呢間居酒屋私隱度非常高,店內佈置走簡約和風路線,係家庭式嘅小店; 牆上嘅壁畫係老闆自己親手繪畫,盡見心思👍我地按時到達餐廳,驚喜見到老闆原來整左紀念品送比我同朋友,喺兩舊好靚嘅檀香木,好香😍!上面刻有我同朋友嘅名,同用餐嘅日子,真係非常驚喜又窩心❤️我地叫左兩個set:⭐Wata 綿⭐$880(一位)🌸前菜五欯- 帶子,三文魚,牛油果生魚片沙律配菜有鹽燒銀杏,甘露煮南瓜,火炙雪魚白子,柚子酢鮟康魚魚肝, 沙追魚,鮮百合🦪兵庫縣產生(赤穗)🐟深海池魚,秋刀, 剝皮魚,赤貝,海膽🌸蛋白茶碗蒸🦪肝汁煮燒南非鮑魚🍲立魚湯🥓🥘岩手県黑毛和牛壽喜燒甜品🍰芝士蛋糕,自家製Mochi(連蛋糕碟上都有老闆精心喂我同朋友寫的welcome字句💕)整體成晚每一道菜,都非常美味😋、食得出製作認真,盡顯廚師嘅心思,喺非常值得推介嘅好餐廳👍💕溫馨提示,由於居酒屋嘅地方唔算大,平時都會有攪人聚會,或者一啲特別節日慶祝嘅小型party ,而且座位只得十個左右,加上食材都係早幾日準備好,確保新鮮,所以有興趣嘅朋友要預早打電話來book在先,確保有位用餐☺️

我地叫左兩個set:

⭐Wata 綿⭐$880(一位)

🌸前菜五欯
- 帶子,三文魚,牛油果生魚片沙律

🦪兵庫縣產生(赤穗)
🐟深海池魚,秋刀, 剝皮魚,赤貝,海膽
🌸蛋白茶碗蒸
🦪肝汁煮燒南非鮑魚
🍲立魚湯
🥓🥘岩手県黑毛和牛壽喜燒
甜品
🍰芝士蛋糕,自家製Mochi

2023-11-16
纪念日
鮮濃蒜肝醬鮑魚🥓極鮮刺身他他🦪飽滿北海道真蠔!-田中去日本甚少plan行程,近幾次都係啲鄉郊地方,食嘢都係去啲家庭式小店,而且多數都係木系暖色果種,今次呢間鮮為人知嘅私房小店,就有呢種家庭味道。老闆日本生活同留學多年,親自招待客人,每位亦會送上刻名樟木(尾圖),度身製成生日/紀念版都得,加上位置唔多(~10位),包場易又唔貴,打成一片人情味十足。-🇯🇵綿 ($780)一共12品,但老闆話有時多啲靚貨嘅話,會做多啲比客人試,超有人情味,田中當日就食咗約15品,另外亦有啲抵食Set/單點揀。🔸先付三品當日係海膽鮮淮山、小乾鮑、鴨胸卷、秋葵,仲有超爽甜嘅日本白粟米,海膽淮山出奇地夾同鮮甜,乾鮑就最特別,Size細細但用鮮味填滿口腔。🔹甘海老刺身他他甜蝦、帶子、三文魚角切他他,前兩者都係極鮮甜材料,再拌埋三文魚籽、牛油果,口感濕潤鮮味十足,配埋脆香鱈魚乾超正。-🔸生カキ酢 北海道真蠔 (超飽滿鮮甜)🔹旬のお造り二品 貝殼一品 季節刺身當日有日本海膽、原隻鮮赤貝、深海池魚、鯛魚、中拖羅,魚料光澤十足,都係空運飛機貨,而且都係貴價魚料,新鮮足料。🔸鯛スープ 立魚湯立魚湯足料熬成,非常清甜,最驚喜係
鮮濃蒜肝醬鮑魚🥓極鮮刺身他他🦪飽滿北海道真蠔!

🇯🇵綿 ($780)

🔸先付三品

🔹甘海老刺身他他

🔸生カキ酢 北海道真蠔 (超飽滿鮮甜)

🔹旬のお造り二品 貝殼一品 季節刺身

🔸鯛スープ 立魚湯
立魚湯足料熬成,非常清甜,最驚喜係有件心形豆腐,嫩滑又豆味香濃。

🔹あわびの肝ソース 自家製醬汁煮鮑魚
自家製鮑魚肝醬加入蒜,味道非一般鮮濃,而鮑魚煮得非常入味,腍身又保留口感,最緊要係食盡個肝醬,拌埋飯團真係一流。

🔸オーストラリア和牛 澳洲和牛
和牛煎到外焦內嫩,睇相都見熟度層次超靚,肉味油脂香濃,自家炒醬蒜香惹味,同濃香牛脂極夾。(呢道亦都可以轉做海膽醬時令魚)

🔹甜品 - 自家製和菓子/芝士蛋糕
🍹自家梅洒 - 和歌山紫南高梅、VSOP
難得香港仲有咁有心嘅小店必須好好介紹一下!位於柯士甸小路嘅【綿】店主Jacky曾居日佢將自己喺日本學到嘅料理知識帶到嚟香港用心、細心嘅配搭及烹調顯示出職人嘅精神!餐廳推出新嘅套餐可以一次過食到時令刺身、蠔、鮑魚、澳洲和牛、自家製和菓子真心物有所值!🩷小店仲提供自家釀制嘅梅酒用紫南高梅➕vsop 釀製真係比一般嘅梅酒好飲好多!超正!👍🏻👍🏻👍🏻🩵Wata 綿 - HKD$780 / Person🩵.🔸前菜▪️北海道白粟米 - 超嫩、爽甜!▪️鹿兒島蕃薯 - 搽咗蜂蜜再燒一燒,好綿密香甜。▪️梅子番茄 - 浸左三日,酸甜開胃。▪️鮮淮山鮑魚苗 - 鮑魚苗嘅鮑魚味好突出,醬汁煮入味再配紫穌葉,味道好平均。▪️鱈魚白子.🔸甜蝦、帶子、三文魚、牛油果沙律刺身新鮮,配合creamy牛油果,簡單用鹽調味,好fresh。可以加埋烘脆了嘅鱈魚片拌食,多一番滋味。.🔸生蠔酢物厚岸真蠔7-9月最當造,肉質肥美,口感Creamy,海水味不重,帶有甜味。.🔸季節刺身▪️北寄貝▪️赤海膽▪️秋刀魚▪️靜岡縣金木鯛▪️深海池魚非常新鮮,有淡雅嘅金木鯛、銀皮秋刀、魚味香甜嘅池魚,仲有爽甜嘅貝類,海膽更係鮮甜無腥味,好食!👍🏻.🔸鯛魚湯魚
難得香港仲有咁有心嘅小店
必須好好介紹一下!
位於柯士甸小路嘅【綿】
店主Jacky曾居日
佢將自己喺日本學到嘅料理知識
帶到嚟香港
用心、細心嘅配搭及烹調
顯示出職人嘅精神!

餐廳推出新嘅套餐
可以一次過食到時令刺身、蠔、鮑魚、澳洲和牛、自家製和菓子
真心物有所值!🩷
小店仲提供自家釀制嘅梅酒
用紫南高梅➕vsop 釀製
真係比一般嘅梅酒好飲好多!
超正!👍🏻👍🏻👍🏻

🩵Wata 綿 - HKD$780 / Person🩵
🔸前菜
▪️北海道白粟米 - 超嫩、爽甜!
▪️鹿兒島蕃薯 - 搽咗蜂蜜再燒一燒,好綿密香甜。
▪️梅子番茄 - 浸左三日,酸甜開胃。
▪️鱈魚白子
🔸甜蝦、帶子、三文魚、牛油果沙律
🔸生蠔酢物
🔸季節刺身
▪️北寄貝▪️赤海膽▪️秋刀魚
▪️靜岡縣金木鯛▪️深海池魚
🔸鯛魚湯
魚清湯飲落好暖胃,心形嘅豆腐嘅豆味好濃,而且十分綿滑,連細節位都好用心。
🔸自家製醬汁煮鮑魚
蒸過嘅鮑魚好彈牙,有溏心口感,將鮑魚裙邊、肝、三文魚籽撈飯食,鮮味濃郁,伴碟有慢煮蘿蔔,清甜。
🔸澳洲和牛
煮得勁香!外層煎得夠火候,而中間keep到鬆軟juicy,牛味適中,好食😋。
(唔食牛的話,揀魚一樣都好好食。)
🔸芝士蛋糕或自家製和菓子
煎嘅糯米糰好有米香、煙煙韌韌,紅豆綿密香甜,再配醃漬的紫蘇葉、櫻花🌸一齊食,特別得嚟好好食。
2023-07-29 307 浏览
路過此店,見店主用心有禮的服務,決定一試!店舖細小,只有幾張4人桌,環境優雅,布置精立,廁所門👍🏼午餐餐牌簡單,但蕎麥面已經係我心中首選由師傅遞上嘅小食,已經10分驚喜😋😋😋簡單的午餐,估唔到有咁正嘅前菜,包括白粟米,芝麻醬雞絲沙律,清酒煮粒貝😋😋👍🏼主食冷蕎麥麵,提供兩款醬汁,除咗傳統嘅,店主自製另一款芝麻醬汁,味道更濃,更好味,真的很用心。餐後甜品係水果,亦都好驚喜,一啲都唔馬虎!如果到尖沙咀,想搵一間寧靜舒適嘅餐廳,而食物要有質素,絕對絕對值得一試!
路過此店,見店主用心有禮的服務,決定一試!

店舖細小,只有幾張4人桌,環境優雅,布置精立,廁所門👍🏼

午餐餐牌簡單,但蕎麥面已經係我心中首選

由師傅遞上嘅小食,已經10分驚喜😋😋😋

前菜三色

冷蕎麥面

餐後甜品係水果,亦都好驚喜,一啲都唔馬虎!

前菜三色
冷蕎麥面
2023-01-14 559 浏览
壽星鍾意日本嘢,諗起見過朋友食嘅呢一間😼於是就Book去試一試喇😎係一個地舖,但係完全望唔到店內,有少少神秘感小小嘅店,大約可能有8-10個位包場冇難度🙈私房料理當然就預先已經mark好咗menu啦所以準時到達就坐住開心傾住計等食嚟到嘅每一樣野本港女都覺得好精緻呢個係前菜👇🏻季節刺身👇🏻日式蒸蛋👇🏻立魚湯👇🏻壽司👇🏻其實每一道菜上枱店家都有介紹有咩特別做法或者當時得令的東西💁🏻‍♀️但係望住咁精緻嘅賣相有認真聽完但係冇認真記低🙈不過有認真影低唷🥰另外有事先請店家安排生日feel的東西所以最後有生日歌陪伴生日蛋糕出場成件事令到壽星超開心🥳
壽星鍾意日本嘢,諗起見過朋友食嘅呢一間😼
於是就Book去試一試喇😎

係一個地舖,但係完全望唔到店內,有少少神秘感
小小嘅店,大約可能有8-10個位

另外有事先請店家安排生日feel的東西
所以最後有生日歌陪伴生日蛋糕出場
成件事令到壽星超開心🥳
2022-06-13 737 浏览
第五波疫情之後,終於迎來生日晚宴,選擇綿因為人少少都可以包場,增加安全感安心食飯。食物不在此詳述,有興趣請參考相片,以下重點分享是晚亮點。全晚高潮必然是近期於日本十分流行的燒提燈,真是一解於香港未能到日本旅行之苦,蛋香於口中爆炸,終於明白為何能成為近期大熱!另外豚肉椰菜卷,一口燒手羽先雖然是舊酒新瓶,但當中創意令人驚喜連連!小變化原來真的可以換來大驚喜!此乃於私房菜才可以品嘗到的用心!燒吞拿魚面頰更是油香爆發,令人回味無窮!一口燒白鱔真是令人又愛又恨,愛外脆內嫩,恨份量太少!感謝好友陪伴,感謝老闆Jack哥熱情歡待,更感謝基師傅用心制作食物,一來也!
前菜三點
燒魚
  • 燒豚肉椰菜卷
  • 燒一口手羽先
  • 燒提燈
原本公司附近新開了一間日本私房料理,本來想 試下點知疫情殺到禁晚市堂食冇機會一試,星期六中午放工諗住買飯盒返屋企同老公仔女一齊食,經過見佢有開原來有得外賣,咁就入去睇吓,唔知係店員定老闆佢話畀我知便當好豐富,有牛有豬有雞肉仲有魚,搞到我呢啲選擇困難症嘅人都唔知揀咩好😅,最終我揀咗兩個牛,兩個雞。呢個真係非一般飯盒,有精緻包裝,充實嘅內涵,雞便當裏面有雞肉、豚肉仲有魚同玉子燒,當然有飯啦!D米飯真係粒粒都係飽飽滿滿嘅日本米。牛便當有牛、豚肉都一樣有魚同玉子燒,便當裏面有一種好好味嘅蔥頭酸酸甜甜可以令到你更開胃,每個便當仲跟埋一個味噌湯同埋精緻嘅木製餐具,我個女一路食一路話好好味覺得自己好似喺日本買便當食咁,老公問我今餐買咗幾多錢,我答佢每盒只係一百蚊,老公即刻話琴日食麥xx都二百幾,前日大xx又三佰幾咁仲使乜食 呢啲連鎖店快餐呀!我個女即刻搭咀,媽媽下星期六你放工再買E個便當返嚟我唔食麥xx喇!😅
牛肉使當
2022-01-22
10 分钟 (外卖自取)
牛肉使當
  • 雞肉便當
  • 牛肉便當
2022-01-18 218 浏览
因疫情關係,晚市堂食取消,故大部分食肆都推出外賣套餐增加收入,早前試過這間新開張小店晚市套餐,收到老闆傳來宣傳訊息,又來試試外賣便當。由於我和同事都不吃牛的關係,故選了$80的日本黑豚梅頭肉生薑燒便當和$70的西京燒鯖魚便當。提早30分鐘用WhatsApp向老闆Jack哥落單,想不到他還記得我,一來店內便當已經差不多包裝好等我到取。因為公司位於尖東的關係,回到公司打開便當還是冒煙,除了主菜,米飯,還有前菜包括牛蒡,南瓜,大根和玉子燒!還帶一個蟹籽沙律!還有關東煮和味噌湯一杯!以同等的價錢我覺得好超值,性價比超高!希望Jack哥繼續努力,期待晚市重開再能現場嘗試師傅的手藝!
外賣便當
2022-01-18
外賣便當
2022-01-05 462 浏览
門面的神秘感令人會問。裡面做什麼的。按門鐘,有店長招呼你,但要預定。店長及大厨人很好,每度餸均會介紹食法、制造及來源。無論前菜,剌身,煮物都發揮貼心水準,串燒也能做到很出色。店內裝修簡單,整潔,內裏乾坤仲有係廁所,要留心找才發現到。食物尤其鍾意雞串燒,有雞翅、雞皮、雞肉、雞心、雞肝。味道剛好,有去到日本感覺。自家炮製的海參及鮑魚也是外邊難找。甜品為玉子燒及十勝紅豆沙湯圓。十分豐富。當然清酒經老闆介紹下,試了幾枝不同日本直送的。十分特別。愛新鮮一定要叫老闆推介一下。
店內裝修簡單,整潔,內裏乾坤仲有係廁所,要留心找才發現到。
2021-12-31
2022-01-05 446 浏览
聖誕假期路經三角公廁,望見蘭香麫家旁一日式門面,十分神秘,按鐘一問認識了老闆Jack哥,原來是新開預約制日式私房菜,鋪面不大,大概容納12人,但正合人少又想包場又玩嚴工廠party room外賣食物,餐廳只提供兩個餐單,包括前菜剌身燒物煮物甜品,貴價就提供全蟹宴,承蒙政府消費卷所賜,立即訂全蟹宴和女友試菜一番。可能因為新開原因,Jack哥竟然說我個兩個包場!開餐當日,餐廳居然用鐳射筷子托準備了我們名字作為歡迎,用餐後還可以留為紀念!先來前菜七道,酸梅蕃茄酸酸甜甜非常開胃,蟹肉沙律和蟹肉酢物非常鮮甜,山芋配三文魚子健康又爽口,正好中和鮟康魚肝的丰盈油香,汁煮北海道海螺爽甜入味,膽汁煮鮑魚更是軟糯美味,非常滿足的好開始!再來剌身四道,松葉蟹腳鮮甜新鮮不在話下,馬糞海膽更是精彩,令人欲罷不能胃口全開!另外兩款深海池魚和金目鯛則正正常常,符合預期。再來松葉蟹茶碗蒸嫰滑到不成,配上蟹肉更是一絕,鮮甜滑嫰。接著到串燒部分,燒蟹腳提升了肉味,跟剌身截然不同,更驚喜反而是燒烏,燒雞肝燒雞腎和燒大蔥雞脾肉,外脆內嫰,肉汁爆炸,我認為是全晚亮點!之後是高湯松葉蟹鍋,其實已經飽了七成,Jack哥堂煮先上本菇
再來松葉蟹茶碗蒸嫰滑到不成,配上蟹肉更是一絕,鮮甜滑嫰。
之後是高湯松葉蟹鍋,其實已經飽了七成,Jack哥堂煮先上本菇椰菜和豆腐,為之前一直的蛋白質提供纖維,再來堂灼蟹腳棒已經差不多吃不下,但鮮甜肉質真令人不能自己,一邊喊飽還是一邊吃!湯頭香醇清甜,應該是非常正宗的日本高湯味道!
最後來粟子炊飯,飯粒飽滿粒粒分明,配上剛才蟹鍋食剩的拆蟹肉,自制蟹炊飯,女友讚口不絕!可是實在太飽,唯有打包回家再欣賞,實現了貪吃但不浪費的概念!
埋單時,Jack哥說新張期間優惠,計我倆$1200/位!松葉蟹宴+包場的概念令人覺得超值!唯一缺點必須預約,如果即興就無緣了!
2021-12-20
圣诞节