2006-12-03 9 浏览
幫趁過幾次,comment如下:粉卷-好味越式炒飯-好味蝦餅撈檬-好味牛油雞翼-好味炒金邊粉-普通春卷-普通扎肉粉-味道好淡價錢合理,但有2次見到小強,衛生情況認真唔掂,極需改善
幫趁過幾次,comment如下:

粉卷-好味
春卷-普通
扎肉粉-味道好淡

價錢合理,但有2次見到小強,衛生情況認真唔掂,極需改善
2006-11-27 10 浏览
早幾日同事想叫外賣因要等好耐,所以放棄了結果去舖頭食等位等到1:20至有位坐低,杯,碗,匙乜都無,因為太好生意,洗唔切!!豬扒撈檬-豬扒有點乾,調味汁好味牛肉紅飯-牛肉入味,紅飯一般咖喱牛腩炒河-咖喱唔辣,無香味,唔推介牛油雞翼-脆,牛油味濃,但本人不喜歡牛油,所以麻麻
早幾日同事想叫外賣
因要等好耐,所以放棄了
結果去舖頭食

等位等到1:20至有位
坐低,杯,碗,匙乜都無,
因為太好生意,洗唔切!!

豬扒撈檬-豬扒有點乾,調味汁好味
牛肉紅飯-牛肉入味,紅飯一般
咖喱牛腩炒河-咖喱唔辣,無香味,唔推介
牛油雞翼-脆,牛油味濃,但本人不喜歡牛油,所以麻麻
2006-10-27 12 浏览
午飯時段. 兩個人只要了一碟菠蘿炒飯及一客串燒沙爹. 另外各人再要了一杯椰汁綠豆沙. 聽起來好像不是很多物, 但離開時大家也抱著肚皮叫飽.菠蘿炒飯的水準一般. 飯不夠乾身, 而且菠蘿粒很大粒, 數量又不多. 沙爹串燒要了雞肉和豬肉. 兩種肉質都略嫌韌了一點, 而且很油膩. 不過沙爹汁幾好味. 綠豆沙不是全粒的綠豆, 是綠豆蓉. 味道很好, 不太甜又不太多椰奶.我們坐樓上, 枱很少而且位子很逼. 坐得久或多叫幾款來吃應該都會坐得不很舒服.

到目前為止,響中環食越南野都只限於食lunch,所以未有試過太多店,希望大家不要笑我孤陋寡聞吧!第二次來呢度食lunch, 上一次跟同事盲chung chung走入黎試, 試左蝦餅,香茅豬排飯同炒貴勺(or炒金邊粉sth like that), 蝦餅味道幾好,份量亦夠,香茅豬排飯juz ok, d飯好硬,炒貴勺亦好夠味,幾足料第二次就試左鴛鴦撈檬(豬排同雞翼),仲有個蝦醬炒通菜,鴛鴦撈檬好多料,豬排同雞翼鋪滿晒,味道都唔錯,檬粉也有一大碗,只是嫌唔夠凍,蝦醬炒通菜都好香,蝦醬味濃得又不會太濁響呢度食不怕會唔夠飽,價錢亦相宜,只是可能太多味精,吃罷會很口渴。相比芽莊我prefer呢度多d,而明珠雖然頗有水準,但對我來說是遠了一點,所以之後也會多d來呢間試下其他款, hehe
2006-08-10 0 浏览
放榜日, 陪個fd搵學校, 搵到咁上下, 都知輪到佢撲, 所以下晝自由活動。咁岩係附近, 行行下就黎左呢間食當時係12點, 仲未有好多人, 所以2個人坐左張4人檯。我叫左三絲撈濛, 朋友要沙嗲牛肉濛。三絲係雞絲, 扎肉絲同蛋絲, 配菜係生菜絲同青瓜絲仲有青瓜片蕃茄片各一塊。都幾大碗, 好夠濛粉, 生菜青瓜絲都夠, 不過三絲就好似唔係咁多, 不過都夠o既, 三絲入面雞絲最少亦係最唔好, 好鞋, 少少韌, 扎肉絲味道一般, 一路食都唔覺有蛋味-___-"。叫果時佢問我係咪要凍我話係, 但係黎到果時, 係有微微地暖, 不過撈下撈下都叫做凍凍地o既...濛粉都ok啦, 最好味係個汁, 酸酸地咁好開胃, 隱約聞到青檸味, 淨係聞都好開胃, 雖然三絲一般, 但係淨係靠個汁同d生菜青瓜絲咁撈都幾好, 下次有機會可能會試下叫淨撈濛可能仲好!朋友o既牛肉試左一啖, d肉應該有用梳打粉醃過, 肉質唔彈牙而且有點兒鬆散, 沙嗲味道唔太濃, 算ok。服務都幾好丫, 我又問三絲係咩, 又問鴛鴦係咩, 又問三寶係咩, 雖然阿姐初時唔記得三絲其中一絲係咩, 但係都好努力咁幫我諗, 唔會一句唔記得就算, 仲幾好笑容t

服務都幾好丫, 我又問三絲係咩, 又問鴛鴦係咩, 又問三寶係咩, 雖然阿姐初時唔記得三絲其中一絲係咩, 但係都好努力咁幫我諗, 唔會一句唔記得就算, 仲幾好笑容tim, 仲會推介下仲有咩好食, 而且黎野食都ok快。

另外, 1點前埋單仲有9折。不過, 朋友o既$23+我o既$25, 最後收左$45, 都唔知佢點計數, 不過都叫做平左啦, 是但。
2006-05-31 1 浏览
噚日歸家途中遇到同事,不如一齊食晏啦。行咗去一間平日同媽媽買餸成日行過,但又一直冇幫趁過的小店。首先大家千祁唔好期待環境(不竟都係座落响街市附近),但嘢食的味道比預期中好,尤其係粉卷,包住好多料,仲熱辣辣潻。
2005-12-04 4 浏览
遊行完去o左上環揾野食.見到呢間餐廳有2 人餐就入o左去.個餐$88 都幾多野食, 我o地叫o左:炒金邊粉- okay香矛豬扒- 好大碟, 好食蒸粉卷- 好食油菜- okay自選甜品兩個- okay另加$10 叫o左兩杯野飲(椰汁紅豆冰& 椰汁綠豆冰).環境方面都算okay.雖然冇乜decoration, 但係坐得都尚算鬆動, 又唔會太嘈幾滿意o既一餐.
遊行完去o左上環揾野食.
見到呢間餐廳有2 人餐就入o左去.

個餐$88 都幾多野食, 我o地叫o左:
炒金邊粉- okay
香矛豬扒- 好大碟, 好食
蒸粉卷- 好食
油菜- okay
自選甜品兩個- okay

另加$10 叫o左兩杯野飲(椰汁紅豆冰& 椰汁綠豆冰).

環境方面都算okay.

幾滿意o既一餐.
2005-11-23 12 浏览
前日同班fd 去左呢度食飯, 第一次來這裡, 外面睇黎好似好細咁,環境尚算ok啦。不過0個日係平日我地成班8個人上左樓上, 成層得我地好似包左場咁。我地成班叫左勁多0野食。D0野食都幾好味呀, 價錢又抵。* 炒金邊粉好好味* 牛油雞翼麻麻地* 菠蘿蜜特飲(我試左杯, 成杯飲品底係好似忌廉, 跟住裡面係大樹菠蘿果肉)其他0個D 0野都幾好呀~可以一試

* 炒金邊粉好好味
* 牛油雞翼麻麻地
* 菠蘿蜜特飲(我試左杯, 成杯飲品底係好似忌廉,
跟住裡面係大樹菠蘿果肉)
其他0個D 0野都幾好呀~可以一試
2005-10-29 5 浏览
原先想找勝香園大排檔,經過此店被玻璃上的雜誌介紹吸引而且加上我也很久沒有吃越南菜了,於是入去試一試是否好食,值得擺上雜誌介紹。因我怕上層有人食煙(如果上層吸煙d煙係唔散),於是入到去我便問有沒有非吸煙的區,我未講完句話,個老闆就話講上面有位,再問兩次個老闆都係講個句,根本都冇聽清楚我講乜(問非所答>_<)。唯有博一博上去看看有沒有,幸好暫時沒有人吸煙。上面d位好擠迫,靠牆最後個幾張枱,更是四張枱拍埋一齊,坐入便d人想出去都幾難。坐上去沒多久個阿姐便叫我掉位了,食飯時間多人我都唔會介意將就,但都唔駛更冇禮貌0架(叫到好似老闆點我做嘢咁),上層咁多人食晏只得一個呢阿姐做嘢,下層冇咁多人食就有三個喺度(唉~)。由於我換了坐位關係,所有食物都送錯第二張枱(由掉位到送錯食物都係同一位阿姐),先來杯奶茶喺隔離枱,「立」下眼見到被人飲過(唔敢飲)。再來春卷撈又放咗放在隔離枱,同一位阿姐連錯兩次>_<"!!個老闆沒多久想上來幫手,見到呢個情況竟然喺度死橕,大大聲話原本是隔離張枱先見你咁講才比你先啦,心諗隔離張枱剛叫野吃食沒有十分鐘,我杯奶茶都上錯咗好耐!!盡大大聲兼惡個

因我怕上層有人食煙(如果上層吸煙d煙係唔散),於是入到去我便問有沒有非吸煙的區,我未講完句話,個老闆就話講上面有位,再問兩次個老闆都係講個句,根本都冇聽清楚我講乜(問非所答>_<)。唯有博一博上去看看有沒有,幸好暫時沒有人吸煙。上面d位好擠迫,靠牆最後個幾張枱,更是四張枱拍埋一齊,坐入便d人想出去都幾難。坐上去沒多久個阿姐便叫我掉位了,食飯時間多人我都唔會介意將就,但都唔駛更冇禮貌0架(叫到好似老闆點我做嘢咁),上層咁多人食晏只得一個呢阿姐做嘢,下層冇咁多人食就有三個喺度(唉~)。由於我換了坐位關係,所有食物都送錯第二張枱(由掉位到送錯食物都係同一位阿姐),先來杯奶茶喺隔離枱,「立」下眼見到被人飲過(唔敢飲)。再來春卷撈又放咗放在隔離枱,同一位阿姐連錯兩次>_<"!!個老闆沒多久想上來幫手,見到呢個情況竟然喺度死橕,大大聲話原本是隔離張枱先見你咁講才比你先啦,心諗隔離張枱剛叫野吃食沒有十分鐘,我杯奶茶都上錯咗好耐!!盡大大聲兼惡個人">_<"

至於食物方便~春卷撈朦,春卷較油、花生不夠、朦汁淨係酸而冇檸檬味「差」。

p.s.價錢同「芽莊」咁上下~但環境同味道差過較便價的「小巴黎」,服務質素更加差。不值去食~(因此又不明雜誌會介紹此店,去介紹其他地方都好個佢啦~)
2005-09-16 6 浏览
環境好污糟食物偏鹹午飯Peak Time人手不足(或是Staff工作不夠Effective)味道無特別唔知點俾到個笑面佢唔會再去
環境好污糟
食物偏鹹
味道無特別唔知點俾到個笑面佢

唔會再去
2005-09-02 24 浏览
The taste is OKOrdered the followingCurry beef brisket flat rice noodle soupCold rice noodle with Deep fried chicken wings2 x Iced Lemon teaTasted ok although the chicken wings is pre friedThe only thing is after the meal I had to drink more than 1 litre of water and I was still thirsty!!!!!
The taste is OK
Ordered the following
2 x Iced Lemon tea

2005-07-31 1 浏览
睇左樓下既評語,於是同朋友仔兩人叫左以下食物:火箭蝦:個名好攪笑,幾好食,唔算太油膩,最正你可以點千島醬食炒金邊粉:都唔錯,不大油膩,唔會話食到好「濟」豬肉蝦片:豬肉較實,唔算話好入味牛油雞翼:味道竟然似早期的肯得基(!!),個人偏好青亭的雞翼囉....整體都唔錯,衛生可以接受,不過點菜時無啦啦停電,好彩係好快整好,阿姐服務態度良好,比較麻煩係要成日叫佢加茶,最好係可以慢慢食,唔會做到俾人一種「趕客走」既感覺。
睇左樓下既評語,於是同朋友仔兩人叫左以下食物:

炒金邊粉:都唔錯,不大油膩,唔會話食到好「濟」

豬肉蝦片:豬肉較實,唔算話好入味

2005-06-23 1 浏览
又係一個下雨天, 揀外賣的地方往往令我與兩位同事十分苦惱, 因為試過12:30打電話去優之健2:30才送來(以前o係灣仔返工, o個邊間優之健都好快), 見過鬼怕黑....所以好唔鍾意叫外賣...見呢間實在平, 所以試試, 點了2個蝦餅撈朦, 1個雜錦湯河, 2個小食春卷及xx(唔知咩黎..), 剛好夠100蚊, 再送多3個飲品, 除椰青外, 呀姐話椰青太重唔送外賣^^, 所以我們要了2個綠豆冰同埋1杯青檸七..半個鐘就到, 下雨天來說實在效率奇高~ 食物份量都幾大, 而且樣樣都好香, 呀姐已在盛載春卷的發泡膠盒穿了個透氣孔, 所以我地食春卷時仍然又熱又脆, 蝦餅味道同銅鑼灣強記的味道相若, 幾好~ 果然真係又平又靚, 如果個朦可以凍番少少就好喇!期待下次落去舖頭食~

期待下次落去舖頭食~
2005-04-23 5 浏览
今日輪到我提議去邊度食,想食越南野,但又唔想去明珠,上o黎seach下搵到呢間。地方唔大,好彩早少少,過了一點後幾多人等位。好多選擇,有d款式係其他越南餐廳未必有。同事點了生牛肉湯河,大大碗,我只食了d配菜,味道唔錯喎,佢o地猛讚話好食。我想食紅飯,但只得牛柳粒紅飯,d紅飯冇明珠咁香,不過冇咁油。食了一兩粒牛柳粒,唔韌幾鬆化,不過可能落了好多肉鬆粉都未定。見到憐憐話越式炒金邊粉好食,今次都有叫,配料真係幾多又大碟,不算太油但係味道咸左d。咸魚炒芥蘭-每條芥蘭size都差不多,幾嫩口,咸魚蓉唔算少但唔會好咸。雖然另加5蚊可飲d特飲,但3個女仔都食唔晒,所以咁抵都冇叫到。搭台的一位女仔食左碗蕃茄牛腩湯河,勁香蕃茄味,睇落D蕃茄湯好似好正,同事話下次再叫多D人O黎試下其他野。
地方唔大,好彩早少少,過了一點後幾多人等位。
好多選擇,有d款式係其他越南餐廳未必有。
2004-10-18 0 浏览
今日有同事生日,又有同事提議來這裡食,話又平又低。十二點五十分來到,好在重有兩張四人枱。這裡大約有十張到的四人枱,位都幾窄,但都算乾淨。我們一坐下就叫了,法式牛油雞翼(四件)$22,四個人一人件冇得爭。這幾好味,不過好熱氣,因為食完一件已經損了上下胯。越式炸春卷(三條)$28,不好,熱不脆,冇味。火箭蝦(八條)$32,幾脆,需見蝦尾,原來只得最後兩節,不叫也吧。越式蝦醬炒西蘭花,幾脆幾甜,不過花頭就因為有很多醬汁,所以好味得來幾咸,送白飯應該幾好。咸魚雞粒炒飯$35,都不錯,有雞肉粒,生菜絲,咸魚粒很咸,整體都不錯。越式炒金邊粉$40,這應該是最好味的了,有蟹柳、扎肉絲、蛋絲和什菜絲等,需然油但好味。另我們加$20叫了二杯椰汁紅豆冰,二杯椰汁綠豆冰,所以有椰汁味,有沙容,但都覺得不值。早知食完去玉葉食芝麻糊好了。總括來講幾好,不過這裡如有人在門口等,就不加茶,如冇人等就會很好地加茶。所以不要期望有服務提供,不過這裡話冇加一的。順帶一提,走時見有人食越式拼盤A,望落幾好味,總知抵過我之前叫的小食那,四樣小食都是$68。