位於灣仔杜老誌道的「盛記酒家」,係一間即燒乳豬專門店,同時亦有供應中式鑊氣小炒的酒家。店內裝修係傳統中式酒家風味,晚市時段座無虛席,好受歡迎呢銀杏鮮腐竹浸時蔬是日時蔬係菜心,新鮮翠綠又爽脆~上湯清甜唔油膩,當中有炸蒜粒、鮮腐竹及銀杏,增添口感椒鹽百福豆腐粒金黃香脆的椒鹽豆腐粒,表面鹹香滋味,內裏係超嫩滑的百福豆腐,超正呀自家製荔枝蜜叉燒餐廳招牌自家製荔枝蜜汁叉燒,梗係一定要試吓啦!叉燒切得厚薄適中,肥瘦均勻,肉質香軟,表面有香氣獨特的荔枝蜜,甜美可口,勁好食,佐飯一流

銀杏鮮腐竹浸時蔬

椒鹽百福豆腐粒

自家製荔枝蜜叉燒

2天前 0 浏览
同屋企人食飯,帶咗佢哋去灣仔傳統酒家「盛記酒家」食下小菜🍵.雞油炒菜苗🥬菜苗翠綠,用雞油炒🐔非常香口嫩滑😛😛.盛記小炒皇🔥材料豐富😍😍有韭菜花、蝦乾🍤蝦仁🦐腰果、銀魚仔🐟魷魚🦑加上XO醬🌶️令海鮮更鹹香提鮮,好惹味🤤🤤.金薯牛柳粒🥩🥩蜜糖薯仔炒到金黃焦糖色✨食落酥脆😆😆牛柳軟嫩Juicy😋😋加上香甜蜜糖🍯好味道👍🏻.醬芥(2位)🥜.茗茶(2位)🫖
同屋企人食飯,帶咗佢哋去灣仔傳統酒家「盛記酒家」食下小菜🍵
雞油炒菜苗🥬菜苗翠綠,用雞油炒🐔非常香口嫩滑😛😛
醬芥(2位)🥜
茗茶(2位)🫖
2024-12-31 0 浏览
灣仔特別多美食,尤其是中餐,這晚約了姑媽晚餐,選一家高質素的中餐帶她去吃!位於杜老誌道的盛記,招牌菜是燒味!幸好有訂位,平日晚市都好多人,坐滿人客,不少更是外國人!荔枝蜜叉燒半肥瘦叉燒,甜而不膩的荔枝蜜,叉燒燒到帶點「燶邊」,咬一口,滿滿蜜汁,叉燒又淋又香,果然是招牌菜!立刻點兩碗白飯,有夠滿足的!豉油王鮮鵝腸見到有鵝腸,不是很多地方有,重點是鮮鵝腸!要一讚的是,雖然這裡人客很多,但每碟餸都是現煮的,即炒的!豉油王炒鵝腸熱辣辣,夠鑊氣!一食就知鵝腸好新鮮,好爽脆,充滿豉油香但不咸!加上爽口芽菜好夾!燒汁香辣一口牛這裡的菜式都很大碟,份量足夠,一口牛不少,好嫩好淋,沒有筋,香辣味很惹味,起初以為點了太多肉類,後來發現一口牛有很多西芹,炒得剛好,還保持翠綠,配搭得好好!整體食物都很出色!
幸好有訂位,平日晚市都好多人,坐滿人客,不少更是外國人!

豉油王鮮鵝腸

燒汁香辣一口牛

整體食物都很出色!
2024-12-23
2024-12-21 434 浏览
同屋企人嚟食冬至飯,野係好食既,但食到一肚氣。人多到行都行唔到,11個人坐張8人枱,完全無位放菜,上菜都俾人撞咗幾次,水又倒瀉,侍應都忙到燥底無任何服務可言。好心無咁大個場同人手,就唔好接受咁多人預訂啦,隔離枱book 8點既人9點半都未入到,想退訂都退唔到,話要1個月內再食。冬至飯食10幾人話轉都轉場都轉唔切啦。野再好食以後都唔會再嚟,咁既管理同服務以後唔會再嚟,唔好管理層見到檢討下。嬲到第一次打食評。
同屋企人嚟食冬至飯,野係好食既,但食到一肚氣。

好心無咁大個場同人手,就唔好接受咁多人預訂啦,

2024-12-21
2024-12-17 469 浏览
老公之前同舊同事食飯,讚呢度無論環境嘢食都好有以前細個舊式酒樓既特色,d碗碟係舊式,即係公雞或鯉魚嗰種,感受到舖頭好用心咁去做。今日專登再同我嚟食。荔枝蜜叉燒皇$168經理介紹燒味好味,我哋點了碟,好大碟,性價比高,每塊都厚而且少少燶邊,不會太肥,食落唔硬,好軟熟好嫩,蜜汁味真係非常香甜,味道冇得頂。錦江海鮮豆腐煲用料豐富,海鮮包括厚切班塊、鮮魷、珊瑚蚌同蝦,食得出唔係冰鮮既。豆腐用了布包豆腐,炸得外層脆口,內裏嫩滑,醬汁微辣,好惹味,送飯或淨食都正。揚州炒飯配料豐富,大量蝦仁,叉燒,菜心粒,用了靚。炒飯夠鑊氣唔油,大大碟,好滿足。呢餐非常滿足。茶、小食烚花生同贈送嘅甜品芋頭紫米露都係高質素。

荔枝蜜叉燒皇$168

錦江海鮮豆腐煲

揚州炒飯

2024-12-16 417 浏览
乾撈海皇粉絲煲 一端上來還是熱氣騰騰的有嘖嘖響聲 好有食慾!!好大一份!!咸咸香香的味道與柔嫩的粉絲完美結合摻了一些咸蛋碎 夾了魷魚須 大蝦仁跟蝦乾開胃而不油膩 滿滿的鮮香味🤤令人欲罷不能 每一口都充滿了滿足感荔枝蜜叉燒 色澤很誘人~肥而不膩的叉燒淋上了特製的荔枝蜜色澤紅亮誘人 肉質細嫩多汁 甜而不膩口感豐富 吃起來好香 不愧是推薦菜配上一碗熱騰騰的白米飯更好吃了銀杏鮮腐竹浸時蔬🥬小白菜吸收了湯汁的鮮美變得更加甘甜滋潤 銀杏湯汁與豆腐皮的絲滑相得益彰味道清淡但不寡淡 湯汁直接喝都行小白菜煮得也不老 很新鮮軟嫩 狠狠炫了芋頭紫米露 用料好豐富~香香熱熱的糖水好治癒胃口啊不愧是正宗粵菜館 糖水都做得那麼出色不會很甜 味道剛剛好!超級足料~
乾撈海皇粉絲煲 一端上來還是熱氣騰騰的
有嘖嘖響聲 好有食慾!!好大一份!!
咸咸香香的味道與柔嫩的粉絲完美結合
摻了一些咸蛋碎 夾了魷魚須 大蝦仁跟蝦乾
開胃而不油膩 滿滿的鮮香味🤤
令人欲罷不能 每一口都充滿了滿足感

荔枝蜜叉燒 色澤很誘人~
肥而不膩的叉燒淋上了特製的荔枝蜜

小白菜吸收了湯汁的鮮美變得更加甘甜滋潤
銀杏湯汁與豆腐皮的絲滑相得益彰
味道清淡但不寡淡 湯汁直接喝都行
小白菜煮得也不老 很新鮮軟嫩 狠狠炫了

芋頭紫米露 用料好豐富~
香香熱熱的糖水好治癒胃口啊
不愧是正宗粵菜館 糖水都做得那麼出色
不會很甜 味道剛剛好!超級足料~
2024-12-11 1260 浏览
收工同屋企人去酒樓食晚飯,估唔到平日夜晚都幾旺場,好彩都仲有位。黎到好快就招呼我地飲咩茶,仲好快手上埋碟花生小食。洗完碗碟又好快幫手清左啲盆,服務員真係快手又主動👍🏻欖角冰梅骨冰梅骨大大件,食落酸酸甜甜幾開胃,醬汁入面加左啲欖角碎,但味道唔會太搶,細味先食到欖角果種咸香而又甜甜地既味道。豬仔骨肉食落都幾軟糯,唔硬易咬。濃湯海皇雜菜煲雜菜煲好大份,入面有蝦、魚、珊瑚蚌、魷魚、菜心、白菜、木耳,另外仲有粉絲底,早知唔叫咁多白飯。海鮮食落新鮮冇腥味,濃湯粉絲味道啱啱好,食完冇口渴。荔枝蜜叉燒今次試埋佢個自家製荔枝蜜叉燒,例牌都原條叉燒斬件咁上,比想像中大份。叉燒口感食落軟身有肉汁,同平時食開比較實淨既好唔同。因為全條咁多,可以食哂全瘦同半肥瘦既部位。叉燒汁冇平時食既咁甜身,我覺得幾好👍🏻馬蹄爽埋單時原來仲有糖水送👍🏻👍🏻馬蹄切哂片幾爽脆,入面仲有啲薏米同蛋花,糖水食落清甜,真心唔錯。呢間幾啱同屋企人黎食飯,價錢唔貴,服務又幾好👍🏻推介🥢盛記酒家 🌏灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓

欖角冰梅骨
濃湯海皇雜菜煲
馬蹄爽
呢間幾啱同屋企人黎食飯,價錢唔貴,服務又幾好👍🏻推介
🥢盛記酒家
🌏灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
如果你有留意叉燒關注組,都會留意到#盛記酒家條叉燒有幾勁😍😍😍其實除咗靚叉,仲有好多撚手小菜吸引不少粵菜之友去開餐,一大班人去會更好,因為碟碟都king size 😅荔枝蜜叉燒皇$168用左梅頭豬肉燒至微微燶邊,肉質軟稔,用上茘枝蜜取代麥芽糖,叉燒甜而不膩,濃稠的叉燒汁充滿甘香,完美地和叉燒融為一體。不過食到一半已經投降,要帶半條叉燒返屋企食發現了老派手工菜碧綠蝦子柚皮$128 聽人講過蝦子柚皮,製作繁複,但又唔可以賣得貴,所以真係買少見少,我都想見識吓。一碟有兩件柚皮,睇得出炆到好稔。柚皮輕輕地已經可以切過一角,口感粉粉的,有點似芋頭,以蠔油及上湯餵汁,味道平實,蝦籽有助提升鮮香,可以話幾特別翡翠蝦球螺片$188估唔會咁大碟,蝦仁爽脆,螺片超多,入口不靭,西蘭花炒得啱啱好,仍保持脆綠可口。

如果你有留意叉燒關注組,
都會留意到

#盛記酒家

條叉燒有幾勁😍😍😍

其實除咗靚叉,仲有好多撚手小菜

荔枝蜜叉燒皇$168

不過食到一半已經投降,要帶半條叉燒返屋企食

發現了老派手工菜
碧綠蝦子柚皮$128

我都想見識吓。
一碟有兩件柚皮,睇得出炆到好稔。

翡翠蝦球螺片$188

2024-12-03
  • 茘枝蜜叉燒
2024-12-04 635 浏览
今日食嘅呢間每日放工都會經過,終於搵到機會同同事嚟一探究竟。我哋到得早,後面陸陸續續有人嚟,好快就坐滿咗。感覺周圍都係熟客,大家一嚟就點炸子雞,聽落好吸引,下次有機會一定要試下!🍽 ️ 荔枝蜜叉焼皇 $ 168 ⭐️⭐⭐⭐ ️好有意思嘅叉燒,食落有烤出嚟嘅脆邊同淡淡嘅荔枝香,肉亦好紮實,喺幾乎每間店都賣燒味嘅香港入面做出咗幾分特色,可以一試!🍽 ️ 豉油皇鮮鵝腸 $ 138⭐⭐⭐⭐⭐ ️擺盤青蔥可愛,火候恰到好處,唔同於普遍做法嘅炒,燙出嚟嘅鵝腸鮮脆可口,同豆芽都可以爭個高低。🍽 ️ 乾撈海皇粉絲煲 $ 168⭐⭐⭐⭐⭐ ️願意將全場最佳投畀粉絲煲。炒得特別香,乾濕度啱啱好,分量足海鮮多,仲額外加入類似蟹黃鹹蛋黃嘅口感,好好食好好食!請務必點呢個!兩個人點咗咁多菜根本食唔完,感覺分量可以3-4人食,最後打包咗一大盒返屋企建議多人就餐 or 做好打包嘅準備!

🍽 ️ 荔枝蜜叉焼皇 $ 168 ⭐️⭐⭐⭐ ️

🍽 ️ 豉油皇鮮鵝腸 $ 138⭐⭐⭐⭐⭐ ️

🍽 ️ 乾撈海皇粉絲煲 $ 168⭐⭐⭐⭐⭐ ️

建議多人就餐 or 做好打包嘅準備!
用餐优惠
試食活動
  • 幹撈海皇粉絲煲
2024-12-04 574 浏览
下班約了舊同事吃飯聚聚, 揀左附近灣仔盛記叫小菜吃。荔枝汁叉燒皇 $168叫了店里的招牌菜荔枝汁叉燒皇。叉燒用了半肥瘦部位,肉質幼嫩, 不會嚡口👍🏻焦糖化的叉燒表面焦脆不會太燶,配上他们特制的荔枝汁,叉燒都帶點甜味。椒鹽鮮魷🦑$168椒鹽魷魚雖然每家酒家都有, 但這家做得特別出色。鮮魷每一塊都大大一片, 新鮮幼嫩彈口,粉漿薄薄脆脆, 加上椒鹽粉咸香香辣,送飯配酒,一流,令人回味🍻干撈海皇粉絲煲 $168這道粉絲煲好干身,粉絲不會一夾就斷,窩底更燒出一層焦香嘎脆的粉餅, 香口美味。加上蝦乾,魷魚等海鮮配料,口感豐富。一大窩份量絕對够飽肚子。最后仲送了兩碗紫米芋頭紅豆沙,啖啖的紫米不會太甜, 芋頭軟綿。很有水準,超大满足☺️📍盛記酒家灣仔杜老志道6号群策大厦3樓#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港旅行 #香港 #香港好去處 #假日好去處 #灣仔 #會展
下班約了舊同事吃飯聚聚, 揀左附近灣仔盛記叫小菜吃。

荔枝汁叉燒皇 $168
椒鹽鮮魷🦑$168
干撈海皇粉絲煲 $168
📍盛記酒家
灣仔杜老志道6号群策大厦3樓
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港旅行 #香港 #香港好去處 #假日好去處 #灣仔 #會展美食 #粤菜 #盛記酒家
2024-11-24 867 浏览
朋友很喜歡吃叉燒,最近他帶我們到「盛記酒家」吃荔枝蜜叉燒,果然是好介紹。前菜:花生米~用香料炆腍的大大粒花生米,好吃。小食:椒鹽百福豆腐 ~香酥嫩滑,美味可口。三個主菜:荔枝蜜叉燒~滿滿清香荔枝蜜味的叉燒,色澤光澤亮麗,叉燒表面還有微微焦香,看到已經令人垂涎欲滴,八瘦二肥的肉質很嫩滑鮮味,大家都非常滿意。椒鹽香爆鮮魷~外-薄薄鹹香又脆口,內-鮮魷爽脆彈牙。金牌炸子雞~皮脆肉嫩,難得是油脂甚少,吃得也愜意。雪耳紅棗杞子龍眼清潤糖水~奉送的糖水也有水準,十分適合今天氣候,潤肺解燥!今晚用餐服務挺不錯,為我們加水、斟茶、換骨碟,很讚。滿櫃都是熟客寄存未飲完的美酒。
前菜:花生米~用香料炆腍的大大粒花生米,好吃。
小食:椒鹽百福豆腐 ~香酥嫩滑,美味可口。
三個主菜:

椒鹽香爆鮮魷~外-薄薄鹹香又脆口,內-鮮魷爽脆彈牙。

金牌炸子雞~皮脆肉嫩,難得是油脂甚少,吃得也愜意。
今晚用餐服務挺不錯,為我們加水、斟茶、換骨碟,很讚。
花生米
雪耳紅棗杞子龍眼清潤糖水
滿櫃都是熟客寄存未飲完的美酒。
2024-11-20
花生米
雪耳紅棗杞子龍眼清潤糖水
年紀開始有返咁上下,就開始欣賞中菜的味道。今晚就黎左灣仔傳統老字號酒家,吃吃各款招牌菜式,果然份量十足,味道亦有水準,難怪週末都熱鬧非常十分旺場。炸子雞皮脆肉嫩 賣相有光澤;吃出是新鮮的鵝腸,處理得宜,條條都好粗又大條!😍;牛尾亦是新鮮貨色,炆煮入味又軟淋,份量十足。樣樣都平實卻出色 果然係老字號中菜❤。最後甜品:來個紅棗糕 & 陳皮紅豆沙,甜蜜滿足!..招牌菜式:🔸金牌炸子雞 $298 / $168🔸豉油皇鮮鵝腸 $138 🔸紅酒燴牛尾煲 $168..×××××ש灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓..

年紀開始有返咁上下,就開始欣賞中菜的味道。

炸子雞皮脆肉嫩 賣相有光澤;

吃出是新鮮的鵝腸,處理得宜,條條都好粗又大條!😍;

最後甜品:來個紅棗糕

& 陳皮紅豆沙,甜蜜滿足!
招牌菜式:

🔸金牌炸子雞 $298 / $168

🔸豉油皇鮮鵝腸 $138

🔸紅酒燴牛尾煲 $168
×××[盛記酒家]×××
©灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
2024-11-18 1059 浏览
今晚朋友喺灣仔會展搞exhibition,完場之後約我食飯,仲帶我去呢間「盛記」。當晚爆晒場,仲要等位超級旺!🐔《 籠仔客家蒸滑雞 $148 》上送上「嘩!」我地一聲,因為真係好大盤!打開籠蓋見到聞到香噴噴好吸引!雞件多又嫩滑多汁,鋪滿梅菜十分入味,醬汁充滿雞嘅精華,撈飯一流!🍚《 白飯$14 》 🍲《 濃味海皇雜菜煲 $148 》份量好足,十分足料,有龍躉扒、西蘭花、木耳、鮮蝦、魷魚、珊瑚蚌、粉絲等,鮮味十足~🥒《 碧綠蝦子油皮 $128 》蝦子 柚皮,懷舊菜式之一,因烹調功夫多,需把柚皮不斷重覆用水浸,再出水,直至把柚皮嘅澀味去除再用蠔油炆數小時,再灑上蝦子,味道絕無柚皮嘅苦澀~ 3個餸足3-4人食飽飽~職員殷勤有禮,氛圍唔錯~
當晚爆晒場,仲要等位超級旺!

🐔《 籠仔客家蒸滑雞 $148 》
上送上「嘩!」我地一聲,因為真係好大盤!
🍚《 白飯$14 》

🍲《 濃味海皇雜菜煲 $148 》

🥒《 碧綠蝦子油皮 $128 》

3個餸足3-4人食飽飽~
職員殷勤有禮,氛圍唔錯~
2024-11-13
2024-11-09 1121 浏览
已經好多好多年沒有寫過食評,但這次真是不吐不快。一行十二人第一次在這餐廳用餐,訂了每人一隻、共十二隻豉椒炒蟶子皇,相信大家都知道正常吃新鮮蟶子是怎樣的,這餐廳的蟶子居然是碎上!切到每條只有大概一兩寸長!碎濕濕上菜的蟶子真是嘆為觀止!如果碎上的話為什麼我們要order每人一隻呢?估計這裏加起上來八隻蟶子也沒有!其他食物不過不失,老實說欖角冰排骨和脆皮芝麻雞味道還算不錯,可是這樣不老實的店家真的沒有下次了。
已經好多好多年沒有寫過食評,但這次真是不吐不快。

2024-11-06
2024-11-02 998 浏览
今天來灣仔盛記酒家吃飯,這是香港老牌酒家,每天都顧客盈門!### 荔枝汁叉烧色澤紅亮,表面閃著誘人的光澤,讓人垂涎欲滴。肉質柔軟,帶有前所未有獨特的果香,荔枝汁的甜美芬芳與叉烧的咸香完美的搭配,味道絕佳,令人驚喜!### 金牌炸子雞外皮金黃酥脆,好有光澤,咬下去,皮脆肉滑的對比讓人欲罷不能,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢,無法抗拒這美味!### 香芒凍布旬凍布旬的口感滑嫩,與香芒的果香相得益彰,形成一種清爽的味道。每一口都帶來愉悅的甜蜜感!### 養顏紅棗糕紅棗糕柔軟而彈牙,入口細膩。不僅味道好,更富含營養,讓人倍感舒適!### 古法馬拉糕口感輕盈而不膩,淡淡的米香,微微的甜味!
今天來灣仔盛記酒家吃飯,這是香港老牌酒家,每天都顧客盈門!

### 荔枝汁叉烧

### 金牌炸子雞

### 香芒凍布旬

### 養顏紅棗糕

### 古法馬拉糕
口感輕盈而不膩,淡淡的米香,微微的甜味!