2007-02-15 12 浏览
之前第一次同朋友黎呢度一齊食刨冰,我叫左個芒果涼粉,而朋友就叫左個芒果刨冰。d野食一黎到,我先發現原來芒果刨冰同芒果涼粉差唔多,一樣有涼粉有冰,但係價錢一樣,而且碗涼粉上面既冰山仲細d添,感覺蝕左水……或者怪我冇睇清楚先叫啦!不過,個日既天氣有d涼涼地,而且個個時間又冇咩人,但係佢間舖仲開大個冷氣,搞到我同個朋友食食下冰凍到震,勁想快d走。總括黎講,d刨冰都幾有特色既,都叫ok啦!

總括黎講,d刨冰都幾有特色既,都叫ok啦!
2007-02-10 15 浏览
星期天練歌後, 一行七人吃了一個相當相當難食的午餐. 之後, 拉大隊吃甜品.好一段日子沒有來, 記得之前食過另類甜品不太好, 今次要回主打的糊.腰果芝麻糊: 8分, 跟頌揚媽媽一樣叫了腰果芝麻糊. 賣相精緻. 腰果跟芝麻糊都相當香, 不太甜. 依然係不錯的, 正如媽媽講, 比八記好得多.芒果黑糯米芝麻卷: 7分, 試了弟兄M的芒果黑糯米芝麻卷, 芒果不夠甜, 但黑糯米跟芝麻卷係幾匹配.水準尚算不俗. 重遇精彩的糊.

水準尚算不俗. 重遇精彩的糊.
2007-02-03 3 浏览
今日先去太子和民食完晚餐, 再係旺角行下街, 買下野. 之後想食甜品, 就決定黎石磨坊了, 因為黎呢度食過一次, 覺得唔錯. 今次食既甜品又係唔錯! 我地兩個人食左:1.椰香芒果西米露(好香椰汁味, 夠甜, 西米亦好好, 不過芒果就淡左少少) $242.椰香芒果涼粉(西瓜, 涼粉都好正, 不過椰汁味唔夠) $20其實整體黎講都算唔錯, 行開旺角又想食甜品一定會再黎, 又唔係貴, 絕對好過”咩咩山”^_^補充: 個男廁勁細, 肥少少都唔好去啊!相片可參考:http://www.fotop.net/thxdtsdd/eat

補充: 個男廁勁細, 肥少少都唔好去啊!

相片可參考:
2007-01-29 3 浏览
我想為石磨坊平反一下,因為這裡是我很喜歡的店啊!最喜歡它的芋泥,完全感受到店主的誠意吧!無論芋泥和豆泥都好吃,不過我比較喜歡前者的味道。夏天吃芋泥涼粉很爽,冬天也有熱芋泥吃的。今天就吃了個熱椰汁芋泥西米露,跟親愛的吃很溫暖。不過熱吃的比較細碗,猜想是凍吃芋泥較挺身較多。$20不算便宜,不過真的蠻滿足的。
我想為石磨坊平反一下,因為這裡是我很喜歡的店啊!
最喜歡它的芋泥,完全感受到店主的誠意吧!
無論芋泥和豆泥都好吃,不過我比較喜歡前者的味道。
夏天吃芋泥涼粉很爽,冬天也有熱芋泥吃的。
今天就吃了個熱椰汁芋泥西米露,跟親愛的吃很溫暖。
不過熱吃的比較細碗,猜想是凍吃芋泥較挺身較多。
$20不算便宜,不過真的蠻滿足的。
2007-01-29 3 浏览
朋友帶我去的,我叫了腰果露+杏仁露..好難食...腰果無o羊味都遇o左ga la,杏仁糊一d都唔香就有d過份! 一食就知唔係生磨,雖然好似好滑,但好似是撈o左d奶粉ga 野,所以滑得來唔香, 仲好膩. 唯一可取是甜度適中...=___=食食下要放棄,因為好難食,好耐未試過o吾係因為太甜而食o吾o西....
朋友帶我去的,我叫了腰果露+杏仁露..好難食...

2007-01-28 5 浏览
係旺角食甜品通常選擇石磨坊,要等位就改去許留山。(要o係呢度再發掘下有咩好野食) 每次去到想試粉圓,侍應姐姐都話冇,但佢地個餐牌又冇刪除,唔通真係咁好賣?合桃糊唔太甜幾好。桂花同心糕冇乜桂花味,裡面既豆沙還好。至於望似抵食既刨冰....那舊冰山俾我第一次去試食時細左少許,但依舊難食(唔知點入手)...睇住朋友食芋泥刨冰,開始時外形幾靚,後來變到得返碗灰色水(冰水+涼粉水)....係貪得意試下啫,未係好好食o既~ *那個餐牌真係痴手到呢...每次去都唔想掂落去
係貪得意試下啫,未係好好食o既~

*那個餐牌真係痴手到呢...每次去都唔想掂落去
2007-01-28 2 浏览
昨日下午, 老婆仔看了網友介紹, 便到此店一試。看見那本黏稠稠的menu, 已有點吊胃, 既沒有照片, 也只是把文字放進clear holder, 真差勁。看了在店內牆上貼上的剪報, 我倆叫了一客芒果黑糯米芝麻卷, 和一客香芒芝麻撈河。先說芝麻卷, 竟然是熱的! 如果以價錢$20來說, 有三件大大件的芝麻卷是超值的, 但是熱吃混在酸的芒果真是不敢恭維了, 而且卷皮太厚又沒味, 幸好不太甜。另外, 撈河與灑在上面的芝麻不夾, 河粉本來頗有創意, 有黠像杏仁豆腐的味道, 但很"寡", 如果加些cream會好很多, 芒果有點乾身, 應是不太新鮮之故。還有, 店內的地板也很黏, 也是清潔不周之故。我想下次光顧的機會不大了, 寧願到發記。最好結賬送了兩包利是封。
昨日下午, 老婆仔看了網友介紹, 便到此店一試。

還有, 店內的地板也很黏, 也是清潔不周之故。

我想下次光顧的機會不大了, 寧願到發記。

最好結賬送了兩包利是封。
2007-01-01 1 浏览
第一次來這裡不是跟他在一起, 叫了新的一個item, 因為再冇人同我share美味的泡冰了.叫了芋泥西米露, 芋泥好好味ar, fit哂愛芋頭的我, 愛過小樽好多la, 真係唔明點解可以泥成咁.西米露奶味十足~~~~gd!依然好喜歡這個地方, 但這地方對我的意思巳不再一樣了.
西米露奶味十足~~~~gd!
依然好喜歡這個地方, 但這地方對我的意思巳不再一樣了.
2006-11-30 8 浏览
I used to be a big fan of this traditional dessert place when it opened 2-3 years ago. The number of sad face proves that the quality is deteriorating...Tonight, I had my favourite cashew paste soup again ... but the richness of the cashew paste is gone! (In fact, I have attempted to ask the server to dig deep into the soup pot when filling my bowl because the cashew paste will sink ga ma!) Overall it's still okay and better than some chain store.I guess this is the problem with the franchise an

I guess this is the problem with the franchise and expansion effect.... Sigh! I will give

2006-11-13 6 浏览
今天與姊妹來吃飯後甜品,叫了紅豆泥芒果桂花糕和芒果黑糯米芝麻卷。前者ok,爽口清甜,紅豆泥有點'漏'...後者不好吃,芝麻卷和芒果黑糯米並不夾!十分'漏'...而且不應該是暖的...只吃一件便不想吃....下回還是去御品居好了!
下回還是去御品居好了!
2006-11-09 10 浏览
本來我食完之後都無打算寫呢間野既食評,但見到食家cur 寫既食評,真係好想support佢!!!大約兩個星期前,我同d friend第一次去呢間野食糖水.我叫左個栗子糊+芝麻糊, 難食到....... 我從來未試過出街食糖水食到想嘔!!! >.< 佢d栗子糊同芝麻糊100% 唔match!!!真係唔想食下去....... 雖然我唔算食過好多間糖水店(都係滿記,B記,松記...),但最唔掂都算係呢間!!!簡直經典!!! bad list!!

2006-11-08 5 浏览
d野食好似有微波爐翻叮咁既?!可能咁岩果日佢地好忙啦...因為我以前食過好似冇咁差架!好多人都話呢間好食,我就真係覺得好難食><
2006-10-04 2 浏览
行到倦了...想坐低, 兼食甜品, 咁見到lee 間, 咪入去啦...叫咗個芝麻糊, 西瓜冰...都係so far so good 啦!!唔見得有咁多個笑笑law...
2006-09-24 3 浏览
小弟逛街, 見石磨坊, 願意一試......不滿之處, 是有人食煙, 好臭, 真係想走番出黎!勉勉強強試碗綠豆沙, 但唔見起沙, 好似飲水gum, 冇臭草味, 加埋服務麻麻地, 都唔想再去la !
小弟逛街, 見石磨坊, 願意一試......
不滿之處, 是有人食煙, 好臭, 真係想走番出黎!
2006-09-23 7 浏览
上次成班FRIEND好高興地入左去食糖水叫左個腰果合桃糊,一D都唔香唔滑仲有粉團添其他FRIEND叫左紅豆沙,腰果杏仁糊,腰果芝麻糊同刨冰都係麻麻地冇乜味食得落口咁囉
上次成班FRIEND好高興地入左去食糖水
叫左個腰果合桃糊,一D都唔香唔滑仲有粉團添
其他FRIEND叫左紅豆沙,腰果杏仁糊,腰果芝麻糊同刨冰
都係麻麻地冇乜味食得落口咁囉