2021-10-15 1451 浏览
今日帶屋企長輩黎試下依間酒樓,因為係酒店入面,所以好少會為意到有間酒樓。依間酒樓有好多懷舊點心,本身諗住散叫,但發現好多想食既野同6人餐既選擇差唔多,所以就叫左個6人餐。茶位$15一位。廚師靚湯 (6碗)雖然只係好普通嘅青紅蘿蔔湯,但係好飲過屋企自己價煲嗰啲,啲湯好夠味。香煎素鵝 (小食)外皮好脆口,而且口感味道都唔似素肉。水晶鮮蝦餃 (6粒)正宗皮薄餡靚。蟹子蒸燒賣 (6粒)好juicy,唔會好乾。安蝦鹹水角 (6粒)食得出係即叫即炸,入邊啲肉個味調得好好,個皮亦都好煙韌。蜜汁叉燒腸粉睇都睇到皮好薄,入面啲叉燒份量岩岩好。古法馬拉糕好鬆軟,食唔停口。楊州炒飯好大碟,亦都好足料。甜品 - 紅豆沙 (6粒)另外仲散叫左2個點心蜜汁叉燒包 (3個) $32瑤柱珍珠雞 (2隻) $42

廚師靚湯 (6碗)

香煎素鵝 (小食)
外皮好脆口,而且口感味道都唔似素肉。

水晶鮮蝦餃 (6粒)
正宗皮薄餡靚。

蟹子蒸燒賣 (6粒)
好juicy,唔會好乾。

安蝦鹹水角 (6粒)
食得出係即叫即炸,入邊啲肉個味調得好好,個皮亦都好煙韌。

蜜汁叉燒腸粉
睇都睇到皮好薄,入面啲叉燒份量岩岩好。

古法馬拉糕
好鬆軟,食唔停口。

楊州炒飯
好大碟,亦都好足料。

甜品 - 紅豆沙 (6粒)

另外仲散叫左2個點心
蜜汁叉燒包 (3個) $32

瑤柱珍珠雞 (2隻) $42

2021-10-01 740 浏览
標榜 懷舊點心及小菜 而且要做得好 確實不多 但呢間係 紅磡蕪湖街 逸酒店 一樓嘅 紫荆閣 都算不錯 🫖🫖這天準備入住 逸酒店 Staycation 中午剛好 可以在這裡吃個午餐 餐牌上有個套餐 有兩款點心 靚湯 主食 甜品 想著只包點心兩款 就額外加了個 蛋黃千層糕 🥢🥢懷舊素翅餃 內有仿翅 就是過往的 魚翅餃 原本沒有魚翅餡的 只是外型像 魚的翅裙 這裡却加入了素翅 是變奏版的 味道不錯 🐬🐬香煎鯪魚餅 魚肉鮮甜 煎得香 有脆邊 😋😋蛋黃千層糕 內有糖冬瓜粒 鹹蛋黃 層次分明 少有做得出色 千層糕 好吃 👍👍廚師靚湯 不落味精 沙參玉竹雪梨㷛排骨 清而甜 很大一盅 老媽喝不了一半 高質靚湯 🥣🥣揚州炒飯 蝦肉鮮甜 炒飯粒粒分明 有驚喜 🦐🦐糖水 湘蓮紅豆沙 甜度適中 也做得美味 🥣🥣大部份食物 水準都不錯 以懷舊菜來說 我認為可多些懷舊款式 較少見的 沒那麼平淡 🍚🍚

香煎鯪魚餅 魚肉鮮甜 煎得香 有脆邊 😋😋

揚州炒飯 蝦肉鮮甜 炒飯粒粒分明 有驚喜 🦐🦐

糖水 湘蓮紅豆沙 甜度適中 也做得美味 🥣🥣

2021-09-27
  • 懷舊素翅餃
  • 蛋黃千層糕
  • 廚師靚湯
2021-06-05 1974 浏览
We went there for tea during weekday. Small, medium and large dim sum were all priced at $28. While there were not many choices for dim sum, they did have very traditional dishes. All dim sums were cooked when ordered, even for deep fried food😊. The deep fired dumplings were very nice. We also tried the egg yolk one. Personally, it was not my cup of tea but others said good 😂Must try item $58 per eachDeep fired dumplings $28Egg York bun $28 The tea and environment were acceptable. Can have

Must try item $58 per each

Deep fired dumplings $28

Egg York bun $28

The tea and environment were acceptable. Can have a try in tea time.
用餐时段
下午茶
2021-05-24 1236 浏览
係年半前睇網見老豆紅磡屋企附近有間懷舊酒家,帶老人家試吓。原來佢地懷舊意思即係食普通野,但價錢一啲都唔懷舊,超貴!乞兒雞不是生焗,係蒸熟隻雞再用污糟過D屎既泥包住嚟焗俾你食!好臭!還夠膽收這個價錢(好似連加一600炇食隻蒸鷄)個焗雞肝,超級紅色超多(有害色素)焗得又吾香,吾新鮮,又係有臭味!個陳皮鴨湯用下價果皮,燉出黎湯水有苦味!其餘京都骨,炒菜蒸魚普通無驚喜,佢哋菜式炸野偏多,少選擇!呢間一定無下次

2019-10-24
2021-05-03 1640 浏览
諗住兩點所有點心 小中大一律28蚊 可以試到酒店點心就去食下啦 !下午茶外面酒樓只係十幾蚊但係心諗算啦酒店28蚊一籠點心已係抵. 28蚊嘅範圍唔算好多其他比較貴 我以一般酒樓嘅水準 去平價呢一間 :排骨 蝦餃 得兩款點心正常棉花雞麻麻 料亦少 腸粉皮厚亦唔好味 呢款仲要50蚊!千層糕 食過最差淨係食到椰絲味道糯米雞亦差肉碎 乾爭爭 亦冇咩料 六款點心冇一款畀酒樓好。 埋單 茶加一 total$280蚊 兩個人! 外面 求其一間 酒樓下午茶仲抵食仲好味就算畀正價都冇咁失望, 我諗呢度啲評價高應該係指晚飯呢度啲點心真係唔得。
諗住兩點所有點心 小中大一律28蚊
可以試到酒店點心就去食下啦 !

棉花雞麻麻 料亦少
腸粉皮厚亦唔好味 呢款仲要50蚊!
千層糕 食過最差淨係食到椰絲味道
糯米雞亦差肉碎 乾爭爭 亦冇咩料

六款點心冇一款畀酒樓好。
就算畀正價都冇咁失望,
我諗呢度啲評價高應該係指晚飯呢度啲點心真係唔得。
2021-03-19 2085 浏览
以前經常喺酒樓可以叫一款點心叫做魚翅餃或者素翅餃,近呢幾年好難再搵到呢啲點心。喺偶然嘅機會之下睇到OpenRice食評知道呢間酒樓有所以就去試吓啦。下午茶時間去大中小點或一收費$28,仲有一款叫做灌湯餃$58,呢兩款懷舊點心都好好食。酒樓於酒店一樓地方唔算大,但乾淨企理,枱與枱之間有一段距離,食得安心,而且可以靜靜地傾偈。裝修唔差有啲中國式嘅設計。
懷舊灌湯餃
2021-03-19
用餐时段
下午茶
2021-03-04 1800 浏览
紅磡紫荆閣懷舊點心,這裡下午茶點心大中小點統一價錢28元。地點在蕪湖街上的逸洒店一樓,午市過後人不多,静静地吃頓下午茶,確是個好選擇。來這便點些坊間很少供應的懷舊點心,懷緬下兒時味道。懷舊素翅餃乾爽飽滿,有蝦,豬肉,芫荽,幾條裝飾的假翅,味道可以。薑䓤牛肉角香濃薑葱味,牛肉爽靱,跟平常吃的干蒸/山竹牛肉,不一樣的感覺,一定要試。欖角蒸排骨清淡獨特的欖豉味,配上新鮮排骨,不過不失。個人感覺豆豉紅椒跟排骨相襯些。龍鳳野雞卷原來是蒸麭,好像吃不到雞肉,饀料有咸蛋皇,豬肉,菜,少吃這點心,不防試試。韮王蝦腸粉每條腸粉有爽彈大蝦二隻,腸粉皮靱滑,配上甜豉油,很好吃。蛋黃千層糕糕上有黃色醒目大星星,賣相討好。咸蛋黃咸香,配上層層奶皇椰絲,不太甜,很久沒有吃到這樣好吃的千層糕了,下次再光顧也一定要吃。

來這便點些坊間很少供應的懷舊點心,懷
緬下兒時味道。

懷舊素翅餃
素翅餃

乾爽飽滿,有蝦,豬肉,芫荽,幾條裝飾的假翅,味道可以。

薑䓤牛肉角
薑葱牛肉角

欖角蒸排骨

欖角蒸排骨

韮王蝦腸粉

每條腸粉有爽彈大蝦二隻,腸粉皮靱滑,配上甜豉油,很好吃。

2021-02-24
薑葱牛肉角
  • 韮王鲜蝦腸
2021-01-09 1718 浏览
呢間岀名係啲懐舊點心,好多酒樓有嘅佢都有,但人地冇嘅佢又有😆不過小編去個日超級可惜,為佢個招牌灌湯餃而黎,點知已經賣曬😣點估到兩點幾去食都賣曬架姐,睇黎要朝早去先得😭價錢比一般酒樓貴少少,埋單每人二百幾(不過好飽好飽,可以叫少2-3樣)🥲另外發現佢地所有點心菜式都比較清淡健康,但又唔會影響味道,好啱一家大細去食🥰下面小編淨係介紹比較特別嘅點心😝.🥟蛋黃千層糕平時食啲有蛋黃/ 甜嘅野一定好快滯,好似馬拉糖呢種點心,小編食半舊都開始飽🥲但呢個千層糕好岀乎意料地好食,一啲都唔覺滯,一粒粒嘅蛋黃仲令口感更加豐富,推薦推薦 😚.🥟特式蝦多士同平時食嘅蝦多士有少少分別,不過呢個最吸引嘅地方係炸到脆卜卜但一啲都唔覺得油膩🤩唔會太重口味,老人家都啱食😚.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3/5
🥟蛋黃千層糕
💧衛生: 4/5
💰價錢: 3/5
  • 蛋黃千層糕
2020-12-11 1652 浏览
今日專登帶嫲嫲爺爺黎食灌湯餃,依度既灌湯餃係皮包住啲湯汁,係比較正宗既做法。而家好多酒樓既灌湯餃都係湯浸住隻餃,唔係好多地方有正宗既灌湯餃食。侍應會幫食客將隻灌湯餃係個籠度拎出去隻碗度。灌湯餃入邊好多湯汁,係一啲比較”杰”既汁,兩老話幾好食😆 上至下:懷舊素翅餃、蛋黃千層糕、龍鳳野雞卷、薑蔥牛肉角、北菇棉花雞、沙律名下筒、鵪鶉蛋燒賣。之後仲有叫做其他點心,呢度有啲點心係我未見過既。例如薑蔥牛肉角、龍鳳野雞卷,好似都係一啲比較懷舊既點心。整體來講所有點心味道都唔錯,唔似連鎖嗰啲酒樓既點心👍🏻呢度既點心用料十足,有好多都係即叫即整。雖然價錢比出面啲酒樓貴,但係真係一分錢一分貨,遲啲有機會一定會再帶屋企人去食。下午茶大中小點都收小點價,$28一款點心。如果想試下既朋友仔可以食下午茶,會平啲。
瑤柱蟹肉灌湯餃

沙律明蝦筒

沙律明蝦筒
  • 瑤柱蟹肉灌湯餃
今天被朋友相約往紫荊閣飲茶。紫荊閣於紅磡逸酒店內一樓,位置真的隱蔽,很容易錯過了。店內佈置也算清雅,可能過了午飯時間,而下午茶時段也不像集團式酒樓般多人輪候,竟可坐窗邊位觀看街景。坐下已急不及待揀選點心及星洲炒米。消片刻點心巳陸續上枱,先來是山竹牛肉,燒賣。牛肉落粉不多,也算是有肉味鬆軟,不像坊間盤那樣結實有彈牲。燒賣卻讓我感驚喜,咬下肉質濕潤鬆軟,吃得出是手剁肉才有此質感。絕對是加分作。跟着來的是灌湯餃,竟然在此吃到小時才可吃的灌湯餃,雖知現在各大小及連鎖酒樓,所謂的灌湯餃根本是浸湯餃,只是酒樓巧立名目收取高價,因灌湯餃是高成本,點心師傅少點功夫也做不到,那些酒樓做的不三不四的浸湯餃本人從來没有興趣吃。小孩時當灌湯餃放上枱時,細路總小心奕奕將湯餃放於碗內,因若不小心弄穿餃皮,好運剛好放在碗內就仍可吃,否则那餃內的湯和餡料全瀉於枱上,就全報癈只可看其它人吃,也算是小童於酒樓內一小遊戲。此處待應會將灌湯餃轉放碗上讓客人享用。跟着就是蝦餃,也是水準之作。這沙律蝦春卷绝對啱我喜歡的香口炸物,春卷皮脆,爽脆蝦仁伴着流心沙律醬,绝對是小童恩物。蘿白糕若能煎出點焦香味,絕出是佳作。這素鵝卻炸得有

小遊戲。此處待應會將灌湯餃轉放碗上讓客人享用。
跟着就是蝦餃,也是水準之作。

蘿白糕若能煎出點焦香味,絕出是佳作。這素鵝卻炸得有點過火,雖仍保持

腐皮皮脆外軟,但在視覺上有散的感覺。

星洲炒米是我至愛,但坊間好吃的不多,有些炒得太淋,也有些以火腿當作义燒,這裡以蝦仁,义燒,銀芽洋葱再伴以茶瓜絲點綴,讓軟硬度適中微辣裡起了點酸甜味道,即時將整碟米粉提升另一層次,這就是八十年代酒樓的味道,用料足,火候準,厨藝高,不像現在那些連鎖店中央厨房出品,只得其型,卻没其味。這店對我來說,絕對是對食物有誠意熱情,希望不久可再來此一試晚飯。

2020-06-25 1717 浏览
第一次來試食覺得不錯,所以約朋友再來,但今日叫了一碟荔茸香酥鴨(註明制作30分鐘),上碟後其中一位朋友馬上夾一件放入口,發覺啲肉不是熱的,於是跟經理說,當時她還用手指掂過啲肉,認同有問題,説重新制作,再上碟時原來是原先那碟鴨(連排位都沒擺好),他們只是丁翻熱就算,問題是經理已用手指測試啲肉,點可以這樣給客人享用,這間是酒店餐廳,不是街邊小食呀!真心嬲爆,已將此店列入黑名單!
荔茸香酥鴨
2020-06-19 2444 浏览
朋友飯聚推薦這間傳統粵菜,見到menu 有好多想食嘅菜式,令我非常期待這次飯局。先上枱嘅係預先訂好嘅冬瓜盅。非常適合現時炎熱嘅天氣。冬瓜盅非常足料,但湯有啲淡口,不過配合其他菜式就非常之夾。跟住上枱嘅有兩款小食:蜜汁燒雞肝同蝦多士 ,都係平時比較少見嘅菜式。燒雞肝冇好似金錢雞咁有肥豬肉包住,可以更加食到雞肝的原味。 蝦多士炸得脆而乾身,師傅應記一功。今時今日已經很少酒樓會有叫化雞。不過坦白講除咗新奇好玩之外,我並不特別喜歡這道菜。我反而更加欣賞 另一道懷舊菜香酥鴨。師傅真係炸到酥香。另外仲有咕嚕肉同金銀蛋莧菜。咕嚕肉嘅甜酸汁教得不錯。甜品係令我整晚最期待嘅焗西米布甸。果然沒有令我失望。上面夠燶,而布甸亦冇水汪汪的情況。

蜜汁燒雞肝
炸蝦多士

2020-06-17
蜜汁燒雞肝
炸蝦多士
  • 蝦多士
2020-06-18 1369 浏览
去紅磡紫荊閣食懷舊菜🥰蟹肉蛋白炒魚肚蛋白炒得香滑,手拆蟹肉鮮甜,夾雜爽口魚肚口感豐富。百鳥歸巢個「巢」係用薯仔絲炸成既,上面放咗好多蝦乾、腰果、西芹、帶子、仲有鵪鶉蛋⋯⋯⋯好豐富,又脆又爽。窩貼帶子夾炸得金黃又酥脆加埋帶子係高級版嘅蝦多士👍叫化雞即係「乞衣雞」,雞肉好嫩食到淡淡荷葉香味,最正係隻🐔肚釀咗好多雲耳、冬菇同金針,呢啲配菜最好味,因為完全吸晒D雞嘅精華🥰😋。確係有水準嘅出品😋😋😋!
去紅磡紫荊閣食懷舊菜🥰

蟹肉蛋白炒魚肚
蛋白炒得香滑,手拆蟹肉鮮甜,
夾雜爽口魚肚口感豐富。

窩貼帶子夾炸得金黃又酥脆加埋帶子係高級版嘅蝦多士👍

叫化雞即係「乞衣雞」,

確係有水準嘅出品😋😋😋!
2020-06-14 3940 浏览
🧆懷舊粵菜 #紫荊閣-🔸冬瓜盅🔸時菜炒斑球🔸叫化雞(一隻)🔸八寶鴨(半隻)🔸百鳥歸巢🔸蝦多士🔸蓮蓉壽包(半打)🔸蓮蓉西米焗布甸🔹另收加一服務費.早排同班好朋友傾開謁發現我哋識咗十幾年都未一齊食過高級酒樓,就上網搵咗幾間,有啲出名嘅想食但full booking,就book咗依間紫荊閣試吓先。懷舊粵菜聽就聽得多喇,但今次都係第一次食,首先叫咗個晚市孖寶,有冬瓜盅再自選指定小菜一款,我哋就揀咗時菜炒斑球,時菜都可以自選就揀咗西蘭花。冬瓜盅🍲好清甜好啱夏天飲,一盅夠晒我哋六個女仔每人飲咗2-3碗。而炒石斑🐟有8塊魚,都幾大舊,味道就不過不失。叫化雞即係「乞衣雞」🐔,我細細個就聽過依個名喇,食都係第一次。一出場好似一舊石咁,然後可以自己卜碎佢,打開裡面就係一隻焗雞,肚裡面仲釀咗啲雲耳、冬菇同金針,雞肉味道幾好有少少荷葉味,內饀就有少少過鹹。想試記得要早一天預訂先食到。蝦多士🦐🍞炸得幾脆,蝦都大大隻,記得配埋酸甜醬可以解少少油膩感。之後到百鳥歸巢🥙,一個炸薯仔絲砌成嘅「鳥巢」裡面放咗好多唔同材料,有鵪鶉蛋、腰果、魚粒、鮮蝦、帶子、西芹、蝦乾等等。好多款材料,都幾好味,但腰果淋咗唔脆好可惜!最後主
🧆懷舊粵菜 #紫荊閣
🔸冬瓜盅
🔸時菜炒斑球
🔸叫化雞(一隻)
🔸八寶鴨(半隻)
🔸百鳥歸巢
🔸蝦多士
🔸蓮蓉壽包(半打)
🔸蓮蓉西米焗布甸
🔹另收加一服務費

時菜炒斑球

叫化雞

蝦多士🦐🍞炸得幾脆,蝦都大大隻,記得配埋酸甜醬可以解少少油膩感。之後到百鳥歸巢🥙,一個炸薯仔絲砌成嘅「鳥巢」裡面放咗好多唔同材料,有鵪鶉蛋、腰果、魚粒、鮮蝦、帶子、西芹、蝦乾等等。好多款材料,都幾好味,但腰果淋咗唔脆好可惜!最後主菜八寶鴨就有啲失望,個芡汁有啲太鹹太濃,搶咗材料嘅味道,同埋我哋都覺得好似食得冇糯米嘅粽咁好搞鬼。
百鳥歸巢
八寶鴨
八寶鴨

最後甜品叫咗半打壽包🍑,好耐冇食蓮蓉包覺得好好味,裡面仲有蛋黃。一客蓮蓉西米焗布甸🍮,大家share,有點過甜似吉士咁,食唔出蓮蓉味,我覺得麻麻但有朋友覺得好味。原來會送糖水係陳皮紅豆沙🔴,依個反而唔甜幾好味,真係飲得出陳皮味,紅豆都有起沙。
壽包

最後想讚吓當晚服務態度非常好,招呼幾殷勤,會主動介紹菜色、主動分餸分湯、斟茶、換骨碟、收碟等等,而且我哋食完仲繼續閒聊,都冇催促我哋埋單或趕客,服務態度很好👍🏻
2020-06-13
時菜炒斑球
百鳥歸巢
壽包
2020-05-25 5263 浏览
其實都嚟過紫荊閣大大話話都超過10次,食物方面話主打懷舊菜式,而且品質真係唔錯,不過有時客多嘅時侯出品同服務都會有參差。今年母親適逢疫情關係,爸爸訂咗位同嫲嫲慶祝。星期日晚客量比之前少,成晚都係得5枱客人。可能因為咁嘅關係,當晚食物品質大家都異口同聲話比之前好。事先爸爸預打訂咗:-杏汁燉豬肺湯 – 雪白杏汁湯,杏味濃夾香氣十足,湯料有白白淨嘅豬肺,件件大大嚿,食落豬肺其實冇咩特別味道,口感軟軟腍腍,豬肺有肺喉部位爽脆無比,沾上加有胡椒粉嘅豉油,滋味無窮。不過略嫌湯飲到尾,有啲一粒粒,應該係啲杏粒。雞蛋焗魚腸 – 懷舊菜式,用瓦兜盛載,大量芫茜底下,雞蛋魚腸面焗到焦黃香脆,入口香濃雞蛋味夾雜大量甘香魚腸同魚潤,魚油充斥口腔,一啲都唔腥,魚腸爽脆煙韌,滿足晒口感同刺激味蕾。蝦子扒魚肚 – 魚肚大大件,厚度超過一厘米,蠔油茨汁色澤濃,魚肚食落似爽身海綿,索晒啲茨汁,食落幽幽蝦子清香,伴碟嫩菜芯沾埋茨汁一齊食相當清甜。蓮蓉西米焗布甸 - 焗布甸真係唔係容易食到好味,食落軟綿綿,超級香滑。牛奶同雞蛋味好香濃,蓮蓉又恰度好處,西米就發得比較大粒,冇咩口感之言。即場叫多幾味餸如下:-蟹肉扒瓜甫 –

事先爸爸預打訂咗:-

杏汁燉豬肺湯
杏汁燉豬肺湯(豬肺)

雞蛋焗魚腸

蓮蓉西米焗布甸

即場叫多幾味餸如下:-

蟹肉扒瓜甫 – 點菜時本身話冇瓜甫,仲叫我哋點過其他菜式,不過轉過頭又話可以做到俾我哋,但係需時可能要耐啲。冇所謂啦,不過都唔需要等好耐都上到菜。瓜甫青甜,配上蟹肉玻璃茨汁,食落一股香甜清新。蟹肉份量一般,都有新鮮蟹柳條同蟹肉絲。
蟹肉扒瓜甫

鹽水雞腎(冷盆小食) – 應該用白鹵水醃製,有微微香料味,脆得嚟唔會太硬,老人家都啱食。
鹽水雞腎

上湯菜膽雞(半隻) – 上湯又係玻璃茨,一層淋喺白切雞面。雞肉啱啱熟透,肉質一般,不過至少唔嚡,雞味唔太突出。伴碟有嫩芥蘭,香甜得嚟少少脆夾少少淋。
上湯菜膽雞

餸菜賣相同味道屬中上級,尤其係燉湯方面,記得上次嚟食都飲咗個燉鴨湯,都相當出色。
2020-05-23
杏汁燉豬肺湯
杏汁燉豬肺湯(豬肺)
雞蛋焗魚腸
蓮蓉西米焗布甸