2023-04-24 25 浏览
呢度嘅車仔麵好特別,係有泰式風味。揀咗超值套餐$81有三餸麵加小食及菜😻另外,想叫咗一碗四餸麵再加特色小食庶蝦兩件。第一碗車仔麵揀咗泰國鱷魚湯,微辣。湯底清清地,相信唔係有好多地方有鱷魚湯。揀咗牛肚、咖喱魚蛋同墨魚丸。牛肚份量多,幾好食😋咖喱魚蛋夠晒香辣!墨魚丸有兩粒都唔錯。揀咗配米線。跟餐小食揀咗泰式炸雞翼,炸得非常香脆,熱辣辣,仲可以點泰式辣醬。菜揀咗金銀蒜菜心,蒜蓉味好香!第二碗車仔麵揀咗冬陰功湯配粗麵。冬陰功湯幾香,唔會太辣。配料揀咗白蝦仁、墨魚仔、豬大腸及扎肉。我鍾意食豬大腸好好味,扎肉亦都幾彈牙。另外散叫咗兩件庶蝦,都相當唔錯。呢度嘅車仔麵有套餐,幾抵食!而且配料質素唔錯,抵食小店!

呢度嘅車仔麵好特別,係有泰式風味。
揀咗超值套餐$81有三餸麵加小食及菜😻
另外,想叫咗一碗四餸麵再加特色小食庶蝦兩件。

呢度嘅車仔麵有套餐,幾抵食!而且配料質素唔錯,抵食小店!
同朋友👩‍⚕️一齊喺旺角諗住簡單快脆食個晚餐,路過呢度,見到餐廳名字幾過癮,係車仔麵🛺車仔飯🛺,好似幾啱呢日嘅需要,咁就決定入去試吓😆我揀咗 $44「三餸麵」,有多款麵底可以選擇,要咗公仔麵🍜;「三餸 」就揀咗「雞翼、蘿蔔、響鈴」,再加每款 $14 嘅「白蝦仁、牛腩、牛肚、墨魚仔」;湯底揀咗「泰國鱷魚湯微辣」😋:「鱷魚湯」淺杏色,飲一啖先,幾鮮味,辣辣哋,仲幾開胃🤩;基本上全部食材都幾好味,其中特別出色嘅係:「墨魚仔」新鮮爽口😋;「蘿蔔」鮮嫩冇渣😋朋友👩🏻‍🎓揀咗 $46「三餸泡飯」,湯底要「泰國鱷魚湯唔辣」;「三餸」要「珍珠元貝(+$6)、紫菜、雞翼」😆:呢個「泰國鱷魚湯唔辣」比起我嘅「泰國鱷魚湯微辣」更能飲到原味😋$16「灼唐生菜🥬」:生菜🥬新鮮,感覺健康😋薄荷青檸梳打(特飲)(跟餐 $14):少少甜,凍冰冰,幾清新🤩淳茶舍鳥龍茶(膠樽 $10)

$16「灼唐生菜🥬」:生菜🥬新鮮,感覺健康😋

淳茶舍鳥龍茶(膠樽 $10)
車仔麵係我既最愛之一,知道旺角有一間泰國風味既港式車仔麵 即刻去食。呢間車仔麵嘅粉麵配料都算幾多 有好多出面都冇嘅選擇 有啲小海鮮 都有其他一般常見既料。我哋兩個人試咗兩款唔同嘅湯底,我鍾意食辣,就叫咗咖喱湯小辣 叫咗貢丸芝士腸同埋山根,套餐選擇左腐乳生菜,加泰式炸雞翼 $81 咖喱湯底好似有少少藥材味,味道香濃 小辣已經食到辣味🌶️🌶️ 泰式炸雞翼好脆皮 香口,配個菜 又唔會好油膩。另外一個就要咗清湯加腩汁,配珍珠元貝、墨魚仔同埋豬大腸 $44+12 海鮮好多料,3個餸滿滿一碗👍🏻👍🏻 清湯配腩汁,腩汁味突出 有五香味,清得黎又唔錯!小食,仲另外加咗個泰式鳳爪,冇骨既 食落好方便酸酸甜甜又開胃。車仔麵有套餐選擇都幾抵,又有其他湯飯 泰式飯餐等等 可以一試架👍🏻👍🏻

2023-04-16 36 浏览
今日簡簡單單食碗粉麵, 不過又想d 特別小小嘅菜式, 所以就去咗呢一間主打泰式湯底嘅餐廳嗌咗一個$81套餐, 係包括一碗三送粉面 +小食 + 菜我叫左冬蔭功湯 蝦仁, 墨魚仔, 牛筋湯底辣辣地好香,蝦同墨魚仔都幾多,令到每一啖都好豐富,同埋佢一碗嘅粉嘅份量都幾多!網紋春卷:脆卜卜幾好味馬拉盞芥蘭:中和番呢餐嘅肉類,馬拉盞都幾香薄荷青檸梳打,可以中和返啲辣另外叫左一碗米粉三餸 鱷魚湯微辣,湯底比較清淡,冇乜味精,飲落口好舒服珍珠元貝, 扎肉, 酸菜,呢三款配菜都幾特別!因為好肚餓,所以嗌多咗啲小食,泰式炸雞翼 x 4 隻, 香甜蔗蝦, 吉列炸蝦餅,價錢合適

嗌咗一個$81套餐, 係包括一碗三送粉面 +小食 + 菜
我叫左冬蔭功湯 蝦仁, 墨魚仔, 牛筋
網紋春卷:脆卜卜幾好味
馬拉盞芥蘭:中和番呢餐嘅肉類,馬拉盞都幾香

薄荷青檸梳打,可以中和返啲辣

珍珠元貝, 扎肉, 酸菜,呢三款配菜都幾特別!

2023-04-15 408 浏览
喺旺角睇完戲,散場過嚟通菜街搵食。友人推薦呢間「篤篤車」,聽說大廚曾經做過米芝蓮西餐,水準絕對有保證!店舖主打 Fusion 車仔麵,湯底以泰式為主,有泰國鱷魚湯、冬蔭功湯、咖喱湯及清湯可選,另外亦有泡飯、菜、特式小食和飲品等供應。我哋點咗兩個套餐,一麵一飯,另加飲品。三餸麵+小食+菜 ($81),先講下個三餸麵,揀咗冬菇、扎肉、生根配油麵及小辣咖喱湯。湯底非常入味,入口帶濃郁咖喱香,鍾意食辣嘅朋友可以一戰。冬菇大大隻、好厚肉;扎肉彈性十足,味道唔會過鹹。生根煙韌有咬勁,香口得來又沒有油益味,加上索晒咖喱湯嘅精華,配爽滑嘅油麵吃,惹味非常!三餸泡飯+小食+菜 ($83),三餸飯選了珍珠元貝(+6)、牛腩(+$6)、貢丸配鱷魚湯。湯底奶白色,味道非常清甜,內有茶樹菇、紅棗和杞子,有種飲藥膳湯嘅感覺。珍珠元貝肉質細嫩,份量也給得不少。牛腩大小均稱,極腍又 Juicy,入口沒有牛羶味。貢丸香滑彈牙,非常可口,加埋泡飯,食完好滿足。另外每張檯面都放有餐廳嘅自家製辣菜脯和特調辣醬,以供客人享用,可以用嚟拌飯拌麵,超惹味。小食選了網紋春卷及香脆炸魚皮,而蔬菜就點咗金銀蒜菜心、馬拉盞芥蘭。春卷鬆化輕
我哋點咗兩個套餐,一麵一飯,另加飲品。
小食選了網紋春卷及香脆炸魚皮,而蔬菜就點咗金銀蒜菜心、馬拉盞芥蘭。春卷鬆化輕巧、脆而不油;魚皮塊塊都手掌咁大,入口脆卜卜。
菜心煮得啱啱好,色澤翠綠,軟硬適中,食落有金銀蒜香味;芥蘭新鮮嫩口,馬拉盞鹹鹹香香,帶微微辣勁,夠晒惹味,。
飲品點了薄荷青檸梳打 ($14) 同 紅茶花伝檸檬茶 ($10),梳打味道好 fresh,酸中帶冰涼感,很正!檸檬茶茶味芳馥,入口帶爽甜果香。
2023-04-15 21 浏览
超值套餐x2 (三餸麵 +小吃+菜 $81)三餸麵(咖哩湯小辣,響鈴,xx,xx)咖喱湯三餸麵咖喱湯底有大中小辣,我就叫左小辣,大概係譚仔三小嘅程度,對我黎講啱啱好,咖喱魚蛋口感彈牙,牛腩亦滷到好入味,唔會韌。麵就揀左河粉,河粉唔會好似坊間煮到過爛,擺左陣都仲係keep到爽口彈牙,更加上河粉容易掛湯,加埋濃郁惹味咖喱湯底,真係食到停唔到口泰國鱷魚湯三餸麵另一碗試左篤篤車嘅招牌湯底鱷魚湯,第一次聽到鱷魚湯都以為會有腥味,或者會比佢嚇怕左,點知我同朋友飲落都覺得好高質,佢好似更加順口嘅濃郁豬骨湯,又比豬骨湯多少少鮮味,值得一試,三餸揀左牛肚響鈴牛丸,發現呢間鋪食牛都唔會伏,牛肚真係超入味超軟,啊婆都食到。其他配菜不過不失。小食炸春捲(跟餐)春捲麵衣厚薄啱啱好,唔會硬,仲要新鮮炸起,外皮超級酥脆炸魚皮(跟餐)魚皮唔係擺耐左變硬個種,keep住都係超級脆,同埋厚薄啱啱好,無論沾湯食定係直接食都好jeng炸蝦餅(+$8 一件)加$8真係唔貴,仲要蝦餅仲食到蝦味,外層酥脆好吃馬拉盞介蘭介蘭抄得爽口惹味,跟超值套餐多一個菜超值腐乳唐生菜我同朋友都鐘意食唐生菜🥬,加埋腐乳炒冇得輸,接近大排檔水準
超值套餐x2 (三餸麵 +小吃+菜 $81)

三餸麵(咖哩湯小辣,響鈴,xx,xx)

咖喱湯三餸麵

泰國鱷魚湯三餸麵

小食

炸春捲(跟餐)
春捲麵衣厚薄啱啱好,唔會硬,仲要新鮮炸起,外皮超級酥脆

炸魚皮(跟餐)

炸蝦餅(+$8 一件)
加$8真係唔貴,仲要蝦餅仲食到蝦味,外層酥脆好吃

馬拉盞介蘭
介蘭抄得爽口惹味,跟超值套餐多一個菜超值

腐乳唐生菜
我同朋友都鐘意食唐生菜🥬,加埋腐乳炒冇得輸,接近大排檔水準
  • 泰國鱷魚湯
2023-04-08 45 浏览
旺角平民美食👍🏻有時候出街出得多濃味嘢,想食返啲清淡少少,就可以試吓佢個鱷魚湯底😆 同埋個餐簡直係超抵食,喺度$81除咗可以嗌到一碗三餸嘅車仔麵之外,仲有小食同菜🤤【鱷魚湯油麵 豬紅+魚旦+牛丸】【香脆炸魚皮】【菜心】鱷魚湯底,簡直顛覆咗我哋對傳統車仔麵味道嘅概念😲識落個肚係一啲都唔邪惡,反而仲有種健康嘅感覺👍🏻【冬蔭功湯米線 珍珠元貝+蘿蔔+芝士腸】【泰式炸雞翼】【馬拉盞芥蘭】冬陰功湯底有少少辣,但係好開胃😋其中要大力推薦佢哋嘅炸雞翼😋雞翼個炸皮唔係太厚所以食落去都唔覺得太罪惡😙【薄荷齊檸梳打】$14

【鱷魚湯油麵 豬紅+魚旦+牛丸】
【香脆炸魚皮】
【菜心】

【冬蔭功湯米線 珍珠元貝+蘿蔔+芝士腸】
【泰式炸雞翼】
【馬拉盞芥蘭】

【薄荷齊檸梳打】$14

今天與好友到旺角信和血拼了一堆玩具。我們想吃便宜的晚餐平衡一下,於是來到女人街橫巷覓食。其中朋友發現一間由元朗搬到旺角的泰式車仔麵店,極力推薦, 想回味一下,便到此晚餐。1) 超值套餐: 三餸麵 + 小食 + 菜泰國鱷魚湯粗麵,湯底呈乳白色,以泰國鱷魚乾及骨熬製而成,含脂肪及膽固醇偏低,口感柔滑,味道仿如豆腐魚湯鮮甜,而粗麵盡收鱷魚濃湯味,每口溫醇香甜!珍珠元貝,色澤清淡,含高蛋白,味道鮮美; 牛筋,口感軟腍,膠質豐富; 豬大腸,處理乾淨,軟滑彈牙。泰式炸雞翼,外皮炸得金黃香脆,內層肉嫩多汁,以香茅葉醃製,啖啖濃厚的香茅味,非常入味,即使不蘸甜酸醬仍香口惹味,餘韻持久不散!金銀蒜菜心,清綠翠嫩,香濃的蒜味及鮮甜的菜味配合得天衣無縫,家的味道,健康味美~薄荷青檸梳打,加入大量薄荷葉釋出清新的薄荷味,酸香的青檸及蜜糖,酸酸甜甜,冰涼止渴,解膩消滯~ 跟餐加配$14,抵飲!2) 三餸麵冬陰功湯底公仔麵,曲身的公仔麵掛湯力強,吸收湯底味道,酸香微辣,非常醒胃!湯底加入青檸大大提升酸香度,濃而不烈,容易入口,充滿東南亞風味!白蝦仁,數量頗多,鮮甜肉厚; 豬大腸,清洗乾淨,滑嫩味美; 豬紅,口感軟

超值套餐: 三餸麵 + 小食 + 菜

2) 三餸麵

白蝦仁,數量頗多,鮮甜肉厚; 豬大腸,清洗乾淨,滑嫩味美; 豬紅,口感軟嫩,補血養顏。

3) 泰式炸魚餅,魚肉混合芝麻煎得金黃香口,啖啖魚香,蘸上泰式甜酸醬,酸酸甜甜,份外惹味!

總結: 兩款湯底各具特色, 共通點就是鮮香度十足,原汁原味 ! 小食及飲品也毫不失色,超值!
2023-04-01
  • 泰國鱷魚湯麵
  • 冬陰功湯麵
  • 泰式炸雞翼
  • 薄荷青檸梳打
2023-04-01 30 浏览
很久沒有到旺角女人街巷的餐廳食嘢了,尤其是想找車仔麵檔的地方食,搜尋之下看到有網友說篤篤車在元朗走到出來旺角開鋪,有推介泰國鱷魚湯底為主打的車仔麵兩人都對泰國鱷魚湯底有興趣,不過有一碗是微辣但事實上飲湯嘅味道是有不同的及在食餸之前一定要先飲多啖湯先三餸一麵$88我食豬紅牛腩牛筋,朋友又係食牛筋豬肚同埋墨魚仔,再有一個小食各選了泰式炸雞翼及炸春卷加炸蒜蓉菜心,真的是一個非常之抵食的套餐湯底呈白色,主要是餸嘅份量很多,真的很用心去製作連附上的杞子也是很鮮甜,清清地我覺得非常適合女生口味,男士是可以加辣的如果有興趣是可以加$8再有一件小食可供選擇 另外亦都有泡飯及鱷魚湯底亦可以選擇,非常之靈活,地方簡潔企理乾淨坐得很舒適的

兩人都對泰國鱷魚湯底有興趣,不過有一碗是微辣
但事實上飲湯嘅味道是有不同的及在食餸之前一定要先飲多啖湯先

湯底呈白色,主要是餸嘅份量很多,真的很用心去製作

如果有興趣是可以加$8再有一件小食可供選擇

2023-03-30 22 浏览
車仔麵平時食得多,但係冬蔭功湯同咖哩湯既車仔麵都係第一次食,另外仲有鱷魚湯,感覺幾特別。食物款式都幾多,除咗有車仔麵之外,仲有飯,多款小食同埋飲品等等,而且價錢親民。冬陰功湯三餸麵蘿蔔清甜冇渣,炆得夠透,豆卜豆味香,索哂湯汁精華,牛筋炆得夠腍,不失彈性,而且都入味。油麵順滑,食落唔會油膩,口感煙韌。咖喱湯兩餸麵咖喱湯底有大中小辣,我哋揀咗小辣,味道濃郁,而且辣得惹味,飲落順喉。紅腸厚薄適中,有咬口,味道鹹香。貢丸口感爽彈,食到香菇粒同菇既香味。麵就揀咗米線,米線煮得啱啱好,軟硬適中,索埋咖喱湯底,夠晒入味。泰式炸雞翼雞翼一共有四隻,每隻都大大隻,外皮炸得夠脆,雞肉都幾滑,而且有肉汁。點埋泰式辣醬,酸甜解膩。腐乳炒唐生菜都有鑊氣,鹹度適中網紋春卷春卷皮口感酥脆,食落好香口,餡料豐富飽滿,唔錯。吉列炸蝦餅蝦餅炸到金黃色,非常吸引,蝦餅爽口彈牙,而且幾鮮味。香甜蔗蝦蔗蝦蝦肉爽彈,幾香口。薄荷青檸梳打薄荷同青檸互相融合,酸酸甜甜,口感較為清涼,幾解渴。紅茶花伝檸檬茶檸檬茶酸甜開胃,甜度適中,而且有茶香。

冬陰功湯三餸麵

咖喱湯兩餸麵

泰式炸雞

腐乳炒唐生菜都有鑊氣,鹹度適中

網紋春卷
春卷皮口感酥脆,食落好香口,餡料豐富飽滿,唔錯。

吉列炸蝦餅
蝦餅炸到金黃色,非常吸引,蝦餅爽口彈牙,而且幾鮮味。

香甜蔗蝦
蔗蝦蝦肉爽彈,幾香口。

薄荷青檸梳打
薄荷同青檸互相融合,酸酸甜甜,口感較為清涼,幾解渴。

紅茶花伝檸檬茶
檸檬茶酸甜開胃,甜度適中,而且有茶香。
2023-03-30 24 浏览
今次同朋友搵到間泰式車仔麵-「篤篤車」食lunch.店內座位吾多,但都算寬敞,坐得舒適。每張枱面放左點餐紙同埋餐具,整潔乾淨。睇左餐牌,個超值套餐好抵食81$ 三餸麵+指定小食(*號)+菜。朋友同我都叫左呢個超值餐,呢個餐叫嘅餸系「經典餸」選三款,如果要加第4個餸,就加6$(1).咖哩魚蛋+扎肉+芝士丸+珍珠元貝米粉(冬陰公湯底)餸同麵份量足夠,米粉幼細,咖哩魚蛋入味,元貝都有好多粒。冬陰公湯底好正,好正宗,系成碗麵嘅精髓。(2).雞翼+豬紅+牛丸油麵(泰國鱷魚湯底) 少辣見到鱷魚湯系特別推介,就想試試,結果真系好清甜,好鮮,加上有少少辣就更加惹味。豬紅一啲都吾腥,牛丸又幾彈牙。枱面仲有菜圃比客人加入麵度食。(3).小食一:泰式炸雞翼外脆,內裡好juicy.(4).小食二:網紋春卷外面好鬆脆,程絲狀,裡面幾驚喜,系包豬肉,吾似一般春卷嘅餡料。(5).菜:馬拉盞芥蘭+腐乳唐生菜馬拉盞芥蘭咸香咸香,好似有蝦醬味道。而腐乳落得剛好,吾會太咸。個餐+8$就有罐汽水,今餐真系食得飽,食物又好味😋
今次同朋友搵到間泰式車仔麵-「篤篤車」食lunch.
(1).咖哩魚蛋+扎肉+芝士丸+珍珠元貝米粉(冬陰公湯底)

(2).雞翼+豬紅+牛丸油麵(泰國鱷魚湯底)
少辣

枱面仲有菜圃比客人加入麵度食。

(3).小食一:泰式炸雞
外脆,內裡好juicy.

(4).小食二:網紋春卷

(5).菜:馬拉盞芥蘭+腐乳唐生菜

個餐+8$就有罐汽水,今餐真系食得飽,食物又好味😋
1K
2023-03-29 345 浏览
車仔麵抵食就一定㗎喇,喺旺角有間泰式車仔麵一個餐有車仔麵、菜同小食送,冇見過有咁多嘢送嘅車仔麵餐湯底都好觸目,除咗一般口味同冬陰功之外,竟然有鱷魚肉湯,唔揀佢就唔係大胃啦!湯底超級濃郁,冇腥臭,差啲飲晒碗湯河粉實淨,食到最尾都唔散,又夠飽肚珍珠元貝份量好多,粒粒嫩滑,同湯底好夾。豬大腸超粗,而且剪咗好多粒,彈牙香口。牛筋煮得超腍,滿滿骨膠原就算係清湯,湯底唔會淡茂茂,清新爽朗油麵幾粗,食起嚟𠽌𠽌聲幾飽肚白蝦仁細細粒,但幾鮮嫩。豬紅係車仔麵必加,血香滑身。扎肉真係要泰式車仔麵先有,大大塊好過癮跟餐有小食,泰式炸雞質有成四件,件件都大大隻,咬落厚肉網紋春卷超級脆卜卜,外皮非常有層次仲有炒菜跟𠻹呀,真係好飽。馬拉盞芥蘭極之爽口,炒到勁香鮮味腐乳唐生菜相對溫和,腐乳味頗濃,生菜口感爽身薄荷青檸梳打睇個樣好足料,好似Mojito,味道唔多唔少都似,不過比較豐富,平時車仔麵檔都好少有呢個Option
車仔麵抵食就一定㗎喇,喺旺角有間泰式車仔麵

一個餐有車仔麵、菜同小食送,冇見過有咁多嘢送嘅車仔麵餐

超值套餐

河粉實淨,食到最尾都唔散,又夠飽肚

珍珠元貝

就算係清湯,湯底唔會淡茂茂,清新爽朗

油麵幾粗,食起嚟𠽌𠽌聲幾飽肚

白蝦仁

跟餐有小食,泰式炸雞質有成四件,件件都大大隻,咬落厚肉

網紋春卷超級脆卜卜,外皮非常有層次

仲有炒菜跟𠻹呀,真係好飽。馬拉盞芥蘭極之爽口,炒到勁香鮮味

腐乳唐生菜相對溫和,腐乳味頗濃,生菜口感爽身

2023-03-28
超值套餐
珍珠元貝
白蝦仁
薄荷青檸梳打
今日同朋友去旺角拎野,晚飯時間又少少餓😜決定快食! 行經通菜街,見到一間光猛麵店🍜便決定一試,這家係篤篤車📍-睇到個名都估到係泰式為主🇹🇭原來係泰式車仔麵呢! 我都第一次試🔎主要係湯式就以泰式為主同有泰式小食! 朋友點了一個套餐,就係3餸車仔麵📝再加一小食同菜!🥦她點了米粉配鱷魚湯,加牛丸、貢丸同紫菜🥢鱷魚湯帶有魚湯鮮甜味😋材料份量好足! -我就點左兩餸麵,揀左米線配冬蔭功湯🍅🌶加墨魚仔同芝士丸~推薦大家試墨魚仔🦑細細粒好爽口同彈牙冬蔭功湯少少酸同麻, 我個人想再辣d同濃d😆-小食揀左泰式鳳爪,夠辣同爽口,好惹味💯再加點左泰式炸魚餅同唐生菜🥬飲品就點左檸檬茶🍋~-真係抵食既晚餐🥣 坐得都舒服~絕對係快食之選!
今日同朋友去旺角拎野,晚飯時間又少少餓😜
決定快食! 行經通菜街,見到一間光猛麵店🍜
便決定一試,這家係篤篤車📍
睇到個名都估到係泰式為主🇹🇭
原來係泰式車仔麵呢! 我都第一次試🔎
主要係湯式就以泰式為主同有泰式小食!
朋友點了一個套餐,就係3餸車仔麵📝
再加一小食同菜!🥦
她點了米粉配鱷魚湯,加牛丸、貢丸同紫菜🥢
鱷魚湯帶有魚湯鮮甜味😋材料份量好足!
我就點左兩餸麵,揀左米線配冬蔭功湯🍅🌶
加墨魚仔同芝士丸~
推薦大家試墨魚仔🦑細細粒好爽口同彈牙
冬蔭功湯少少酸同麻, 我個人想再辣d同濃d😆
小食揀左泰式鳳爪,夠辣同爽口,好惹味💯
再加點左泰式炸魚餅同唐生菜🥬
飲品就點左檸檬茶🍋~
真係抵食既晚餐🥣 坐得都舒服~
絕對係快食之選!
泰式鳳爪
唐生菜
泰式炸魚餅
檸檬茶
2023-03-25 36 浏览
我們來到這家車仔麵餐廳,品嘗了一頓美味的晚餐。在小小的空間裡,卻體驗到了無限的美食驚喜。吃到的冬陰功湯底的三餸湯飯,讓我們感受到了濃郁的湯汁和豐富的口感,讓人食指大動。而泰式炸雞翼和泰式豬肉碎飯,更是讓我們感受到了東南亞的獨特風味,雞肉鮮嫩,豬肉碎也非常入味和香噴噴,讓人垂涎欲滴,吃了一口還想再把下一口送進嘴裡。最後,讓人印象深刻的是那份泡椒鳳爪,辣味十足,口感鮮美,讓人一試難忘。食物的用料也極為講究,每一道菜品都經過精心挑選和烹調。我想我應該還會想品嘗正宗的東南亞美食,這裡絕對是不容錯過的好去處。

2023-03-21 33 浏览
喺旺角經過呢間車仔麵覺得個名好熟🤔原來係由我地頭元朗搬咗過嚟旺角既舖頭😯食過一次,印象中啲湯底幾特別,所以決定再回味下~❤️泰式鳳爪,馬拉盞炒芥蘭,三餸麵套餐估唔到車仔麵店都食到頭兩樣野🫢 (兩樣都係男朋友食泰國嘢必點😅)鳳爪爽口開胃,芥蘭爽脆無澀味👍男友揀咗腐竹,豬皮,墨魚仔咖喱湯河粉~湯底好香濃😋 腐竹同豬皮索晒個湯底超正🤤 墨魚仔爽口👍❤️蔗蝦呢樣係我好鍾意食但係比較少見到嘅炸物😍肉質彈牙,又無炸蝦餅咁熱氣🙊⭐️珍珠元貝,白蝦仁,蘿蔔鱷魚湯底泡飯因為揀咗比較清淡嘅湯底,所以都想揀番啲鮮味嘅配料😁配料超足!蝦仁爽口,蘿蔔夠淋,湯底幾似雞白湯拉麵味😯 都幾特別👍#香港美食 #篤篤車 #車仔麵 #泰國鱷魚湯 #冬蔭公湯 #香港車仔麵 #旺角美食 #車仔麵推介 #泰式蔗蝦 #泰式蝦餅 #泰式鳳爪 #牛腩 #牛肚 #牛筋
喺旺角經過呢間車仔麵覺得個名好熟🤔
原來係由我地頭元朗搬咗過嚟旺角既舖頭😯
食過一次,印象中啲湯底幾特別,所以決定再回味下~

❤️泰式鳳爪,馬拉盞炒芥蘭,三餸麵套餐

鳳爪爽口開胃,芥蘭爽脆無澀味👍

男友揀咗腐竹,豬皮,墨魚仔咖喱湯河粉~
湯底好香濃😋 腐竹同豬皮索晒個湯底超正🤤
墨魚仔爽口👍

❤️蔗蝦

呢樣係我好鍾意食但係比較少見到嘅炸物😍
肉質彈牙,又無炸蝦餅咁熱氣🙊

⭐️珍珠元貝,白蝦仁,蘿蔔鱷魚湯底泡飯

因為揀咗比較清淡嘅湯底,所以都想揀番啲鮮味嘅配料😁

2023-03-21
  • 鱷魚湯底