2024-10-04 713 浏览
位置係旺角花園街,新開張店內燈火通明,乾淨衛生,除供應各式各樣湯麵, 撈麵. 生滾粥, 腸粉等等小食外, 就連客飯都有, 真係各式其式, 任君選擇。湯麵湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美。我係水餃雲吞類控, 所以順理成章點了招牌雲吞水餃雙併湯粗麵。雲吞皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,而水餃就有木耳絲, 口感十足, 而且用料新鮮,鮮味十足。配上爽口彈牙粗麵,很匹配。一款主食, 可追加一款小食, 我就追加了腩汁蘿蔔, 蘿蔔很清甜, 沒有渣滓, 加上腩汁, 超夾!而朋友就點了豬軟骨米線, 豬軟骨燘得軟腍入味, 追加了炸雞翼併蜆蚧鯪魚球, 炸鯪魚球炸得香脆, 配以鹹香蜆蚧醬汁同吃,更能吊出鯪魚肉的鮮香滋味。另外單點了豬潤腸粉, 豬潤爽口, 腸粉幼滑, 淋上豉油, 簡直無懈可擊!而且新張期內每名顧客均送一杯薏米水, 薏米水健脾袪濕消腫, 相當有益。下次一定要試埋盛記的粥品, 因為見服務員端比隔離枱的艇仔粥, 上面加咗蔥碎及花生, 而且粥底好綿滑,配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲等等, 好豐富呀!

• 雲吞水餃麵
2024-09-15 1055 浏览
「盛記粥麵」喺旺角花園街開咗新分店,店內燈光明亮,感覺乾淨衛生餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等盛記艇仔粥表面加咗蔥碎及花生🥜粥底好綿滑,豐富配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲,味道同口感都好豐富盛記招牌雲吞麵餐廳招牌雲吞,皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,用料新鮮,滿載鮮味。湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美,配上爽口彈牙的鹼水麵,正呀蔥花蝦米炸兩腸粉炸兩口感整體脆脆軟軟的~腸粉滑溜柔嫩,加咗蔥花及蝦米,增添香氣。油炸鬼香脆可口,配上甜醬及花生醬,簡直係絕配蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球雞翼皮脆肉嫩,滿有南乳蒜香,邪惡滋味!金黃色嘅炸鯪魚球,口感彈牙,配上蜆蚧醬,鹹香味鮮熱奶茶

餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等

盛記艇仔粥

蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球

熱奶茶
2024-09-13 849 浏览
是夜逛女人街支持本地消費,再逛花園街覓食,看見新開業的「盛記粥麵」,我們又支持港式地道美食。蒜香南乳炸雞翼~熱騰騰、很有BBQ風味,雞翼皮脆肉汁豐富,滿滿的蒜香和南乳鹹香,令我們食欲大增。蘿蔔柱侯牛筋腩~牛筋腩可以多種烹調方式,但以柱侯醬最濃郁入味,牛筋炆得夠腍又爽滑,牛腩肉味夠香濃,最後吃白蘿蔔,清甜又解膩。盛記招牌雲吞麵~很濃濃的大地魚香撲鼻而至,不得不立刻嘗嘗這口誘人麵湯,爽口的麵條掛起用大地魚熬製的湯水,是百吃不厭的味道,還有那鮮味的鮮蝦雲吞,感覺十分心滿意足。頭抽蝦籽撈麵~ 蝦籽鮮甜、蝦味濃,還用頭抽提鮮伴麵,美味萬分,伴隨撈麵是鮮甜清湯,湯味有胡椒的香與微辣,非常美味。 凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。

頭抽蝦子撈麵

凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水

香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。
香茅豬扒外賣
2024-09-13
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水
香茅豬扒外賣
每次同老竇撐枱腳,#小秘書 都好鍾意搵啲 #懷舊美食,俾個機會老竇同我話當年🔍 呢日我哋喺 #旺角 睇完醫生,居然俾我發現附近開咗間「盛記粥麵」🤩 相請不如偶遇,我哋又點可以錯過喎🤤因為中午趕住過嚟,我哋連晏晝都未食😅 美食當前,一於一人一個套餐(主食、小食+飲品)吃到飽🤤 嚟得 #盛記 幫襯,梗係要整返碗我至愛嘅 #湯雲吞 同 #炸鯪魚球 啦🤤 而老竇叫揀咗馳名嘅 #及第粥 同 #叉燒腸粉。湯雲吞師傅用咗 #大地魚 熬製湯底,bite-sized嘅 #手工雲吞,包住爽口嘅 #鮮蝦仁,一啖一口,好香口、充滿港式風味🤤炸鯪魚球大大粒嘅 #鮮炸鯪魚球,鯪魚肉好彈牙,夾埋啲 #蜆芥 一齊食,零舍惹味🤤及第粥熱辣辣嘅及第粥送到面前,粥底軟綿🤤 新鮮嘅 #豬什 配埋 #手製肉丸,材料非常豐富,連老竇都食到舔舔脷呀🤤叉燒腸粉#腸粉皮 做得好滑,夾埋 #叉燒 同 #甜豉油做 做調味,簡直係絕配🤤老竇最後再嚟一杯 #熱啡 醒醒神☕️ 雖然只係簡簡單單嘅一餐,不過勝在風味十足,正呀喂😚📍 盛記粥麵 (旺角) 花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖

湯雲吞

炸鯪魚球

及第粥

叉燒腸粉

📍 盛記粥麵 (旺角) 花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖
2024-09-02
$90 (其他)
2024-11-13 0 浏览
之前試過佐敦總店的雲吞面,覺得雲吞面的味道很不錯,今天路過旺角,看到原來旺角已經開了分店,便進入享受一個美味的下午茶。雲吞面配配菜心、凍檸茶。雲吞是鳳尾雲吞,蝦肉爽甜可口,味道正宗,面質爽口彈牙,沒有太多鹼水味道。湯底是用大地魚等材料製成,非常有廣東雲吞面特色。凍檸茶,茶味香濃,甜度適中。菜心爽甜可口,沒需要添加任何醬料,吃著鮮然的味道最好。雲吞粗面,配油菜、薏米水。雲吞粗面,粗面的質地軟硬適中,配合雲吞,又是另一種風味。薏米水,自家制的薏米水甜度適中,薏米味道香濃,店主加了充足份量的姜在薏米水內,姜味香濃可口,材料十足。

雲吞面配配菜心、凍檸茶。

湯底是用大地魚等材料製成,非常有廣東雲吞面特色。

凍檸茶,茶味香濃,甜度適中。
菜心爽甜可口,沒需要添加任何醬料,吃著鮮然的味道最好。

雲吞粗面,配油菜、薏米水。
雲吞粗面,粗面的質地軟硬適中,配合雲吞,又是另一種風味。

2024-11-11 0 浏览
盛記粥麵地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖今日同老公行街,見到盛記粥麵在旺角開了分店,之前在佐敦食過很滿意,於是決定再試下。❤️雲吞麵雲吞皮很薄,餡料飽滿,蝦肉爽口,肥廋肉比例恰好,有金魚散尾,麵質爽口彈牙,冇鹼水味,湯底用大地魚、蝦殼、豬骨、金華火腿、羅漢果淆製而成,所以十分鮮甜,果然名不虛傳,值得一試。 ❤️牛筋腩撈粗另一出色之作,牛筋腩炆至軟腍入味,牛味濃郁,牛筋Q彈,骨膠原質極度豐富,蘿蔔清甜無渣,老公大讚好食!叫主食就可以用優惠價追加小食同飲品,有我喜愛的炸雞翼併炸鯪魚球,雞翼好香,有蒜香南乳味,皮脆肉嫩,鯪魚球金黃飽滿,好彈牙,蘸上蜆蚧醬一起吃,滋味無窮。
盛記粥麵
地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖
❤️雲吞麵
❤️牛筋腩撈粗

• 雲吞麵
2024-11-11 0 浏览
餐廳就近旺角市區,不論旺角或油麻地站行過去都方便,餐廳主打湯麵、生滾粥、客飯和腸粉等,價錢經濟實惠,午飯時間人頭湧湧。叫左兩個優選套餐,包括任何一款粥麵飯或腸粉、一款各系列既小食和飲品一杯。招牌狀元及第粥招牌既生滾粥,粥表面放了適量既葱、芫茜及薑絲增加香味。粥入面有多款配料,有豬肉丸、豬心、豬粉腸、豬肚及黃沙豬膶。內臟都處理得乾淨,完全沒有腥味,豬心口感煙韌,豬粉腸脂肪油脂香口,而黃沙豬膶格外好食,有咬口之餘質感不會太粉。柱侯牛筋腩飯柱侯醬味道濃郁甘香純厚,食到有陳皮等調料,最緊要係牛筋腩炆出黎都好入味,同時牛筋口感軟淋,小朋友及老人家都容易入口。白飯另上,可見店舖對食客的細心。鮮蝦腸粉我自己食腸粉一向都多醬,多芝麻醬同埋甜醬,仲有啲芝麻,好彩舖頭有自助調料吧。腸粉軟身得黎帶少少咬口,腸粉內的蝦隻都好大隻,爽口彈牙。蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球鯪魚球炸得外脆內軟,脆口得黎咸香味濃原,炸雞翼肉質鮮嫩,外表色調好靚,調味剛剛好。熱豆漿/凍奶茶

招牌狀元及第粥

柱侯牛筋腩飯

鮮蝦腸粉

蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球

熱豆漿/凍奶茶
2024-11-10 0 浏览
突然之間好想食麵 誤打誤撞入左呢間盛記粥麵 原來先發現係佐敦有一間總店 旺角呢間係新開環境都好乾淨衛生👍招牌雲吞麵加腩汁🍜雲吞包住原隻2隻鮮蝦及豬肉,雲吞皮薄,飽滿爽口,非常大粒!現場見到即場包雲吞 ,保證新鮮!頭抽蝦籽撈麵🦐蝦籽多到覆蓋啲麵 湯底好鮮甜 麵底好煙靭蔥花蝦米炸兩腸粉腸粉皮晶瑩通透 腸粉皮好滑 炸兩好爽脆 好食蒜香南乳雞翼🍗拼 鯪魚球南乳雞翼 一上碟已經有一陣淡淡咸香味 味道不算太咸👌鯪魚球外層炸得香脆,內裏魚肉好新鮮而且超 彈牙完全冇腥味,份量感覺好足料,而且好似乒乓波甘大粒招牌薏米水👍真心推介必飲! 好足料! 有蜜棗、薑 、4種薏米一齊煲 好足料,進食當日岩岩涼涼地好暖胃! 平時唔會食薏米 但都食曬,要排濕同消除浮腫🤣
突然之間好想食麵 誤打誤撞入左呢間盛記粥麵

招牌薏米水👍真心推介
蒜香南乳雞翼拼 鯪魚球
  • 招牌薏米水
2024-11-05 85 浏览
盛記的招牌薏米水清香可口,是一道消暑解渴的絕佳選擇。薏米水口感清爽,微甜可口,散發出淡淡的香氣,清涼怡人。在炎熱的天氣中,這道招牌飲品絕對能讓人心情愉悅,為用餐體驗增添一絲清涼的享受。無論是作為一頓美食的結尾,還是單獨享用,盛記的招牌薏米水都值得一試。
  • 招牌薏米水
.有時候 揀餐廳食邊間🍴 其實好簡單| 邊間多人食邊間 【 麵食星期六】.下午 🕑 2️⃣:3️⃣0️⃣ 仲近全滿座位|絕對有D料到坐底前就想好食😋麵麵麵 🍜.🫚 薑蔥豬肚撈麵 🐽豬肚清洗得好乾淨 無異味🧽 | 而且大塊 熟度剛好蔥絲重下手 大大疊 👍🏻 絲絲幼細 夾起又唔散醬油撈鹼水麵 | 廣東名物 入口就聞到醬香味.🉐 招牌雲吞面 🉐雖然只有4粒雲吞|唔使多講絕對 🈴 正宗廣東雲吞 肥瘦豬肉混合 | 一隻新鮮蝦仁中間 🍤對摺雲吞皮 餡料豐富|扎實收口 仲有個signature金魚尾|店舖更主打 每日鮮製湯底|大地魚碎 ➕ 蛋黃再加上 新鮮 韮黃段 ☺️👍🏻 蝦仁大地魚湯底相輔相成.🔴 紅油鮮蝦雲吞 🔴一碗🥣 招牌雲吞麵 4️⃣ 粒 | 當然唔夠 試真味道另上紅油 | 辣得過癮 🔥 又係另一種自家醬汁蝦身彈牙 豬肉同辣味好夾.⚪️⚪️ 炸鯪魚球4隻 ⚪️⚪️4️⃣星疊珠 | 即點即炸 熱藤藤 🔥|仲要用筷子先夾開散熱🥢上桌有配醬汁|係通菜腐乳蠔仔汁 🆙🆙 超鹹我思考一下 試點 紅油辣汁 仲顯有魚肉味而點 桌面既 甜醬 同 花生醬 都一樣match 🈴.🥤 凍薏米水 🥤 凍奶茶 🥤之前都有試過 薏米有咬口 料足1
下午 🕑 2️⃣:3️⃣0️⃣ 仲近全滿座位|絕對有D料到
紅油鮮蝦雲吞
薑蔥豬肚撈麵
凍奶茶
2024-10-27 109 浏览
這次點了2道菜品,水準中上,值得分享。淨食雲吞入口爽彈,湯底帶大地魚香,調味適中。白粥入口綿滑,帶有淡淡瑤柱的鹹鮮薏米水以薑茶為基底,入口微甜,暖胃驅寒,挺適合秋冬時節來喝。
這次點了2道菜品,水準中上,值得分享。

淨食雲吞

入口爽彈,湯底帶大地魚香,調味適中。

白粥

入口綿滑,帶有淡淡瑤柱的鹹鮮

薏米水

以薑茶為基底,入口微甜,暖胃驅寒,挺適合秋冬時節來喝。
2024-10-25 185 浏览
今天收工後,我去了旺角的盛記粥麵享用午餐。我點了雙拼水餃雲吞麵以及凍薑汁薏米水。當麵一上桌,立刻就聞到淡淡的蝦子湯香味,喝上一口,果然湯頭鮮美,令人驚喜。麵條的口感非常好,滑順而且彈牙,讓我忍不住多吃幾口。不過,這頓餐的亮點還是水餃和雲吞,三個字形容就是「好好食」。相信在旺角來說,盛記的水餃和雲吞絕對是最棒的。雙拼麵的價格略貴,$44,薏米水則是$10。雖然價格不算便宜,但味道和質素都讓人非常滿意,讓我覺得物有所值。這次的用餐體驗,讓我再次感受到盛記的魅力,期待下次再來品嚐其他美食!

叫套餐抵食d。盛記招牌雲吞麵 $41 湯底由大地魚、豬骨、金華火腿等材料熬煮而成,鮮味濃郁,雲吞的外形像一尾金魚,餡料也十分豐富,有:肥、瘦豬肉、鮮蝦仁、大地魚碎、蛋黃等,放入口中,爽口彈牙,能吃出蝦的鮮味。 海南雞黃薑飯 $56 子薑做伴碟,酸酸甜甜,十分開胃。海南雞油光亮麗,口感嫩滑鮮美。米飯是黃薑飯,飯粒呈金黃色,散發淡淡的黃薑味,有嚼勁。 魚片腸粉 $30腸粉「白如雪,薄如紙」,包裹着新鮮的魚片,香滑可口。 養顏桑寄生蛋茶 加 $14 甜而不膩,清熱解毒,養顏安神

叫套餐抵食d。
盛記招牌雲吞麵 $41

海南雞黃薑飯 $56

魚片腸粉 $30
腸粉「白如雪,薄如紙」,包裹着新鮮的魚片,香滑可口。

養顏桑寄生蛋茶 加 $14
甜而不膩,清熱解毒,養顏安神

之前係佐敦見到都想試下, 不過未啱時間試, 今晚不如來旺角分店試下, 要左個薑蔥魚骨魚🐟尾粥, 另外加左碟蝦米🦐蒸腸粉, 等左一陣碗粥先送到, 我心諗唔洗敢大碗😅, 試啖粥先, 清甜又夠軟綿綿😋👍, d薑我夾起晒😅d蔥用粥煮熟d, 真係好好食, 唔會好結☺️😍, 食下魚骨同魚尾🐟, 唔知係煎過定炸過, 食落有d焦香味, 有d見到外面有層金黃色😁, 轉頭腸粉也到, 又係好大碟, 食落又好滑, 加左蔥花同蝦米, 食的時候更香🥰👍, 差唔多埋單的時候, 廚房話無晒粥了😅, 果然係主打, 下次再來食, 真係一碗粥都夠🤣😂
2024-10-01
2024-09-28 204 浏览
今次喺旺角盛記用餐,真係一個唔錯嘅選擇!一入到去,已經感受到濃厚嘅港式本地氛圍,店內熱鬧,令人感受到香港嘅生活氣息。我地叫左雲吞面,面條非常Q彈,配埋鮮美嘅雲吞,湯底清甜,真係令人一口接一口。雲吞入面嘅鮮蝦好鮮,咬落去仲有一啲彈性,實在太好味!跟住,我地叫咗香茅豬扒飯,呢個飯真係好有驚喜。豬扒煎得金黃香脆,香茅嘅味道好突出,每一口都可以感受到肉質嘅鮮嫩!套餐可以加埋小食,我哋叫咗鮮蝦腸~真係非常吸引,腸皮薄透,內裡包住新鮮嘅蝦,咬落去好有汁,真係好開心。食腸粉唔使去酒樓排長龍!我哋仲叫咗紅油鮮蝦水餃!辣到控制得非常之均勻水餃同蝦都非常之好食!我地選擇咗飲桑寄生蛋茶,茶味清香,飲落去好舒服,特別適合餐後消化。一人一杯桑寄生蛋茶!健康又美味!
今次喺旺角盛記用餐,真係一個唔錯嘅選擇!