(非会员)
2011-09-08 62 浏览
第1次去糖百府食 ,去完真係無安哥 叫左個紅豆蓉涼粉 ,紅豆硬兼難O趙 ,隱約食到有沙粒 。涼粉都OK新鮮 ,最基本冇異味 。 食完諗住去埋WC , 嘩....男女共用都算 ,個廁所細到 ... 轉身都難 。
第1次去糖百府食 ,去完真係無安哥

叫左個紅豆蓉涼粉 ,紅豆硬兼難O趙 ,隱約食到有沙粒 。

涼粉都OK新鮮 ,最基本冇異味 。

2011-09-03
是次特地上openrice搵食,而我就特地來到,當然想試試看雪花冰吧~其實整張menu的配料選擇真係幾多,睇到花多眼亂tiom呀,不過可惜的就係無圖片睇睇......只係齋睇文字而估估下實際是怎樣....... 雪花冰方面~可選 冰底 及一款醬汁 及 整色~ 雪花冰 我選了 仙草味雪花冰底 $28整色: 樹皮朱古力 (份量不太多)再加$2的配料--乳酪魔豆 整座雪花冰山的旁邊才有一些乳酪魔豆~食落口卜卜脆,相當可愛的口感~魔豆中間有點甜絲絲的味道~登登登~上菜了~仙草味雪花冰的味道相當清新~本身仙草味雪花冰的味道不會很甜,再加上較為甜的芒果醬,配搭也不錯!整體的size不太小,一上菜果陣見到個賣相真係幾巨大呢~猶如一座仙草冰山!!一眼望落去,層次感真的相當豐富!!!吃過後不會覺得特別的飽肚~整肚也感到軟綿綿的悸動~員工的態度不錯,POLITE!環境不錯,播流行曲的音量岩岩好~加上假日人客也不太多,good!享受寧靜的環境來品嚐甜品~ 每張桌有擺放紙巾~餐匙,clean!製作速度真係幾快~家姐每次去糖水店,必試豆腐花..哈哈~這次也不例外 熱紅豆沙豆腐花 $22 真係幾大碗呢~她說味道
是次特地上openrice搵食,
而我就特地來到,當然想試試看雪花冰吧~
我們到達了~
門口的推介食評多得很~
menu
左邊的雪花冰自選menu 終於選定了~
雪花冰方面~可選 冰底 及一款醬汁 及 整色~
雪花冰
我選了 仙草味雪花冰底 $28
整色: 樹皮朱古力 (份量不太多)
雪花冰份量不可以少看!
登登登~上菜了~
仙草味雪花冰(配芒果醬, 整色: 樹皮朱古力,乳酪魔豆)
差不多吃到尾聲了~
吃過後不會覺得特別的飽肚~整肚也感到軟綿綿的悸動~
環境有古色古香的風味~
製作速度真係幾快~

家姐每次去糖水店,必試豆腐花..哈哈~這次也不例外

熱紅豆沙豆腐花 $22
家姐點的熱紅豆沙豆腐花
滿滿的紅豆沙,yummy
猶如片片棉花似的 豆腐花
真係幾大碗呢~她說味道不錯!
我們到達了~
門口的推介食評多得很~
環境有古色古香的風味~
menu
左邊的雪花冰自選menu 終於選定了~
仙草味雪花冰(配芒果醬, 整色: 樹皮朱古力,乳酪魔豆)
差不多吃到尾聲了~
家姐點的熱紅豆沙豆腐花
滿滿的紅豆沙,yummy
猶如片片棉花似的 豆腐花
雪花冰份量不可以少看!
  • 仙草味雪花冰
  • 乳酪魔豆
2010-07-08 19 浏览
早幾日,同女朋友係深水埗晚飯後,經過見到原來深水埗都開左糖百府,就入去試下!店內地方不太大,客人都不太多,可以坐得舒舒服服!先來就order左石榴秋香,可惜店員說暫時沒有石榴冰,唉!真係失望到極!黎糖百府主要係為左食石榴秋香!後來店員向我推介新出的榴槤味綿花冰,我就勉強嘗試下其他既綿花冰。遠處都已經聞到陣陣榴槤香味了,榴槤冰的味道很重,哈!好似食緊榴槤咁!果然唔錯,無介紹錯!我以後去糖百府多一個選擇了,不過$43就太貴了,如果價錢便宜一點就更好!
2010-07-04
2010-07-03 7 浏览
天時暑熱,不過今年的夏天真係特別熱,深水埗人多車多仲熱,所以好有意慾食甜品,見糖百府係食甜品,所以就去試下店內人唔係好多,只係得幾個人,店員得1,2個,服務:ok la,環境:夠光,店鋪唔算大,但座得舒服,order了:牛奶冰值得一提:上菜速度幾快味道方面牛奶味不算太重,個人接受到ge配上藍莓汁,幾好食,醬汁不太濃,絕不會蓋過牛奶味加上可可碎,充滿口感,同d冰食埋落口口感一流加3元加埋芒果,芒果唔夠fresh,一般la以30元的價錢,算抵食la,總算不錯,以後我會再光顧的!
牛奶冰
值得一提:上菜速度幾快
味道方面牛奶味不算太重,個人接受到ge

配上藍莓汁,幾好食,醬汁不太濃,絕不會蓋過牛奶味

加上可可碎,充滿口感,同d冰食埋落口口感一流

加3元加埋芒果,芒果唔夠fresh,一般la

以30元的價錢,算抵食la,總算不錯,以後我會再光顧的!
2010-06-25 8 浏览
成日見黑布街個間糖百府排哂隊....所以就過深水步依間諗住唔冼排隊啦,點知都係要,不過等左+分鐘姐,侍應姐姐幾nice,—去度就向我推介榴槤味,西瓜味同柯華田既綿花冰,榴槤既愛好者梗係要試下啦!我今日同朋友試左個榴槤飄香同芒果牛奶秋香,兩款冰都好好味,味道真係好濃好正!而且估唔到成座山咁大份,因為之前係黑布街食過,份量好少,D侍應又無禮貌!所以今次食得好舒服,下次等我試埋西瓜味同柯華田既綿花冰....
榴槤既愛好者梗係要試下啦
2010-06-21
2010-06-24 6 浏览
試過係旺角個2間分店既綿綿冰之後,再黎深水埔分店食,就會發現佢地之間既size係差咁遠架!正常旺角分店既size會係深水埔分店既兩倍! 真係好離譜呀!其實我一直都覺得食綿綿冰又貴又唔好味,現在深水埔店的size又縮得這樣小,更加令我覺得食糖百府是個不明智的選擇!這次我們叫了綠茶醬綠茶冰, 牛奶秋香(有椰汁糕芒果和紅豆做配料) , 朱古力醬香蕉冰!綠茶冰依然是最好味的,因為它的綠茶味夠濃!但是牛奶冰的牛奶味甚淡,只靠面頭的鍊奶醬的甜味搭救.但當鍊奶醬吃光了,牛奶冰就好似水一樣咁淡. 另外它的配料份量很少,而且那些方形的椰汁糕曖曖的味道很淡,與凍冰冰的綿綿冰格格不入. 香蕉冰的香蕉味算是香濃!可惜,放入口的是入口即容的綿綿冰有著香蕉的味道 感覺很奇怪. 很少甜品會用香蕉來做一種口味,通常會用原隻香蕉的. 所以感覺怪怪的. 而朱古力醬份量少, 整個綿綿冰的份量都實在太少了..服務方面,店員黑口黑面的,我們都十分不滿她的服務態度!下次想食綿綿冰 還是去總店吃吧..

綠茶冰依然是最好味的,因為它的綠茶味夠濃!

服務方面,店員黑口黑面的,我們都十分不滿她的服務態度!

下次想食綿綿冰 還是去總店吃吧..
超細SIZE綠茶冰
細SIZE牛奶冰
細SIZE香蕉冰
2010-06-07
本人一直都好鍾情甜.點. 呢間糖百府平時成日都要等位, 今日出奇地唔洗等就同darling試試佢啦~一坐低個姐姐就話我地知有新冰底,有西瓜, 阿華田, 榴槤 由於我地唔食榴槤,但其他2個味都好想食所以就一人一個冰啦.西瓜冰底: 好涼透心, 好冰凍, 好有夏天feel.阿華田冰底: 味道好濃, 食到尾都無走味.下次一定會再食呀!! 正~
本人一直都好鍾情甜.點.
呢間糖百府平時成日都要等位,
今日出奇地唔洗等就同darling試試佢啦~
一坐低個姐姐就話我地知有新冰底,
有西瓜, 阿華田, 榴槤
由於我地唔食榴槤,
但其他2個味都好想食
所以就一人一個冰啦.

西瓜冰底: 好涼透心, 好冰凍, 好有夏天feel.
阿華田冰底: 味道好濃, 食到尾都無走味.

下次一定會再食呀!! 正~
西瓜冰~夏天食一定透心涼!!
阿華田味道夠哂濃!!
二月下旬.熱! 一班圍內食友,在容記小菜王吃完晚飯,幾位甜魔就提議吃甜品…咦?但見佢地在飯局的尾段停晒手,以為大家已飽晒,原來在留肚。天氣熱熱的,吃沙冰就最好,行了兩個街口,來這裡。 一切由雪怡發辦,十個人,分吃四個沙冰及兩客糖不甩,這裡的甜品份量不小的,應該也足夠。. 沙冰的四款味道分別是石榴、牛奶、香蕉及花生,卻沒有選薑味,賽果有點爆冷成份。當中最喜歡的就是石榴,雖然是香精的味道,但感覺還清新;牛奶則平易近人,香蕉則「香精」得來,味道有點假假的,花生則「香精」得來幾香,加上顏色略不同,至少不會影起上來兜兜都一樣款。 除了原味的糖不甩,還有黑色的「麻甩」,不過除了顏色不同,味道可是一樣的。 單由三姑客氣的埋了,想在這裡說聲謝謝。 也要謝謝Oli,是幾時都咁客氣的食友。
二月下旬.熱!

單由三姑客氣的埋了,想在這裡說聲謝謝。

也要謝謝Oli,是幾時都咁客氣的食友。
花生沙冰是唯一不是白色的
石榴味清新
牛奶味道也平易近人
香蕉味就不太喜歡
糖不甩好頂肚
麻甩沒有什麼芝麻的味道,就是黑色的糖不甩
宵夜
花生沙冰是唯一不是白色的
石榴味清新
牛奶味道也平易近人
  • 各式沙冰
2010-02-07
我仲記得個日原本冇諗過去食糖水架....跟住見同朋友仔好耐冇見..心血來潮就決定食呢一間啦...我去台灣個陣都已經知道雪花冰係好好食架啦...今次食到...令我諗番台灣既日子呀...佢地既雪花冰很有水準~~~價錢唔貴...可以經常黎懷念下TIM呀
我仲記得個日原本冇諗過去食糖水架....
跟住見同朋友仔好耐冇見..心血來潮就決定食呢一間啦...
我去台灣個陣都已經知道雪花冰係好好食架啦...
今次食到...令我諗番台灣既日子呀...
佢地既雪花冰很有水準~~~
價錢唔貴...可以經常黎懷念下TIM呀
2010-02-05
$35 (其他)
2010-01-01 4 浏览
食完飯當然要食番個甜品,咁樣先滿足細表弟order咗抺茶味(因為我唔食綠茶既製成品,所以冇試到)大表弟order咗牛奶味(幾香滑喎!)男友order咗石榴味(又香又清新,好味)我就order咗生薑味(限定版,不過都幾辣)大家下次take order時,可以試下加$2要乳酸魔豆/百香果魔豆,咬落去有汁爆出,有少少似食魚子feel
食完飯當然要食番個甜品,咁樣先滿足
大表弟order咗牛奶味(幾香滑喎!)
男友order咗石榴味(又香又清新,好味)
我就order咗生薑味(限定版,不過都幾辣)
抺茶味
牛奶味
石榴味
生薑味
2009-12-30
$27 (宵夜)
抺茶味
牛奶味
石榴味
生薑味
  • 石榴味冰+乳酸魔豆/百香果魔豆
因嘗試過石磨坊的特濃朱古力冰﹐這次到這裡也點上朱古力冰作比較。 雖然這處的冰底質感較棉及份量好像多少少﹐但如只以朱古力冰底味道來說﹐這裡沒有石磨坊那種那麼的濃,。香蕉的味道與朱古力很夾﹐但棉花糖就有點兒格格不入。如下次再來﹐相信不會叫這款冰。

如下次再來﹐相信不會叫這款冰。
下午茶
2009-12-16 10 浏览
夏天怕了門口那條長長的輪候人龍,怕未等到已不支倒地!對上一次是在旺角分店,記得選三款冰底,三款也沽清!這次趁天氣涼快,人們對冰品需求量降低時.再來一次!為了補償上次吃不到的薑味及杏仁味!薑汁冰底----選了配鍊奶加栗米片、椰果、咖啡凍及乳酸爆珠.薑汁的味道很濃!完全有辣的感覺,先冷後火辣如像坐過山車一樣,真係食到脷都伸埋出嚟!杏仁冰底----杏仁味道很濃!沒有起粉狀粒粒,略嫌配料的芝麻炒得不夠香.刨冰的份量比前多了,質感是一樣的幼滑細密.這確是比一衆後來者做得出色!分店愈開愈多也不無道理.
2009-12-07 6 浏览
之前去台灣旅行食過三兄弟既百香果雪花冰雖然當時只有牛奶冰底但都叫我一試難忘最近同班舊同學去左銅鑼灣戈間糖百府試過又幾好食喎諗住同男朋友一齊試下但可惜佢唔中意出銅鑼灣.......咁岩早幾日女友人又黎搵我食飯路過驚見深水步都有糖百府?!!!真係好可以同女友人&男朋友一齊試呢間舖細細但唔多人可能我去既時間未到食甜品既時間...........男人最愛朱古力點了一個朱古力冰+朱古力醬+朱古力樹皮女友人點了限定好立克+煉奶+彩針先講冰冰底我覺得無論係朱古力定好立克深水步呢間都比銅鑼灣戈間濃上次食覺得好人淡左d但呢度夠濃完全唔洗不停加醬黎令到個冰冰好食d而且呢度個冰冰好大座三個人食兩個都夠仲未有機會試其他口味但我會努力ga啦試左再報告啦唯一不太開心既係雖然佢冷氣開得唔大但次次食完個人都好寒打住冷震咁走
之前去台灣旅行
食過三兄弟既百香果雪花冰
雖然當時只有牛奶冰底
但都叫我一試難忘
最近同班舊同學去左銅鑼灣戈間糖百府試過
又幾好食喎
諗住同男朋友一齊試下
但可惜
佢唔中意出銅鑼灣.......
咁岩早幾日女友人又黎搵我食飯
路過驚見深水步都有糖百府?!!!
真係好
可以同女友人&男朋友一齊試
呢間舖細細
但唔多人
可能我去既時間未到食甜品既時間...........
男人最愛朱古力

雖然佢冷氣開得唔大
但次次食完個人都好寒
打住冷震咁走
2009-12-01
$28 (其他)
  • 好立克冰冰
2009年12月5日(星期六)二時許,一家人飲完茶後,大細佬提議帶90歲的外婆嚐嚐鮮家人分手後,三姊弟加外婆,一行四人同去糖百府試雪花冰大細佬一早試過,覺得好味才提議細細佬和我則少嚐鮮,即使知道雪花冰好耐,但都未試過我以為和思樂冰差唔多,又或者D冰會硬倔倔,一舊舊碎冰落口咁點都好,講返我地去 深水? 呢間 糖百府 分店外婆雙腳走不到路,我地係推輪椅推佢去的去到門口,我望一望店內,店面好細,如果推輪椅入去,可能會好阻住人於是我地愚笨地挑了最近店門的一張枱外婆的輪椅佔地方,而且頂腳,又唔可以塞住通道,所以無辦法,一定要坐出面但係外婆頭頂又對正店舖冷氣口位遲鈍的我對住冷氣口呆呆地 O 嘴,唔知點好,但店員二話不說已經走來嘗試關掉冷氣一個唔夠高,就另一個來非常好人張枱好細,我地坐得都好迫店員又幫我地將店內枱櫈「重組」,組成一張大枱,方便我地坐服務態度真係一流,好好人我地四個人叫左兩碟冰,一個豆腐花細佬叫侍應畀碟我地,佢又畀足四隻碟和匙我地食完要走,佢地又好幫忙地拉開枱櫈方便我地走佢地真係好敬老又好熱心幫忙,雖然不是那種單料銅煲(一滾就熟)的侍應(反正我也不是這種客人),但為老弱不方便的長者主動
家人分手後,三姊弟加外婆,一行四人同去糖百府試雪花冰
大細佬一早試過,覺得好味才提議
細細佬和我則少嚐鮮,即使知道雪花冰好耐,但都未試過
我以為和思樂冰差唔多,又或者D冰會硬倔倔,一舊舊碎冰落口咁
點都好,講返我地去 深水? 呢間 糖百府 分店
外婆雙腳走不到路,我地係推輪椅推佢去的
於是我地愚笨地挑了最近店門的一張枱
但係外婆頭頂又對正店舖冷氣口位
一個唔夠高,就另一個來
非常好人
張枱好細,我地坐得都好迫
店員又幫我地將店內枱櫈「重組」,組成一張大枱,方便我地坐
服務態度真係一流,好好人
我地四個人叫左兩碟冰,一個豆腐花
細佬叫侍應畀碟我地,佢又畀足四隻碟和匙我地
食完要走,佢地又好幫忙地拉開枱櫈方便我地走
佢地真係好敬老又好熱心幫忙,雖然不是那種單料銅煲(一滾就熟)的侍應(反正我也不是這種客人),但為老弱不方便的長者主動提供的服務態度,卻深得我心
我響呢度要大大嘉許佢地的服務!!!

至於食物,細細佬唔食得凍野,所以只叫了一個豆腐花,聽唔到佢有乜評語,應該ok吧
外婆 叫了一個「杏仁秋香」,大細佬與佢共享,我無食到
我自己叫了一個「石榴秋香」
外婆話好好食,話D冰滑入喉嚨感覺好舒服,話如果係夏天重好
佢難捨得地捧著個碟食,食晒半碟
我大細佬自己一早食過,今次都覺得好食
我自己則覺得好似散左的雪糕,但雪花冰的質感更深得我心
我一向都唔食番石榴味的東西,今次只係想試下新鮮味道,點知一試就岩,覺得酸酸甜甜唔漏好好味
食左一次就想再食第二次,我諗以後我會捨雪糕而取雪花冰

總括來說,我對佢地印象好好
祝幾位熱心的侍應,工作順利,生活愉快
2009-12-05
  • 杏仁秋香,石榴秋香
2009-11-26 11 浏览
after school picnici have decide to that store .叫了一個 香蕉冰底 煉奶水 七彩粒粒 有西瓜 strawberry 哈密瓜的 綿綿冰感覺不像想像中的,因為唔夠凍啊 當日烈日當下呢=S但朋友的芒果冰低卻很好大家不妨一試啊而且因為芒果冰底比較耐啊 間店的人更送上馬蹄糕&馬豆糕 服務真係一流 =]希望下次去試別的會更加好
after school picnic
i have decide to that store .
感覺不像想像中的,因為唔夠凍啊 當日烈日當下呢=S
但朋友的芒果冰低卻很好
大家不妨一試啊