2024-07-21 179 浏览
上網見到呢間主打蠔嘅小店,特登去試下。鴛鴦蠔湯米線 $88一碗蠔湯米線有2隻生蠔 2 隻金蠔,隻隻都又大又飽滿。肥美嘅生蠔咬落去好鮮美甜;金蠔就焗烤過,味道更濃郁。湯底就純清湯,但我覺得咁幾好,清清地突顯返蠔嘅鮮甜。濃蝦湯米線 $68湯底係好濃嘅蝦湯味。新鮮蝦仲要挑咗腸,讚!總結係好食嘅,但坦白講,性價比唔算高。不過如果真係鍾意食蠔嘅話,呢間小店都值得一試,亦相信唔會失望。
上網見到呢間主打蠔嘅小店,特登去試下。

鴛鴦蠔湯米線 $88

濃蝦湯米線 $68
湯底係好濃嘅蝦湯味。新鮮蝦仲要挑咗腸,讚!

2024-06-11 204 浏览
原本打算放工去食下晚餐,就行到離呢間蠔粉面點,嗌咗個濃蝦湯米線同埋蠔餅,雖然價錢唔算特別平,但係原來都比預期好食好多,啲湯好濃,啲蠔餅煎得好脆,店員都好nice,極推!!完全唔明點解會有負評。………………………………………………………………………………..
2024-06-09
  • 濃蝦湯米線
今日收工去咗旺角呢間第一識過蝦米線同埋個煎蠔餅真係好好食👍👍👍蝦米線個湯底好濃😋😋😋煎蠔餅又夠脆又香口啲蠔👍👍👍店員服務又好👍👍👍總括嚟講大家值得去試一試下次我會試佢嘅金蠔我諗應該都好食嘅😆😆😆
2024-05-25
2024-05-02 151 浏览
首先就好污糟每張細細嘅台都有食淨人客走左嘅碗無執而樓面所有人玩緊電話第二係好唔憂做態度!由頭都尾無一粒聲,態度又散漫!然後啲蠔無咩特別,大小還好,因為佢話啲蠔大,所以要少一粒!但其實成碗嘢我都唔覺得夾!米線份量等於平時譚仔少米線,女仔食就還好!總括嚟講,唔試唔係損失,價錢亦都偏貴
首先就好污糟
每張細細嘅台都有食淨人客走左嘅碗無執而樓面所有人玩緊電話
第二係好唔憂做態度!由頭都尾無一粒聲,態度又散漫!
總括嚟講,唔試唔係損失,價錢亦都偏貴
早幾星期食過蝦濃湯米線同蠔餅覺得不過不失 ,剛剛落車經過未夠2點下午茶懶得去第度諗住食個自選米線,配料無乜特別,諗住平平地叫一餸米線食下,門口餐牌係寫粉麵底$24,$8係菜、粟米etc,$11係芋頭丸、墨魚春卷ect....一心諗住叫個墨魚春卷米線清湯$35落樓,價錢不過不失。呢間店最伏係落完單唔會俾單你住,上次都係,食食下先會隊張單話你知幾錢,但完全無諗住食個自選米線都會中伏。一坐底就直接叫左春卷米線,點知上枱黎左個牛腩春卷米線,斷估都唔係肉碎底黎,同佢講我係要春卷米線,之後佢換過一碗上枱,春卷由1條變成2條。當我一開始食嘅時候佢就擺張單響枱,我嚇親點解係$48,$24+$12+$12,春卷計左2次錢,我即時問老細點解會收2次春卷錢,佢嘅回應係「自選米線最少2餸嘛,你叫1個春卷得1條架咋!」ok fine....我半信半疑繼續食,拎枱面張綠色點粉麵紙睇下,的確係括住(最少叫2個餸),我就以為自己睇漏眼。到埋單出門口好奇心之下睇多次個牌,根本無寫明要叫2個餸,而且春卷的確係$11......你話$48食碗米線係咪貴就見仁見智,但係呢個價錢,先唔講同其他店相比,呢間店內好多其他選擇,點都
一心諗住叫個墨魚春卷米線清湯$35落樓,價錢不過不失。

你話$48食碗米線係咪貴就見仁見智,但係呢個價錢,先唔講同其他店相比,呢間店內好多其他選擇,點都會抵過2條春卷米線!

門口菜牌價錢錯而且誤導係事實

野食真係好一般,如果我好似之前黎食蠔餅蝦米線嘅心態就覺得唔算好貴,但今日我係諗住食過簡單下午茶心態,整2條春卷仔米線收我$48,就真係好唔掂!好失望以後唔會再幫襯,大家記得睇路。

2023-11-07
2023-11-05 664 浏览
一個字「正」,推介,值得去吃。雖然舖頭細細,但係用心烹調,價錢公道,雖然本人唔太食煎炸嘢,但蠔餅真心好食,豬扒亦都好夠肉汁(吾會太乾),帶子蝦米線個湯底好味到連湯都飲埋,如果想食飯嗰度都有炒飯,冬天仲可以食埋煲仔飯添(不過製作需時,可能要等耐少少)仲有個胡椒蠔湯都值得一讚,啲蠔夠大隻個湯又滾熱辣辣,九龍區都可以食到流浮山嘅蠔,so good ! 老闆老闆娘同煮嘢食嘅姨姨個個都好友善 , 如果諗唔到食咩一定會去呢度!
2023-11-04
  • 鮮蠔湯米線
2023-03-16 1537 浏览
有一日口痕想食蠔餅,於是朋友推介叫我去第一蠔食。鋪頭細細,大概坐到4枱客人。叫咗孖寶套餐$128 :有一個蝦餅/蠔餅加一碗濃蝦湯米線,嚟得第一蠔就當然要食佢個蠔餅啦 。蠔餅一上枱已經feel 到熱氣騰騰,一放入口發覺炸得非常鬆脆,雖然d蠔就細細粒唔會好大隻,但蠔既數量都算好多,而且入口唔會感覺成口油,無油膩既感覺。至至個濃蝦湯米線味道就一般, 湯底就正正常常食唔出有蝦味,就係一碗普通米線無咩特別。鋪頭仲有自選米線可以揀,就唔一定要食蠔既~

鋪頭仲有自選米線可以揀,就唔一定要食蠔既~
2023-03-14 921 浏览
今日同朋友上堂前黎到呢間太子地鐵站出口既第一蠔粉面食蠔~😋😋坐低order 佐一個餐: 炸蠔餅 + 蝦米線另外再叫多碗蠔米線炸蠔餅出到黎熱辣辣 明顯係即叫即炸 炸皮好金黃 唔會話好深色食落好脆 而且好多蠔!!! 唔會點食到粉👍🏻👍🏻👍🏻濃蝦湯米線上枱係有D失色 始終期待佢個湯底會再濃D 蝦就正常size…亦無話大大隻咁米線叫做滑 有咬口整體黎講就係一碗普通粉面🥺朋友叫既蠔米線蠔唔腥 幾好味 清底 米線正常🥺合格以上 值得一提係態度好好👍🏻
坐低order 佐一個餐: 炸蠔餅 + 蝦米線

蠔唔腥 幾好味 清底 米線正常🥺
合格以上

值得一提係態度好好👍🏻
2022-11-05 1399 浏览
事隔一年,再經過太子西洋菜南街,黎到第一蠔粉麵開餐。 兩個字總結:失望!老闆娘話鮮蠔米線只有柯仔煎大細嘅蠔,同埋而家無再做淨金蠔湯米線。無得揀嘅情況下,同友人叫左一個鴛鴦蠔米線同埋濃蝦湯米線。鴛鴦蠔米線湯底非常淡,兩種蠔嘅size其實同柯仔煎用嘅蠔差不多。鮮蠔無甜味,金蠔只有淡淡咸香。濃蝦湯米線味道更為失望,同水一樣。蝦同帆立貝味道正常。全單$140。 同一個價錢 下次可能行遠少少食鳳X居好過啦~ 希望第一蠔可以改善一下,否則都應該捱唔到貴租了
事隔一年,再經過太子西洋菜南街,黎到第一蠔粉麵開餐。
兩個字總結:失望!

同友人叫左一個鴛鴦蠔米線同埋濃蝦湯米線。

濃蝦湯米線味道更為失望,同水一樣。蝦同帆立貝味道正常。

希望第一蠔可以改善一下,否則都應該捱唔到貴租了

濃蝦湯米線
2022-06-03 1633 浏览
第一蠔粉麵(Prince Edward)位於太子西洋菜南街唔太顯眼嘅一間米線舖🍜 特色係可以食到流浮山嘅金蠔同鮮蠔🦪 作為一個蠔粉 梗係要來試吓😍😍 一入舖頭已經好大浸蠔味 非常吸引~👄⌖ 龍蝦湯米線🍜💰$58雖然個米線唔係蠔 但係呢款海鮮湯米線絕對馬虎😎 一個字:鮮👍 湯底非常鮮甜 海鮮味濃郁 米線軟度適中 四隻大蝦🦐非常爽口 帶子又唔會好細粒 煮得啱啱好😋 整體賣相都好唔錯 份量都夠 鍾意食海鮮嘅你一定唔好錯過 推薦!👅⌖ 香脆蠔餅🦪💰$58必嗌!🔥 雖然望落好似唔係好大份 但其實塊蠔餅都有一定嘅厚度 一啖咬落去非常香脆 入面夾住大大隻嘅鮮蠔🦪 蠔一啲都唔會覺得腥或者有奇怪味 分佈都好均勻 基本上每啖都食到蠔☺️ 蛋香同蔥香味又好夠😙😙 完全唔覺得膩 隔離仲有泰式酸辣醬做搭配 不過個人覺得唔使點任何野直接食已經好正 實在係太好食了😭😭💗 呢個價錢性價比都幾高💯 疫情下佢仲有「抗疫二人餐」添!🍴 睇落都好抵食 下次去真係要try try佢~☻ 回頭指數:9.5 / 10#Fatshit_ami #Lunchtime #香港美食 #太子美食 #食好西 #龍蝦湯米線 #香脆蠔餅 #鮮蠔米線
第一蠔粉麵(Prince Edward)

⌖ 龍蝦湯米線🍜
💰$58

⌖ 香脆蠔餅🦪
💰$58

☻ 回頭指數:9.5 / 10

#Fatshit_ami #Lunchtime #香港美食 #太子美食 #食好西 #龍蝦湯米線 #香脆蠔餅 #鮮蠔米線 #金蠔米線 #流浮山鮮蠔
2022-05-26 1070 浏览
呢間舖頭又污糟啲嘢又難食真係搵笨食嗰啲金蠔又細隻又乾我叫咗啲嘢食其實都冇特別但係收咗百幾蚊咁嘅價錢真係只可以呃自由行性價比好低間舖頭細到面對面又要搭枱最搞笑係個廢佬老細啤住你喺度食嘢周身唔舒服好似想你走咁樣
呢間舖頭又污糟
啤住你喺度食嘢
周身唔舒服
好似想你走咁樣
2022-05-15 895 浏览
難得出到城,咁梗係食多啲嘢啦跟住呢期好想食蠔🦪所以記得有呢間嘢就嚟試吓啦今日落住雨舖頭都唔算好多人叫咗兩樣嘢!第一個係串串金蠔仔!到嘅時候都尚算飽滿嘅,應該係面頭加少少砂糖,再整熱佢都鮮嘅好味,少少甜都係我衰啦⋯⋯次次都係食完先記得影一碟五小粒即炸蠔餅同我哋平時食開嘅嗰啲質地唔同,佢質地係實好多嘅,蠔🦪都算多,都脆,但食到有粉俾個側面大家睇吓魚露一包包嘅獨立包裝,非常之好,方便衛生行過路過都可以食下嘅,但係專登嚟就唔需要啦
難得出到城,咁梗係食多啲嘢啦

都鮮嘅好味,少少甜
都係我衰啦⋯⋯次次都係食完先記得影
一碟五小粒

即炸蠔餅

俾個側面大家睇吓

魚露一包包嘅獨立包裝,非常之好,方便衛生

行過路過都可以食下嘅,但係專登嚟就唔需要啦

2022-05-06 653 浏览
估唔到喺太子可以食到流浮山既鮮蠔同金蠔,幾驚喜。因為我未食過流浮山既蠔,所以唔知係咪真係因為好好味所以而出名。而且我其實未食過金蠔,所以都幾期待呢。餐廳喺正太子地鐵站出口,位置唔難搵。一入到去以為餐廳好細間,原來仲有上層,所以見到地面滿座唔洗驚,可能上樓仲有位。我外賣左個鴛鴦蠔湯米線,感覺金蠔比鮮蠔更好味,蠔味更濃。金蠔口感唔會太乾硬, 但反而個鮮蠔會硬過金蠔。蠔身大細適中,如果可以再大粒啲就好啦!湯底好有蠔味,我鍾意。

鴛鴦蠔湯米線

外卖送餐
午餐
鴛鴦蠔湯米線
2022-05-04 513 浏览
食米線唔一定去咩咩哥,今日試嘅呢間小店都有驚喜。其實係朋友好想食,但小妹唔係好食蠔,所以就叫左個好 boring 嘅雞翼花枝丸米線,但黎蠔店無理由少少蠔都唔叫,所以就叫左個煎蠔餅。個煎蠔餅十分驚喜,新鮮炸,炸得好脆,唔厚粉,口感亦唔會好油膩,個人覺得水準拍得住打冷,個甜酸醬都唔錯,同脆口蠔餅好夾。開始見到$58一碟,其實有啲貴,但食完後覺得值回票價。至於個米線呢,其實無乜特別,正正常常咁,反而佢另外比嘅一碟酸辣蘿蔔就好好味!小妹唔太食得辣,呢個程度岩岩好,攞嚟餸米線亦不錯。
食米線唔一定去咩咩哥,今日試嘅呢間小店都有驚喜。

蠔餅
2022-05-04
蠔餅
  • 炸蠔餅
2022-05-02 342 浏览
🦪第一蠔粉麵🦪ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ蠔是我其中一樣大愛的食味🦪今日來到位於太子的蠔店試下☺️店內環境吾算好多座位,但都很乾淨,座位都寬躺。雖然是小店,但服務態度都不錯,很多人叫外賣食。依到有個免費嘅菜埔添加,味道尚算可以🤭ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ⭐️金蠔粉絲配酸辣湯底⭐️$68 金蠔味算吾算太特別好食,酸辣湯底還可以🤭🤭🤭ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ本身想嗌多個小食試吓但因為得一個人食🥹🥹🥹下次再試下其他小食☺️

🦪第一蠔粉麵🦪

ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ
ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ

⭐️金蠔粉絲配酸辣湯底⭐️$68
金蠔味算吾算太特別好食,酸辣湯底還可以🤭🤭🤭
ఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌఌ