香濃,搭配煮熟的麵條,入口滑嫩,風味獨特,是一道讓人驚艷的麵食佳餚。4. 鮮蝦燒賣皇:外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,鮮蝦的鮮甜味道充分展現,是一道必點的美味點心。5. 招牌蝦餃皇:蝦餃皮薄餡多,內餡鮮美彈牙,每一口都充滿了鮮蝦的鮮甜風味,是這家餐廳的招牌之一。6. 叉燒腸粉:腸粉軟綿滑爽口,叉燒肉質鮮嫩多汁,搭配醬汁,味道絕佳,是一道經典的廣式點心之一。7. 田園鮮蝦春卷:春卷外脆內軟,鮮蝦與蔬菜的結合恰到好處,口感清爽,適合作為開胃小食。來尖沙咀,一定要去食。
盛意小館點心粥麵 (尖沙咀)
📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖

來尖沙咀,一定要去食。

2024-03-19
2024-03-19 96 浏览
盛意小館點心粥麵 (尖沙咀)
📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖

來尖沙咀,一定要去食。
2024-03-19
2024-03-05 114 浏览
與老婆大人品茗吃點心我們決定在九龍尖沙咀漆咸道南71號地舖的盛意小館點心度過一個愉快的晚上。這個地方以精緻的點心和舒適的環境聞名,讓我們期待著品茗和享用美食的時光。一進入盛意小館,我們立刻感受到了舒適和放鬆的氛圍。工作人員熱情地迎接我們,並帶領我們坐在一個舒適的卡座。我們先點普洱茶來開始我們的品茗之旅。茶位費每位$5是一個貼地的價格。在茶水的陪伴下,我們開始點選點心。首先,我們選了盛意小館招牌的真材實料叉燒包,價格為$18。這款叉燒包表皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,叉燒的香氣讓人垂涎欲滴。接下來,我們嘗試了八年陳皮牛肉球~$26,這道點心以嫩滑的牛肉搭配獨特的陳皮味道,口感豐富,絕對是一個美味的選擇。繼而,我們點了魚籽鵪鶉蛋燒賣~$38,燒賣一口咬下去感到魚籽脆嫩,蝦肉和鵪鶉蛋味道配合。還有蒜香田園鮮蝦長春卷~$38,這款長春卷炸至金黃酥脆,蝦肉鮮嫩多汁,帶有蒜香的香氣,是一道非常開胃的點心。我們還嚐了午爐叉燒腸粉~$29和手制牛肉腸~$28,這兩款點心都以鮮嫩多汁的肉和綿軟的粉皮為特色,口感十分豐富。最後,我們享用了甜品方面的十勝紅豆奶凍~$28,這款奶凍口感滑順,紅豆的甜味與奶凍的香濃
與老婆大人品茗吃點心

最後,我們享用了甜品方面的十勝紅豆奶凍~$28,這款奶凍口感滑順,紅豆的甜味與奶凍的香濃味道完美融合。

除了點心,我們還點了雲吞水餃麵~$43和柱侯牛腩麵~$42。麵條彈牙,湯頭鮮美,配料豐富。

整體而言,與老婆大人在盛意小館品茗吃點心的經歷是一個愉快的回憶。這個地方不僅提供美味的食物,還營造了一個舒適放鬆的環境。
2024-03-01 107 浏览
平時返工好難可以飲茶所以每次一去到weekend就心思思想飲茶今次去左尖沙咀呢一間睇下好唔好食先鳳爪排骨飯由細到大屋企人都會叫黎食排骨份量多 基本上都係啖啖肉🤩仲有三隻鳳爪㖭 呢個份量來講真係算唔話的得朋友鍾意食蘿蔔糕呢度嘅蘿蔔糕有少少唔同上邊就有蝦膠🥢咬落去多咗份口感春風得意腸 好似間間酒樓都叫呢個名😂呢一碟係我每一次飲茶都會食嘅因為鍾意食中間脆卜卜嘅口感有少少好似炸兩嘅感覺❤️朋友同我都好鍾意煙韌既口感😍所以又點少得鹹水角呢啱啱出爐熱辣辣 好食 所以唔會成口油嘅感覺跟住食返啲蒸嘅點心先牛肉球 燒賣呢啲點少得㗎😂牛肉球一啲都唔粉 好多酒樓都好重粉咁鵪鶉蛋燒賣依家唔係好多地方可以食到上面大大隻蝦 夾住鵪鶉蛋 大滿足🥰🥰最後食返個甜品雷沙湯丸 芝麻味我同朋友都好鍾意食一啖點一下黃豆粉再食❤️
平時返工好難可以飲茶

上面大大隻蝦 夾住鵪鶉蛋 大滿足🥰🥰

最後食返個甜品
雷沙湯丸 芝麻味我同朋友都好鍾意
食一啖點一下黃豆粉再食❤️
間野係我樓下,疫情完之前開,我去過,流沙包精美,腸粉好食滑一滑第二次去都無甘大反應第三次,流沙包個豬樣變曬型,變左個黃色既異形,真係好樣衰腸粉係外面成街都係戈種最慘係你睇個豉油辣油既樽,幾萬年無人卒過,慘不忍睹重有後面啲貨一盒二盒你擺塊版擋一擋啦,好似係貨倉食飯最慘係個哥哥仔抹台,佢係掃落地版,可想而知你地點管理總之啦食物係仍然吾太差,但好多detail 位要注意,啲客吾係傻嫁,如果老闆你見到,你真係要好好諗下

第二次去都無甘大反應
第三次,流沙包個豬樣變曬型,變左個黃色既異形,真係好樣衰

腸粉係外面成街都係戈種

最慘係你睇個豉油辣油既樽,幾萬年無人卒過,慘不忍睹

重有後面啲貨一盒二盒你擺塊版擋一擋啦,好似係貨倉食飯

最慘係個哥哥仔抹台,佢係掃落地版,可想而知你地點管理

2024-02-08 93 浏览
難得今日放假,好耐無飲茶食點心,心血來潮就黎到呢間「盛意點心小館」裝潢用左藍色做主調,勁靚睇得出有心思,唔同啲傳統酒樓啲舊式裝修,呢到一眼望落去勁舒服除左常見點心之外亦有生滾粥同粉麵,貌似呢到豬潤粥都好似幾出名,見到牆上面大大隻字,可能係招牌,不過我地唔太食內臟所以無叫朋友講左好耐想食雲吞麵,咁岩見到呢到有即刻叫左一色水唔錯加左蔥菜有啲綠色幾好睇,主角蝦肉雲吞幾足料,食落彈見到隔離枱有呢個豬豬包好得意我地又叫其實係流沙包,真係好流心唔係奶黃包,不過啲包皮厚左少少燒賣係豬肉燒賣無蝦仁,食落好軟身,中意食淋燒賣既人岩晒鳳爪無酒樓個啲咁紅咁,醬汁亦無咁杰身,不過食落味道又幾好食,鳳爪好入味軟身叉燒腸好足料,入面滿滿叉燒粒,入口啖啖肉好正蟲草綿花雞,雞肉嫩滑調味亦足,底下啲豬皮索晒啲汁勁好食小籠包要一讚,層皮勁薄夾起身可以見到入啲湯汁,咬落去真係feel到好多湯汁流出黎,好食過部分上海鋪啲「招牌」小籠包,好高質

朋友講左好耐想食雲吞麵,咁岩見到呢到有即刻叫左一
色水唔錯加左蔥菜有啲綠色幾好睇,主角蝦肉雲吞幾足料,食落彈

見到隔離枱有呢個豬豬包好得意我地又叫
其實係流沙包,真係好流心唔係奶黃包,不過啲包皮厚左少少

燒賣係豬肉燒賣無蝦仁,食落好軟身,中意食淋燒賣既人岩晒

叉燒腸好足料,入面滿滿叉燒粒,入口啖啖肉好正

蟲草綿花雞,雞肉嫩滑調味亦足,底下啲豬皮索晒啲汁勁好食

今日尊程黎尖沙咀既盛意小館點心食下午茶,係由米芝蓮星級師傅主理嫁!平日同星期六仲要係免加一,價錢亦貼地,推薦!😝1.柱侯牛筋粗麵 $40粗麵非常之滑,冇鹼水味。牛筋份量十足,炆得非常腍滑。2.魚籽流心鵪鶉蛋燒賣 $38一咬開就有好重既鵪鶉蛋香!有驚喜!3.鮮茄魚湯浸鮮竹卷 $32鮮甜足料!4.十勝紅豆奶凍 $28幸運地,食到最後一個!奶味香濃又滑溜!😋😋5.人參烏龍茶 $10有甘甘地既人參味,好醒神🤩

1.柱侯牛筋粗麵 $40
粗麵非常之滑,冇鹼水味。牛筋份量十足,炆得非常腍滑。

2.魚籽流心鵪鶉蛋燒賣 $38
一咬開就有好重既鵪鶉蛋香!有驚喜!

3.鮮茄魚湯浸鮮竹卷 $32
鮮甜足料!

4.十勝紅豆奶凍 $28
幸運地,食到最後一個!奶味香濃又滑溜!😋😋

5.人參烏龍茶 $10
有甘甘地既人參味,好醒神🤩
2024-02-06
下午茶
  • 十勝紅豆奶凍
2024-01-27 91 浏览
今天來試一試,香港地道點心店,誠意點心位於尖沙咀,由米芝蓮星級廚師打理,店內主打多款唔同點心,環境光猛闊落企理午爐叉燒腸粉$29 經典蘿蔔絲酥$38蘿蔔絲酥餅以新鮮蘿蔔絲加入開陽以及家鄉肉拌炒,包覆在層層酥脆而不油膩的酥皮豬仔流沙包$32Q彈的外皮包入熱騰騰的奶皇流沙內陷滑順,豬仔包造型都非常可愛鮮蝦雲吞$45雲吞一口一顆,蝦肉爽脆,雲吞皮薄且滑狀元及第粥粥底比較綿密,豬膶粉腸都非常新鮮,值得一試花膠瑤柱灌湯餃 $43 餃子的外皮薄,内餡鮮美多汁,加上花膠📍盛意小館點心九龍尖沙咀漆成道南7號地舖

午爐叉燒腸粉$29
經典蘿蔔絲酥$38

豬仔流沙包$32

鮮蝦雲吞$45
雲吞一口一顆,蝦肉爽脆,雲吞皮薄且滑

狀元及第粥
粥底比較綿密,豬膶粉腸都非常新鮮,值得一試

花膠瑤柱灌湯餃 $43
餃子的外皮薄,内餡鮮美多汁,加上花膠

📍盛意小館點心
九龍尖沙咀漆成道南7號地舖
2024-01-26 72 浏览
第一次 晚飯係去吃點心,個朋友提議去呢間 果然冇介紹錯, 地方好舒適寬敞叫咗 乳鴿,d肉好夠味塊皮脆卜卜蝦餃皇和鳳爪,蝦餃真係好大粒同埋裏面好多蝦肉, 蝦肉唔係諗係好 彈牙,塊皮又好煙韌。我最鍾意食的鳳爪又大隻厚肉又夠濃味,正!百花蝦煎釀蘿蔔糕,同普通煎蘿蔔真係有D唔同,佢釀咗蝦膠仲有係食到一粒粒蘿蔔,又煎得好香好脆,個口感真係好唔同 好好味燒賣皇,大粒到呢, 我朋友話豬肉同蝦個比例好好,講到好似食家😁,其實我都覺得係好好食見到隔離枱 個流沙包個造型咁得意,我哋都忍唔住叫咗, 鹹鹹地幾好食天氣凍凍地 好似食啲飯好啲 所以叫咗飽魚蒸飯, 鮑魚個size都算大隻厚肉,咬落好煙韌,但係唔會話咬唔開,啲飯係有荷葉墊底一齊蒸,所以啲飯有荷葉味好香好滿足的晚餐😋

叫咗 乳鴿,d肉好夠味塊皮脆卜卜

好滿足的晚餐😋
2024-01-24