2020-05-27
好日唔出街食飯,朋友介紹下嚟咗呢一間食聲稱貴州粉麵嘅碗碗香。朋友話,呢間個粉好特別喎,就等我呢個食麵多個食飯嘅人試吓啦。·我同佢各自叫左兩個粉麵。我叫左個酸辣辣雞麵,BB辣。上菜嘅時候嚇親我,原本以為係酸辣粉咁嘅樣,點知佢有一層好厚嘅紅油係碗麵上面,基本上飲一啖湯啲油就喺晒上面。成程喺度流晒鼻水~·個湯底來講,就係好一般嘅麻辣囉,其實同連鎖嗰啲米線店譚仔、三哥、冇咩分別,不過價錢就貴一倍🥱·好啦,朋友話個麵底好食,我一試:其實咪就係厚啲嘅米線?冇咩特別喎,口感同味道係意料之內🥱·再試埋舊雞🤔,雞肉非常之少,應該5舊以內,仲要骨多過雞肉。而且似係煮咗好耐,肉質乾爭爭又唔好食🙈點解同我幻想中嘅咁大出入嘅。·食晏來講,舖頭都算少人,唔使等位應該係佢最大賣點。但係你問我,呢一碗野值成$70鬆啲,環境裝修又唔算好好,只係啲老街坊店。抵唔抵食答案都好明顯啦🥱·題外話,唔知係咪自己身子差。返唔到屋企第二日個肚勁唔舒服,唔食得辣嘅朋友要留意啦😣·只此一次,下不為例。下次再帶朋友去食返啲真正好食嘅酸辣粉先!有機會再介紹俾大家😗-酸辣辣雞麵|$68-碗碗香銅鑼灣加路連山道5號地舖
酸辣辣雞麵|$68
碗碗香