2020-11-21 371 浏览
又到晚飯時間,又唔知食乜好,之後就梗係想OpenRice睇吓啦,點知就比我發現到呢一間新開嘅泰國菜,之後就即管過去試吓!我同屋企人一入到去,估計迎接我哋嘅就係呢間舖頭嘅老闆,熱情嘅款待,之後仲細心介紹佢哋嘅新菜式,之後亦都為我哋準備四杯熱水,其他員工服務亦都好好。今次我哋就點左泰式星米,味道唔錯,之後叫咗一個沙律醃西施柚,呢個酸酸甜甜仲有啲櫻花蝦喺上邊,真係好開胃,跟住我哋就嗌左冬陰功蝦湯,呢個味道非常之濃郁,好好味,非常之多嘅冬陰功配菜材料,十分之惹味!之後我哋仲有一味餸六隻泰式雞翼,啲雞外脆內軟,加上酸甜辣醬,10分好味😋!之後我哋叫咗一個老闆介紹嘅一條蒸魚,配上酸甜湯底,再加上有一個特別嘅綠色醬汁,酸酸辣辣咁樣,又係一種食完想再食嘅感覺!由於呢條魚係用一個類似鐵嘅器皿裝住,所以員工都細心同我哋講如果真係要移動器皿,就叫佢哋幫手,因為佢話驚我哋會整親,十分之體貼細心!呢間餐廳實在有驚喜,祝呢間餐廳客似雲來!滿分的泰國菜!
2020-11-20
  • 泰式雞翼
  • 冬陰功蝦湯
  • 醃西施柚
  • 馬拉盞炒通菜
2020-11-13 402 浏览
知道荔枝角Aeon新開左一間泰菜。去買野餐材料順便食埋個晚飯😀佢個格局比我嘅感覺有啲似以前aeon 3樓角落開既越南菜。個間都好食架,但執咗lu😅有晚市1人至4人餐。最後都係散叫😏冬陰功湯細: 入面有菇同蝦。果味好creamy 即係都幾多椰奶。一啲都唔辣,仲有陣甜味。啲蝦都有4、5隻,但就6得耐左,有啲老。唔係想像正宗既冬陰功湯。唔難飲。蝦醬通菜鮮魷: 唔夠咸,都係有陣甜味。魷魚有浸雪味。都係果句唔難食。青咖喱雞配薄餅:青咖喱唔辣,都係好creamy, 椰奶未重。如果啲茄子用番泰國茄子就好啲。啲雞算滑。薄餅烤得夠脆!但相比我喺泰國旅遊時,學煮嘅味道差好遠。都係果句唔正宗嘅青咖喱。仲係嗰句唔難食。炭燒牛仔骨:好香,肥瘦適中!幾好食,但有啲鹹。點嗰個汁仲喊,應該係落咗太多魚露。走時店員介紹呢個魚,叫我地下次食。

有晚市1人至4人餐。最後都係散叫😏

冬陰功湯

蝦醬通菜鮮魷

青咖哩雞配薄餅

炭燒牛仔骨

走時店員介紹呢個魚,叫我地下次食。
2020-11-11
冬陰功湯
蝦醬通菜鮮魷
青咖哩雞配薄餅
炭燒牛仔骨
2020-10-26 323 浏览
新開泰菜幾抵食 份量都大碟試咗馬拉盞炒通菜 幾惹味海南雞都嫩滑炒飯同拼盤不過不失 正常最驚喜同最抵讚係老闆推介嘅串燒鱔雖然皮燶咗d 但魚肉好彈牙 仲要起埋骨啖啖肉配埋醬一流最後試埋比較少見嘅大菜榚 好清新 食完咁重味嘅野中和翻無咁滯整體尼講都算唔錯 值得一試
新開泰菜幾抵食 份量都大碟
最後試埋比較少見嘅大菜榚 好清新
食完咁重味嘅野中和翻無咁滯

整體尼講都算唔錯 值得一試
2020-10-22 233 浏览
今日去左aeon裡面既新開泰國餐廳食晚飯~先講地方都算闊落,坐得唔太迫~再來款式選擇算多,有散叫或套餐叫左杯青檸梳打,正常無特別~再黎叫左個4人套餐,食左蒜蓉包同印度薄餅蒜蓉包好脆口,蒜蓉味香~咖喱青口:青口都算鮮味豬手:炆得好淋,好入味蝦醬炒通菜:炒得好香,菜唔會炒得過老小食拼盤:正常無咩特別無骨鳳爪:幾野味串燒:好淋,唔會燒到老哂總括而言:性價比高,價錢唔算貴,食物選擇多,上菜好快,服務也很好,會再幫襯
今日去左aeon裡面既新開泰國餐廳食晚飯~
先講地方都算闊落,坐得唔太迫~
再來款式選擇算多,有散叫或套餐
叫左杯青檸梳打,正常無特別~
再黎叫左個4人套餐,食左蒜蓉包同印度薄餅
蒜蓉包好脆口,蒜蓉味香~
咖喱青口:青口都算鮮味
豬手:炆得好淋,好入味
蝦醬炒通菜:炒得好香,菜唔會炒得過老
小食拼盤:正常無咩特別
無骨鳳爪:幾野味
串燒:好淋,唔會燒到老哂

• 海南雞
  • 芒果糯米飯
  • 串燒
2020-10-18 240 浏览
食物普通較淡味,叫左一個套餐,包括4選2既小菜分別叫左半隻海南雞,同肉碎,仲有一個小食拼盤,海南雞味道勁淡,唔知點解完全冇雞味,點麻佢個汁都冇味😅得肉質係滑,個肉碎係辣味足,冇其他店既肉碎咁惹味 另外叫左個香茅豬扒撈檬,豬扒既香茅味得好少,基本上食唔出,撈檬俾個個酸汁,都比較偏淡,唔會令人想繼續食,唔夠其他出色同開胃。 飲品方面係有跟餐,正常普通整體味道偏淡甚至冇味道,亦唔惹味,呢個價錢正常,但可以揾到好多同價錢,又好味過佢既店,冇咩必要選擇佢。
飲品方面係有跟餐,正常普通
用餐时段