2010-10-21
如果沒有Openrice, 我根本不知道各地方的飲食潮流, 也沒有令人見到心曠神怡, 引起食慾的優惠券, 因為此店的OR coupon 有75折, 但信用咭優惠只有八折(只限HSBC)$178加一再75折, 即每位$150便可吃到dinner buffet 的份量。 這店有過百款美食, 海鮮類有生蠔(size 普通, 無沙但有少部份瘦得有渣, 大部份都creamy, refill 得快),籃青口(鮮甜), 青口(普通貨式),蝦(算大隻, 入口蝦羔有份甘甜, 蝦肉鮮甜)沙律有多款, 自製及ready made都有, 日式食品大約有五/六款壽司, 冷麵及蒸蛋刺食則只有三文魚及吞拿魚(顏色唔靚, 但最多上班一族排隊), 印度咖喱有咖喱豆, 咖喱牛, 咖喱羊及印度炒飯(全部都做到應有好味,比尖沙咀別間以咖喱lunch buffet為賣點的好得多倍),有湯粉麵檯但我無興趣去留意, 湯有2款, 中湯是腐竹意米雞脚湯(入口是以為自己飲緊腐竹糖水不過是鹹版本, 腐竹煲得與湯水融合, 吞下時喉嚨順滑, 飲完即有溫暖感覺), 西湯是蘑菇湯, (絕不是X寶罐頭蘑菇湯, 是用新鮮蘑菇餚製, 有濃濃菇味, 一
沙律有多款, 自製及ready made都有
中式熱盤, 我不太睇好, 但都有少少出色, 蘿蔔牛腩(蘿蔔清但不至於甜, 牛腩肥美), 炸鯪魚球(細細粒, 幾有咬口而且有果皮味),冬瓜炆菇(清新之選), 豆角肉碎煎蛋餅(ok安全之選), 楊州炒飯
餐後飲品令我窩心不少, 熱咖啡的奶是熱的, 凍檸茶的冰塊是用茶製成的, 就算溶了也不會弄淡杯凍檸茶, 真周到
職員的辦事效率快夾掂, 最重要是有禮貌及親切的笑容
唯獨是較多office職員放lunch來吃, 別看他們是白領, 其實連在公眾地方談話的禮儀也沒有, 別忘記這兒是酒店餐廳, 不是大排檔呀