2019-04-22 404 浏览
神經餵飼,除食物以外,最大賣點應該係呢到嘅文青風格,同自由使用空間。門內門外均有不同嘅乾花,鮮草佈置,木系家具,令到成個氣氛好大自然好舒服。另外呢到有兩層樓,仲有插蘇位可提供叉電,啱哂傾project。餐牌指示清楚易明。樓面衛生企理。👉🏻溫泉蛋燒汁豚肉丼 ($88)豚肉份量多,肉質彈牙,燒汁帶甜味好開胃,溫泉蛋拌匀食,味道香濃。飯應該係用咗珍珠米,細細粒帶點煙韌。👉🏻明太子拌雞肉親子丼 ($88)好有特色嘅搪瓷花花碗。滑蛋香滑,蛋汁香濃,配上明太子,咸鮮十足,雞肉無骨啖啖肉冇雪味!👉🏻冰蜜桃茶 ($35)普通紅茶底,無桃味。上面兩片蜜桃🍑,似地捫罐頭嗰種,食落清新爽口。

餐牌指示清楚易明。

樓面衛生企理。

👉🏻溫泉蛋燒汁豚肉丼 ($88)

👉🏻明太子拌雞肉親子丼 ($88)
好有特色嘅搪瓷花花碗。
👉🏻冰蜜桃茶 ($35)
普通紅茶底,無桃味。
上面兩片蜜桃🍑,似地捫罐頭嗰種,食落清新爽口。
2019-04-21 384 浏览
上次試完呢間cafe嘅牛油果帶子拌飯唔錯,今日同閨蜜一齊黎扮下偽文青。個menu同上次唔同左,平日如果放工黎,cafe收9點,好多款賣哂就冇得食。今日著裙,唔太方便坐2樓嘅榻榻米,感覺上2樓好似靜少少,可以傾下計。溫泉蛋燒汁豚肉丼 $88 豚肉滿滿一層,將溫泉蛋撈埋燒汁配飯,估唔到咁大碗飯都食得哂。照燒三文魚茶泡飯 $88 呢個係繼牛油果帶子拌飯第2最愛,泡飯熱辣辣,照燒三文魚煮得剛好。明太子拌雞肉親子丼 $88 明太子,蛋,雞肉全部撈埋一齊食,味道好夾,雞肉幾嫩。

2019-04-19 292 浏览
和朋友食中午飯,選擇了神經餵飼,這也是我們第一次幫襯。食店鄰近地鐵站十分方便。店內環境十分「文青」,飄滿了食物香氣,十分吸引。由於是自助形式,所以只有傳菜服務。店內菜單天天不同,但食品質素高,讓你可以放心被餵飼。這天我們選擇了忌廉汁菇菇飯和溫泉蛋肉燥飯。菇菇飯調味沒有太多鹽糖,主要是忌廉汁和菇的原味,插上一片烤芝士,十分好味又健康,有驚喜。溫泉蛋肉燥飯也很好味,肉味香濃又不會太膩,同樣是低鹽糖調味。

忌廉汁菇菇飯

溫泉蛋肉燥飯
2019-04-18
忌廉汁菇菇飯
溫泉蛋肉燥飯
2019-04-11 423 浏览
是日等埋朋友收工去餵飼神經~但佢原來開到9點架za😰我地8:30落完單要用倒落去既速度食😂🥺·🥗煙三文魚沙律($75)好靚既三文魚花🌺有果仁碎,芝士粒,生洋蔥⋯配埋黑醋🤤好好食口感豐富~-🐟照燒三文魚茶漬飯($88)將三文魚肉整碎伴飯入口⋯係我喜歡既味道啊🤤茶泡飯味道較淡口,但有淡淡鰹魚香味🤤🤤愛上左❤️-🍫巧克力($45)-🍵鹿兒島豐綠($48)個名好特別😆點知係純粹綠茶黎~😂😂

🍫巧克力($45)

🍵鹿兒島豐綠($48)個名好特別😆點知係純粹綠茶黎~😂😂
2019-04-11 232 浏览
由D出口向右手面走,不出一分鐘即可到達,相當方便。店分為上下兩層,下層由白色木椅及深色木桌組成,外加上開放式廚房,及推門而出的小天地,相當可愛。上層是一個休憩區🌾,需脫鞋而進,店主很細心,設立了員工休息區,當他們店的員工真好呀😂整個舒適的環境真適合睡個教呀,好多花花草草☘。 點餐方面,是自助式的,其實自助在在於自己拿餐具🍴及點餐而已哈哈。點了一個黑松露菌菇菇飯🍄($85)跟一杯熱豬($48)。其他食物由沙律到飯都是$40-90不等。菇菇飯🍄相當驚喜,應該是用牛油炒?少了炒飯本身有的油味,反而多了一份清新,令我欲罷不能呀!至於熱豬,本身我飲開奶多甜多,佢地既會比較有少少澀味☕️,一般般。之後呢推出門鐵門就有片小天地🌿哈哈,同埋兩格好乾淨既廁所。細小既空間發揮你既創意,人像定事物都可以除你發揮。特別鍾意佢個鏡呀😍😍😍🌻 🗞

一直都聽朋友介紹說這家咖啡店的氣氛很舒懷,今天終於有機會來感受一下。餐廳內有很多乾花的擺設,佈置格局都較日式,而且即使是餐廳也不會很嘈吵,感覺大家都很自覺地保持這裡恬靜的氛圍。地下主要是用餐的地方,有枱有櫈。但今日打算和朋友 Movie Day,所以點餐並沒有叫主食類,叫了幾杯咖啡和是日蛋糕就上樓了~一樓像搭搭米那樣,有幾張矮的長枱可以坐地下,竹墊和水都放在旁邊,全自助形式。點了的東西店員會那上來,不用自己再下去拿。Flat White、Mocha |個人很喜歡這裡的Mocha,非常香濃的朱古力味但不會搶了咖啡味。Flat White 順滑好飲,最欣賞這裡的咖啡不會很熱很熱,一放入口溫度剛好~好的咖啡就應該這樣呀~是日蛋糕:青堤芝士蛋糕 |青堤很清香,而且是軟芝士不會太濃味,清清淡淡的感覺跟這裡很配啊~我們最後坐了起碼三、四小時,都沒有被人趕走,可以好好享受整套電影和朋友傾計,在香港真是難得一見的Cafe。

Flat White、Mocha |

是日蛋糕:青堤芝士蛋糕 |

Mocha
青堤芝士蛋糕
Mocha
青堤芝士蛋糕
  • Flat White
2019-04-05 209 浏览
初初望舖面,見佢裝修佈置都好靚,而多數客人都係飲野多,抱住冇咩期望去食佢既晚餐,點知唔只外表美麗,連啲野食都好好味,侍應個個又好有禮貌~差唔多臨收舖前一個鐘入去,可以選擇既野食唔多,就叫左溫泉蛋燒汁豚肉丼同埋明太子拌雞肉親子丼,豚肉同雞肉到夠晒味,又淋又滑,一個丼分量已經夠吃飽!
2019-02-23
2019-04-04 306 浏览
第二次幫襯,水準依舊。自從第一次黎過就愛上左佢二樓,今日都係第一時間沖上佢二樓,裝飾真係好治癒安頓好之後就落去下面叫嘢食, 嘢食好快就黎,一個明太子親子飯,一個溫泉蛋豬肉飯。水準依舊,絕對會再幫襯。
第二次幫襯,水準依舊。

水準依舊,絕對會再幫襯。
2019-04-03 199 浏览
食店環境好簡約,坐係大玻璃旁好舒服😌去洗手間的的佈置都幾特別,有花花草草,好完洗手間又有一個直身鏡,其實店長都幾窩心,整體感覺舒服,市中花園啦。享受食物前,好環境好心情啦。今日點左兩道菜.1.牛油果三文魚三文治真好食,可惜配菜份量少,或可以配一此特別的沙律呀2.南瓜八爪魚沙律特別,南瓜打得好滑,可再試!午餐種類有四項不多不少,每樣味道和種類都很不同食物份量多返少少,咁就整體達至Very GOOD下次應試試Cake
食店環境好簡約,坐係大玻璃旁好舒服😌
今日點左兩道菜.
1.牛油果三文魚三文治
真好食,可惜配菜份量少,或可以配一此特別的沙律呀
2.南瓜八爪魚沙律
特別,南瓜打得好滑,可再試!

午餐種類有四項不多不少,每樣味道和種類都很不同
食物份量多返少少,咁就整體達至Very GOOD
下次應試試Cake
2019-04-02
2019-03-27 136 浏览
偽文青café @ 旺角 一定要來一來不過估唔到佢晚上九點就關門好彩我哋仲有一個鐘講得切食飯呢度全部都係單點冇套餐我哋叫咗兩個主食同兩杯野飲唔知係咪因為食得太快怕去關門,然後我哋兩個女仔食完之後都發現一啲都唔飽而份量真係唔多⋯⋯⋯⋯價錢都唔平⋯⋯⋯然後食完冇幾耐就俾人趕了~因為佢哋準備關門~~唔係幾抵食,應該就冇下次啦
偽文青café @ 旺角 一定要來一來
不過估唔到佢晚上九點就關門

好彩我哋仲有一個鐘講得切食飯

呢度全部都係單點冇套餐
我哋叫咗兩個主食同兩杯野飲
而份量真係唔多⋯⋯⋯⋯價錢都唔平⋯⋯⋯

然後食完冇幾耐就俾人趕了~
因為佢哋準備關門~~

唔係幾抵食,應該就冇下次啦

2019-03-08 321 浏览
今晚收咗工去咗太子覓食,行過見到有間文青咖啡室,睇落幾有feel,就入咗去試吓啦!店內用左啲木嘅裝修枱櫈,感覺都幾舒服☺️☺️我叫咗個茶漬三文魚泡飯,同埋蘋果茶😋三文魚泡飯好香,煎香嘅三文魚上面有粒梅,飯面鋪左炒香既洋葱,個泡飯略嫌有啲淡,三文魚就不過不失。蘋果茶上邊有幾片蘋果,唔係太甜又有茶味,抵讚!餐廳環境舒適,好啊買杯咖啡坐喺度慢慢嘆,我見好多人都食牛油果蟹肉多士,不過我得自己一個冇嗌,下次再嚟可以試吓。
我叫咗個茶漬三文魚泡飯,同埋蘋果茶😋
茶漬三文魚泡飯

2019-02-24 398 浏览
Hea 坐好地方,二層餐廳環境不錯,打卡一流。 上層有榻榻米, 一班知己好友團聚傾計的好地方。唯獨食物選擇不多,味道也可以,但分量較細份,男士可能不夠飽。要注意的是這裡只收現金, 及夜晚9點就關門, 晚飯時與朋友傾計要注意時間喲
Hea 坐好地方,二層餐廳環境不錯,打卡一流。

上層有榻榻米, 一班知己好友團聚傾計的好地方。

2019-02-03 650 浏览
呢間無疑係一間文青cafe,無論裝修,食物同staff都係。呢間cafe有兩層,上層會比較有文情感覺,因為以木嘅傢私為主,要除鞋入去同要坐地下,同埋有好多文情手作喺度寄埋。周末想放慢節奏,食啲野嘆咖啡,呢度係唔錯嘅選擇。呢個料好多,食完都飽飽地😂呢個飯都係好多料,個汁都幾好食,唔會好咸,連埋個蛋撈埋一齊食好正,一定夠飽。呢個飯有啲咸,但個雞又冇乜味。撈埋一齊食都係會覺得咸左啲,個雞嘅淡又平衡唔返個咸味😂我地對呢個三文魚泡飯有啲失望。得個三文魚有味,個湯同個飯都冇乜味,同埋個飯都唔係好夠冧,成個口感有啲奇怪。咖啡就好飲嘅,咖啡味唔太濃,但唔係淡。朋友叫左杯蘋果茶,覺得中左伏,個糖漿太甜 冇事都係飲返咖啡或者熱茶比較安全😂

呢個料好多,食完都飽飽地😂
牛油果蟹肉法式多士

溫泉蛋生薑豚肉丼

明太子拌雞肉親子丼

照燒三文魚茶泡飯

咖啡就好飲嘅,咖啡味唔太濃,但唔係淡。

朋友叫左杯蘋果茶,覺得中左伏,個糖漿太甜
冇事都係飲返咖啡或者熱茶比較安全😂
牛油果蟹肉法式多士
溫泉蛋生薑豚肉丼
2019-01-10 606 浏览
想hea下,來到太子想起上次想去的神經餵飼,無人排隊,一逕就衝入去了。餐牌簡單,一個貓飯set, 數個主食和飲品。三文魚茶漬飯,貓飯set有漬茄子,豆腐沙律和鯖魚配飯,兩款味道賣相皆可。環境舒適,二樓是榻榻米,文青風佈置,與朋聚腳慢聊不錯。

餐牌簡單,一個貓飯set, 數個主食和飲品。

環境舒適,二樓是榻榻米,文青風佈置,與朋聚腳慢聊不錯。
2018-12-29
2019-01-08 435 浏览
以文青. 森女為主題既cafe🌿 簡約風配搭一些乾燥及新鮮植物既佈置已經令人感到舒適放鬆~ 點餐需要自己到收銀機購買, 食物選擇唔多只有數款。開放式廚房可以見到廚師用心煮食, 店員溫文有禮👍🏻泡菜豚肉飯- 賣相已很吸引, 泡菜豚肉有薯仔(夠冧)和豆腐味道很家常菜, 不會太濃味岩岩好, 仲伴埋蕃茄水羊芝士作伴菜, 很健康😋芥末煙三文魚芝士三文士- 呢個估唔到佢偏咸, 可能係煙三文魚關係, 不過伴菜沙律就比主角出色, 乳酪醬酸酸地好開胃👍🏻很喜歡這餐廳以健康清新, 家庭feel作食物主理, 感受到佢地既用心💕