2014-12-02 126 浏览
見到網上有個試食活動,係去一間我本身都好想去食的中菜餐廳 - 經典廚房,於是二話不說,舉手參加,最終確是一試難忘。 經典廚房位於屯門安定邨商場,餐廳人門時尚,不像一般酒樓,又龍又鳳。 當一路步向坐位時,霎眼見到雄雄烈火,火爐邊有個師傅,不停地轉動用鐵支串住的乳豬,香味亦隨隨飄出,心裹已定下,這乳豬一定要食!乳豬即叫即燒,制作需時,燒完後立刻有傳菜員傳出乳豬,並隨即將乳豬切件。熱辣辣的乳豬,皮脆肉香,而且乳豬肥瘦適中,與酒樓食到的乳豬十分不同,喜愛食乳豬的你,絕不能錯過。 其次,那個龍躉面也十分驚喜。店內經理稱龍躉面條全人手打,所以特別彈牙。一試之下,經理所言非虛,面條十分彈牙,一食就知真的並非機打。再者,面條魚味十分出,一食亦都覺得係鮮魚面條,之後再問番經理,原來面條全是龍躉肉制成,唔怪得知啦。之後再食左一碟蓮藕餅,以及炸魚塊。蓮藕餅個餅底最驚喜,餅底味道有少少咸,而且並不油,配上上等的蓮藕粒,確實係十分相配,鍾意食煎炸嘢的,一定要試。至於炸魚塊,魚肉比例多,香脆而不油,重點係個醬汁,完全將魚的鮮味帶出來。 最後一味則是基本菜式-咕嚕雞球。這是一道十分基本的中菜,但這亦是最難整得好食的

最後一味則是基本菜式-咕嚕雞球。這是一道十分基本的中菜,但這亦是最難整得好食的菜式。這裹的咕嚕雞球,十分足料,每粒雞球內的雞肉與粉的比例掌握得十分好,並不像坊間的酒樓一像,粉多過肉。而且甜酸味亦十分適當,醬汁亦好粘口,食落十分開胃,送飯一流。
题外话/补充资料: 有泊車優惠
2014-11-07
用餐优惠
試食活動
  • 燒乳豬及龍躉面
2014-11-22 1130 浏览
星期6當日一行五人返屯門食晚飯敘舊,自己是屯門讀書長大好耐無返去安定村,所以便順應朋友提意去經典廚房食飯,但沒想到就此出事..............................當我行過門口睇到師傅正燒乳豬睇完餐牌後見到368一隻都幾抵, 我們立即決定要試試但第一道來的是小食魚面大家應該食得多,但用龍躉做真的第一次試開始叫的時候我根本不相信他們真的會用龍躉來做麵,但食了真的十級鮮味爽口,一定是真材實料再加上蝦米醬真的野味非常,爆LIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  之後到我最想食的乳豬出場 食完之後我完全能夠體會家燕姐的心情,我第時食唔返咁好食既乳豬咁點算一點都不跨張,真的很很很好食,肉嫰皮脆,就算唔點醬汁都已經正到飛起。 之後再上的是特色潮州菜這味菜充滿特色,絕對值得一試! 之後又係龍躉出場既時間 一個字"鮮" ,而且他們特製的青檸汁真又是一絕 再來的這道菜我相信出街食中餐10次一定有8次都會叫食完第一口我真係忍唔住叫左出黎,不但用了新鮮排骨而且還用了山楂做汁,一定不是一般的茄汁埋茨,我一點都沒有跨大,這是我近年來食過最好的咕嚕肉去到最後當然來一個甜品作結尾簡簡單單,

當我行過門口睇到師傅正燒乳豬
香不辣醬汁牛肉
魚面大家應該食得多,但用龍躉做真的第一次試
蝦米醬龍躉魚麵

之後到我最想食的乳豬出場
堂剪醬汁乳豬

之後再上的是特色潮州菜
海鮮芋頭焙
這味菜充滿特色,絕對值得一試!

之後又係龍躉出場既時間
青檸汁煎龍躉扒
一個字"鮮" ,而且他們特製的青檸汁真又是一絕

再來的這道菜我相信出街食中餐10次一定有8次都會叫
咕嚕肉

去到最後當然來一個甜品作結尾
紅豆桂花糕
簡簡單單,清香美味

老實講,當走進這餐廳的時候其實無特別期望,點知換來的是十級驚喜。 他們的菜色都花足心思而且手工真的十分老到,每一味餸都不是高級食材但都能做出極級美味。

環境和服務已經唔想講,因為只靠味道和價錢他們已經完勝!!!!!!!!!!!!!!!!

今次真係出事..............................我以後要成日去屯門食飯

题外话/补充资料: 一間又平又超正的餐廳 , 不想多講。 仲睇文,去試LA
2014-11-08
香不辣醬汁牛肉
蝦米醬龍躉魚麵
堂剪醬汁乳豬
咕嚕肉
6月初開張的第三天,已經到這裏飲茶。6月飲茶哪天,一開始走去知客哪裡取籌已經覺得很奇怪,總覺得有一大堆人圍著知客。今次飲茶又故態復萌,原因乃籌號並沒有依大中細枱分開不同隊去排,又沒有規定『可搭枱』還是『不可撘枱』,令知客、部長叫籌號時非常混亂,有時會叫回之前的號碼,這才令客人不繼圍著知客去嘗試了解究竟。等了大約半小時,終於有枱。這裏格局唯一可讚的地方是有很多卡位,裝潢得像卡拉ok房似的。牛肉腸粉—牛肉足料,腸粉質感煙韌嫩滑。賽螃蟹餃—餃皮不太厚、内裏蛋白嫩滑、大概有一至兩隻蝦,頗鮮甜。奶黃煎堆仔—剛炸好的,奶黃餡不太甜。鮑汁雞腳—本來點了藥膳雞腳,可惜售罄。改叫了鮑汁雞腳,挺入味,不太腍,但花生不太入味,不夠鬆化。蟹子燒賣 — 豬肉同蝦也很新鮮,嫩滑。野菌湯魚麵—有杏鮑菇、秀珍菇、草菇,可惜炸完再放回湯裏,有點格格不入。魚麵尚算嫩滑有彈性。食物質量還可以,多來幾次吧!
6月初開張的第三天,已經到這裏飲茶。

店內裝潢
牛肉腸粉—牛肉足料,腸粉質感煙韌嫩滑。
牛肉腸粉
賽螃蟹餃 & 奶黃煎堆仔
奶黃煎堆仔—剛炸好的,奶黃餡不太甜。

鮑汁雞腳
蟹子燒賣 — 豬肉同蝦也很新鮮,嫩滑。
蟹子燒賣
野菌湯魚麵
食物質量還可以,多來幾次吧!
2014-09-28
店內裝潢