2024-03-26 26 浏览
突然好想食台灣野,突登搭車黎試下呢間台式餐廳🤓覺得呢間嘅餐廳名好特別好文青,跟住餐廳環境都幾清雅,有種小溫馨感覺比到我🫶🏻主食嗌左個鹽酥雞滷肉飯,賣相好靚,而且鹽酥雞又有好多粒好香脆,撈埋啲滷肉同汁一啖食落口,真心食得得勁滋味😍小食揀左個甜不辣,以呢個定價黎講,份量絕對多到有突,個醬一定要點埋黎試,好開胃架!!最後仲有一成未飽,所以嗌埋個蚵仔煎,好食到痴線呀😍😍除左蚵仔粒粒都夠肥大脹卜卜,完全冇沙好鮮甜,蛋都煎得剛好夠熟唔會過老。總之呢碟野勁高質同下次都勁想再食!

2024-03-26 30 浏览
放lunch喺附近搵食,見到間裝修簡潔嘅台灣菜膽粗粗入去試下又有驚喜喎。叫左炸雞翼燒椒醬拌麵,雞翼新鮮炸起脆卜卜燒椒醬香得嚟帶啲微辣一啲都唔膩,配埋爽滑麵條輕鬆KO一碟😎去親台灣都必食嘅台灣腸,識食一定夾埋蒜片一齊食,台灣風味就是好吃😋之前喺台灣夜市成日都見,一大舊旋轉中嘅沙威瑪每次都好奇,但次次都因為夜市太多野食而放棄佢,今次呢度竟然有,忍唔住叫左嚟食雖然就睇唔到佢一大舊🤣幾好味喎 肉味香濃唔乾身面頭嘅醬汁將佢嘅味道提升左,睇嚟下次去台灣可以俾個機會佢啦,食飽飽又要去努力工作了。今餐大滿足😌—————————————————————⦾ 酥炸雞翅燒椒醬拌麵 $48⦾ 培根沙威瑪 $34⦾ 台灣香腸 $36
放lunch喺附近搵食,見到間裝修簡潔嘅台灣菜
膽粗粗入去試下又有驚喜喎。

叫左炸雞翼燒椒醬拌麵,雞翼新鮮炸起脆卜卜
燒椒醬香得嚟帶啲微辣一啲都唔膩,配埋爽滑麵條輕鬆KO一碟😎

雖然就睇唔到佢一大舊🤣幾好味喎 肉味香濃唔乾身

—————————————————————
⦾ 酥炸雞翅燒椒醬拌麵 $48
⦾ 培根沙威瑪 $34
⦾ 台灣香腸 $36

2024-03-22 31 浏览
有時候去到葵芳shopping,但係唔想係葵廣企係到食野,又要同人逼🥹 今日就介紹一間喺附近嘅台灣餐廳俾大家😬 可以坐得舒舒服服慢慢嘆🤫今日中午時間去到,都仲有位置🤭 叫左一個主食加一個小食 分別係鹽酥雞滷肉飯同埋甜不辣😚 食物好快就送到啦,滷肉勁入味好腍🤩 鹽酥雞炸得非常香脆,好有驚喜🙌🏻 甜不辣賣相好吸引,外皮香脆內裏煙韌🤤我仲叫咗一杯凍珍珠奶茶,味道唔會好甜,珍珠都唔錯架,幾岩我口味,岩哂食完熱氣野飲😆值得驚喜既係,呢度環境好正,舒服簡單,推介

鹽酥雞炸得非常香脆,好有驚喜🙌🏻
甜不辣賣相好吸引,外皮香脆內裏煙韌🤤

值得驚喜既係,呢度環境好正,舒服簡單,推介
2024-03-20 44 浏览
位於葵芳的台灣料理餐廳,柔和的燈光,木系設計。雖然空間不大,但是位置也算寬敞,座椅舒適。炸物:台灣香腸香腸切好一片片,還灑上了芫茜及蒜片。麵類:酥炸雞扒三星蔥拌麵蔥油拌麵,最簡單的調味,就是蔥花和油,整碗麵充滿了蔥油醬汁味道,把麵條拌勻,入口掛滿醬油,蔥味突出。雞扒方面,炸過後的皮脆肉滑。麵類:紅燒牛肉湯麵湯底鮮甜不辣,帶點牛味;麵條是厚身的粗麵,很掛湯。牛肉肥瘦均勻,肉質軟嫩。另外還有小白菜及蘿蔔,白蘿蔔都吸收了湯汁,很入味。

炸物:台灣香腸

香腸切好一片片,還灑上了芫茜及蒜片。
麵類:酥炸雞扒三星蔥拌麵

雞扒方面,炸過後的皮脆肉滑。
麵類:紅燒牛肉湯麵

湯底鮮甜不辣,帶點牛味;麵條是厚身的粗麵,很掛湯。
2024-03-19 31 浏览
黎葵芳食飯,原來除左地鐵站附近既商場之外,附近仲有恒景商場好多野食呢間紫宸係正宗台式料理餐廳,7點晚市勁多人排隊🍽️ 蚵仔煎 $42 好多蠔仔而且隻隻都好大隻!可以每一口都食到蠔仔,好滿足呀!(我地覺得好食過台灣🤣)🍽️ 招牌藥燉排骨 $108湯底有淡淡既藥材味,味道好天然無添加味精。好多排骨,好足料👍🏻🍽️ 九層塔鹽酥雞 $38炸得表皮香脆可口,雞肉保持到嫩滑多汁。份量都幾大,賣咁平得唔得架🤣🍽️ 雞腿捲湯麵 $48 個雞腿捲有驚喜,煎得好香,好多蔬菜好健康,麵條煙韌🍽️ 白桃烏龍愛玉 & 珍珠奶茶 各$24 兩杯飲品都係微甜,甜度剛剛好唔係死甜,白桃烏龍愛玉清甜解渴,珍珠奶茶有香濃茶味👍🏻食左咁多野,埋單都只係$284,真係又抵又好食!以後黎葵芳行街又多個搵食選擇啦~
呢間紫宸係正宗台式料理餐廳,7點晚市勁多人排隊

🍽️ 蚵仔煎 $42

🍽️ 招牌藥燉排骨 $108

🍽️ 九層塔鹽酥雞 $38

🍽️ 雞腿捲湯麵 $48
個雞腿捲有驚喜,煎得好香,好多蔬菜好健康,麵條煙韌

🍽️ 白桃烏龍愛玉 & 珍珠奶茶 各$24

2024-03-16
2024-03-17 28 浏览
今日去到葵芳行完街,嚟咗恒景商場地下呢間紫宸醫肚,一嚐呢間新開無耐嘅台式餐廳😎九層塔玉米芝士蛋餅芝士份量誇張到可以拉絲🤣九層塔作為配料又幾得意喎,入口煙韌嘅口感配合蛋香,成功還原到台式蛋餅嘅體驗🤩木魚花枝丸去親台灣旅行都會食炸花枝丸,呢度嘅花枝丸都做得好酥脆、彈牙,舖上適量木魚更添風味👻酥炸雞排三星蔥拌麵食台灣嘢,真係唔會少咗炸雞排嘅列席🤤大大啖雞排令人難以抗拒👻麵條質感Q彈,三星蔥油掛喺麵條之上,非常惹味😁新竹炒米粉色香味俱全,配料爆得好香口,賣相亦靚仔😍新竹米粉特色係質感幼細,但唔會做到斷開一截截,非常考師傅嘅功架👏百香果綠茶、白桃愛玉烏龍兩杯台式飲品,咁先夠風味呀嘛😄餐牌定價係街坊價,性價比相當之高,個人覺得非常抵食!
九層塔玉米芝士蛋餅
木魚花枝丸
炸雞排三星蔥拌麵
新竹炒米粉
百香果綠茶、白桃愛玉烏龍
兩杯台式飲品,咁先夠風味呀嘛😄
餐牌定價係街坊價,性價比相當之高,個人覺得非常抵食!
2024-03-16 20 浏览
從人氣鼎沸,熱鬧貼地的葵涌廣場出來,過一條馬路到對面的恒景商場,有一間內外都帶有文青感覺的台灣料理小店,連名字也文藝過人。商場較殘舊,可是餐廳卻裝修雅致,出品甚有台灣風味。我和先生各點了一個主食和小吃,份量和味道都非常滿意,價錢還相當親民。想避開葵廣擠迫人群的話,推薦來這兒試試。🏅酥炸雞扒三星蔥拌麵($48)塊雞扒超級好食,皮脆有肉汁,不輸於台灣夜市吃到的大雞扒。拌麵醬是沙茶醬,惹味不油膩,麵條是油麵,能掛醬汁很好吃。🏅招牌藥燉排骨($108)除了大大碗藥燉排骨外,還有一細碗古早滷肉飯和兩小碟涼菜。排骨份量多,燉得軟腍離骨。湯中除了排骨,還有藥材如黨參、杞子等,雖然藥材味不算濃,但好清甜。🏅蚵仔煎($42)蚵仔大粒,蔬菜多,粉漿薄。🏅炸杏鮑菇($32)炸完的杏鮑菇鮮嫩多汁,很好吃。🏅柚子檸檬綠茶($20)柚子、檸檬和綠茶三者非常夾味,比普通的抽子蜜更好飲。
商場較殘舊,可是餐廳卻裝修雅致,出品甚有台灣風味。

🏅酥炸雞扒三星蔥拌麵($48)
塊雞扒超級好食,皮脆有肉汁,不輸於台灣夜市吃到的大雞扒。
拌麵醬是沙茶醬,惹味不油膩,麵條是油麵,能掛醬汁很好吃。
酥炸雞扒三星蔥撈麵

🏅招牌藥燉排骨($108)
除了大大碗藥燉排骨外,還有一細碗古早滷肉飯和兩小碟涼菜。
排骨份量多,燉得軟腍離骨。
招牌藥燉排骨

🏅蚵仔煎($42)
蚵仔大粒,蔬菜多,粉漿薄。
蚵仔煎

🏅炸杏鮑菇($32)
炸完的杏鮑菇鮮嫩多汁,很好吃。
炸杏鮑菇

🏅柚子檸檬綠茶($20)
柚子、檸檬和綠茶三者非常夾味,比普通的抽子蜜更好飲。
2024-03-16
酥炸雞扒三星蔥撈麵
2024-03-15 20 浏览
🍜今晚好想食番碗台灣牛肉麵呀😋小店裝修簡潔✅價錢仲好大衆化😋重點係樣樣野都超好食😍大🈵足呢🥳🐣鹽酥雞滷肉飯 $48🌈呢個鹽酥雞炸粉嗰張薄薄✅唔會好厚👍而且南乳味道濃郁💯炸完外皮卜卜脆🔥雞肉好鮮嫩🐥加埋滷肉喺裏面撈飯就一流啦🍚🍜紅燒牛肉湯麵 $58🌈今日好想食返一碗麵🍜去台灣我都最鍾意食紅燒牛肉湯麵😍呢個紅燒牛肉湯麵啲牛肉好厚身👍亦好大件❤️讚👍湯頭味道清清甜甜✅加埋彈牙嘅麵條💯啖啖食都雪雪聲🥳好惹味呀❤️🥬燙青菜 $28🌈普通一碟燙嘅青菜🥬呢個小店都絕不馬虎✅估唔到佢呢個燙青菜嗰個size咁大份💯啲菜仲好新鮮👍好脆口添🥳🌮肉鬆菜脯蛋餅 $36🌈呢個即叫即整嘅肉鬆菜譜蛋餅真係超正呀 正呀💯仲加左好多肉鬆✅菜脯咬落口仲係脆卜卜索索聲😍呢個一定要叫呀🥳🍢木魚花枝丸(6粒)$38🌈呢個花枝丸好彈牙✅好結實添👍係真材實料😍入口仲咬到好香墨魚肉添🦑🍹熱百香果綠茶 $18🌈呢個百香果綠茶好有誠意✅唔係就咁開出嚟咁簡單👍質地一啲都唔稀😍味道好濃🥳🍵抹茶鮮奶 $24🌈呢杯抹茶鮮奶絕對係驚喜位🌟估唔到一間食台灣嘢嘅小店嘅抹茶都咁有水準💯香濃嘅抹茶味🍵飲入口嘅時候仲有啲回甘添✅呢個價錢絕對係超值👍抹茶控真係唔好

🐣鹽酥雞滷肉飯 $48

🍜紅燒牛肉湯麵 $58

🥬燙青菜 $28

🌮肉鬆菜脯蛋餅 $36

🍢木魚花枝丸(6粒)$38

🍹熱百香果綠茶 $18

🍵抹茶鮮奶 $24

🌈呢杯抹茶鮮奶絕對係驚喜位🌟估唔到一間食台灣嘢嘅小店嘅抹茶都咁有水準💯香濃嘅抹茶味🍵飲入口嘅時候仲有啲回甘添✅呢個價錢絕對係超值👍抹茶控真係唔好錯過呀🥳
2024-03-15 23 浏览
尋晚收工勁肚餓,經過呢間餐廳門口,見到menu啲價錢好抵,兼且環境好乾淨寬落,即衝入去醫肚。酥炸雞扒湯麵($52)豬扒咬落多汁肉質夠腍身,表面又炸得非常香脆。湯底食得出絕對唔係味精湯黎👍沙茶羊肉配飯($78)沙茶味好濃好開胃,羊肉煮得腍身我勁鍾意呀!烤年糕($28)啲年糕好好煙靭但又唔會太痴牙,好食同好平呀中東牛肉蛋餅($48)呢個蛋餅嘅配搭我第一次食,切開有成5大舊,入面啲牛肉餡料好足架,超好味要推介😍百香果綠茶($18)最後一定要嗌返杯台式飲品,呢度啲野飲價錢都偏平🤩我嗌嘅呢杯係低糖架,好味又健康其實menu仲有好多野想食,下次要捉埋多啲同事一齊再嗌多啲share食!

炸雞扒湯麵($52)

沙茶羊肉配飯($78)
沙茶味好濃好開胃,羊肉煮得腍身我勁鍾意呀!

烤年糕($28)
啲年糕好好煙靭但又唔會太痴牙,好食同好平呀

中東牛肉蛋餅($48)

百香果綠茶($18)

去葵涌通常都會去葵涌廣場掃街覓食,不過今次約咗舊朋友傾計、聚舊,想靜靜地坐低落嚟食個飯,一於去葵芳果邊食台灣菜。呢間餐廳無論午市或晚市都全部免加一,好抵食。食物種類多樣,有主食、麵食、小食、炸物同埋台式飲品,全部都係好地道嘅台灣菜式。我哋一人嗌咗個一份主食,一份係麵類,另一款就嗌咗飯類,兩樣都可以試吓嘛~酥炸雞扒三星蔥拌麵:一向都好鍾情於台灣嘅蔥油拌麵,油香惹味。配合埋邪惡嘅炸雞扒,外皮炸到好脆口、乾身,雞扒嘅肉汁都好juicy,perfect match~嘉義雞肉飯:雞肉鋪滿了成碗飯,雞絲撕得均勻,肉質嫩滑,底下墊住一大塊煎蛋,流心狀態雞蛋黃,飯量都好夠,尤其對女仔嚟講。不過呢個蛋黃汁、鹹菜、醬汁撈埋雞絲一齊食,真係特別下飯,不知不覺就食晒成碗飯。

炸雞扒三星蔥拌麵:
一向都好鍾情於台灣嘅蔥油拌麵,油香惹味。
嘉義雞肉飯:
雞肉鋪滿了成碗飯,
約左朋友去左葵芳行街,發現左間味道偏濃的台式餐廳,岩晒我尼位重口味朋友👭🏻 餐廳位於葵芳恒景商場,餐廳整潔乾淨,牆身用上水泥灰色,搭配上淺木色,兩者合而為一卻有種溫暖柔和的感覺。餐牌上台式美食眾多,就選了特別想試的幾款美食。 ⦁招牌藥燉排骨 配 滷肉飯 $168藥燉排骨湯🍲味道濃郁,藥材味重,每件排骨都大大件,肉質燉到好腍。另外仲配上醃菜同滷肉飯,極有台灣氛圍。 ⦁培根玉米蛋餅 $32蛋餅就系我既最愛❤️,培根🥓的咸香,玉米🌽的清甜,入面仲有好多芝士🧀,每件都拉絲,好邪惡😋😋 ⦁白桃愛玉烏龍 $24⦁紅柚愛玉烏龍 $24每款都有好多愛玉,淡淡的烏龍味。如果白桃同紅柚一定要揀一款,我會推薦白桃多d🍑。

⦁招牌藥燉排骨 配 滷肉飯 $168

愛玉烏龍系列
  • 白桃愛玉烏龍
  • 紅柚愛玉烏龍
2024-03-13 22 浏览
好耐冇食過台灣菜,咁啱今日經過去葵涌果邊,系Openrice 搵到呢間餐廳,成間餐廳設計用木系,感覺好舒服,決定就同屋企人去試吓!😍我叫左三款嘢食加一杯嘢飲!相錢相當合理,而且分量啱啱好,全部野食都好好食🤪🔺嘉義雞肉飯 $42呢一碗飯有好多雞肉,雞肉好淋,醬汁入味!食碗飯食曬😂🔺黑椒牛柳炒麵 $42呢一款唔會太辣,牛柳食落又juicy🥩🔺中東牛肉蛋餅 $48有五件,啱曬同朋友share!🔺百香果綠茶 $18酸甜可口!飲埋呢一杯野飲,呢一餐飯好滿足🥰呢間餐廳我會encore😂👍🏻

🔺嘉義雞肉飯 $42
呢一碗飯有好多雞肉,雞肉好淋,醬汁入味!食碗飯食曬😂
🔺黑椒牛柳炒麵 $42
呢一款唔會太辣,牛柳食落又juicy🥩
🔺中東牛肉蛋餅 $48
有五件,啱曬同朋友share!
🔺百香果綠茶 $18
酸甜可口!飲埋呢一杯野飲,呢一餐飯好滿足🥰

呢間餐廳我會encore😂👍🏻
2024-03-11 24 浏览
#fafafoodblog葵涌 #fafafoodblog台灣菜🍴招牌藥燉排骨 加滷肉飯 兩位 168 蚊🐷滷肉飯有菇同肥豬肉 醬汁甜咸適中 撈飯正 排骨好足料 湯底有藥材香加埋紀子既甜 d湯就甘飲都得🍴九層塔玉米芝士蛋餅 32 蚊 🥚蛋餅外皮厚得黎香脆 入面蛋煎得比較薄身 配埋半溶芝士正🍴雞腿捲蛋麵48 蚊🐥麵係有 d似刀削麵夠彈牙 雞卷個雞皮好香脆 雞肉彈牙夠滑 正#蛋腿 #蛋餅 #芝士 #台灣菜 #豬肉 #排骨 #綠茶 #滷肉飯Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#紫宸葵涌榮芳路9 號恒景商場地下g12 鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog葵芳 ====================
🍴招牌藥燉排骨 加滷肉飯 兩位 168 蚊🐷
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#紫宸
葵涌榮芳路9 號恒景商場地下g12 鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-03-11
2024-03-10 29 浏览
這間紫宸是間台式小店,地方細細,餐牌選擇頗多,價錢親民。蕃茄牛肉麵$58, 新竹貢丸湯米粉只是$46, 份量大碗。蕃茄牛肉麵,湯底清爽鮮甜,牛肉大件而淋身,粗身麵好咬口。新竹米幼細爽口,有四大粒彈牙貢丸。一份九層塔玉米芝士蛋餅只是$32,  味道跟台灣食到的蛋餅一樣,蛋餅包著新鮮九層塔,滿滿芝士同玉米,咬下去是半溶的煙韌口感,九層塔香氣鮮明,混合蛋香,配上醬汁,好味,抵食。九層塔鹽酥雞$38, 炸得乾身不油膩,金黃酥脆,灑上胡椒粉再搭上九層塔,香氣滿滿。
這間紫宸是間台式小店,地方細細,餐牌選擇頗多,價錢親民。

2024-03-09
今次去咗葵廣隔條行人天橋的街坊商場,𥚃面原來有很多餐廳美食,也有我喜愛嘅台灣料理。呢間台灣餐廳似乎是最近新開的,靚靚的粉木系配搭粉灰色,簡約設計同而坐得舒適。餐牌上有很多不同種類的食物和飲品,梗係各種叫啲試吓啦😄🍗🍚 嘉義雞肉飯 (HK$42).好耐無食過咁出色嘅雞肉飯啦,因為佢多醬汁,又有煎蛋的蛋黃汁,撈勻啲飯食,濃郁濕潤,口感超好.雞肉嫩滑唔柴口,醬汁鹹香惹味,下次必點👍🏼🥩🥪 牛肉沙威瑪 (HK$38).我以為是一小件刈包咁,但其實係一大份台式open toast!.底下係2個打開咗嘅刈倉包,上面放咗生菜絲、牛肉、沙律醬和一隻煎蛋,配搭紫花苜蓿草做裝飾.整個組合切開一口大小食,口感豐富、多汁,味道很好👍🏼🥩🍜 紅燒牛肉湯麵 (HK$58).生菜和紅蘿蔔令湯麵顏色鮮艷,令湯頭多一些鮮蔬甜味.多件牛腩肉,肉質鮮嫩,又軟又腍,入味可口.個麵很好食,是飽滿、Q彈口感,很掛湯令我一咬有爆汁嘅感覺🍳 九層塔蛋餅 (HK$32).九層塔的香味十足,入口滿口芝士和嫩滑蛋餅,好出色👏🏼🍹 白桃愛玉烏龍 (HK$24).我叫咗少甜,可以突出白桃的果甜味,烏龍茶的清醇味道.愛玉,在杯裏看不見,但飲得到

餐牌上有很多不同種類的食物和飲品,梗係各種叫啲試吓啦😄

🍗🍚 嘉義雞肉飯 (HK$42)
.雞肉嫩滑唔柴口,醬汁鹹香惹味,下次必點👍🏼

嘉義雞肉飯

🥩🥪 牛肉沙威瑪 (HK$38)
.整個組合切開一口大小食,口感豐富、多汁,味道很好👍🏼

牛肉沙威瑪

🥩🍜 紅燒牛肉湯麵 (HK$58)
.生菜和紅蘿蔔令湯麵顏色鮮艷,令湯頭多一些鮮蔬甜味
.多件牛腩肉,肉質鮮嫩,又軟又腍,入味可口
.個麵很好食,是飽滿、Q彈口感,很掛湯令我一咬有爆汁嘅感覺

紅燒牛肉湯麵

🍳 九層塔蛋餅 (HK$32)
.九層塔的香味十足,入口滿口芝士和嫩滑蛋餅,好出色👏🏼

九層塔蛋餅

🍹 白桃愛玉烏龍 (HK$24)
.我叫咗少甜,可以突出白桃的果甜味,烏龍茶的清醇味道
.愛玉,在杯裏看不見,但飲得到,是厚身的多份量,軟滑Q彈口感,好味呀

白桃愛玉烏龍

🍡 烤年糕 (HK$28)
甜品壓軸登場
.白色的年糕似日本嗰種煙韌度剛剛好,不太黏,甜度只係微甜,係上面淋上朱古力醬,出奇地好食,連不好甜品嘅朋友都話好食😋

烤年糕
2024-03-04