2021-12-17 758 浏览
因為對日本很有認識的朋友,推介呢一間烏冬店,佢話呢間野一般都有,而我又一下十分喜歡食烏冬,好期待咁就去咗。當日好多人等,好彩職員唔俾我留電話,咁就可以喺下面行過圈。我哋兩個人各自叫咗湯烏冬,另外再叫咗一啲炸物share! 當時都有一台日本人,佢哋飲晒就食得好開心。食物來了,烏冬係非常彈牙,又細滑!但係炸物就有點偏鹹,我懷疑係因為想俾人同酒一齊食~ 總括而言,都係十分推薦!如果下次再去我會想試下凍烏冬!
最近臨近聖誕🎄我同男友都好忙好忙,知道呢日我哋一齊同時間收工,就預先早幾日係open rice book 定枱食呢間。而我哋會知道呢間係因為男友見到一個居港日本YouTuber 介紹,好似好正咁就一直好想試😍😍.一直以為會好多人所以book定枱,點知上到去都唔係太多人😂😂環境其實都幾日本Feel,隔幾枱有枱日本人飲酒飲得都幾開心下🤣🤣.服務方面就普普通通囉!佢哋又唔係唔serve 你,不過有少少🤏黑面feel😅😅但舉手都有反應,你d茶飲淨7成都會自動波幫你加👍🏻👍🏻.野食方面,我嗌左個咖哩湯烏冬,男友嗌左個炸雞蕃茄辣湯烏冬,另外嗌左個玉子燒同燒牛舌。真心好好食😋玉子燒同牛舌凍左都好食👍🏻👍🏻👍🏻烏冬方面,我鐘意蕃茄果個多過咖哩果個!咖哩真心好普通,唔係唔好食,但好普通囉😅辣蕃茄個炸雞簡直好食到😳😳外脆內多汁,簡直amazing🤩🤩.本身想嗌個雞白湯烏冬,因為賣晒先改咖哩。所以下次會想試下雞白湯,希望唔好賣晒啦😫😫仲有個鰻魚飯都好似好正咁😍.呢間都幾適合幾個朋友約埋一齊傾吓偈吹下水食下嘢,環境氣氛好好👍🏻大聲少少都唔驚嘈到人😚😚而且價錢合理又好食真心值得一去既地方🥰🥰
最近臨近聖誕🎄
我同男友都好忙好忙,
知道呢日我哋一齊同時間收工,
就預先早幾日係open rice book 定枱食呢間。
而我哋會知道呢間
係因為男友見到一個居港日本YouTuber 介紹,
好似好正咁就一直好想試😍😍
一直以為會好多人所以book定枱,
點知上到去都唔係太多人😂😂
環境其實都幾日本Feel,
隔幾枱有枱日本人飲酒飲得都幾開心下🤣🤣
服務方面就普普通通囉!
佢哋又唔係唔serve 你,
不過有少少🤏黑面feel😅😅
但舉手都有反應,
你d茶飲淨7成都會自動波幫你加👍🏻👍🏻
野食方面,
我嗌左個咖哩湯烏冬,
男友嗌左個炸雞蕃茄辣湯烏冬,
另外嗌左個玉子燒同燒牛舌。
真心好好食😋
玉子燒同牛舌凍左都好食👍🏻👍🏻👍🏻
烏冬方面,我鐘意蕃茄果個多過咖哩果個!
咖哩真心好普通,唔係唔好食,
但好普通囉😅
辣蕃茄個炸雞簡直好食到😳😳
外脆內多汁,
簡直amazing🤩🤩
本身想嗌個雞白湯烏冬,
因為賣晒先改咖哩。
所以下次會想試下雞白湯,
希望唔好賣晒啦😫😫
仲有個鰻魚飯都好似好正咁😍
呢間都幾適合幾個朋友約埋一齊
傾吓偈吹下水食下嘢,
環境氣氛好好👍🏻
松葉蟹玉子燒
牛舌
炸雞蕃茄辣湯烏冬
2021-12-13 358 浏览
呢間老店出名食烏冬,不過試過之後覺得味道一般,價錢都偏貴。我地一人叫咗一個烏冬,我呢個係天婦羅貝柱冷烏冬,天婦羅炸得比較油,食落亦冇咩味。烏冬係極幻身,食落冇口感同唔掛汁。感覺麻麻。反而佢個大蛤鍋有驚喜,食落好鮮甜,配菜都好入味。整體黎講,如果想食烏冬會有更好選擇。
呢間老店出名食烏冬,不過試過之後覺得味道一般,價錢都偏貴。

整體黎講,如果想食烏冬會有更好選擇。
2021-12-13 351 浏览
平時黎午餐多,今晚就帶同小朋友一起黎食我們最愛的烏冬。星期日即日預約都有位,6:30 pm 到餐廳,在座客人不多,感覺舒適。但到7 pm, 已座無虛席,因枱與枱之間距離較近,感覺就有點迫同局促。樓面主要得3位店員服務所有顧客,有時候要稍為等候一下才有人提供協助。趕時間就未必適合喺這裡用餐。烏冬係這店的signature, 亦係我們最愛吃的,所以點了2個烏冬加小食share食。雞泡魚干食日本嘢點可以唔食雞泡魚干?雖然無叫酒,但飯前小食必備。熱烘烘的魚干,入口軟軟的,香濃的魚干味,一絶!葱吞拿魚腩中卷壽司中規中矩的壽司,味道清淡,但有吞拿魚鮮味。葱燒玉子本想叫芝士玉子,但怕太膩,轉叫這個葱燒玉子。好香蛋香,入口香滑。雞白湯烏冬雞肉煎過再加入白湯,湯味濃郁,烏冬比較軟滑但有彈性。天婦羅盛合烏冬清湯底烏冬,更能食出烏冬的質感同味道。天婦羅盛合包括蝦、魚、菇同蔬菜。炸粉薄,不油,味道不錯。
平時黎午餐多,今晚就帶同小朋友一起黎食我們最愛的烏冬。

雞泡魚干

葱吞拿魚腩中卷壽司
中規中矩的壽司,味道清淡,但有吞拿魚鮮味。

葱燒玉子

雞白湯烏冬
雞肉煎過再加入白湯,湯味濃郁,烏冬比較軟滑但有彈性。

天婦羅盛合烏冬

2021-12-05
2021-11-28 455 浏览
仍然未搵到一間覺得好好味嘅烏冬店,而呢間烏冬店算係合格,佢係樓上舖理論上應該價錢再平啲,但佢都過100蚊一碗嘅,所以對佢食物質素會高啲嘅期望。講環境就一般,坐位係迫及貼嘅。但因為呢間食店算多種不同選擇,有烏冬、壽司、串燒、燒魚等,所以都吸引到人嚟。呢個係燒鯖魚,燒得幾好佢用心分開四小塊,每塊都燒得好平均嘅,側邊個伴汗係酸酸地,點汁同唔點汁都好味。粟米湯烏冬,我覺得有啲似罐頭粟米湯煮烏冬,但朋友話咁配原來係好食。雞烏冬,個人覺得有啲油及個湯味唔出。價錢okay

呢個係燒鯖魚,燒得幾好

雞烏冬,個人覺得有啲油及個湯味唔出。

價錢okay
2021-11-08
You know a restaurant is good when it’s still busy at 20:45 on a Tuesday night. Luckily, my friend and I made a reservation and secured a table for two. We ordered two udon dishes to share as a post workout dinner.The first one is a Chicken Udon in White Chicken Broth. It was absolutely amazing! The white chicken broth was supreme! It’s not greasy, and rich in chicken flavor. Very enjoyable to drink it alone. The pieces of chicken in it was so tender and smooth. And the udon? This is the first t

The first one is a Chicken Udon in White Chicken Broth. It was absolutely amazing! The white chicken broth was supreme! It’s not greasy, and rich in chicken flavor. Very enjoyable to drink it alone. The pieces of chicken in it was so tender and smooth. And the udon? This is the first time that I have thin udon noodles like this, and it gave me a very pleasant surprise with its al dente texture as well as its ability to soak up chicken broth. Absolutely fantastic!
Mentaiko Potato Salad Udon
The other udon we ordered was a cold one — Mentaiko Potato Salad Udon. It was oh-so-good too! The mentaiko was mildly spicy, and it was thoroughly mixed with the udon noodles. Love it dearly and it’s so refreshing! We were told that the potatoes were replaced with croquettes, which were so tasty also!
Fried Chicken
My friend also got us two pieces of fried chicken as a complimentary gift for new member. The freshly fried chicken pieces were so enjoyable! Crispy batter skin wrapping juicy and meaty chicken. What more you can ask for?

Definitely visiting again for the inexpensive and high quality of udon dishes!
2021-11-02
Mentaiko Potato Salad Udon
Fried Chicken
🧚🏻‍♀️超級好食!大推大推!二訪日式烏冬料理小店🍜📍吃貨嘉嘉小貼士:記得訂位,唔記得訂位就7點前好去等位啦 🧏🏻‍♀️🐟🥗 鰹魚沙律呢個沙律汁超級開胃~鰹魚魚味較重,吃貨嘉嘉就要叫多碗汁點魚食,個汁真係好食到想買一支返去做牛牛食沙律菜🥗 吃貨嘉嘉下次要試下佢個朋友章魚沙律,怕魚味嘅朋友岩哂❤️‍🔥🐟🍜燒鯖魚配冷烏冬呢間小店嘅燒魚真係好好好好好好食!入面juicy外面香脆,真係冇得頂!上次黎呢到食lunch叫咗燒魚之後一試難忘~今次就即刻再叫!(人黎🧏🏻‍♀️ 同我包哂呢到嘅魚!)本身凍凍地唔係好想食冷烏冬⋯結果!呢個冷烏冬個湯簡直係我食過最好食嘅冷烏冬湯底!同燒魚簡直天作之合❤️‍🔥 烏冬好滑又彈牙,湯底解膩又清爽😭 唔鐘意食澱粉質嘅吃貨嘉嘉簡直想食哂佢,唔留比男朋友🤣🤣(幫佢減肥用心良苦呀我👵🏻)大家黎到都可以試下,覺得我推介冇錯嘅話我知我會好開心架🥲🥲🧏🏻‍♀️🥩燒牛舌配西冷牛排牛舌燒得剛剛好,加上甜甜地嘅蜜糖,感覺油膩感洽到好處,唯一不足就係太小啦🥲要好珍惜住咁食🐒 西冷牛排肉味香濃、但略嫌太熟令口感失色~可惜呀~不過醬汁真係好好味好清新☘️令人食完肉都唔內疚🌚🧚🏻‍♀️結論:真係好喜歡🥲大家
🧚🏻‍♀️超級好食!大推大推!二訪日式烏冬料理小店🍜

🧚🏻‍♀️鰹魚沙律

🐟🥗 鰹魚沙律

🧚🏻‍♀️鹽燒鯖魚配蘿蔔蓉冷烏冬

🐟🍜燒鯖魚配冷烏冬

🧚🏻‍♀️鹽燒牛舌拼西冷牛扒

🥩燒牛舌配西冷牛排

🧚🏻‍♀️結論:真係好喜歡🥲大家去完覺得好食就比個like,等我自high下,努力啲出文🐷

🧚🏻‍♀️⛑帶返個頭盔先:吃貨嘉嘉好挑食,以上食評都係根據個人口味🙉
🧚🏻‍♀️鰹魚沙律
🧚🏻‍♀️鹽燒鯖魚配蘿蔔蓉冷烏冬
🧚🏻‍♀️鹽燒牛舌拼西冷牛扒
2021-10-24 621 浏览
特大生蠔🦪$128個生蠔嘅賣點係好大隻,大過我個手掌😳😳配上柚子醋+紅蘿蔔蓉,另有昆布墊底,食落個味道就不過不失,有蠔嘅鮮味,但個帶子位就唔夠鮮甜同埋爽口🙈-炸雞(新會員註冊贈送)雖然係贈送嘅食品,但味道都唔錯,趁熱食,配上蛋黃醬👍🏻-香蔥吞拿魚腩蓉壽司$98壽司發揮到正常水準,冇乜特別,吞拿魚腩蓉都算足料,但性價比唔高🙈-蒸鰻魚白燒 $168搵左好耐都好似冇乜人食/推介,不過見到係配袖子胡椒醬,所以抱住試伏嘅心態一試,一上枱賣相比想像中好🤣🤣食落口感帶點彈牙,不過略嫌多骨🙈-炸牛蒡冷烏冬 $118(加底$30)個炸牛蒡有驚喜,食落脆脆地有啲似薯條,香口得嚟又唔會遮住牛蒡嘅味道,我本身唔太鍾意食牛蒡都覺得好食😳😳而個冷烏冬簡直係一流👍🏻非常推介☺️☺️雖然係幼烏冬,但麵質好煙銀,不過我覺得個份量偏少(可能係我大食🤣🤣),所以我加左$30☺️☺️好好食😋
特大生蠔🦪$128
特大生蠔

炸雞(新會員註冊贈送)
雖然係贈送嘅食品,但味道都唔錯,趁熱食,配上蛋黃醬👍🏻

香蔥吞拿魚腩蓉壽司$98
香蔥吞拿魚腩蓉壽司

蒸鰻魚白燒 $168
蒸鰻魚白燒

炸牛蒡冷烏冬 $118(加底$30)
炸牛蒡冷烏冬(加底$30)

特大生蠔
炸雞(新會員註冊贈送)
炸牛蒡冷烏冬(加底$30)
  • 炸牛蒡冷烏冬
2021-10-15 561 浏览
以往都十分喜歡這間餐廳,這次已經是第7次去吃飯了。(2021年10月15號晚市時間)今日夜晚客人比較多,但有幾枱疑似老闆啲朋友在場,喧嘩吵鬧,甚為騷擾,眼見在場好多食客都經常被佢地既吵鬧影響到,但並唔見佢地有想控制既意慾。佢哋分開四人一台但係走來走去互相敬酒,間中突然之間大叫,同朋友簡單傾偈都變得好困難,本來好地地嘅晚餐興致盡失。到我地埋單個刻想正接向佢地服務員反映,點知佢地態度漫不經心咁,完全冇任何回應或反饋,對於我哋嘅投訴佢一個字都冇應過,唔好意思或者係明白了解體諒嘅任何字眼都冇出現過,比起憤怒更加大嘅係失望,但係回想返其實過往嘅服務體驗其實都麻麻哋,咁其實佢哋都係維持返一貫嘅服務水平,期待佢哋有啲乜嘢可以服務到可能真係我太天真。講翻食物質素其實之前一直都係唔錯,但係後來可能間野越嚟越多人幫襯嘅關係,食物質素每況愈下,就當初第一次食好驚喜色彩非常之新鮮,去到後來慢慢感覺到佢哋嘅色彩好似有所改變,應該好鮮甜嘅慢慢變到普通質素,本來當初好新鮮嘅魚生慢慢變到一般街邊好食少少嘅日式餐廳嘅質素,各種各種都令人好失望。坦白講難得搵到一間好餐廳其實好想一直支持,但係每況愈下嘅情況越嚟越難令人去再
以往都十分喜歡這間餐廳,這次已經是第7次去吃飯了。

坦白講難得搵到一間好餐廳其實好想一直支持,但係每況愈下嘅情況越嚟越難令人去再忽視同包容佢嘅缺點。

打咁多字去發洩同埋分享其實都並唔係好玩,但係真係不吐不快,個人嘅唔愉快經歷俾大家借鑒,去唔去嘅就自己決定啦,好餐廳越來越少,慶幸好食嘅餐廳喺香港都唔少,並唔缺乏呢一間。

P.S. 如此混亂嘅場面入邊嘅相片我就唔放喇,凡事留一線
2021-10-15
2021-10-07 449 浏览
朋友介紹這間餐廳的烏冬很不錯,而午市比較經濟,所以前來試試😊午市套餐是迷你飯跟迷你烏冬😍迷你特大天婦羅蝦飯+迷你稻庭烏冬配雞白湯定食👍🏻天婦羅脆醬很薄很脆,大蝦亦鮮甜彈牙🍤烏冬是手打烏冬,相比平時的比較幼身,有冷食或熱食。本來想點冷烏冬,但因可配雞白湯😍,所以點了熱的。雞湯濃濃的但不重味,多喝亦不膩,烏冬熱食一樣彈牙,非常好吃😍本身天婦羅飯已不錯,但烏冬實在是太好吃。真的是沒比較就沒傷害!🤣🤣無論如何,這是一頓愉快的午餐

午市套餐是迷你飯跟迷你烏冬😍

迷你特大天婦羅蝦飯+迷你稻庭烏冬配雞白湯定食👍🏻

天婦羅脆醬很薄很脆,大蝦亦鮮甜彈牙🍤

無論如何,這是一頓愉快的午餐

2021-09-06
2021-10-03 519 浏览
喺網上見到關於間餐廳嘅食物介紹,講到烏冬天上有地下無,湯底又好味到爆,忍唔住就嚟咗試下,殊不知期望越大失望越大。1.明太子煎蛋卷($98)成份4-5件,中間夾咗啲明太子,但食落去得少少鹹味,毫無特色可言,可以用普通兩個字概括。2.牛扒配牛舌($158)分量偏少,幾啖就冇。牛舌呈片狀,薄到一個點,食落去係爽脆嘅,唔係我想象中軟糯嘅牛舌口感。牛扒亦呈條狀,鞋口且無味,唔怪得牛扒上面鋪滿哂蘿蔔蓉,如果唔餸住蘿蔔蓉食,相信我都食唔落。3.雞白湯沾烏冬($118)呢樣野本身係我最期待嘅,但出品卻狠狠傷咗我個心。首先係雞肉,原本我喺YouTube見到人地片中嘅係有煎過,雞皮帶有焦糖色嘅雞肉,所以我都專登問咗樓面可唔可以另上雞肉,費事俾啲湯浸到淋哂,但樓面話唔得,等到碗野上場我先知原因,啲雞肉根本就冇煎過,就咁瞓喺啲湯入面,雞皮發漲,入口只有唔滑,兼且得鹹味,如果我想回味佢,只要切啲雞脾用鹽煮下就得。跟住係湯,講明係沾麵,我預想佢嘅湯會比較濃稠,咁樣先沾得起。估佢唔到啲湯稀過希爾頓,完全無法掛喺啲麵到,最終我唯有當湯麵食,但可惜嘅係,佢啲湯都只係普通雞湯,最多係多咗啲奶油味,就算當佢係湯麵,都唔係一
1.明太子煎蛋卷($98)
2.牛扒配牛舌($158)
3.雞白湯沾烏冬($118)
呢樣野本身係我最期待嘅,但出品卻狠狠傷咗我個心。
跟住係湯,講明係沾麵,我預想佢嘅湯會比較濃稠,咁樣先沾得起。估佢唔到啲湯稀過希爾頓,完全無法掛喺啲麵到,最終我唯有當湯麵食,但可惜嘅係,佢啲湯都只係普通雞湯,最多係多咗啲奶油味,就算當佢係湯麵,都唔係一碗優質嘅湯麵。
最後嚟到烏冬,我上文不斷講麵,原因就係因為佢嘅烏冬食落真係似麵,仲要係可以喺佳寶買到嘅幼身家常麵,勉強可以話佢口感係有韌性嘅,但有啲韌性嘅佳寶家常麵,呢啲就係正宗烏冬?咁我真係唔識欣賞,食返啲喺759買嘅急凍烏冬好過。
4.炸雞(新用戶註冊贈送)
邊個可以諗到,最令我滿意嘅反而係送嘅炸雞,雖然佢味道單一,鹹中有些微苦味,但佢夠熱夠脆,加上其他野食嘅襯托,便顯得佢品質較好。
講完食物,我都想講埋服務,可能係忙嘅緣故,啲員工心情唔太好都可以諒解,但就特別有一位女員工,塊面黑過包青天,攞水俾客嘅時候大大力揼落張檯到,又對自己嘅同事唔友善。如果大家去食野時遇到疑似我所描述嘅女員工,可以問下佢咁唔開心,做咩唔quit咗呢份工,相信呢份工嘅薪金都唔係好吸引嘅。
最離譜嘅係,我嗰日見到佢分量偏少時仲諗住味道唔錯嘅話,仲可以加單,可惜佢嘅味道亦令我只想食完盡快走,而事關肚餓嘅緣故,我都將佢啲野食掃哂,帶住5分飽嘅感覺奪門而出。
所以如果有人想去試下間餐廳,又見到我呢個評論嘅話,請三思而後行,我同你一樣都好疑惑,既然我講到佢咁普通,點解佢仲可以有咁多笑哈哈。
2021-10-02 315 浏览
🥡特大天婦羅蝦烏冬 $148烏冬可以揀熱或者凍,天婦羅蝦上枱大隻又夠熱。烏冬望落比較幼身同埋薄,似係平日係街買到乾果啲,又或者似陽春麵。不過食落口煙煙韌韌,唔會一夾就散開,仲好幼滑添。分量都足夠,食一碗已經好鬼飽~如果真係要西一下面,就係個蝦淡咗啲,點埋汁都仲係爭小小。🥡炸牛蒡呢個真心有驚喜,食落有薯條嘅感覺,唔會話成口油,同佢成條柴嘅外貌岩岩相反。點埋呢個沙律醬,用嚟送酒一流,可惜冇嗌~🥡芝士雞肉丸又嚟食多個小食,雞肉丸份量都多,上面鋪滿咗大家最愛嘅芝士,不過記得襯熱食,凍咗就拉唔到絲啦!

🥡特大天婦羅蝦烏冬 $148

🥡炸牛蒡

🥡芝士雞肉丸
2021-10-01 337 浏览
想講普通到傻 叫左蕃茄湯沾烏冬 個湯淡到冇味 又話有叉燒 一睇只係一舊腩肉都不如既肉 入面得d雜菜落單又漏單 漏左個鰻魚天婦羅同燒全牛扒 問佢第一次又唔直接講漏左單 就話追一追第二次就話師傅整緊 好la 食哂烏冬先終於黎個天婦羅 但個牛都仲未到 最後仲要整錯第二款 搵店員問 一句唔好意思都冇 我話我地而家唔要 佢就就咁收走左碟野食左6百幾蚊 完全唔值!!!!!!!!野又唔好食 又漏單完全唔係好明點解有youtuber 會推介呢間野 個日本廚師咁得閒出黎吹水 不如入去幫下手整快少少d野。。。
想講普通到傻
食左6百幾蚊 完全唔值!!!!!!!!
野又唔好食 又漏單
記得八、九年前在 Elements有一間日本餐廳主打稻庭烏冬,賣點在選用稻庭烏冬發源地秋田縣名店佐藤養助的產品。差不多同時期在紅磡區又有另一間同樣以佐藤養助稻庭烏冬為賣點的小餐廳。兩間餐廳是否有關係?同日本秋田縣佐藤養助總本店的商業關係到底如何,當年不得而知,但一直冇機會去一試究竟,未能與小編當年在秋田市佐藤養助(七代目)餐廳門市品嚐的出品比較一下。今個週末又要陪小女兒出去尖沙咀上興趣班,出發前先上網找間餐廳訂枱食午飯,才發現早在四年多前,紅磡「稻庭養助」已在尖沙咀開了分店,今日就來一探究竟。𨋢門一打開,已經看見大大個招牌標榜採用日本佐藤養助的產品。旁邊有一個小櫥窗,內裏擺放了佐藤養助的乾烏冬及稻庭つゆ(醬油湯汁)。 櫥窗左面牆上掛了一幅日文卷軸,介紹稻庭烏冬的歷史;不懂日文的人可以細閱櫥窗右邊的中文譯本。稻庭烏冬源自日本秋田縣湯沢市,奉稻庭(佐藤)吉左衞門家為正宗,流傳至今已有超過三百五十年歷史。直到 1860年(日本年號万延元年),佐藤老先生養子(日文:養助)的第二代正式創店,料理店也直接取名「佐藤養助」。發展到今天,已經是八代目。其實也很欣賞日本人,竟然可以一代傳一代、秉承祖業,

𨋢門一打開,已經看見大大個招牌標榜採用日本佐藤養助的產品。旁邊有一個小櫥窗,內裏擺放了佐藤養助的乾烏冬及稻庭つゆ(醬油湯汁)。 櫥窗左面牆上掛了一幅日文卷軸,介紹稻庭烏冬的歷史;不懂日文的人可以細閱櫥窗右邊的中文譯本。稻庭烏冬源自日本秋田縣湯沢市,奉稻庭(佐藤)吉左衞門家為正宗,流傳至今已有超過三百五十年歷史。直到 1860年(日本年號万延元年),佐藤老先生養子(日文:養助)的第二代正式創店,料理店也直接取名「佐藤養助」。發展到今天,已經是八代目。其實也很欣賞日本人,竟然可以一代傳一代、秉承祖業,努力堅持經營一個老字號品牌。
「稻庭養助」位於商廈樓上,舖位面積相當大,但亦擺放了很多餐枱,空間略嫌有少少擠迫,不過仍算可以接受。裝修介乎日本居酒屋同港式日本料理之間,既設有傳統用餐區、也有吧枱式座位,整體仍是偏向港式裝修風格。吧枱對上位置張貼了很多手寫單張,以為係是日推介,原來也只是餐牌上的相同菜式。
餐廳並不是日本秋田縣佐藤養助直營店,但就代售有關產品,並全店採用佐藤養助出產的稻庭烏冬。在秋田縣店可以品嚐到新鮮即製烏冬,唔知道香港的「稻庭養助」是否只採用乾烏冬?共有三本不同餐牌,明顯加入了香港本地口味,相信日本正店的餐牌並不相同。一本全部係定食,另一本就包括了刺身、炸物等等其他日本居酒屋美食。最後一本就係各款烏冬,口味充滿驚喜,其中的創作烏冬更加係難以想像,例如;粟米滑蛋湯烏冬、牛肉卡邦尼冷烏冬等,應該都係香港本地創作。
定食餐牌內的所有套餐全部只跟白飯,就算加錢也不可以轉烏冬;勝在全部採用新潟縣產白米,對日本米稍有認識就知道新潟米的平均質素日本全國第一。餐牌照片的燒牛舌及牛扒網燒定食($148)非常吸引,但實物就有很大差距,就算唔講牛扒、牛舌同白飯分開上碟,只論牛扒及牛舌的賣相也差很多。
燒牛舌及牛扒網燒定食
牛扒及牛舌烤得唔夠金黃焦香,賣相唔吸引;調味偏重手,很鹹、灑下過多黑椒碎。牛舌介乎厚薄之間,這種厚度作為定食本來相當合適;但火喉控制不佳,牛舌似乎尚未熟透,雖然多肉汁,咀嚼下有點韌。薄牛扒網燒同樣係調味偏重手;肉質方面質素一般,雖有肉味、但唔算鬆軟,應該係普通級別的 USDA 美國產牛肉。
烏冬餐牌內雖然有多款本地創作烏冬,但還是揀選傳統食法冷烏冬配天婦羅為佳,要了特大天婦羅蝦烏冬($148)
特大天婦羅蝦烏冬
蝦天婦羅配傳統天婦羅汁及白蘿蔔蓉。天婦羅脆衣雖然稍為偏厚,但顏色金黃、入口鬆脆;比不上天婦羅專門店,但已勝過坊間很多香港人開設的日本料理。
日本幾個縣都有歷史悠久的烏冬,其中以秋田的稻庭烏冬、香川的讚歧烏冬及群馬的水澤烏冬最出名,合稱日本三大烏冬。三種烏冬有各自特色,粗幼、彈性、口感皆有不同。稻庭烏冬相對來講較為幼身、略偏,粗幼大細均少於讚歧烏冬及水澤烏冬。日本「佐藤養助」總本店對其生産的幼細扁身稻庭烏冬的整個製作過程,無論風乾、烹調過程、時間、溫度等均有嚴格規定;更專設製冷機以便烹調後即時入機浸冰水,令其口感既滑溜又富彈性,成為「佐藤養助」稻庭烏冬的誘人獨到之處。
「稻庭養助」跟足日本烏冬專門店的奉客方法,將雪白的冷烏冬呈八字形整齊放在竹蓆上,然後再放在漆盒內;又配上烏冬汁、薑蓉及蔥花,賣相吸引。入口滑溜,韌性及彈性完美平衡,不愧為日本名牌稻庭烏冬,貴一點都值得。
淨烏冬(冷)
要多一客淨烏冬(冷)($90)給小女兒,又即時加入成為網上會員,迎新優惠奉送兩件炸雞。賣相都似日式炸雞,只略嫌稍為大件。味道方面就不太行,唔太似日式炸雞調味,反而有點似KFC。表面脆漿亦未夠香口。
日式炸雞
稻庭烏冬價錢較市面上其他日本料理店貴,但口感及麥香的確勝人一籌。值得為了稻庭烏冬專程光顧,其他居酒屋定食就應該不必了。
2021-07-31
特大天婦羅蝦烏冬
淨烏冬(冷)
2021-09-03 464 浏览
近排剝咗牙,面腫腫想搵啲麵食(´・_・`)見到呢到有稻庭烏冬,又有個set可以揀迷你烏冬+迷你丼飯,各試少少都幾好。熱烏冬+天婦羅蝦飯🍤清湯稻庭烏冬好好食,天婦羅蝦就被熱飯整淋咗少少,不過條蝦都係好食嘅!冷烏冬+牛排網燒飯🥩冷食烏冬湯底有唔同,少少姜味,啱啱剝完牙嘅我就鍾意冷烏冬多啲,食落涼涼地仲好過食雪糕,夏天食都好消暑開胃ʕ •ᴥ•ʔ牛排熟得啱啱好,係細舊咗少少姐。平日12點幾嚟到,唔算多人不過都要排一陣先有位,入座之後好快就消化咗條隊,大家都係啦啦聲食完飯返去返工ʕ •ᴥ•ʔ有落地玻璃窗見到少少維港景,檯大張闊落,所以環境都幾舒適嘅ʕ •ᴥ•ʔ

熱烏冬+天婦羅蝦丼飯

熱烏冬+天婦羅蝦飯🍤