2010-10-21 27 浏览
如果沒有Openrice, 我根本不知道各地方的飲食潮流, 也沒有令人見到心曠神怡, 引起食慾的優惠券, 因為此店的OR coupon 有75折, 但信用咭優惠只有八折(只限HSBC)$178加一再75折, 即每位$150便可吃到dinner buffet 的份量。 這店有過百款美食, 海鮮類有生蠔(size 普通, 無沙但有少部份瘦得有渣, 大部份都creamy, refill 得快),籃青口(鮮甜), 青口(普通貨式),蝦(算大隻, 入口蝦羔有份甘甜, 蝦肉鮮甜)沙律有多款, 自製及ready made都有, 日式食品大約有五/六款壽司, 冷麵及蒸蛋刺食則只有三文魚及吞拿魚(顏色唔靚, 但最多上班一族排隊), 印度咖喱有咖喱豆, 咖喱牛, 咖喱羊及印度炒飯(全部都做到應有好味,比尖沙咀別間以咖喱lunch buffet為賣點的好得多倍),有湯粉麵檯但我無興趣去留意, 湯有2款, 中湯是腐竹意米雞脚湯(入口是以為自己飲緊腐竹糖水不過是鹹版本, 腐竹煲得與湯水融合, 吞下時喉嚨順滑, 飲完即有溫暖感覺), 西湯是蘑菇湯, (絕不是X寶罐頭蘑菇湯, 是用新鮮蘑菇餚製, 有濃濃菇味, 一
只有HSBC credit card 才有八折優惠

這店有過百款美食, 海鮮類有生蠔(size 普通, 無沙但有少部份瘦得有渣, 大部份都creamy, refill 得快),籃青口(鮮甜), 青口(普通貨式),(算大隻, 入口蝦羔有份甘甜, 蝦肉鮮甜)
海鮮拼盤

沙律有多款, 自製及ready made都有
沙律及冷盤
, 日式食品大約有五/六款壽司, 冷麵及蒸蛋
刺食則只有三文魚及吞拿魚(顏色唔靚, 但最多上班一族排隊)
切得差, 味道淡
雖然顏色相似, 但其實每個咖喱的base是不同的
,有湯粉麵檯但我無興趣去留意, 湯有2款, 中湯是腐竹意米雞脚湯(入口是以為自己飲緊腐竹糖水不過是鹹版本, 腐竹煲得與湯水融合, 吞下時喉嚨順滑, 飲完即有溫暖感覺), 西湯是蘑菇湯, (絕不是X寶罐頭蘑菇湯, 是用新鮮蘑菇餚製, 有濃濃菇味, 一般人不一定接受到那草青味, 但這湯也是賣飛佛)
左是腐竹意米煲雞腳, 右是蘑菇湯
西式熱盤全都吸引, 食指大動,分別是豬扒伴茄汁(很大塊, 嫩滑無筋),焦糖紅洋葱伴德國腸(不太覺得焦糖味但腸還可以),紅酒汁伴扒牛柳(嘩.....無得彈, 最初以為浸住d牛柳會熟曬,硬曬, 但原來依然嫩滑有血且有牛肉味),牛油汁拌扒魚柳(魚柳ok, 不乾但吃不出牛油香味), 印度炭燒雞(有水準但略嫌個薄荷乳酪汁未夠乳酪味),燒羊脾(又一無得彈之作, 羊有羊味但不是穌, 燒得嫩滑多汁),燒春雞(ok, 都不嚡的),蘑菇忌廉汁意粉(ok, 但意粉不al dente, 東涌Essence比這蘑菇忌廉汁好)
西式熱盤

中式熱盤, 我不太睇好, 但都有少少出色, 蘿蔔牛腩(蘿蔔清但不至於甜, 牛腩肥美), 炸鯪魚球(細細粒, 幾有咬口而且有果皮味),冬瓜炆菇(清新之選), 豆角肉碎煎蛋餅(ok安全之選), 楊州炒飯
中式熱盤
最後當然是甜品
杯裝甜品
蛋糕及自製曲奇
分別是蘆薈奇異果啫喱, 櫻花奶凍, 白合花配白酒啫喱, 雲尼拿奶凍, 士多啤梨拿破崙, 紅桑子毛士蛋糕, 綠茶紅豆卷, 蛋白, 綠茶杏仁餅,Moverpick 六種口味雪糕等, 不能盡錄, 甜品的新奇與創新是一絕, 應清的清, 應濃的濃, 應有奶味的重奶味, Gorgeous! 甜品厨師創意智慧高!

餐後飲品令我窩心不少, 熱咖啡的奶是熱的, 凍檸茶的冰塊是用茶製成的, 就算溶了也不會弄淡杯凍檸茶, 真周到
茶冰粒

職員的辦事效率快夾掂, 最重要是有禮貌及親切的笑容
唯獨是較多office職員放lunch來吃, 別看他們是白領, 其實連在公眾地方談話的禮儀也沒有, 別忘記這兒是酒店餐廳, 不是大排檔呀

2010-10-18
  • 各式甜品
  • 紅酒汁伴扒牛柳
  • 燒羊脾
2010-10-15 5 浏览
最近經常去食Buffet。都係要搵間有我地至愛食的 - (生蠔、刺身)啦!但係今時今日食個dinner buffet實在太貴喇,所以選擇食lunch beffet,價錢唔算太貴又可以到生蠔。今次間都算唔錯!生蠔正任。我的意思唔使每次限定多少刺身一般熟食太少有車仔麵和幾款咖哩食物、魚、菜、蒸包.....雪榚都唔差有五、六種味道,仲要係Movepick下午人流唔算太多,只得十零張。都算清靜
今次間都算唔錯!
生蠔正
任。我的意思唔使每次限定多少
刺身一般

熟食太少
有車仔麵和幾款咖哩食物、魚、菜、蒸包.....
雪榚都唔差
有五、六種味道,仲要係Movepick
下午人流唔算太多,只得十零張。都算清靜
刺身
生蠔
沙律
雪榚
甜品
  • 生蠔、甜品、雪榚
2010-10-09 2 浏览
自助晚餐就食得多,下午茶自助餐都係第1次。而且爸爸成日都話想食自助餐,所以上來開飯睇睇有咩好介紹,發現左呢度在排行幫中位置都ok,而且最重要就係地點適合我。上午11點幾打電話問重有無得book位,我知即日去食係有d遲,因為係星期六應該多人,當知道重有位置就好高興,不過只係門口位,無所謂啦,所以照落booking。下午茶時段係3:15~5:00pm,所以早左5分鐘到,不過原來都係要3:15pm才放人入座,所以排左5分鐘隊。當報上姓名後意外地被帶都內部的卡位,驚喜一個。環境都不錯,雖然係地窖,一d都唔嘈。食物方面因為之前睇左一d食評,已經心裡有數。冷盤:東風螺(青螺)、凍蝦、2種青口凍蝦好彈牙爽口日式刺身同壽司三文魚好有feel沙律:全是雜菜同豆豆之類,重有小型三文治沙律正正常常囉,蛋沙律三文治好好味熱葷:燒雞、密糖腸仔、炒飯、肉醬意粉、奶油薯仔、牛舌(利)、春卷等;重有位笑容好好的大廚負責即做烤自選餡料薄餅牛舌好好味,值得一試,因為除左係日本食過咁鬆軟既牛舌外好小食到點心:好似只得饅頭?無留意甜品:多款以日本水果做的糕點、奶凍同雪糕因為由今日開始佢地甜品以日本水果同奶做主題,雖然無全部試
自助晚餐就食得多,下午茶自助餐都係第1次。
當報上姓名後意外地被帶都內部的卡位,驚喜一個。
環境都不錯,雖然係地窖,一d都唔嘈。
食物方面因為之前睇左一d食評,已經心裡有數。

冷盤:東風螺(青螺)、凍蝦、2種青口
凍蝦好彈牙爽口

日式刺身壽司
三文魚好有feel

沙律:全是雜菜同豆豆之類,重有小型三文治
沙律正正常常囉,蛋沙律三文治好好味

點心:好似只得饅頭?
無留意

甜品:多款以日本水果做的糕點、奶凍同雪糕
因為由今日開始佢地甜品以日本水果同奶做主題,雖然無全部試,不過食左日本芝士蛋糕、北海道3.6牛奶奶凍、士多啤利拿破倫,全部都好好味;不過比較驚喜都係雪糕,有不普通的山渣草莓雪芭

其實睇落好似唔係好多野食,不過以下午茶來講都好好啦。
不過可惜好飽試呂到waffle。

2010-10-09
  • 三文魚刺身,牛舌,雪糕同甜品
2010-09-30 8 浏览
因為男友生日..想食自助餐..於是BK 左呢間..食之前都上過openrice睇食評..都知呢間甜品最好..我同男友一人攻一樣..佢攻主菜我攻甜品..男友話D蠔唔夠大唔夠新鮮..反而田雞OK..我D甜品都幾多款..D名唔係好記得..但係雪糕有movenpick..仲有好多tropping比你揀..不過原來係包野飲..我地都唔知..係見到隔離台有野飲問人先知..個服務生帶左係去張table..咩都冇講..呢樣最唔好...
因為男友生日..想食自助餐..於是BK 左呢間..
食之前都上過openrice睇食評..
都知呢間甜品最好..
我同男友一人攻一樣..
佢攻主菜我攻甜品..
男友話D蠔唔夠大唔夠新鮮..
反而田雞OK..
我D甜品都幾多款..
D名唔係好記得..

不過原來係包野飲..我地都唔知..
係見到隔離台有野飲問人先知..
個服務生帶左係去張table..
咩都冇講..呢樣最唔好...
味道一般
好好味的movenpick
男友最愛的田雞
  • movenpick
2010-08-31 15 浏览
這間餐廳常常有推廣的, 今次是八月生日者有大優惠, 只需當月生日者 預早一天, 先致電訂位, 及訂位時通知職員有人是八月生日的, 並且足夠三位人數, 這酒店餐廳便會送出一個蛋糕仔, 及生日者免一位, 只需收取 生日者加一服務費$18.8 現場的食物補充很快, 其中較特別的菜式 : 椰菜花燉蛋白, 相當可口, 蛋白夠滑.所有熱食的食品是用有蓋的鍋盛載, 能夠保持熱度, 熱薯蓉雖然飽肚, 但有很多蔬菜類 幫助消化. 有麵檔, 客人自選材料. 有負責切刺身的, 刺身不錯, 只有兩款選擇, 是三文魚及一種白色不知名字的魚.甜品最好的朱古力慕絲蛋糕, 勁濃滑, 不會太甜. 那款藍莓芝士蛋糕都幾好, 芝士味偏淡.居然有土耳其軟糖供應, 綠色的樣子加上了一些白色糖粉末, 食落覺得幾軟, 並有少許薄荷味. 有人負責 幫客人刮 雪糕, 在movenpick牌子的車仔上有很多配料給客人自選放在雪糕上, 其中可可豆很脆, 杏仁片都掂.此外, 職員有禮貌地問客人取身份証確認, 奉上的免費迷理蛋糕很軟滑.

白色不知名字的魚.

中可可豆很脆, 杏仁片都掂.

椰菜燉蛋白
朱古力慕絲蛋糕夠濃滑
免費生日蛋糕
  • 椰菜花燉蛋白
2010-08-29 3 浏览
環境:由於位於地窖,還要坐在冰山一角,視覺享受 = 0食物款式:冷盤 - 冷麵(一般), 蠔(不吃), 凍蝦, 螺前菜 - 三文治(吞拿魚/碎蛋沙律), 沙律bar主菜 - 薯蓉, 德國腸(好咸), 牛脷, 豬扒, 春卷, 羅白糕, 腸粉, 雞翼, 壽司類, 叉燒包, 燒賣(很快被KO, 換來的又是飽肚的饅頭=.=), 炒飯, 意粉, 甘蔗蝦(不錯)甜食 - 西多士(呢樣都有, 真係正!), 朱古力火煱(不過沒有竹籤供應), 薄pancake, hotcake, 各各式各樣芒果甜品, 雪糕(朱古力, 士多啤梨, 雲呢嗱, 咖啡)食品評價:以芒果作賣點,似乎芒果比例未算夠多食物亦都一般, 款式亦未算多西多士不錯(本人是西多狂熱者), 但雪糕又只得四款甜品 要說好味的就只有芒果芝士蛋糕 & 朱古力紙包蛋糕仔(如果每件份量可以再縮少會較好)咸食款式不算多, 這裡或較合適甜食愛好者
環境:
由於位於地窖,還要坐在冰山一角,視覺享受 = 0
食物款式:
冷盤 - 冷麵(一般), 蠔(不吃), 凍蝦, 螺
前菜 - 三文治(吞拿魚/碎蛋沙律), 沙律bar

食品評價:
以芒果作賣點,似乎芒果比例未算夠多
食物亦都一般, 款式亦未算多
西多士不錯(本人是西多狂熱者)
, 但雪糕又只得四款
甜品 要說好味的就只有芒果芝士蛋糕 & 朱古力紙包蛋糕仔
(如果每件份量可以再縮少會較好)
咸食款式不算多, 這裡或較合適甜食愛好者
三文治類
西多士 脆脆地, 不錯
芒果系列, 有D OK, 有D唔得
唔夠薄, 又唔脆, 完全係一塊皮
朱古力雪糕愛好者, 是很難抗拒
西多士 脆脆地, 不錯
朱古力雪糕愛好者, 是很難抗拒
2010-08-17 5 浏览
三家姐一家三口8月份生日,再加上餐廳有下午茶自助餐75折優惠,我地就來慶祝一番8大2細浩浩蕩蕩3:00pm到達,等待既人已經唔少排隊登記後獲安排到另一面餐室用膳,雖然要隔一個lobby行去拿野食,但都尚算方便下午茶食物款式算多海鮮冷盤--凍蝦新鮮肥美,海螺質素一般,淡而無味之餘更懷疑唔夠熟,小青口無味,大青口就較為好味刺身--刺身屬大路款式同普通味道,不過壽司飯就好硬好難食沙律--又係普通款式,無試所以不作評論熱盤--款式多且會不停轉款,又新鮮熱辣,最好味有炸雞翼,白汁意粉,咸牛舌,各款炸物甜品--為最精彩同最美味既食物,款多,有pancake,ice-cream(超市貴牌子movxxxx),朱古力噴泉,中式糖水,芒果主題甜品..多到一次過都食唔晒淨係雪糕我都食左2次,有朱古力,士多啤梨(有成粒士多啤梨係入面),咖啡同雲尼拿味(入面有雲尼拿籽),樣樣都好好味,甜而不膩,唔會食到喉嚨起痰,仲可以加正宗德國煙un軟糖,杏仁片等等既topping係上面...食完超滿足芒果主題既甜品都好好味,柚子芒果瑞士卷極力推介!!芒果慕士香甜而不膩整餐都係一家人同親戚既嘻哈笑聲中渡過,感覺溫馨,最終在老豆

8大2細浩浩蕩蕩3:00pm到達,等待既人已經唔少

下午茶食物款式算多
海鮮冷盤--凍蝦新鮮肥美
,海螺質素一般,淡而無味之餘更懷疑唔夠熟
,小青口無味,大青口就較為好味

刺身--刺身屬大路款式同普通味道,不過壽司飯就好硬好難食

沙律--又係普通款式,無試所以不作評論

甜品--為最精彩同最美味既食物
,朱古力噴泉,中式糖水,芒果主題甜品..多到一次過都食唔晒

淨係雪糕我都食左2次

整餐都係一家人同親戚既嘻哈笑聲中渡過,感覺溫馨
,最終在老豆比生日利是壽星女+女婿+孫仔後,正式結束今次既聚餐....

而我亦以非常滿足同開心既心情同肚子離開餐廳
,連晚餐都飽到唔駛食

咁滿足都係10位折實後$1100,非常抵食

最後祝三家姐一家三口生日快樂,生活幸福美滿!
海螺味淡,差
  • 芒果甜品
  • 熱盤
  • 凍蝦
2010-08-11 6 浏览
其實以餐廳嘅價錢食物已經算唔錯, 但係我最想讚吓佢哋嘅服務.嗰日坐低之後餐廳隔壁傳出裝修嘅聲音, 我家人即刻表示不悅, 但係我哋都未同侍應講, 佢哋已經睇得出我哋唔高興, 即刻過嚟問我哋使唔使轉枱, 仲俾我哋週圍揀吓邊個位置好d, 主動又細心, 抵讚!

2010-08-05
今天食神到, 之前在海港城商場取了75折coupon, 憑劵還每人送橙汁或汽水一杯, 原來杯橙汁仲係鮮粒橙, 一般在酒店單要都收你30~50大元. 食物是國際美食, 以午餐來說, 真係算多了, 多都食唔到咁多款, 只有選喜歡食或平時少食來試;壽司: 魚生基本都有, ok 啦; 壽司飯款式算多, 但舊飯略為大, 豈碼減1/3 就差不多.海鮮: 有蟹, 有蝦, 大青口, 藍青口仔, 以生蠔最廋得我見猶憐, 我取那一隻已算肥大了熱盤: 款超多, 德國腸,腊腸都好味, 雞翼及雜錦煎蛋餅(無食物牌, 所以我自作此名) 就咸左些; 其中以豬軟骨及銀芽炒粉絲最好味; 牛排就趙都趙唔開; 羊排燴紅酒都一般, 但賣相不太吸引; 蔬菜有通菜及波菜 點心兩款:叉燒飽及潮州粉果 靚湯有兩款, 其中一款是青紅蘿蔔猴頭菇湯; 還有些印度菜, 炒飯等等不能盡錄甜品: 有超多款, 真係有心做出來的甜品, 其中一款有荔枝肉(荔枝果凍); 熱熱豆腐花都有雪糕:movenpick + 好多topping 餐飲: 咖啡及茶, 飲了杯橙汁都飲唔落了$: $178 一位, 75折; 兩位共$302.6, 為151.3 一位

; 其中以豬軟骨及銀芽炒粉絲最好味
; 牛排就趙都趙唔開
; 羊排燴紅酒都一般, 但賣相不太吸引
; 蔬菜有通菜及波菜
點心兩款:叉燒飽及潮州粉果
靚湯有兩款, 其中一款是青紅蘿蔔猴頭菇湯
; 還有些印度菜, 炒飯等等不能盡錄

雪糕:movenpick + 好多topping

餐飲: 咖啡及茶, 飲了杯橙汁都飲唔落了

$: $178 一位, 75折; 兩位共$302.6, 為151.3 一位, 可hea 足2個半鍾
由12:00-2:30pm

最後埋單再跟送一張同樣75折coupon, 限期至9月30日
75折加送橙汁或汽水
好一般的雲吞及餃子
超正豬軟骨(4時位);好食銀芽炒粉絲 1時好難趙牛排9時;一般紅酒燴羊排12時; 略咸雜錦煎蛋6時
好有誠意的甜品, 7時方向是荔枝果凍; 除了1是正的朱古力慕斯略甜外, 其他都好正
鮮橙汁
2010-08-04
$151.3 (午餐)
75折加送橙汁或汽水
鮮橙汁
  • 甜品
  • 豬軟骨
=_=
2010-08-01 4 浏览
在附近海港城行完街,看附近餐廳都滿座,見這間自助餐沒算少人不用等位就進了去,食物種類方面,真的不多,算是很多中菜,還有個放刺身的地方,刺身方面,三文魚還算新鮮,不過他的八爪魚壽司就真的.....生蠔種類只有兩種,每一隻都瘦骨嶙峋...陰公,我下不了手lor熱菜都是大眾自助餐所有的,沒什麼特別就不說了,值得一提的是這裡有movenpick雪糕,但是吃了口好像不太像平時在citysuper吃的味道,不過還不錯的,總結來說,還算ok啦,不過不會再來了,因為唔多抵死
食物種類方面,真的不多,算是很多中菜,還有個放刺身的地方,
熱菜都是大眾自助餐所有的,沒什麼特別就不說了,
總結來說,還算ok啦,不過不會再來了,因為唔多抵死
2010-07-25
2010-08-01 6 浏览
Coffee Mill 係位於酒店地庫, 但環境一般, 景...當然係無啦, 地方細細, 似一間高級o既舊式西餐廳! 由於見Open Rice有coupon, 於是早兩日訂定位今日下午同老公大人黎嘆個tea buffet!buffet 食得多, 但tea buffet 都係第一次食! 今日full house呀! (當然啦, 星期六下午tst, 如果唔full house就無陰公咯!) 我仲以為應該係甜品做主導, well ... 佢o既主題係mango dessert 但其實我對甜品就不大有興趣. 食左冷/熱盤先, 有超大隻的翡翠螺, 仲有凍蝦, 大青口同藍青口 (好新鮮, 好味道!). 另外亦有魚生壽司吧, 三文治, 沙律! 熱盤有中式點心, 雞翼, 咖哩羊, 炒菜, 意粉, 熱狗, 推介o既有西班牙海鮮焗飯同埋牛舌! 雖然好似唔係有好多選擇, 但佢放得出黎o既都有返咁上下好味, 絕無媽媽呼呼, 侍應服務都好好, 好勤力添水添食物. 飲品有茶有咖啡, 亦有橙汁及凍的夏苦草任飲(自助形式).好在從無對佢甜品抱有太大寄望, 雖然都有十款八款芒果甜品 (楊支甘露/芒果酥/芒果黑糯米/芒果
好在從無對佢甜品抱有太大寄望, 雖然都有十款八款芒果甜品 (楊支甘露/芒果酥/芒果黑糯米/芒果蛋糕/芒果cheesecake) 但我只覺得芒果酥好食(encore了三件). 老公就鐘意朱古力噴泉. 平日超市買盒超細的MOVENPICK雪糕都要三十幾蚊, 呢度有四隻口味(雲呢拿/朱古力/Espresso/士多啤梨) 比你任食, 仲要有專人幫你畢, 唔駛攪到一手都係. 我四隻都試晒, 不過個人認為都係Haagen Dazs好食d!
以上的評論都係base on 埋單的價錢, 用左coupon, 七五折後兩人共$251.6, 呢個價錢呢個地段呢個服務呢個食物水準, 仲想點呀!? 唔可以同其他二三百蚊一位的相比, 所以我覺得... OK! 行街行到倦想有個Break或想平平地食個tea buffet, 黎呢度食下坐下都不失為一個好地方!

2010-07-31
2010-07-25 9 浏览
今次係去食TEA BUFFET~坐正o係雪糕bar附近~~movenpick既雪糕真係好好味不過見到"不"雪糕果位哥哥仔真係鄧佢陰公~得佢一個係咁"不不不"~停都冇停過手~見到佢隻手青筋爆現,又紅又損~都繼續o係度不~~餐廳應該輪流搵人"不"吧..一個人"不"真係好慘...條人龍又未短過...真係好鬼慘~~d雪糕又硬~個雪糕櫃又凍~咁"不"法~都唔知佢夜晚揸唔揸到筷子食飯呢~~真係加人工都補唔返因為呢個哥哥仔~~服務俾個5分佢其他野食都好好食~~有三文魚刺身啦..翡翠螺啦..甜品主題係芒果系列~~都唔錯
今次係去食TEA BUFFET~
坐正o係雪糕bar附近~~
movenpick既雪糕真係好好味

不過見到"不"雪糕果位哥哥仔真係鄧佢陰公~
得佢一個係咁"不不不"~停都冇停過手~
見到佢隻手青筋爆現,又紅又損~都繼續o係度不~~
餐廳應該輪流搵人"不"吧..一個人"不"真係好慘...
條人龍又未短過...
真係好鬼慘~~d雪糕又硬~個雪糕櫃又凍~
咁"不"法~都唔知佢夜晚揸唔揸到筷子食飯呢~~

真係加人工都補唔返

因為呢個哥哥仔~~服務俾個5分佢

其他野食都好好食~~
有三文魚刺身啦..翡翠螺啦..甜品主題係芒果系列~~
都唔錯
2010-07-24
2010-07-21 14 浏览
平時,我為朋友攪生日飯局,今次輪到我生日!有兩位朋友為我攪生日!真係感激 8 位朋友慶祝我的生日!就算我無為個朋友攪生日飯局,甚至有朋友去教會都趕過嚟!夠哂俾面呀!我要好好珍惜呢啲機會!因為,朋友拍拖嘅拍拖,結婚嘅結婚;剩餘我哋嘅單身圈子越縮越細!呢度比我預期中多嘢食!頭盤:大雜匯 印度炒飯:炒得乾身,飯明顯係炒得一粒、一粒,夠散!印度米係長長幼幼,炒飯雖然係橙黃色,起初以為橙色係紅蘿蔔絲,應該係黃薑,因為,見到部分飯粒亦染到橙黃色!呢個飯無咩料,相信係連咖喱一齊食!附近有其他咖喱配菜,不過,我對咖喱興趣不大,只係攞咗少少青瓜粒、番茄粒、菠蘿粒;連印度炒飯一齊食,感覺清新!蝦仁蒸豆腐:清淡之選!豆腐夠滑,蝦仁爽身、好似龍井蝦仁一樣晶瑩剔透。海鮮:蝦同魚柳同樣入味,青口尚算新鮮!香草包:本身係硬身,包質密度高,食落有種獨特嘅咸味!熱盤:中西日拼盤 炒河粉:麻麻地,河粉粗身不在話下,又黏住哂,勝在唔太油!西式時蔬:賣相得體,誤以為係薯蓉配番茄,所以攞咗兩件;食落才中招!係香濃芝士蓉,好餾呀!同番茄一齊食有中和作用!菠蘿粒:又甜又多汁,令我一食回味!香煎豬扒:配上香草粒、茄汁豆、烚蛋切成蛋白
呢度比我預期中多嘢食!

熱盤:中西日拼盤

炒河粉:麻麻地,河粉粗身不在話下,又黏住哂,勝在唔太油!西式時蔬:賣相得體,誤以為係薯蓉配番茄,所以攞咗兩件;食落才中招!係香濃芝士蓉,好餾呀!同番茄一齊食有中和作用!菠蘿粒:又甜又多汁,令我一食回味!香煎豬扒:配上香草粒、茄汁豆、烚蛋切成蛋白及蛋黃粒,很惹味,又唔會覺得乾憎憎!鹵水雞翼:夠肥美,除了鹵水味之外,還有花椒八角嘅味道,感覺特別!效果亦唔錯!燒肉:好肉者必選,用蠔油炆嘅燒肉,惹味得嚟又易入口!壽司:只係普通貨色,以雞蛋、蟹柳、青瓜、豬肉鬆做餡;欠缺特色!
甜品:10 款

甜品款式繁多,琳瑯滿目,令我眼花撩亂!一下子,不知怎樣選擇!
雜錦蛋糕:一口蛋糕外形吸引,以一支打咗結嘅竹籤作裝飾,細心之餘又方便進食!面頭有椰絲,有點似椰絲棉花糖!朱古力迷你蛋糕:又係一口蛋糕,以一點小金箔作點綴;平凡中帶點不平凡!內有合桃,略有口感!薑汁燉蛋:甜薑放面,燉蛋偏甜兼比較結實!楊枝金露布甸:可能係我先食偏甜嘅薑汁燉蛋關係,影響味蕾,覺得較淡味!木槺布甸:底部有曲奇餅味,中間唔係好 cream,好在唔會餾!芒果布甸:最感興趣係面頭有幾粒小果子,疑似大大粒嘅蟹子,一咬穿係酸甜果汁味!好特別!布甸質感滑溜溜!芝士蛋糕:芝士味濃郁,食完唔覺餾!值得一讚!黑加倫子蛋糕:黑加倫子 cream 比較餾,配上朱古力蛋糕,有飽肚感覺!最後,蛋糕仔亦係一口蛋糕,比較硬身,甜甜地;好似西餅店嘅縮水版 cupcake !
Movenpick 芒果熱情果雪芭

食完多款甜品,坐咗半個鐘,再戰雪糕區。有雲呢拿籽、咖啡、朱古力、薄荷、士多啤梨味.....雪糕;寧捨有款芒果熱情果雪芭,感覺清新健康!口感濃郁芒果味,混入芒果粒,味道酸中帶甜,完全攻撼我嘅味覺!同時,又滿足我嘅食慾!
食完呢餐開心之餘,亦好滿足!再次多謝朋友嘅好介紹!

cappuccino
門口有個鯉魚池
2010-07-18
cappuccino
門口有個鯉魚池
  • 芝士蛋糕
2010-07-15 5 浏览
呢間一年前食過一次覺得都唔錯, 可惜今次就大失所望, 食品款式少咗好多, 味道亦好一般. 冷盤得幾款選擇,而且長腳蟹每次只放幾隻, 好似要搶先有得食. 熱盤既菜式亦唔吸引, 食完第一輪己經停晒手. 甜品亦無驚喜, 而且movenpick雪糕要由待應分配, 無得自己裝, 但就有好多toppings可以自己加喺雪糕面.鵝肝每位客人只有一份. 要數全晚最好味既就係刺身同埋6款生蠔. 環境方面都算坐得幾舒服, 不過以食物質素嚟講, 二百幾蚊似乎唔值(75折後). 我寧願比貴少少, 去第二間任食鵝肝好過!

2010-06-15 6 浏览
下午茶自助餐都有三文魚,翡翠螺 ,味道都OK有茶、咖啡、果汁任飲有燕窩甜品(當然只有少量燕窩點綴)不過甜品味道一般 (若黎食甜品就一定會失望)熱盤沒有貴價嘢,不過都可以食下重有沙律、cold cut、三文治、法式多士以價錢來說食物連環境服務算是不錯了。
下午茶自助餐都有三文魚,翡翠螺 ,味道都OK

有茶、咖啡、果汁任飲

有燕窩甜品(當然只有少量燕窩點綴)

不過甜品味道一般
(若黎食甜品就一定會失望)
熱盤沒有貴價嘢,不過都可以食下

重有沙律、cold cut、三文治、法式多士

以價錢來說食物連環境服務算是不錯了。
2010-06-13