2018-12-06 64 浏览
又到12 月,又係打邊邊既季節,就諗起好耐之前食過既紅火,隔左一段時間嚟食,睇下keep唔keep得住先!環境依然係乾淨光猛,我見好多客人都book左檯,可想而知都真係幾受歡迎!而且仲旺過之前,可能呢度地方夠大,人多嚟都無問題!餐廳主打幾款煲底,之前食過鮮味十足既雞煲,今日就試佢個崩沙牛腩煲!揀完煲底後,就到揀配料既時間,選擇依然多,名依舊有趣,一試難忘魚皮餃就係好例子,事實又真係幾好食!汽水啤酒,韓式飲品,竹蔗茅根水都係任飲,比起以前仲多左烏龍茶!調味部選擇就貴精不貴多,不過一般既辣椒,蒜蓉,沙茶醬等都有供應,仲有小食,出前一丁任食!蘿蔔崩沙牛腩煲好快送到嚟,好香既牛腩味已經好吸引,蘿蔔無根,而且都幾甜!趁配料未到,食幾舊崩沙牛腩試下,軟稔唔駛講,肥瘦適中,牛味十足,用料高質,真係有誠意!配料都好快送到,我好鍾意佢哋個High tea架,將食物放滿幾層,睇相都睇到d湯料靚,肥牛,牛柳粒都,牛坑腩,魚皮餃,雲吞,學佬魚蛋呢d都係必食。。。睇下一口牛就知,任食火鍋嚟講,質素真係好好,而家仲要係任食!除左配料任食,連雪糕都係!仲有懷舊冰條!食完火鍋記得整返個雪糕!其實埋單200 蚊唔到一個

其實埋單200 蚊唔到一個人,有得食有得飲已經唔貴,仲要質素好已經係超值,不得不提仲有球賽直播供應!簡直係佛心,咁難得既任食火鍋去邊度揾?!

• 蘿蔔崩沙牛腩煲
  • 一試難忘魚皮餃
紅火鮮料火鍋專門店-地道打邊爐冬風起,當然要打邊爐暖意一番,黃底紅字的招牌,感覺非常港式地道,內在環境光猛、舒適,餐廳是任食的邊爐,提供的鍋底非常多元化,有羊腩煲、鵝煲、雞煲,魚煲等,非常有誠意。餐廳有提供刺身,作為前菜真的奢侈極置哈哈,款式也多,有三文魚、蟹柳、八爪魚、鮑片、甜蝦、希靈魚等。香茜皮蛋煲今天和媽媽的關係,濃味惹味的湯底留待下次吧,海量多的皮蛋,湯底清清的帶出濃厚的香茜味。美國雪花肥牛、安格斯牛柳粒、西班牙黑豚肉肥牛偏瘦肉的比重較多,油膩感減少了,吃多點也不怕。牛柳粒一粒一口,有咬口、肉質札實,但要注意時間別過老。黑豚肉鮮亮的粉紅色澤,薄薄的切片,肉味濃郁。綾魚滑和墨魚滑必點,魚滑滑身入口順、魚肉嫩滑。貢丸重香菇味,牛根丸有層次咬口,原隻蝦身蝦丸,正宗啖淡蝦肉。新鮮爽脆蔬菜,各式各樣的菜類也囊括了。脆卜卜魚皮,邊爐必備,一浸一咬一脆。自助醬料區,有沙嗲醬和麻醬,抵讚!也有小量小食提供。自助雪糕櫃,款式不算多,勝在味道多選擇。飲品櫃有誠意,除汽水、茶類外,啤酒也有兩種,也有自製的竹庶茅根水。
紅火鮮料火鍋專門店-地道打邊爐

香茜皮蛋煲

美國雪花肥牛、安格斯牛柳粒、西班牙黑豚肉
肥牛偏瘦肉的比重較多,油膩感減少了,吃多點也不怕。
牛柳粒一粒一口,有咬口、肉質札實,但要注意時間別過老。
黑豚肉鮮亮的粉紅色澤,薄薄的切片,肉味濃郁。

新鮮爽脆蔬菜,各式各樣的菜類也囊括了。

脆卜卜魚皮,邊爐必備,一浸一咬一脆。

自助醬料區,有沙嗲醬和麻醬,抵讚!也有小量小食提供。

自助雪糕櫃,款式不算多,勝在味道多選擇。

兆萬出名有超多餐廳!競爭可說十分多,要突圍而出必須要有個人之處。朋友介紹這間火鍋店的雞煲及用料亦很新鮮時,我決定一試🥳入進店見電櫃有不少飲品可供選擇,也有自助甜品雪榚櫃!一進店後店員熱情的介紹餐廳的招牌更說花膠雞鍋是新菜色,推薦我們一試。結果真的沒令我們失望🤤花膠很稔後重膠質同時吸引了小許雞的鮮味!👍🏼而湯底也濃厚,沒有像味精湯般的感覺,放進蔬菜後令湯底更顯清甜!仼食仼點的火鍋配料亦高質,時蔬類最得我喜歡的是窩筍💓香甜又新鮮,並非很多仼食火鍋店會提供窩筍🤭而牛肉和豬肉亦不過不失,另外一提~員工超推薦他們的自家製手打魚滑及蝦滑,同時水準亦高。入口爽甜彈牙!令人一塊又一塊的吃🥳飲品方面我選擇了他們自家製的竹庶茅根水清清火鍋的上火🤭最後再配上一個朱古力雪糕為晚餐作上完美的句號😝

自家製竹蔗茅根
刺身
食物用一個好似tea  set  嘅架出,幾得意
花膠雞煲
2018-12-04 81 浏览
天氣一開始凍少少就心思思就打邊爐雞煲當然更加滿足鍾意食辣既我啦哈哈 呢度既雞煲好足料 雞件斬得大大件 香辣入味 不過略為唔夠滑嫩但入面既洋蔥 三色椒都煮得非常軟爛入味呢每位都會送一份刺身 刺身正常水準 但加$30任食就食得過啦食完雞之後加湯打邊爐 火鍋配料選擇都算多架美國雪花肥牛肉質認真唔錯 比一般任食既quality好好多牛腩都好林好正飲品方面仲有啤酒任飲添 旺角黎講算係質素同價錢成正比既餐廳呢
天氣一開始凍少少就心思思就打邊爐

牛腩都好林好正

飲品方面仲有啤酒任飲添

旺角黎講算係質素同價錢成正比既餐廳呢
2018-11-27
朋友係要見既 一班朋友去打邊爐真係吾錯 咁岩今次去到兆萬中心呢個勇者之塔😂 見到下面有好多人派傳單去sale你 幾好笑既係佢地吾可以超過條線去派傳單😂😂😂 有啲好好禮貌既會介紹俾你聽有咩出名同特別 我地就被人吸引左 諗住雞煲/打邊爐岩哂一班朋友慢慢食! 首先上到去 聞到好香雞煲味 但聞落個種係好辣 似四川個種味 咁我地就決定簡打邊爐算😂 咁可以簡兩種湯底... 個人非常吾推薦咖哩湯底 因為真係好咸好咸好咸!!!!! 重要既野要講3次!!! 加左幾次湯都係好咸🙈因為係任叫 所以就慢慢逐啲逐啲叫 食物種類都好多 大路既有齊 要特別啲好似雞子田雞個啲都有! 推介既係滑. 蝦滑啊咩滑個啲真係好好食!食完又棍再食😝🤣好新鮮!肉方面都吾錯 幾新鮮 叫完上得都好快😎👍🏻

肉方面都吾錯 幾新鮮 叫完上得都好快😎👍🏻
  • 手打蟹籽鮮蝦滑
2018-12-03 55 浏览
天氣有啲涼涼哋~即刻想去打邊~近近哋去咗兆萬揀~最終揀咗紅火~地方都幾大~我哋被安排坐2人座位~見雞煲係推介~不過我早2日先食完~有湘川酸菜魚煲,秘製麻辣煲,古法羊腩煲...(下次再試)有成10款湯底選擇(唔洗加錢喎)~我揀咗個養顏嘅湯底~花膠筒鮮雞~放咗半隻雞落去淆湯~花膠筒就睇人數~我哋2位~就有2個花膠筒~個花膠都算大隻架~喺等湯底嚟期間~出去行一轉先~除咗飲品任飲~仲有雪糕任食~調配醬汁嘅地方好整齊,仲有小小涼拌~任食配料都好多選擇~有啲名仲好棧鬼~任食火鍋最慘就係張枱細~因為會喪叫嘢食~搞到張枱唔夠位放~不過我覺得佢哋好醒喎~一個架就解決咗唔夠位放嘅問題~我推介手打蟹籽鮮蝦滑同手打蟹籽埋墨魚滑~肥牛,安格斯牛柳粒都唔差喎~鮮萵筍片,九肚魚同水魷係我最愛,佢通通都有~炸魚皮好脆好好味~正呀~當晚仲有NowTV直播足球睇~讚呀~其實見到仲有啲精美小食幾吸引~下次再嚟會試吓佢啲精美小食同雞煲先~
天氣有啲涼涼哋~即刻想去打邊~

近近哋去咗兆萬揀~最終揀咗紅火~

地方都幾大~我哋被安排坐2人座位~
雞煲係推介~不過我早2日先食完~

有湘川酸菜魚煲,秘製麻辣煲,古法羊腩煲...(下次再試)
有成10款湯底選擇(唔洗加錢喎)~

我揀咗個養顏嘅湯底~花膠筒鮮雞~
放咗半隻雞落去淆湯~花膠筒就睇人數~
我哋2位~就有2個花膠筒~個花膠都算大隻架~

喺等湯底嚟期間~出去行一轉先~

除咗飲品任飲~仲有雪糕任食~

調配醬汁嘅地方好整齊,仲有小小涼拌~
任食配料都好多選擇~有啲名仲好棧鬼~

任食火鍋最慘就係張枱細~
因為會喪叫嘢食~搞到張枱唔夠位放~
不過我覺得佢哋好醒喎~
一個架就解決咗唔夠位放嘅問題~
我推介手打蟹籽鮮蝦滑同手打蟹籽埋墨魚滑~

肥牛,安格斯牛柳粒都唔差喎~

鮮萵筍片,九肚魚同水魷係我最愛,佢通通都有~

炸魚皮好脆好好味~正呀~

當晚仲有NowTV直播足球睇~讚呀~

其實見到仲有啲精美小食幾吸引~
下次再嚟會試吓佢啲精美小食同雞煲先~
  • 手打蟹籽墨魚滑
  • 手打蟹籽鮮蝦滑
2018-12-03 150 浏览
每年一到冬天的月份,各方友好便會爭相發起火鍋飯局,今天的飯局場地便是旺角兆萬中心內的「紅火鮮料火鍋專門店」。甫入座,店員便遞上餐牌,食客可以選擇雞煲底又或者剩火鍋湯底。除了一些較昂貴的食材需要額外收費,其餘火鍋食材都是任點任食。不過點餐紙上的份量選擇只有多和少,有少許含糊不清。汽水飲品都放在大雪櫃內,自行拿取。醬料區備有2款小菜,作為餐前小食也不錯。筆者的朋友們挑選了胡椒豬肚雞煲作底,煲內除了雞件、豬肚外,也有芫茜葱等配料。湯底入口有微微胡椒味,對筆者來說,不是很辣。但因為有雞肉的關係,湯底不消一會便浮出很多黃油,需要撥走面頭的一層油來減少肥膩感。豬肚有著爽脆咬口。而雞肉則是十分嫩滑,後來雞件已在煲內淥了很久,但肉質卻一點也沒有「鞋口」。餐廳的上菜方式是把火鍋材料放在三層架中,非常節省桌面空間。美國雪花肥牛肉質鮮嫩,亦頗有牛肉香味,筆者朋友一再encore。蟹籽丸非常彈牙。因為早前有報道教授如何分辨正牌丸和劣質丸,根據這粒蟹籽丸的彈牙香味,筆者相信不會是劣品吧。墨魚滑是筆者喜愛的火鍋食材之一。這裡的魚滑不但強調是手打,也加了蟹籽作點綴。淥熟後試食,口感很爽,內裡含有墨魚粒,真材實料呢。
每年一到冬天的月份,各方友好便會爭相發起火鍋飯局

甫入座,店員便遞上餐牌
,食客可以選擇雞煲底又或者剩火鍋湯底。

除了一些較昂貴的食材需要額外收費,其餘火鍋食材都是任點任食
。不過點餐紙上的份量選擇只有多和少,有少許含糊不清。

汽水飲品都放在大雪櫃內,自行拿取。

醬料區備有2款小菜,作為餐前小食也不錯。
胡椒豬肚雞煲

筆者的朋友們挑選了胡椒豬肚雞煲作底
,煲內除了雞件、豬肚外,也有芫茜葱等配料。

豬肚有著爽脆咬口
。而雞肉則是十分嫩滑
,後來雞件已在煲內淥了很久,但肉質卻一點也沒有「鞋口」。

餐廳的上菜方式是把火鍋材料放在三層架中
,非常節省桌面空間。

美國雪花肥牛肉質鮮嫩
,亦頗有牛肉香味,筆者朋友一再encore

蟹籽丸非常彈牙

墨魚滑是筆者喜愛的火鍋食材之一
。這裡的魚滑不但強調是手打
,也加了蟹籽作點綴。淥熟後試食,口感很爽
,內裡含有墨魚粒,真材實料呢。

作為菇迷的筆者點了個雜菇拼盤
,貪其可以盡吸胡椒豬肚雞湯的精華。

上圖是一再encore肥牛的證據

筆者的朋友非常欣賞炸芋頭,淥熟後變成軟腍的芋頭粉粉的,非常易入口

皇帝菜肉餃以雲吞皮作餃皮,菜肉餡料帶有胡椒辣味,香口惹味

另外點了生菜、蕃茄、粟米等蔬菜類
,非常清甜,減低飽滯感。
脆卜卜炸魚皮

也點了客魚皮,每次加湯後等待湯底滾起時,可以過過口癮

最後是吃甜品
。雪糕是杯裝,有5種味道可選
。筆者選了芋頭味
,若不是肚皮快撐破,還想多吃一杯紅豆味

2018-12-02
胡椒豬肚雞煲
2018-12-01 41 浏览
又到左打邊爐既天氣,涼涼地最鍾意就係打邊爐~暖粒粒,大家鍾意食乜就嗌乜,唔洗理人感受 旺角火鍋店已經開到總有一間係左近呢度湯底有好多選擇,除左平時既基本款,最近仲有秋冬系列,本來一心打算揀雞煲,但就係因為見到秋冬(期間)限定系列,就選擇左酸菜魚湯底酸菜魚湯底~好夠味,有數大件魚腩,好多豆腐卜,基本上係未加水之前,食任何食物都唔需要點醬汁,可想而知幾咁夠味,呢個湯底好岩用黎烚海鮮!火鍋配料特別推介以下幾款~牛柳粒~好有牛味得黎唔會SO,但記得唔好烚太耐手打蝦滑,墨魚滑~好足料,應該用上唔少蝦肉,墨魚肉打出黎百花釀油條~睇個名淨係知關於油炸鬼,原來係油炸鬼面上釀左墨魚滑,味道又真係幾夾,值得一試! 另外,除左打邊爐食雞煲,紅火仲可以加$30食刺身~不過呢次無加,實在胃既空間太limited! 有機會再試! 仲有醬料區仲有少量涼菜,推介試下前菜青瓜飲品亦有唔少選擇,啤酒汽水,韓式系列飲品都有,但我唯獨中情於自加制竹蔗茅根,好清甜,亦自我感覺無咁熱氣,大愛
旺角火鍋店已經開到總有一間係左近

火鍋配料特別推介以下幾款~
牛柳粒~好有牛味得黎唔會SO,但記得唔好烚太耐

手打蝦滑,墨魚滑~好足料,應該用上唔少蝦肉,墨魚肉打出黎

旺角火鍋店多不勝數,今晚朋友介紹我黎呢間紅火鮮料火鍋,說是任食價錢,但有散點的質素,性價比超高!餐廳坐位舒適寬敞,乾淨衛生!有電視, 12月還有球賽播放呢!火鍋配料高質,選擇多,真的能做到店家經營宗旨:賣新鮮,賣靚料!食物名稱有趣「人家稱讚鮮蝦丸」,真的非常值得稱讚「自己滿意墨魚丸」,我亦十分滿意汽水啤酒任飲,竹庶茅根味道不錯,很夠味但不會過甜!還有雪糕任食涼拌小食青瓜味道不錯,很開胃火鍋湯底選擇多,我們選了胡椒豬肚雞煲,胡椒味香濃,湯底鮮甜有雞味👍湯底雞肉嫩滑結實,吸收胡椒湯底後非常惹味,推薦!刺身雖然款唔多,但新鮮、味美非常推薦鮮丸類及雲吞,每款都十分出色,用料十足,爽口彈牙!平時打邊爐散點一碟價錢很貴啊,現在竟然可以任食而且質素絕不比散點遜色😋鮮蝦丸非常驚喜,任食竟然有如此質素牛肉粒、牛肉、脆魚鯇亦都十分滿意,都係必點之選!呢間火鍋店值得再來

餐廳坐位舒適寬敞,乾淨衛生!
有電視, 12月還有球賽播放呢!

食物名稱有趣
「人家稱讚鮮蝦丸」,真的非常值得稱讚
「自己滿意墨魚丸」,我亦十分滿意

汽水啤酒任飲,竹庶茅根味道不錯,很夠味但不會過甜!

還有雪糕任食

涼拌小食青瓜味道不錯,很開胃

湯底雞肉嫩滑結實,吸收胡椒湯底後非常惹味,推薦!

刺身雖然款唔多,但新鮮、味美

非常推薦鮮丸類及雲吞,每款都十分出色,用料十足,爽口彈牙!
平時打邊爐散點一碟價錢很貴啊,現在竟然可以任食
而且質素絕不比散點遜色😋

鮮蝦丸非常驚喜,任食竟然有如此質素

牛肉粒、牛肉、脆魚鯇亦都十分滿意,都係必點之選!

呢間火鍋店值得再來
2018-11-28
2018-12-01 39 浏览
天氣開始涼又係時候打邊爐。係 openrice search 到哩間紅火地點就腳而且性價比高,就約左屋企人來呢度食野。湯底有多種選擇,我地揀左鴛鴦火鍋湯底。之後我地輪流去自助醬料區醬料。糸豉油的基礎下有多種選擇:粒,芫茜,紅辣椒粒,生蒜蓉,炸蒜,麻醬,沙爹醬,辣椒醬。另外有醃青瓜和豬紅作為餐前小食,同埋有出前一丁同淮山面可以自取。我地首先叫左:安格斯牛柳粒 + 美國雪花肥牛 + 西班牙黑豚肉。牛柳粒幾好味唔會太un有牛味。黑豚肉都唔錯有口感幾彈牙。我最鍾意係雪花肥牛因為哩度的肥牛肥瘦平均牛味幾重很好味!羊肉片哩個都唔錯唔會太so都幾爽口!生猛海蝦出乎意料的新鮮。肉質新鮮彈牙!是日推介海鮮原來係蜆我自己本身都中意食蜆。幾新鮮同埋係處理過的沒有沙!爽滑豬肚好味道。真係幾爽滑。而且沒有豬氣味。good!手打蟹籽墨魚滑店員推介哩個所以叫左來試試。 很大的一個球比乒乓球大,附上一隻匙比客人自己畢開一件件. 確實係幾真材實料,有很多墨魚粒係裡面同埋幾彈牙。手打蟹籽鮮蝦滑都好彈牙好味道!灸燒芝心丸哩個好味道,同行d細路食完再食!冇得彈午餐肉+芝士腸質素都唔錯。脆卜卜炸魚皮 個魚皮又真係脆卜卜很香

湯底有多種選擇,我地揀左鴛鴦火鍋湯底。

羊肉片
哩個都唔錯唔會太so都幾爽口!

生猛海蝦
出乎意料的新鮮。肉質新鮮彈牙!

是日推介海鮮
原來係蜆我自己本身都中意食蜆。幾新鮮同埋係處理過的沒有沙!

爽滑豬肚
好味道。真係幾爽滑。而且沒有豬氣味。good!

手打蟹籽墨魚滑

手打蟹籽鮮蝦滑
都好彈牙好味道!

灸燒芝心丸
哩個好味道,同行d細路食完再食!

冇得彈午餐肉+芝士腸
質素都唔錯。

脆卜卜炸魚皮
個魚皮又真係脆卜卜很香口。

百花驤油條
哩個原來係將墨魚滑釀糸油炸鬼哩面。都幾特別。

之後我地再翻兜之前叫的海蝦,雪花肥牛,安格斯牛柳粒,海蝦等。哩度的食材確係唔錯,而且啤酒汽水韓國飲品任飲, 雪糕任食, 性價比高。下次可以再來!
2018-11-21
  • 生猛海蝦
  • 是日推介海鮮
  • 美國雪花肥牛
  • 西班牙黑豚肉
  • 手打蟹籽墨魚滑
  • 灸燒芝心丸
2018-11-30 41 浏览
前日經舊同事介紹原來兆萬有間火鍋放題味道不錯;而且地點也很方便大家,所以放工後我地一同前往。環境方面,感覺比想像中好;因平時兆萬既食店一般比較細,但依間餐廳地方好寬敞,而且分有飲品,醬料和甜品區也不覺得好逼。紅火是火鍋為主,如果喜歡食刺身的話,就要每人加30元,就可以任食刺身。三文魚新鮮、玉子和蟹棒為甜。花膠筒鮮雞煲:半隻雞上,雞肉質嫩滑的,而且啖啖肉。花膠筒很滑口,湯底鮮甜啊!人家讚賞鮮蝦丸:見到個名幾得意,所以叫左黎試試。鮮蝦丸size適中,經焯後口感爽口彈牙,可以形容到好似蝦餃入面既蝦隻甘,和朋友一樣大讚依款蝦丸,真系冇改錯名啊!我會過河田雞:menu上見到有田雞依兩隻字覺得好出奇,因為本人第一次見火鍋放題會有,所以特別order左。田雞好新鮮,砍件後仲可以見到田雞稍微郁動!焯後田雞肉質好嫩滑,而且啖啖肉的。生猛海蝦:焯後既海蝦吾會縮到好細隻,口感彈牙;味道帶鮮,食左幾隻也不是死蝦。爽口黑柏葉:黑柏葉焯後不算太硬身,因餐廳切成比較窄身。灸燒芝心丸:咬落芝心丸立即爆出芝士,芝士好香口而不是很漏;大人和小朋友都會喜歡食!獅頭有膏鵝腸:雖然見相可以見到鵝腸的確帶有肥膏,但焯時那些肥膏會

爽口黑柏葉:黑柏葉焯後不算太硬身,因餐廳切成比較窄身。

獅頭有膏鵝腸:雖然見相可以見到鵝腸的確帶有肥膏,但焯時那些肥膏會自然掉下;鵝腸稍微爽口。

水魷鬚:相信有不少食客好似我只系中意食水魷既鬚,依間餐廳有依款特別選擇。水魷鬚味道爽口,吾會太大條,方便食用。

稻庭烏冬:餐廳採用既烏冬是稻庭款,食落很滑口;加埋少少醬汁味道一流!
2018-11-30 52 浏览
天氣轉凍,識食一定係食任食打邊爐~一坐低梗係揀左湯底先!任食火鍋有成10種湯底,都算幾多選擇。我地今日揀左栗米鮮豬骨煲,不過食食下聞到隔離食雞煲好香,下次要試下雞煲先得😋食身都好多選擇,除左大路既肉同丸類,竟然仲有田雞同內藏👍🏻👍🏻肥牛同豬肉片望落靚仔~食落都好有肉味!當然有係咁encore唔同野食!每張枱都有一個三層架,裝野食好方便,又唔會擺到無晒位,抵讚!另外加$30仲有刺身食,雖然唔算好肥美,但係新鮮有鮮味!每人$178,野食都幾多選擇,下次試埋雞煲先😋
天氣轉凍,識食一定係食任食打邊爐~

肥牛同豬肉片望落靚仔~食落都好有肉味!

另外加$30仲有刺身食,雖然唔算好肥美,但係新鮮有鮮味!

每人$178,野食都幾多選擇,下次試埋雞煲先😋
2018-11-30 50 浏览
在天氣轉凍的時候,往往都想圍爐食火鍋。同事提及兆萬中心的紅火鮮料火鍋專門店,食物質素高,百多元任飲任食2小時,今日放工約埋幾位同事去試試!店內地方整潔,座位舒適。設有自助區,分別有火鍋混醬,多款飲品和雪糕。每人加$30元就有刺身任食,我們要了希靈魚、蟹棒、玉子、八爪魚、三文魚。我特別喜歡三文魚厚切有口感,魚脂甘香。湯底都有好多款選擇,我們選了花膠筒鮮雞煲,花膠筒每位一件,雞半隻好新鮮,肉質鮮味有口感!花膠筒骨膠原豐富。湯底鮮味十足。之後就開始食火鍋,火鍋料都好多款,而且質素高又新鮮,我們點了海蝦、魚頭、西班牙黑豚肉、脆鯇骨腩、午餐肉、廚師雞肉腸、鮮蝦丸、大蝦鮮雲吞、魚蛋、魚皮餃、鮮腐竹、超甜粟米、皇帝菜等。有出前一丁和淮山麵在自助區。所有配料都不錯,值得一提是物如其名的人家讚賞鮮蝦丸,用新鮮蝦打成蝦膠,再加入蝦肉,做成爽口彈牙又鮮甜的蝦丸。真的是食過都會讚不絕口!

店內地方整潔,座位舒適。

設有自助區,分別有火鍋混醬,多款飲品和雪糕。
之後就開始食火鍋火鍋料都好多款,而且質素高又新鮮,我們點了海蝦、魚頭、西班牙黑豚肉、脆鯇骨腩、午餐肉、廚師雞肉腸、鮮蝦丸、大蝦鮮雲吞、魚蛋、魚皮餃、鮮腐竹、超甜粟米、皇帝菜等。
有出前一丁和淮山麵在自助區。
2018-11-28
2018-11-29 87 浏览
天氣轉涼, 火鍋時間! 朋友想食雞煲, 最後選了紅火食任食! 我們點了麻辣雞煲, 看著雞湯愈煲愈濃, 滑身的雞件滲滿濃湯, 好味非常。當中的紅綠椒, 洋蔥, 大蔥, 大蒜, 花椒八角等配料, 完全進入食材中。 食物新鮮, 款式多, 要推介的是不同款式的丸, 尤其是花枝丸, 手打蟹籽墨魚滑, 芥末魚籽丸, 年糕餅, 都很彈牙! 我很喜歡百花釀油條, 鮮菌, 菜蔬, 就是魚皮都是新鮮鬆脆! 最後要讚它的麻醬, 香滑得來有粗粒花生, 超香甜! 這裡食物質素好, 招待親切, 樓面夠光, 空間夠大, 是三五良朋打邊爐好去處! 不妨一試!
麻辣雞煲
麻醬
麻辣雞煲
麻醬
秋風起,打邊爐,旺角呢邊好多選擇,今日去咗「紅火鮮料火鍋」,喺兆萬中心17樓,朋友食過話抵食,就試下啦。原來呢度地方好大,座位好寬敞,又唔會好焗,有d 餐廳係會成陣打邊爐味,呢度又唔會啊,坐低傾計等食都好舒服。每位$178 加一服務費,價錢以任食來說又真係平, 因為好多餐廳都要$200以上一位。而點菜紙的配料超多,都有好多好嘢食,唔係隨便畀啲丸同腸仔你打邊爐。睇下自助吧有啲咩食住先,見到我最喜歡嘅 拍黃瓜,水煮花生好少地方有得食,仲有一盤紅燒魚塊;醬料吧都好多選擇,最緊要配料是新鮮的,而且乾淨企理。飲品很多選擇,竟然有德國啤酒!成本一啲都唔慳!雪櫃也有很多口味的雪糕,雖然 不是人人喜歡食甜品,但打邊爐後食杯雪糕是最愜意的。食餐前醒胃小菜先!拍黃瓜讚不絕口!辣味和酸味剛好,有北方風味,感覺像回到以前在北京讀書的年代,天天吃令人醒胃的拍黃瓜。紅燒魚塊醬汁味道不錯,夠香濃,可惜放涼了,如果是熱著的話會更好吃。我們在樓下上嚟之前,接過傳單,可以多送一盤刺身,抵食呀!下次大家嚟的話記得都要接傳單。刺身質素不過不失,最緊要是送的,大家食得開心!鍋底選了花膠雞煲, 有半隻雞咁多!食得唔好嘥,叫職員幫

鍋底選了花膠雞煲, 有半隻雞咁多!食得唔好嘥,叫職員幫手剪開隻雞,食得方便啲,連湯一齊飲,超級好味!簡直就是媽媽煮的燉湯一樣,非常鮮甜,差唔多飲曬成煲湯。我們兩位一人一條花膠,簡直是秋冬滋補養顏鍋。

職員再幫我哋加湯打邊爐,是日海鮮係沙蜆,有蜆煮落個湯度更加甜。我哋點咗呢度出名嘅手打蝦滑、墨魚滑、蝦丸、魚頭,其他的菇類、菜類,數得出的呢度都有得食,選擇超多!

沙蜆真係新鮮,全部都煮到開口,鮮甜又滑,雖然唔算好大隻,但係食海鮮類最重要就是新鮮嘛。

手打蝦丸,真係有一隻隻蝦見到在裏面,成本一啲都唔低,而且非常爽口,香味超濃,好似食緊鮮蝦餃咁,淡淡蝦肉。手打墨魚丸都一樣,裏面墨魚粒粒爽口又香甜,超鍾意食!

由於太喜歡食墨魚丸的關係,試埋手打墨魚滑,一樣咁爽口,咁多墨魚粒粒在裏面!唔好睇佢上菜時好似好少份量,其實煮開之後係可以整到好多粒, 千祈唔好眼闊肚窄。

最難得嘅係有田雞打邊爐,仲要係新鮮即劏。 好少餐廳有得食田雞打邊爐啦,田雞上桌時還是在動的,雖然有點恐怖,但都證明新鮮即劏,吃的肉特別滑,也很香甜。

職員十分熱情招待,介紹我哋要食埋淮山麵,係佢哋特別為打邊爐而炮製的。真係好好味!麵質煙韌彈牙,在湯煮久了也沒有變淋, 吸收了雞湯的味道更加好吃,而且比起其他油炸的麵更健康,感覺呢餐真係滋補養顏!

總結今次打邊爐真係好抵食,起碼食嘅嘢都係新鮮靚材料,好多都係自家製的食材,其他餐廳食唔到,味道非常好,真係抵食又多選擇! 真係冇介紹錯,一定再幫襯!
2018-11-21