2015-05-11 256 浏览
呢間甜品鋪比我既感覺真心正冇諗過甜品店都可以有長通粉食仲要味道唔錯架藍鳥亦係呢間鋪一個唔錯既甜品雪糕配上爆珠真係好好咬口每啖都食到爆珠證明佢真係好足料朋友點既榴槤忘返亦都好好味但我覺得冇左上面兩條朱古力條會更好因為朱古力同榴連味唔係太夾但整體上呢間甜品鋪絕對值得去幫襯
呢間甜品鋪比我既感覺真心正

但我覺得冇左上面兩條朱古力條會更好
因為朱古力同榴連味唔係太夾

但整體上呢間甜品鋪絕對值得去幫襯
2015-04-30 390 浏览
一向食甜品都係飯後活動,但係今次經過呢一間餐廳,見到佢有晚餐、午餐、下午茶提供,所以決定一次一石二鳥晚餐甜品一次過係呢一度解決。午餐同下午茶提供嘅時間分別都去到六點鐘。由於我哋今日好早食飯,所以我哋選擇咗較多粉麵類嘅午餐食,選擇算多又近十款。我叫左個意式茄醬雞肉繪意粉,上桌發現份量好足啵,男仔食應該都還ok。蕃茄味都幾濃烈,每條意粉都沾左醬,仲加左幾塊香葉,香氣芬芳撲鼻。蛋黃醬煙肉蘑菇長通粉,汁夠曬,個sauce好芝士超正,d長通粉吸曬d汁,正。兩個通粉都al dente,硬硬地,我自己好鐘意。甜品選擇都好多,有中有西,有濕有乾,有傳統有新派。法式焦糖燉蛋拌雲呢嗱雪糕, 賣相精緻,但焦糖略嫌太厚有d硬。燉蛋保持到滑嫩,一啖暖一啖凍嘅雪糕,仲要係名店出品movenpick夢幻世界,呢個甜品用芒果汁作底,有閘果有爆爆珠有椰果,大集會,啱晒有選擇困難症既我。咁既時世咁既價錢咁既質數,值得成為飯堂下次試埋d tea sets先!
Spaghetti with chicken in tomato sauce
Penne with mushroom and bacon
兩個通粉都al dente,硬硬地,我自己好鐘意。
甜品選擇都好多,有中有西,有濕有乾,有傳統有新派。
Creme Brûlée
Dream World

咁既時世咁既價錢咁既質數,值得成為飯堂
下次試埋d tea sets先!

Rose Tea
2015-04-28
2015-04-29 412 浏览
食完午餐,係呢頭附近行下,先知呢條街有好多野食,但我同阿肥好快咁已係街頭一間店食完午餐,行到呢間,被門口招牌吸引,想不到會有lunch set & 甜品食,可以兩者兼得,雖然食完lunch,照入,食甜品。店內都坐滿人,我地等左10 mins先有得入。唸住叫一杯西瓜沙冰爽下先,但黎左西瓜汁,haha西瓜汁好fresh,飲落好natural~~豬女叫左大大的一杯榴槤乳酪,配料有很多爆珠、粟米片同脆脆等。乳酪挺身甜甜的微酸,口感幼滑,配上脆脆,又另一口感。榴槤肉非常香,口感好creamy~超正!配上乳酪一齊食,滿足感從心爆出黎!阿肥叫左芒果千層配乳酪,芒果千層非常香!甜!滑!芒果肉又香又甜,好味。雖然無食到熟食,但店內環境舒適,輕聲的音樂伴耳,和朋友談心品嚐美點好去處!下次會再黎試埋熟食先得!
店內都坐滿人,我地等左10 mins先有得入。
唸住叫一杯西瓜沙冰爽下先,但黎左西瓜汁,haha
西瓜汁好fresh,飲落好natural~~
乳酪挺身甜甜的微酸,口感幼滑,配上脆脆,又另一口感。

2015-04-25
2015-04-28 350 浏览
I was feeling a bit hungry so I randomly went into this shop for tea. I ordered the bacon and mushrooms penne and cream brulee. The penne was very creamy which I love and the seasoning was perfect. But I think the bacon was a bit burnt. The cream brulee was delicious as it wasn't too sweet and i comes with movenpick ice cream!
2015-04-28
2015-04-23 393 浏览
這間糖太子客人多,門面不錯,加上有午餐供應,於是一試!門口有2張枱,用上藍白色的磚仔砌成,加上有把吊扇,感覺悠閒。原意不錯,但是對出是馬路,對面有間賣棺材的殯儀舖。。。。有些大殺風景甜品店cafe格局, 店內環境不太大,一眼以看通餐廳。牆上掛了不少甜品的圖片,十分吸引!最吸引是這單車掛鐘,十分特別。午餐選擇有輕形的沙律, 有意粉及扒餐(有餐湯及餐飲). $40~56 餐湯: 味道一般蛋黃蘑菇煙肉長通粉$42材料只有蘑菇及煙肉,煙肉煎得香口,十分惹味。長通粉有小小硬身,有咬感,汁都不錯。但是太多汁,食完依然留下大量汁。鮮菌雜菜燴飯$46飯軟硬度剛好,不會太硬或太淋。材料只有菌及雜菜,味道比較清淡,但都不錯。凍奶茶+$2味道一段,不過不失總結:雖然位於人流復雜的砵蘭街,但這家小店佈置清雅,佈置精緻,跟出面的環境十分不同。午餐食物一般,甜品MENU吸引。如果午餐加小小$可試甜品就好~
這間糖太子客人多,門面不錯,加上有午餐供應,於是一試!
甜品店cafe格局, 店內環境不太大,一眼以看通餐廳。
牆上掛了不少甜品的圖片,十分吸引!
最吸引是這單車掛鐘,十分特別。
餐湯: 味道一般
凍奶茶+$2
味道一段,不過不失
2015-04-21
2015-04-20 548 浏览
我們幾個朋友於某活動完結後, 便到旺角掃街及購物, 逛到晚餐時間,便到附近的糖太子進食, 聽名字以為只是甜品店, 原來並不是耶,餐廳以白色為主, 簡潔舒適, 門口的座位更有露天茶座的感覺呢,雖然未食晚餐, 但已被甜品餐牌深深吸引, 還未想正餐吃什麼菜式,就選好心水甜品啦~晚餐 set 供應時間 18:00 ~ 22:00, 奉送餐湯、蒜蓉包及飲品,而且大部份也是 $100 以內, 就在選擇困難症出現時,剛好廚師走過更親自推介, 特別感到親切丫~西京汁照燒原塊雞扒伴薯菜 $78雞扒也算大塊, 肉質鮮嫩入味, 雞皮金黃香脆, 很難忍口不吃它啦,配菜新鮮, 我整碟也吃光光呀~餐湯白湯不會過稀, 還有蜆肉在內, 很有誠意嘛~蒜蓉包皮邊鬆脆, 麵包軟腍, 但如果可以再多一點蒜味, 麵包烘得更燶,就最好了~玫瑰花茶與朋友聊天太開心了, 差不多整杯喝掉才來拍照呢,顏色其實蠻粉紅, 但感覺怪怪的啦~藍鳥 $42最期待的時刻來臨囉, 名字上也下了點心思, 白色乳酪淋上藍莓醬汁,美觀又美味, 配以新鮮藍莓及珠珠, 最底是玉脆片和朱古力脆脆,乳酪香滑, 又不會感到過於甜膩, 只是不喜朱古力的我,唯有將朱古力

就選好心水甜品啦~

而且大部份也是 $100 以內, 就在選擇困難症出現時,

剛好廚師走過更親自推介, 特別感到親切丫~
西京汁照燒原塊雞扒伴薯菜 $78

配菜新鮮, 我整碟也吃光光呀~
餐湯

白湯不會過稀, 還有蜆肉在內, 很有誠意嘛~
蒜蓉包

就最好了~
玫瑰花茶

與朋友聊天太開心了, 差不多整杯喝掉才來拍照呢,

顏色其實蠻粉紅, 但感覺怪怪的啦~
藍鳥 $42

乳酪香滑, 又不會感到過於甜膩, 只是不喜朱古力的我,

唯有將朱古力脆脆交給朋友解決囉~
晚餐連甜品只是百多元, 絕對是價廉物美, 最方便的是不用轉場,

因為飯後吃甜品是常識吧, 而且可以與朋友一直聊天,

不怕要交台被迫中途切斷話題再找地方,

只是店員服務仍有改善空間嘛~

2015-03-25
  • 藍鳥
2015-04-19 368 浏览
之前夜晚黎過食甜品,印象中價錢同味道都唔錯睇到Openrice嘅評價原來呢間野都幾出名,所以今次特登同朋友由元朗去油麻地試下令我念念不忘嘅糖太子但係今次我地冇食甜品,只係去試下個午餐。愛好蜆肉嘅我一見到蜆肉意粉就毫不猶豫咁揀左而我嘅朋友就分別要左焗豬扒飯同蘑菇煙肉長通粉試過之後就覺得其實冇咩特別啦並唔係想像中咁好食,蜆肉意粉好似就淡左些少,而豬扒就有些少韌。杯凍檸茶嘅糖漿另上,反而唔夠甜,我寧願佢同我加埋落去好嘅地方就係份量都算多,而且包埋湯同野飲(凍飲加兩蚊),環境又夠舒服,可以好休閒咁嘆個lunch總括而言,常菜嘅驚喜似乎唔大,如果有機會再試會選擇甜品
之前夜晚黎過食甜品,印象中價錢同味道都唔錯

但係今次我地冇食甜品,只係去試下個午餐。
愛好蜆肉嘅我一見到蜆肉意粉就毫不猶豫咁揀左
而我嘅朋友就分別要左焗豬扒飯蘑菇煙肉長通粉
香辣蜆肉炒意粉
意式茄醬焗豬扒飯
蛋黃醬蘑菇煙肉長通粉
試過之後就覺得其實冇咩特別啦

總括而言,常菜嘅驚喜似乎唔大,如果有機會再試會選擇甜品
2015-04-19
2015-04-13 506 浏览
今晚約了朋友去油蔴地看戲,看完戲後, 大家都哭紅了眼, (對, 就是最近很感人的那套學校片)哭了一場后, 大家都覺得很肚餓時間尚早, 就到附近去看一下有什麼好吃的~~走着走着, 發現這間名叫"糖太子"的甜品店除了有好幾款晚餐外, 還有很多不同種類的甜品一間店子就可以搞定晚餐和甜品了而且店子看來幽雅寧靜可以二個人靜靜坐下來談談電影劇情所以就進去用膳了!晚餐時候, 餐牌有多款Set dinner提供種類選擇都有很多, 包括有燒牛肉伴田園沙律, 秘製燒豬仔骨 , 紐西蘭西扒薯菜, 煙鴨胸意粉,燴飯, 紅酒伴牛尾伴飯, 黑松露露荀帶子長通粉等等 ...花多眼亂下, 我和朋友都同樣選上牛扒朋友點了全熟, 而我就點上7成熟~點好餐后, 侍應是很快的送餐上來先送上白湯(對喔, 沒有紅湯的這裡)- 蘑菇忌廉湯湯品略嫌不夠厚,有些許水漾漾的感覺但味道調較都可以尚算美味可口~~配以蒜蓉包, 吃過后都可以立即醫好肚呢~~~來到主菜了~~ 我點的是7成熟的紐西蘭西冷拌薯菜送上桌時, 賣相精美西冷扒份量不少大大的一塊就佔了大半隻碟了!!!!薯菜方面, 有數件西蘭花, 青瓜, 蕃茄等等所有蔬菜都非常新鮮爽脆,吃后
今晚約了朋友去油蔴地看戲,
哭了一場后, 大家都覺得很肚餓
時間尚早, 就到附近去看一下有什麼好吃的~~
走着走着, 發現這間名叫"糖太子"的甜品
除了有好幾款晚餐外, 還有很多不同種類的甜品
一間店子就可以搞定晚餐和甜品
而且店子看來幽雅寧靜
可以二個人靜靜坐下來談談電影劇情
所以就進去用膳了!
晚餐時候, 餐牌有多款Set dinner提供
花多眼亂下, 我和朋友都同樣選上牛扒
朋友點了全熟, 而我就點上7成熟~
點好餐后, 侍應是很快的送餐上來
先送上白湯(對喔, 沒有紅湯的這裡)- 蘑菇忌廉湯
湯品略嫌不夠厚,有些許水漾漾的感覺
但味道調較都可以
尚算美味可口~~
配以蒜蓉包, 吃過后都可以立即醫好肚呢~~~
來到主菜了~~ 我點的是7成熟的紐西蘭西冷拌薯菜
送上桌時, 賣相精美
西冷扒份量不少
大大的一塊就佔了大半隻碟了!!!!
薯菜方面, 有數件西蘭花, 青瓜, 蕃茄等等
所有蔬菜都非常新鮮爽脆,
吃后非常開胃!
西冷扒這裡實在是太美味了!!!!
首先7成熟的牛扒, 肉質是非常嫩滑
一口咬下去就能立即咬斷
完全沒有老和實的感覺~~~
而且牛扒是外脆內嫩
咬下去肉汁四濺, 牛扒內充滿美味的肉汁
入口極juicy 呢!
味道亦調得相當不錯
咸淡適宜, 燒得香噴噴的~~
外邊有少許肥肉/筋, 我是會切少量伴肉來吃
來增加牛扒的美味感覺!
套裝亦可選上一杯餐飲
可選咖啡, 茶和花茶
我選上玫瑰花香茶~~~
熱的玫瑰花香茶傳來一股淡淡的香味
充滿誘人的玫瑰花香
為剛才吃得滿肚肉吃的肚子來消消膩
而且花茶是微甜的
怕甜怕肥的你就要選這款了!
吃完主菜后, 我們點了三款甜品來分着吃~~
這款是榴槤歲月, 是用上了新鮮的榴槤, 西柚, 水晶珠, 西米
用上榴槤汁底來弄~~~
上桌時大家都被它的賣相吸引着
份量不算少, 而且它充滿了滿滿的榴槤味道
愛榴槤的你一定會很喜歡!!!!

這款甜品味道實在是太好吧!!!!
廚師是用上了新鮮的榴槤肉和汁混合小冰塊來弄成smoothies
用口是帶有濃濃榴槤味道和肉的蓉
夾雜着小小的冰粒
中間放了一球新鮮的榴槤
omg! 實在是又濃又好味
可能正值夏天當造的季節,
榴槤味香濃又鮮甜
吃后很有齒頰留香之感~~~
唯一美足的是西柚絲有些苦澀味
破壞了整體的甜美感覺
不過數量不多, 我都是把它們挑走后才吃就perfect了!!!!
朋友則點了熱食的紫米湯水
她說紫米味香濃, 味道又不會過甜
糖水中夾有粒粒紫米, 增加口感
而且一碗份量不算少
她一個吃真的吃到有點撐呢~
因為剛才的榴槤歲月太美味了!!!
所以我也點了另一款榴槤甜品- 榴槤千層疍糕配乳酪
自己一向對千層疍糕是相當着迷!!
這款甜度適中, 一點都不會過甜
疍糕香軟細滑, 千層是榴槤疍糕夾着忌廉疍皮形成千層
每口都充滿甜美的感覺
而且不得不提上面的大大球榴槤肉
是以新鮮榴槤肉打成了!!!!
又香又甜又好味
吃后是念念不忘喔!!!!
個人覺得糖太子的榴槤甜品相當出色
而西冷扒都做得不錯
以晚餐套餐來說, 價錢連加一約一百元都相當合理
再加上侍應勤快, 笑容親切
而且吃飽后又可以坐下來與朋友談談天不被趕走
個人覺得是很適合小倆口/朋友到來飯聚喔!!!

2015-04-03
庆祝纪念
纪念日
  • 千層疍糕
  • 榴槤甜品
2015-04-11 599 浏览
與朋友來到油麻地吃晚餐, 吃後經過這間{糖太子}甜品店, 決定再吃個甜品聊個天才回家。 在門外等了大約五分鐘, 一邊等一邊看門外的甜品餐牌。其實第一眼就被右上角的「白色戀人」($42)吸引了! 外表很漂亮精緻! 進入店內看到牆上掛著一些甜品畫, 最顯眼最特別的就是有一輛復古時鐘單車掛在牆上。 再看了店內的甜品餐牌, 考慮後還是最愛「白色戀人」呢! 甜品到: 實物與餐牌上的圖片一樣呢! 好漂亮! 完全有助增加食慾! 而且整個甜品份量也不少呢! 滿滿的乳酪, 配上士多啤梨醬、紅黃白三色棉花糖、朱古力條、士多啤梨粒、粟米片和朱古力脆片!從材料上看就知道口感一定很好很多層次! 先吃一口乳酪, 質感很幼滑, 酸酸甜甜的, 乳酪除了比普通雪榚更滋味, 也更健康! 配上士多啤梨醬和棉花糖吃味道更香甜, 口感更煙韌。 一口一口吃乳酪, 乳酪會慢慢融化到底部的士多啤梨粒、粟米片和朱古力脆片, 混著一起吃實在太滋味口感太好! 乳酪與士多啤梨粒的酸甜, 加上脆片的粟米和朱古力香;乳酪的幼滑、士多啤梨粒的咬口、脆片的香口, 實在是多重味道、多重口感、多重享受。 &
與朋友來到油麻地吃晚餐, 吃後經過這間{糖太子}甜品店,
決定再吃個甜品聊個天才回家。
在門外等了大約五分鐘,
一邊等一邊看門外的甜品餐牌。
其實第一眼就被右上角的「白色戀人」($42)吸引了!

外表很漂亮精緻!
進入店內看到牆上掛著一些甜品畫,
最顯眼最特別的就是有一輛復古時鐘單車掛在牆上。

再看了店內的甜品餐牌, 考慮後還是最愛「白色戀人」呢!

甜品到:
實物與餐牌上的圖片一樣呢! 好漂亮!

完全有助增加食慾! 而且整個甜品份量也不少呢!

從材料上看就知道口感一定很好很多層次!

先吃一口乳酪, 質感很幼滑, 酸酸甜甜的,
乳酪除了比普通雪榚更滋味, 也更健康!

配上士多啤梨醬和棉花糖吃味道更香甜, 口感更煙韌。

混著一起吃實在太滋味口感太好!

乳酪與士多啤梨粒的酸甜, 加上脆片的粟米和朱古力香;
乳酪的幼滑、士多啤梨粒的咬口、脆片的香口,
實在是多重味道、多重口感、多重享受。

{糖太子}的這個「白色戀人」內外兼備,
而且這裡的甜品不算貴份量又足, 有機會一定再來嘗嘗其他甜品!
2015-04-02
$42 (宵夜)
2015-04-10 475 浏览
在附近吃完晚飯後想找個聊天的好地方,經朋友介紹去了油麻地的糖太子品嘗甜品。新式甜品雪糕及舊派中式糖水也有。內裹裝潢企理,位子也不會太過迫。西瓜沙冰很甜,冰磨得很碎有點像棉棉的感覺。香蕉窩夫配朱古力雪糕-窩夫再脆口一點較好,香蕉熟度較度帶甜,整體窩夫亦有外脆內軟感覺。
新式甜品雪糕及舊派中式糖水也有。
內裹裝潢企理,位子也不會太過迫。
西瓜沙冰很甜,冰磨得很碎有點像棉棉的感覺。
2015-04-04
通常在不熟悉的地區要搵食,都是要拜託openrice之神。在油麻地找甜品,很快就找到這間糖太子,評分算不錯。下午茶當中,咸點甜點各佔一半。由於我地食完lunch才不久,所以都只是看甜的。而當中最吸引我們的都是waffle那一款,但無理由兩個試同一款,所以compare完下午茶與原價(非常師奶XD) 另外再揀左焦糖布甸伴雪糕。餐茶方面,兩人都點了花茶(今天是玫瑰花茶)。兩款甜品等了不久就來了,都幾有效率。不過,不知道是否剛巧叉子都在洗,明明見到有人用叉食緊野,但我果檯淨係比左筷子、刀,但無叉用......至搞笑係見到有個外國人都無叉.....要用筷子食意粉!!!! 我相信佢肯問的話,餐廳方面即刻洗都會比到隻叉出黎的....anyway, 我地真係需要隻叉去食waffle,所以即刻問侍應dee dee拎叉,佢係雪糕同乳酪溶掉前都好快比到兩隻叉我地 整體來說都算不錯,但是否好特別呢,又唔係......waffle做到外脆內軟,不過稍微乾了一點吧。而且感覺跟乳酪很難混在一起吃。(雖然我挺喜歡少少酸又不肥的乳酪)見到隔離檯黎左都唔係好耐,竟然有果杯我地等到食哂野都未黎的玫瑰花茶!! 之前
通常在不熟悉的地區要搵食,都是要拜託openrice之神。
在油麻地找甜品,很快就找到這間糖太子,評分算不錯。

下午茶當中,咸點甜點各佔一半。
由於我地食完lunch才不久,所以都只是看甜的。
餐茶方面,兩人都點了花茶(今天是玫瑰花茶)。

兩款甜品等了不久就來了,都幾有效率。
我相信佢肯問的話,餐廳方面即刻洗都會比到隻叉出黎的....

整體來說都算不錯,但是否好特別呢,又唔係......

之前我地已經追了兩三次,所以見狀立刻再追阿侍應dee dee。侍應dee dee其實以90後來說已經是十分有禮貌,但今次一邊入單一邊答我地"黎緊喇~黎緊喇~",都唔知佢係真知定假知~~
好彩,隨即侍應妹妹真的端出兩杯屬於我們的花茶

這杯花茶,等久了,但可能是我最欣賞的。
玫瑰味夠濃,而且有一些花瓣在內,絕對不是馬馬虎虎的茶包花茶。

相信這間主打甜品的餐廳應該才開張不久,所以覺得還有可以改進的地方,但整體感覺是OK的。
油麻地區的食肆,主要是街坊感覺的餐廳,甜品舖暫時還算很少,所以估計糖太子都有一定優勢。
2015-03-28
2015-04-04 733 浏览
甜品基本上已成為我每晚必吃的,經過門外看到這家糖太子晚餐與甜品並重,就決定在這裡醫醫肚。裝修算是整潔,牆上掛住部小單車的裝飾,其實是時鐘~我點了想吃很久的榴槤甜品,名叫榴槤忘返,是以乳酪+穀類脆脆+榴槤等等組成,份量蠻大杯的,基本上1~2人吃沒問題。乳酪真的好好吃哦,酸酸甜甜的,還比雪糕健康,吃到一半有些會溶到底部,與脆片混合吃也不錯。還有些小配料,像是小糯米滋,加上榴槤真的好香濃,全熟香綿的口感,選料方面很好,單吃榴槤都夠回味了!
甜品基本上已成為我每晚必吃的,
經過門外看到這家糖太子晚餐與甜品並重,
就決定在這裡醫醫肚。
裝修算是整潔,牆上掛住部小單車的裝飾,其實是時鐘~
榴槤忘返
我點了想吃很久的榴槤甜品,名叫榴槤忘返,
是以乳酪+穀類脆脆+榴槤等等組成,
份量蠻大杯的,基本上1~2人吃沒問題。
乳酪真的好好吃哦,酸酸甜甜的,還比雪糕健康,
吃到一半有些會溶到底部,與脆片混合吃也不錯。
還有些小配料,像是小糯米滋,加上榴槤真的好香濃,
全熟香綿的口感,選料方面很好,單吃榴槤都夠回味了!
2015-03-10
榴槤忘返
2015-04-04 918 浏览
自從老師的化妝室搬左去油麻地之後,我先發現原來砵蘭街近油麻地地鐵站一段係咁多野食。之前有幾個鋪位從新裝修,其中一間新開就係「糖太子」,我地初頭以為只係得甜品食,願來都有做埋晚餐,鋪面裝修都幾吸引,我地就決定試一試佢。晚餐有SET,有飯有扒有意粉,甜品鋪來講,選係都唔少。其實豬仔骨賣相吸引,可惜怕煩,所以最後都係叫左牛扒。晚餐有湯有野飲,鍾愛白湯既我好怕白湯太稀。呢度既白湯濃度適中,質品都算滑,但味道偏淡,有兩粒大蜆肉補回分數。蒜蓉包夠熱夠脆,味道不錯,但個人喜愛蒜蓉濃一點。牛扒可選幾成熟,我選左七成熟,來到時我覺得有點過熟偏硬,但口感還可以。以一百蚊不到的套餐,牛扒的份量和質數很合理,味道則不錯,配菜粗薯條份量多,也夠脆,吃到不停口。餐飲除左一般的檸茶奶茶外,仲有玫瑰花茶。不過,玫瑰花味唔係好覺,只覺有點酸酸的。是晚最出色的甜品終於出場。貪心的我點了「魔盜船」,貪佢除左賣相吸引外,有雪糕,有香蕉,仲有窩夫。窩夫好脆,甜度適中,加埋雪糕一齊食,超夾。總括來講,以一間甜品鋪來講,佢既甜品係非常出色,朋友話佢食既巴菲超好味。而晚餐質素尚可,主要係價錢合理,抵食。而服務質素可能仍處於營業初期,
蒜蓉包夠熱夠脆,味道不錯,但個人喜愛蒜蓉濃一點。
總括來講,以一間甜品鋪來講,佢既甜品係非常出色,朋友話佢食既巴菲超好味。而晚餐質素尚可,主要係價錢合理,抵食。而服務質素可能仍處於營業初期,店員有點不熟悉,需要多點時間。
2015-03-23
2015-04-04 718 浏览
香港人愛糖水甜品,小弟住荃灣,整區的甜品店林立。今日有個舊朋 - 香港人愛糖水甜品,小弟住荃灣,整區的甜品店林立。今日有個舊朋友約我出九龍旺角食甜品。有美相伴就去試下。去到目的地,未食甜品先食裝修。店舖裝修有特色,有吸引力,好似去到台灣或日本D特色甜品店。入到去,問下店員有乜好推介,之後叫客最多工序的榴槤千層伴乳酪。一層一層蛋餅包住一層一層忌廉,足見蛋糕師的誠意,蛋糕上配以濃濃的榴槤槳,領愛吃榴槤的我一試難忘。隨碟伴的乳酪美味香滑,整体賣相精緻美觀。食色性也,齋睇賣相都值得一試。

2015-04-01 698 浏览
和媽在電影中心看完電影後,時間還算早,想說邊走邊看看有什麼好吃的,就沿就著砵蘭街往旺角地鐵站方向走,沿途其實還挺多餐廳的,只是看起來都提不起什麼興趣.走著走著我媽開始有點不耐煩,就想說那就隨便一間好了,就剛好走到油麻地站後方的位置,看到有一間叫糖太子的餐廳,要說為什麼會看到這間餐廳的話,只能說看起來很新像剛開沒多久,招牌很亮眼,而且看到有糖這字我就多看幾眼,誰叫我愛吃甜的,看了一下餐牌好像還不錯,重點是還有供應甜品.選了兩份套餐. 煙三文魚伴茄醬天使麵天使麵煮得剛剛好,不會太水太軟,也不會太硬.唯獨覺得煙三文魚好像有點乾, 雖然知道三文魚的魚油很豐富,餐廳也可能是為了顧客健康著想,但總覺得煙三文魚能再滴幾滴橄欖油會更好,除了外觀更為亮澤外,口感也會比較豐潤吧!秘製醬汁燒豬仔骨伴薯菜看到這道菜都會聯想到肉汁豐富的口感,所以都會忍不住點這道.這道菜才上菜就令我很想笑,因為令我聯想到Elmo.豬仔骨搭配秘製醬汁味道算不錯,容易離骨, 但可惜是肉質比較乾瘦,欠那麼一點脂肪,總是會令人有點殘念. 吃完主餐,當然是要來些甜品.先點了心太軟伴比利時雪糕,吃下第一口心太軟,還能吃到暖暖的朱古力溶漿,
和媽在電影中心看完電影後,

時間還算早,

想說邊走邊看看有什麼好吃的,

就沿就著砵蘭街往旺角地鐵站方向走,

沿途其實還挺多餐廳的,

只是看起來都提不起什麼興趣.

走著走著我媽開始有點不耐煩,

就想說那就隨便一間好了,

就剛好走到油麻地站後方的位置,

看到有一間叫糖太子的餐廳,

要說為什麼會看到這間餐廳的話,

只能說看起來很新像剛開沒多久,

招牌很亮眼,

而且看到有糖這字我就多看幾眼,

誰叫我愛吃甜的,

看了一下餐牌好像還不錯,

重點是還有供應甜品.

選了兩份套餐.
煙三文魚伴茄醬天使麵

天使麵煮得剛剛好,

不會太水太軟,

也不會太硬.

唯獨覺得煙三文魚好像有點乾,

雖然知道三文魚的魚油很豐富,

餐廳也可能是為了顧客健康著想,

但總覺得煙三文魚能再滴幾滴橄欖油會更好,

除了外觀更為亮澤外,

口感也會比較豐潤吧!
秘製醬汁燒豬仔骨伴薯菜

看到這道菜都會聯想到肉汁豐富的口感,

所以都會忍不住點這道.

這道菜才上菜就令我很想笑,

因為令我聯想到Elmo.

豬仔骨搭配秘製醬汁味道算不錯,

容易離骨,

但可惜是肉質比較乾瘦,

欠那麼一點脂肪,

總是會令人有點殘念.
吃完主餐,

當然是要來些甜品.

先點了心太軟伴比利時雪糕,

吃下第一口心太軟,

還能吃到暖暖的朱古力溶漿,

朱古力溶漿香濃但不太甜膩,

不過吃過朱古力溶漿後,

雪糕大概吃不出什麼味道.
榴槤千層伴乳酪

一層一層的佈滿忌廉的千層蛋糕,

對比其他乾巴巴的千層蛋糕而言,

這千層絕對是足料的,

一層層忌廉令口感更為豐富濕潤,

再配上D24榴槤蓉的香滑,

喜歡吃榴槤和甜品的人應該都會喜歡.

雖然餐廳的主菜好像挺健康,

都不會肥膩,

不過個人覺得甜品比較好吃,

下次可以考慮再試試別的甜品.

2015-03-16
  • 榴槤千層伴乳酪