2016-08-31 920 浏览
行山最喜愛見到士多。每次行烏蛟騰我都會幫襯呢間士多!老闆超好人,又好傾!行山要食返碗山水豆腐花是常識吧?佢既豆腐花豆味好重!真心覺得好organic, 不過唔知係咪今次石灰粉落重手左d?所以有少少唔夠滑,但整體因爲夠凍同夠味,仲有好足料,所以都仲係好正!不過如果你本身就喜歡密度高d既豆腐花,下次行過就真係要試下啦!
豆腐花
豆腐花
2016-03-13 927 浏览
是日行山, 做下運動, 朋友話行到一半就士多可以叫野食, 我地班為食友, 愈行愈快, lunch之前...就到左...=_="其實呢條行山路徑都幾多野食, 一忍唔到口, 好似我地咁...行左就真係等於冇行到.....黎到福利, 我第一眼就見到手打墨魚丸!! 香港有幾間行山/塔船先可以去到既食店, 佢地既手打墨魚丸真係一試難忘, 所以我二話不說, 叫左呢碟!! 再叫左個炒飯同炒麵, 一碟菜同埋...嘻嘻~~一碟蠔餅!我都話..我地食左好多野架啦....先黎我期待已久既手打墨魚丸! 黎左6粒每人兩粒~ 好軟滑, 墨魚打得好細, 但特別加幾粒大少少既肉比你咬到, 味覺非常滿足 鮮味非常!而個蠔餅本身佢有得簡大同細, 但...叫個時話只有大既~ 唔緊要啦, 大家都好想食! 嘩每一粒蠔都幾大粒, 唔係太油有少少脆口, 好有蛋味。一個楊州炒飯, 飯好多, 色好淡, 味道都比較淡, 仲有星洲炒米, 有少少辣, 炒得幾乾身, 冇痴埋一patpat, 呢個真係唔錯! 真係好飽! 但係...冇理由唔叫山水豆腐花掛? 豆花好滑, 入口即溶, 熱辣辣咁放上台, 真係好正! 有朋友話要食喊既...加左豉油...

patpat, 呢個真係唔錯!

真係好飽! 但係...冇理由唔叫山水豆腐花掛? 豆花好滑, 入口即溶, 熱辣辣咁放上台, 真係好正! 有朋友話要食喊既...加左豉油...不能認同 哈哈哈~~各人真係有各人口味
我仲最讚下杯茶, 甘甘地, 幾特別,唔知係咩呢~~

题外话/补充资料: 等食需要耐性 請預備足夠時間去等! 環境好靚, 過左呢間仲有客家菜等~大家可以做做research再簡~
  • 手打墨魚丸
2014-12-01 1378 浏览
最近,戀上大自然。繼上星期東龍島郊遊,是日,去得更激 - 由烏蛟騰暴走至鹿頸,挑戰個人極限。三人行,捨平坦小路不走,偏向高山行,自找苦吃。天陰陰,然,置身荒野,心情舒暢,沿途,風光明媚。且,看見一個個跑山者拼命往前跑,與時間競賽。我們仨人,尤如閒雲野鶴,樂得逍遙自在。邊走邊聊邊吃水果,不樂亦乎?至三椏村,體力耗盡,且有點累,與紅樹林的小蟹say goodbye後,去福利茶室小休用膳。茶室人手不足,要自己招呼自己,以客家菜式為主。然,胃口不佳,只想簡單吃碗麵,然後繼續趕路。先來三樽冰凍可口可樂$11/枝。茶室乃烏蛟騰至三椏村必經餐廳,大家都以此為補給站,故座無虛席,要久候食物上枱。小妹要了一碗餐蛋麵$25,生菜夠鮮嫩,份量也多;煎蛋碩大且美味,比坊間還要好吃;餐肉煎得也香口,但不夠合全士多厚身。麵淥得極為準繩,軟硬度適中,湯則鹹淡得宜,較為輕盈健康。Cc和云各要了一碗腸蛋麵$25。茶一壺索價$30,熱水則任斟。臨走時,借鄰枱茶壺影相,也順便斟滿一膠樽。然後,向荔枝窩進發。。。步行不久,始發覺,三椏村另一側,有另一間茶室。

先來三樽冰凍可口可樂$11/枝。

Cc和云各要了一碗腸蛋麵$25。
2014-11-29
2014-06-23 857 浏览
行烏蛟騰必食店 - 福利茶室行到好累,必定要去食福利茶室!但旁邊有難食店,小心中伏。福利茶室只開星期六日(不是成日開門)!可打電話去查詢留位,推 : 雞 !海鮮 ! 豆花
2014-06-07
走地雞
山水豆花~
清蒸海鮮 - 蟹
2014-03-16 699 浏览
呢日行山,由烏蛟騰出發—》三亞村—》荔枝窩,得知這間店的家鄉菜不錯,但只在假日營業及需要預訂。幸好當天經過時有旅行團預訂了故有營業,我才可以大飽口福!沙頭角走地黃油雞($100/半隻)個名雖說是走地,但店員說現在沒有了,都是從外面購入的,但雞肉都很滑!炸豆腐店員說這度菜是今天才有,餐牌裡沒有的,既然有緣,當然要試試!果然無叫錯,豆腐炸得外脆內軟滑,無論係點佢呢度嘅自家製辣醬或是附上嘅咸咸地嘅醬汁,都係咁正!椒鹽鮮魷($95)魷魚新鮮,粉槳炸得又薄又脆,味道唔會太鹹,調得啱啱好,真係好食到唔停得口! 蒜蓉炒生菜($45)看似無特別,但其實係這店自家種的,故非常新鮮,又清甜!唔記得咩魚添,時價,即場喺魚缸度揀,即蒸,新鮮到呢,連我平時唔多食魚都覺得好食!豉油皇炒麵($50)麵炒得夠乾身得來又唔油,正~自家製豆腐花($10)又香又滑,連彊水都係自家製,真係無得頂!
沙頭角走地黃油雞($100/半隻)
炸豆腐
椒鹽鮮魷($95)
蒜蓉炒生菜($45)
看似無特別,但其實係這店自家種的,故非常新鮮,又清甜!
豉油皇炒麵($50)
麵炒得夠乾身得來又唔油,正~
自家製豆腐花($10)
又香又滑,連彊水都係自家製,真係無得頂!
2014-01-17
  • 椒鹽鮮魷
  • 炸豆腐
2014-01-12 255 浏览
輕鬆的假日遊,朋友介紹下除了行山還前來享用鄉村風味美食~從來都是由最懂得食既朋友發板,再加埋好nice既阿姐推介,我地一行5人,足足叫左8道菜,仲未計豆腐花豆漿,因為菜色都頗吸引~上菜非常有效率,而且賣相好得,見到就已經好想食喇尤其蒸蜆真係非常有鮮味! 蠔餅既肥嘟嘟蠔好正呀!蘿蔔牛腩.....蘿蔔清甜,牛腩好入味!芋頭扣肉......賣相好靚,即使我唔食扣肉都忍唔住試左!其他泥蜢粥,薑汁芥蘭,煎釀豆腐,豉油王炒麵,豆腐花,豆漿,都有水準呀!!!!勞動過後總覺得這是一頓獎賞,為接下來的行程繼續打氣,go go go!!!!
輕鬆的假日遊,朋友介紹下除了行山還前來享用鄉村風味美食~

從來都是由最懂得食既朋友發板,再加埋好nice既阿姐推介,

上菜非常有效率,而且賣相好得,見到就已經好想食喇

尤其蒸蜆真係非常有鮮味! 蠔餅既肥嘟嘟蠔好正呀!

蘿蔔牛腩.....蘿蔔清甜,牛腩好入味!

芋頭扣肉......賣相好靚,即使我唔食扣肉都忍唔住試左!

题外话/补充资料: p.s.: 我同朋友們講,唔知呢間小店openrice有冇呢? 大家都估應該冇...... 結果俾我發現係有架,所以我決定為佢寫第一次既食評:bowl::P
2014-01-12
  • 蒸蜆
  • 蘿蔔牛腩
1K
2012-01-10 258 浏览
相信是行完山的原故,覺得這裡的食物很好吃,因為真的有點餓。說環境,因為是郊野地方,很有鄉村的感覺,在棧村屋旁架起帳篷,真是一個正斗的露天雅座。精選推介有三:1. 田園炒青菜粗粗的菜莖很有田園粗獷的感覺,用蒜溶炒,味道不會很濃,唔錯。2. 雞粥粥很「綿」,很易入口,也很香。雞肉也很好,以至我們叫了第三道菜。3. 白切雞很普通的一度菜,但在飢餓時進食,別有一番感受,加上在郊野地方,特別認為雞味特濃,超讚。
相信是行完山的原故,覺得這裡的食物很好吃,因為真的有點餓。

精選推介有三:

1. 田園炒青菜