2022-10-04 1543 浏览
平時都會請家姐去食好西慶祝生日,今年就決定去Ta-ke食Omakase,注定要大失所望。我地叫坐最貴嘅Omakase lunch set,前菜份沙律超頹,係百零蚊喺街邊西餐廳食到套餐前菜嘅質素,茶碗蒸則正常。輪到師傅嘅手辦壽司,用嘅魚無特別,其中一種魚完全係鹹魚嘅味道。全部壽司嘅魚生都加左勁多醬油,仲有預先加左勁多Wasabi,除咗之前果款味道似鹹魚嘅壽司之外,食唔出魚本身嘅味,好懷疑佢係用調味去遮蓋魚生本身嘅問題。至於海膽係可以嘅,冇食到明礬嘅味。整體黎講,我寧願食千兩。最近睇到蔡瀾評論本地Omakase,講到好多嘅質素遠遠不值所需價錢,只好有在這裡留個負評。最後朋友給我一句警世之言,容易訂枱的Omakase不要去,互勉。
2022-08-26
2022-09-28 1105 浏览
 去左Ta-ke食鐵板燒得知咗一個驚人嘅消息😱 佢哋做埋今個禮拜會喺10 月 2 號開始暫別 lee garden!! 環境舒適食物款式都係非常適合大眾口味  有鵝肝多士 龍蝦 日本和牛厚燒 和牛炒飯 🐮餐廳出名裝修靚就大家都知lah😛 期待今年12 月將會喺銅鑼灣另一地點以全新面貌出現嘅正宗日本料理餐廳🙌🏼價錢: $2,380 ( 留意: 1957 會員買一送一!!!!!!!!!!!)
 去左Ta-ke食鐵板燒得知咗一個驚人嘅消息😱
環境舒適食物款式都係非常適合大眾口味
有鵝肝多士 龍蝦 日本和牛厚燒 和牛炒飯 🐮

餐廳出名裝修靚就大家都知lah😛

2022-09-26
2022-08-07 2304 浏览
食物: 無提前book, 只係嗌左個set lunch, 不過不失服務:好周到,餐廳好大,但每張枱都至少有一個staff招呼環境:出奇地靚同大,成個室內設計裝修都好有feel, 由門口既石春地行入一個好暗既走廊成件件已經feel到係好premium, 入到去第一個section係bar counter, 石能因為係晏就基本上都無人,再入去有分開懷石料理、sushi omakase、鐵板燒、普通座位、tatami等,全部都好清晰咁分開唔同section, 而且毫無遺和感,用左好多竹既元素間開,唔完全封閉之餘又有私隱度。價錢:見到裝修之後,就覺得價錢親民,好多套餐做買一送一,雖然食物味道唔係話好驚喜,但服務同埋環境都係有水準
服務:好周到,餐廳好大,但每張枱都至少有一個staff招呼
2022-08-04 1708 浏览
今日因為要見客,所以有幸同老板嚟左呢間餐廳,一入門口,場內都是竹製傢俬,主要分開了鐵板和普通飲食的坐椅,有兩大圓枱/長枱都是有一個廚師在,而我們就坐了一旁因為畢竟是和客人食飯,以下是我冒著生命危險影的食物相😆(因為老板在場,還好他不是坐在我旁,要不就一定影不到了,後來坐在老板旁的同事都要問我攞相),老板看了一下餐牌,就幫我們叫了午餐定食,說什麼都有🙄鮑魚鮮味,上面那個不肯定是不是吞拿魚腩,碗中那個我忘了是什麼,鮑魚和魚生都好食,不過又沒什麼特別驚喜.帶子鮮甜,吞拿魚ok, 透明那個不知道是什麼,幾彈牙咁.魚一咬就散開了,沒什麼太特別的感覺,不覺得特別好味炸蝦好食,食得出係新鮮蝦,彈牙,秋葵就健康囉😆😆另外我不太確定是不是茄子,時間有點久忘了,味道ok啦,不過不失.和牛鮮嫩有肉汁,但份量實在太少吃了也不知道吃了什麼……魚子非常好吃,好口大粒,一咬汁就佔滿了整個口腔,不錯,但飯太淋太散,所以5星魚子+2星飯變了3星.其實一上這道菜,我內心感到無比震撼和失望,因為……其實我仲未飽,但一上這道菜我知道這餐是真的完了,我知道碟上的水果價值不菲,不過我更加想吃手製特別的甜品.最後老板問我們要不要咖

鮑魚

魚生
帶子鮮甜,吞拿魚ok, 透明那個不知道是什麼,幾彈牙咁.

魚一咬就散開了,沒什麼太特別的感覺,不覺得特別好味
天婦羅

和牛
和牛鮮嫩有肉汁,但份量實在太少吃了也不知道吃了什麼……

魚子飯

哈密瓜,提子

最後老板問我們要不要咖啡,但因其他人不要我也不敢要,其實我是非常非常想要的,因為我很喜歡喝咖啡,我看到老板點的咖啡顏色好像不錯,杯子也很精美,但我沒辦法影他那杯咖啡😆😆

總結是如果不是要傾生意,比它好吃價錢還要便宜的應該有很多選擇,小插曲就是其中侍應收碟的時候,不小心將匙跌了在客人的錢包上,她只是說了對不起就走了,沒給紙巾給客人抹,我當時面上是黑了一下,我覺得這樣高級的餐廳,這些錯誤是不能犯的.

而且大食的我食完完全沒有食過東西的感覺,過了一小時肚子在呼呼叫,最後還是要用薯片充飢.

2022-07-21
鮑魚
魚生
天婦羅
哈密瓜,提子
2022-08-01 1096 浏览
星期一靜靜地,獨佔師傅及助手1個多小時🤭裝修好,抽風亦做得好😀食材優質,份量足,龍蝦都頗大隻😲和牛冇渣,真蠔及時魚亦食得到鮮味😋師傅好專注做好每道菜,烹煮時間掌握得非常好👍今次係1957會員尊享,都係「二人同行一人免費優惠」$2380 加一(第三位可半價)物有所值,值得推介🤩
星期一靜靜地,獨佔師傅及助手1個多小時🤭
裝修好,抽風亦做得好😀
師傅好專注做好每道菜,烹煮時間掌握得非常好👍
物有所值,值得推介🤩
2022-08-01
2022-07-02 1335 浏览
同best fd每月一餐飯食好嘢Best friend揀選左呢一間係lee gdn日本餐廳以為佢裝修靚,價錢唔平,係一個靚商場裏面,必然會係唔錯味道?點知有啲失望!佢沙律菜同醃過的芽菜都正正常常冇乜特別,味道可以個燉蛋都蒸得滑同材料豐富但係調味好似麻麻,感覺怪怪!壽司感覺唔算好新鮮,只係似啲一般連鎖日本壽司店嘅質素!唯一新鮮嘅係海膽壽司,真係新鮮同鮮味嘅!而最奇怪係碟右上角嘅玉子燒感覺係佢略甜,口感亦都麻麻哋,有啲似蒸蛋糕定唔知乜,唔太好味!佢嘅面豉湯,都味道麻麻,同有粒似彩珠嘅嘢也不好吃!甜品係好味&ok嘅至於服務方面,可能只著重招待坐吧枱那邊客人?最後看見我們埋單離去,兩位好好傾的員工亦沒有說再見,令我覺得這價錢的店的店員,讓人感覺~~
同best fd每月一餐飯食好嘢

Best friend揀選左呢一間係lee gdn日本餐廳

佢沙律菜同醃過的芽菜都正正常常冇乜特別,味道可以

個燉蛋都蒸得滑同材料豐富但係調味好似麻麻,感覺怪怪!

佢嘅面豉湯,都味道麻麻,同有粒似彩珠嘅嘢也不好吃!

甜品係好味&ok嘅

至於服務方面,可能只著重招待坐吧枱那邊客人?

2022-06-25
2022-06-25 1076 浏览
不值得是不是中午的原因,我好失望😂😂雖然1380兩人同行是好平,但真的不夠新鮮一分價錢一分貨吧 下次不會食午市 以後我我只會食晚市的omakase!!!!同埋,其實我預定的是1280per One的松*,去到變了兩人商務omakase😖😖😖咩事😖😖😖😘
不值得是不是中午的原因,我好失望😂😂
雖然1380兩人同行是好平,但真的不夠新鮮
一分價錢一分貨吧 下次不會食午市
以後我我只會食晚市的omakase!!!!
2022-06-25
2022-06-17 876 浏览
之前已經見到有推介呢間 omakase。但見到好多評價午市 omakase 一般。已經有啲猶豫到底試唔試。岀面晚市 omakase 都機乎 $1800起跳🥲 見到佢 $2680 for two ,晚市來說算抵,好彩,竟然比我有驚喜😋。Sake 價錢貴過 個set 😅 但好好飲😋白子第一次試,口感不錯👍🏻一入去就問師傅今日有冇生蠔🦪,生蠔口感好甜好新鮮👍🏻呢杯唔係飲品😅係海膽汁,第一次海膽用飲管飲又見到海膽😍 仲係唔同縣市的海膽今晚真係海膽無限出現😍😍師傅知我喜歡食海膽,攞咗啲珍藏海膽,不同口感比我試😋😋鮑魚飯收尾。個汁最正😋

Sake 價錢貴過 個set 😅 但好好飲😋
獺祭

白子第一次試,口感不錯👍🏻

一入去就問師傅今日有冇生蠔🦪,生蠔口感好甜好新鮮👍🏻

呢杯唔係飲品😅係海膽汁,第一次海膽用飲管飲

又見到海膽😍 仲係唔同縣市的海膽

今晚真係海膽無限出現😍😍
師傅知我喜歡食海膽,攞咗啲珍藏海膽,不同口感比我試😋😋

鮑魚飯收尾。個汁最正😋
2022-05-04
$2000 (晚餐)
獺祭
感謝男朋友的安排,今年的生日吃了兩頓生日飯,都是我最愛的西、日料理。Omakase早在生日前一個月左右已經預約好,對我來說又是一個嶄新的體驗。猶記得上次食Omakase是在舊公司遞信後,一位很仰慕的同事請我吃的,所以這次還是第二次體驗Omakase的文化。當日選了廚師發辦二人套餐,包括前菜3款、刺身6款,季節料理1款,8件手握壽司,江戶前玉子燒、湯及水果。不過距離用餐當晚已經時隔半個月,有幾道已經忘了是甚麼,因為實在不好意思常常拿電話出來記錄,照片也是趕緊拍完就好。廚師發辦二人套餐 HK$2680先送上前菜,擺盤非常精緻,鮑魚味道非常鮮甜,其餘兩道已經忘記了是甚麼,啫喱狀的那個入口即化,很特別的口感。接下來到刺身的部份,白身魚刺身口味清淡,但能吃到魚肉的鮮甜,為往後的刺身和壽司揭開序幕。赤貝、油甘魚然後出現了我很喜歡的赤貝、油甘魚,赤貝賣相很美,非常爽口。象拔蚌、鮑魚象拔蚌真的有驚艷到我,到現在還記憶猶新。因為真的超鮮甜,象拔蚌和鮑魚最怕就是好韌的口感,但這裡吃到的口感是爽口的,完全顛覆了我對這兩品的印象。季節料理刺身部份完結後來到的是季節料理,這個倒是沒太特別,唐辛子絲作點綴,中間有

廚師發辦二人套餐 HK$2680

接下來到刺身的部份,白身魚刺身口味清淡,但能吃到魚肉的鮮甜,為往後的刺身壽司揭開序幕。
赤貝、油甘魚
赤貝、油甘魚
然後出現了我很喜歡的赤貝、油甘魚,赤貝賣相很美,非常爽口。
象拔蚌、鮑魚
象拔蚌、鮑魚
季節料理
刺身部份完結後來到的是季節料理,這個倒是沒太特別,唐辛子絲作點綴,中間有蝦,底層是冬瓜,湊合起來有點像中華料理的一品。
帶子
帶子
來到最期待的壽司部份,打頭陣的有帶子,很大很厚的帶子肉質鮮甜味美,味道清新。
深海池魚
深海池魚
賣相很美,不過印象不太深。
金目鯛
金目鯛
自在沖繩吃過金目鯛之後就喜歡上,是一款很高級和美麗的深海魚。經過炙燒後更香,半熟的魚肉味道非常細緻。
赤身吞拿魚

赤身吞拿魚
吃了數款較清淡的之後,開始到味道較濃的壽司
白身魚

白身魚
這個白身魚,也是沒有太大印象。
海膽
海膽
期待已久的海膽!盛得滿滿的份量也不少,吃的時候也小心翼翼,生怕會掉下來。海膽味道濃郁,口感幼滑,好食!
BB銀鱈魚
BB銀鱈魚
BB銀鱈魚真的超難忘!那油脂在口腔裡溶化,超香超濃郁,魚肉細嫩,有種入口即化的感覺。
大吞拿魚腩手卷
大吞拿魚腩手卷
最後來到大吞拿魚腩手卷,也是超肥美的一品。光看照片也能看到閃亮的油份,以此作結真的超滿足!
玉子燒
玉子燒
這裡的玉子燒不太像我們熟悉的玉子燒,與其說它是玉子燒倒不如說是有像長崎蛋糕更貼切。很香蛋味,口感鬆軟,我也很喜歡。
味噌湯的口味較為清淡,有些菇菌,沒有太大特別。
最後奉上一客時令水果,夏天就是要吃蜜瓜,但沒想到旁邊的芒果比蜜瓜更甜,整頓Omakase就此完結。
小點評:整頓晚飯其實都很好,服務很好,用餐節奏也不錯。但以這個價錢來說其實CP值不太高,加上這店經常都會做信用卡買一送一的優惠,留待有優惠或者來吃午餐Menu好像會比較划算。
2022-05-29
  • 玉子燒
  • 赤身吞拿魚
  • 白身魚
2022-05-28 826 浏览
原本諗住嚟食吓a la carte鉄板燒,點知話今晚得一個師傅,我們不是坐鉄板燒枱,叫食物要等一小時或以上,咁職員建議我哋厚燒和牛,但在廚房煎散叫咗Shabu(每位$800,最少兩位起)牛切得厚咗啲有根(每位兩片),正常嚟講三片薄少少先有食和牛棉花感覺,另外,個蔬菜盤嘅金菇以為污糟,個廚師話係新鮮冬菇染咗色落去,人生食過咁多次shabu 真係第一次見. 職員見到就換比我之後叫咗Chu toro sushi(每件$150)我哋以為自己叫咗普通tuna, 職員都好快又換過比我如果大家淨係食裝修就可以去試,服務態度都ok. 係廚房出品差. 我比呢個價錢只係想食有質素嘅食物.
2022-05-21 904 浏览
今日生日飯Omakase 😋😋😋順序係咁 :左口魚比目魚伴大根兵庫縣蠔 野菜左口魚柚子胡椒赤貝親子鯛 (bb 鯛魚)深海池魚 (上面係三星漬)牡丹蝦 (上面係蝦膏)赤身醬油漬燒toro 櫻花蝦手卷海膽軍艦鮑魚飯 (醬係鮑魚肝)燒玉子湯甜品唯一冇甚特式係湯同甜品湯淡淡的甜品一般日本餐廳都差不多當老公埋單嘅時候發現原來佢哋做緊買一送一即係二人同行收一人價錢師傅亦十分友善爸爸生日都打算同佢嚟呢間慶祝開心其實好簡單😄
今日生日飯
Omakase 😋😋😋
順序係咁 :
左口魚
比目魚伴大根
兵庫縣蠔 野菜
左口魚柚子胡椒
赤貝
親子鯛 (bb 鯛魚)
深海池魚 (上面係三星漬)
牡丹蝦 (上面係蝦膏)
赤身醬油漬
燒toro 櫻花蝦手卷
海膽軍艦
鮑魚飯 (醬係鮑魚肝)
燒玉子

都打算同佢嚟呢間慶祝
開心其實好簡單😄
2022-05-05
2022-04-19 1417 浏览
留意到餐廳二人同行一人免費優惠,用餐前一星期訂座。入餐廳會經過一條暗黑隧道,然後會見到茂密的竹林屏風。屏風後面就是吧枱位置,大約有16至18個座位。-* 不知道是否午市時段關係,吃不到刺身的鮮味和嗅不到魚味。* 食Omakase我認為節奏跟其他菜慢一點,食完一道才接一道,但我們未吃完,侍應迫不及待就已經換上新碟。* 廚師每上道菜式都會介紹名稱,當問到刺身部位時,廚房不確定地回答。-Total: $1380@2 + 10% charge
留意到餐廳二人同行一人免費優惠,用餐前一星期訂座。
* 不知道是否午市時段關係,吃不到刺身的鮮味和嗅不到魚味。
Total: $1380@2 + 10% charge
𝙏𝙚𝙥𝙥𝙖𝙣𝙮𝙖𝙠𝙞 鉄板烧.竹Ta-ke 將餐廳分開左鐵板燒bar同壽司bar兩邊疫情後Ta-ke keep住有做special offer今次試左Lunch鐵板燒Set二人同行一人免費優惠原價 $1,380 per person.餐廳走型格風格,將日本竹林和黑色石材融合,環境寬敞又有氣氛.➿前菜2款 日本蠔伴士佐醋啫喱|巴馬火腿田圍沙律➿刺身2款 中吞拿魚|白身魚.➿鵝肝伴無花果及法包➿蟶子|帆立貝➿活龍蝦➿日本和牛薄燒➿和牛炒飯➿味噌湯➿甜品
𝙏𝙚𝙥𝙥𝙖𝙣𝙮𝙖𝙠𝙞 鉄板烧
竹Ta-ke 將餐廳分開左鐵板燒bar同壽司bar兩邊
疫情後Ta-ke keep住有做special offer
今次試左Lunch鐵板燒Set二人同行一人免費優惠
原價 $1,380 per person
餐廳走型格風格,將日本竹林和黑色石材融合,環境寬敞又有氣氛
➿前菜2款

和牛炒飯

➿味噌湯

甜品
2022-02-18 1725 浏览
提早一個月book,專登揀情人節前一日嚟當慶祝埋聽人講做緊$980買一送一好抵食連加一差不多$600/人我覺得Lunch嚟講其實都唔算特別平,所以都抱有期望首先講吓個服務先!Serve我個師傅一個人serve 8個客我地揀左980套餐而其餘3 pair人係食1380既三款前菜….我冇諗過係求其到食沙律….連一個蒸蛋都冇其餘兩款都好普通跟住就想三款刺身,望落都唔太新鮮,唔係特別好食然後全枱人坐喺度等左20分鐘先有下一道菜🕰🕰🕰重點係呢個時候啲師傅全部企哂喺度冇野做,啲客慢慢由好期待變到坐哂喺度㩒手機等咁耐就上左呢道鮑魚蒸蘿蔔?唔特別講壽司,因為真係好麻麻。師傅同客冇乜溝通,講左件壽司名就算與此同時,師傅其實淨係serve緊我地2個,完全multi task唔到做1380既客人,嗰啲人又再次坐哂喺度冇野食呢個真心失望,個賣相好差,睇得出師傅冇心整總結: 安排唔好,師傅冇heart,食物麻麻,唔會再幫襯
提早一個月book,專登揀情人節前一日嚟當慶祝埋
聽人講做緊$980買一送一好抵食
連加一差不多$600/人
我覺得Lunch嚟講其實都唔算特別平,所以都抱有期望

首先講吓個服務先!
Serve我個師傅一個人serve 8個客
我地揀左980套餐而其餘3 pair人係食1380既

3款前菜

三款前菜….我冇諗過係求其到食沙律….
連一個蒸蛋都冇
其餘兩款都好普通

3款刺身
跟住就想三款刺身,望落都唔太新鮮,唔係特別好食

然後全枱人坐喺度等左20分鐘先有下一道菜🕰🕰🕰

季節料理

等咁耐就上左呢道鮑魚蒸蘿蔔?

求其整嘅魚子飯

呢個真心失望,個賣相好差,睇得出師傅冇心整

總結: 安排唔好,師傅冇heart,食物麻麻,唔會再幫襯
壽司
2022-02-13
情人节
2022-02-06 5369 浏览
今日吃壽司午餐,多吃魚,年年有餘吧!去咗幾家壽司店,但全部初四才啟市,而這家店walk-in 仍然有位,試試看。店內裝修的格調很高雅,既有曰式風格,又帶禪意,打卡一流。垂直的竹牆作空間的分格,既穿透,又帶和風,和店名相輔互承。即使公假,依然有午餐供應先送上前菜和蒸旦、面鼓湯。前菜是漬蔬菜,清清地;沙律十分新鮮,清爽風味。蒸旦蒸得滑溜,帶淡雅的鮮味。壽司定食$438這定食有八件壽司和玉子燒、及迷你井。這壽司有赤身、白身魚、油甘魚、甘目鯛、火炙左口魚、帶子和大拖羅。用料是新鮮的,味道ok, 但壽司沒有即握的好吃,壽司的溫度是涼的,好吃的壽司飯通常都是人體溫度,沒有那麼冰的感覺。迷你井是海膽和三文魚籽,十分迷你,就是一口大小,甜美海膽加上爆汁三文魚籽,味道鮮美。刺身定食$348這定食造型十分吸睛。刺身種類不少,火炙油甘魚、牡丹蝦、吞拿魚、金目鯛,大拖羅、白身魚和赤身等。刺身十分新鮮,火炙油甘魚甘香,其他刺身的味道平穩,然而大拖羅十分油潤,脂盈軟滑;牡丹蝦也頗為鮮甜,配上暖的白米飯和漬菜,滿足。甜品是曰式蕨餅,輕甜軟糯,帶一點黃豆粉的味道,充滿和風特色。

今日吃壽司午餐,多吃魚,年年有餘吧!

店內裝修的格調很高雅,
既有曰式風格,又帶禪意,

即使公假,依然有午餐供應

先送上前菜和蒸旦、面鼓湯。

壽司定食$438

這定食有八件壽司和玉子燒、及迷你井。

迷你井是海膽和三文魚籽,

刺身定食$348

這定食造型十分吸睛。刺身種類不少,

滿足。

2022-02-04