2024-12-04 809 浏览
今日同朋友慶祝生日,來到灣仔呢間好有名氣嘅秋田鐵板燒食正野,呢度出名食材高質全部日本新鮮直送,鐵板燒師傅經驗豐富,刀工純熟,仲有驚喜環節師父即場用蛋汁在鐵板畫上祝福,成餐飯好似睇表演一路睇住師傅煎煮同擺盤,真係一餐賞心悅目嘅生日飯鵝肝茶碗蒸頭盤雞蛋好滑溜,配埋肥嫩的鵝肝,滿滿的油脂感好味!鮮活時令龍蝦 活伊勢海老師傅起我哋面前表演生劏龍蝦,兩三下手勢用鐵板刀輕鬆切開折肉,手勢好純熟專業,再加入咗牛油同埋龍蝦頭嘅精華做湯汁去燒,龍蝦肉入口爽滑彈牙,好新鮮好好食!原隻鮮活南非鮑魚半隻手掌咁大嘅鮑魚肉質厚實彈牙,細嫩無渣,配埋忌廉汁菠菜一齊食,好正!時令海鮮北海道元貝來自北海道嘅元貝,貝肉肉質厚實柔軟,鮮甜爽滑,讚!香煎頂級鵝肝 師傅用牛油煎香鵝肝和多士,再喺上面加上菠蘿同魚子醬,淨係賣相都一百分,鵝肝勁大塊勁厚,入口即化,係幸福的味道!鹿兒島霜降和牛薄燒卷雙槓和牛包住香蔥同埋蒜片一齊炒,淡淡油脂香,和牛入口即溶,混入香蔥可以減低油膩感,好夾好好食!鹿兒島霜降和牛厚燒 以厚切形態喺鐵板上燒至微微焦香,入口好Juicy,肉質好柔嫩,必食推介秋田炒飯係佢哋自己創作嘅朝牌菜秋田炒飯,一路睇師傅表演

鵝肝茶碗蒸
頭盤雞蛋好滑溜,配埋肥嫩的鵝肝,滿滿的油脂感好味!

鮮活時令龍蝦 活伊勢海老

時令海鮮北海道元貝
來自北海道嘅元貝,貝肉肉質厚實柔軟,鮮甜爽滑,讚!

秋田炒飯
係佢哋自己創作嘅朝牌菜秋田炒飯,一路睇師傅表演佢嘅鐵板燒刀工,簡單嘅食材作為完結啱啱好

伊勢海老 龍蝦清湯
師傅將龍蝦頭熬煮成湯,不加味精,淡淡嘅龍蝦香味好清甜,也有助解膩

紅豆銅鑼燒
師父即場整銅鑼燒再煎香,熱辣辣的紅豆在口中慢慢溶化,新鮮即整特別正
2024-12-01
  • 鵝肝
  • 鮑魚
  • 活伊勢龍蝦
2024-11-02 1179 浏览
鐵板燒永遠都不會厭,由其灣仔這間廚師發辦的鐵板燒,材料新鮮有保證,每逢慶生都會選擇👍🏼秋田鐵板燒套餐 $888/位🥗季節沙律口感爽脆的水晶海藻很有咬口,配上酸甜的沙律汁和沙律菜,很開胃。🥚魚子鵝肝蒸蛋熱辣辣的香滑蒸蛋,上面有鹹香的魚子及鵝肝,兩者浸出的油香,很好的組合👍🏼🦞鮮活時令龍蝦師傅先將生猛的龍蝦給我們觀看,之後重頭戲就到了❗️火喉十足🔥但一點都不會過火位!肉質仍能保持鮮甜彈牙,醬汁則用回龍蝦膏去調製,保留了食材的原汁原味。🐚原隻鮮活南非鮑魚又是一道生猛菜式🌊鮑魚肉質厚身,口感彈牙,配上味道濃郁的海苔忌廉汁,突出鮑魚的鮮味。🦪燒帶子帶子外面燒得微微焦香,咬下去鮮味十足🤩帶子肉汁也滴出來,面有柚子胡椒令鮮味加強,再包裹着紫菜,多重口感。🦢香煎頂級鵝肝鵝肝煎得外脆內嫩,入口輕輕一咬肥美的油脂已經充滿整個口腔,再配上酸甜的黑醋醬和法包,減低了油膩感。🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷霜降和牛油脂分布均勻,口感軟嫩,薄入面包裹住炸蒜同香蔥,令味道更香、更惹味。🥩鹿兒島霜降和牛厚燒想不到厚燒和牛比薄口感同油脂更加豐富,牛本身已很有牛味,再點上少許鹽及wasabi 有錦上添花之用。🍚秋田炒飯炒飯炒得夠乾身

秋田鐵板燒套餐 $888/位

🦢香煎頂級鵝肝

🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷

🥩鹿兒島霜降和牛厚燒

🍚秋田炒飯

炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,香氣撲鼻,加入左大量蔬菜及櫻花蝦,令口感更豐富

🥗炒野菜

炒野菜選用當季時令蔬菜,只用了蒜清炒後蔬菜爽脆口感又惹味!

🥣龍蝦清湯

龍蝦清湯鮮味清澈,入口有淡淡龍蝦既清香,一解油膩。

🥠精選甜品

銅鑼燒外皮鬆軟,紅豆餡香甜,份量剛剛好,很滿足的一餐☺️
2024-10-22 1117 浏览
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間樓上日式鐵板燒餐廳食 Teppanyaki 晚餐🤣坐低首先一人嚟一支 San Pellegrino 礦泉水,呢個係我喜歡嘅牌子,有超悠久嘅歷史,味道 subtle 😋鮮活時令龍蝦🦞:龍蝦肉🦞結實夠鮮甜,仲加咗幾 creamy 嘅牛油醬汁 😋;下邊仲有一片脆脆哋嘅多士可以一齊食😋魚籽鵝肝蒸蛋 :蒸得夠晒滑,蒸完之後加上少少魚子醬喺上邊,靚啲啲又好味啲啲🤣季節沙律:簡簡單單😁原隻鮮活南非鮑魚:鮑魚味道鮮美肉質幾爽滑,用忌廉同海帶煮咗個汁,令味道更添層次😋帆立貝:夠大隻,肉質軟熟,用牛油煮,好香👍;上邊又放咗啲魚子同埋啲啲金箔🤩香煎頂級肝:厚身,夠滑,完全冇筋,加牛油煮令香味更加濃郁,上邊亦都係放咗金箔同埋魚子🤩黑毛豬非常甘香肉質軟熟好豬味😋鹿兒島霜降和牛要咗6成熟,配有 わさび、岩鹽、鹽昆布 同埋 炸到脆卜卜嘅蒜片一齊食,感覺香口😋炒野菜:牛油炒椰菜,簡單好食😋秋田炒飯:炒到粒粒分明,最特別係廚師用雞蛋黃喺鐵板上邊寫咗幾個字:「天天快樂」🤣,炒飯仲整咗個心形❤️出嚟添🤣龍蝦清湯:清甜好飲 😋廚師即做班戟🥞,中間仲加咗 anko;另外仲配有芋頭雪糕同埋黑芝麻雪糕🍧🍦

季節沙律:簡簡單單😁

黑毛豬非常甘香肉質軟熟好豬味😋

炒野菜:牛油炒椰菜,簡單好食😋

龍蝦清湯:清甜好飲 😋

2024-10-15 1166 浏览
每次食鐵板燒必去秋田鐵板燒刺身專門店, 今次到灣仔分店,位於皇后大道東202號QRE Plaza 8樓。 店內日式風格為主, 燈光柔和, 環境舒適, 服務有禮。 秋田二人前套餐每位$888(二位起)📌,有季節沙律,魚籽鵝肝蒸蛋,鮮活時令龍蝦, 原隻鮮活南非鮑魚, 季節時令海鮮, 香煎頂級鵝肝, 鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 鹿兒島霜降和牛厚燒, 秋田炒飯, 炒野菜, 龍蝦清湯,精選甜品。飲品 ~ 麒麟生啤$60 & 白桃Shochu$38。 📍季節沙律 ~ 有蕃茄、粟米、沙律菜和海藻水晶粉, 配上芝麻醬,開胃清爽。 📍魚籽鵝肝蒸蛋 ~ 面層有魚籽作點綴,蒸蛋細嫩,配上脂香的鵝肝,幼滑滋味。 📍鮮活時令龍蝦 ~ 龍蝦肉肥美新鮮, 味道美味鮮甜。 📍原隻鮮活南非鮑魚 ~ 南非鮑魚肉質軟韌, 味道濃郁,鮮甜味突出。 📍季節時令海鮮 ~ 燒北寄貝甘甜鮮味,殼中湯汁精華味道很鮮,口感爽滑。 📍香煎頂級鵝肝 ~ 面層放上魚子醬和金萡, 賣相高貴,鵝肝厚切,口感綿密。 📍鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒 ~ 霜降和牛的肉質非常柔軟細膩,脂肪分佈細密, 牛味濃厚,肉汁豐富。 📍秋田炒飯 ~ 炒飯

秋田套餐$888位

秋田套餐$888

魚籽鵝肝蒸蛋

📍鮮活時令龍蝦 ~ 龍蝦肉肥美新鮮, 味道美味鮮甜。

季節時令海鮮 ~ 燒北寄貝

鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒

📍秋田炒飯 ~ 炒飯粒粒分明又乾身,配料有雞蛋、煙肉粒、櫻花蝦、香蔥和紅蘿蔔粒,非常豐富。

📍炒野菜 ~ 椰菜和菇菌味道爽甜,好美味。
秋田炒飯和炒野菜

📍龍蝦清湯 ~ 師傅會將剛才燒的龍蝦頭去煮湯,湯頭清甜有鮮味。
龍蝦清湯

📍精選甜品甜品是師傅現場即制的豆沙餅, 香滑軟綿的豆沙餅配上綠茶或士多啤梨 雪糕,味道更佳。
精選甜品

📍麒麟生啤 ~ 口感清爽滑順,醇厚麥香。

📍白桃Shochu ~ 有果香而清新,帶有少量酒味, 很適合我。

秋田鐵板燒絕對是一間性價比高的餐廳, 環境舒適,新鮮食材,優質服務,師傅們專業的現場烹調過程,是我最愛的鐵板燒店。

2024-10-14
秋田套餐$888位
秋田套餐$888
季節時令海鮮 ~ 燒北寄貝
秋田炒飯和炒野菜
  • 鹿兒島霜降和牛薄燒卷&鹿兒島霜降和牛厚燒
  • 季節時令海鮮~燒北寄貝
1K
生日最重要就是要有驚喜,今次就來到位於灣仔QRE的秋田鐵板燒刺身專門店。內裡面積寬敞,一室木系枱椅與昏黃燈光營造出懷舊感溫暖氛圍。鐵板燒吧枱猶如一個讓廚師大展身手的表演舞台,近距離見證精湛的廚藝,跟師傅直接交流。今次就選擇了秋田二人前套餐,每位$888,總共有12道菜。季節沙律沙律沾上日式芝麻醬,清新無負擔,替這場豐盛的鐵板燒揭開序幕。魚籽鵝肝蒸蛋熱騰騰的蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破,裡面還混合了黑魚籽和鵝肝,即時讓蒸蛋的鹹鮮香氣再度昇華。鮮活時令龍蝦原隻龍蝦一上枱就已是霸氣盡現,而且觸鬍仍在跳動,証明品質極之新鮮生猛。全程不時傳來鐵板燒的滋滋聲響,香氣四溢,平日在廚房先劏開斬件的龍蝦,師傅會以瀟灑純熟既手法席前拆殼起肉烹調。中間更不少得噴火表演,加上在煙霧間由生煮到熟,猶如一場色香味俱全的美食Live Show。龍蝦大隻厚肉,肉質Q彈爽嫩,伴以香濃豐腴的龍蝦膏,鮮香味即時倍增,吃時不用自己動手剝殼,方便又衛生。原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚是鮮鮑界中的皇者,鮑魚味特別濃郁且鮮味明顯,口感緊緻彈牙,點上忌廉海苔汁,入口更軟滑。季節時令海鮮大粒肥厚的北海道帶子保存鮮味,肉身光滑細緻,
內裡面積寬敞,一室木系枱椅與昏黃燈光營造出懷舊感溫暖氛圍。
今次就選擇了秋田二人前套餐,每位$888,總共有12道菜。
秋田二人前套餐
龍蝦

季節時令海鮮
大粒肥厚的北海道帶子保存鮮味,肉身光滑細緻,味甜富彈性,可以包著紫蘇葉和紫菜伴吃。
香煎頂級鵝肝
厚切鵝肝油脂豐腴,入口即化,散發濃濃的鵝油甘香,再以脆卜卜的牛油多士墊底,配合酸酸甜甜的黑醋和菠蘿,中和肉食的油膩感。
鹿兒島霜降和牛薄燒卷/鹿兒島霜降和牛厚燒
點了七成熟,火候控制得十分精準,保留著豐滿肉汁,還可自行沾點岩鹽、昆布葉和wasabi沙律醬提味。
鹿兒島霜降和牛薄燒卷
一放入口就吃得出是上乘品質的鹿兒島霜降和牛,脂肪比例油花分布均勻,肉質鬆軟富油香,肉味濃郁有層次。
秋田炒飯
接近尾聲,當然有鐵板燒少不了的炒飯,師傅發揮快手功力,使用鐵鏟將材料拌炒均勻,粒粒黃金飽滿的飯粒在師傅鐵鏟揮舞之下,活潑生動的跳躍著。
秋田炒飯
每一顆飯粒接觸到鐵板受熱並散發米香,粒粒分明,混合櫻花蝦、香蔥拌炒,炒得甚有鑊氣之餘,飯粒乾身軟糯,富有鮮味與蛋香。
秋田特式炒飯
卡通炒飯讓生日添上滿滿儀式感,師傅會用鐵鏟以蛋汁寫上祝福語句,並會用炒飯食材堆砌出可愛圖案,相當有節日氣氛,還會幫客人影相留念,服務夠貼心。
卡通炒飯
炒野菜
連續吃完幾道肉食後,是時候來一個清淡一點的炒蔬菜,炒椰菜脆嫩清爽。
龍蝦清湯
湯頭清澈,真材實料以龍蝦烹煮,更添鮮味。
精選甜品
銅鑼燒即叫即製,餅皮鬆軟綿密,中間夾著大粒甘甜的紅豆蓉。
精選甜品
雪糕可以三選一:士多啤梨,芝麻或綠茶,冰凍透心涼,尤其適合配搭鐵板燒料理。
雪糕
飲品點了柚子有氣果汁 $38和巨峰乳酸 $42,果香清甜又可消滯解膩。
巨峰乳酸
2024-10-06
雪糕
2025-01-03 50 浏览
每一道的上菜速度適中,溫度剛剛好,口感不會油膩,伴碟裝飾都比較細緻,未食已經覺得好有日式風味,而當中我覺得最出色是厚燒和薄燒牛扒,medium rare 不是每一位師父都拿捏得到,而口感入口融化,但不會油膩,伴入蒜片一齊食令到味道再升華,我以往都是光顧尖沙咀分店,今次是我去秋田五年來第一次來灣仔分店,而透過其他食客先知道原來可以指定師父,相信好快下次又可以嚟食,推薦大家可以選女師父Mandy, 是一餐食完不會有罪惡感嘅鐵板燒。
2024-12-31
除夕
  • 秋田特式炒飯
  • 脆蒜片美國牛柳粒
  • 鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒
2024-12-30 0 浏览
講到大時大節點少得食好西今次要為大家介紹既係 - 秋田鐵板燒刺身專門店秋田鐵板燒刺身專門店係位於灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓顧名思義餐廳係主打食鐵板燒為主食物個方面 今次點左個秋田2人餐 入面包左:季節沙律 魚籽鵝肝蒸蛋鮮活時令龍蝦 原隻鮮活南非鮑魚 季節時令海鮮香煎頂級鵝肝 鹿兒島箱降和牛薄燒卷 鹿兒島霜降和牛厚燒 秋田炒飯炒野菜 龍蝦清湯 精選甜品Overall係好好食同埋成個set既CP值都好高人均唔洗一千都食到飽住走個大愛個鮮活時令龍蝦佢係用左龍蝦膏去整個汁 食落個龍蝦味好香濃Location : Wan Chai
講到大時大節點少得食好西

個大愛個鮮活時令龍蝦
佢係用左龍蝦膏去整個汁 食落個龍蝦味好香濃

Location : Wan Chai
2024-12-14 136 浏览
🍽️秋田鐵板燒刺身專門店(灣仔)📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓食過尖沙咀分店,好味道要食過返尋味,為咗陪外國返嚟嘅朋友再去encore「秋田二人前套餐」,今次揀灣仔分店,每道菜都依然保持水準🍴~季節沙律 🥗有水晶海藻好特別,其他沙律菜也新鮮好爽口,唔單止健康,仲好開胃😄~魚籽鵝肝蒸蛋 🍮 蒸蛋好軟滑,入口即化,加入鵝肝同魚籽,好矜貴又好味呀😋~鮮活時令龍蝦🦞 生猛扎扎跳!龍蝦肉鮮嫩可口,滿口鮮甜,絕對係我呢個海鮮愛好者嘅最愛🥰其實師傅將龍蝦膏煮成香濃嘅醬汁,加入去龍蝦肉度炒,所以真係香噴噴❤️~原隻鮮活南非鮑魚超級新鮮,質地彈牙,伴著忌廉海苔汁一齊食,不但鮑魚鮮美,下面啲昆布都好好味😍~季節時令海鮮 精選刺身帶子,廚師煎到半熟剛剛好,加柚子汁味道一流😍,師傅的烹調時間、調味都有高的水準👍~香煎頂級鴨肝🍳 師傅好有心機慢慢煎,大大塊煎至好靚嘅金黃色😁鴨肝入口口感綿,濃郁嘅香味令我哋回味無窮🥰~鹿兒島降和牛厚燒 🥩 煎至我們要求的medium rare,牛味濃郁,肉質細膩,配搭少許Wasabi沙律醬、鹽昆布或岩鹽一齊食,頂呱呱👍~鹿兒島霜降和牛薄燒卷油脂分佈均勻,經過師傅輕輕
🍽️秋田鐵板燒刺身專門店(灣仔)
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓

~季節沙律 🥗

~魚籽鵝肝蒸蛋 🍮
蒸蛋好軟滑,入口即化,加入鵝肝同魚籽,好矜貴又好味呀😋

~鮮活時令龍蝦🦞

~原隻鮮活南非鮑魚

~季節時令海鮮

~香煎頂級鴨肝🍳

~鹿兒島降和牛厚燒 🥩

~鹿兒島霜降和牛薄燒卷
油脂分佈均勻,經過師傅輕輕一燒,再加上香蔥同蒜片,入口軟嫩,香氣四溢😋

~秋田炒飯🍚
廚師炒飯都係一種娛樂,她加了雞蛋、煙肉、香蔥、紅蘿蔔等快速炒,米飯粒粒分明,另外加入了櫻花蝦,色香味俱全😋

~炒野菜🥦
有香菇、椰菜、紅蘿蔔絲等,加牛油及蒜蓉,又係吵得香噴噴,正😆

~龍蝦清湯🍲
因為由龍蝦頭熬煮而成,特別清甜滋味👍

~精選甜品🍰
鐵板燒上整銅鑼燒,紅豆餡料不會太甜,另外我揀咗芝麻雪糕,非常好的飯後甜品❤️

1K
2024-12-10 248 浏览
上次去咗秋田灣仔店,環境好開揚,我品嚐了一頓超高質的日本🇯🇵鐵板燒!我同一位老朋友慶祝大壽,餐廳還會細心為客人畫上祝福或可愛公仔, 預約時幫我們寫上身體健康生日快樂字句🌟😻實在太有氣氛儀式感!鵝肝茶碗蒸鵝肝粒吊起蒸蛋的香味撲鼻鮮活時令龍蝦🦞師傅生劏龍蝦,大隻龍蝦肉好爽滑原隻鮮活南非鮑魚,再配上一點忌廉汁更惹味呀香煎頂級鵝肝多士上的鵝肝厚大而入口即化的感覺,上等的鵝肝煎得香噴只!鹿兒島霜降和牛薄燒卷廚師把和牛著香蔥蒜片包裹着燒得好好味🤤還有龍蝦🦞清湯秋田炒飯紅豆銅鑼燒配雪糕 好滿足

鵝肝茶碗蒸
鵝肝粒吊起蒸蛋的香味撲鼻

鮮活時令龍蝦🦞
師傅生劏龍蝦,大隻龍蝦肉好爽滑

原隻鮮活南非鮑魚,再配上一點忌廉汁更惹味呀

香煎頂級鵝肝
多士上的鵝肝厚大而入口即化的感覺,上等的鵝肝煎得香噴只!

廚師把和牛著香蔥蒜片包裹着燒得好好味🤤

還有龍蝦🦞清湯
紅豆銅鑼燒配雪糕 好滿足
原本滿心歡喜打算帶長輩到秋田食慶生飯,但是次用餐過程感覺非常急趕,充滿壓迫感。第一次感到享用中檔食物好似食緊快餐的感覺。從點餐到烹調,用餐,食甜品,無論經理普通職員或者廚師都係好趕,令人有壓迫感。(還是好趕住想休趕客收工?!)中途我們真的忍不住跟廚師講了慢少少,幸好廚師係有聽取意見放慢咗落嚟,但由於前幾度菜我哋都未食得切,所以已經唔熱甚至變凍,無論食物多美味也大打折扣。而且我哋未食完飯同炒菜,職員已經急住問食咩甜品,食緊甜品之後已經喺度收拾枱面,根本冇理會我哋喺食用緊食物。其實上次光顧已經有覺得好急既感覺,但明白可能是習慣了平時打工仔一個鐘至個半鐘嘅用餐時間,所以要快!但是日星期六,全店只有四台食客,並不是急着要交還枱,而且我哋預約12點未食夠一個鐘已就要我們食完咁濟😢 今次係為咗遷就老人家到港島區所以先至再到灣仔分店,但整體感覺依然令人不太滿意,令人感到尷尬,不想再給予機會!平時其實去開尖沙咀秋田,無論服務節奏食物質素都非常之好,就算公司周年晚宴亦都曾經多次包場也絕無此問題。自問好少寫食評,但見到原來有其他食客也有同樣評論。真心唔希望香港飲食業服務會變得質素咁差,亦都唔希望秋田呢間咁

自問好少寫食評,但見到原來有其他食客也有同樣評論。真心唔希望香港飲食業服務會變得質素咁差,亦都唔希望秋田呢間咁好既餐廳會執笠。希望公司可以正視呢個問題。

1) 帶子燒得金黃,新鮮有咬口,但比較凍
2) 鵝肝入口即溶,有腥味
3)鮑魚不韌,火候適中,但是食嘅時候冷卻了,味道還可以
4) 薄燒牛肉卷 煮得太久,肉質由薄牛變薄脆。裡面夾住蒜片,味道不錯

2024-12-07
午餐
  • 炒野菜
2024-12-07 197 浏览
今日約了老公去灣仔QRE的秋田鐵板燒刺身專門店食好野~今次簡了秋田二人前套餐每位$888, 有12道菜一行入店內已經見到濃厚既日式風格,環境好舒適。12道菜有季節沙律,魚籽鵝肝蒸蛋,鮮活時令龍蝦, 原隻鮮活南非鮑魚, 季節時令海鮮, 香煎頂級鵝肝, 鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 鹿兒島霜降和牛厚燒, 秋田炒飯, 炒野菜, 龍蝦清湯,精選甜品季節沙律有粟米、蕃茄、海藻水晶粉和沙律菜, 海藻水晶粉爽脆巴口感好特叮,再配上芝麻醬,好開胃魚籽鵝肝蒸蛋入面有一舊燒過的鵝肝,所以特別香,配上蒸蛋真的是絕配鮮活時令龍蝦龍蝦新鮮又大隻, 肉質肥美鮮甜,再用返龍蝦既蝦膏炒埋一齊另到成道菜色更入味。原隻鮮活南非鮑魚鮑魚肉質好軟韌,容易咬開,好彈牙,煮得剛剛好。再配上味道濃郁的海苔忌廉汁 ,令到鮑魚既出色燒帶子帶子燒到帶點焦香,鮮味十足, 上面配上了柚子胡椒,更開胃。師傅建議我地夾埋即燒既紫菜食會更好食香煎頂級鵝肝上層是放了魚子醬和金萡,成個賣相好高級鵝肝好厚身,食入口好creamy,配上了黑醋,令到食完都唔會膩,再食埋配菜既燒菠蘿真的食完想再食多一件鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒和牛肉質好軟滑,
今日約了老公去灣仔QRE的秋田鐵板燒刺身專門店食好野~
今次簡了秋田二人前套餐每位$888, 有12道菜
一行入店內已經見到濃厚既日式風格,環境好舒適。
魚籽鵝肝蒸蛋
入面有一舊燒過的鵝肝,所以特別香,配上蒸蛋真的是絕配
燒帶子
香煎頂級鵝肝
上層是放了魚子醬和金萡,成個賣相好高級
鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒
和牛肉質好軟滑, 脂肪分佈平均, 牛味香濃,真的超好食
秋田炒飯
炒飯粒粒分明,配上煙肉, 櫻花蝦、香蔥、紅蘿蔔和雞蛋一齊炒,真係特別惹味
炒野菜
就是用了椰菜和雜菇炒出來,炒完雜菇既香味出晒來
龍蝦清湯
是用了剛才的燒龍蝦頭去煮的, 所以個汁湯很有鮮味
精選甜品
現製豆沙餅,入面既紅豆大大粒又香甜,配上熱呼呼既豆沙餅食真的一流
而雪糕點了綠茶和咖啡味,我就最鐘意咖啡味,香味濃郁,好似飲緊咖啡咁
另外,我地仲點了2杯飲品,分別係麒麟生啤同柚子汽水
友人生日,特意帶她來吃鐵板燒,$888/位芝麻醬沙律先來豐富清新的沙律打開味蕾,沙律菜很新鮮魚籽鵝肝蒸蛋即場在鐵板上蒸熟,雞蛋口感滑嫩,配上帶咸味的黑魚籽和濃郁的鵝肝增加油脂感,好吃鮮活時令龍蝦龍蝦下鐵板時仍生猛跳彈,師父表演般將龍蝦切開,將蝦膏挖出,煎熟龍蝦後淋上蝦膏,蝦肉鮮嫩彈牙,蝦膏味道濃郁,非常出色原隻鮮活南非鮑魚鮑魚仍在新鮮扭動,師父用刀將鮑魚處理乾淨,加上昆布醬汁,增加幼滑口感及提鮮,好吃季節時令海鮮:煎原隻帶子帶子煎得剛好,外脆內嫩,配上紫蘇葉及烤香的紫菜令味道更有層次香煎頂級鵝肝鵝肝厚身油脂感豐富,配上同樣烤過的鬆脆的多士,整體完美配合,吃完還有菠蘿在旁邊解膩鹿兒島霜降和牛薄燒卷/和牛厚燒和牛薄燒卷中間包裹著蒜片和香蔥,增加脆脆口感,和牛油脂分布平均,將和牛油感迫出,相當出色而和牛厚燒煎得剛好,肉味香濃秋田炒飯炒飯粒粒分明,炒得焦香,配上足料櫻花蝦,蔥花和蘿白碎龍蝦清湯剛才的龍蝦頭拿去煮湯,味道清新鮮甜不膩炒野菜炒椰菜和菇片,此時已經很飽,來點菜解膩剛好甜品:銅鑼燒配雪糕銅鑼燒煎得外脆內濕潤,蛋味香濃,裡面的紅豆蓉不太甜,好吃雪糕可選咖啡,芝麻和抺茶,我選了咖啡,入口香
友人生日,特意帶她來吃鐵板燒,$888/位

芝麻醬沙律
先來豐富清新的沙律打開味蕾,沙律菜很新鮮

季節時令海鮮:煎原隻帶子

鹿兒島霜降和牛薄燒卷/和牛厚燒
而和牛厚燒煎得剛好,肉味香濃

秋田炒飯
炒飯粒粒分明,炒得焦香,配上足料櫻花蝦,蔥花和蘿白碎

龍蝦清湯
剛才的龍蝦頭拿去煮湯,味道清新鮮甜不膩

炒野菜
炒椰菜和菇片,此時已經很飽,來點菜解膩剛好

甜品:銅鑼燒配雪糕
銅鑼燒煎得外脆內濕潤,蛋味香濃,裡面的紅豆蓉不太甜,好吃
雪糕可選咖啡,芝麻和抺茶,我選了咖啡,入口香炭燒咖啡味,完美的句號

最後師父用蛋漿寫字,祝友人身體健康,年紀漸長開始明白這是最重要的,下次慶祝定會再來
  • 龍蝦清湯
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
  • 秋田二人前套餐
  • 鹿兒島霜降和牛厚燒
📍秋田鐵板燒刺身專門店 高級鐵板燒• 驚喜生日饗宴好朋友生日,見到呢間慶祝生日非常有儀式感,都想帶佢體驗下。我們揀咗二人餐,人均$888可以食到12道美食。從極品海鮮到和牛鵝肝,陣容非常豪華。💫開胃の序曲🥗季節沙律時令蔬果搭配日式芝麻汁,好香,小蕃茄爆汁清甜,開胃解膩。🥚黃金玉子魚籽鵝肝蒸蛋絲綢般滑嫩蒸蛋,上面鋪了晶瑩的黑魚子,蛋內藏著金黃煎鵝肝粒,鮮香濃郁值爆表!🦞頂級活蝦鮮活時令龍蝦空運直送嘅龍蝦喺鐵板上仲活蹦亂跳,師傅好似表演咁,幾下就將龍蝦分咗幾個部分。龍蝦肉配上秋田特調獨家蝦膏醬汁,配搭酥香多士,鮮甜juicy,香濃過癮,太正了。🐚南非珍寶原隻活南非鮑「鮑中之王」啱啱上菜嗰陣仲新鮮到活動緊😂 鮑魚肉質彈韌,搭配秘忌廉海苔汁,濃郁奶香與鮮鮑完美融合。仲有海帶伴碟,搭配一齊食好清脆爽口。🦪極品海鮮北海道帶子肥美鮮甜,撒上帶點點酸味嘅柚子味胡椒,增添層次。可以包紫菜或紫蘇葉一齊食,我個人更鍾意紫蘇葉的口感,清新層次豐富。金箔黑魚子點綴,視覺味覺雙重享受。🥘奢華鵝肝頂級煎鵝肝厚切油封鵝肝,底下有黑醋搭配。鵝肝同麵包一樣厚,油脂濃郁,入口即化。搭配金箔、酸甜醋漬配菜,層次豐富不膩口,菠
📍秋田鐵板燒刺身專門店

高級鐵板燒• 驚喜生日饗宴

💫開胃の序曲
🥗季節沙律
時令蔬果搭配日式芝麻汁,好香,小蕃茄爆汁清甜,開胃解膩。

🥚黃金玉子

🦪極品海鮮
北海道帶子

🥘奢華鵝肝
頂級煎鵝肝
厚切油封鵝肝,底下有黑醋搭配。鵝肝同麵包一樣厚,油脂濃郁,入口即化。搭配金箔、酸甜醋漬配菜,層次豐富不膩口,菠蘿好解膩!

🥩和牛盛宴
鹿兒島霜降和牛卷
薄燒入邊夾咗蔥、蒜,嫩滑和牛裹著翠綠蔥段,金黃蒜片點綴,油香四溢。

特選和牛厚切
七分熟完美火候,搭配蒜片、Wasabi、岩鹽、昆布鹽,可以隨心撘配,肉汁豐盈,入口即化。

🍚匠心飯麵
秋田黃金炒飯
飯是現炒的,師傅快手翻炒,櫻花蝦香氣四溢,米飯粒粒分明,蝦味濃郁,bacon炒出的油香味十足。

🍜濃郁清湯
龍蝦頭湯
即場火焰燒製龍蝦頭,視覺上真係超震撼,湯底鮮甜醇厚,好有鮮味!

🥬清新蔬菜
主廚野菜
脆嫩椰菜配搭多款菇菌,清新可口。

🍨甜蜜終章
匠心甜品
紅豆銅鑼燒都係現場燒製,配綠茶同埋芝麻雪糕,經典與創新的完美融合。

✨生日驚喜
師傅施展神乎其技,用蛋液在鐵板上寫下生日祝福,好朋友開心到瘋狂打卡,記錄這難忘時刻~

秋田鐵板燒集視覺與味覺於一身,師傅精湛廚藝,配合貼心服務,絕對是慶生、約會、聚餐的完美之選!12月又有朋友生日,已經開始期待再訪啦~

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴餐廳:秋田鐵板燒刺身專門店 (灣仔)
📍地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓
💸消費:888@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2024-12-03 129 浏览
Chef Ecy’s Dining Experience:🥰 Food | Ambience | Service | Price | Easy Access | Restroom Cleanliness | Cake Cutting Fee | Easy Parking | Wheelchair🙂 😠 Pet Friendly | Corkage FeeThis restaurant has many branches mostly in Tsim Sha Tsui but this one is located in Wanchai opposite to Hopewell Centre. I have been there for many times. It‘s easy to get there by all means of transport. MTR station Wanchai or by tram, bus etc… Parking is easy too! Price performance is very good at lunch time but wi
Chef Ecy’s Dining Experience:
🙂
😠 Pet Friendly | Corkage Fee

This restaurant has many branches mostly in Tsim Sha Tsui but this one is located in Wanchai opposite to Hopewell Centre. I have been there for many times. It‘s easy to get there by all means of transport. MTR station Wanchai or by tram, bus etc… Parking is easy too! Price performance is very good at lunch time but will be a bit expensive for dinner. The menu is mostely teppanyaki set but they also have A La Carte for sushi, sashimi and cooked dishes. I often tried their teppanyaki. The quality of food is excellent with this price at lunch. All seafood I have tried are very fresh eg Prawns, Abalone, Scallop etc. They have Cod fish & Foie Gras too. The meat is ok too depending on what grade you select from the menu. The price varies from different sets… Ambience is excellent. I would recommend you take the whole teppanyaki table 8 ppl with friends or family is good. You can chit chat whatever while the chef is cooking for you, sometimes they have performance too. The food & the soup are serving hot which I like most. They have lift all the way up from the street level so wheelchair is assessbel too. Washroom is on the same floor which is clean & tidy. My overall experience is excellent. Will go again with friends and family again! For lunch, this restaurant is a good choice!
  • 秋田炒飯
2024-11-30 128 浏览
.今日好朋友生日🎂所以同佢出咗去灣仔食鐵板燒🥩慶祝🥳出名嘅鐵板燒真係好有驚喜🤩生日去慶祝一流呀❣️仲可以寫生日快樂字💓影相都靚啲💟秋田二人前套餐提供多達12道菜$888🥗季節沙律新鮮蔬菜配日式芝麻醬🥚魚子醬蒸蛋滑嫩蒸蛋夾魚子醬和鵝肝🦞鮮活龍蝦切開後即場燒製,肉質鮮嫩🥠南非鮑魚現切煎香,口感彈牙🫓香煎鵝肝外脆內滑,搭配黑醋汁🐄鹿兒島和牛薄燒和厚燒各具風味🍚秋田炒飯米粒分明,加入櫻花蝦和煙肉等

秋田二人前套餐提供多達12道菜$888

新鮮蔬菜配日式芝麻醬

🥚魚子醬蒸蛋
滑嫩蒸蛋夾魚子醬和鵝肝

🦞鮮活龍蝦
切開後即場燒製,肉質鮮嫩

🥠南非鮑魚
現切煎香,口感彈牙

🫓香煎鵝肝
外脆內滑,搭配黑醋汁

🐄鹿兒島和牛
薄燒和厚燒各具風味

🍚秋田炒飯
米粒分明,加入櫻花蝦和煙肉等