2024-08-28 134 浏览
搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟好食度:🌟🌟🌟抵食度:🌟🌟🌟🌟九龍城啊,泰式辣嘢就多,搵返呢種川式麻辣呢,其實選擇就唔算太多。嗰日經過晏晝無啦啦入咗嚟試吓,咁其實佢都有川式啦,普通碟頭飯啦,仲有點心添,舖仔細細乜都有做幾過癮。今日人哋個舖頭名話係麻辣,冇理由就唔食川式既,叫咗個水煮牛、紅油抄手、蝦多士。雖然蝦多士製作咗差唔多成一個鐘,但係望有個廚房佢哋又真係即叫即整,確實係幾好食。反觀水煮牛、紅油抄手啊,我覺得大概只係大概普通嘅Level 。
搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟
好食度:🌟🌟🌟
抵食度:🌟🌟🌟🌟

蝦多士
蝦多士
2024-02-03 338 浏览
打開呢間餐廳嘅門,就似係行咗入川菜嘅香辣世界。第一樣撲鼻而來嘅就係水煮桂花魚嘅泡椒香氣,散發住四川人嘅獨家秘方味!😚魚片滑溜得嚟鮮度十足,湯底嘅酸辣麻味控制得宜,啖啖都係喜出望外!而家講下辣子雞,好喺我哋嘅桌上擺設得跟填寶一樣多彩繽紛。啲雞肉外酥內軟,麻辣感覺掂實到,有啲微甜後尾味,真係刺激到味蕾暴動,只係嗌口水嚟舒緩下啲辣意,一啖接一啖,完全停唔到口🌶️!至於大盤花菜,做法簡單但味道層次一啲都唔簡單。啲花椰菜炸到啱啱好唔會太乾,同青辣椒同蔥丁一齊食,爽口同時帶點香燒味。整體嚟講,這家餐廳啲川菜做到又火辣又惹味,真係可以喺九龍城食到正宗川味!下次重過!🍲👍

2024-01-18 236 浏览
喺這家餐廳,我試咗幾樣招牌菜,個個都係勁好味!🌶️🐟😍 首先係酸菜魚,湯底既酸既辣,啖啖都係驚喜。魚肉滑溜,搭配得嗰泡菜,微微嘅酸味夠嗆又提味,真係一流。埋一口熱辣辣嘅粉丝,口感簡直係無得頂!咬落去既每一口,都係鮮美同麻辣嘅絕配!跟住係麻辣豬手,點解可以咁惹味?!🤤 自家製嘅調味混合得啱啱好,一啖豬手,辣中帶香,腍嫩入味到底。啖啖都係勁過癮嘅經驗。至於裝潢,環境簡潔,有種舒服嘅開揚感,令人心情大好,就算食得辣辣,都覺得清爽。今次嘅食體驗,香辣滋味令我回味無窮,真心推介比啲鍾意辣嘅食友!🔥

2024-01-04 198 浏览
各位食友啊,今次要同大家掃一掃紫陽麻辣廚房嘅川菜噃!先講講萵筍炒臘肉,啊嘛,嗰個萵筍爽口到不得了,係那種咬落去“嘩嘩”嘅口感,佢同臘肉嘅鹹香味咬合得就好似天生一對噉!🤩 臘肉微微帶點油光,入口即溶,真係欲罷不能!再嚟落個水煮桂花魚嘅感受,如果要形容,嗰個水準絕對喺“可以嘅”噉簡單啲講喇。魚肉滑嫩得黎又保持住鮮味,就算叫咗小辣,話晒都係川菜嘛,辣中帶麻,刺激到味蕾一次過過足癮!配菜豐富,芽菜海帶粉絲吸足汁水,整體來講,是個滿足嘅選擇!👌食完個午餐,我個肚囊得嘅,似係吹起咗嘅。😅 心想,九龍城啲美食,真係唔使遠行都食到手軟。紫陽嘅服務亦都係頂尖,雖則忙到飛起,但笑容從未缺席,下次必定要再試過其他款,慢慢品嘗,慢慢享受!🍽️

2023-02-04 626 浏览
因為有個辣友  friend  ,成日周圍試新嘢!朋友係OpenRice  附近搵到哩間餐廳!我哋決定一試。因為中午時間,所以一入到去係冇咩人。通常辣嘢食中午係會靜D。所以我哋都覺得好正,唔駛等!餐廳大約15張枱左右,都係一般茶餐廳裝修,但枱大,坐得舒服。我哋叫咗碗水煮牛,酸菜魚,同埋走辣擔擔麵俾小朋友。我認為酸菜魚係唔錯,魚夠滑,份量算足!👍🏻但係番薯粉就少咗D,得兩條😅。另一碗水煮牛,都算唔錯,但又唔係十分出色。我個人覺得酸菜魚係正過水煮牛。水煮牛都係得兩條番薯粉🥲。不過性價比算高,  $68大份量,有飯有豆漿送。抵食👍🏻。中午唔想同人爭,又like  辣野,值得一試。
水煮牛,酸菜魚
2023-02-03
午餐
水煮牛,酸菜魚
  • 酸菜魚
2022-08-23 541 浏览
柴陽麻辣廚房話說今天因為怕阻店舖做生意所以快快吃一些就離開結果不飽最後還跟同事一起去吃午飯他們推薦的這家水煮魚湯底香濃魚肉滑嫩好的這也是在下第一次跟同事吃飯平常自己更不知道美食總有一家在我左近看起來同事是熟客仔畢竟每天都要吃自己多選擇也會有不知如何選擇的一天餐牌在下都還未看完一張同事們都點好了好吧在下要個細的水煮牛好了不久前吃了點東西現在就是補空洞然後飲品是原隻椰青首先 椰青很清甜不只能解渴還喝得在下津津有味而最神奇的是椰青只有一個足夠飲管的開洞好..可愛而且有一種異常的乾淨感再等了一陣子主角便到了在下點中辣看起來好像反而沒有同事的小辣和BB辣油膩可能因為他們的是魚在下吃牛牛先喝兩口湯好喝耶 襯還是熱熱的能喝一口湯 吞一口飯再咬一片牛很開胃朋友的魚肉眼見得到的多在下的牛肉也不輸而且有很多的旺菜旺菜的大優勢就是大大的莖部不會像葉子一樣吸味吸油有效地真正減油膩感不過吃到後來開始沒那麼熱就變得咸咸的湯也不能喝下幸好的是現在有吃飽飽的感覺滿足也開心
柴陽麻辣廚房

湯也不能喝下
幸好的是現在有吃飽飽的感覺
滿足也開心
2022-04-08 570 浏览
以前成日都嚟食午餐抵食又好食~但今次再嚟食酸菜魚好難食又有腥味,聞到有少少唔舒服好奇怪嘅味。黎到湯太少d魚放晒上面好乾仲更加腥,下面放太多配菜,係過多…啲魚唔應該放上完全冇湯浸過。唔OK…價錢係抵,量都足夠。但係真係唔好食,唔知係咪轉左新廚師。暫時一排都唔會再去。
酸菜魚
2022-03-14 479 浏览
去九龍城本來想食泰國菜, 但行極都無心水想入邊間泰菜舖, 突然眼前見到呢間食川菜嘅非常吸引, 有我最喜歡嘅酸菜魚, 所以就吸左入去, 當然係食套餐抵啦, 有白飯同嘢飲, 分量相當足料大份呀🙌😋🥢水煮牛肉 (大份$68)😋👍牛肉屬於滑牛, 無渣但係又唔屬於有牛味, 配菜相當多有黃芽白, 芽菜, 海帶, 薯粉, 叫左少辣, 但都勁度十足, 湯底濃郁, 好味🥢酸菜魚 (大份$68)😋👍生魚片極新鮮, 冇泥味清爽鮮甜, 配菜相當多有酸菜, 黃芽白, 海帶, 薯粉, 叫左少辣, 湯底唔算酸, 但合乎少辣, 胡椒味濃, 幾醒胃, 好味🥤餐飲本來係豆漿或蕎麥茶, 豆漿當日就欠奉, 轉左酸梅湯, 所以就叫左杯酸梅湯及蕎麥茶, 酸梅湯原來係樽裝倒出來的, 所以就一般般, 但蕎麥茶就非常好飲, 暖暖地, 清香蕎麥味撲鼻, 值得一試👍魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

🥢水煮牛肉 (大份$68)😋👍

🥢酸菜魚 (大份$68)😋👍

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
  • 水煮牛
  • 酸菜魚
2021-12-31 367 浏览
好好味呀因為咧我比較食得辣我第一次食呢間舖頭唔知佢個辣到點樣所以咧我嗌左勁辣然之後仲留言話加多D辣 哇噻 超滿足 好夠味道D魚片完全浸透D香辣味 配菜都好豐富有海帶絲娃娃菜同埋芽菜 掂啊 之後嘅歌嚟試埋啲其他餸 又發現一個麻辣天地真係太好喇!
好好味呀
又發現一個麻辣天地真係太好喇!
水煮鱼片
2021-12-31
15 分钟 (外卖自取)
水煮鱼片
2021-08-29 411 浏览
食物質素一般,口味唔覺得是正宗,雖然話不收加一服務費,但價錢都唔平囉…!店員服務都好一般,真係好似去了大陸落後些嘅鄉村咁,不懂服務及應變能力,發生問題要解決就只企係度發呆!
2021-08-29
2021-08-22 322 浏览
無論是水煮,還是酸菜魚,魚片滑,又冇骨,份量足料, 味道好。忍唔住,心思思,每次都會試新菜, 酸辣味好地道。胡椒豬肚雞煲都好味道。辛辣是好利害,少辣就夠了,又可要求再少辣。服務很友善,座位寛躺,性價比高。
忍唔住,心思思,每次都會試新菜, 酸辣味好地道。

服務很友善,座位寛躺,性價比高。
2021-07-25 189 浏览
我是麻辣泒對的粉絲,但是食過紫陽水煮魚,我變心了。每星期都會食川菜的我,看到一盤平平無奇的水煮生鱼片上枱,一嚐就知不同,魚片薄薄無骨,食到底部不是芽菜,而是還有魚,這就是不同。味道正宗不用說。一句講晒,性價比高。一個水煮魚食客的真感受。
我是麻辣泒對的粉絲,但是食過紫陽水煮魚,我變心了。

味道正宗不用說。
一句講晒,性價比高。

一個水煮魚食客的真感受。
2021-07-17 312 浏览
本來想食泰國野,點知間間排長龍,望下鐘原來8點幾。之後求其入左呢間野食川菜,叫左半條水煮魚,土豆絲,干鍋炒肥腸,冰粉,白飯和椰子汁。呢度服務好,我怕熱佢即開大冷氣。員工大多講普通話。水煮魚係生魚,味道唔係我想像既味,薑太多,泡淑太多,無咩花淑等其他材料滾出來既味,腐皮少,最唔好係魚好多骨,食到我火,味道似屋企煮,難怪價錢唔貴!😒值得食係底既灰色粉皮。叫左少辣都好辣,平時食開都覺辣。干鍋肥腸:肥腸好食,唔辣,好香,好彈牙又入味,香料出曬來,正,份量太少,價錢較貴。😊👍🏻土豆絲:薯仔爽,唔夠香,味道麻麻!冰粉:太硬,甜一制,個糖唔夠香。總括:唔係我想食既味道🥲🥲

土豆絲:薯仔爽,唔夠香,味道麻麻!

冰粉:太硬,甜一制,個糖唔夠香。

總括:唔係我想食既味道🥲🥲

我的至愛家鄉臘肉好正宗!紅糖糍粑香口迷人!是川菜粉C的至愛!我每次來都來吃!老公也覺得超贊👍👍👍👍廚房的水准真的很不錯👍👍👍原是師傅就係正宗的四川人!出門在外能食到家鄉的味道是幸幸福福開開心心的事情!大家可以試試看
茶樹菇炒腊肉!紅糖糍粑!酸菜魚午餐!
茶樹菇炒腊肉!紅糖糍粑!酸菜魚午餐!
2021-05-20 299 浏览
睇open rice 推介來試辣嘢,果然冇介紹錯😋😋樣樣都好味,會再來!真係好地道!最尾都order碗白飯😂😂食埋啲餸尾與撈埋啲汁!待應超nice,有個仲好靚仔好斯文!
待應超nice,有個仲好靚仔好斯文!

2021-05-20
  • 樣樣都好食🤪🤪