由深水埗搬到油麻地樓上舖的高質越南菜。主打檬粉、法包和特色糕點,一份主菜大約$70多,足料抵食,份量大十級推介順化牛腱河粉!裡面有大塊牛腱、牛筋腩、扎肉,夾雜着香茅的香味,湯底鮮甜!!! 這湯底是真絕,連檸檬也不用加,而非常足味又好味!越式法包亦非常出色!法包可以選擇切開二件、三件或者四件,方便與朋友分享。法包烘得香脆,饀料塞得滿滿的,絕對足料!調味恰到好處,配搭蔬菜也不覺得清淡~~米紙蝦卷兩個人 share 左一條米紙,入面除左粉絲同菜仲有豬肉同蝦,所以口感好豐富。最正是自家調味的醬汁,含花生醬,配搭落去好夾,食到停唔到口牛油果沙冰 比較 creamy鳳梨沙冰 就會fresh d最欣賞係兩杯都唔會好甜,同好厚身!足料!
由深水埗搬到油麻地樓上舖的高質越南菜。

十級推介

越式法包亦非常出色!

米紙蝦卷
兩個人 share 左一條米紙,入面除左粉絲同菜

牛油果沙冰 比較 creamy
鳳梨沙冰 就會fresh d
最欣賞係兩杯都唔會好甜,同好厚身!足料!
2024-07-28 430 浏览
為位於人來人往嘅彌敦道,不過唔抬頭睇就好易miss左佢嘅存在,由深水埗轉戰到油麻地樓上鋪,地方大咗好多,晚上8點幾都坐到8成人,裝修簡單,CP值幾高,食物價錢唔貴,叫多幾樣都唔肉赤👏🏻想試斑蘭糕,可惜賣晒試唔到🦀蟹膏番茄湯檬+凍檸茶 (HK$70+8)份量比想想中大份,湯係帶甜味嘅番茄湯🍅,蟹膏咸香好吸湯汁,有1.5舊份量,其他豬紅,豆卜,札肉配料都係你想像到嘅味道,正常發揮係我喜歡嘅味道,下次會同FD黎叫多D野食
蟹膏番茄湯檬

🦀蟹膏番茄湯檬+凍檸茶 (HK$70+8)
係我喜歡嘅味道,下次會同FD黎叫多D野食
2024-07-25
蟹膏番茄湯檬
2024-07-28 1100 浏览
上個月先越南旅行回來,咁快就開始掛住越南嘅美食。所以就上網搵吓有咩口碑好嘅餐廳去食餐飽止止癮。六點準時收工就急急腳去餐廳,希望可以唔使等位。餐廳係油麻地,港鐵步行一分鐘左右就到,地點方便。七點半左右到餐廳,估唔到即時有枱唔使等,不過入座時眼見都九成滿。蟹膏蕃茄河粉⁷⁰ 加蟹餅²⁰店員上菜一刻已經香氣撲鼻,蟹膏餅入口鮮味爆棚,味道濃郁!而蕃茄湯底酸酸甜甜,相當開胃!另外配料還有胡椒味濃的札肉、香滑的豬紅,還有吸晒湯汁的豆卜等等,個人大推,超喜愛!越式法包⁶⁰法包外皮熱辣辣,咬落非常香脆!而包身鬆軟綿滑,夾住有青瓜絲、腩肉、蘿蔔絲、札肉,芫荽等等,食落味道清新。夏天太熱胃口麻麻,越式法包是不錯的選擇喔!米紙蝦卷兩件⁵⁶米紙蝦卷用上香草葉包著米紙皮、爽口彈牙的鮮蝦、檬粉、生菜、豬肉、香菜等。味道清新,口感爽脆,再配上秘制醬汁,相當惹味!越南香茅雞翼³⁸雞翼外皮金黃香脆,肉質嫩滑,肉汁滿滿,而香茅令雞翼整體味道提升不少,非常滿足!斑斕糕兩件³⁰斑斕糕煙煙韌韌,口感軟糯,味道香甜濃郁,作飯後甜品一流!熱滴滴咖啡³²看著咖啡一滴一滴滴入杯裡面,感覺好放鬆!咖啡味道濃郁甘香,混合早已在杯底的煉奶,口

蟹膏蕃茄河粉⁷⁰ 加蟹餅²⁰

越式法包⁶⁰

米紙蝦卷兩件⁵⁶

越南香茅雞翼³⁸

斑斕糕兩件³⁰
斑斕糕煙煙韌韌,口感軟糯,味道香甜濃郁,作飯後甜品一流!

熱滴滴咖啡³²
看著咖啡一滴一滴滴入杯裡面,感覺好放鬆!咖啡味道濃郁甘香,混合早已在杯底的煉奶,口感較重,味道很地道,好有之前去越南旅行的感覺!

牛油果沙冰³⁵
牛油果味道香濃,甜度剛剛好,口感輕盈,夏天消暑解渴必選!

餐廳整體評分不錯,價錢經濟,食材新鮮,味道夠地道,店員有禮。係一間值得推介嘅餐廳!
蟹膏蕃茄河粉
越南香茅雞翼
斑斕糕
滴滴咖啡
2024-07-25 437 浏览
第一郡呢間餐廳其實係喺深水埗開過嚟,當年讀書嗰陣已經成日去深水埗嗰度食,只係一間好少位置嘅舖頭,但係成日排長龍。而家喺油麻地開實在太好了,方便好多,而且空間大好多👍蟹膏蕃茄湯檬加蟹膏餅超級濃郁嘅湯,蕃茄同埋蟹味都極濃,粉亦都啱啱好,唔會太腍,材料非常豐富,本身有扎肉嗰啲,但係我最鍾意嘅都係蟹餅,非常好食,蟹肉嘅成份好多,所以我哋都加錢要多一舊😂😂米紙蝦卷以薄薄的米紙包裹鮮美彈牙的蝦仁, 有兩種醬汁有經典嘅辣椒醋或者花生醬,我哋揀咗花生醬,呢個醬會濃郁啲,同埋多咗一浸花生嘅香味😝😝牛油果沙冰有勁濃嘅牛油果,口感爽滑順口。牛油果的香醇質地,和沙冰的清新滋味完美融合🔥椰皇清爽,夠新鮮,飲落非常不錯👏

蟹膏蕃茄湯檬加蟹膏餅

椰皇
清爽,夠新鮮,飲落非常不錯👏
2023-07-06
  • 牛油果沙冰
扎肉湯河本身湯底夠味,想辣d可以去自助吧加辣椒要注意🌶️係墨西哥辣椒,所以最好一粒粒甘放😝😝越式烤豬肉法包法包非常外脆內軟豬肉熱辣辣,烤得好香,好惹味😋配上酸蘿蔔感覺好輕盈米紙蝦卷 蝦卷每條開二,米卷皮夠薄又足料,蝦夠大隻🦐就甘食米紙卷比較淡味,扣分越南香茅雞翼 🐓有香茅味,個皮有少少脆斑斕綠豆糕👍🏻👍🏻👍🏻食過一次就念念不忘,有少少斑斕嘅香味,夾埋綠豆蓉食落煙韌軟冧冧口感芒果沙冰🥭味道夠濃郁,果香清新

扎肉湯河
本身湯底夠味,想辣d可以去自助吧加辣椒
要注意🌶️係墨西哥辣椒,所以最好一粒粒甘放😝😝

法包非常外脆內軟
豬肉熱辣辣,烤得好香,好惹味😋
配上酸蘿蔔感覺好輕盈

米紙蝦卷
蝦卷每條開二,米卷皮夠薄又足料,蝦夠大隻🦐
就甘食米紙卷比較淡味,扣分

越南香茅雞翼 🐓
有香茅味,個皮有少少脆

斑斕綠豆糕👍🏻👍🏻👍🏻
食過一次就念念不忘,
有少少斑斕嘅香味,夾埋綠豆蓉
食落煙韌軟冧冧口感

芒果沙冰🥭
味道夠濃郁,果香清新
斑蘭糕
斑蘭糕
  • 斑斕綠豆糕
  • 烤豬肉法包
2024-07-21 354 浏览
吃了2次才評,除了weekday下午茶時間不用等位,基本上其他時間或多或少都要等吓。蟹膏餅蕃茄湯檬👍,蟹膏餅還帶有蝦膏的味道,配大半個很淋的蕃茄,但這個不是蕃茄濃湯那種,還有豬紅、扎肉(是爽脆的)和豆卜,份量很大。米紙蝦卷,醬汁一定要選“自家醬汁”,這個小食是醬汁比米卷出色。這裏的法包很出色👍,外皮很脆,我個人喜愛沙甸魚法包多過扎肉法包。芒果沙冰嫌略甜。牛油果沙冰👍,好滑,好有牛油果味且低甜。芒果糯米卷可以的,跟外面各大品牌差不多。最出色是個斑蘭緣豆糕👍(見到連忙吃了,沒拍照),像泰式椰汁千層糕的質感,很煙韌,中間夾上一層綠豆蓉,甜度剛好,我好像沒有見過別的店舖有這款糕,做得很出色。整體味道好,味精應該是有的,因吃了後有口渴感。店內座位較密,環境算乾淨,茶水是自助的,整體服務可以的。

蟹羔餅蕃茄湯檬,沙甸魚法包,米紙蝦卷,芒果沙冰,牛油果沙冰

芒果沙冰嫌略甜。
牛油果沙冰👍,好滑,好有牛油果味且低甜。
芒果糯米卷可以的,跟外面各大品牌差不多。

整體味道好,味精應該是有的,因吃了後有口渴感。
店內座位較密,環境算乾淨,茶水是自助的,整體服務可以的。
2024-07-13
  • 越式法包
  • 斑斕綠豆糕
  • 牛油果沙冰
星期五晚上同朋友開開心心去食朋友推介已久既越菜。8:40pm入座 唔駛等位。用QR code落單,2人一次過嗌了蝦卷 雞翼 撈檬 法包 及 軟包, 2杯芒果沙冰。食物味到好好,由於本人少食越菜,覺得依個越菜味道係喺香港地少有既,份量亦都足夠。好可惜,服務態度極差。8:40pm 入座後已經馬上落單,然後侍應阿姐突然衝埋黎last order, last order 唔緊要,但佢既口吻同語氣係極不友好,我同朋友都俾唔切反應,未開口時阿姐已即刻轉身走,我同朋友都係對望然後"下!"一聲,好錯愕。然後一邊用餐時,一邊就聽到侍應阿姐不斷大大聲聲指指點點做清潔,當所有客人冇到,完全影響享受美食既心情,一直只係覺得好急好急,唔駛10分鐘又chur 埋單,轉頭又有人chur 執枱,又反凳,當時係9:17pm。去到9:22pm, 侍應阿姐明明望住我地已經食緊最後一個法包,佢竟然依個時候叫我地調枱,我地當然直接拒絕啦,都食到8899時點解仲要轉枱呢?既然咁趕收工唔憂做,8:40pm 時就唔應該仲俾我地入座,而入座時係完全冇提及過任何last order /閂門時間。如果真係咁唔想做,可以早d 落閘,以後唔駛

好可惜,服務態度極差。8:40pm 入座後已經馬上落單,然後侍應阿姐突然衝埋黎last order, last order 唔緊要,但佢既口吻同語氣係極不友好,我同朋友都俾唔切反應,未開口時阿姐已即刻轉身走,我同朋友都係對望然後"下!"一聲,好錯愕。然後一邊用餐時,一邊就聽到侍應阿姐不斷大大聲聲指指點點做清潔,當所有客人冇到,完全影響享受美食既心情,一直只係覺得好急好急,唔駛10分鐘又chur 埋單,轉頭又有人chur 執枱,又反凳,當時係9:17pm。去到9:22pm, 侍應阿姐明明望住我地已經食緊最後一個法包,佢竟然依個時候叫我地調枱,我地當然直接拒絕啦,都食到8899時點解仲要轉枱呢?既然咁趕收工唔憂做,8:40pm 時就唔應該仲俾我地入座,而入座時係完全冇提及過任何last order /閂門時間。如果真係咁唔想做,可以早d 落閘,以後唔駛開
2024-07-19 445 浏览
以前喺深水埗工作嘅時候,已經聽聞呢間越式餐廳非常好食。今次嚟到油麻地分店,位於一棟酒店嘅2樓,環境非常開陽。2:00嚟到人流都唔少,果然唔少嘢。越式法包餐廳好貼心,可以揀分兩份或者三份,方便同朋友share,今次我勁大頭蝦,嚟到見到實在太吸引,食咗一舊先醒起影相。入面嘅餡料相當豐富,鵝肝醬更加令成個包括鮮味精華,法包烘得啱啱好,鬆脆唔會太硬,足料。茄膏蕃茄湯檬呢個有啲似越式嘅車仔麵,豬紅蕃茄,蟹膏就其實係正方形嗰塊餅睇落似豆卜,食落係滿滿嘅蟹味,鍾意海鮮嘅朋友必叫。芒果沙冰+牛油果沙冰招牌沙冰,牛油果個杯應該入面加入左牛奶,非常Creamy。至於芒果嗰杯唔會太甜天然。芒果糯米卷+斑斕糕芒果糯米卷有啲似長洲嘅糯米糍,芒果食得出係新鮮,一式兩份。班蘭糕非常煙靭,斑斕味仲好重。整體而言,係一間坐得舒服味道又唔錯嘅越式餐廳,油麻地難得一見。
以前喺深水埗工作嘅時候,已經聽聞呢間越式餐廳非常好食。

茄膏蕃茄湯檬

食落係滿滿嘅蟹味,鍾意海鮮嘅朋友必叫。

芒果沙冰+牛油果沙冰

芒果糯米卷+斑斕糕

芒果糯米卷有啲似長洲嘅糯米糍,芒果食得出係新鮮,一式兩份。

班蘭糕非常煙靭,斑斕味仲好重。

2024-07-17 434 浏览
第一郡呢間越南嘢喺舊舖嘅時候已經想食喇,但係經常行過都好多人排隊,而且當時門面唔太大,所以一直都未有嘗試。而家第一郡嚟咗油麻地開鋪,鋪面闊落咗好多,放工經開呢頭就嚟咗呢度開餐啦。今日返工忙得滯連晏晝都冇食,所以我哋就決定大吃特吃,主食我哋嗌咗蟹膏蕃茄湯檬同埋烤豬肉法包,小食方面就嗌咗大嘅米紙卷,至於嘢飲呢一人一杯沙冰就走唔甩喇。蟹膏蕃茄湯檬湯檬湯底10分香濃,又唔會一味死咸,大啖大啖食都唔會好漏,當中配料最突出嘅就一定係蟹餅,食落啖啖蟹味,蟹膏同蟹肉撈埋嘅味都好突出。好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕米紙卷(大)米紙卷就同餐牌上嘅相一模一樣,大嚿得來好足料,除咗有呢啲食落好清爽嘅配料之外,仲有大大隻蝦添。好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌑烤豬肉法包法包方面傳統嘅就食得多,今次我哋就嗌咗烤豬肉法包,估唔到又有另一番風味,燒烤過嘅豬肉就好似食緊串燒咁樣,同埋發包外脆內軟嘅配搭,簡直就係一流!好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕食到咁上下見到隔籬枱嚟咗一碟香茅雞翼,我都忍唔住再嗌咗,食完個雞翼再飲埋杯沙冰就飽到攬住個肚走喇。

蟹膏蕃茄湯檬

好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕

2024-07-10
  • 烤豬肉法包
2024-07-14 310 浏览
以往開設於深水埗的越南餐廳,味道正宗,份量十足又美味,往往都要排隊,一位難求。知道油麻地開左鋪,位置更闊落,可容納更多人客,今晚決定同朋友去幫襯!食後覺得食物依舊美味,而且餐廳大左,唔洗等位,值得大力推介,根本就是越南嚐到的味道!揀咗個越南法包同埋蟹肉蟹膏蕃茄檬粉,同埋要咗杯芒果沙冰。法包等咗一陣就送上,熱辣辣外皮夠晒脆,我哋揀咗一分為2,方便食用,餡料十足,包括腩肉,扎肉,肉鬆,酸菜,青瓜,芫荽,蔥同肝醬。蔬菜類新鮮又有獨有香氣,特別開胃,肝醬香濃,再加腩肉,扎肉同肉鬆,味道豐富,風味十足!呢外檬粉真係好味到超出預期,材料包括蟹膏餅,蕃茄,扎肉,豬紅,蕃茄湯底非常濃郁而且香味豐富,蟹膏餅好好食,吸左湯汁,咬落去啖啖蟹膏味,豬紅QQ,同樣有扎肉,仲有豆卜同大番茄,再有少少香料,提升味道層次,非常好味道!再飲埋杯濃香芒果味道嘅冰沙,透心涼,甜香好味,芒果味十足!呢餐真係味蕾大滿足!

2024-07-12 397 浏览
<第一郡>,呢間越南菜餐廳,真係久仰大名👑 是日有事去開油麻地,終於有機會品嚐😋搵個窗邊靚位坐低落單,第一件事,就係嚟個小型芒果盛宴🥭 🍽️芒果沙冰($35)、芒果糯米卷($38)芒果沙冰十分驚艷✨ 味道要用「清雅」嚟形容,今次係我第一次用「清雅」形容芒果 食/飲品😮 沙冰主要成份其實係芒果/乳酪,飲落冇冰粒,好滑,每一滴都散發濃郁🥭味又唔太甜😍芒果糯米卷皮非常軟糯☺️ 入面🥭大大舊,甜度爆標,好食👍🏻班斕葉綠豆糕($15)必試抵食精緻之作😱 班蘭層煙韌到不得了,拉絲冇難度,而且班蘭味超香,真係好難得🫶🏻 加埋綠豆蓉,糕點口感層次更上一層樓🙌🏻沙甸魚軟包($48)沙甸軟包內有乾坤,打開入面爆曬餡😇作為愛魚之人,好鐘意越南風味嘅沙甸魚餡🥰 加上個包其他豐富餡料,好滋味😆見好多食客都食緊米紙蝦卷,我都少少哋嗌一件試吓先😝 米紙蝦卷($28)(1件)揀咗配花生、炸蒜自家醬😎 隻蝦絕不欺場,彈牙大隻有睇頭🥳 當中夾有腩肉,令個卷香氣更多更正🤩埋尾一諗起要喺條熱辣辣嘅街度行🙄 忍唔住 order 多杯沙冰🙈 鳳梨沙冰($32)鳳梨沙冰又係另一個驚喜,有別於芒果沙冰,鳳梨沙冰酸度高啲,

芒果糯米卷
芒果沙冰($35)、芒果糯米卷($38)

芒果糯米卷皮非常軟糯☺️ 入面🥭大大舊,甜度爆標,好食👍🏻

班斕葉綠豆糕
班斕葉綠豆糕($15)
沙甸魚軟包
沙甸魚軟包($48)
沙甸魚軟包
沙甸軟包內有乾坤,打開入面爆曬餡😇
沙甸魚軟包
見好多食客都食緊米紙蝦卷,我都少少哋嗌一件試吓先😝

米紙蝦卷1件
米紙蝦卷($28)(1件)

米紙蝦卷自家醬

揀咗配花生、炸蒜自家醬😎

鳳梨沙冰
鳳梨沙冰($32)
鳳梨沙冰又係另一個驚喜,有別於芒果沙冰,鳳梨沙冰酸度高啲,所以醒神度更高,一啖一清新💫 另外,鳳梨沙冰飲到鳳梨果肉碎,口感唔同順滑嘅芒果沙冰🧐 相似嘅係,兩杯沙冰果味都好天然、奶成份都高、冇一粒粒冰碎、唔太甜同果味重😙

除咗食物高質,<第一郡>仲有提供班蘭水自助添飲,清香怡人,what a sweet bonus 💚

睇到 display 雪櫃擺滿精美糕點,可惜今次肚仔裝唔落喇😖 期待下次 encore <第一郡>,試埋其他出名菜式🇻🇳
2024-07-11
芒果糯米卷
米紙蝦卷自家醬
鳳梨沙冰
  • 芒果沙冰
2024-07-11 283 浏览
終於來到一試第一郡的蟹膏番茄湯麵,沒有想像中的好,蟹膏尚算咸香,但那番茄湯卻沒有番茄味,一點清甜的感覺都沒有,番茄就只是這碗麵其中一種配菜,而不是用番茄做湯底,是我想多了😅朋友點的是雞絲撈檬,食撈檬通常有樽醬汁給你自己調味的,但這店是已調好味才上桌,沒有醬汁奉上,看見朋友的這碗撈檬白奶奶的,既沒蒜,亦沒辣椒,令我連試一口的興趣也沒有朋友更點了芒果糯米糍,細細件的,但索價非常進取,要38元。總括而言,試過便算了

朋友更點了芒果糯米糍,細細件的,但索價非常進取,要38元。

總括而言,試過便算了
2024-07-07 260 浏览
朋友話每次搭車經過都見到呢間店嘅招牌,想試好耐,好啦🤗,今日就同佢上嚟試吓;店舖位於油麻地,喺油麻地MTR C出口行幾分鐘就到,搭𨋢上2樓唔使等,上到去已經見到幾乎滿座,好多人幫襯😎店舖環境闊落,雖然滿座但一啲都唔迫,店員人數充足,而且好Nice👫一坐低,我哋已急不及待睇吓有咩食,店舖用QR code落單,十分方便,而且唔使等好耐就已經有得食🥳📝我哋order咗以下食物:💁‍♀️蟹膏蕃茄湯檬$90- (💁‍♀️另加蟹膏$20-)見到好多人都有order呢款,所以跟住叫😆,碗湯檬好大碗,入邊好多材料:有半個大蕃茄,豬紅,豆卜,芽菜等等,仲有一大塊蟹膏🤩,蟹膏味道非常濃郁,好特別好好食,所以我哋另加多咗一件 ,一人一件唔使爭🙂‍↔️💁‍♀️肉鬆軟包$48.00-呢個我極度推介😍,本身同朋友掙扎緊究竟叫發包好定軟包好,後來我哋決定緊軟包,係因為怕發包太硬,我哋要咬好耐😂;肉鬆配軟包,超!級!好!食!肉鬆多到就嚟跌出嚟,配埋青瓜,紅蘿蔔絲,非常清新😝💁‍♀️越南香茅雞翼5件$38-上枱時熱辣辣,香茅夠晒入味💁‍♀️米紙蝦卷2件$50-呢款朋友嚟到就話一定要叫,佢好鍾意食,上枱時用葉包住,食之前拆開,入邊又

📝我哋order咗以下食物:
💁‍♀️蟹膏蕃茄湯檬$90- (💁‍♀️另加蟹膏$20-)
💁‍♀️肉鬆軟包$48.00-
💁‍♀️越南香茅雞翼5件$38-
上枱時熱辣辣,香茅夠晒入味
💁‍♀️米紙蝦卷2件$50-
呢款朋友嚟到就話一定要叫,佢好鍾意食,上枱時用葉包住,食之前拆開,入邊又係好足料,有扎肉,大大隻蝦,仲有香料等等,重點係,又係大大件,我朋友開心死🤣,特別醬汁我哋配咗自家醬汁,入邊有花生醬,酸白蘿蔔等等,好開胃

而飲品方面我哋order咗:
💁‍♀️牛油果沙冰$35-
朋友話想試好耐,好好飲,好似奶昔咁,唔會好似甜
💁‍♀️可樂$9-
正常罐裝可樂,因為當日太熱,一坐低我已經話要飲可樂🤭

甜品我哋都叫咗唔少🤭,包括:
💁‍♀️榴槤糕$10x2=$20-
超重榴槤味,100分😆,仲有少少榴槤肉喺入邊
💁‍♀️芒果糕$8x2=$16-
感覺大概好似芒果布甸咁
💁‍♀️馬豆糕$8x2=$16-
正常,不過要讚嘅係唔係太甜,亦唔會太晏
💁‍♀️芒果糯米卷$38-
大大天芒果肉包住喺入邊,一口咬落去,大大嚿芒果,正!
本身想叫斑斕綠豆糕,可惜太搶手,我哋太遲嚟,已經賣晒🥲

一定會再嚟食👍,下次要試吓法包🥖同斑斕綠豆糕
2024-06-25
  • 芒果糯米卷
  • 越南香茅雞翼
  • 蟹膏蕃茄湯濛
2024-07-04 201 浏览
今日約咗幾個friend一齊去旺角食嘢,就搵到呢間樓上越南嘢上到嚟別有洞天,餐廳都幾大間,座位都好坐。餐牌都有好多選擇,鍾意食越南嘢嘅實搵到啱嘅嘢食。烤豬肉撈檬加雞絲($80)撈檬汁已一早調好咗﹐唔會太酸太甜﹐配落好鬆化嘅豬肉度﹐吊返啲鹹香出嚟﹐個配搭都幾好而雞絲份量都好足﹐配埋酸甜蘿蔔絲一齊食﹐更加滋味蟹膏蕃茄湯檬加蟹膏餅($90)呢款係我心目中嘅No.1,超鍾意食佢嘅蟹膏餅,食落十分鬆化,好似食緊豆腐咁,又有好濃郁嘅蟹膏味,超級推薦!而個湯底本身都好有蟹味,湯檬加咗芽菜,更加爽口,成個配搭都好惹味!烤豬肉軟包($60)豬肉軟包有啲似食緊漢堡包,包皮比較腍,加上好香嘅豬肉,會食到多啲佢嘅鹹香味,另外因為用咗一啲芫荽同香料調味,整體感覺比較輕盈越式法包($60)呢款法包有好多材料,包括扎肉、肉鬆等等,味道、口感都好豐富,比起軟包,我更喜歡食硬身嘅法包,感覺會更夾越南香茅雞翼5件($76兩客)雞翼煎得好香,而且香茅味好入味,又夠大隻米紙蝦卷2件($50)呢款都算係招牌菜!蝦卷每條開二,有好厚實嘅餡料,仲有隻鮮蝦喺入面,整體感覺會比較fresh,而醬汁有種南洋沙嗲嘅感覺,花生味道好濃好香各
上到嚟別有洞天,餐廳都幾大間,座位都好坐。
餐牌都有好多選擇,鍾意食越南嘢嘅實搵到啱嘅嘢食。
烤豬肉撈檬加雞絲($80)
撈檬汁已一早調好咗﹐唔會太酸太甜﹐
配落好鬆化嘅豬肉度﹐吊返啲鹹香出嚟﹐個配搭都幾好
而雞絲份量都好足﹐配埋酸甜蘿蔔絲一齊食﹐更加滋味

蟹膏蕃茄湯檬加蟹膏餅($90)
呢款係我心目中嘅No.1,超鍾意食佢嘅蟹膏餅,
而個湯底本身都好有蟹味,湯檬加咗芽菜,更加爽口,
成個配搭都好惹味!

烤豬肉軟包($60)
豬肉軟包有啲似食緊漢堡包,包皮比較腍,
加上好香嘅豬肉,會食到多啲佢嘅鹹香味,
另外因為用咗一啲芫荽同香料調味,整體感覺比較輕盈

越式法包($60)
呢款法包有好多材料,包括扎肉、肉鬆等等,
味道、口感都好豐富,比起軟包,
我更喜歡食硬身嘅法包,感覺會更夾

越南香茅雞翼5件($76兩客)
雞翼煎得好香,而且香茅味好入味,又夠大隻

米紙蝦卷2件($50)
呢款都算係招牌菜!蝦卷每條開二,有好厚實嘅餡料,
仲有隻鮮蝦喺入面,整體感覺會比較fresh,
而醬汁有種南洋沙嗲嘅感覺,花生味道好濃好香

各式糕點: 芋頭糕、紫米糕、芒果糕、榴槤糕($60七個)
飯後甜品就係各式糕點,
個人比較鍾意榴槤糕,呢個季節食榴槤最啱,味道亦好突出
另外幾款糕點甜度都適中,料都足

芒果糯米卷 ($114三客)
新鮮嘅芒果十分甜,糯米皮好煙韌

班蘭糕($45三客)
$15一個十分抵食,綠豆蓉味道好香

牛油果沙冰($35)、鳳梨沙冰($32)、芒果沙冰($35)
幾款沙冰真係消費之選,味道夠濃郁,果香清新

滴滴咖啡(凍)($35)
好特別嘅越南咖啡,加咗冰底,
咖啡本身應該偏苦,但加咗煉奶後,真係甜香四溢

罐裝蘇打水($10)
最後加咗一罐蘇打水,消一消滯,好滿足嘅一餐
2024-06-20
2024-06-29 178 浏览
深水埗名物第一郡搬左去油麻地。新鋪一樣方便,仲要坐得好舒服!🔶越式烤豬肉法包:法包非常外脆內軟,唔會好硬。至於豬肉熱辣辣,烤得好香,配上酸蘿蔔非常易入口!🔶越式雞扒飯:雞扒即叫即炸,皮脆肉滑。炸得岩岩好,唔會太油亦唔太乾!白飯仲配上湯浸菜心,包你食完唔會有罪惡感🤣🔶越式米紙蝦卷:米卷皮夠薄又足料,蝦夠哂大隻,配上自家製惹味花生粒醬汁非常好食!🔶芒果糕:芒果夠哂甜,正!🔶榴連糕:榴連味夠哂濃,最岩重口味人士!🔶芒果沙冰:沙冰好creamy,芒果味夠濃,消暑良品!

🔶芒果糕:芒果夠哂甜,正!

🔶榴連糕:榴連味夠哂濃,最岩重口味人士!

🔶芒果沙冰:沙冰好creamy,芒果味夠濃,消暑良品!