2024-08-05 612 浏览
媽咪話又係時係喺西區呢頭搵食,今次我地搭叮叮遊遊下喺堅尼地城落車搵到間食中菜嘅餐廳。食中餐就梗係有「粥粉麵飯」架啦,原來佢哋仲有得打邊爐,爸爸話下次叫多幾個朋友一齊嚟先試。【菠蘿咕嚕肉🥘】我平時唔食酸野,媽咪話呢個叫咕嚕肉,舊肉肉炸到脆卜卜加上酸酸甜甜汁,真係好開胃送飯👍🏻👍🏻爸爸話個菠蘿好甜一啲都唔會乸喉嚨架,可惜我一食菠蘿就會咳,媽咪禁止🚫我食☹️【蟲草花雲耳蒸雞🍲】呢個汁好香濃,雞肉又滑 蟲草花+雲耳同個汁好夾,餸飯一流😍【上湯瑤柱浸時蔬🥬】媽咪話食多啲蔬有益,個上湯幾好味👍🏻【奶茶涼粉冰🧋】呢杯奶茶上面隻雞仔好得意,好似喺度游緊水咁!爸爸話好耐無食過涼粉,佢話同奶茶都幾夾。【凍檸檬桂花蜜🍯】呢個檸檬桂花蜜好清新,一啲都唔甜,我飲左半杯😆😆😆

【菠蘿咕嚕肉🥘】

【蟲草花雲耳蒸雞🍲】

呢個汁好香濃,雞肉又滑 蟲草花+雲耳同個汁好夾,餸飯一流😍

【上湯瑤柱浸時蔬🥬】

媽咪話食多啲蔬有益,個上湯幾好味👍🏻

【奶茶涼粉冰🧋】

【凍檸檬桂花蜜🍯】

呢個檸檬桂花蜜好清新,一啲都唔甜,我飲左半杯😆😆😆
2024-08-05 595 浏览
堅尼地城出色茶記~打邊爐與家常便菜的結合,百吃不厭🥰濃湯雲吞雞煲湯底濃郁豐盈,充滿了雞肉的鮮美與香氣。雲吞皮薄餡多,豬肉和蝦仁的搭配讓每一口都充滿驚喜。雞肉煲得恰到好處,嫩滑而不柴,與濃湯的融合讓人回味無窮。濃湯菜心菇菌湯底香濃,各種新鮮的菇菌有其獨特的香氣和口感。菜心則起到提鮮的作用,脆嫩爽口。涼粉凍奶茶奶茶茶味濃郁,但不過於澀口,奶香柔和而濃稠,入口即化。涼粉凍則增添了趣味性,每一口都有涼粉的滑嫩感,讓整個飲品口感更加豐富。凍紅棗杞子茶紅棗和杞子的甜味浸透其中,不過分甜膩剛剛好。紅棗的香氣和杞子的回甘相結合,讓人感到舒適和滿足。飲品的冷卻效果也非常好,適合在炎熱的天氣享用。同時,紅棗和杞子也有滋陰養顏的功效,喝下這杯茶,既解渴又養身。
堅尼地城出色茶記~打邊爐與家常便菜的結合,百吃不厭🥰

濃湯雲吞雞煲

濃湯菜心菇菌

涼粉凍奶茶

凍紅棗杞子茶
2024-08-04 464 浏览
姐姐推介,便与家人一行5人到粥粉麵飯晚飯。火鍋小菜様様👌(介紹 - 小菜:蝦多士、蒸水蛋、咕嚕肉、蒜蓉蒸鮮魷,火鍋:老友鬼鬼、牛肩胛、花膠、豬頸肉、牛筋丸)😋歺厅裝修懷舊,彷彿置身於60/70年代的歺厅。加上服務員態度親切健談,特別對老人家客人貼心照顧-贊贊👍下次会嘗試中午点心及粥粉面😙
下次会嘗試中午点心及粥粉面😙
2024-08-04
  • 蝦多士
  • 荔枝咕嚕肉
  • 金銀蒜粉絲蒸鮮魷
2024-08-01 425 浏览
見餐廳名「粥粉麵飯」以為剩係食粥、粉、麵、飯。去到餐廳見到好多人打binno 先知原來重有火鍋食!不過今晚想食清清地,就決定嗌餸。❤️上湯瑤柱浸時蔬有蒜頭、瑤柱絲、芹蒜、菜心、紅蘿蔔🥕等。菜心夠翠嫩爽脆清甜冇渣👍🏻。❤️瑤柱肉鬆蒸水蛋蛋蒸得剛剛好,好滑溜唔會蒸過龍變老。內有瑤柱絲和豬肉碎,為水蛋添上口感。❤️蟲草花雲耳蒸滑雞雞口感滑嫩~蟲草花和雲耳份量多。嗌左一碗白飯(金鳳米)。用上面幾款餸送飯剛好👍🏻。

❤️上湯瑤柱浸時蔬

❤️瑤柱肉鬆蒸水蛋

❤️蟲草花雲耳蒸滑雞
雞口感滑嫩~蟲草花和雲耳份量多。

嗌左一碗白飯(金鳳米)。用上面幾款餸送飯剛好👍🏻。
【西環•粥粉麵飯】@ππππππππππππππππππππππππππππππ西環懷舊年代中菜廳 各式特色粥粉麵飯菠蘿咕嚕肉濃雞湯瑤柱浸娃娃菜白飯檸檬桂花蜜水蜜桃梳打 菠蘿咕嚕肉散發著甜甜的菠蘿風味,搭配濃郁的雞湯瑤柱浸娃娃菜,絕對會是一場美味的盛宴。搭配上簡單清爽的白飯和濃稠的檸檬桂花蜜,以及清涼解膩的水蜜桃梳打,是完美的一餐。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 273✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#西環美食 #粥粉麵飯 #web3西環粥粉麵飯西環堅尼地城卑路乍街163號聚賢逸居地舖及1樓
【西環•粥粉麵飯】@

#西環美食 #粥粉麵飯 #web3西環
粥粉麵飯
西環堅尼地城卑路乍街163號聚賢逸居地舖及1樓

2024-07-25 381 浏览
朋友話去堅尼地城食粥粉麵飯。山長水遠去食粥粉麵飯?原來”粥粉麵飯”係堅尼地城一間小菜館,主打酸菜魚、火鍋同雞煲等等。由地鐵站行過去大約4分鐘。先嚟一個”酸菜魚”。其實我好怕酸,但呢度嘅酸菜魚唔會好酸。啲湯好香口,仲可以就咁飲。而佢嘅用料雲耳、西芹、酸菜、芽菜等等都足夠,而魚就好大塊。“椒鹽鮮魷”就炸得好香口,炸粉唔會好厚,襯飯一流。個人認為佢炸粉入邊嘅魷魚可以大嚿啲。原來嘢飲先係最令人驚喜嘅地方。”水蜜桃梳打”已經夠晒勁,用上蝶豆花,所以都會有藍色效果。”奶茶涼粉冰”除咗係有奶茶同涼粉,上面仲多咗隻鴨,而呢隻鴨係一粒棉花糖😅。下次可以試吓佢嘅雞煲同火鍋,真係唔可以睇小食粥粉麵飯嘅餐廳!

朋友話去堅尼地城食粥粉麵飯。
山長水遠去食粥粉麵飯?

原來”粥粉麵飯”係堅尼地城一間小菜館,主打酸菜魚、火鍋雞煲等等。由地鐵站行過去大約4分鐘。

下次可以試吓佢嘅雞煲火鍋,真係唔可以睇小食粥粉麵飯嘅餐廳!
2024-07-25
2024-07-13 412 浏览
放工就同同事嚟咗西區搵嘢食餐廳環境玩味 有傳統香港大排檔特色😉 除咗有小菜之外仲可以打邊爐.|花膠雞湯底湯底好濃郁 好足料 舊舊花膠都好大舊🤭 未落餸前一定要飲碗湯先😋.|牛小排肉質鮮嫩牛味又重牛味🐮 高質嘅牛肉切片🙌🏻 .|手打蝦丸 手打墨魚丸🦐🦑蝦同墨魚味好濃郁 真材實料🙌🏻 食落肉質彈牙.|豆腐 鴨血豆腐同鴨血 梅花間竹咁排 好有心機😳 豆腐味豆香好濃 好味😋 唔係平時啲百福豆腐無咩豆味.|蔬菜籃 冬瓜片蔬菜籃有齊唔同蔬菜 岩哂貪心既小朋友😌 次次都會叫返個
放工就同同事嚟咗西區搵嘢食
|豆腐 鴨血
|蔬菜籃 冬瓜片
蔬菜籃有齊唔同蔬菜 岩哂貪心既小朋友😌 次次都會叫返個
2024-06-30 422 浏览
點好餐,先來杯蜂蜜柚子茶解解渴,蜂蜜柚子茶冰量可以客製化,我選凍的,朋友則喝熱的。蜂蜜柚子茶甜中帶酸的滋味十分討喜,尾韻有著柚子獨有的清香,喝起來不甜膩。椒鹽茄子老實說很適合當下酒小菜,每一片的茄子厚度都差不多,主廚刀工不錯,茄子大火油炸後撒上椒鹽炸蒜,光看就讓人食指大動,椒鹽茄子鹹香涮嘴,非常過癮。太極鴛鴦炒飯真的是港式經典炒飯,太極鴛鴦炒飯份量十足,剛好兩至三人共享,白汁與茄汁飄香,白汁蝦仁彈嫩,菜心飽水,茄汁雞柳滑嫩,料多實在,品嚐起來大滿足。炒飯充斥鑊氣,粒粒分明,配上濃郁奶香「芝」味的白汁和甜甜酸酸的茄汁,無敵好吃當帶子遇上豆腐,味道鮮美得很,用來伴飯吃相當順口,豉汁帶子釀豆腐征服了我們的味蕾,豉汁帶子釀豆腐利用蒸的方式呈現,在豆豉的加持下更顯鹹鮮,帶子肉質鮮嫩,豆腐滑溜,整個就是完美組合。南乳溫公齋煲光聞香氣就受不了,外表看似簡單卻是一道很厲害的小菜,溫公齋以多種蔬菜、菇菌、粉絲等組成,每吃一口都會爆汁,鹹度處理恰到好處,菜蔬的自然香甜在一咀一嚼中自然散出,每口都是新鮮營養。

2024-06-25 381 浏览
呢間餐廳都算新開見到幾多西環人過嚟捧場!個地點有啲隱蔽有啲私房菜特色!1. 太極鴛鴦炒飯: - 這道炒飯色澤誘人,米粒飽滿與鮮嫩雞肉、鴨肉完美融合,蔬菜爽脆清新,白色嗰邊有新鮮嘅菜頭同埋蝦仁,炒底落得夠多蛋,而且都幾乾身!師傅都幾有功力2. 紅燒野菌豆腐: - 嫩滑的豆腐與鮮美的野菌炒埋一齊好有鑊氣,紅燒醬汁濃郁醇厚,豆腐好滑,營養豐富,堪稱素食愛好者的最佳選擇。3. 小糖砂鍋雲吞雞: - 這道砂鍋料理湯汁濃郁,雲吞餡料飽滿多汁,雞肉鮮嫩可口,溫暖舒適的家常風味,雲吞入邊仲有兩隻蝦好真材實料4. 凍檸檬茶: - 這款清爽可口的檸檬茶,酸甜適中,入口後留有一絲清新的茶香,非常適合夏日消暑解渴!
呢間餐廳都算新開見到幾多西環人過嚟捧場!
個地點有啲隱蔽有啲私房菜特色!

1. 太極鴛鴦炒飯:

而且都幾乾身!師傅都幾有功力

2. 紅燒野菌豆腐:

3. 小糖砂鍋雲吞雞:

好真材實料

4. 凍檸檬茶:

2024-06-20 326 浏览
週末過咗堅尼地城🥰親戚帶咗我過去街坊小店食飯❤️上到去比佢哋嘅裝修吸引住,有霓虹燈同舊香港嘅裝飾❣️荔枝咕嚕肉叫咗我最鍾意食嘅咕嚕肉😋酸甜嘅咕嚕醬汁配上荔枝嘅清甜,估唔到會咁好食!豉汁帶子釀豆腐嫩滑嘅豆腐加上我最愛嘅帶子😍惹味豉汁再配上豉油加輕微辣嘅辣油🤩送飯一流啊!乾炒牛河睇餐牌嗰陣已經聽到廚房傳來勁有鑊氣嘅炒嘢聲!呢碟乾炒牛河夠晒鑊氣😎牛肉份量多,河粉Q彈,仲有好多韭黃、芽菜等等配菜😚另外仲嗌多咗兩個點心🤓呢籠燒賣好有細個飲茶食嘅味道👅好食!鹹水角外脆內煙靭,入面嘅餡料鹹香,正!
週末過咗堅尼地城🥰
親戚帶咗我過去街坊小店食飯❤️
上到去比佢哋嘅裝修吸引住,有霓虹燈同舊香港嘅裝飾❣️

叫咗我最鍾意食嘅咕嚕肉😋
酸甜嘅咕嚕醬汁配上荔枝嘅清甜,估唔到會咁好食!

豉汁帶子釀豆腐

嫩滑嘅豆腐加上我最愛嘅帶子😍
惹味豉汁再配上豉油加輕微辣嘅辣油🤩送飯一流啊!

乾炒牛河

睇餐牌嗰陣已經聽到廚房傳來勁有鑊氣嘅炒嘢聲!
呢碟乾炒牛河夠晒鑊氣😎
牛肉份量多,河粉Q彈,仲有好多韭黃、芽菜等等配菜😚

另外仲嗌多咗兩個點心🤓
呢籠燒賣好有細個飲茶食嘅味道👅好食!

鹹水角外脆內煙靭,入面嘅餡料鹹香,正!

2024-06-19 367 浏览
突然好想食正宗的廣東料理,搵左一下,見到堅尼地城呢邊開左一間新餐廳,好有廣東菜Feel, 於是就搵埋朋友一齊去食下😊荔枝咕嚕肉 $108招牌菜, 色澤已經非常誘人,肉質鮮嫩多汁,配以酸甜適中的荔枝醬汁, 恰到好處,可謂是融合了甜鹹的口味 一口下去,口感一流✌️🏻砂鍋雲吞雞 $128必點菜式之一,雲吞皮薄餡足,雞肉鮮嫩彈牙,而且非常足料,搭配濃郁的砂鍋湯,見到都覺得流曬口水🤤福建炒飯 $108看似平凡的菜品永遠都不平凡,米飯粒粒分明,炒香蒜香味撲鼻,加上香口的配料,口感層次豐富,簡直就是食欲大開😋好味指數:8/10 性價比指數:8/10餐廳名稱:粥粉麵飯 餐廳地址:堅尼地城卑路乍街148號

荔枝咕嚕肉 $108

砂鍋雲吞雞 $128

福建炒飯 $108

好味指數:8/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:粥粉麵飯

餐廳地址:堅尼地城卑路乍街148號
2024-06-18
粥粉麵飯,位於西環堅尼地城,相當方便,望住霓虹燈裝飾上二樓,充滿港式懷舊味道既裝修,相當靚又有特色✨優雅既位都好舒服,餐牌以特色手工粤菜為主,各式小妙都有🤩荔枝咕嚕肉,菠蘿食得多,荔枝第一次😗見OpenRice個個都推依個特色菜就叫,荔枝配個汁酸酸地又另有風味,好食🫶🏻咕嚕香脆肉腍,味道正😄酸菜魚,大大盤上枱,幾有酸菜香,個湯幾清唔油,絶對可以飲!😮‍💨好味,魚居然用龍躉,無得輸,厚肉又滑又好味,居然仲送兩杯SAPPORO生啤🍻爽!豉蒜涼瓜炒牛肉,好夠鑊氣,豉蒜味濃,配涼瓜⼀流,牛肉肉質腍滑,惹味既小炒😙韮黃滑蛋炒蝦球,上枱比⼀般滑蛋蝦仁香好多,食落就知應該加左啲咸蛋黃💟好有特色,香濃左而蛋非常之滑,蝦仁爽口,推介👍🏻相當唔錯既小炒港式風味,服務都非常好,會推介下有咩出名既菜式咁,值得返食😋

SAPPORO生啤

豉蒜涼瓜炒牛肉

SAPPORO生啤
豉蒜涼瓜炒牛肉
2024-06-16 243 浏览
“豉蒜涼瓜炒牛肉”($88)“咕嚕孖寶”($138)“椒鹽鮮魷”($108)“韭黃銀芽肉絲炒麵”($88)“檸檬茶”($19)“青檸梳打”($22)粥粉麵飯最近搬咗嚟堅尼地城最近就過咗去食晚飯餐廳菜式超級多🤣除咗各款小菜主食就連酸菜魚,雞煲都有真係睇咗好耐先決定到食咩😂最後就點咗3個小菜,1個炒麵😝夏天就岩哂食清熱嘅涼瓜炒牛肉🐂牛肉片十分腍滑,涼瓜甘而不苦連平時唔食苦瓜嘅我都食到😛咕嚕孖寶就集齊豬肉同蝦🐖🦐除咗常見嘅菠蘿,呢道仲加咗荔枝味道又酸又清甜好開胃😋椒鹽鮮魷外酥內鮮嫩🦑加上椒鹽同喼汁完全食唔停口😝另外仲點咗韭黃銀芽肉絲炒麵炒麵十分香脆😚肉絲份量都夠哂多加埋我最愛嘅紅醋超正🤤清哂4大碟菜真係好飽😝下次要早啲嚟試吓呢道啲點心先🥰
“豉蒜涼瓜炒牛肉”($88)
“咕嚕孖寶”($138)
“椒鹽鮮魷”($108)
“韭黃銀芽肉絲炒麵”($88)
“檸檬茶”($19)
“青檸梳打”($22)

粥粉麵飯最近搬咗嚟堅尼地城
最近就過咗去食晚飯
餐廳菜式超級多🤣
除咗各款小菜主食
就連酸菜魚,雞煲都有
真係睇咗好耐先決定到食咩😂
最後就點咗3個小菜,1個炒麵😝
夏天就岩哂食清熱嘅涼瓜炒牛肉🐂
牛肉片十分腍滑,涼瓜甘而不苦
連平時唔食苦瓜嘅我都食到😛
咕嚕孖寶就集齊豬肉同蝦🐖🦐
除咗常見嘅菠蘿,呢道仲加咗荔枝
味道又酸又清甜好開胃😋
加埋我最愛嘅紅醋超正🤤
清哂4大碟菜真係好飽😝
下次要早啲嚟試吓呢道啲點心先🥰
2024-06-14 190 浏览
餐廳:粥粉麵飯地點:西環堅尼地城菜式:中菜餐牌:廚師推介,火鍋套餐,時令小菜,精美小菜,特色小食,素菜,炒飯麵,飲品。落單可掃QR code或者同服務員落。碧綠炒龍躉球 $138 另加一龍躉球9大件,皮好厚,整得皮有咬口又彈牙,而肉好嫩,簡單加上蒜蓉同蔥條炒已經夠味。配有唔少西蘭花。金銀蒜粉絲蒸鮮魷 $118 另加一鮮魷份量唔少,好鮮脆,簡單加上蒜蓉同蔥花已經夠味。下底粉絲好滑溜又吸汁,唔錯唔錯。蟲草花鼠耳蒸滑雞 $88 另加一連皮滑雞件大概有十舊,好滑溜,配有唔少黑木耳同蟲草花加蔥花同蒸,味道唔錯,唔會過鹹或者油。杞子紅棗茶 凍 $19 另加一杞子紅棗茶大大杯,甜度同冰量都適中,夠解渴。檸檬水 凍 $19 另加一檸檬水有好多片檸檬,糖水另上。今餐小炒好鮮明,味道好,材料新鮮。服務員態度友善。餐廳裝修特別,座位舒適乾淨。
餐廳:粥粉麵飯
蟲草花鼠耳蒸滑雞
蟲草花鼠耳蒸滑雞 $88 另加一
杞子紅棗茶,檸檬水
杞子紅棗茶 凍 $19 另加一
杞子紅棗茶大大杯,甜度同冰量都適中,夠解渴。
檸檬水 凍 $19 另加一
檸檬水有好多片檸檬,糖水另上。
2024-06-12
碧綠炒龍躉球
金銀蒜粉絲蒸鮮魷
蟲草花鼠耳蒸滑雞
2024-06-13 165 浏览
🍲 粥粉麵飯 - 堅尼地城卑路乍街163號地下及一樓全層🌃 九龍城寨的璀璨繁華大排檔💰 價格親民、菜色豐富,是探尋港式美食的絕佳之選:- 🐟 鮮嫩彈牙的 「粉絲蒸龍躉件」($138),滋味極致- 🐓 「乾蔥豆豉滑雞煲」($108),香氣四溢,令人垂涎- 🦑 「椒鹽鮮魷」($108),香口鬆脆,美味可口💫 無論是在地道的粥粉麵飯,還是創意煮法的經典菜色,這裡都能滿足您對港味的所有想望。結合懷舊情懷和現代元素,讓您彷彿穿越時空,享受真正的香港風味!📍
🍲 粥粉麵飯 - 堅尼地城卑路乍街163號地下及一樓全層

🌃 九龍城寨的璀璨繁華大排檔

💰 價格親民、菜色豐富,是探尋港式美食的絕佳之選:

- 🐟 鮮嫩彈牙的 「粉絲蒸龍躉件」($138),滋味極致
- 🐓 「乾蔥豆豉滑雞煲」($108),香氣四溢,令人垂涎