第三站

Station 3 Cafe
2023.07.11【7.11 感恩每一天感恩每一餐 @ 旺角 第三站 Station 3 Cafe】朋友在今天差點被困驚魂未定結果原來約好的見面吃飯只有我自己一個去餐廳從油麻地走到餐廳前往的路程中天仍是光亮的儘管路上紛紛擾擾仍然心中有空靜下心梳理思緒所以聽到消息後坐電梯也格外小心或者就是我的喜歡的人和物沒有變所以還是喜歡這地方的白色梳化還是喜歡這裡的菜式最近我想在夜晚戒吃太多澱粉質所以點了燒牛肉配田園沙律分量可真足多菜多醬適量少牛肉很好吃得出沙律菜的新鮮嘗得到燒牛肉的香味夾得好芝麻醬的田園氣息一邊吃看著店員送餐被拼盤的香味吸引說好的減肥呢?又被食慾延遲特級海鮮拼盤每款3件5款脆口炸蟹鉗吉列炸蝦吉列蠔魚手指炸帶子啖啖好滋脆今天深深感受命運是上天的奇妙安排是努力改變?還是順從?好像都有無形的手在推動著我們已被放在命運之輪之上,被推著走所以我點了一杯命運之輪士多啤梨和橙的梳打兩者都是可酸可甜的水果我們的人生又何嘗不是呢?只有盡人事聽天命將酸度調低,將甜度增加才是熱愛生命的正確態度我要感恩每一天我要感恩每一餐去年今天,人是顫抖的今年今天,人是想見您的或許是這幾天收到不同的資訊有的朋友慶幸可以

朋友在今天差點被困
炸帶子
啖啖好滋脆
今天深深感受
命運是上天的奇妙安排
是努力改變?還是順從?
好像都有無形的手在推動著
我們已被放在命運之輪之上,被推著走
所以我點了一杯
命運之輪
士多啤梨和橙的梳打
兩者都是可酸可甜的水果
我們的人生又何嘗不是呢?
只有盡人事聽天命
將酸度調低,將甜度增加
才是熱愛生命的正確態度
我要感恩每一天
我要感恩每一餐
去年今天,人是顫抖的
今年今天,人是想見您的

或許是這幾天收到不同的資訊

原來我居然可以一天未吃一餐都覺得飽
原來我的裙子居然可以由前面轉到後面而不自知
原來我居然可以失魂到淥到手
到現在還有痕跡
失魂到丟失了八達通,黑色手機火牛
可以明明聽到玻璃熱水壺有聲音

2023-07-11
  • 燒牛肉配田園沙律
  • 特級海鮮拼盤
  • 命運之輪
我哋嗌咗D. 墨西哥香辣肉丸燴意粉($$12)、 F.蟹肉雜茵忌廉闊條麵($122)同埋一個特級海鮮拼盤($128)咁首先講咗兩個主菜先啦墨西哥香辣肉丸燴意粉食落去都算幾多汁😉😉而且辣度亦都啱啱好唔會太Over之後嗰個闊條麵食落去比我想像中Creamy🥰🥰麵底食落去亦都幾有咬口咁之後就講吓嗰個海鮮拼盤啦(分別就係魚手指、炸蝦、炸蟹鉗、炸帶子
同埋吉列蠔)因為全部都係新鮮滾熱辣炸起嘅所以真係幾脆口🔥🔥而我自己就比較鍾意食佢哋嗰個炸蟹鉗同埋吉列蠔最後就講埋我哋嘅嘢飲同埋加咗$38嘅甜品啦我就揀咗要薄荷朱古力味道飲落去都幾濃郁🥰🥰而我朋友就揀咗要焦糖朱古力蛋糕方面我哋揀咗要紐約芝士蛋糕食落去甜度幾啱啱好

咁首先講咗兩個主菜先啦
墨西哥香辣肉丸燴意粉食落去都算幾多汁😉😉
而且辣度亦都啱啱好唔會太Over
之後嗰個闊條麵食落去比我想像中Creamy🥰🥰
麵底食落去亦都幾有咬口

咁之後就講吓嗰個海鮮拼盤啦
(分別就係魚手指、炸蝦、炸蟹鉗、炸帶子
同埋吉列蠔)

• 特級海鮮拼盤
  • 紐約芝士蛋糕
  • 蟹肉雜菌忌廉闊條麵
2023-07-08 36 浏览
位於旺角嘅一家樓上Cafe - Station 3, 地點都好近地鐵站,又易搵,最主要系食物味道好。主菜:(一).墨西哥香辣肉丸燴意粉份量都算大份,肉丸𠝹開少少,彈牙又入味。配菜有三色椒,蘿白等等。辣味吾算重,但食起上來都開胃。(二).煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵三文魚捲成花形狀,賣相好睇。麵煙靭,汁多,好食。👍🏻小食 - 海鮮拼盤拼盤款式多,有炸蝦、炸帶子、炸蟹鉗、魚手指、炸蠔。炸粉吾多,炸得剛好,吾會燶,點埋沙律醬食一流。飲品:熱情果沙冰🍧+芒果沙冰天氣太熱,最好食個冰,份量好大杯。Cafe 仲有好多野食未試,下次一定再黎。

主菜:
(一).墨西哥香辣肉丸燴意粉

(二).煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵
三文魚捲成花形狀,賣相好睇。麵煙靭,汁多,好食。👍🏻

小食 - 海鮮拼盤

飲品:
熱情果沙冰🍧+芒果沙冰
天氣太熱,最好食個冰,份量好大杯。

Cafe 仲有好多野食未試,下次一定再黎。
2023-07-08 126 浏览
今日難得出旺角同朋友食飯,想搵個好坐啲地方食下野、傾下計,就揀左依間餐廳,坐既環境好舒適,又夠闊落,仲要有broadgame 玩!今次同朋友點左4款野食。黑松露帶子鮮菌燴意大利飯個飯夠汁之餘,又唔會好濕或令到啲飯好淋。我同朋友都好鍾意黑松露,佢個味配合得好出色。蟹肉雜菌忌廉闊條麪成個面都係滿滿既蟹肉,真係好滿足。佢個汁又唔會太漏,岩岩好!兩個都會配$38內既飲品,而我地就揀啲特別啲:芒果沙冰、水蜜桃乳酪。兩杯我地都覺得幾好味,水果味都好夠。另外我地都叫左兩個小食:黑松露薯條🍟個面都係滿滿既黑松露粉,薯條係粗身,又夠脆,好有口感,真係好正!洋蔥圈🧅依個連同佢地既醬汁配合埋一齊真係好出色,成件事昇華咗,真係好好味,係會想追住食🤤整體佢地既食物都好好味之餘,仲要好大份,我地都食得好滿足😋

另外我地都叫左兩個小食:
黑松露薯條🍟

洋蔥圈🧅

整體佢地既食物都好好味之餘,仲要好大份,我地都食得好滿足😋

洋蔥圈
2023-07-07
洋蔥圈
2023-07-07 51 浏览
好耐沒有嚟station 3朝聖,有D掛住,今天卜咗吃午餐。大约1點到達餐廳,已經坐滿一半人客,餐廳佈置簡單為主同好光猛。原來午市有幾款套餐選擇,於是order 咗一个煙三文魚蘑菇忌廉燴闊條麵加38元包田園沙律同蛋糕1件,海鮮拼盤,日式餃子,飲品叫咗西班牙雪糕咖啡走奶/焦糖朱古力。田園沙律,配上美味芝麻醬,超好味,沙律菜超級新鮮👍👍👍海鮮拼盤有五種唔同嘅炸物,有帶子/蟹鉗/蝦/蠔/魚手指,大致上都好食,可惜粉漿略嫌厚左些。煙三文魚蘑菇燴闊條麫,煙三文魚好鮮甜,加上濃郁蘑菇,麫條感覺好煙韌,初睇以為好細碟,其實分量都唔少,抵食🥳日式餃子,賣相唔錯,一碟有6隻,咬落好juice 😋👇甜品系朱古力芝士蛋糕,好軟綿不太甜,好好食😋西班牙雪糕咖啡走奶,見到個名咁特別當然要試下,嘩嘩嘩!店員送上飲品時見到雪糕球超大個放在杯口,填到滿滿,好震撼,雪糕混合西班牙咖啡,感覺好特別好好飲,真心好飲又唔會令到咖啡味失色,真心推介🥳🥳🥳反觀焦糖朱古力就失色好多,雖然打咗好多cream,反而飲落去覺得有啲膩,感覺一般。

原來午市有幾款套餐選擇,

田園沙律,配上美味芝麻醬,超好味,沙律菜超級新鮮👍👍👍

日式餃子,賣相唔錯,一碟有6隻,咬落好juice 😋
👇

甜品系朱古力芝士蛋糕,好軟綿
不太甜,好好食😋

2023-07-06
  • 煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵
  • 田園沙律
2023-07-05 47 浏览
在Station 3 Cafe第三站(旺角)享用我們今天的午餐。這裡的菜單多樣豐富。我叫了他們的卡邦尼煙肉雜菌意粉,這道意粉的味道非常濃郁,雜菌的香氣充滿口腔,令人回味無窮。接下來,我點了墨西哥香辣肉丸燴意粉。這道菜既辣又香,肉丸的口感鮮嫩多汁,辣味刺激味蕾,正。午餐的田園沙律清爽可口,新鮮的蔬菜和醬汁的搭配非常和諧。它為這頓午餐增添了一份健康的色彩。甜點是我其中一樣最愛,Oreo曲奇奶昔。這杯奶昔的冷凍程度恰到好處,濃稠的質地令人愉悅,奶昔的味道非常出色,完全滿足了我對甜點渴望。而他們的藍莓芝士蛋糕和紐約芝士蛋糕也相當精彩。藍莓芝士蛋糕擁有濃郁的芝士味道,融合了藍莓的酸甜,口感豐富。而紐約芝士蛋糕則是經典中的經典,濃郁的芝士口感令人陶醉。
在Station 3 Cafe第三站(旺角)享用我們今天

2023-06-28
午餐
2023-07-04 51 浏览
今次去咗呢間已經開業多年嘅旺角樓上Cafe,餐廳提供board game同獨立房間,適合同朋友一齊玩一齊食吓嘢.Dinner set價錢非常相宜,加$38仲可以有埋沙律同芝士蛋糕。我哋點咗蟹肉闊條麵,蟹肉份量好多,闊條麵質感都唔錯。另外煙三文魚忌廉意粉嘅忌廉唔會好膩,味道幾好👍🏻.cheese cake揀咗藍莓芝士蛋糕,擺盤一啲都唔馬虎,芝士味幾濃!.飲品方面加錢要咗士多啤梨乳酪同朱古力奶昔,兩杯飲品都非常解渴,味道略嫌甜咗少少,不過朱古力味幾濃郁.📍第三站 (旺角)旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室
📍第三站 (旺角)
旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室
2023-07-03 46 浏览
係旺角搵到一間好舒服嘅board game cafe🎲,可以同朋友一路玩一路食,唔玩board game 🧩都可以好舒服咁傾偈唔怕俾人趕走。香草芝士條 $62 🧀芝士條炸得好香脆,仲要係即叫即整,上菜既時候仲係熱辣辣,食落拉絲可以拉到好長。呢個一定要快啲食,凍咗嘅話就少咗拉絲嘅效果。黑松露薯條 $66 🍟薯條亦都炸得好香脆,比較粗身,上面加咗黑松露粉。又濃郁黑松露味,同埋食落唔會好油。黑松露帶子鮮菌意大利飯 $92 🍄黑松露意大利飯一嚟到都係好香,入面有兩款菇同埋粒粒帶子,加埋忌廉一齊煮。一路玩一路食真係好滿足。朱古力蛋糕 $36 🍫蛋糕擺盆好有心機,蛋糕有五層,最頂係朱古力醬,之後就係朱古力慕絲同朱古力海棉蛋糕隔住。全部都係朱古力,最底仲加咗朱古力醬,朱古力控真係一定要食呢個!芒果乳酪 $48 🥭乳酪加埋冰塊一齊打而成,飲落厚身,有香濃芒果味。

香草芝士條 $62 🧀

黑松露薯條 $66 🍟

黑松露帶子鮮菌意大利飯 $92 🍄

朱古力蛋糕 $36 🍫

芒果乳酪 $48 🥭

乳酪加埋冰塊一齊打而成,飲落厚身,有香濃芒果味。
2023-07-03 36 浏览
蟹肉雜菌忌廉闊條麵 $88 忌廉醬煮得好厚,唔水,黏住每一條麵。食落去每一啖都可以食到蟹肉雜菌嘅味。餐廳比左好多蟹肉,有一個權頭咁多。松露薯條$66 薯條炸得好好,咬落去係鬆脆可口。賣相都好靚,金黃香脆。蜜糖芥末單骨雞翼$76雞翼做得好好味。deep fry 完之後皮脆肉嫩,又入味多汁。配埋蜜糖芥末醬好惹味食唔停口。墨西哥香草肉丸$76肉丸個醬好特別,有啲似bbq 醬但係又少左陣煙燻味。肉丸煮完之後再焗,所以外層結實香口,肉層好多肉汁。特濃朱古力$44 真係特濃朱古力,其他餐廳會加水加到好稀,但係依個好夠朱古力味。Oreo 曲奇奶昔$58鐘意佢oreo 碎落得好多,同奶昔好配搭。而且又唔會好甜,同frd 一邊食嘢一邊飲野就最啱。
蟹肉雜菌忌廉闊條麵 $88

松露薯條$66
薯條炸得好好,咬落去係鬆脆可口。賣相都好靚,金黃香脆。

蜜糖芥末單骨雞翼$76

墨西哥香草肉丸$76

特濃朱古力$44

Oreo 曲奇奶昔$58

2023-07-03 109 浏览
訂這間食堂,只是看到網上有7折,裝修圖片不錯。踏進這食堂,客人只有一位,服務員帶我們到空間很細的位置上,我們希望坐得舒服些,最後她便帶了另一位置.,可是態度不太友善語氣的說:「請妳們一小時後結賬。」這就是現在香港食堂的服務態度。年輕的服務員就在這環境累積經驗,這怎能有進步呢?相比日本、台灣、泰國,就連澳門也趕上了,本土人應自醒。食物質素正常,可是7折只是小食,非主餐牌的全部食物,真有點騙人成份。這次經歷較失望。
2023-07-02 50 浏览
又嚟介紹特色餐廳喇🍽️!相信大家有時都會諗唔到去邊度打發時間🤥。今次想同大家介紹下一間位於旺角可以chill嘅 Cafe🫡,等大家可以喺食嘢嘅同時,都可以好休閒咁樣玩board game🫰🏻。絕對係一個好啱放假去嘅地方🤣,如果想知我喺呢間樓上Cafe食咗咩嘅話,就一定要睇落去啦~食物方面☝🏻#黑松露帶子鮮菌燴意大利飯($92)首先想介紹嘅係嗰日食嘅risotto👾。我自己覺得以呢個價錢嚟講個性價比其實都幾高㗎🫶🏻。意大利飯入邊嘅珍珠帶子都幾多㗎🤤,黑松露同鮮菌嘅配搭,令到整體都變得好開胃😋。另外Risotto 都整得好Creamy,黑松露嘅味道都好香濃😌。絕對係一碗想令人再encore嘅Risotto🤩。#煙三文魚沙律($82)既然頭先介紹咗咁濃味嘅risotto,之後就介紹返比較清淡嘅食物🤭。相信大家都對煙三文魚沙律唔陌生,我自己最滿意嘅就係煙三文魚嘅份量🤤,而且煙三文魚食落都好新鮮,煙燻嘅效果亦都好顯著😎,再加埋dressing 嘅配搭真係好夾㗎!#特色拼盤($138)之後想介紹嘅係相當適合同其他人share嘅特色拼盤🤩,淨係見到個賣相都已經覺得好豐富啦😇,當中包括有洋蔥圈🧅、芝士條
又嚟介紹特色餐廳喇🍽️!

食物方面☝🏻
#黑松露帶子鮮菌燴意大利飯($92)

#煙三文魚沙律($82)

#特色拼盤($138)
之後想介紹嘅係相當適合同其他人share嘅特色拼盤🤩,淨係見到個賣相都已經覺得好豐富啦😇,當中包括有洋蔥圈🧅、芝士條🧀、蜜糖燒雞翼🐓、日式餃子🥟同埋咖喱角🥘,餐廳仲附上咗蜜糖芥末醬俾我哋點炸物食👍。我自己最滿意就係芝士條啦,因為真係超級拉絲😚,芝士內餡嘅份量真係超級多😍,如果本身好鍾意食芝士嘅,真係唔可以錯過!

#法國朱古力芝士蛋糕(+38)
之後就想介紹吓當日食嘅甜品啦🥳,呢一份甜品係套餐加配㗎😎,所以價錢亦都比較經濟。講返蛋糕先,我覺得餐廳嘅擺盤真係好有心機🤤,就咁睇到都已經覺得好有誠意。至於味道方面,朱古力嘅味道亦都好香濃🍫,另外蛋糕亦都有層次,每一啖都可以品嚐到慕絲同蛋糕之間嘅配合❤️。

#Oreo曲奇奶昔(+20)
由於我叫咗套餐嘅關係,所以呢杯飲品我只需要補差價就可以飲埋啦🤩。喺上飲品之前,餐廳仲會好貼心咁問你要唔要cream😚。不過我覺得想影相靚啲嘅就當然要啦🤳,我覺得呢杯曲奇奶昔嘅口感好smooth,另外都唔會過甜🫶🏻。絕對值得一試㗎~

2023-06-26 107 浏览
第三站位於旺角金雞廣場,呢次我第二次去食。上到25/F出𨋢會見到Station 3既招牌。入到去餐廳職員安排我地坐房,我地叫左2杯野飲先,一杯薄荷朱古力,另一杯oreo曲奇奶昔,睇賣相都吾錯, 跟餐加30幾蚊,我覺得價錢合理。跟住叫左個松露薯條,黑松露薯條夠大條,香味夠,唯一不足既係份量小左啲,2個人食可能吾夠分。跟住上埋海鮮拼盤,真係好吸引🤩,包括炸蝦,魚手指,炸蟹鉗,炸帶子同埋吉列蠔,炸物都有5種,每樣試左一件,魚手指同炸帶子最好味,其他不過不失。最後叫左個煙三文魚野菌忌廉燴寬條面,個寬條面好干,擺左好多食材,有啲杰杰地,食落要飲水方便消化。味道真係吾錯既,我飽肚都要食多幾條,我覺得可以推介俾其他食家。因為個要境吾錯,夠靜可以同朋友吹水,係幾舒服既總結: 我會再幫襯,除左食物有水準,服務態度幾好,環境夠靜,岩晒情侶過黎拍拖,價錢中位,可留意佢地既餐牌。

海鮮拼盤

因為個要境吾錯,夠靜可以同朋友吹水,係幾舒服既

海鮮拼盤
2023-06-24 66 浏览
今天收工朋友約了我去吃晚飯,他推薦我這間cafe,這間位於旺角麥花臣球場旁,地鐵站e2出去走過去也不過5分鐘路程。這間cafe店在樓上,進到去裡面被安排了在一間房內,這間房是3面都有風景看的,我們點了一個黑松露飯,一個海鮮拼盤,再加個意大利麵,2個人剛剛夠食,一個餐是可以包埋138蚊飲料,超過左就要自己貼錢。首先海鮮拼盤有不同的款式,雖然全部都是炸的有點熱氣,但點了醬就不算太熱氣,意大利麵我很喜歡那個肉丸很入味,最後黑松露飯也很creamy
2023-06-21
2023-06-24 42 浏览
今日去咗旺角呢一間Cafe度同朋友傾偈,餐廳位置位於旺角地鐵站附近行大概7分鐘到就去到,位置嚟講都算係非常方便,亦都非常容易搵到!我哋今日係大概下午時間去,都可以食到佢嘅lunch set, 我哋決定兩個人share兩個唔同嘅餐,再加多一份小食咁!首先要介紹嘅有佢嘅蟹肉雜菌忌廉闊條麵,一上我同朋友都嘩一聲,我諗我呢一個價錢都會比咁多蟹肉,我同朋友都非常鍾意食蟹,覺得非常抵食!雜菌忌廉闊條麵亦都做得唔錯果汁配埋個意粉其實好match! 再加埋喺上面嘅蟹肉一齊食,簡直係Perfect! 另外都想推介佢嘅黑松露帶子鮮菌意大利飯,意大利飯嘅軟硬度控制得非常好,唔會有太生嘅情況出現,我同朋友都非常鍾意佢嘅口感,非常高級配埋黑松露嘅味道!帶子就非常鮮甜,食得出佢非常新鮮!我哋就再加多左個日式餃子,餃子非常香脆,咬落去亦都有汁!好juicy抹茶牛奶咖啡呢個配搭都做得唔錯,個人嚟講比較鍾意食綠茶,所以覺得呢一個咖啡嘅味道沖得非常好,咁落去都唔會有太甜嘅情況,我覺得啱啱好!最後食埋件cake!下次返嚟會再幫襯食其他嘢!餐廳環境亦都非常好有唔同嘅卡牌俾朋友玩,我哋今次就冇玩到,下次一定要返嚟玩吓

2023-06-23 50 浏览
Station3 選用白色的sofa,一入店內感覺光亮簡潔。可能因為sofa背高,感覺各有各空間。當晚人客唔少,幸運地坐到VIP房內,私隱度更高,傾計更輕鬆。呢度重提供唔同嘅boardgame,又好適合大班朋友嚟邊玩邊食。黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 $128餐飲:Oreo曲奇奶昔 +$20醬汁creamy,帶有黑松露的獨特的「石油味」香氣。黑松露同雜菌,混合帶子粒粒,口感唔錯。飲品Oreo 奶昔唔會過甜,大大杯,最喜歡面層的cream,夠晒放肆 蟹肉雜菌忌廉闊條麵 $122餐飲:節制 +$10見到闊條麵面層鋪滿蟹肉,已經心心眼,份量足夠到每口都有鮮甜嘅蟹肉。飲品節制係塔羅牌牌名之中,好特別。佢係由西柚同菠蘿汁調整,味道少少酸,飲落夠晒清爽,兩層嘅顏色重好啱打卡配田園沙律及蛋糕 +$38沙律蔬菜爽脆鮮甜,淋上芝麻醬好開胃。蛋糕就揀咗法國朱古力蛋糕同紐約芝士蛋糕兩款。朱古力蛋糕中間係mousse,剛好平衡返朱古力嘅香濃味道。紐約芝士蛋糕就正常發揮,芝士味道濃郁又清新

黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 $128
餐飲:Oreo曲奇奶昔 +$20