2025-01-24 1662 浏览
今晚去太子,食一間平民少少嘅餐廳。竹面譜話係平民,價錢當然相當親民。但千祈唔好睇少,平日嘅夜晚一樣多人幫襯,已經足以證明佢嘅性價比。表面上佢好似食普通粥粉麵咁,其實佢有幾樣相當驚人嘅出品,包括$68嘅” 夢王A5和牛飯”。夢王A5和牛飯 $68餐廳門面嘅菜式。用難以置信嘅價錢,可以食到A5和牛飯。甚至令我會諗,自己整都未必做到呢個價。A5和牛故意燒到唔係全熟,係有功架嘅。但夢黃蛋味同豉油嘅威力,亦不容小覷。鮑汁冬菇花膠鍋 $68同夢王和牛飯相比,呢個花膠鍋更加唔講得笑。首先佢嘅花膠好大塊數量好多,加上數塊大冬菇、關廟麵同時菜等等,價錢同樣地難以置信。但其實佢最值錢係個湯底,味道好充足,加埋有個火喺下邊燒住,毋庸置疑嘅性價比。豬頸肉 $184塊巨型豬頸肉,已經抵食有餘。但其實呢道菜嘅精髓喺個醬度。略帶甜度嘅秘製青醬,食第一啖已經覺得好滋味。脆炸鮮奶卷 $42六件甜甜地嘅鮮奶卷,炸到非常熱辣辣,加埋奶醬,睇樣就知好食。炸花枝丸拼炸墨魚餅 $42同樣地炸到好熱辣辣,呢啲小食份量充足,叫嚟送飯齋食都一流。金銀菊花薏米 $22清心火 $22一大樽嘅涼茶,正好喺食完少少熱氣嘢之後用嚟降火。老實講呢
今晚去太子,食一間平民少少嘅餐廳。

竹面譜

夢王A5和牛飯 $68

鮑汁冬菇花膠鍋 $68

豬頸肉 $18

脆炸鮮奶卷 $42

炸花枝丸拼炸墨魚餅 $42
同樣地炸到好熱辣辣,呢啲小食份量充足,叫嚟送飯齋食都一流。

金銀菊花薏米 $22
清心火 $22
一大樽嘅涼茶,正好喺食完少少熱氣嘢之後用嚟降火。老實講呢啲地方會有涼茶飲係相當罕見。佢好嘅地方係可以揀甜同唔甜。

呢餐飯真係令人食得相當滿足。價錢親民、性價比高、味道良好,仲可以打卡。難怪餐廳人來人往,有時仲要排隊添!
2025-01-24
  • 烤豬頸肉
🎀太子。港式餐廳內都有頂級A5和牛丼😯⚡🎀🪄店名* #竹面譜🔮地址* 太子荔枝角道68號地舖🔮🗾分店地區🗾 太子, 新蒲崗💰價錢$216 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_太子剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢排成日睇到Ig好多人介紹呢間位於太子既港式店有得食高質和牛飯 最近終於抽到時間黎試下😍舖頭睇落都係偏簡約裝修 似香港茶餐廳 甘岩晚飯時間成件舖頭都坐滿曬客人 真係好受歡迎 而且都見到有好多熟客同員工寒暄 好有人情味💕🍽️食物質素🍽️打開餐牌裡面食物都好特別及多種類 除左有各款港式湯麵 以及地道炸物小食 仲有碟頭飯,湯飯,咖哩系列等 而店鋪最有特色及除左有頂級A5和牛飯 仲有烤豬頸肉及香辣肉碎 減肥之選有低卡蒟蒻麵!👀評分💖💖💖💖💖🪄夢王和牛飯 $68黎到當然要一試佢地本店特色~好少系港式店有得試A5和牛 而且你地無睇錯 只係需要$68!而且份量都唔少 和牛質素都幾唔錯 色澤呈現微粉紅色 質感軟熟 加上來自日本神戶兵庫縣獲獎超過三年既刺身級雞蛋 營養價值好豐富 再淋上日本甜醬油 味
🎀太子。港式餐廳內都有頂級A5和牛丼😯⚡🎀

🪄店名* #竹面譜
🔮地址* 太子荔枝角道68號地舖🔮
🗾分店地區🗾 太子, 新蒲崗
💰價錢$216 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄夢王和牛飯 $68
黎到當然要一試佢地本店特色~好少系港式店有得試A5和牛 而且你地無睇錯 只係需要$68!而且份量都唔少 和牛質素都幾唔錯 色澤呈現微粉紅色 質感軟熟 加上來自日本神戶兵庫縣獲獎超過三年既刺身級雞蛋 營養價值好豐富 再淋上日本甜醬油 味道幾唔錯😍最緊要系性價比👍

🪄鮑汁冬菇花膠鍋 $68
最近凍翻甘多要食翻個鍋物暖暖胃~見到呢個價錢十分划算既花膠鍋就試下~黎到又係比佢個份量嚇親 好大兜!仲有爐開火焊住~熱辣辣 花膠又夠厚身 夠曬膠質😗我個人最驚喜系佢地個冬菇 因為平時我系唔食冬菇覺得有怪味 但今次呢個系好有鮮味👍加埋關廟麵就更有飽腹感!

🪄小食-脆炸鮮奶卷(6條)$42 &豬頸肉$18
勁耐無食過鮮奶卷 估唔到呢度有😍一次過叫左六條 賣相超靚 外表金黃 口感香脆 鮮奶濃郁流心 沾上煉奶勁好食😍 豬頸肉都值得一試 厚身又大片 瘦而不韌 十分剛好~

🪄飲品-凍桂花柚子蜜$10 &熱杏霜$10
飲品價錢都好抵 最後臨走我仲加錢要多支自家製涼茶無甜版添😗

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
  • 烤豬頸肉
太子荔枝角道有好多美食,朋友介紹咗我黎呢間小店,吾系一般小店咁簡單,系夢王蛋使用🥚親民價錢仲可以食到花膠!吸引吾少人前來。✿ 脆炸鮮奶卷 $28順德名菜,外層十分香脆可口,內層鮮奶甜度恰好🤍係間唔中就會想食嘅小食😋✿ 夢王和牛丼 $68$68食到和牛丼?冇打錯😆來自日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋,2020年起連續三年榮獲日本年度公投刺身蛋拌飯第一名🏆蛋黃飽滿🥚蛋味香濃🧡營養豐富,對身體有多種功效。和牛系鹿兒島A5和牛使用🐮油脂非常豐富,同生雞蛋 和牛丼撈勻冇得輸🤩✿ 鮑汁冬菇花膠鍋 $68 (滑牛+$15)同夢王和牛丼系一樣價錢,就食到花膠鍋😍冬菇大大件🍄吸收曬鮑汁精華😋花膠食材矜貴,數量比想像中多,黏滑口感系花膠特色。配嘅麵條亦吾系一般麵,系關廟麵,麵條軟稔中帶嚼勁🍜我同朋友都好滿意~滑牛牛肉味香濃🐮✿ 金銀菊花薏米 $20自家製鮮涼茶,使用杭州菊花🌼金銀花 薏米仁,有多重功效,可以清熱毒 潤肺 去口腫 助排毒,甜味自然,心思足夠。

✿ 脆炸鮮奶卷 $28
脆炸鮮奶卷

✿ 夢王和牛丼 $68
夢王和牛丼

✿ 鮑汁冬菇花膠鍋 $68 (滑牛+$15)

✿ 金銀菊花薏米 $20
2024-11-17
脆炸鮮奶卷
鮑汁冬菇花膠鍋
今日約咗朋友嚟到太子呢間餐廳食嘢聽個名就覺得好有中式地道感覺但其實入面大熱食日式夢王和牛丼今日特登嚟試 明白點解咁多人食因為可以一個親民價錢食到高質食物- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 夢王和牛丼比呢個夢王和牛丼吸引而嚟見佢採用鹿兒島直送頂級A5和牛同埋日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋來頭好似好犀利咁 啲牛係幾軟嫩鮮美不過比起啲相 啲牛好似有啲細塊加埋飽滿濃郁生蛋 增加咗牛嘅絲滑感另外可揀溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋隨餐都有一碟秘製醬汁 用嚟點牛唔錯2. 鮑汁冬菇花膠鍋覺得呢個好似養生鍋咁 用料實在入面係有肥厚爽脆冬菇、滑嫩鮮甜花膠兩大主角份量十足 搭配關廟麵&娃娃菜面頭仲有少少蔥絲點綴 營養豐富唔夠嘅話 可以另外自選加配其他食材上鍋嗰陣有個蠟燭熱住 啖啖都好溫暖幾鍾意佢湯汁 滾到咁上下再飲好濃郁好似呀媽煲嘅靚湯咁樣 同關廟麵好夾麵質好有咬口 滾到入晒味再食都冇咁易淋3. 小食脆炸系列雙拼(香茅炸雞翼/炸蜆蚧鯪魚球/炸花枝丸/炸墨魚餅)小食可以單拼/雙拼 單拼份量多啲我哋叫咗兩份雙拼 即係四款小食香茅炸雞翼外酥內嫩 入面好有肉汁
今日約咗朋友嚟到太子呢間餐廳食嘢

同埋日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋
來頭好似好犀利咁 啲牛係幾軟嫩鮮美
不過比起啲相 啲牛好似有啲細塊
加埋飽滿濃郁生蛋 增加咗牛嘅絲滑感
另外可揀溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋
隨餐都有一碟秘製醬汁 用嚟點牛唔錯

2. 鮑汁冬菇花膠鍋
覺得呢個好似養生鍋咁 用料實在
入面係有肥厚爽脆冬菇、滑嫩鮮甜花膠
兩大主角份量十足 搭配關廟麵&娃娃菜

本身想飲自家鮮制嘅袪濕茶
不過已經賣晒 最後揀咗熱西洋菜蜜
朋友就揀咗另一款自家鮮制涼茶
清心火有好多功效 清新養顏之餘
仲有清熱解毒、安眠等等功效
食完炸嘢 飲啲涼茶下火就唔怕啦
飲品
2024-10-11
飲品
和牛丼、夢王蛋⋯都係貴價日本餐廳先聽到嘅名詞?係呢間太子嘅小店都可以品嚐到!絕對價廉物美🙌🏻✨夢王和牛丼招牌菜,當然要試試。選用鹿兒島的A5和牛同日本神戶刺身級別嘅夢王生蛋,品質絕對有保證。煎至約5成熟嘅和牛舖係飯面,油花豐富,入口係滿滿牛香。面頭再加上蛋香濃郁嘅夢王蛋,真係可以食晒成碗飯🙌🏻✨鮑汁冬菇花膠鍋大大件爽彈花膠加上厚厚嘅冬菇,都只係60幾蚊😳伴以台南特色關廟麵,就算一路加熱住都唔會容易爛,喜歡嘅仲可以額外加配料。✨蒟蒻麵啱晒素食人士。湯底清甜,有粟米粒同紫菜,配以Q彈蒟蒻麵,係健康之選。我就加埋留心夢王蛋~✨炸韭菜餃/炸蜆蚧鯪魚球/香茅炸雞翼/炸花枝丸呢度嘅炸物真係做得好出色!而且每款炸物仲配以不同嘅醬汁,好貼心。尤其喜歡炸韭菜餃同蜆芥鯪魚球。前者一咬係滿滿嘅韭菜餡,非常香。外層炸得金黃香脆;鯪魚球大大粒好彈牙,而且蜆蚧醬汁調味剛剛好唔會過鹹。✨脆炸鮮奶卷大大力推薦!勁好食!順德名物,外層酥脆,但咬落就係熱辣辣滑嘟嘟嘅牛奶餡,再蘸埋煉奶,就算飽都要食呀!飲品方面仲有自家製涼茶:清心火/金銀菊花薏米/去濕茶,仲可以選擇微糖或無糖添,非常健康。

✨夢王和牛丼

✨鮑汁冬菇花膠鍋

✨蒟蒻麵

✨炸韭菜餃/炸蜆蚧鯪魚球/香茅炸雞翼/
炸花枝丸

✨脆炸鮮奶卷
再蘸埋煉奶,就算飽都要食呀!

2024-10-03
這家是阿婆和朋友都期待已久的高性價比餐廳❤️主打用幾十塊錢就能吃到鹿兒島A5和牛加夢王雞蛋丼😍除了和牛丼還有冬菇花膠鍋,很適合冬天吃~食物質素有夠好的,重點還全部性價比都十分的高🌟期待已久的夢王和牛丼♥️夢王蛋可以自行選擇煮法,甜蛋、溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋都任君選擇~和牛選用的是鹿兒島A5和牛🔥油花超美,牛味和油脂味都很濃郁♥️流心蛋黃加醬油伴飯,再加一口和牛片,真的很贊😍幾十塊錢能吃到這種級別的食材,真心划算🔥除了和牛丼,還有鮑汁冬菇花膠鍋配夢王和牛🌟湯底用雞骨和豚骨熬制而成,加上鮑汁和冬菇香味,香甜又濃郁♥️花膠的量也夠多,滿滿的骨膠原~還有其他配料可以加配,我們加配的雲吞和牛筋丸質素同樣不錯🌟涮熟的和牛片可以蘸上夢王蛋液,味道更濃更豐富🔥這組的價錢也不過兩百,性價比真的好好🥰除了主食,小食也同樣不能錯過🌟個人大推炸鮮奶卷♥️外脆里滑的口感很好~奶味香濃,有夠好吃❤️
期待已久的夢王和牛丼♥️
夢王和牛+鮑汁冬菇花膠鍋
小食雙拼
除了主食,小食也同樣不能錯過🌟
炸鮮奶卷
2025-03-03
夢王和牛+鮑汁冬菇花膠鍋
小食雙拼
炸鮮奶卷
5天前 0 浏览
♥$68能吃到夢王A5和牛飯?!♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧喜歡的話記得like & follow我喔♥$68真的能吃到夢王A5和牛飯!位於太子的竹面譜主打食品高質,價格親民,性價比高, $68 就可以吃了夢王A5和牛飯,質量絕對讓人驚喜! 和牛質素不錯,色澤呈現微粉紅色,質感軟熟,邊邊微焦,配上來自日本神戶兵庫縣的「刺身級」雞蛋的夢王蛋,蛋黃飽滿,淋上醬油,簡直是絕配!小食方面,炸蜆蚧鯪魚球拼炸雲吞 $44,即叫即炸,外脆內嫩,讓人一口接一口,超推薦!我們還點了涼茶金銀菊花薏米 $22 和清心火 $22,還可以選擇微甜,入口清爽,特別適合搭配炸物。📍 竹面譜太子荔枝角道68號地舖.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#竹面譜 #太子 #高質平民 #和牛飯 #炸蜆蚧鯪魚球 #夢王蛋 #A5和牛 #太子餐廳 #太子美食 #旺角餐廳 #旺角美食
♥$68能吃到夢王A5和牛飯?!♥

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥

📍 竹面譜
太子荔枝角道68號地舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
  • 夢王和牛飯
  • 炸鯪魚球
  • 夢王A5和牛丼
2025-02-28 0 浏览
旺角太子不嬲都多好嘢食,今日放咗工去太子行下街,見到呢間舖頭主打夢黃蛋同A5和牛,畀佢吸引咗,就入去試試。呢間餐廳走平民路線,裝修平實,餐枱位置寬闊。老闆同職員態度好親切,好有禮貌,介紹今今期特色餐。餐牌款式好多,好多都係特色嘅飯麵套餐,又有炸物,價錢唔貴,性價比高。當見到限量嘅冬菇花膠套餐,就忍唔住叫咗!1)頂級A5和牛加鮑汁冬菇花膠鍋-套餐好多款配料,熱騰騰嘅鮑汁花膠鍋,充滿住骨膠原,好養身。主角A5和牛放入熱鍋,牛香味十足,油脂分佈均勻,點落蛋中,一流!另外將關廟麵浸入花膠湯中,索曬啲汁好美味!2)夢王烤豬頸肉煎蛋飯:原來煎咗嘅夢黃蛋都可以咁好食,蛋汁香濃。豬頸肉大大塊,配上秘製汁,酸酸甜甜,好開胃!🤤3)炸鯪魚球+炸鮮奶(每樣三件):鯪魚球炸得酥脆,比出面舖頭賣既大舊好多,超讚。 另外炸鮮奶外脆內軟,奶香十足!4)凍青心火(無糖)- 由唔同嘅藥材製成,飲落透心涼,即刻有種疏肝解熱氣嘅感覺,好舒服!🥘竹面譜荔枝角道68號地舖

🥘竹面譜
荔枝角道68號地舖
  • 炸蜆蚧鯪魚球
之前見到《竹面譜》呢間街坊親民小店竟然有A5和牛同花膠!好吸引,今晚我哋都嚟食啦!我哋叫咗好多嘢食,樣樣都好好食,價錢親民,性價比高,今餐好滿足😋.〈夢王A5和牛丼〉呢度主打菜之一,夢王蛋可以配溫泉蛋、溏心蛋、太陽蛋或生食蛋。難得嚟食夢王,我哋一於試咗生食蛋!.A5和牛有6片,真係好腍好嫩滑呀🤩夢王蛋黃好香濃,再配埋特製醬油撈埋一齊食,真係好好食,送飯一流!.〈鮑汁冬菇花膠鍋〉個湯好濃,但唔咸,幾好飲花膠有6條、冬菇有4片,全部都煮到爽滑彈牙、好入味👍🏻配埋時菜及麵,呢個鍋好豐富呀!.我哋另加〈夢王蛋(太陽蛋)〉太陽蛋煎得好靚,好濃蛋味,送飯或淨食都好正。.另外我哋叫了幾款小食,呢度嘅炸物都好高質!〈炸墨魚餅+炸鮮奶卷〉雙拼.炸墨魚餅 —好香,肉質好厚身又彈牙,食到粒粒墨魚肉。配泰式酸辣醬好好食😋.炸鮮奶卷 —好鬆脆,入面滿滿鮮奶,甜甜地好好味,一食就停唔到口😆.炸韮菜餃 —炸韮菜餃都係呢度招牌菜,每粒都超大粒呀!皮炸到好脆,餡好足料又多汁,韮菜同豬肉嘅比例平均,好食👍🏻.最後叫咗支清心茶,微甜,甜度好適中,清熱解膩一流。

〈夢王A5和牛丼〉
A5和牛有6片,真係好腍好嫩滑呀🤩

〈鮑汁冬菇花膠鍋〉
個湯好濃,但唔咸,幾好飲
花膠有6條、冬菇有4片,全部都煮到爽滑彈牙、好入味👍🏻
配埋時菜及麵,呢個鍋好豐富呀!

我哋另加〈夢王蛋(太陽蛋)〉
太陽蛋煎得好靚,好濃蛋味,送飯或淨食都好正。

另外我哋叫了幾款小食,呢度嘅炸物都好高質!

〈炸墨魚餅+炸鮮奶卷〉雙拼

炸墨魚餅 —
好香,肉質好厚身又彈牙,食到粒粒墨魚肉。
配泰式酸辣醬好好食😋

炸鮮奶卷 —
好鬆脆,入面滿滿鮮奶,甜甜地好好味,一食就停唔到口😆

炸韮菜餃 —
炸韮菜餃都係呢度招牌菜,每粒都超大粒呀!
皮炸到好脆,餡好足料又多汁,韮菜同豬肉嘅比例平均,好食👍🏻

最後叫咗支清心茶,微甜,甜度好適中,清熱解膩一流。
2025-02-18
2025-02-26 0 浏览
之前見好多人推爆呢間嘅夢王和牛丼,搞到我都心郁郁,今日終於忍唔住去會一會佢,睇吓係咪真係咁巴閉😏 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 自家製涼茶-清心火 🍵 一入口就飲得出係真材實料煲,自家製冇落防腐劑所以要放喺雪櫃保存,而且仲可以揀微糖同走甜,如果想飲熱嘅,仲可以即時幫你坐熱,超貼心🩷瑤柱上湯浸蘿蔔 🍲蘿蔔無渣而且煮到透心淋甜,瑤柱湯底清甜,看似係一道簡單菜式,但食得出心機同火候,平凡中見功力👏🏻 炸花枝丸拼炸鮮奶卷 🦑🥛 花枝丸彈牙到好似識跳舞咁,咬落仲有粒粒墨魚肉!鮮奶卷外脆內軟,奶香爆棚又唔油膩,好邪惡但停唔到口啊👻 夢王和牛丼 🥚🐮🍚 和牛油脂分布靚到似藝術品,燒到焦香入口即溶,夢王生蛋撈飯香到暈,再加埋啲醬汁,真係一啖接一啖清碗🤤 難怪係鎮店之寶! 香煎雞扒蔥油太陽孖蛋(升級夢王蛋)🍳🐓雞皮煎得脆卜卜,肉質嫩滑多汁,兩隻夢王蛋黃流心程度簡直係視覺享受!蔥油香滲透每啖飯,食完成個人都幸福晒🥰 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 店員服務勁好,老闆娘都超級Nice,由食物質

自家製涼茶-清心火 🍵

瑤柱上湯浸蘿蔔 🍲

炸花枝丸拼炸鮮奶卷 🦑🥛
花枝丸彈牙到好似識跳舞咁,咬落仲有粒粒墨魚肉!
鮮奶卷外脆內軟,奶香爆棚又唔油膩,好邪惡但停唔到口啊👻

夢王和牛丼 🥚🐮🍚

香煎雞扒蔥油太陽孖蛋(升級夢王蛋)🍳🐓

店員服務勁好,老闆娘都超級Nice,由食物質素方面反映到小店對自家出品果種認真,一碗睇戲上嚟毫不起眼嘅浸蘿蔔已經可以體現得出嚟,必須要再返轉頭食支持一下仍然堅持用心製作嘅小店🙌🏻

🤑 人均消費:~$101
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:竹面譜 (太子)
太子荔枝角道68號地舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #太子美食 #夢王 #夢王蛋 #和牛丼 #隱世小店 #支持小店 #自家製涼茶 #竹面譜
🍲 豪華限量版和牛花膠鍋|配關廟麵及時菜($168)套餐包括左鹿兒島和牛、夢王蛋、鮑汁冬菇花膠鍋阿,大大塊炆到軟腍入味既花膠配埋厚厚既花菇扒,仲有台式關廟麵,就算加入鍋中加熱都唔會容易煮爛,而且關廟麵仲可以吸收湯中精華,正阿!🥰🥩 鹿兒島和牛放落鍋中5-10秒就可以夾起沾上夢王蛋漿一齊食,粉嫩脂香既和牛柔軟滑溜又有蛋香,的確係性價比極高。🥚🤨🥟 鮮蝦雲吞拼墨丸($46)雲吞大大粒皮薄餡靚而每粒都有足足兩隻蝦阿,鮮蝦肉餡夠香絕對唔馬虎,而墨丸就好似乒乓波咁咬落爽口彈牙。😋🥟 炸韭菜餃拼炸雲吞 ($42)雲吞及韭菜餃炸到香脆,基本上餡料新鮮炸到皮見肉香。😚🦑 炸墨魚餅($28)墨魚餅炸到金黃色熱辣辣,咬落食到粒粒墨魚沾埋酸甜醬一齊食幾惹味。🤪🍼 脆炸鮮奶卷 ($28)炸鮮奶無論火侯、炸漿、鮮奶三樣都好緊要,金黃色的鮮奶卷咬落薄而脆,內餡柔軟奶香醇厚食落又唔會好甜,作為甜品黎講味道外形都冇得輸,絕對係令小編驚嘆,真係必食之選。👍🏻👍🏻🍶 清心火 | 去濕茶($22/樽)見到有自家製既涼茶當然要試下啦,價錢上仲要好親民阿,店鋪仲會好貼心咁將涼茶配料及功效都寫在菜單上,飲落微甜好似幾健康咁,唔錯
🍲 豪華限量版和牛花膠鍋|配關廟麵及時菜($168)

🥟 鮮蝦雲吞拼墨丸($46)

🥟 炸韭菜餃拼炸雲吞 ($42)
雲吞及韭菜餃炸到香脆,基本上餡料新鮮炸到皮見肉香。😚

🦑 炸墨魚餅($28)

🍼 脆炸鮮奶卷 ($28)

🍶 清心火 | 去濕茶($22/樽)
見到有自家製既涼茶當然要試下啦,價錢上仲要好親民阿,店鋪仲會好貼心咁將涼茶配料及功效都寫在菜單上,飲落微甜好似幾健康咁,唔錯唔錯。😇
2025-02-15
  • 炸鮮奶卷
2025-02-25 0 浏览
小店往往會令人驚喜,就好似呢間响太子嘅街坊小店確係唔惹少,價錢親民到唔敢相信🤑,幾十蚊可以食到鹿兒島直送嘅A5和牛丼,仲有隻日本[刺身級]夢王蛋添🤩。🥢夢王和牛丼 $68鹿兒島直送嘅頂級A5和牛,油脂分佈超靚,入口即溶之餘仲帶有甘甜嘅牛香味,另一重點就係橙紅色蛋黃嘅刺身級夢王蛋,蛋香味濃郁,煮法可以揀溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋及生食,我哋揀咗生蛋,再加入醬油撈混一齊食,每啖飯都滋味無窮😋。🥢鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵及時菜$168湯底超濃郁冬菇香味,裏面嘅冬菇大大件,又香又腍滑,花膠軟腍,入口感覺充滿骨膠原,而且非常入味,另外再加配咗兩粒水餃$10及牛筋丸$10,牛筋丸牛味濃又爽口;主角嘅鹿兒島直送A5和牛及刺身級夢王蛋,同樣都係正到無朋友,個湯底吸收哂和牛嘅精華,緊係要用 關廟麵索湯汁一齊食喇。🥢瑤柱上湯浸蘿蔔$22口感超綿腍嘅蘿蔔浸响清香嘅瑤柱上湯,入口爆汁,清甜好味。🥤呢度仲有自家製嘅涼茶,加配價$10,可揀微糖或無糖添,我哋叫咗無糖嘅金銀菊花薏米及去濕茶,清清爽爽,仲可解膩添。呢間店舖嘅工作人員服務態度好好又親切,再加上食物質素高,價錢親民,果然性價比高,唔怪得之咁多熟客仔喇👍。

🥢夢王和牛丼 $68

🥢鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵及時菜$168

鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵及時菜

🥢瑤柱上湯浸蘿蔔$22
口感超綿腍嘅蘿蔔浸响清香嘅瑤柱上湯,入口爆汁,清甜好味。
瑤柱上湯浸蘿蔔

自家製嘅涼茶

鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵及時菜
瑤柱上湯浸蘿蔔
2025-02-24 0 浏览
眼見人頭湧湧,入裏發現這是一間超級多選擇的餐廳,每一款菜式亦有不同的配搭或加配,相當抵食經濟有實惠。而自家製涼茶只需十蚊一大樽,每天換款,超新鮮。首先點了和牛花膠鍋配關帝麵套餐,多料低食,湯鍋有巨型花菇扒、花膠、入味蔬菜,滾燙熱辣上一大堆肥美和牛,更可沾上濃郁美味的夢王生蛋,黏度非常大,不愧是有日本冠軍雞蛋,令整個層次更上一層樓,食完肉鍋後更可飲光整個花膠汁,養顏又滋補。而關帝廟麵非常嫩滑,湯底可與花膠鍋湯汁坐鎮,滋味無比。這裏最大特點是無上限以優惠價錢加配小食,點了脆炸巨無霸鯪魚球,質感厚肉又鮮味,可當成漢堡扒食,蜆介醬中更有一隻超大隻蜆。最後點的夢王A5和牛飯方面真是超值,濃鬱滑生蛋送飯,飯粒殺手,配上入口即溶的A5和牛,和牛脂肪與蛋汁的混合,堪稱無敵配搭名物,難怪超多客人都食回頭,值!

2025-02-13
🍲 和牛花膠鍋($168)$168可以一次過食到花膠同A5和牛,價錢親民性價比高而且食物質素無揸流攤;和牛由鹿兒島直送仲要係A5等級,油花多,入口即化,蘸上夢王蛋一齊食更加提升和牛嫩滑口感;花膠鍋除左有主角花膠之外,仲有大大隻又厚身冬菇,時蔬同關廟麵;花膠份量多口感較軟身,冬菇吸收哂湯底非常入味,關廟麵彈牙有咬勁🥩夢王和牛丼($68)和牛係薄切但份量唔少,牛味濃,生夢王蛋嘅蛋黃飽滿,蛋香味濃,加埋煲仔飯豉油撈埋一齊食,好食到停唔到口,順帶一提,如果唔鍾意食生蛋嘅朋友可以揀溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋🥢 小食($42)小食款式有多種選擇,有炸雲吞,韮菜餃,炸鮮奶卷同鯪魚球蜆蚧等等,可以單拼或雙拼都係一樣價錢;我地揀左炸鮮奶拼鯪魚球蜆蚧,份量十足;炸鮮奶卷大大條,炸得金黃香脆唔油膩,內裏滑不溜口,奶香味十足,蘸埋煉奶一齊食就更滋味;鯪魚球蜆蚧炸得金黃飽滿,爽口彈牙,加上陳皮同芫荽,味道層次豐富,蘸埋蜆蚧一齊食就更鮮味🫖 去濕茶($22)佢地嘅自家製涼茶,有微糖同無糖可以選擇,飲落甜甜哋好易入口,去濕茶啱哂我呢啲成日坐喺冷氣房嘅人🫖 清心火($22)清心火都係有微糖同無糖可以選擇,飲落甜甜哋好易入
🍲 和牛花膠鍋($168)

🥩夢王和牛丼($68)

🥢 小食($42)

🫖 去濕茶($22)

🫖 清心火($22)
清心火都係有微糖同無糖可以選擇,飲落甜甜哋好易入口,飲返枝仲可以清走食炸嘢嘅熱氣
和牛花膠鍋
脆炸鮮奶卷拼炸鯪魚球蜆蚧
自家製涼茶
2025-02-17
和牛花膠鍋
脆炸鮮奶卷拼炸鯪魚球蜆蚧
自家製涼茶
  • 炸蜆蚧鯪魚球
尋日小編就再訪呢間位於太子嘅「竹面譜」,小編實在太掛住佢哋嘅夢王蛋😋晶瑩剔透,蛋黃又圓又黄👍鹿兒島直送頂級A5和牛 + 鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵 及 時菜 及 夢王蛋 $168呢款係餐廳嘅新產品,十分之嘅配搭,用鮑汁冬菇花膠湯底然後將鹿兒島直送嘅A5和牛放入湯底內淥,有牛嘅鮮味之餘仲食到鮑汁冬菇花膠湯底嘅味道,再點埋夢王蛋😋 味道都幾創新 幾新穎😬蔥油香煎雞扒太陽蛋飯 $41 + $10 去濕茶蔥油嘅香味配上香煎嫩滑雞扒,仲有隻太陽蛋撈飯!認真不得了😋炸韭菜餃3粒 + 炸蜆蚧鯪魚球 3粒 $44兩款雙拼都係炸到熱辣辣,而韭菜餃炸到脆卜卜👍味道都幾正😋而炸鯪魚球點上蜆蚧汁又確實相當之唔錯喎🤤金銀花菊花薏米 $22

鹿兒島直送頂級A5和牛 + 鮑汁冬菇花膠鍋
配關廟麵 及 時菜 及 夢王蛋 $168

蔥油香煎雞扒太陽蛋飯 $41 + $10 去濕茶

蔥油嘅香味配上香煎嫩滑雞扒,仲有隻太陽蛋撈飯!認真不得了😋

炸韭菜餃3粒 + 炸蜆蚧鯪魚球 3粒 $44

金銀花菊花薏米 $22