2017-03-23 432 浏览
新正頭要豪番下 來到位於中環既禮賓傅, 此禮賓傅不同於禮賓府, 這家是吃的好地方 搭出升降機後就見到這個大銅鑼小走廊也擺放了不少心思名片也很高貴這個是又是燈又是架,可照明又可掛衣,多用途 ! 燈罩是可愛的紳士帽 ! 充滿懷舊氣氛  (這張是差不多打烊時影的,之前坐滿客不想在這高貴環境打擾其他食客) 每張檯也放了一件陳年擺設大廳有兩盞大吊燈,更顯貴氣今次試下 每位HK$580的TASTING MENU TABLE SETTING羊城鴿鬆精緻 !鵝肝蝦多士 ~ 賣相梗係得啦 ~ 隻蝦仲好大隻呀 ~大大隻鮮蝦釀在麵包上,還有黑白芝麻同曬了蝦籽! 哈哈,我切開好心急就咁放咗落口,原來多士和蝦之間仲收埋咗少許鵝肝,這個多士炸得香脆而且完全不油膩 大白鱔鹹酸菜燉老雞 ~ 其實一碗唔多夠喉.....我想飲多碗呀 松露炒帶子松露香帶出帶子的鮮味 ,帶子大大粒啖啖肉 ! 金華玉樹雞這道菜要將菜起骨,又是一道功夫菜 !第一次吃梅菜蒸菜心,以往多是梅菜蒸魚或梅菜蒸肉飯,咁既組合都幾好,但略嫌梅菜咸咗D,事前浸水浸耐D會好好多。還有炒飯,但我.....居然...........................
新正頭要豪番下

搭出升降機後就見到這個大銅鑼
小走廊也擺放了不少心思
名片也很高貴
每張檯也放了一件陳年擺設
大廳有兩盞大吊燈,更顯貴氣
今次試下 每位HK$580的TASTING MENU
TABLE SETTING
精緻 !
鵝肝蝦多士
鵝肝蝦多士 ~ 賣相梗係得啦 ~ 隻蝦仲好大隻呀 ~
鵝肝蝦多士
大大隻鮮蝦釀在麵包上,還有黑白芝麻同曬了蝦籽!

松露炒帶子
松露炒帶子
松露香帶出帶子的鮮味 ,帶子大大粒啖啖肉 !
金華玉樹雞
這道菜要將菜起骨,又是一道功夫菜 !
梅菜蒸菜心
還有炒飯,但我.....居然..............................唔記得影相

炒飯炒得粒粒分明 ,還有很多料 。
話咁快嚟到甜品環節了.....  是日甜品係合桃露
內裡還加了白合,個人喜歡杰身和濃郁一點,略嫌合桃味不太香濃。
题外话/补充资料: 服務有很,時常留意客人需要 !
2017-02-08
2017-03-18 299 浏览
主因:前禮賓府主廚+星期六為自己打打氣食餐好特色:新派中菜廳x夜上海、等著你回來新配樂+Free Flow 紅白酒首先叫左白酒配海鮮類“象拔蚌仔配粉皮+麻辣花膠雲耳秋葵”,分量“精的式”,typical 中環食府style。第二度上既係“湯類”,龍蝦湯+桂花魚老雞燉鹹酸菜,份量多“飽肚之選”。欖角蒸斑骨配炒蘿蔔糕+沙汁明蝦球 : 蝦球爽口清新,沙汁比平時食開咸旦黃/沙律汁較清新沒有膩口感覺,抵讚南瓜燴安格斯牛腩+桂花鮑魚炒素翅 : 牛腩軟綿juicy不會太硬,素翅炒至乾身香口配飯一流。禮賓傅鮑魚海鮮炒飯 : 炒飯粒粒分明加黑松露醬炒飯多一分香氣。甜品: 蛋白杏仁茶配天山雪蓮燉雪耳 (原來雪蓮係有少少煙韌feel)。總結: 精選小菜中環價錢+份量,換來閒逸心情,摸摸杯底,吹吹水都是值得的。
主因:前禮賓府主廚+星期六為自己打打氣食餐好

2017-03-18
  • 桂花鮑魚炒素翅
  • 天山雪蓮燉雪耳
2017-03-09 384 浏览
之前朋友話帶筆者去禮賓府晚宴威威,筆者心想朋友一定是在說笑吧 !禮賓府是歷屆港督及特首的府第,我倆又不是什麼豪門大戶,怎麼 無端端能去禮賓府用餐呢?!但朋友認真地再三確定,還說已預留座 位,雖然有點懷疑,但還是應允了出席,想不到朋友當日真的帶了筆 者去中環禮賓傅用膳,原來是一間發音類近的樓上高級中餐廳,雖然 被朋友開了玩笑,但也不得不佩服想到這名字那位人兄的心思。名字雖然有點搞Gag的味道,但餐廳內裡的裝修一點也不馬虎, 坐落於中環黃金地段,一踏出電梯門已感受到那殖民地的貴族氣派, 門口放有一個類似花梨木做成的中國風矮木架, 上面掛有一個古典懷舊的中式銅鑼,展現出濃烈的中國色彩。 餐廳內以白色牆身配上柚木裝飾,天花上奢華貴氣的水晶吊燈, 倚牆充滿英式色彩的衣帽架,牆上悉心挑選的掛畫和古典優雅的留聲 機,全都顯出店主對餐廳設計的細意執著,地方雖不算太大,但一磚 一瓦都散發出沉實而尊貴的華麗味道。除了體面的裝修之外,此店的主理人鍾建良先生原來也大有來頭。鍾 先生曾在禮賓府擔任主廚達十多年之久,廚藝造旨無庸置疑,"御廚 "亦深知禮賓之道,所以從餐廳裝潢、菜式設計以致招呼款待,全都 做得一絲不
迷你鮑魚多士

除了體面的裝修之外,此店的主理人鍾建良先生原來也大有來頭。鍾 先生曾在禮賓府擔任主廚達十多年之久,廚藝造旨無庸置疑,"御廚 "亦深知禮賓之道,所以從餐廳裝潢、菜式設計以致招呼款待,全都 做得一絲不苟,讓客人能舒適地味遊禮賓府一趟。
細閲黑色皮夾餐牌,裡面滿載著特色粵菜佳餚的名字,當然收費也是 高檔的價錢,難得的是店家亦有提供一般只在高檔西餐廳才會出現的 Tasting Menu,而且收費亦不算太貴,八道菜索價$580大元,大都是 精緻貴價傳統菜式,收費合理,可以一次過淺嚐多款美食, 朋友和筆者當然都點了這Tasting Menu一試"御廚"的功架。
迷你鮑魚多士
迷你鮑魚多士,以約十至十二頭的小鮑魚(現時潮流, 鮑魚的頭數巳大多由一斤內幾隻的計法改為一罐內有幾隻的計法了) 配上炸得金黃酥脆的多土,像是變奏矜貴版的順德菜窩貼蝦, 擺碟簡潔時尚。鮑魚炆得入味,軟糯Q彈,多士亦很鬆脆, 中間夾上一塊新鮮的青瓜片,添上了爽口清新,點上伴碟酸甜汁, 起了中和作用,是一道稱職的開胃菜。
燕窩釀雞翼
燕窩釀雞翼,雞翼去骨後釀入足量燕窩,炸至啡黃香脆上碟, 雞翼看上去脹卜卜,薄薄的脆皮內裡盡是燕窩,用料十足, 一切開晶瑩剔透,單看賣相已令人現出心心眼。一啖入口, 燕窩潤滑帶爽,雞皮雞肉亦不太油,質感豐富,而由於燕窩味淡, 主要靠雞的皮肉帶出鮮味,香口中偏清淡,感覺健康養生, 女士們見到一定愛不釋口。
黑蒜螺頭燉赤肉
黑蒜螺頭燉赤肉,原粒黑蒜燉得軟腍,味道甘甜帶黑蒜獨特的香氣, 加上螺頭的鮮香,湯汁味道濃郁甘醇,湯色深啡清澈,潤而不膩,正 宗足料靚湯,喝罷回甘餘韻悠長。
干煎大蝦碌
干煎大蝦碌,海蝦以豉油王煎至乾身, 廚師貼心的已將蝦頭和蝦身分開,方便客人以刀叉去殼。 大蝦煎得香脆入味,肉質結實爽口,膏香豐滿, 豉油的鹹香增加了大蝦的層次,啖啖都香口惹味。
南瓜燴牛腩
南瓜燴牛腩,牛腩切件伴以南瓜及醬汁炆煮,細細份賣相精緻。 牛腩煮得鬆軟中帶點嚼勁,經長時間烹調後仍能鎖住肉汁, 肥瘦適中,肉味香濃,細嚼間帶出點點酒香肉香, 配上軟腍清甜的南瓜件,味道出奇的搭配,感覺滑嫩清新。
蟹肉扒豆苗
蟹肉扒豆苗,蟹肉伴上蛋白琉璃茨汁鋪在翠綠的豆苗上, 蟹肉一梳梳應似是自家生拆的,配上炒得油潤爽脆的豆苗, 鮮甜滑溜,調味得宜,蟹肉茨完全融入豆苗當中, 清淡中滲出淡淡蟹肉鹹鮮。
海皇龍蝦泡飯
海皇龍蝦泡飯,龍蝦肉遇上帶子粒,配以高湯泡飯,味道鮮甜濃香。 龍蝦肉份量頗多,鮮嫩彈牙;飯粒飽滿分明帶咬口,火喉拿捏到家, 加上翠綠的青蔥粒,感覺就如矜貴版的潮式蠔仔粥, 當然較之更鮮香味美,令人回味。
合桃露
最後以一碗香滑的合桃露作結尾,合桃味清香而不太甜,入口幼滑, 屬自家磨製貨色,真材實料,配上幾片煮得粉軟的百合, 為順滑的口感帶來一點衝擊,想不到大廚連飯後甜品都盡心製作, 實在難得。

整道餐單沒有冷場,每道菜式擺碟雖談不上十分精緻, 款式亦不算創新,但無論從味道以至手工, 都能在細節裡看出大廚的用心和功架,用料十足更是不在話下, 扎扎實實的呈現出傳統粵菜佳餚, 正正顯示了上流人士要求簡而精的飲食文化; 加上這裡充滿氣派的環境,店員殷勤有禮的服務態度,均媲美高級酒 店的水準,予人高檔尊貴的飲食感受。 日後如要尋覓一處有檔次的地方吃頓中菜,相信這裡會是個不錯的選 擇,單是店名已是一個很有Gimmick和派頭的話題吧!
题外话/补充资料: 1‵
2017-01-20
黑蒜螺頭燉赤肉
蟹肉扒豆苗
海皇龍蝦泡飯
2017-03-01 216 浏览
初次踏入進這間禮賓傅,真的有貴賓式的感覺。完全被音樂所吸引,非常悅耳。有一種回到70年代初,從前的歌舞廳-玫瑰玫瑰我愛你.春風吻上的臉.夜上海.情人的眼淚·不了情.我的心裡沒有他;全走情深·國語歌曲路缐‼️香港比較少有韻味食肆喜歡這裡的格局,無論燈光與牆身都全走貴麗堂皇。中環區的中菜永遠深受外國人前往,平日的關係亦能全院滿座,可見性價比頗高。羊城鴿鬆首嘗鴿鬆的味道,師傅將乳鴿相當鬆軟並切粒容易入口。底層加入了生菜同吃,帶清爽的口感。醬汁帶甜身,令到肉質相當惹味不俗。鵝肝蝦多士從前的餐廳最多的名菜莫過於「蝦多士」,由細都大都很喜歡全因脆口又美味。不過禮賓博經過改良後更顯名貴。蝦身炸至金黃色脆,內含蝦膠並彈牙無比。多士的蝦膠與鵝肝簡直絕配之作,鵝肝的軟滑濃郁無比。大白鱔鹹酸菜燉老雞中式又懷舊的餐廳又點少得燉湯呢?燉湯的熱力相當高,寒冬下有它確實暖在心頭。內含:雞肉、酸菜、白鱔等,首嘗一口燉湯滿有胡椒味道完全刺激味蕾。雞肉的嫩滑及白鱔沒有半點腥味不錯。濃烈的胡椒味道的確令小妹連同酸菜也一併吃完。松露露筍炒帶子露筍炒帶子加入了松露後,熱騰騰香噴噴。原粒帶子呈現眼前厚身亦微軟,帶點鮮味。意想不到加

松露露筍炒帶子

露筍炒帶子加入了松露後,熱騰騰香噴噴。原粒帶子呈現眼前厚身亦微軟,帶點鮮味。意想不到加入松露後露筍及其他蔬菜都入味非常。
金華玉樹雞

這個菜式完全是師傳的心機之作,雞肉起骨並夾有金華火腿及冬菇。金華火腿的咸香與冬菇的鮮味,蒸出鮮味而且雞件與兩者是有所鋪排。蒸的食物健康又美味,莫過於「金華玉樹雞」。
梅菜蒸菜心

有家的感覺一定是這道-梅菜蒸菜心,梅菜是一種價廉物美食品,家家戶戶都能買到。梅菜、薑絲蒸出細膩,令到嫩綠色的菜心都不會太平凡。
香港炒飯

以「香港」名為的炒飯,真的不容忽視。炒飯炒出真美味,香噴噴下有叉燒、蝦乾、菜粒等但重點是混入了咸蛋的蛋香,立刻將這道菜去到另一境介。每一口的飲粒都帶有蛋香,令人回味無窮。
 甜品

甜品是小妹比較少吃的「合桃露」,高質的合桃是沒有半點沙粒並帶有香滑感。甜度恰到好處,份量相當足料利用翡翠的大碗盛載,保持「合桃露」的熱度不俗。
 很久沒有到過一間的富有70年代的味道《情·深·緣之某夜》,是夜聽著深情的音樂吃一頓美味的晚餐,確實令人留下深刻印象。如果喜歡懷舊典雅的物品,可以前來此地感受一番,相當舒適。
  • 羊城鴿鬆
  • 大白鱔鹹酸菜燉老雞
  • 金華玉樹雞
  • 香港炒飯
2017-02-28 4073 浏览
平時身於九龍既我甚少同男朋友去中上環地方食飯, 今日係少有的拍拖紀念日, 男朋友早就book左呢間名稱好好特色既高檔中菜館. 『禮賓府』呢個名真係令人覺得又奢望又特別, 平凡既香港人又點可能踏入禮賓府食晚飯呢? 🤔今晚可以去到呢間同政府官邸一樣名既 - 禮賓府一嘗晚餐, 真係個特別又難忘既日子! 😆😆😆位於安蘭街18號, 畢打街既橫街小巷, 其實都算幾易搵!個人感覺呢度既裝修格調好有西式設計, 😍偏黃既燈光配上一盞大大既水晶燈, 而牆上掛左幾盞帶住西洋帽子既燈做裝飾, 時尚得黎不失氣派!!! 👏🏻👏🏻👏🏻雖然感覺西式, 不過實際食食中菜為主, 盡展中西合壁既風格~~ 好有特色♥️餐牌既食材都用上高級材料, 如果想每款都可以品嚐既叫set就最化算了$ 680 per personDinner Set都好款野食, 6款(主食)+燉湯+炒飯 & 甜品, 而且每款都用左上等既食材製作而成, 睇落價錢看似好高昂, 但品嚐過後先知道絕對值得!!! 👍🏻先上枱既係迷你鮑魚多士, 鮑魚以多多士佐底, 小妹真係第一次🙈🙈🙈🙈鮑魚唔係罐頭鮑魚而係新鮮鮑魚😀廚師先用自家手法製作鮑魚, 再放係青瓜&多士上. 鮑

位於安蘭街18號, 畢打街既橫街小巷, 其實都算幾易搵!

$ 680 per person

鮑魚唔係罐頭鮑魚而係新鮮鮑魚😀

廚師先用自家手法製作鮑魚, 再放係青瓜&多士上. 鮑魚味道唔會十分搶味, 因為係鮮鮑魚關係好有咀嚼感, 呢種口感相信只有新鮑魚先可以做到!!! 😍😍😍👍🏻

而下面既多士炸得好透徹, 食落相當鬆化, 而中間夾雜住青瓜中和油炸既油膩口感, 夾埋一齊食真係好有層次, 真係令人好吊胃~~😋
燕窩全部都係燕窩.....

燕窩釀雞翼, 雞翼釀入左滿滿既燕窩😳 切出黎內裡全部都係燕窩, 真係冇花冇假嫁!!! 😃😃😃♥️
薄薄既雞皮下包住燕窩, 食落真係令人覺得好滿足! 雞翼既味道都唔會好濃味, 因此唔係搶奪左燕窩既味道. 好好味道!!

可惜只係得1件有d唔係咁夠喉😖
大大既碗裝住既羊肚菌螺頭燉湯, 除左有豬肉&羊肚菌之外仲有螺頭, 入面真係好足料! ☺️👍🏻👍🏻👍🏻

燉湯唔似一般既滾湯味道, 燉湯以隔水燉煮, 可以保留原有既營養, 而且飲落清而不淡, 有種令人一飲再飲既感覺😋😋😋
飲完燉湯之後就上左呢個以鮮蟹一齊製成既大良炒鮮奶, 炒鮮奶以半熟形態呈現眼前~

食落相當之滑溜! ♥️👍🏻而且內裡加入好多既鮮蟹肉, 食既時候真係可以夾到好大塊既發蟹肉, 令炒鮮奶多左一份鮮味~ 👏🏻👏🏻👏🏻

如果想多層口感可以另加上蟹醋一同進食, 不過個人覺得加左留而會取奪左兩耆原有既味道, 都係就咁食個味道更加令人難忘~~~~~😃
小妹真係好少出去食到好食既紅燒炆花膠, 不過呢度個炆花膠真係令我一試難忘!!! ☺️☺️☺️

花膠食落都幾有厚度, 當然唔可以以千年花膠作比較, 但呢個口感而言真係唔錯! 😋👍🏻花膠味濃, 食完個咀仲會漿到痴住~~真心覺得呢個花膠堅好食♥️
以安格斯既牛腩黎作南瓜燴安格斯牛腩, 真係有d似中西合壁既感覺, 呢個菜式好似已經煮左一定時間, 牛腩炆得好有火喉, 味道濃郁而且好軟熟, 如果可以配上個白飯一齊食既話應該可以撈幾碗飯!🤣
青翠既芥菜贍同佢個外貌有唔成正比~

佢個樣子睇落好似好硬但實質口感係帶林身! 軟身食外層不失芥菜贍既口感, 以高湯浸泡真係令芥菜贍提升左唔少層次! 👍🏻👍🏻😍
禮賓傳炒飯以松露油炒起, 所以成個飯都充滿著絲絲既松露香味

除此之外呢個足料既炒飯仲有龍蝦, 鮑魚 & 金華火腿在內, 一個簡簡單單既炒飯都瞬間變成名貴炒飯! 😍♥️

龍蝦肉 & 鮑魚令粉飯多左一重鮮味 & 口感, 而飯粒炒得唔會太乾身, 恰到好處, 如果可以既話比我食多2-3碗都完全唔成問題~真係好好味呢😋😋😋👏🏻
食完個炒飯都差不多接近尾聲, 以鮮百合合桃露作為Ending…

合桃露濃杰適中而且甜度都唔會太過火~ 合桃味亦都唔算過濃, 不過黎到呢個位其實已經食得有點飽, 但同男朋友一邊傾偈一邊食著不知不覺都食到底了!! 😂

呢度既風格都係走高檔路線, 而且食材都有返咁上下嫁!!! 真心好味道~~~

雖然對小妹而言價錢都比一般既高, 但如果紀念日黎呢度食個晚飯開心下都係一個唔錯既選擇! 一定會介紹比朋友♥️♥️♥️
2017-02-24
庆祝纪念
纪念日
  • 羊肚菌螺頭燉湯
  • 迷你鮑魚多士
2017-02-28 2605 浏览
平日同朋友食好嘢 通常都食日本菜、西餐 但其實小妹都好喜歡中菜 只係同伴唔多.... 呢日終於有人陪!餐廳位於中環的中心地帶 四圍遊走著西裝筆挺的專業人士.... 踏出電梯門 真係好靚!充滿古代皇親貴族、豪門大戶嘅味道 同餐廳名「禮賓傅」襯到絕室內佈置貫徹同一風格 有水晶燈等典雅的陳設 仲有個留聲機!播放著remix過的國語老歌除了散叫 呢度有好幾款廚師menu 模仿西餐食法 一個set有八九道菜 全部細細份首先係「羊城鴿鬆」 用未經煮熱、爽脆清甜的生菜做碗 上面放著乳鴿肉碎、馬蹄、冬菇等配料... 旁邊深褐色的醬料像食腸粉用的甜醬 和鴿鬆幾相配「鵝肝蝦多士」最有驚喜!大概一個拳頭咁大份 整個蝦身放在多士上烤 蝦肉居然比麵包厚一倍!蝦身蘸上一層薄薄的鵝肝... 黑白芝麻非常惹味... 還灑上幼幼的蝦粉... 蝦頭烤得香脆 還有蝦膏在裡面第三道菜是湯水——「大白鱔鹹酸菜燉老雞」 鹹酸菜放在湯裡熬 味道全溶入水中 咬一口鹹酸菜反而淡淡的... 還放了胡椒 微辣... 大白鱔的骨不多 老雞有點韌然後是「松露蘆筍炒帶子」.... 其實不只蘆筍一種蔬菜!不算太油膩 松露也沒有搶去帶子的鮮味「金華

松露露筍炒帶子
「金華玉樹雞」顧名思義是用了金華火腿 加上冬菇 擺放得很整齊 果然「玉樹臨風」
雖然雞皮不太有益 但每塊雞肉都好滑漏... 聽聞在上世紀五十年代是很名貴的菜式
金華玉樹雞
「梅菜炒菜心」還加了薑條調味... 菜心粗大但容易咬開 而且非常鮮甜!
梅菜蒸菜心
「香港炒飯」跟平日食到到的炒飯完全不同 應該是餐廳的自創菜式.... 裡面用了叉燒、臘腸、菇... 最特別是加了鹹蛋黃漿 每粒飯都被薄薄的一層鹹蛋黃包圍著 像沙粒... 幸好只有一小碗 不怕吃多了不健康
「是日甜品」是滋潤的「天山雪蓮燉雪耳」(忘記拍照
) 根據季節轉換心情
雪蓮和雪耳的份量不少 甜度溫和 液體有一定濃度 稍比湯羹稀一點點
2017-02-18
2017-02-27 177 浏览
跟一位青梅竹馬的好友相識近20年,就來了禮賓傅豪一下,見下世面,初嚐前禮賓俯總廚開的餐廳,果然令人滿意。有三款套餐可以選擇,我們選了有五味炸子雞吃的套餐。頭盤是生菜包精緻肉嫩的羊肉,食物製作貼心,以一口的size為客人呈上;黃金蟹鉗,一個大得似雞脾的蟹鉗,肉比起平日吃的長腳蟹更要多,而且炸得非常香脆,所以材料的份量都是恰度好處;蟹籽蒸黑松露斑塊,像是甜品似的,十分精緻,吃下去有滑蛋的感覺,所以味道都融合在魚塊當中;重頭戲炸子雞,雞皮烤得十分脆,連在相片中都能看出,為客人提供5種的醬料作調味,十分貼心;最後的蜜糖合桃露添上一點甜,糖水足料都不用說,當中的百合非鮮甜,糖而不油膩大概就是這個意思。

2017-02-09
2017-02-20 2531 浏览
禮賓傅,由前禮賓府廚師執掌。單係個生招牌已經有保證。呢度菜式部份比較西方化,要位上形式用餐,感覺都比較高級。花雕蒸蟹鉗足足有一對大肉蟹既蟹鉗份量超班,蟹肉結實鮮甜花雕上湯清甜帶酒香,平易近人鵝肝蝦多士原隻大蝦取代蝦膠制成既蝦多士蝦肉爽脆鮮味,配上黑白芝蔴既香氣鵝肝味道唔太突出,食落有輕微鵝肝既甘香另外蝦頭亦無浪費,炸蝦頭配上蝦頭膏既甘香,回味無窮。羊肚菌燉湯羊肚菌氣味香濃,配上螺頭肉碼等材料燉湯鮮味無比,渴罷滿口清香。五味炸子雞雞炸得皮脆肉嫩,肉汁四溢呢度既招牌菜之一,特式在於五味配上五種不同調味品,有別於一般甜豉油淮鹽之類由上至下依之序係洛神花醬,藍苺醬,南乳醬,綠茶鹽,檸檬汁洛神花醬最為出色,輕輕的酸甜味有助降低膩感,口味亦係出奇咁夾藍苺則同洛神花類似,但較為果味香濃咸味方面有綠茶鹽同南乳,感覺鹽比較能保持原有炸子雞香口既感覺至於檸檬汁,相信好唔食熱氣野既朋友會適合啲搖柱扒豆苗中國人食飯,總要點一個菜吧豆苗鮮嫩,搖柱絲亦係上品,色澤金黃,香味濃。禮賓傅炒飯又係招牌菜之一配料有飽魚,龍蝦,魚肉單係數配料已經無得輸炒飯係比較濕身既類型,但都係炒得粒粒分明,功架十足。整體質素都好高,當然
禮賓傅,由前禮賓府廚師執掌。

單係個生招牌已經有保證。

呢度菜式部份比較西方化,要位上形式用餐,感覺都比較高級。
花雕蒸蟹鉗
足足有一對大肉蟹既蟹鉗

份量超班,蟹肉結實鮮甜

花雕上湯清甜帶酒香,平易近人

原隻大蝦取代蝦膠制成既蝦多士

蝦肉爽脆鮮味,配上黑白芝蔴既香氣

鵝肝味道唔太突出,食落有輕微鵝肝既甘香

另外蝦頭亦無浪費,炸蝦頭配上蝦頭膏既甘香,回味無窮。
羊肚菌燉湯
羊肚菌氣味香濃,配上螺頭肉碼等材料

燉湯鮮味無比,渴罷滿口清香。
五味炸子雞

雞炸得皮脆肉嫩,肉汁四溢

呢度既招牌菜之一,特式在於五味

配上五種不同調味品,有別於一般甜豉油淮鹽之類

由上至下依之序係

洛神花醬,藍苺醬,南乳醬,綠茶鹽,檸檬汁

藍苺則同洛神花類似,但較為果味香濃

至於檸檬汁,相信好唔食熱氣野既朋友會適合啲
搖柱扒豆苗

中國人食飯,總要點一個菜吧

豆苗鮮嫩,搖柱絲亦係上品,色澤金黃,香味濃。
禮賓傅炒飯

又係招牌菜之一

配料有飽魚,龍蝦,魚肉

單係數配料已經無得輸

炒飯係比較濕身既類型,但都係炒得粒粒分明,功架十足。

整體質素都好高,當然價錢亦高

但一分錢一分貨係好合理既事吧,個人覺得其實值得。
  • 五味炸子雞
2017-02-20 1196 浏览
有朋自遠方來歸來,平時食慣西餐,一返嚟香港梗係要食返中餐啦。呢間禮賓傅,之前幫老細book過一次位,佢話好好食,今次就豪一豪佢,輪到我來食啦。羊城鴿鬆將乳鴿肉切碎再混合埋啲菇啊肉碎啊等等一齊去炒,放佢喺生菜上面,賣相一流。見到個塊生菜嗎?條邊仲要係修剪過嘅,心意可嘉。而且炒肉碎配埋生菜一齊食,口感清新,唔會覺得油膩。鵝肝蝦多士多士脆卜卜,上面配有鵝肝同埋蝦,夠哂豐富。平時食多士最怕成口油,但呢個炸得唔錯。不過鵝肝略嫌份量少左啲,唔係好食到佢嘅味道。羊肚菌燉螺頭呢個湯真係不得不讚,味道鮮甜到呢...羊肚菌味道比較濃郁一連埋豬肉一齊燉螺頭,鮮味非常,每一啖都係精華。西蘭花炒帶子呢件帶子不得了,大大粒不特止,仲要外皮煎到夠晒脆,但裏面keep住嫩滑。入口嗰種外脆內軟嘅感覺的確令人驚喜。香港炒飯個炒飯睇落平平無奇,但食落粒粒分明,而且好乾身唔油膩。加啲蔥呀、肉粒呀一齊炒,用料普通但係味道一啲都普通。合桃糊望落個樣杰撻撻,啱晒我心水,食落唔會粉,而且合桃味好香,做飯後甜品一流。呢餐飯絕對滿足到朋友仔嘅思鄉之情,喺香港食完咁靚嘅中餐,返到去都唔知食咩好lu。
西蘭花炒帶子
合桃糊

2017-02-16
2017-02-19 994 浏览
「禮賓傅」的總廚曾於「禮賓府」掌廚逾十載,招待不少外國貴賓。今日要與海外回港的朋友吃飯,自然也想起這間餐廳。餐廳內的裝修華麗,氣派不凡餐具亦相當精緻羊城鴿鬆:這是順德名菜之一。鴿鬆切成小粒炒香,配上生菜包住吃,再加少少甜醬,層次感豐富,口感爽脆。值得一讚的是生菜修剪成貝殼形,盡顯心思!鵝肝蝦多士:原隻大蝦釀入鵝肝,大蝦爽口彈牙,中間滲出鵝肝香。而且油炸功夫出色,鬆脆而不油膩,再加上黑白芝麻和調味粉作點綴,好味!大白鱔鹹酸菜燉老雞:這碗湯有點潮州風味。胡椒味特出,湯底清甜暖胃。松露蘆筍炒帶子:松露與帶子是最佳的配搭。帶子煎得剛好,肉質嫩滑,滲出淡淡的松露香。金華玉樹雞:菜式名字頗有詩意。「金華」是指金華火腿,「玉樹」是指香菇。雞塊、金華火腿片、香菇片梅花間竹擺放,再淋上醬汁。金華火腿和香菇的精華滲入雞肉,味道充滿層次感,是出色的配搭。香港炒飯:欖菜的香味突出,飯粒分明。合桃露:應該是用新鮮合桃磨成,合桃味濃郁,入口細滑,為是日晚餐畫上完美的句號。
餐廳內的裝修華麗,氣派不凡
餐具亦相當精緻
羊城鴿鬆:
鵝肝蝦多士:
大白鱔鹹酸菜燉老雞:
這碗湯有點潮州風味。胡椒味特出,湯底清甜暖胃。
松露蘆筍炒帶子:
金華玉樹雞:
菜式名字頗有詩意。「金華」是指金華火腿,「玉樹」是指香菇。

香港炒飯:
欖菜的香味突出,飯粒分明。
合桃露:

2017-02-19 741 浏览
第一次聽"禮賓傅"這個名字是從報章上看到的, 老闆是禮賓府內的前主廚. 最近由友人口中得知, 原來是有套餐供應的, 於是便與家人一同前去見識一下達官貴人的飲食享受.餐廳環境典雅高貴, 完全是高級西餐廳的格局, 跟平常中式餐廳的裝潢大相逕庭.打開餐牌, 便見到主廚的介紹...餐牌分散點和套餐, 既是招待元首級的, 食物也見豪華, 山珍海味當然不缺, 懷舊菜式也不少. 眼見其他食客, 多數都是點套餐的, 我等懶人自然都是點套餐吃!羊城鴿鬆打頭陣的便是這道順德懷舊菜, 對上一次吃這道菜, 就是在鳳城. 一碟兩件的鴿鬆, 以生菜來盛載, 吃時生菜連同鴿鬆同吃. 鴿鬆味道濃郁, 略為油膩, 不過生菜爽脆的口感, 略為中和了鴿鬆的油膩.鵝肝蝦多士以原隻大蝦放在多士上, 灑上黑白芝麻粒, 賣相很好. 多士炸得鬆脆, 不過卻有點太乾身; 大蝦爽口彈牙, 不過鵝肝只有一小粒, 甘香味道不足. 如果將鵝肝切成薄片, 夾在多士上, 食味會更加理想.大白鱔咸酸菜燉老雞白鱔通常都是吃蒸的或是燒的, 用來煮湯還是第一次見. 湯很熱, 有濃重的胡椒味道, 咸酸菜也夠咸, 喝下去帶辣味, 很暖胃.白鱔雖然只是薄薄一片
打開餐牌, 便見到主廚的介紹...

大白鱔咸酸菜燉老雞
白鱔通常都是吃蒸的或是燒的, 用來煮湯還是第一次見. 湯很熱, 有濃重的胡椒味道, 咸酸菜也夠咸, 喝下去帶辣味, 很暖胃.白鱔雖然只是薄薄一片, 但入口也很彈牙.
松露露筍炒帶子
以松露醬炒露筍, 帶子和紅椒, 香味尚算不俗. 露筍和紅椒也見鮮嫩, 沒有一絲渣滓. 帶子既大粒又厚身, 炒至半熟, 吃起來有微軟的口感, 鮮味一般.
金華玉樹雞
又一懷舊菜式, 以去骨雞件夾著冬菇和少許金華火腿同蒸, 再淋上芡汁. 雞皮不肥, 雞肉帶金華火腿的鹹香味, 不過只見金華, 玉樹卻不見踪影, 略有不足.
梅菜蒸菜心
梅菜蒸魚吃得多, 但用來蒸菜心卻未上過! 菜心色澤翠綠, 味道清甜, 蒸得不會過火.
香港炒飯
小小一碗的炒飯很精緻, 內有叉燒、欖菜及蛋等材料, 飯粒炒得夠乾身, 但食味較鹹, 淡味一點的話, 更能迎合現化的飲食文化.
是日甜品
當晚甜品是合桃露, 磨得幼滑, 不過偏稀身. 個人偏愛較杰身的糖水, 油麻地佳佳的合桃糊最合口胃.
餐廳的座位不多, 所以侍應都能周全地招呼客人. 餐廳的消費也相對偏高, 不過要體驗一下元首級的氣派, 還是要來試試的.
2017-02-14 1180 浏览
老友記快將結束王老五生涯,上週五晚就與未婚妻攜手相約XO仔同honey出黎食飯派貼。小肥收工時間比較穩定,地點就由老友揀喺其公司附近o既「禮賓傅」,餐店以禮賓起名,當真夠哂應景。與家人喺中環用膳大多都係喺會所入面,唔講真係唔知新世界大廈通往停車場入口嗰邊原來一幢食廈,當中喺五樓o既「禮賓傅」裝潢仲要咁華麗。天花上o既吊燈配上餐桌上白色o既餐具枱布,高雅得黎感覺好洋化。散枱上簡單以的骰o既指南針作擺設,彷彿正寓意著餐店歡迎來自世界各地之禮賓食客,有意思得很。埋位點好茶水後,靚女姐姐即告知菜式已預先訂好哂。原來老王請客主要目的係希望二人能於婚宴上充當司儀一職,講真能夠為兄弟做少少事已感榮幸,要佢破費真係有的過意唔去。羊城鴿鬆($138):每道菜都係預先分好續位上,禮賓式享受果然豪華。第一道鴿鬆每人有兩大件,大方又得體。連同墊底o既生菜包住鴿鬆黎食,口感爽脆濕潤,帶甜o既味道濃而不膩。鵝肝蝦多士($88/位):第二道鵝肝蝦多士換配刀叉食用。呈圓形o既蝦多士面凸出原隻大蝦,炸蝦頭則用作為伴碟,睇頭十足,亦證明真材實料!多士鬆化乾脆,蝦隻爽口彈牙,中間混入鵝肝煮製,令菜式更鮮香潤口,實有畫龍點睛
。第一道鴿鬆每人有兩大件,大方又得體。
羊城鴿鬆
鵝肝蝦多士($88/位):第二道鵝肝蝦多士換配刀叉食用。
鵝肝蝦多士
呈圓形o既蝦多士面凸出原隻大蝦炸蝦頭則用作為伴碟,睇頭十足,亦證明真材實料!
鵝肝蝦多士
多士鬆化乾脆,蝦隻爽口彈牙,中間混入鵝肝煮製,令菜式更鮮香潤口,實有畫龍點睛之效
鵝肝蝦多士
羊肚菌燉螺頭($238/位):燉湯清澈透光,鮮濃而不俗,羊肚菌腍中帶脆,極之暖胃。
羊肚菌燉螺頭
金華玉樹雞($318/半隻;$598/一隻):已去骨o既雞肉幼嫩潤澤,連層雞皮都軟滑過人,四個人食半隻份量啱啱好。
金華玉樹雞
梅菜蒸菜心:Honey當知悉老王未有叫菜食,見隔離枱碟梅菜蒸菜心賣相唔錯,所以就要求主人家追加
。翠綠色o既菜心清脆惹味,食落一滴油都唔覺有,感覺好健康!
梅菜蒸菜心
香港炒飯($198):香港炒飯以大澳蝦干、叉燒欖菜咸蛋炒製,濃味得黎一啲都唔溜
,不過如果可以炒得乾身少少應更完美。
香港炒飯
「禮賓傅」環境高尚雅致,睇得出店子對飲食禮儀都好講究,師傅煮理o既菜式有傳統代表,亦有獨創組合,均精美可口,每節評分原本可以取得好高分,無奈當日洗手間於缺水o既情況下未有作出衛生o既應對
,故小弟不得不扣下環境、服務及衛生分以示警惕。在此再次感激老友誠邀XO仔同情人當其婚禮中司儀一角,兩口子會竭盡所能擔此重任,務求做到最好
2017-02-10
2017-02-13 471 浏览
禮賓傅的名字帶點神祕而高級,聽朋友說中菜水準也很高,便和家人決定一試。餐廳每星期會更換一次Tasting menu, 保持新鮮感,亦確保使用時令食材,這做法先是給我們留下個好印象。今次共有8道菜。羊城鴿鬆首次嘗試鴿鬆,乳鴿鬆肉細軟,亦多了點甜味,加上生菜爽脆,食起來很配合。師傅更配了甜醬,和鴿肉一同食用,別有一番風味。鵝肝蝦多士蝦多士賣相立體,除了𥚃面的蝦膠,炸多士上也有蝦身,多士可以炸到香、鬆、脆,而中間更有邪惡的鵝肝,鵝肝軟滑,而肝香味更是突出。大白鱔咸酸菜燉老雞一人一壺的燉湯很足料,而且湯夠熱。湯很鮮甜,同時有咸酸菜的酸甜味和胡椒的香味,令我們愈飲愈暖胃。而白鱔也很彈牙,不會煲過焾,味道不錯。松露露筍炒帶子帶子很大粒,也很厚身,加上炒至半生熟,令到帶子微微軟身,很鮮甜。沒想到連配菜如紅椒和西蘭花也不錯,松露的香氣令蔬菜更香和鮮甜,很惹味。金華玉樹雞這是當晚最喜歡的一道菜,蒸雞賣相很高貴用心,雞肉之間夾住金華火腿和冬菇片,一層一層平滑地鋪排。蒸雞十分滑,而且有火腿冬菇鮮味,令雞的鮮味也突顯。最細心是雞肉竟然全部去骨!食用時的確十分方便,也很便利我平時商業飯局,師傅果然用心。梅菜蒸菜
今次共有8道菜。

羊城鴿鬆
師傅更配了甜醬,和鴿肉一同食用,別有一番風味。

鵝肝蝦多士
蝦多士賣相立體,除了𥚃面的蝦膠,炸多士上也有蝦身,

大白鱔咸酸菜燉老雞
一人一壺的燉湯很足料,而且湯夠熱。

金華玉樹雞
這是當晚最喜歡的一道菜,蒸雞賣相很高貴用心,
雞肉之間夾住金華火腿和冬菇片,一層一層平滑地鋪排。
蒸雞十分滑,而且有火腿冬菇鮮味,令雞的鮮味也突顯。

梅菜蒸菜心
菜心蒸得仍然翠綠,面頭鋪滿梅菜和薑絲,令菜心清甜得來,有微微咸菜味,很有家常小菜的風味,
不禁令我想起日常梅菜蒸魚的風味。

香港炒飯
能夠有勇氣稱為「香港炒飯」,想必是不簡單。
炒飯炒的乾爽,帶有叉燒、蝦乾、菜粒等的香味,亦有重點咸蛋黃攪拌成細粒粉末,令整個炒飯帶出咸香味。

甜品
是日甜品以燉壺盛上,原來是合桃露!
合桃露很真材實料,合桃磨粉磨香,再加上鮮百合的爽脆清甜,不過合桃露要時再少甜便更好了。

餐廳食材選擇和表達也很用心,而且調味溫度剛剛好,的確很適合一班愛中菜的人呀。
2017-02-12 590 浏览
近期其中一頓最滿意的晚飯,是在這間自己曾經到訪,但太太沒有去過的「禮賓傅」吃的一頓晚餐。這次到訪,「禮賓傅」風采依然,仍是那麼高雅迷人,甚有中國風的門面裝潢,充滿殖民地色彩的室內設計,桌上小巧而有特色的小擺設,彷如禮帽般的燈罩,還有那些繞樑三日,靜婷、吳鶯音等昔日歌后的經典金曲,都讓人彷彿回到過去一般。可惜,這「禮賓傅」雖然雖然光芒耀眼,真正的「禮賓府」卻已光華暗淡,今不如昔了。 說回正題,這夜兩夫妻吃的,是「禮賓傅」推出的 Tasting Menu($680/位),包括九道美味菜式,十分豐富。「迷你鮑魚多士」的多士脆卜卜的,甚為香口,鮑魚雖然只是迷你版,口感與味道都能讓人滿意,「燕窩釀雞翼」夠熱燙,雞皮香脆,雞肉亦夠味道,但燕窩味道偏淡,與雞翼反而不太夾,要是捨貴氣的燕窩而取香軟的糯米飯,效果應會更佳。 「羊肚菌燉螺頭」湯味清甜而帶菇菌香,讓愛喝滋潤靚湯的我把整碗燉湯全部喝光才肯罷休。「鮮蟹肉大良炒鮮奶」是加入了新鮮蟹肉的名貴版順德名菜。師傅功力深厚,把鮮奶炒得嫩滑無比,又夠味道,絲絲蟹肉與脆口崧仁,更為這美味菜式錦上添花。「紅燒花膠」的花膠腍滑可口,蠔油獻汁亦能恰如其份地把

紅燒花膠」的花膠腍滑可口,蠔油獻汁亦能恰如其份地把花膠的味道提升,使它成為人見人愛的美食。
南瓜燴安格斯牛腩」是整頓晚飯中我最喜歡的菜式。安格斯牛腩軟腍鬆化,肥瘦比例適中,讓我吃得津津有味,配角的南瓜雖還可再腍些,仍然好吃。
吃過精彩的牛腩,一道清新素菜「素千層浸芥菜膽」隨後登場。這菜式雖然用料簡單,但色澤悅目可喜,嫩綠的芥菜膽,土黃色的腐皮千層,配以紅彤的杞子,索了高湯的味道,份外動人。

冠以禮賓傅名字的「禮賓傅炒飯」材料豐富,味道濃郁,小巧的鮑魚件更為這招牌炒飯增添貴氣。
最後的甜品鮮百合合桃露」味道適中,不會過甜,讓已吃得甚飽的我可以鼓起餘勇,把整碗合桃露喝光才捧腹歸家。
  • 南瓜燴安格斯牛腩
  • 鮮蟹肉大良炒鮮奶
  • 羊肚菌燉螺頭
  • 紅燒花膠
  • 迷你鮑魚多士
2017-02-12 251 浏览
聽到禮賓傅,自然而然會想到禮賓府。今次去到禮賓傅,令我興奮不已。感覺係遠在天邊既事情變到近在咫尺了。原來總廚曾經為國家領袖下廚,所以禮賓傅既名係有由來的~ 我地點了一個套餐,其中試到不同既菜式,係小食多滋味既概念環境都好有中國氣息,每一枱會有啲中國相關既擺設,例如我地依枱係指南針。中菜就必要飲茶先聚財既,我揀左香片。吾係濃茶,幽幽茶香,感覺飲完吾會訓吾著!羊城鴿鬆乳鴿肉碎加上菇粒,底下墊上生菜一片,平衡番味道同肉膩。考筷子功力既時候!鵝肝蝦多士原隻蝦,炸得好香酥,內裡蝦肉依然嫩口!中間有一塊鵝肝仔,更添細緻及奢華。羊肚菌燉螺頭清而不俗既湯頭,仲有多料食。螺頭蠻不錯松露露荀炒帶子厚身帶子睇到自然產生口中唾液,炒得幾惹味。帶子鮮味帶juicy,面頭勾既茨都好帶到味。金華玉樹雞雞好滑加上咸香既金華火腿,本身雞咸味吾高,所以搭配金華火腿就剛好了。梅菜蒸菜心菜心蒸得剛好,吾會淋晒,仲帶爽口。梅菜夠晒香,但咸度有點過,而兩樣食材就比較分離。如果梅菜味滲入到去菜心裡頭食到味道就更好了。香港炒飯用上大澳蝦干、叉燒、欖菜、咸蛋去炒製,一遞上已經香氣四溢。一食落口咸蛋黃味道最出,好香口。炒飯粒粒分明。甜品
聽到禮賓傅,自然而然會想到禮賓府。
羊城鴿鬆
乳鴿肉碎加上菇粒,底下墊上生菜一片,平衡番味道同肉膩。
考筷子功力既時候!
鵝肝蝦多士
原隻蝦,炸得好香酥,內裡蝦肉依然嫩口!
中間有一塊鵝肝仔,更添細緻及奢華。
羊肚菌燉螺頭
清而不俗既湯頭,仲有多料食。螺頭蠻不錯
松露露荀炒帶子

甜品 - 合桃露
睇落好濃味,稠度剛好。味道夠溫和,作結尾係順喉之選。

$580/位,食到甘多款中菜式覺得ok,當中都有驚喜!