中午坐在窗邊,透過玻璃可以欣賞到灣仔電車路的景色。單單是這個賣點,已經足夠吸引人過來「竹麓拉麵」。有拉麵、沾麵、日式小食,點餐後可以和朋友慢慢傾計,環境確實一流。⎚ 1. 和牛肉鹽醬油拉麵拉麵的湯底以清淡的鹽醬油為基調,完美地突顯了和牛的鮮味。和牛肉質滑嫩帶陣陣油花,一塊和牛配上一口拉麵,入口就最滋味。⎚ 2. 爆裂和牛沾麵沾麵的醬汁獨特,微辣的調味令人印象深刻。沾麵的食法讓每一口都充滿儀式感,視乎口味來決定沾醬的幅度。同樣,和牛在微辣的醬汁中提升了整個味道。如果是口味比較重的就非常適合嚐嚐這個沾麵。⎚ 3. 半身若雞(北海道名物若雞時代)日本雞肉向來都非常出名。餐廳採用的是「Wakadori」,即北海道名物「若雞」。而餐廳的做法是經過低溫及高溫兩階段油炸,做得外皮酥脆,內裡卻保持了多汁的口感。每一口都能感受到雞肉的鮮嫩,完全食得出一個明顯分別。⎚ 4. 吉列雞肉年糕酥脆的外皮包裹著嫩滑的雞肉,搭配著彈牙的年糕,沾少少芥末醬,過口癮一流。⎚ 5. 百香果紅茶一杯甜一杯凍,食完拉麵可以清新一下。
拉麵
⎚ 1. 和牛肉鹽醬油拉麵
⎚ 2. 爆裂和牛沾麵
爆裂和牛沾麵
⎚ 3. 半身若雞(北海道名物若雞時代)
⎚ 4. 吉列雞肉年糕
⎚ 5. 百香果紅茶
一杯甜一杯凍,食完拉麵可以清新一下。
百香果紅茶
2025-02-06
拉麵
百香果紅茶
吃不盡既日本過江龍! 今次哩間係來自北海道既拉麵店,由首間分店係中環開到過灣仔了!首先佢既環境都攞哂分,唔係傳統拉麵店人貼人既setting, 而係有大卡位仲有落地玻璃街景,食得舒適具空間感。月見和牛背脂和牛丼 $128精髓隨左個超嫩既和牛之外,仲有個加入左背脂醬汁同埋炸蒜🤤啖啖飯都伴隨住油脂香,拌埋蛋汁perfect!爆裂和牛沾麵 $140沾汁濃厚,重牛香之餘帶微微香辣,惹味令人食唔停口😋夾一束麵沾上黎仲會伴隨埋和牛片同埋甜甜既洋蔥🧅麵條仲好彈牙添👍🏻吉列雞肉年糕 $48有脆皮效果👍🏻加埋煙韌年糕成個口感好好。茄子慢煮牛肉 $78 好得意呀依個用牛肉片包住茄子🍆牛肉油脂感重所以一啖放入口既時候茄子軟爛既口感變到好似食緊和牛咁🤨必試👍🏻野飲都做得唔錯,芒果綠茶 $28同埋百香果紅茶 $30都好飲唔會死甜👍🏻

月見和牛背脂和牛丼 $128

爆裂和牛沾麵 $140

吉列雞肉年糕 $48
有脆皮效果👍🏻加埋煙韌年糕成個口感好好。

茄子慢煮牛肉 $78

今晚打卡的是灣仔的拉麵店【竹麓拉麵】還沒點餐就被這裡的景狠狠吸引!對面是球場可以看到籃球賽🏀 還有叮叮是不是經過,好有feel~旁邊還是掛滿燈籠🏮紅紅火火的利東街,吃完別忘了逛一逛再走!🍜和牛沾面一直想嘗嘗沾面但都還沒有吃到,這次看到毫不猶豫點啦!因為是分開上的,沾面比湯拉麵筋道彈牙,是我好愛的口感😍和牛湯味道濃而鮮,將拉麵裹上湯汁,搭配一口和牛,好滿足!👉隔壁桌的白湯拉麵看起來也hin不錯,下次有機會要試試🍛和牛丼和牛片鋪滿在米飯上面,配上一粒金黃的蛋黃,看著就很誘人啊!將蛋黃在米飯中拌勻,配上和牛送進口中,我稱之為一種味蕾與觸覺的享受😋我們還點了一些小菜、飲品,都不錯,和主食搭配和諧,味道不錯,又不會喧兵奪主

🍜和牛沾面
👉隔壁桌的白湯拉麵看起來也hin不錯,下次有機會要試試

🍛和牛丼

2025-02-12
用餐优惠
試食活動
2025-02-13 0 浏览
💫 爆裂和牛沾麵🍜 $128有一大碟麵底🤩沾面汁係滿滿嘅牛肉碎🥵❤️係杰身啲,每啖都食到肉🫶🏻最後好飽但都仲要清晒個汁先肯收手😂😂仲有少少辣喔🌶️💫 月見和牛背脂和牛丼🍱 $128和牛撈埋生蛋黃同埋啲飯嘅味會冇咁重🍳但係好食!睇落份量好似好少咁🍚但食到最後會覺得勁飽肚🙂‍↕️💫 茄子慢煮牛肉🐮 $78茄子好入味好腍🍆有塊薄薄嘅牛肉喺出面包住個茄子😋食落好似有烤過嘅味,係幾惹味,呢個組合配搭得幾好🥰💫 黑豚肉餃子🐷 $48豚肉內餡🥟如果再煎耐少少🤏🏻會再脆身啲!💫 荔枝紅茶🍸 $28有少少荔枝果肉!荔枝味都出😇整體嚟講幾解膩💫 百香果紅茶🍹 $30紅茶味比較出,唔鐘意太甜既人士應該幾啱飲😌ps 店員會好貼心問你要唔要圍巾🥳著咗白色褲的我俾兩個店員問咗就要咗😆方便好多📍 竹麓拉麵灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖A部分

💫 爆裂和牛沾麵🍜 $128

💫 月見和牛背脂和牛丼🍱 $128

💫 茄子慢煮牛肉🐮 $78

💫 黑豚肉餃子🐷 $48
豚肉內餡🥟如果再煎耐少少🤏🏻會再脆身啲!

💫 荔枝紅茶🍸 $28
有少少荔枝果肉!荔枝味都出😇整體嚟講幾解膩

💫 百香果紅茶🍹 $30
紅茶味比較出,唔鐘意太甜既人士應該幾啱飲😌

📍 竹麓拉麵
2025-02-12 0 浏览
坐電車經過幾次灣仔,見到囍帖街附近有間新開嘅拉麵店,原來日本過江龍 竹麓拉麵 。 一場黎到無理由吾試佢哋最出名嘅和牛鹽醬油拉麵,湯底用咗日本產既牛筋慢火熬煮,睇落去好似好油,但係一啲都唔肥膩湯底好清爽,湯底清甜, 牛肉味濃郁,入口充滿油花香味,拉麵彈牙爽口,湯底重可以掛麵, 配上鹿兒島的A5福永和牛牛肋肉,牛肉柔軟嫩滑。 另外叫咗兩個小食,三文魚魚皮金黃酥脆,好有食蝦片嘅感覺。同黑豚肉餃子配上特製黑醋更加突出肉味。
2025-02-07 60 浏览
日本人主理的拉麵店,「竹麓拉麵」在灣仔開設分店,今晚慕名而至,來臨嘗味。我們有以下的選擇:和牛肉鹽醬油拉麵~ 先嘗一口美味湯頭喚醒味蕾,再嘗肉質柔軟细嫩的和牛肉,和熱呼呼的拉麵,簡直是完美的鐵三角!脆三文魚皮~ 首次吃脆三文魚皮,口感不錯!芒果綠茶~果香與茶香,同領風騷。月見和牛背脂和牛丼~在慢煮和牛上淋上濃郁的和牛背脂醬汁,白飯同時也吸滿了美味的肉汁與蛋黃,美味可口,齒頰留香!吉列雞肉年糕~外脆內嫩的脆雞肉,內裏再加入煙韌年糕,倍增味覺的享受。樽裝大麥茶~麥茶不含咖啡因,能安心養神,更宜晚餐飲用。名古屋雞白湯拉麵~麵條吸收濃郁的日本地道雞湯底,及綿密濃稠的流心蛋黃,這是最佳配搭也是簡單而美味的享受。黑豚肉餃子~皮薄香脆、肉餡鮮嫩。波子汽水~又來懷舊一下!

我們有以下的選擇:
脆三文魚皮~ 首次吃脆三文魚皮,口感不錯!
芒果綠茶~果香與茶香,同領風騷。

樽裝大麥茶~麥茶不含咖啡因,能安心養神,更宜晚餐飲用。

黑豚肉餃子~皮薄香脆、肉餡鮮嫩。
波子汽水~又來懷舊一下!

黑豚肉餃子

調味架

2025-02-07
黑豚肉餃子
調味架
2025-02-07 44 浏览
這間來自日本北海道的人氣拉麵店,其中一間分店位於灣仔的The Johnston,鄰近灣仔站利東街,主打地道正宗的北海道拉麵,使用三款不同的麵條,分別為博多麵、熟成麵及沾麵。店內環境寬敞舒適,裝潢以簡約時尚設計營造出日式空間,有傳統的鳥居及武士等裝飾。和牛肉鹽醬油拉麵 - $128清澈不油膩的湯頭採用日本產牛筋長時間慢火熬成,有著濃厚的牛肉風味;一片片日本鹿兒島A5福永和牛牛肋肉,油花分佈豐富且平均如大理石紋般,溶化出香甜的牛脂香,細膩軟嫩又多汁;較幼細的博多麵,入口順滑彈牙。爆裂和牛沾麵 - $128香港店首次沾麵系列,沾麵醬汁以日本栃木縣那須市的日谷樣黑豆味噌加入和牛熬製,特濃香味帶辣;熟成麵條以傳統做法先煮沸後再浸入冷水,口感厚實且彈牙特別掛湯。和牛背脂和牛丼 - $58迷你版的招牌丼飯,鋪上多塊低溫慢煮的和牛,油花細密如霜降般,肉質極柔軟香甜,淋上醬油及味醂熬煮的醬汁。茄子慢煮牛肉 - $78軟中帶脆的茄子多汁可口,正好平衡牛肉的膩感,慢煮牛肉半熟特別軟腍多汁。芒果綠茶 - $28烏龍綠茶 - $26清爽高雅的日本綠茶,一杯有著酸酸甜甜的芒果果香,另一杯則有著烏龍茶的甘潤,苦澀與

和牛肉鹽醬油拉麵 - $128

芒果綠茶
烏龍綠茶 & 芒果綠茶

芒果綠茶 - $28
烏龍綠茶 - $26
清爽高雅的日本綠茶,一杯有著酸酸甜甜的芒果果香,另一杯則有著烏龍茶的甘潤,苦澀與甘甜取得絕妙平衡。
2025-02-07
1K
2025-02-07 0 浏览
👩‍❤️‍👨放假過左去灣仔睇傢俬🪑經過見到呢間餐廳裝修好型格😍窗邊嘅採光度好高💯服務、食物質素都唔錯呀👍🍜和牛肉鹽醬油拉麵:就咁望呢碗醬油拉麵好似好清淡✅但係飲落口係好濃郁嘅牛肉味道👅而且和牛份量都唔少💯好正呀👍🍱月見和牛背脂和牛丼:好鍾意佢上面嗰隻生蛋黃✅撈埋油脂分布平均嘅和牛真係不得了❤️份量夠👍食到飽飽呀🥳🐮茄子慢煮牛肉:好特別嘅小食👍一片好juicy又香嘅牛肉入面包住好多茄子🍆牛肉同茄子夾埋一齊食就無咁漏☺️仲好開胃添❤️🥠脆三文魚皮:未食過咁大片炸到脆卜卜嘅三文魚皮🔥好爽呀👍🍵烏龍綠茶:呢個烏龍綠茶好清香😙茶底夠濃✅🍵柚子綠茶:柚子味香香✅同茶超夾💯

🥠脆三文魚皮:未食過咁大片炸到脆卜卜嘅三文魚皮🔥好爽呀👍

🍵烏龍綠茶:呢個烏龍綠茶好清香😙茶底夠濃✅

🍵柚子綠茶:柚子味香香✅同茶超夾💯

竹麓拉麵 (灣仔)灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖A部分開始掛住日本嘅小編早幾日同朋友嚟到灣仔試下呢一間幾有特色嘅日本過江龍拉麵店。店舖位置非常就腳,行完利東街或者新開嘅合和商場都可以選擇嚟呢度用餐!嚟到門口未睇餐牌已經俾佢嘅裝修吸引到,由門外非常注目嘅鳥居以至店舖內運用左日式武士、燈籠、漫畫等等元素嘅裝潢都睇得出非常有心思。座位寬敞同柔和嘅燈光營造出舒適嘅用餐環境,適合小型聚餐或者獨自用餐。我哋點咗幾度招牌菜,首先係九州豚頭背脂拉麵。拉麵嘅湯頭濃厚歸功於豚頭背脂濃烈嘅肉香同油香,配搭彈牙而且掛湯嘅麵條,我同朋友都覺得好有水準!同時間另一碗拉麵係名古屋雞白湯拉麵。呢一碗嘅湯底又係另一番風味,雞白湯濃郁而且再多一份香滑嘅感覺但又唔會過分油膩同埋鹹。雞肉口感嫩滑,應該係經過慢煮烹調。小編每次去日本都一定會食雞白湯拉麵,呢一碗絕對有日本當地舖嘅水準。隨後,我哋仲叫咗一碗月見和牛背脂和牛丼。和牛鮮嫩嘅肉質同分布均勻嘅脂肪交織,配搭溏心蛋同埋醬汁,令整體口感同味道更加豐富。最後我哋仲嗌咗一碟黑豚肉餃子作為收尾。微微金黃焦香嘅餃皮同埋肉汁充盈嘅內餡,非常不錯。隨晚餐
竹麓拉麵 (灣仔)

隨晚餐優惠仲有每人一杯嘢飲。總括嚟講呢一間餐廳嘅環境、食物質素、同埋性價比都幾高,非常推薦!小編都諗住會再嚟食吓其他拉麵❤️
2025-02-06 8 浏览
灣仔修頓球場對面開咗間拉麵店,開咗幾個月終於都有時間去試下😋佢係黎自北海道嘅過江龍人氣拉麵,一入門口地下已經有一大個鳥居⛩️打卡一流!𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃百香果紅茶 🍹 百香果味濃郁,甜甜地清新解渴,完美配搭和牛肉鹽醬油拉麵 🍜🐃和牛肉質鮮嫩,鹽醬油湯底清爽得黎有牛味,味道層次分明名古屋雞白湯拉麵 🍜🐔 湯底濃郁,雞肉軟滑仲有濃濃黑椒味,冬天食碗熱辣辣嘅拉麵真係好舒服😌(S)和牛背脂和牛丼 🍚 背脂和牛香氣好濃,飯粒吸收咗肉汁,每一啖都咁滿足,值得一試😋蝦肉煮大根蘿蔔 🦐蝦肉鮮味,大根煮得剛好,吸收咗湯汁,而且仲有蝦汁伴碟好夠味,清新又健康𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚呢間拉麵店裝修好靚好特別,環境坐得好舒服,而且出品都唔錯,性價比都OK,下次要再嚟試吓唔同款嘅拉麵😌🤑 人均消費:~$205🤩 推薦指數:7.5 / 10📍 餐廳資料:竹麓拉麵 (灣仔)灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖A部分☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜

百香果紅茶 🍹
百香果味濃郁,甜甜地清新解渴,完美配搭

和牛肉鹽醬油拉麵 🍜🐃
和牛肉質鮮嫩,鹽醬油湯底清爽得黎有牛味,味道層次分明

名古屋雞白湯拉麵 🍜🐔

(S)和牛背脂和牛丼 🍚

蝦肉煮大根蘿蔔 🦐

🤑 人均消費:~$205
🤩 推薦指數:7.5 / 10
📍 餐廳資料:竹麓拉麵 (灣仔)

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodie #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkbeautyblogger #beautykol #hkinfluencer
#hkbeautyinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #日本過江龍 #拉麵 #竹麓拉麵
一直想試日本過江龍竹麓拉麵,今晚放工約咗朋友嚟chill下茄子慢煮牛肉 - 茄子好鮮甜,同片片香濃牛肉好夾,食落口感同味道都有層次爆裂和牛沾麵 - 好鍾意沾麵口感,湯夠晒濃,麵質好掛湯,啖啖都食到和牛,少少辣幾過癮,食得好滿足和牛肉鹽醬油拉麵 - 湯底濃而不膩,和牛味濃肉嫩,拉麵軟硬度適中,溫泉蛋亦唔錯黑豚肉餃子 - 滿滿嘅黑豚肉餡,配埋餃子醋更加好食荔枝紅茶、葡萄柚綠茶 - 果味好出好香,茶底都濃,味道好夾,甜度剛好選擇貫徹日本拉麵店,貴精不貴多,淨係睇圖都覺得吸引,款款都想試裝修同擺設都好用心,日式得嚟幾摩登,中間吧枱又有酒吧feel,感覺好chill,happy hour嚟嘆返杯sake應該唔錯,嚟食嘢幾relax
一直想試日本過江龍竹麓拉麵,今晚放工約咗朋友嚟chill下

黑豚肉餃子 - 滿滿嘅黑豚肉餡,配埋餃子醋更加好食

2025-02-06 10 浏览
名古屋雞白湯拉麵$88.0和牛肉鹽醬油拉麵$128(S) 和牛背脂和牛丼$58茄子慢煮牛肉$78黑烏龍茶(熱)$20烏龍茶$22.0好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️最近在努力計劃6月的北海道旅行,令我好想嚐嚐北海道的拉麵。知道灣仔新開了這間北海道過江龍拉麵🍜店,便和同事去用餐。我們二人各點了一碗拉麵、一份小食及飲品。名古屋雞白湯拉麵湯底好濃郁,感覺是用了不少時間熬煮。慢煮雞胸肉一點也不鞋口。和牛肉鹽醬油拉麵看似好清淡,吃時有驚喜!原來牛味超濃!幾片和牛嫩而不韌。溏心蛋帶有酒味。幼細的拉麵不會煮得過腍,有咬口。和牛背脂和牛丼及茄子慢煮牛肉肉質軟嫩又有肉香味。飯另外加了洋蔥🧅絲及蔥粒,令味道及口感更豐富。茄子好腍,又吸滿日式醬汁。餐廳提供多款飲品選擇,包括汽水🥤、茶、手搖飲品、啤酒🍻、清酒🍶。
$88.0
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

2025-02-04 27 浏览
店名: 竹麓拉麵 地址: 灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖A部分灣仔站B2出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4/5灣仔一向都有唔少拉麵店🍜今次就同朋友試左竹麓拉麵,位於灣仔利東街附近,最出名一定係佢哋嘅和牛肉拉麵😚和牛肉鹽醬油拉麵❤️❤️❤️❤️❤️$128和牛油脂豐富,入口即化,湯底濃而不膩,加上拉麵索哂啲湯,配上溏心蛋,好好食😌半身若雞❤️❤️❤️❤️$138同樣係招牌之選,雞肉肉質啱啱好,肉香可口,配上2種不同醬汁,撈蝕食各有風味😚和牛背脂和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️$58怕叫大嘅食唔哂又想試下,可以叫個細嘅,飯量唔會過多,和牛背脂油香豐富,食落惹味十足😙茄子慢煮牛肉❤️❤️❤️❤️$78茄子🍆軟硬度適中,加上牛肉,兩者口感相輔相成,作為小食啱啱好☺️葡萄柚綠茶/芒果綠茶❤️❤️❤️❤️$28兩款味道果香都好出,味道清爽,唔會太甜😛
店名: 竹麓拉麵

半身若雞❤️❤️❤️❤️

和牛背脂和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️

茄子慢煮牛肉❤️❤️❤️❤️

葡萄柚綠茶/芒果綠茶❤️❤️❤️❤️
兩款味道果香都好出,味道清爽,唔會太甜😛
2025-02-04 0 浏览
喺網上見到呢間拉麵好似幾耍家下,見佢咁近灣仔地鐵站就過去灣仔試一試佢哋啲拉麵得唔得。餐廳係一樓,地下有個好大嘅紅色鳥居,大大個人形紙牌寫住日本傳奇拉麵大師竹麓輔創辦嘅拉麵店。餐牌有豚骨湯、雞白湯、味噌湯幾種唔同嘅湯底,仲有和牛肉鹽醬油拉麵,仲話係來店必選就試吓呢一碗。再叫咗一個茄子慢煮牛肉做小食。拉麵好有和牛嘅油香,真係要趁熱食。面頭有成四五片高質嘅和牛,仲有半隻溏心蛋,隻蛋唔係剩係得味醂同醬油味,幾特別。嗰個鹽醬油湯底,唔係好濃,係淡麗風再加上濃濃嘅和牛油香,冬天食幾唔錯。另外個小食,其實係用和牛片包住慢煮茄子,再加上照燒醬汁,入口即溶,超級好食。全部餐都好油,所以叫咗杯烏龍綠茶解油膩,杯茶有綠茶香之外,又有烏龍嘅回甘,作為茶飲之中都幾高質。

2025-01-31 103 浏览
專注拉麵熬湯和製麵技術將近30 年的拉麵職人竹麓輔先生創立的日本北海道過江龍再有新分店佔地近二千平方呎,簡約時尚設計,打造出日式風格穿過傳統的鳥居,即踏進拉麵世界,有點私密的感覺環境舒適,服務周到,窗邊座位可欣賞繁華景象來店必選和牛肉鹽醬油拉麵配上經慢煮和炙燒的牛肉片,肉味濃郁爆裂和牛沾麵選用竹厚實彈牙的麵條,完美吸附濃郁蘸醬和牛背脂和牛丼,半熟粉嫩和牛肉與白飯拌著吃,每一口極富油香脆三文魚皮可以沾湯底享用,昇華享受拉麵的湯底
佔地近二千平方呎,簡約時尚設計,打造出日式風格
穿過傳統的鳥居,即踏進拉麵世界,有點私密的感覺
環境舒適,服務周到,窗邊座位可欣賞繁華景象
來店必選和牛肉鹽醬油拉麵配上經慢煮和炙燒的牛肉片,肉味濃郁
和牛肉鹽醬油拉麵
爆裂和牛沾麵選用竹厚實彈牙的麵條,完美吸附濃郁蘸醬
爆裂和牛沾麵
和牛背脂和牛丼,半熟粉嫩和牛肉與白飯拌著吃,每一口極富油香
和牛背脂和牛丼
脆三文魚皮可以沾湯底享用,昇華享受拉麵的湯底
2025-01-26