🎀太子。港式餐廳內都有頂級A5和牛丼😯⚡🎀🪄店名* #竹面譜🔮地址* 太子荔枝角道68號地舖🔮🗾分店地區🗾 太子, 新蒲崗💰價錢$216 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_太子剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢排成日睇到Ig好多人介紹呢間位於太子既港式店有得食高質和牛飯 最近終於抽到時間黎試下😍舖頭睇落都係偏簡約裝修 似香港茶餐廳 甘岩晚飯時間成件舖頭都坐滿曬客人 真係好受歡迎 而且都見到有好多熟客同員工寒暄 好有人情味💕🍽️食物質素🍽️打開餐牌裡面食物都好特別及多種類 除左有各款港式湯麵 以及地道炸物小食 仲有碟頭飯,湯飯,咖哩系列等 而店鋪最有特色及除左有頂級A5和牛飯 仲有烤豬頸肉及香辣肉碎 減肥之選有低卡蒟蒻麵!👀評分💖💖💖💖💖🪄夢王和牛飯 $68黎到當然要一試佢地本店特色~好少系港式店有得試A5和牛 而且你地無睇錯 只係需要$68!而且份量都唔少 和牛質素都幾唔錯 色澤呈現微粉紅色 質感軟熟 加上來自日本神戶兵庫縣獲獎超過三年既刺身級雞蛋 營養價值好豐富 再淋上日本甜醬油 味
🎀太子。港式餐廳內都有頂級A5和牛丼😯⚡🎀

🪄店名* #竹面譜
🔮地址* 太子荔枝角道68號地舖🔮
🗾分店地區🗾 太子, 新蒲崗
💰價錢$216 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄夢王和牛飯 $68
黎到當然要一試佢地本店特色~好少系港式店有得試A5和牛 而且你地無睇錯 只係需要$68!而且份量都唔少 和牛質素都幾唔錯 色澤呈現微粉紅色 質感軟熟 加上來自日本神戶兵庫縣獲獎超過三年既刺身級雞蛋 營養價值好豐富 再淋上日本甜醬油 味道幾唔錯😍最緊要系性價比👍

🪄鮑汁冬菇花膠鍋 $68
最近凍翻甘多要食翻個鍋物暖暖胃~見到呢個價錢十分划算既花膠鍋就試下~黎到又係比佢個份量嚇親 好大兜!仲有爐開火焊住~熱辣辣 花膠又夠厚身 夠曬膠質😗我個人最驚喜系佢地個冬菇 因為平時我系唔食冬菇覺得有怪味 但今次呢個系好有鮮味👍加埋關廟麵就更有飽腹感!

🪄小食-脆炸鮮奶卷(6條)$42 &豬頸肉$18
勁耐無食過鮮奶卷 估唔到呢度有😍一次過叫左六條 賣相超靚 外表金黃 口感香脆 鮮奶濃郁流心 沾上煉奶勁好食😍 豬頸肉都值得一試 厚身又大片 瘦而不韌 十分剛好~

🪄飲品-凍桂花柚子蜜$10 &熱杏霜$10
飲品價錢都好抵 最後臨走我仲加錢要多支自家製涼茶無甜版添😗

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
  • 鮑汁冬菇花膠鍋
  • 脆炸鮮奶卷
  • 烤豬頸肉
太子荔枝角道有好多美食,朋友介紹咗我黎呢間小店,吾系一般小店咁簡單,系夢王蛋使用🥚親民價錢仲可以食到花膠!吸引吾少人前來。✿ 脆炸鮮奶卷 $28順德名菜,外層十分香脆可口,內層鮮奶甜度恰好🤍係間唔中就會想食嘅小食😋✿ 夢王和牛丼 $68$68食到和牛丼?冇打錯😆來自日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋,2020年起連續三年榮獲日本年度公投刺身蛋拌飯第一名🏆蛋黃飽滿🥚蛋味香濃🧡營養豐富,對身體有多種功效。和牛系鹿兒島A5和牛使用🐮油脂非常豐富,同生雞蛋 和牛丼撈勻冇得輸🤩✿ 鮑汁冬菇花膠鍋 $68 (滑牛+$15)同夢王和牛丼系一樣價錢,就食到花膠鍋😍冬菇大大件🍄吸收曬鮑汁精華😋花膠食材矜貴,數量比想像中多,黏滑口感系花膠特色。配嘅麵條亦吾系一般麵,系關廟麵,麵條軟稔中帶嚼勁🍜我同朋友都好滿意~滑牛牛肉味香濃🐮✿ 金銀菊花薏米 $20自家製鮮涼茶,使用杭州菊花🌼金銀花 薏米仁,有多重功效,可以清熱毒 潤肺 去口腫 助排毒,甜味自然,心思足夠。

✿ 脆炸鮮奶卷 $28

✿ 夢王和牛丼 $68
夢王和牛丼

✿ 鮑汁冬菇花膠鍋 $68 (滑牛+$15)

✿ 金銀菊花薏米 $20
2024-11-17
鮑汁冬菇花膠鍋
今日約咗朋友嚟到太子呢間餐廳食嘢聽個名就覺得好有中式地道感覺但其實入面大熱食日式夢王和牛丼今日特登嚟試 明白點解咁多人食因為可以一個親民價錢食到高質食物- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 夢王和牛丼比呢個夢王和牛丼吸引而嚟見佢採用鹿兒島直送頂級A5和牛同埋日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋來頭好似好犀利咁 啲牛係幾軟嫩鮮美不過比起啲相 啲牛好似有啲細塊加埋飽滿濃郁生蛋 增加咗牛嘅絲滑感另外可揀溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋隨餐都有一碟秘製醬汁 用嚟點牛唔錯2. 鮑汁冬菇花膠鍋覺得呢個好似養生鍋咁 用料實在入面係有肥厚爽脆冬菇、滑嫩鮮甜花膠兩大主角份量十足 搭配關廟麵&娃娃菜面頭仲有少少蔥絲點綴 營養豐富唔夠嘅話 可以另外自選加配其他食材上鍋嗰陣有個蠟燭熱住 啖啖都好溫暖幾鍾意佢湯汁 滾到咁上下再飲好濃郁好似呀媽煲嘅靚湯咁樣 同關廟麵好夾麵質好有咬口 滾到入晒味再食都冇咁易淋3. 小食脆炸系列雙拼(香茅炸雞翼/炸蜆蚧鯪魚球/炸花枝丸/炸墨魚餅)小食可以單拼/雙拼 單拼份量多啲我哋叫咗兩份雙拼 即係四款小食香茅炸雞翼外酥內嫩 入面好有肉汁
今日約咗朋友嚟到太子呢間餐廳食嘢

同埋日本神戶兵庫縣「刺身級」雞蛋
來頭好似好犀利咁 啲牛係幾軟嫩鮮美
不過比起啲相 啲牛好似有啲細塊
加埋飽滿濃郁生蛋 增加咗牛嘅絲滑感
另外可揀溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋
隨餐都有一碟秘製醬汁 用嚟點牛唔錯

2. 鮑汁冬菇花膠鍋
覺得呢個好似養生鍋咁 用料實在
入面係有肥厚爽脆冬菇、滑嫩鮮甜花膠
兩大主角份量十足 搭配關廟麵&娃娃菜

本身想飲自家鮮制嘅袪濕茶
不過已經賣晒 最後揀咗熱西洋菜蜜
朋友就揀咗另一款自家鮮制涼茶
清心火有好多功效 清新養顏之餘
仲有清熱解毒、安眠等等功效
食完炸嘢 飲啲涼茶下火就唔怕啦
飲品
2024-10-11
飲品
和牛丼、夢王蛋⋯都係貴價日本餐廳先聽到嘅名詞?係呢間太子嘅小店都可以品嚐到!絕對價廉物美🙌🏻✨夢王和牛丼招牌菜,當然要試試。選用鹿兒島的A5和牛同日本神戶刺身級別嘅夢王生蛋,品質絕對有保證。煎至約5成熟嘅和牛舖係飯面,油花豐富,入口係滿滿牛香。面頭再加上蛋香濃郁嘅夢王蛋,真係可以食晒成碗飯🙌🏻✨鮑汁冬菇花膠鍋大大件爽彈花膠加上厚厚嘅冬菇,都只係60幾蚊😳伴以台南特色關廟麵,就算一路加熱住都唔會容易爛,喜歡嘅仲可以額外加配料。✨蒟蒻麵啱晒素食人士。湯底清甜,有粟米粒同紫菜,配以Q彈蒟蒻麵,係健康之選。我就加埋留心夢王蛋~✨炸韭菜餃/炸蜆蚧鯪魚球/香茅炸雞翼/炸花枝丸呢度嘅炸物真係做得好出色!而且每款炸物仲配以不同嘅醬汁,好貼心。尤其喜歡炸韭菜餃同蜆芥鯪魚球。前者一咬係滿滿嘅韭菜餡,非常香。外層炸得金黃香脆;鯪魚球大大粒好彈牙,而且蜆蚧醬汁調味剛剛好唔會過鹹。✨脆炸鮮奶卷大大力推薦!勁好食!順德名物,外層酥脆,但咬落就係熱辣辣滑嘟嘟嘅牛奶餡,再蘸埋煉奶,就算飽都要食呀!飲品方面仲有自家製涼茶:清心火/金銀菊花薏米/去濕茶,仲可以選擇微糖或無糖添,非常健康。

✨夢王和牛丼

✨鮑汁冬菇花膠鍋

✨蒟蒻麵

✨炸韭菜餃/炸蜆蚧鯪魚球/香茅炸雞翼/
炸花枝丸

✨脆炸鮮奶卷
再蘸埋煉奶,就算飽都要食呀!

2024-10-03
這間竹面譜是我的Remarks系列的其中一間,因價錢相當親民、食材優質,去開太子真是要行過來到訪一下。🛍️👫🍽️✨ 夢王和牛丼($68),雖然這店是一間港式小店,但為迎合香港人喜愛食日本料理,餐廳特意推出和牛丼飯,價錢相對平,吸引了不少附近的街坊過來光顧。餐廳選用了鹿兒島的A5和牛和屢獲殊榮的日本神戶刺身級別的「夢王」生蛋作為食材,和牛兩邊煎至5成熟,每一片切得薄薄舖在飯上、和牛的降霜均勻,肉質嫩滑,加上生蛋的蛋香濃滑加入了和牛和飯之中,整碗飯的配搭簡單,令人有一份滿足感。🥩🥚🍚✨ 鮑汁冬菇花膠鍋($68),來都這店的必食另一皇牌就是這個花膠鍋,價錢同樣好親民,麵底幼滑,伴隨著花膠、鮑魚片、冬菇,花膠的數量仲有成4塊,質感爽彈、膠質豐富,相當足料。因花膠和冬菇都是用鮑汁浸過,陣陣鮑汁滋味。周邊配料可自由加配,我就選了牛筋丸(+$10),牛肉味香濃,夠哂爽口彈牙。整個鍋都是邊食由個火熱住,湯底越煮越濃,熱辣辣咁食真是回味無窮。🍲🍜🍄‍🟫🤩✨ 脆炸鮮奶卷($28),來自順德直送的名物,外皮炸得超級鬆脆,筷子都要小心夾,太大力都會散,中間的鮮奶軟嫩甜滑、入口即化,再點上煉奶,令炸鮮奶的香甜味更勝

脆炸鮮奶卷

✨ 脆炸鮮奶卷($28),來自順德直送的名物,外皮炸得超級鬆脆,筷子都要小心夾,太大力都會散,中間的鮮奶軟嫩甜滑、入口即化,再點上煉奶,令炸鮮奶的香甜味更勝一籌。以前我都幾鍾意食炸鮮奶卷,但而家唔多地方有得食了,難得見到真係要回味一下。🌯🥛💥
炸韭菜餃

✨ 炸韭菜餃($28),外皮很薄身、炸得香脆可口,餃子都是新鮮製作,食到一份鮮味和內裡充滿油香,金黃脆脆的外皮點上泰式辣醬,更加惹味可口。🥬🥟💥

✨ 飲品方面,餐廳除了提供罐裝飲品的選擇外,還有自家製的涼茶系列,每款$22,可選有糖或無糖,我們就選了主要去肝火和去濕的功用的清心火和金銀菊花薏米。平時工作忙碌又夜訓,飲返支涼茶就最合適不過了。😃👍🏻

炸韭菜餃
經過見到窗口有大大隻夢王蛋poster,已經𣊬間bling bling眼🤩🥚夢王蛋和牛飯🥚蛋汁橙紅色 ,蛋味濃郁。和牛片雖然嫩滑但一上枱已經係凍左😔 如果白飯用上日本米就更好🥚香茅雞翼蔥油飯+$15轉夢王蛋🥚呢個蔥油飯真心抵,如果唔加$15要夢王蛋 都只係$3x,3隻雞翼配上十足的飯量。用埋夢王蛋蛋汁撈飯,飯都食多兩啖

🥚夢王蛋和牛飯🥚

🥚香茅雞翼蔥油飯+$15轉夢王蛋🥚
用埋夢王蛋蛋汁撈飯,飯都食多兩啖
2024-12-14 0 浏览
聽朋友講太子開咗間抵食嘅餐廳,60幾蚊就可以食到和牛🥩,點可以唔過嚟試吓😚✨夢王和牛飯 ·生蛋 ($68)鹿兒島即送A和牛,配上蛋味香濃嘅夢王蛋,賣相吸引令人食指大動😍和牛質地軟淋,用蛋汁撈埋飯再加一塊和牛,淋上少少醬油調味,冇得輸😎✨鮑汁冬菇花膠鍋 ·關廟麵($68)見隔離啲人都食緊呢個花膠鍋,我哋都決定嗌一個試吓,花膠鍋大概要等10分鐘,花膠有好多塊,冬菇燉到入晒味,值得一提係關廟麵食到最後都keep到口感爽口,睇得出老闆對食材搭配好有心思👍🏻✨郊外油菜 ·腩汁($15)我哋揀咗菜心,菜心仲會好貼心咁樣幫我哋切開一半,我鍾意食葉嘅部位,好方便🥰✨脆炸鮮奶卷 ·炸墨魚餅($42)炸物色澤金黃,火候控制適宜。墨魚餅彈牙爽口,好好食🤤最後食埋甜品鮮奶卷,滿足嘅晚餐🥳✨自家製涼茶 新鮮煲製涼茶,好飲又健康,仲有得揀甜度,推薦一試。

✨夢王和牛飯 ·生蛋 ($68)

✨鮑汁冬菇花膠鍋 ·關廟麵($68)

✨郊外油菜 ·腩汁($15)

✨脆炸鮮奶卷 ·炸墨魚餅($42)

✨自家製涼茶
新鮮煲製涼茶,好飲又健康,仲有得揀甜度,推薦一試。
2024-11-29 97 浏览
🫔鮑汁冬菇花膠鍋 $68(😸😸😸😸)食野順便滋潤皮膚☺️呢個鍋係原鍋新鮮熱騰騰咁上枱,呢排天氣涼咗食好暖身🥰鍋底包冬菇、花膠、時菜、關廟麵,我哋額外加咗滑牛(+$15)、雲吞(+$10)、花枝丸($10)share😁湯底味係濃郁既鮑汁同少少冬菇花膠,食落少少油,反而有助個麵掛汁之後既飽滿鹹甜感👍花膠同冬菇味道都好夠,鍾意呢啲山珍海味既就好適合😌 🐂夢王和牛丼 (生食蛋) $68(😸😸😸😺)CP值之選!鹿兒島直送A5和牛丼,呢個價比到你既係足足5塊A5和牛🫨呢個牛既脂肪比例足,食落口都有溶化既牛油感,肉味唔算太突出,想食肥和牛既人就最啱🤤生食蛋既作用主要令個飯唔會太乾硬😛記得落少少豉油落個飯增加白飯既味道就最佳啦 😉🍼🦑炸鮮奶卷。炸墨魚餅 $28 (😸😸😺)呢個鮮奶卷口感較棉滑好入口,而且帶有濃烈鮮奶香😆墨魚餅就正常發揮啦,冰室炸物嚟講算合格🤗 (*不設加一服務費) 服務:😸😸😸😸環境:😸😸😸回頭:😸😸😸打卡指數:😸😸😸整體評分:😸😸😸😺價:~$100/per person
🫔鮑汁冬菇花膠鍋 $68(😸😸😸😸)

🐂夢王和牛丼 (生食蛋) $68(😸😸😸😺)

🍼🦑炸鮮奶卷。炸墨魚餅 $28 (😸😸😺)

(*不設加一服務費)

服務:😸😸😸😸
環境:😸😸😸
回頭:😸😸😸
打卡指數:😸😸😸
整體評分:😸😸😸😺
價:~$100/per person
2024-11-13 217 浏览
門口已經見到花膠冬菇鍋吸引到黎到真係成個鍋上黎入面仲有火 保持住溫度 一路食都有熱度~花膠有好多塊仲要大大塊 冬菇都係大大塊又淋$68 就有呢個份量同質素真係唔話得一定會有下次~
門口已經見到花膠冬菇鍋吸引到
黎到真係成個鍋上黎
入面仲有火 保持住溫度 一路食都有熱度~
花膠有好多塊仲要大大塊 冬菇都係大大塊又淋
$68 就有呢個份量同質素真係唔話得
一定會有下次~
2024-11-08 289 浏览
去到舖頭,店員好好,向我哋推介必食既招牌菜,我哋就聽佢既建議試吓先👍夢王和牛丼 $68夢王和牛丼用嘅係夢王蛋,夢王來自日本神戶嘅刺身級雞蛋,蛋黃飽滿揀味香濃,而且營養豐富,正👍和牛係採用鹿兒島直送嘅頂級A5和牛,質地軟滑,肉味濃,非常好食👍鮑汁冬菇花膠麵 $68呢個麵好足料,入面有好多花膠同冬菇,仲要冬菇同花膠好大塊好厚,煮得好腍好入味!咁足料先至$68 ,超級抵食!炸蜆蚧鯪魚球&炸鮮奶卷鯪魚球外皮炸得好薄,入面嘅鯪魚肉好細滑,又彈牙!炸鮮奶卷外皮炸得好薄,唔會好厚,所以唔覺得好熱氣,亦唔會覺得好油膩,加上甜度適中,正👍涼茶(清心火)呢排食得熱氣嘢多,想飲涼茶下吓火,估唔到呢度都有涼茶,仲要自家製,非常新鮮,我揀咗清心火,唔單止唔難飲,仲好好飲,好清甜,有啲飲蔗汁嘅感覺,又好飲又下火,大力推薦👍

夢王和牛丼 $68

鮑汁冬菇花膠麵 $68

炸蜆蚧鯪魚球&炸鮮奶卷

涼茶(清心火)

2024-11-06 276 浏览
到訪過新蒲崗的「竹面譜」後感覺小店用料新鮮,定價親民,絕對是一家良心餐廳;得知餐廳於太子也開設分店,提供食物跟新蒲崗有異,今天帶同朋友到店;裝修走平實路線,用餐環境衛生-提供多款飯類、夢王系列、低卡蒟蒻麵、湯飯、湯麵、淨食、小食及飲品,定價同樣走親民路線,小食更可以超低價格無限追加,份量不大可以多試幾款,非常貼心-🔹夢王頂級 A5 和牛丼 $68選用日本神戶兵庫縣「刺身級」夢王雞蛋及 A5 級和牛,價格比外面低一大截,是佛心價錢片片粉嫩和牛鋪滿飯面,口感軟嫩有彈性,油脂豐腴更有入口即化之感,肉香濃郁,配搭鹹中帶甜的特製豉油有提鮮作用;加上蛋黃飽滿且蛋香豐富的夢王生食蛋及粒粒分明的米飯,愛好牛肉丼的朋友定必滿足-🔹低卡蒟蒻麵 (冷食) $48+$18 烤豬頸肉青瓜絲、車厘茄、粟米粒、吞拿魚、流心蛋配麻醬低碳低卡飲食人士之選,以輕麻醬調味能吃到食物的原味道,食材新鮮,即使吃光也全無罪惡感;豬頸肉大片而厚薄適中,入口爽滑彈牙,啖啖肉香配搭酸辣汁足夠惹味-🔹馳名韭菜餃拼鳳城水餃 $44韭菜餃及鳳城水餃粒粒飽滿,皮薄餡多;韭菜餃屬多菜少肉比例,韭菜鮮香十足,豬肉新鮮嫩滑,韭菜控表示十分滿意;鳳城
🔹夢王頂級 A5 和牛丼 $68
🔹低卡蒟蒻麵 (冷食) $48
+$18 烤豬頸肉
青瓜絲、車厘茄、粟米粒、吞拿魚、流心蛋配麻醬
🔹馳名韭菜餃拼鳳城水餃 $44
韭菜餃及鳳城水餃粒粒飽滿,皮薄餡多;韭菜餃屬多菜少肉比例,韭菜鮮香十足,豬肉新鮮嫩滑,韭菜控表示十分滿意;鳳城水餃加入大量爽口木耳,蝦肉鮮爽彈牙,同樣有質素
🔹炸蜆蚧鯪魚球拼炸鮮奶卷 (3 粒 + 3 條) $42
鯪魚球體積龐大,即使放涼後也沒變少;口感嫩滑彈牙,充滿鯪魚及芫茜香,蘸上蜆芥配搭完美;招牌炸鮮奶卷同樣沒失望,炸至金黃香脆,啖啖細滑鮮奶令人齒頰留香
🔹上湯浸時菜 $18
點選娃娃菜,清甜鮮嫩
🔹金銀花菊花薏米 $22 (麵飯餐加配 $10)
小店自家製,有清熱、潤肺、去水腫及助排毒之效;輕甜健康
🔹清心火 $22
小店自家製,能清熱毒、除口氣、平肝火、解熱氣、去肺燥咳、消飛滋、去暗瘡及安眠之效
2024-11-04
午餐
  • 脆炸鮮奶卷
  • 烤豬頸肉
  • 炸蜆蚧鯪魚球
  • 馳名韭菜餃
  • 鳳城水餃
2024-10-29 301 浏览
[ #太子美食 #caloriefoodie太子 ] • 竹 面 譜 •🐿-竹面譜有兩間店 太子店主打夢王蛋專門店🥚夢王蛋係嚟自日本神戶兵庫縣嘅刺身級雞蛋所以好多人都會將佢拌飯生食 蛋黃味香濃👅午市低至💰$39就可以食到夢王蛋飯 超抵食✨最近秋意濃濃🍂最啱食埋鮑汁冬菇花膠鍋添😋-🐮 夢王和牛丼 💰$68採用鹿兒島直送A5和牛 和牛脂肪油花紋路靚夢王蛋可選溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋、生食蛋和上沾上夢王蛋蛋黃漿 見到都覺得好吸引記得要落埋豉油撈飯 如果唔食就會有啲dry啦😗-🍲 鮑汁冬菇花膠鍋 💰$68秋冬之選✨有鍋熱上 食到最後都keep住個溫度冬菇、花膠、關廟麵、娃娃菜都掛晒湯每啖都有濃濃嘅鮑汁味😗-🍼 雙拼脆炸小食 💰$42👉🏻炸蜆蚧鯪魚球+炸鮮奶卷見到附近幾枱客人都有額外加點小食食完之後覺得炸鮮奶卷係必點 好好食!!🌟外脆內軟 而且奶香味濃🍼而炸蜆蚧鯪魚球都係店內人氣之選👅-❤️‍🔥 清心火 💰$22💦 去濕茶 💰$22自家製涼茶味道清甜 啱晒清熱降燥😗-📍 太子荔枝角道68號地舖-#caloriefoodie
[ #太子美食 #caloriefoodie太子 ]
午市低至💰$39就可以食到夢王蛋飯 超抵食✨
最近秋意濃濃🍂最啱食埋鮑汁冬菇花膠鍋添😋
🐮 夢王和牛丼 💰$68

採用鹿兒島直送A5和牛 和牛脂肪油花紋路靚
夢王蛋可選溫泉蛋、流心蛋、太陽蛋、生食蛋
和上沾上夢王蛋蛋黃漿 見到都覺得好吸引
記得要落埋豉油撈飯 如果唔食就會有啲dry啦😗
🍲 鮑汁冬菇花膠鍋 💰$68

秋冬之選✨有鍋熱上 食到最後都keep住個溫度
冬菇、花膠、關廟麵、娃娃菜都掛晒湯
每啖都有濃濃嘅鮑汁味😗

自家製涼茶味道清甜 啱晒清熱降燥😗
📍 太子荔枝角道68號地舖

#caloriefoodie
2024-10-28 320 浏览
✨太子街坊小店|主打夢王系列菜式✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上星期到訪了位於太子荔枝道的「竹面譜」享用晚餐,環境十分樸素,平日晚上堂食或外賣都好多人。小店主打夢王系列菜式,以街坊價提供優質食材💗,價錢非常優惠絕對是糧尾恩物!除了熱門夢王系列外,冬菇花膠麵鍋也是主打之一,亦有提供各種粉麵、小菜以及自家製涼茶。𐂐 ⠜夢王和牛丼 $68 (8/10)真不敢相信只需$68元,食材選用日本鹿兒島A5和牛及刺身級別的夢王蛋,更可自選生蛋、煎蛋或溫泉蛋。和牛肉質粉嫩入口有油脂香,夢王蛋色澤更金黃,飯粒吸滿蛋汁,味道香濃😋,撈飯一流。𐂐 ⠜豬頸肉撈丁配夢王溫泉蛋 $48 (7.5/10)麵條十分乾身,出前一丁口感有彈性,撈入溫泉蛋同樣不錯。豬頸肉份量很足料,肥瘦均衡,外層煎至微脆🤩,配上泰式酸辣汁好惹味。𐂐 ⠜脆炸鮮奶卷拼炸雲吞 $42 (7.8/10)小食可單或雙拼,脆炸鮮奶卷酥脆之餘重奶香,內餡口感像奶凍。炸雲吞同樣十分香脆,雲吞肉大粒。𐂐 ⠜上湯浸蘿蔔 $18 (8/10)價錢跟份量有點不成正比🥹,好多蘿蔔鮮甜無渣!!湯底是清魚湯,好香絕對不是味精湯,更有加入薑片入口相當暖胃。𐂐 ⠜清心火
✨太子街坊小店|主打夢王系列菜式✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
平日晚上堂食或外賣都好多人。

𐂐 ⠜夢王和牛丼 $68 (8/10)

𐂐 ⠜豬頸肉撈丁配夢王溫泉蛋 $48 (7.5/10)
麵條十分乾身,出前一丁口感有彈性,撈入溫泉蛋同樣不錯。

𐂐 ⠜脆炸鮮奶卷拼炸雲吞 $42 (7.8/10)
小食可單或雙拼,脆炸鮮奶卷酥脆之餘重奶香,內餡口感像奶凍。
炸雲吞同樣十分香脆,雲吞肉大粒。

𐂐 ⠜上湯浸蘿蔔 $18 (8/10)

𐂐 ⠜清心火 $10 (7.5/10)
𐂐 ⠜金銀菊花薏米 $10 (7.5/10)
涼茶有助清熱解毒,又可以去濕。

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
2024-10-25 425 浏览
今晚和老公行經太子,見到有間店名特別的食店“竹面譜”,決定入內一試晚餐。🥚🐮🥩夢王和牛飯~這客和牛丼食材矜貴,用上鹿兒島頂級A5和牛及夢王生蛋。把生蛋篤穿並和白飯拌勻後,蛋漿與和牛可謂完美配搭!和牛肉質滑嫰,蛋漿飯口感順滑黏糯,十分美味。🍲鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵~冬菇彈牙鮮味,花膠膠質重,非常黏口。津白清甜,關廟麵麵條順滑,充滿鮑汁味道,掛汁效果一流。🐟🍢炸蜆芥鯪魚球~惠顧任何主食,只需以$28便可加配輕量版炸物~鯪魚球四粒,十分抵食。鯪魚球肉質彈牙,沒有半點腥味。🥬灼通菜配腐乳~通菜爽嫩,蘸腐乳同吃後,惹味!🥤去濕茶~自家製無糖去濕茶配料十足,口感冰涼清新,適合所有濕熱人士飲用。
🥬灼通菜配腐乳~通菜爽嫩,蘸腐乳同吃後,惹味!
2024-10-22 354 浏览
聽店名以為這間「竹面譜」係港式粉麵店,原來不止食粉麵咁你簡單😂睇到餐牌價格非常親民‼️必食「日本夢王和牛丼飯」,採用鹿兒島A5和牛配以日本「夢王蛋」👍🏻,值得一試!!!!🐮夢王A5和牛飯上面鋪滿大大片鹿兒島頂級A5和牛,橙紅色的夢王生蛋,賣相已經滿分💯和牛肉質粉嫩,油花豐富,入口即溶。夢王蛋蛋香味濃,拌飯一流👍🏻鮑汁冬菇花膠鍋大大煲份量十足,花膠份量都幾多,呢個價錢真心抵食😋仲有超大塊冬菇扒好入味,配料還可加配,而且價錢好親民。☘️清心火自家鮮製涼茶,配料有羚羊絲、淡竹葉、燈芯花、麥冬同白芍的清心火涼茶,具有清熱氣、除口氣、去暗瘡、平肝火同安眠作用等功效,有微糖同無糖選擇,仲有二款金銀菊花薏米同去濕茶選擇,真材實料,清甜又解渴。小食雙拼自選小食雙拼,炸墨魚餅拼炸鮮奶卷,墨魚餅口感好彈牙;炸鮮奶卷好驚喜,入口好酥脆,同時不油膩,內𥚃仍保留香醇牛奶味。

🐮夢王A5和牛飯

☘️清心火