餐厅: 素食工房
资讯:

2024-02-28 876 浏览
點了芋蓉卷,腐皮卷,有用心去制作,材料充足丰富,冇偷工减料,好味道。芋头都几香,可惜甜酸酱,未能帶出甜酸味,較淡味,令味道未能帶出來。整體來說,這店適合素食人士享用。

2023-12-18 1001 浏览
有鑊炒嘅三餸飯。叫咗個甜酸獅子頭,炸芋卷(另外加甜酸汁),苦瓜炒蛋。可以加$4轉炒麵。$ 40三餸。另一次叫咗紅燒豆腐,菜心同炒蛋。炒蛋好有雞蛋味已經係第幾次返嚟。
2023-11-24 880 浏览
偶然食下素食,減碳飲食對自己身體及地球健康絕對有幫助。一般素食餐廳炒個小菜粉麵,最少$60起跳,今日經朋友介紹嚟到呢間素食工房試試。 Foodcourt環境大家都略懂一二,眼見前面位女士一買就4餸,相信呢度素菜是高質的。我自備外賣盒,點了一份獅子頭及一份茄子,剩餸不要飯,只是$38,在現今社會真係難做到。由於太餓忘記了影相,下次再去一定補返。素獅子頭食落好結實,絕非輕飄飄,而茄子更是水準之作。值得一讚是店員態度很好,並沒有因為我自備盒而覺得麻煩,反而關心我能否拿穩。既然2餸飯店在香港可以偏地開花,期待素食2餸飯亦可以開到成行成市!

• 獅子頭
2023-11-21 701 浏览
在充滿邪惡美食的西九龍中心裡面,難得有一間主打素食的平民美食。雖然飯堂坐位設計難免令人詬病,但考慮到西九龍飯堂的定位,就不會有什麼奢求。說回正題,兩餸飯只需$35,轉粉絲底另加$5,套餐會附送是日例湯,今日湯水為南瓜湯。麻婆豆腐少少辣幾惹味,豆腐質地不算軟淋淋,原來使用包豆腐。烤甜薯香口又飽肚,炒粉絲乾身但沒有過硬,口感上同炒米粉差不多。至於例湯比較清淡,但作為解渴之用絕對稱職。以$40這個價錢,對於想轉換口味來一點健康又清新口味的食家,素食主義應該不會令你失望。

兩餸飯(粉絲底)
2023-11-21
2023-09-23 656 浏览
本身唔係食素嘅人,但係呢間素食幾好食。叫咗個四送飯,辣茄子, 炸薯餅,炒滑蛋,甜酸豆腐。連埋個例湯。澱粉質好多。鹹味適中。一向都比較喜歡呢一間食肆$43四餸$39 三餸$35二餸
$43四餸
$39 三餸
$35二餸
2023-07-08 1344 浏览
呢度嘅菜式好豐富,適合素食愛好者嘗試。今日我揀咗釀茄子、腐皮卷、炒大豆芽、糖醋波波同埋素菜兩碟飯,同大家分享下。首先嚟講釀茄子,呢道菜嘅茄子外皮煎到金黃酥脆,入面嘅茄子肉好鬆軟,加上香甜嘅醬汁,一口咬落即溶,味道好正。跟住嚟緊嘅腐皮卷,外皮酥脆,內裏有新鮮嘅蔬菜,味道清爽,好適合夏天食用。再嚟就係炒大豆芽,呢道菜嘅大豆芽爽脆可口,加埋清淡嘅調味,食落好開胃。跟住就係糖醋波波,呢道菜嘅波波煮得啱啱好,口感好彈牙,加埋甜酸嘅醬汁,味道好開胃。今次嘅體驗好令我對素食改觀,食物嘅口感同味道都好出色,驚喜不斷。

2023-06-22
午餐
2023-01-06 2110 浏览
其實寶寶是很貼地的😎今次就介紹一間比較少見嘅素食三餸飯👀喺深水埗平民區西九龍中心 就開咗一間 大件夾抵食🤩不過如果唔係食齋嘅話 我會揀隔離嘅雙餸飯元祖源興🤫唔係熊仔頭都留意唔到 支持呀🙌🏻.📌三餸飯 $38呢到好特別嘅係 白飯可以免費轉米粉🍚米粉炒得好乾身 好爽口有彈性 勁有咬口 係我鍾意嘅口感🍜不過啲餸有少少失望 整體真係太油膩🙍🏻好彩飯轉左粉絲 冇咁索油🥺茄子炆到好淋好入味 係好惹味 但係睇相都見到油到令立立🍆啲西蘭花同椰菜花雖然冇咁油 但係個芡汁打得勁厚 啲菜花位沾滿晒🥦最好食就係炒菠菜最唔油 個味道啱啱好 終於食到啲菜嘅清甜味🥬唯一真係讚嘅係 份量夠晒多 餸啲選擇都唔少 食齋都可以好飽又平👍🏻.📌例湯 (set)呢個價錢仲有湯送 好豐富🥹湯料比較少 得兩舊紅蘿蔔🥕不過好好飲 味道清甜 唔係味精湯🍲食啲咁油咁濃味嘅餸 配番個湯好好多🤤

📌三餸飯 $38
呢到好特別嘅係 白飯可以免費轉米粉🍚
米粉炒得好乾身 好爽口有彈性 勁有咬口 係我鍾意嘅口感🍜
炒米粉
茄子
西蘭花
椰菜花
炒菠菜
📌例湯 (set)
例湯

炒米粉
茄子
西蘭花
椰菜花
炒菠菜
例湯
三天的假期中,其中一天正是,雖然個人沒有很強的,還是想找個機會,茹素一頓,也無需濫情地,叫喚甚麼之類的口號,總之就是想食,算是借題發揮吧 !作為的常客,其八樓處的,有一至兩間,其中一間,更打著近年大熱的,以前也曾介紹過,見著的生意額著實不俗。來到這間,遇上佛誔正日,更是大發善心,派發一百個的免費飯餐,所以人氣更加鼎盛。數十元一個飯餐,這些機會,也無謂與人去爭奪,考慮過後,還是決定擇日重賽,四十元就可揀四個餸,而且還包上例湯一碗,想要飲品的話,就要另外加錢了。雖然是說素食,目測之下都有十五、六款的數量,多以為主,另有及、與及之類,除了之外,味道可謂包羅萬有。項目眾多,隨心地叫了四個餸,包括有、與及四項,飯底倒是可要少一點,是沒可能的了,減持一點還是可以的。雖然說是素菜,味道一點也不淡,四項東西都可以稱得上可口,始終是,過了最佳的進食時間,甜酸開胃的,外層未算香脆,也未夠脆身,但仍然爽口美味,最為濃味,但略嫌油水度高,最沒期望的,倒是比想像中為佳。四十餘元一個飯餐,整體來說,也是物有所值了,反而飯底有點粗,未算太嫩,也不知是米種問題,還是其他原因了……坐在不大舒服的座位中,倒是度過了個餘小
四十餘元一個飯餐,整體來說,也是物有所值了,反而飯底有點粗,未算太嫩,也不知是米種問題,還是其他原因了……坐在不大舒服的座位中,倒是度過了個餘小時的時間,下次再來,又不知是何時之事?!
2022-07-04 1367 浏览
食物質素中上,但短髮無戴眼鏡阿姐態度差。阿姐一開始無問清楚揀飯定炒粉絲底,之後補番同佢講揀粉絲底,佢成盒新鮮飯反轉倒落垃圾桶浪費食材,黑口黑面,而唔係將飯盒個蓋合上留俾下一位顧客。希望正視下個問題,下次收錢個陣補問以免造成浪費。
食物質素中上,但短髮無戴眼鏡阿姐態度差。

2022-05-18 1067 浏览
齋真係深水埗區嘅少有食店我覺得呢間嘅素菜3餸飯唔輸比肉食佢有好多款餸比你揀 個賣相靚得黎覺得味道唔會太濃 健康向 無乜味精咁最緊要係快趣 唔使等幾個字就有得拎下次會再幫襯$42 4餸 味道
齋真係深水埗區嘅少有食店

下次會再幫襯

$42 4餸

外卖自取
2022-05-14 810 浏览
2餸飯聽得多, 素菜2餸飯就第一次聽, 無諗過素菜都可以整到咁多花款, 同埋味道好好。所以我上星期幫襯完第一次後, 回味無窮, 今個星期繼續encore, 買番屋企加餸, 唔洗煩諗住煮咩餸, 又多款, 又平, 又夠飽我想試多d款式,所以 2次都叫左唔同菜式第一次, 食左釀茄子, 腐皮卷, 炒大豆芽, 糖醋波波, 炒菜。 其中釀茄子真係超有驚喜, 真係做到平時魚肉釀茄子既質感之餘, 個鼓椒醬汁配在一起, 實在太出色。之後再買多次,水準keep到, 實在太好食, 大力推薦第2次, 忘記影相, d食評話可以飯轉炒粉絲, 我今次又試試炒粉絲, 今次不得了, 除左上次既釀茄子之外, 今日又有新驚喜, 冇諗過雜菜粉絲可以炒到咁有鑊氣味, 以後既必叫list又多一個菜。。。 今次仲叫了炒薯仔絲, 有小小酸酸辣辣, 幾個開胃, 另外叫了甜酸齋, 調味剛剛好, 送飯一流
, 又平, 又夠飽

我想試多d款式,所以 2次都叫左唔同菜式

其中釀茄子

, 以後既必叫list又多一個菜

• 釀茄子, 雜菜炒粉絲
2021-06-08 1417 浏览
本來諗住食呢個food court另一間海南雞飯 因為賣哂先幫襯呢間 有驚喜$40 4餸價錢算ok。 可能間舖睇到之前comment, 今次d餸保溫唔錯個土豆絲調味唔算 淡淡麻辣。 整體食完唔會口渴應該會encore

個土豆絲調味唔算 淡淡麻辣。 整體食完唔會口渴

應該會encore
2021-05-21 1264 浏览
上幾次來西九龍8 樓覓食已經見到這間新開的素食2餸店, 一直也想找機會試試,因為看見似是年輕人經營,又難得是少有的素食2/3/4餸飯店的素食版, 也想支持一下素食文化。雖然, 他們門面比較簡陋, 放出來的素食選擇不多, 選項也不吸引。但心裡一直也想一試。今天與友人又來到覓食,很多店也沒有開,再加上不太肚餓,而且 又經過這間素食店,所以即使看到整個空蕩蕩的門面,數盤一些也不吸引的素食餸,完全引不起食慾, 但也把心一橫, 決定試伏。 因為不餓的原故, 所以只要了淨餸, 盛為$30 。老實說我是一點也不餓, 但眼看份量,也是覺得份量偏少,性價比略低。不過也沒有關係, 一來我真的不餓,當作試菜,小嚐一兩口也可了;二來如果真的不好吃也不會造成太多的浪費。然後我點涼瓜炒蛋和 蕃茄炒蛋,因為其他食物,實在點不下,又或是我不喜歡的。首先,涼瓜炒蛋的蛋己炒得太老, 一吃也吃到非常的油, 而且沒有任何味道,沒有蛋味也沒有苦瓜味,沒有涼瓜苦澀味,不是因為他處理得好,只是為涼瓜寥寥可數,所以一點也吃不出來。 然後是蕃茄炒蛋,與涼瓜炒蛋相反,蕃茄很多, 蛋就只有2—3小件, 完全沒有蕃茄味,只有砂糖的甜味,而且
 然後是蕃茄炒蛋,與涼瓜炒蛋相反,蕃茄很多, 蛋就只有2—3小件, 完全沒有蕃茄味,只有砂糖的甜味,而且整個是水汪汪的。
但 最過分的是蕃茄沒有去頂,完全給食客的感覺是求求其其的出品。
還要輕一提,一般的2/3/4餸飯店都有加熱水爐為一盤盤的餸保温的,但這家店沒有這些設備,只有一盤盤菜在枱面上,沒有保温,所以吃的時候也是偏涼的。
坦白說整個用餐體驗是很差,以往也能為給劣評的餐廳找出一些些可取之處,但這家......只能說,我下次會信自己的直覺,以及友人的勸告,不要「明知山有虎,偏向虎山行」
2021-05-10
2021-05-17 802 浏览
自從開始佐green Monday,就開始周圍搵素食餐廳,但發現香港食素既餐廳,都唔平。如果係普通餐廳要食素,選擇少。但自從試過呢間後,發現食素都可以又平又抵又好味,選擇都唔少。最鍾意食佢腐皮卷、苦瓜炒、燒茄子。平時食茄子最怕油,呢間啱啱好,夠味得黎又唔太油。佢個素湯亦好好味,感覺上好足料,飲過幾次,都唔會口渴,清甜好味。呢間雖然只係小店,但職員服務態度都好好。平時好少寫食評,但真係唔讚唔得🤣好味!

西九龍中心不嬲都係糧尾必去之地😂
自從騰皇閣走左之後我都傷心左一排
而加又有新素進駐 新素專員即時出動🕵️‍♀️
🍱腐皮卷+琵琶豆腐+魚香茄子+咖喱薯仔($40)
我唔知係我唔好彩定點~哩四款得豆腐是Better😷
個面炸得脆脆的 裏面有蘿蔔粒粒木耳粒粒 無伏🈴
腐皮卷=中間食椰菜=外面包腐皮=無咩料=無乜味🥲
魚香茄子=正常發揮🤌🏻
咖喱薯仔=唔辣=佢有啲素臘腸喺面=但一粒都唔比我🥰
有湯=略淡=君子之交=淡如水💦
下次荷包冇錢會食💰=有錢食知味駅✌🏻
同埋會簡其他餸,有咩好推介🙋🏻‍♀️.📍素食工房
西九龍中心806號舖
.💰Total:$ 40味: 6/10
飽: 8.5/10抵: 7/10
.我飯眾真🍚將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
#vegetarian #vegan #keepfit #balancelife #hkig #foodiehk #greenfoodie
#igers #Foodlove#foodie #素食 #素食達人 #跑素 #健康 #香港素食 #營養 #素食者 #素食青年 #純素 #三餸飯 #曲奇 #黃店 #素人跑深水埗
西九龍中心不嬲都係糧尾必去之地😂
自從騰皇閣走左之後我都傷心左一排
而加又有新素進駐 新素專員即時出動🕵️‍♀️
🍱腐皮卷+琵琶豆腐+魚香茄子+咖喱薯仔($40)

我唔知係我唔好彩定點~哩四款得豆腐是Better😷
個面炸得脆脆的 裏面有蘿蔔粒粒木耳粒粒 無伏🈴
腐皮卷=中間食椰菜=外面包腐皮=無咩料=無乜味🥲
魚香茄子=正常發揮🤌🏻
咖喱薯仔=唔辣=佢有啲素臘腸喺面=但一粒都唔比我🥰
有湯=略淡=君子之交=淡如水💦
下次荷包冇錢會食💰=有錢食知味駅✌🏻
同埋會簡其他餸,有咩好推介🙋🏻‍♀️
📍素食工房
西九龍中心806號舖