2023-08-05 1077 浏览
✨ 秋子島 ( ू•‧̫•ू⑅)⁡周末晚上八點的鰂魚涌冷冷清清營業的食肆不太多見一間韓國餐館裏面的顧客仍不少上網查看是韓國家庭主理的口味應該幾正宗於是入去試試⁡🎀 <韓式炸醬麵>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡炸醬的豆瓣醬味幾濃郁味道不太鹹或甜有薯仔和少許肉碎麵條選用了烏冬如果是Q彈的麵條會更好⁡🎀 <韓式炸雞>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡炸雞外皮炸粉薄及酥脆裡面肉質一般不夠鮮嫩醬油味不太多味道平平無奇與韓國食到的韓式炸雞有點落差⁡🎀 <牛肉大醬湯>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡大醬湯味道微辣調味幾好整體味道不俗有牛肉條 翠肉瓜 冬菇 洋蔥惟配料份量不多但配飯幾好吃⁡整體評分:😋 味道: 6.5/10💰價錢: 兩人人均約$200*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 秋子島 📍鰂魚涌海光街4號地下D3號舖📞(852)5661 5823⁡ ⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨ 秋子島 ( ू•‧̫•ू⑅)

周末晚上八點的鰂魚涌冷冷清清

💖 秋子島
📍鰂魚涌海光街4號地下D3號舖
📞(852)5661 5823

2023-05-07 990 浏览
公司附近有一間小店,係真韓國人開嘅餐廳🤭我平時都經常嚟食,因為韓國餐選擇唔多、而且都幾好食😋Lunch menu人均消費$80,價錢唔算好便宜,但勝在真韓國菜。我平時食開豆腐海鮮辣湯配飯,個人覺得都幾辣的🤣但好多料所以食得滿足👍🏻另外今次就叫左泡菜湯,唔太辣主要酸甜,配飯一流🤤環境方面,小店室內極細,好少枱,都比較逼啦。以前無咁多人排隊,近排多人翻,所以都要等待😵‍💫

豆腐海鮮辣湯配麵
泡菜湯配飯
2023-05-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2023-03-13 751 浏览
喺鰂魚涌工作左幾年,都冇發現有間韓國人開嘅餐廳🥹🥹次次行過都冇入去食,今次突然好想食韓國嘢就諗起呢間🍜牛肉拉麵上枱見到即食麵好似hea hea 地😆😆原來個麵質好好食,彈牙又掛湯,個湯唔似即食牛骨湯,似係自己煲嘅,好濃有牛味,牛肉係牛𦟌咁,一片片好淋,呢個麵係驚喜嘅,食完想再食🥘泡菜海鮮湯好啱我食嘅海鮮湯,微辣,海鮮都多款,又有瓜,蘿蔔,配白飯一流

🍜牛肉拉麵

🥘泡菜海鮮湯

2023-01-16 744 浏览
•餐廳坐位比較少,無訂位。1230食晏時間好多人,與同區其他餐廳午市一樣,早少少1215前開餐,會易啲揾位。呢間餐廳太旺,好多時需要搭枱。•韓國人煮韓國菜👍餐前三小碟前菜(泡菜/黑豆/另一款不同前菜),分量雖少,但好味醒胃。通常叫泡菜海鮮豆腐湯配飯,湯汁香濃帶味鮮,配料有雞蛋/魷魚圈/蜆/豆腐粒/泡菜,加入白飯到湯裡頭伴食,豐富好味。另外,呢間餐廳的辛辣麵配飯卷亦好好味,加蛋只加$5。•服務態度親切有禮👍
•餐廳坐位比較少,無訂位。

•韓國人煮韓國菜👍

•服務態度親切有禮👍
泡菜海鮮豆腐湯飯
2023-01-05
泡菜海鮮豆腐湯飯
2022-10-15 902 浏览
早兩年無意中發現嘅韓國菜,所有小菜都係由韓國人店主親自煮,環境雖然唔大但係選擇嘅種類都幾多,我最鍾意食佢嘅泡菜湯同海鮮豆腐湯,因為疫情冇得✈️韓國,唯有去阿豬媽舖頭頂頂癮先😂😂😆佢地嘅炸雞都好好食架🤪🤪不過好大份,三個人食都覺得有啲多🥲

佢地嘅炸雞都好好食架🤪🤪不過好大份,三個人食都覺得有啲多🥲
  • 海鮮豆腐湯
  • 泡菜湯
  • 炸雞啤酒
2022-08-12 888 浏览
This is a decent place indeed - perhaps not the best Korean dish in HK but we should take into account its reasonable price - HKD 80! I visited this place in a rainy day to have a warm Korean dish. I have a colleague who always order Tofu soup her almost every day so as a Korean I was curious if it is actually good. I tried cold noodle (냉면) and Kimchi soup (김치찌개) here before, but these were not that good. Beef topped over rice (불고기비빔밥) was decent - but please note that it tasted rather like a m

I tried cold noodle (냉면) and Kimchi soup (김치찌개) here before, but these were not that good. Beef topped over rice (불고기비빔밥) was decent - but please note that it tasted rather like a mom's dish than a dish cooked by a professional.

But this tofu soup (순두부찌개) 😋👍 unlike other dishes, was very good! I think this is almost the same with what you would have in a common (not expensive) restaurant in Seoul - or perhaps a bit better than some of them!
The place is quite clean and I can see their side dishes (반찬) are also neatly provided.
  • Tofu  Soup
2022-08-10 551 浏览
在鰂魚涌甲區寫字樓區… 吃一頓午餐要多少呢?約HK$80。秋子島位於海光街一個毫不起眼的樓梯底;店外店內沒有奢華裝潢,店裡有 真Oppa 在烹調,偶然還會遇到他兒子在店內幫幫忙。大醬湯有點像日式麵豉湯配菜可以隨意配搭,味道濃或淡就要看大廚或自己要求我覺得剛好,不會太咸。這個是海鮮蜆肉大醬湯(飯)有一隻蝦及兩個大蜆;我反而喜愛它的配菜:冬菇 洋蔥 翠玉瓜入味得來又不會煮得過淋/軟鰂魚涌尤其海光街一帶都是以外賣為主堂食又 不 限 時 吃的…真的不多了

在鰂魚涌甲區寫字樓區…
吃一頓午餐要多少呢?
約HK$80。

秋子島位於海光街一個毫不起眼的樓梯底;
店外店內沒有奢華裝潢,
店裡有 真Oppa 在烹調,
偶然還會遇到他兒子在店內幫幫忙。

大醬湯有點像日式麵豉湯
配菜可以隨意配搭,
味道濃或淡就要看大廚或自己要求
我覺得剛好,不會太咸。

這個是海鮮蜆肉大醬湯(飯)
有一隻蝦及兩個大蜆;
我反而喜愛它的配菜:
冬菇 洋蔥 翠玉瓜
入味得來又不會煮得過淋/軟

鰂魚涌尤其海光街一帶
都是以外賣為主
堂食又 不 限 時 吃的…
真的不多了
2022-06-14 713 浏览
大概是下午三點左右叫了他們的豬肉韓式拌飯外賣舖頭細間唔顯眼 個人會比較建議外賣拎走舒服啲老闆娘係韓國人 廣東話就唔係識太多啦但係都好有禮貌👍🏼 雖然個飯返到去又有少少加返熱😭但係都好食煎蛋仲係流心 小菜調味足夠 但係豬肉就可以俾多少少啦🤣有嗰種韓國家庭簡簡單單的滋味!支持小店 會再去食~

大概是下午三點左右叫了他們的豬肉韓式拌飯外賣
舖頭細間唔顯眼 個人會比較建議外賣拎走舒服啲
老闆娘係韓國人 廣東話就唔係識太多啦
但係都好有禮貌👍🏼
雖然個飯返到去又有少少加返熱😭但係都好食
煎蛋仲係流心 小菜調味足夠 但係豬肉就可以俾多少少啦🤣
有嗰種韓國家庭簡簡單單的滋味!
支持小店 會再去食~
2022-06-14
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2021-12-23 1187 浏览
今日早放飯,去咗食韓國菜。第一次嚟呢間食lunch,睇餐牌選擇不多,人均消費要80蚊,價錢偏貴。午餐方面,揀咗(正常辣度)豆腐海鮮辣湯配飯,店員送上黑豆茶(微暖)同配菜,有三款份量極少既配菜,分別係黑豆、泡菜及豆。豆腐湯唔太辣,湯內只有一隻蝦,三隻蜆,大量豆腐翠肉瓜,仲有一隻蛋,豆腐湯既食材份量比韓味屋少好多,但味道較韓味屋好味,食物味道比較近似韓國人開既舖,但店舖室內極細,好少枱,今次坐近通道附近,店員响背後不斷穿梭,已經被佢撞咗好多次。整體嚟講食物算好味,但最好少人既時候嚟,lunch實在太迫太多人。

,但味道較韓味屋好味

配菜
2021-12-23
2021-11-16 846 浏览
今晚想食啲少少辣嘅嘢,於是我就諗住過嚟試吓!見呢間舖頭都係呢條街,有一段時間依然屹立不倒,相信食物質素各方面都應該唔錯!一入到去舖頭入面,就聽到樓面同廚房嘅人都係韓國人,佢哋都係用韓文溝通,所以我心諗一定係正宗韓國菜😚!我哋叫咗兩個Set,一個係辣豆腐海鮮湯配飯,另一個係飯卷配炒粉絲!我覺得八豆腐湯味道都唔錯,而且亦唔係太辣,不過可能海鮮嘅關係感覺有少少腥!炒粉絲我覺得味道偏淡,唔係太夠味,所以感覺一般般!舖頭入面唔係太大,位亦唔太多,好多人都可能選擇外賣,但食物種類唔太多,但所有食物都係韓國人主理,感覺比較正宗,如果未試過嘅都不妨一試,而且價錢亦唔算貴!😉
2021-11-13
2021-08-30 826 浏览
平時會去北角方向食午餐多,今日就轉去太古方向食午餐,發現呢間好耐無食嘅韓式,唔諗即食。店子小小,走平實路線,由於同一條街有另一間韓國嘢,比較下呢間就貴少少。牛肉拌飯 $75有芽菜、菠菜、青瓜、紅蘿蔔、牛肉等等,加一圈辣醬拌勻食,唔同配料夠哂營養。韓式壽司 + 雜菜粉絲 $75間唔中都會想食韓式壽司,有青瓜、蛋同紅蘿蔔,最重要夠麻油味;炒粉絲唔會太腍身,兩樣加埋大食嘅朋友可能唔夠飽,哈哈。蘿蔔湯、小菜一坐下就每人一set。

牛肉拌飯

牛肉拌飯 $75

韓式壽司 + 雜菜粉絲
韓式壽司 + 雜菜粉絲

韓式壽司 + 雜菜粉絲 $75

蘿蔔湯、小菜
一坐下就每人一set。
2021-06-05 1162 浏览
這家韓國餐廳給我有在家吃飯的感覺,沒有太多的MSG, 菜式平凡但都好吃呢😝老闆是韓國夫婦,有時還會踫到他倆的兒子在店內幫忙。我最喜歡這裡的辣味炸雞,很脆、不太辣(有需要可要求加辣)、帶點酸甜🥰,還有泡菜煎餅、牛肋骨湯配飯、老闆娘親自調配的人參雞湯、美味的大酱牛肉湯,其實我每道菜都嘗過,就是很想推介給大家,因為很少有像這家店般,堅持大部份用料採用韓國貨,而且每道菜都由「呀朱媽」現煮,吃得出這家人的誠意,所以當客满的時候,可能要體諒一吓「呀朱媽」吧🤗
2021-05-29
  • 辣炒猪肉飯
  • 韓式伴飯
  • 人參雞湯
  • 牛肋骨湯
  • 泡菜煎餅
  • 韓式辣炸雞
2021-05-22 806 浏览
支持小店是常識吧,好耐冇食過韓國野睇完文佐森即刻搵間韓小店黎支持下。讚下先:- 真係韓國人老闆,有禮貌,會用心講解- 感覺到家庭式經營的溫暖講返野食: 1. 前菜份量偏少,其實少冇問題但建議用隻細size 的前菜碟味道不過不失2. 壽司捲真心冇心同係韓國食的compare 但佢真係好幼捲同唔夠熱味道少左韓國的麻油味,但唔係唔好食。3. 炒粉絲都係同上面一樣,唔夠麻油味,你知啦係韓國食野啲麻油好似唔洗錢咁好濃好濃架嘛同上面一樣唔係唔好食。(係大碟啲的,比我食左兩啖先記得影)4. 牛肋骨湯面唔知咁形容係好定唔好,似係上海湯面加牛肋骨的感覺。牛肋骨係鬆軟有味的湯就真係上海高湯個種

讚下先:
- 真係韓國人老闆,有禮貌,會用心講解
- 感覺到家庭式經營的溫暖

講返野食:
1. 前菜
份量偏少,其實少冇問題但建議用隻細size 的前菜碟
味道不過不失

2. 壽司
真心冇心同係韓國食的compare 但佢真係好幼捲同唔夠熱
味道少左韓國的麻油味,
但唔係唔好食。

3. 炒粉絲
同上面一樣唔係唔好食。
(係大碟啲的,比我食左兩啖先記得影)

4. 牛肋骨湯面
唔知咁形容係好定唔好,似係上海湯面加牛肋骨的感覺。
牛肋骨係鬆軟有味的
湯就真係上海高湯個種

2021-02-16 1157 浏览
呢日約左去剪頭髮, 但未夠鐘就決定去食個LATE LUNCH 先。行過海光街見到一間韓式食店, 一於試下。店舖細細, 好明顯係家庭式經營, 老闆都係韓國人, 好在佢地餐牌圖文並茂, 仲可以用英文溝通, 順利點餐。我叫左一個 LUNCH SET A , 紫菜飯卷 + 雜菜炒粉絲。點餐後OPPA 先送上一碗熱湯, 同3小碟前菜, 個人覺得最好食係黑豆。紫菜飯卷係我既至愛, 每次見到都必定會叫。 雖然材料簡單但好好味, 係家常既韓式味道。韓式炒粉絲炒得夠乾身又足料, 唔會太油膩, 仲有芝麻油既香味, 但如果份量再多返少少更好。

行過海光街見到一間韓式食店, 一於試下。

2020-07-06 1472 浏览
做完運動經過,突然之間好想食韓國嘢,就入去試吓。呢間餐廳原來係韓國人開嘅,叫咗泡菜豆腐湯同水冷麵,兩樣都非常正宗,好似響首爾食咁。最唔可以錯過佢嘅炸雞,簡直令我將減肥拋諸腦後。一定會再嚟食。呢間小店得大概七張枱左右,如果下午嚟應該會好爆。我哋今晚係大概差唔多九點先至入座,所以人好少。雖然店員係唔識講廣東話,只係識講韓文同少量英語,但係態度都非常友善,好明顯係家庭式經營,最後買單兩百幾蚊,又唔使收加一,非常開心。
2020-07-06