2019-10-28 332 浏览
為食鬼放假有乜好做?當然係會周圍搵食啦不過一到假期就周圍都係人,尤其係大商場,基本上午飯時間,啲餐廳外面都總係有一大群人排隊等位!今日見尼間餐廳無人排隊,之前試過幾次晚餐,食物質素都唔錯,今日就一於試下午餐!諗左陣,既然我地都最like刺身,于是就點一份特選刺身御膳同一份刺身御膳先上前菜同埋胡麻沙律,沙律菜都新鮮!peach soda,my favorite 蟹肉茶碗蒸蛋,夠晒滑,唔錯麵豉湯首先上左個刺身御膳,一共有七款刺身,款式多,好新鮮再來特上刺身御膳,刺身款式更多,最緊要有我最愛嘅海膽超甜,好味道!尼間餐廳嘅刺身基本上都有質素一碗日本珍珠米飯真係唔少得甜品:葛餅食物質素不錯,可惜服務卻令人無法接受被帶到座位後,先後問左好多次先有一杯水,等良久仍然未有menu ,雖然到點菜時,有位女侍應態度非常好,可惜到結賬時,男侍應嘅態度差到一個點,從未試過被黑面對侍,簽好嘅賬單竟然會從高處掉在枱面,極之無禮貎即使有幾好食,服務咁差,應該唔會再有下次!!
為食鬼放假有乜好做?當然係會周圍搵食啦
先上前菜同埋胡麻沙律,沙律菜都新鮮!
peach soda,my favorite
蟹肉茶碗蒸蛋,夠晒滑,唔錯
麵豉湯
首先上左個刺身御膳,一共有七款刺身,款式多,好新鮮
再來特上刺身御膳,刺身款式更多,最緊要有我最愛嘅海膽
超甜,好味道!尼間餐廳嘅刺身基本上都有質素
一碗日本珍珠米飯真係唔少得
甜品:葛餅
食物質素不錯,可惜服務卻令人無法接受
即使有幾好食,服務咁差,應該唔會再有下次!!
<<呀媽帶我去威系列>>4今日無野做,呀媽又帶左我出去元朗威。佢話之前同朋友係Yoho Mall食過一間日本菜幾好食,所以又叫我去食。講真呢,我對香港既日本菜一向都麻麻,好貴既除外啦,因為無機會試,唔清楚。呢間日本菜都幾多唔同選擇,有壽司,咖哩,茶泡飯,串燒等等。lunch set價錢由70幾蚊去到幾百蚊都有既,所以其實都係豐儉由人,可以選擇既range都幾闊。我好耐無食過壽司,又想食海膽,所以叫左個198既壽司set。因為我都知自己食唔哂成個set既,所以叫呀媽叫一個唔好咁豐富既set,咁就可以share我啲壽司,所以最後佢揀左78蚊既三文魚茶泡飯。每個set都包沙律,漬物,麵豉湯同埋茶碗蒸。老實講我覺得真係幾抵,如果你叫一個最普通既咖哩飯或者茶泡飯set咁樣,佢都包上面呢四樣。佢個茶碗蒸上面仲有啲蟹肉絲添,已經做得好認真。呀媽叫既茶泡飯,我唔鐘意呢啲,所以無試,但佢話好好食。我既壽司set,有我最愛既海膽同三文魚子~~~啲魚都新鮮唔會腥,吞拿魚顏色都好靚,肉質鮮嫩。鰻魚我唔愛,比左呀媽食,都幾大塊。最後呀媽自己單叫左杯梅酒。我就覺得呢間既野飲無特別,
<<呀媽帶我去威系列>>4

今日無野做,呀媽又帶左我出去元朗威。

呀媽叫既茶泡飯,我唔鐘意呢啲,所以無試,但佢話好好食。

最後呀媽自己單叫左杯梅酒。我就覺得呢間既野飲無特別,所以無另外叫啦。

總括而言,食身方面令人好滿意,食完都覺得滿足。但係服務就差啲啦!侍應好冷淡,同埋收錢好趕咁。我張卡都未擺定,佢就想拎走,差啲成張卡飛落地。
2019-10-03 625 浏览
好坦白講我明顯淺黃,所以略施支持下,近來吃飯都細心揀選。以前同家人都多吃美心、千兩等,現在就要另尋他選。是日在形點中六點左右,人流未算多,便去了那日式壽司店晚餐,結果其實不去美心亦無損失。先來了幾串日式串燒:1. 免治雞肉串-爽口而淡白雞肉味,輕烤鹽巴調味夠做,蛋黃未算濃郁。2. 大蔥雞肉串-日本大蔥烤得夠熟夠甜,配上雞肉軟骨位置,口感脆軟交替,不俗。3. 日本冬菇串-味道較淡但幾多汁。4. 日本大蔥串-烤過的大蔥又甜又多汁,略帶脆口,是我必點的蔬菜串燒。5. 豆腐串-外邊有點乾(豆乾皮質感),裡面卻很嫰滑;添上木魚絲及濃醬汁,惹味。6. 多春魚串-不腥而帶炭香,正常發揮。另外還叫了幾款天婦羅同大蜆麵豉湯。日本蛋黃天婦羅是個人最愛(蛋控也),脆漿薄、流心、富濃郁蛋香,正!三蟹卷天婦羅,蟹膏的濃香滿佈口腔周圍,加上裡面一絲絲蟹肉,鮮美十倍提升!當然美食最好以啤酒相伴,叫了支Sapporo送下酒菜。全餐滿載而歸,胃口同心理(良心)都美好了🥰

先來了幾串日式串燒:

3. 日本冬菇串-味道較淡但幾多汁。
6. 多春魚串-不腥而帶炭香,正常發揮。

另外還叫了幾款天婦羅同大蜆麵豉湯。

2019-09-13 511 浏览
一行四人中秋節食飯餐廳的環境非常之惡劣,好似商場入邊嘅food court ,餐枱之間空間太近,好嘈吵而且冷氣不足,非常不舒服!餐廳的壽司沒有高級餐廳的水準,食材不新鮮,而且食物擺設非常之求其!餐廳的服務非常之惡劣,個個侍應都唔想做嘢咁,好失望,但係食物嘅價錢同埋服務費都係呢個商場之中比較貴。
一行四人中秋節食飯

三文魚芝士手卷
壽司拼盤
刺身
2019-09-13
同屋企人出黎食飯原本係開心,亦都明白如果餐廳有人訂位的話,要準時交枱都好應該。叫咗都唔少野食,有刺身,有壽司,因為返工嘅關係,屋企人食咗一陣我先前到,所以好多相都無影,各位抱歉。公平啲講返野食,係新鮮同幾好食既,清酒,梅酒選擇都多,而鋪頭位於Yoho呢啲高消費地段,價錢貴亦都係明白,但值唔值就見仁見智了。刺身拼盤,芥辣係新鮮即磨,三文魚肉厚,新鮮,香口,其他刺身份量比較少,但都係好新鮮的。叫嘅嘢食唔算少,又開左2枝酒,想再開多枝酒時,待應話要交枱了,出到門口,卻沒有人在等待

2019-09-07 430 浏览
喺Yoho睇完戲都已經夜晚,又係時候食晚飯,我哋又係食番穴壽司,雖然已經試過其他分店,但Yoho店🥢真係第一次。刺身、壽司都係一如既往咁新鮮,炸物都係新鮮香脆,即叫即炸,絕對唔會用上千年油。【Deluxe Assorted Sashimi Platter特上刺身拼盤$518】【Squid Roll with Sea Urchin海膽魷魚卷$128 (刺身8件pcs)】【Deluxe Assorted Sushi Platter特上壽司拼盤$398/ 12款】 【Flamed Foie Gras燒鵝肝$98/ 1件pc】 【Flamed Salmon火炙三文魚壽司$38/ 2件pcs】 【Botan Shrimp牡丹蝦壽司$88/ 1件pc】 【Sea Eel海鰻壽司$48/ 1件pc】 【Sweet Shrimp Roll with Black Truffle黑松露甜蝦卷$88 (卷物6件pcs)】 【Prawn Tempura蝦天扶良$108】 【Sweet Potato Tempura番薯天扶良$58】 【Triple Crab Roll三蟹卷$58/ 1件pc】 用紫菜包住蟹肉、
喺Yoho睇完戲都已經夜晚,又係時候食晚飯,我哋又係食番穴壽司,雖然已經試過其他分店,但Yoho店🥢真係第一次。刺身壽司都係一如既往咁新鮮,炸物都係新鮮香脆,即叫即炸,絕對唔會用上千年油。

【Botan Shrimp牡丹蝦壽司$88/ 1件pc】
【Sea Eel海鰻壽司$48/ 1件pc】
【Prawn Tempura蝦天扶良$108】
【Triple Crab Roll三蟹卷$58/ 1件pc】 用紫菜包住蟹肉、蟹子、蟹膏再以天扶良形式製作,外層香脆,內裏甘香足料
【Grilled Yellowtail Joint with Sea Salt鹽燒油甘魚鮫$128】
【Crab Meat Congee蟹粥$208】個粥底煲到軟綿綿,配埋一絲絲蟹肉,味道不俗
【Cold Soba冷蕎麥面$58】
【Cold Udon冷烏冬$58】烏冬煙韌彈牙,配埋冷烏冬汁,夏天食消暑一流
【Minced Fatty Tuna Rice Cracker蔥吞拿魚腩薄脆$58】軟綿綿嘅吞拿魚腩配上米脆,一款食物表現出兩種層次
【Chicken Skin雞皮$28】雞皮燒得香脆,略嫌比較細串
2019-09-06
2019-08-29 331 浏览
極級霜燒壽司御膳 $228⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀例牌包左👉🏻沙律、前菜、海鮮蒸蛋、麵豉湯、甜品⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀海鮮蒸蛋好好食,有一大堆蟹肉絲係面到,令到蛋多左陣鮮甜味!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀總共有7件壽司+1件玉子,分別係穴子、三文魚腩、吞拿魚腩、左口魚裙邊、帆立貝、赤蝦、和牛~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀經過火炙既洗禮,豐沛既油脂都被逼出,食落入口即溶,齒頰留香,好滿足!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀甜品係抹茶寒天涷,幾特別
極級霜燒壽司御膳 $228⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
甜品係抹茶寒天涷,幾特別
2019-06-23 845 浏览
今日同朋友慶祝生日,所以就選擇咗這一間壽司店,我們每次經過都見到有很多人光顧,所以今天就想試一試。本來都有點卻步,因為價錢都頗貴,但看看餐牌,又發現他比同集團其他店舖價錢較平,所以都係很想試一試。我我們點了串燒,燒牛柳粒火喉剛好。因為見到店內也有很多人吃,也點了一些卷物,因為比較飽肚,而牛油果🥑是非常新鮮雖然食物份量比較細小,但是食材非常新鮮,我們點了一客炸天婦羅,那隻蝦非常彈牙,值回價錢。味道很好

味道很好

2019-06-21
2019-06-21 632 浏览
開心呢😄,又到「穴」lunch,由於工作辛苦,今次獎勵自己,叫了迷你豪華波士丼$268,即一款迷你豪華波士丼(4選1)配兩款不同串燒,套餐還包括前菜、沙律、熱烏冬或蕎麥麵、甜品等1.我選了迷你海膽飯,啖啖海膽飯,非常好味,實在大滿足,別以為迷你就很少,吃完一整碗也不錯,還有其他連帶的食物呢2.最愛的串燒雞翼+日本黑豚露筍:串燒雞翼,依然很美味,外脆內嫩,又juice,必吃;除了師傅手藝好之餘,選材也很重要,仍是最愛這店的串燒雞翼我提議朋友吃雜錦魚生飯$168,都是很好的選擇,每樣都有些,鋪到整碟滿滿的。吃後,朋友都說滿意

海膽飯

海膽飯
串燒雞翼
雜錦魚生飯
2019-05-14 915 浏览
同屋企人慶祝生日飯,一行五人㨂左呢間食lunch, 預先訂左台, 雖然早左到但都即刻安排到台俾我地。因為太肚餓,我就先點了西京燒銀雪魚,$168 set,比起其他定食係貴左少少,但其實佢成set野都好豐富,有湯,有沙律,有茶碗蒸有漬物仲有甜品,食到好滿足。講返條魚,係好滑好肥美,魚邊亦燒得夠脆。我地前後都叫左兩份,但佢既質素不一,後者嗰條魚無前者咁肥美,但就燒得香啲入味啲,我覺得魚就唔可能條條一樣既,但就希望至少佢地既味道水準可以做得穩定啲。衛生方面係張梳化櫈有啲食物碎,坐之前要留意下,如果待應有留意返並於顧客入座前清理好更佳。
2019-05-08 678 浏览
- 環境一般,食物質素一般,價錢一般服務一般- 訂枱訂六位,set位得五個,到有野食上枱都冇加返個位- 全部食物一次過上枱,茶一次都冇加過- 慶祝生日自來蛋糕,上蛋糕時冇蠟燭,俾左蠟燭又冇點火慘過食茶餐廳,一定唔會再黎
- 環境一般,食物質素一般,價錢一般服務一般
- 訂枱訂六位,set位得五個,到有野食上枱都冇加返個位
- 全部食物一次過上枱,茶一次都冇加過
- 慶祝生日自來蛋糕,上蛋糕時冇蠟燭,俾左蠟燭又冇點火

慘過食茶餐廳,一定唔會再黎
2019-05-08
庆祝纪念
生日
2019-04-24 821 浏览
這間餐廳頗貴,但為慶祝友人生日,我們決定來此日本餐廳好好慶祝一下這間餐廳位於Yoho mall 1期1樓,位置十分好找!他是半開放式的,內裡環境乾淨企理,座位也舒適,很適合一班朋友到此食野傾計~ 牛油果軟殼蟹卷非常特別,沒想過牛油果可以成為壽司飯的配搭食物,亦沒有想過牛油果和軟殼蟹的味道會如此相配:嗌咗個刺身拼盤,有吞拿魚、甜蝦、三文魚等等,非常新鮮也很厚切,沒有雪藏味~ 刺身拼盤入面有一款我個人認為係最好食,就係墨魚刺身包海膽,墨魚刺身已經好鮮,再加埋入面又鮮又唔腥既海膽,真係鮮上加鮮:呢度既海膽好鮮,完全無腥味,海膽包住紫菜食又係另一番風味:鵝肝我食過,但鵝肝釀雞翼未食過!估唔到咁好食,齋食鵝肝會好膩,但包埋雞翼一齊食完全唔覺膩:炸明太子好好味,我超鍾意食明太子,呢度既明太子好香又唔會過咸:之後就到嗌咗幾件壽司,有大大件鰻魚壽司、火炙三文魚壽司、大大粒蟹籽壽司同拖羅壽司🍣,超好食呢間野價錢真係屬於偏貴,但食物質素同樣都係偏高

呢度既海膽好鮮,完全無腥味,海膽包住紫菜食又係另一番風味:

呢間野價錢真係屬於偏貴,但食物質素同樣都係偏高
2019-04-23
2019-03-17 723 浏览
今日好想食日本🇯🇵菜,睇落呢間餐廳又唔錯又坐得幾舒服一於入去試試🤔午市係冇套餐嘅,全部都係睇menu入面叫,佢熟食嘅選擇都好多,啱曬我呢啲唔食生嘢,但又要食日本嘢既人😂今日叫咗個👉🏻🥢生薑豚肉燒御善$98包咗味噌湯、茶碗蒸🍵、沙律🥗、前菜、漬物、仲有甜品😋綠茶蕨餅🍵🐷豚肉唔會好似出面啲日本餐廳咁勁多肥膏🐷豚肉偏瘦但啱曬我口味,而洋蔥唔會煮到太淋入口仲有口感👍🏻今日自己KO曬🙊🙊下次會再幫襯😋

今日叫咗個👉🏻
🥢生薑豚肉燒御善$98

🐷豚肉唔會好似出面啲日本餐廳咁勁多肥膏

🐷豚肉偏瘦但啱曬我口味,而洋蔥唔會煮到太淋入口仲有口感👍🏻

今日自己KO曬🙊🙊下次會再幫襯😋
生薑豚肉
2019-03-15
2019-02-27 714 浏览
每逢到慶祝的日子, 都會選擇這家日式料理, 皆因地方寬敞兼食材新鮮。近日推出黑豚火鍋, 服務員建議加角絲, 須額外收二十元, 便試一試。黑豚火鍋熱騰騰的端上來, 黑豚味道不錯, 鍋裏也盛滿蔬菜, 能夠滿足吃肉及吃菜的需要, 加了角絲後一鍋的份量可供最少二人享用, 角絲吸收了湯汁後味道提升不少, 是個驚喜。每次用饍必會再點的菜式: 什錦魚生沙律、美國牛柳粒石鍋飯、火炙左口魚裙邊壽司。什錦魚生沙律的魚生份量適中, 魚生新鮮且刀功並不馬虎, 是個開胃菜式。美國牛柳粒石鍋飯香味四溢, 石鍋熱度足夠令鍋底的飯慢慢形成飯焦, 牛柳粒及醬汁令整個石鍋飯的味道提升不少。火炙左口魚裙邊壽司以火炙形式烹調後魚油慢慢的滲入壽司飯上, 進食時只須專心品嘗整件壽司便可, 無需加入其他調味, 魚油及魚肉的享受是一客令人極想追加的壽司, 值得推薦給怕吃魚生的朋友們。當日用饍是週日, 每位服務員的服務是水準之上, 有主動交流, 如果是平日的話服務則中規中矩。我最喜歡這家日式料理的地方是一些直送食材會不斷更新, 多種烹調方法, 能滿足試新食材及品嘗新鮮食材的慾望。
什錦魚生沙律

什錦魚生沙律
美國牛柳粒石鍋飯
火炙左口魚裙邊壽司
2019-02-20 508 浏览
叫左海膽飯...好甜好好味...刺身拼盤...新鮮刀功不俗...烏冬彈牙可口....壽司味道可謂城中頂級之選...加上壽司飯軟硬適中...最最最感激係職員及經理服務態度非常好...衛生環境極佳...座位舒適冇得彈...雖然埋單黎講價錢稍貴...但食物質素及服務已值回票價!總結黎講今次晚餐非常滿意...下次一定再食...!

總結黎講今次晚餐非常滿意...下次一定再食...!