2017-04-06 331 浏览
今日和太太往紅磡紫荊閣食蟹子燒賣,帶子餃、蒸粉果、千層糕、肉片湯面和灼菜心。我們飲普洱茶, 普洱茶是天福茶行的, 茶味香濃有回甘;燒賣瘦肉味濃, 肉質鮮甜, 蟹籽鮮甜;帶子餃賣相精緻,帶子鮮甜新鮮, 配上西蘭花食落不太油膩, 口感豐富;蒸粉果好足料, 花生爽口, 肉質味美, 唯獨略嫌粉果內有辣油, 食落有少少辣;千層糕賣相好靚, 有椰絲香味, 甜度適中, 千層糕食落很有層次, 口感豐富,坊間酒樓很少有此點心, 可能因為工序繁複吧;肉片湯面份量適中,肉質新鮮, 面好爽口, 湯底好鮮甜, 最後灼菜心, 菜心好爽口, 不太油膩。餐廳座位舒適, 食物美味, 普洱茶很有水準, 食物一流,值得再來品茗。
普洱茶
蒸粉果
肉片湯面
灼菜心
2017-04-02
2017-04-01 234 浏览
見食評差不多個個來紫荊閣都食叫化雞,所謂"雞"不可失,我當然跟大隊。傳統方法做,用真泥,中間有錫紙,原汁原味煮,拆開之後,熱煙馬上冒出來,香噴噴,成隻雞,雞裡面有饀,木耳紅棗之類,雞肉煮得非常腍又多汁,第一次食都咁好食,招牌叫化雞無點錯, $480。食完隻雞,已經飽了大半,加款清淡的蟹肉蛋白炒魚肚,$128, 賣相幾靚,仲加了些蟹子,蛋夠滑,都好好食。兩個人兩個餸已經非常飽,試業期間有七折,今晚每人$335,物有所值。

2017-03-31
2017-03-30 590 浏览
朋友介紹去紅磡Sav Hotel 食中菜-紫荊閣,座位寬敞,有一家人食飯既大枱,又有同客傾生意既細枱。呢度最有特色係-叫化雞(乞衣雞), 當然一早預訂。坐低不久,雞先上,一車推出黎,店員可讓客人自己弄碎外殻, 用除仔扑左幾下,試試手感,之後比返店員。碎開後就聞到荷葉香味,店員用較剪剪開,啲骨焗到軟晒,切開隻雞裡面內有乾坤,有冬菇絲,紅棗作餡料,滲透入雞肉,成隻雞都好香。小菜叫了西蘭花炒花枝片$128,花枝片唔會韌,彈牙。再點了菠蘿咕嚕肉$98,外皮鬆化,個甜酸汁好醒胃。還點了香蔥淮香蝦$128,炸至脆口,香蔥味濃郁,蝦身有淮鹽香味,爽口。已好滿足之濟,店員還說會送上甜品,係海帶綠豆沙,加了海帶芽好幼滑,綠豆起沙。價錢唔算貴,以酒店級數,每人約$250。
朋友介紹去紅磡Sav Hotel 食中菜-紫荊閣,
座位寬敞,有一家人食飯既大枱,又有同客傾生意既細枱。
呢度最有特色係-叫化雞(乞衣雞), 當然一早預訂。

西蘭花花枝片
小菜叫了西蘭花炒花枝片$128,花枝片唔會韌,彈牙。
菠蘿咕嚕肉
再點了菠蘿咕嚕肉$98,外皮鬆化,個甜酸汁好醒胃。
淮香蝦

價錢唔算貴,以酒店級數,每人約$250。
2017-03-25
淮香蝦
2017-03-29 271 浏览
喺紅磡呢頭返去工都會想搵啲新奇嘅去食,叫化雞其實真係唔會經常搵到點去食,見到呢間紫荊閣有叫化雞,咁梗係去試吓。叫化雞一上就會叫我地其中一人可以試吓拎錘仔揼下隻雞。 大家試吓玩吓又影吓相,旁邊嘅小朋友都覺得好新奇。叫化雞好有荷葉味而且鎖住左肉汁,一邊另外總會有紅棗,菇類等等,全部都覺得好入味,分量亦都足夠幾個人去食。另外都叫咗腿茸津白,津白爽甜,煮得剛好,每次出去食飯我都會叫菜黎中和下成餐飯食咗咁多肉,菜不嬲比我嘅感覺係必需的,係每餐晚飯入邊都有重要嘅角色。福建炒飯嘅材料好足,而且個汁令到啲飯粒都好易入口。分量亦都十足我哋幾個人去食完全足夠,食到我哋捧住個肚走。京都骨嘅味道香氣十足,味道剛剛好,酸酸甜甜亦有咸味10分開胃。 小朋友如果唔肯食飯食呢度菜就啱啦,因為佢的確令我哋枱嘅小朋友乖乖地坐定食飯。店員仲送上咗紅豆糖水,好香嘅陳皮味而且唔會好甜,另外全店都會有七折架, 買單果下即刻覺得好抵。又有七折又有送糖水點會唔試吓佢喎。
2017-03-17
2017-03-28 262 浏览
星期六日當然要同家人去一盅兩件啦 點左好多款點心 very nice😋大部分點心都好有水準 而且有d點心係外面酒樓無既👍🏻環境都唔錯 可以舒服咁同家人飲下茶☺️千層糕真係long time no see😝勁耐無食過 幾香奶皇味😁仲有三星帶子餃 入面又有蝦又有帶子 好鮮味 個人認為好味過蝦餃😌而且有帶子係入面 口感更豐富 仲有三色既椒 西蘭花做裝飾😁仲有香煎素鵝 好多層腐竹 再煎香 好香口而且係健康既點心👌🏻仲有其他點心 味道都ok 雖然無上面既點心咁特別 但都唔錯😁

環境都唔錯 可以舒服咁同家人飲下茶☺️

而且有帶子係入面 口感更豐富 仲有三色既椒 西蘭花做裝飾😁
2017-03-28 604 浏览
前幾年試過Sav hotel 的high tea set , 見到呢度裝修有Style,check in counter 夠時尚,係間夠型格的酒店,外牆都feel 到,而且見到地下有幾間可讓旅客買手信的店鋪,可讓旅客入住也可以方便買手信,夠貼心。到中菜餐廳紫荊閣,知道呢度有巧手功菜-叫化雞$480@ , 店員推車黎到,已引來旁人目光,可讓客人自己扑碎外殻, 記住要預早訂雞,呢到仲有好多懷舊烹調菜色,都係要預訂架。碎了後已聞到陣陣荷葉香味撲鼻,店員亦細心為我們剪開,明顯見到骨同肉都可隨意剪開,已想像到成隻雞已焗左好耐,非常入味。拆開裡面,見到釀左冬菇絲,紅棗作調味,材料滲透入雞肉,非常入味。之後叫了香蔥淮香蝦$128,炸到鬆脆,其實可以連殻食,香蔥味好出,其實連蝦頭都好鬆脆,可以就咁食。仲有西蘭花炒花枝片$128,花枝片彈牙烟韌。我至愛既菠蘿咕嚕肉$98,好好餸飯,咕嚕肉唔會好肥膩,外皮鬆脆裡面有肉,個酸甜醬剛好黏住皮,非常開胃酸甜。最後餐廳仲送甜品,係海帶綠豆沙又有臭草嘅香味好滿足嘅一餐。埋單每人$240左右,環境高級,合理。不過因星期六晚都較多人,要預長少少時間進餐。
到中菜餐廳紫荊閣,知道呢度有巧手功菜-叫化雞$480@ ,
,呢到仲有好多懷舊烹調菜色,都係要預訂架。
碎了後已聞到陣陣荷葉香味撲鼻
之後叫了香蔥淮香蝦$128,炸到鬆脆,其實可以連殻食
,香蔥味好出,其實連蝦頭都好鬆脆,可以就咁食。
香蔥炒蝦
仲有西蘭花炒花枝片$128,花枝片彈牙烟韌
我至愛既菠蘿咕嚕肉$98,好好餸飯
菠蘿咕嚕肉
最後餐廳仲送甜品,係海帶綠豆沙又有臭草嘅香味好滿足嘅一餐。
海帶綠豆沙
2017-03-24
香蔥炒蝦
海帶綠豆沙
2017-03-26 1395 浏览
忙完一個星期, 到了假日, 其中一個節目就是飲茶, 可以一邊傾計, 一邊嘆茶食點心, 較早前去了位於逸酒店的紫荊閣飲茶. 飲茶對於我來講, 重點是食點心, 這裡的點心款式不算好多, 但除了平日飲茶必有的蝦鮫, 燒賣和牛肉外, 也有一些特別款式. 我點了水晶鮮蝦餃, 山竹牛肉球, 四寶滑雞扎和三星帶子餃. 水晶鮮蝦餃. 蝦蛟皮厚薄適中. 一咬開已經見到好多蝦肉, 名符其實的蝦餃, 可以話啖啖肉. 蝦肉幾彈牙, 味道調教不錯. 山竹牛肉球. 牛肉球質感不會太實, 入口帶微微鬆軟, 口感不錯. 四寶滑雞扎. 除了有雞柳外, 仲有冬菇和魚肚. 雞柳幾嫩滑, 而我最愛食當然是魚肚, 魚肚吸收晒精華, 又夠滑身, 所以特別好味. 三星帶子餃. 這個賣相幾靚. 餃面有三粒不同顏色的青椒粒, 黃椒粒和紅蘿白粒做裝飾. 一咬開, 內裡除了帶子粒外, 估不到仲有蝦肉粒, 雙重口感, 又特別鮮美.

我點了水晶鮮蝦餃, 山竹牛肉球, 四寶滑雞扎和三星帶子餃.

水晶鮮蝦餃.

水晶鮮蝦餃
蝦蛟皮厚薄適中.

一咬開已經見到好多蝦肉, 名符其實的蝦餃, 可以話啖啖肉.

蝦肉幾彈牙, 味道調教不錯.

山竹牛肉球.

牛肉球質感不會太實, 入口帶微微鬆軟, 口感不錯.

四寶滑雞扎.

除了有雞柳外, 仲有冬菇和魚肚.

三星帶子餃.

三星帶子餃
這個賣相幾靚.

餃面有三粒不同顏色的青椒粒, 黃椒粒和紅蘿白粒做裝飾.

午餐
水晶鮮蝦餃
三星帶子餃
2017-03-20 177 浏览
有時想試吃小菜也不一定要到大排檔酒店也可以吃到朋友介紹之下,他說可以用平民價錢吃到酒店質素所以這天跟男朋友一齊來試一下本來我們打算吃那個「叫化雞」不過這隻雞要一日前預訂我們來之前沒有預訂所以吃不到我們點了「西檸煎軟雞」 $88煮得好入味雞仔炸得好鬆化而且鬆化得黎,入面好軟身伴飯一齊食一流「瑤柱百花脆豆腐」 $138百花即是蝦,將豆腐整蓉再混入蝦、瑤柱再整成豆腐形狀再炸外層好鬆脆,入面好軟身,好好味兩口子叫兩款餸都好足夠所以點了白飯再配黎食食到飽飽很滿足餐還送紫米露作甜品不太甜,味道剛剛好,又多料,不錯
有時想試吃小菜也不一定要到大排檔
酒店也可以吃到
朋友介紹之下,他說可以用平民價錢吃到酒店質素
所以這天跟男朋友一齊來試一下
本來我們打算吃那個「叫化雞」
不過這隻雞要一日前預訂
我們來之前沒有預訂所以吃不到
我們點了
「西檸煎軟雞」 $88
煮得好入味
雞仔炸得好鬆化
而且鬆化得黎,入面好軟身
伴飯一齊食一流
「瑤柱百花脆豆腐」 $138
百花即是蝦,將豆腐整蓉再混入蝦、瑤柱
再整成豆腐形狀再炸
外層好鬆脆,入面好軟身,好好味

兩口子叫兩款餸都好足夠
所以點了白飯再配黎食
食到飽飽很滿足
餐還送紫米露作甜品
不太甜,味道剛剛好,又多料,不錯
2017-03-11
2017-03-19 1296 浏览
之前上網見到有個餐廳介紹乞兒雞,真係用啲泥封住隻雞去燒,覺得幾得意,間餐廳就係紅磡嘅一間酒店入面,叫做紫荊閣,都幾近媽媽做嘢嘅地方,所以就搵左一晚帶埋婆婆同妹妹一齊去試吓呢隻咁特別嘅乞兒雞。餐廳唔算好難搵,係一間酒店上面,間酒店係比較摩登派別嘅,喺紅磡蕪湖街來講都算係幾突出,唔難搵。一想到去就有位入啦,喺酒店嘅餐廳食嘅最大好處係一來啲位坐得好舒服,二來唔係好需要等位。乞兒雞要早一日book定嘅,其他餸就嚟到再叫。前菜千菜小食有黑醋云耳,黑醋甜甜地酸酸地,食落都幾開胃,云耳彈牙,但係略嫌份量較少,四個人細細碟好快食晒。叫化雞$480萬眾期待嘅乞兒雞係第一道菜,侍應將成隻用泥封住嘅乞兒雞拎出嚟,就係我哋側邊用個鎚扑爛啲泥,其實啲泥都已經好似紙黏土咁樣硬左,所以扑起上嚟唔需要驚啲泥飛來飛去,仲可以自己試吓玩添,泥入面係用錫紙包住嘅雞,外面荷葉嘅味道滲左攞隻雞入面,雞皮好薄,隻雞入面仲用咗紅棗,栗子,蒜頭,同各式各樣嘅菌類去釀,味道層次好豐富,而且雞肉好滑,隻雞又夠大隻,食落有少少藥膳嘅風味。梅菜蒸茄子$68茄子雖然係白色,但原來蒸得都幾淋,入口即溶,梅菜令到茄子增加左甜鹹味,送飯唔錯,上面嘅

前菜

叫化雞$480

梅菜蒸茄子$68
茄子雖然係白色,但原來蒸得都幾淋,入口即溶,梅菜令到茄子增加左甜鹹味,送飯唔錯,上面嘅青蔥都增加咗成碟菜嘅香味,而且份量幾大。

西檸斑塊$108
西泠汁做到酸甜適中,好開胃,但係略嫌份量有啲小,大概只有八塊班塊,每個人大概分兩塊左右,魚肉鮮甜,係一絲絲嘅,咬落都啖啖肉。

西蘭花花枝片$128
花枝炒得啱啱好,一啲都唔韌,咬落好鮮甜,加上一碟蝦醬,可以因應自己嘅口味加入。

甜品方面有紫米露,紫色嘅糯米煙煙銀銀,我最鍾意食呢一類嘅甜品架啦,而且紫米露相當甜,作為一餐嘅收結非常滿足。
4個人食咗九百幾蚊,唔算係好平,但係食材用料豐富新鮮,坐得都舒服。
2017-03-03
  • 叫化雞
2017-03-18 234 浏览
適逢是假日, 去嘆返一盅兩件相信好多香港人都會做的吧! 不過戒咗豬肉的我,已經比以前好少嘆茶了, 始終冇得食最愛的蝦餃燒賣,好像欠咗一啲嘢咁>< 還好這裏的點心款式頗多, 所以縱然不吃豬肉的我,也還是有不少選擇~ 古法馬拉糕是我很喜歡的糕點, 幾乎每次去茶樓都必定要食佢! 這裏的馬拉糕一個蒸籠成底上, 可說是大件夾抵食! 而且充滿蔗糖香卻不會過甜, 口感鬆軟如棉花般質地,真是好好食! 香煎蘿蔔糕個人覺得一般正常囉, 不過我自己就鍾意食煎得燶燶哋哪一種, 覺得咁樣先至夠香口, 呢度嘅整法太健康,有點像蒸的樣子,我就麻麻地受落~ 不過蘿蔔都幾多同埋爽口嘅。 咁多款最正斗的就是鮑汁炆鳳爪~ 不要小看他細細隻以為無肉食, 其實他每一隻腳指都好飽滿,脹卜卜的, 估計是初雞的腳仔, 而且炆煮嘅時間夠長, 輕輕一啜已經骨肉分離, 那種軟綿綿的膠原入口的感覺帶點黏糊糊的,就是我覺得最正個part了! 枝竹炆茄子都有驚喜,因為個汁夠濃郁,而那茄子和枝竹又能充分地吸收醬汁,所以食起來格外入味。 香煎素鵝是我近期愛上的一個菜式,以千層的鮮腐竹作素鵝,煎香兩面,使得外面口感帶脆而內裡軟
適逢是假日, 去嘆返一盅兩件相信好多香港人都會做的吧!

香煎素鵝是我近期愛上的一個菜式,以千層的鮮腐竹作素鵝,煎香兩面,使得外面口感帶脆而內裡軟綿綿的,是較健康又好食的小食前菜。
2017-03-16 181 浏览
路過黃埔買東西,見到酒店的入口很吸引,很cyber 很fancy,上去看看有什麼吃。友人選了在這兒一樓的中菜廳吃今晚的晚餐。滑蛋鮮蝦仁有別於媽媽做的滑蛋蝦仁,這兒用的蝦仁是虎蝦,尺碼大過我個口,不是媽媽用的小蝦。蝦仁大隻卻非常爽口,十分彈牙,就快要聽到索索聲了。滑蛋炒得不老,還有些蛋汁在蛋面掛著。只是雞蛋的鹽拌得不好,有很多口都是一堆鹽,我們都不能吃完全部。鐵板砵酒蜜桃骨中間的蜜桃暖暖的,柔軟多汁很好吃。砵酒只剩下甜甜的香味,不會有酒的苦澀味。蜜桃骨裹上炸漿炸後再拌上蜜桃汁,很夾味,豬肉很淋很易吃。
友人選了在這兒一樓的中菜廳吃今晚的晚餐。
滑蛋鮮蝦仁
鐵板砵酒蜜桃骨
2017-03-16 223 浏览
紅磡是傳統舊區,但現在多了很多新食店,其中之一是新酒店的餐廳。和家人閒話家常,便到這酒店的中菜廳吃個輕輕的便飯。廚師靚湯老火湯拿過來時,質地較厚,湯色見火喉十足。見樣子本以為是粉葛湯,卻原來是猴頭菇花生眉豆豬𦟌。 眉頭煲融了,滲入湯中味道濃郁,質地濃厚。猴頭菇每碗整整一顆,很足料。荔芋香酥鴨(半隻)鴨件上裹上荔蓉,上方再有薄薄炸漿做成的酥脆薄片。鴨味濃而不膻,荔蓉佔大部份,荔蓉比較飽肚,2人吃罷一碟都已經夠飽了。荔蓉壓得軟滑,入口黏黏的。至於脆片很鬆脆,和黏黏的荔芋很夾味。
廚師靚湯
荔芋香酥鴨(半隻)
鴨件上裹上荔蓉,上方再有薄薄炸漿做成的酥脆薄片。
荔蓉壓得軟滑,入口黏黏的。
至於脆片很鬆脆,和黏黏的荔芋很夾味。
2017-03-16 250 浏览
今晚搭配了一個四人飯局,友人介紹了新朋友仔給我認識。由於大家新認識,我選了一家吃懷舊菜的酒店中餐廳。紅磡位置須較吊腳,但有巴士小巴站在附近,尖沙咀過來的我都尚算方便。事前見到其他食評說叫化雞要預早一天預訂,幸好我早作安排。還記得在尖沙咀海旁的其中一家酒樓都有此菜式,很多時商務帶客都會去光顧那特別的叫化雞,今次可以試試其他酒樓的出品了。叫化雞,$480叫化雞會推出臺旁,面層被厚厚黃泥覆蓋著。由於小妹生日將至,敲碎黃泥這個儀式就由我去做。侍應提醒我要細細力去敲,必得把碎泥都噴到友人身上。黃泥下再有一層鍚紙包住,之後入面就是用荷葉包著成隻雞,雞腔入面仲放滿了八種材料,包括冬菇,雲耳,金針等等。 雞隻一直發出荷葉的香味,這個焗法比平時荷葉飯的荷葉香多了,雞肉很淋,質地接近煲湯雞肉。至於入面的冬菇夠厚身,香味特出。整體餡料十分鹹,應是廚師忙中有錯下多了鹽。由於有些餡料鹹到接近苦,我們吃光雞肉,餡料剩下一半有多。整體環境儒雅,有落地大玻璃不焗促。藍色梳化椅子舒適,是坐得舒服的地方!

叫化雞,$480

至於入面的冬菇夠厚身,香味特出。
2017-03-15 183 浏览
星期六晚上媽媽不想煮飯,所以爸爸出街建議出街食,爸爸聽講嗰度開咗一間新酒店,所以就話嗰間酒店試一試佢既中菜愛清淡嘅父母點左兩個菜蟹肉蛋白炒魚肚 $128蟹肉蛋白同魚肚三者結合味道好夾魚肚好爽口,切成粒狀,所以食落比較易入口味道好清新,還有少少甜,配飯食亦不錯上湯浸時蔬 $78我們選擇了生菜用上湯加蒜頭一齊煮可以辟除草青味之餘菜亦都沒有煮得過熟還保留很翠綠整體酒店質素,普通食肆價錢新開酒店來說,都有很多人光顧價錢又唔貴值得推介
星期六晚上媽媽不想煮飯,
所以爸爸出街建議出街食,
爸爸聽講嗰度開咗一間新酒店,
所以就話嗰間酒店試一試佢既中菜
愛清淡嘅父母點左兩個菜
蟹肉蛋白炒魚肚 $128
蟹肉蛋白同魚肚三者結合味道好夾
魚肚好爽口,切成粒狀,所以食落比較易入口
味道好清新,還有少少甜,配飯食亦不錯
上湯浸時蔬 $78
我們選擇了生菜
用上湯加蒜頭一齊煮
可以辟除草青味之餘
菜亦都沒有煮得過熟
還保留很翠綠

整體酒店質素,普通食肆價錢
新開酒店來說,都有很多人光顧
價錢又唔貴
值得推介
2017-03-11
2017-03-15 132 浏览
過年為左獎勵下自己,就約左班朋友去間好啲既餐廳食返餐好既,咁見到紅磡有間新開既中菜餐廳「紫荊閣」,仲要響酒店入面,睇落感覺都高級啲,就決定去呢間試下。去之前我都有上網做過下功課睇下有啲咩係店舖精選,見到個「叫化雞」幾乎個個去都一定會食啊,咁我係訂位果陣就順便訂定隻「叫化雞」。餐廳既位置都好近黃埔地鐵站,步行大概5分鐘就到。上到去見到成個裝修格局我都覺得好靚,餐廳鋪排既坐位又唔會覺得迫,坐低食飯最緊要就係夠舒服。我既習慣都係會問下餐廳既經理有咩係必食同值得推薦既,咁佢就同我解釋「紫荊閣」既賣點係有好多懷舊菜式,係出面未必食得到,例如「富貴龍鳳球」、「雞蛋焗魚腸」、「蜜汁焗雞肝」等等,之後係佢推薦下就點左「是日例湯」、「富貴龍鳳球」、「上湯浸豆苗」,再加上一早就訂定既「叫化雞」。「叫化雞」一黎到啊,師父就邀請我出去扲個槌仔扑下個雞,我覺得呢一部份係好得意,好岩鐘意相機食先既香港人,可以係食之前玩一玩咁,之於味道方面,會食到好重既荷葉味,肉質唔錯,加埋入面既配料,香口又好食。至於「富貴龍鳳球」,我個人覺得係必食,因為真係好好味,好味到都唔識形容,有機會你地真係要去試下。每道菜既份量都岩岩好,

至於「富貴龍鳳球」,我個人覺得係必食,因為真係好好味,好味到都唔識形容,有機會你地真係要去試下。每道菜既份量都岩岩好,唔會話太多或者太少,而味道方面都完全岩我地心水,上菜速度又唔會等好耐,整體而言係值得推薦既中餐廳!
呢加食仲有七折添!!
2017-02-11