餐厅: 紅軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
3天前 0 浏览
這天相約好友們來一場午間茶聚!好友選了於富豪機場酒店午餐,我這位「嶼民」當然舉腳贊成啦。正值聖誕前夕酒店內充斥了滿滿的節日氣氛!我們這天來到富豪機場酒店的紅軒午餐,已有好一段時間沒來這天可以重溫真不錯。大家到齊喝口靚茶再閒話家常好不快活!不消一會點上的美食亦隨之而來,打頭陣是話梅萵筍$98!酸甜的話梅味道完全融入了爽脆萵筍之中,清爽可口之味叫人無力抗拒。甘脆蝦多士$78!香脆的多士上是一整隻爽彈大蝦,炸得甘香而不油膩很可口。上湯煎粉果$78!粉果經油炸後如鳳凰重生金黃煙靭大小恰好,沾上佈滿韭黃香氣的上湯吃下口感夠特別。沙棘方山藥$82!沙棘的酸甜搭配山藥的軟糯口感豐富味道吸引。近來鋪天蓋地的熊貓熱亦席捲至酒店!推出了這個應景的熊貓奶皇包,咬一口包身非常鬆軟內裏的流沙奶黃餡澎湃湧出,可愛之餘更甘香甜美怪好吃。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒$348!細心地用上小火溫熱著上檯,除了叉燒之外還有蠔油豆在內送上小驚喜。肥瘦均勻的西班牙黑豚肉質感軟腍,鹹甜調得恰到好處滿美味。再來一碟健康的清炒芥蘭$158!全部用上菜遠來炮製脆口不已,菜味香濃不用點蠔油已經非常好吃。招牌的富貴櫻花蝦蛋白炒飯$228!炒飯就最
正值聖誕前夕酒店內充斥了滿滿的節日氣氛!

肥瘦均勻的西班牙黑豚肉質感軟腍,鹹甜調得恰到好處滿美味。
招牌的富貴櫻花蝦蛋白炒飯$228!炒飯就最吃得出廚師的手藝,我見證了這兒的炒飯做得非常出色,米飯粒粒分明不油不膩香氣滿滿,配襯鹹香的櫻花蝦好吃得不亦樂乎。

就這樣跟好友過了一個非常滿足的中午期待下次再聚喔。
2024-12-13
午餐
自從退休後都好少入機場,想起來,對上一次已經是幾個月前送機的事。其實機場內的餐廳一向難搵位,又多以快餐為主,想食好少少,倒不如沿入境大堂Hall B,往   4 號停車場天橋方向走,大約五分鐘已到機場富豪酒店,真係打風落雨都不怕。而對上一次係紅軒用餐,正是疫情下 staycation,跟太太吃了好幾間餐廳。紅軒有一個很有趣的特點,就是椅套都是百家姓,大家可以找找有沒有自家的姓氏。菜譜紅軒四小碟蜜汁西班牙黑毛豬叉燒、紅油抄手、沙薑海蜇花、醬油烤夫Roasted Ibarico Barbecued Pork with Honey SaucePoached Pork Dumplings in Hot OilChilled Jelly Fish in Sand GingerWheat Gluten with Black Mushroom and Bamboo Shoot叉燒是厚切,正合心意,蜜味又重,咬落鬆軟有嚼口,相當對辦。紅油抄手就略嫌未夠辣,純屬個人偏好。海蜇花口感爽彈,以沙薑入饌與平日的蔥油又是另一番味道。烤夫蘸滿了醬油,好惹味。虎茸菌螺頭燉雞Double-boiled Chicken

菜譜

紅軒四小碟

蜜汁西班牙黑毛豬叉燒、紅油抄手、沙薑海蜇花、醬油烤夫
叉燒是厚切,正合心意,蜜味又重,咬落鬆軟有嚼口,相當對辦。
紅油抄手就略嫌未夠辣,純屬個人偏好。
海蜇花口感爽彈,以沙薑入饌與平日的蔥油又是另一番味道。
烤夫蘸滿了醬油,好惹味。

虎茸菌螺頭燉雞

Double-boiled Chicken Soup with
Sea Whelk and Tiger Mushroom

秋冬日子最啱進補,呷口湯,醇厚芳香,舌底生津,湯渣都燉至軟稔,一口氣都掃光了。
濃汁原件花膠

Braised Fish Maw in Bisque

原片花膠充滿了骨膠原,男女老幼都啱。
麒麟蒸斑球

Steamed Grouper Fillet with
Black Mushroom and Yunnan Ham

但凡這類傳統粵菜都會加上一層玻璃芡,但好多時都會太重手,今次比預期中輕手,薄薄的一層,既保溫又能令食物掛汁,班片啖啖肉,鮮香中夾雜了金華火腿的咸香,我鍾意。
淮山雙冬羊腩煲

Braised Lamb Belly Casserole with Fresh Yam,
Black Mushrooms and Bamboo Shoots

喜歡食羊腩的朋友可不要錯過,古法的風味,羊腩炆得夠稔同入味,很喜歡連皮位,油脂份外香,蘸點腐乳一齊食,真是人間美味,就連生菜都切得工整,很上心,淮山建議煮多一陣,越入味越可口。
臘味櫻花蝦炒糯米飯

Fried Glutinous Rice with Assorted Preserved Meat and
Dried Baby Shrimp

材料豐富,煮得粒顆分明,又有嚼口,每啖都有臘味的油香,放上蛋絲來增色,令視覺效果更好。
熊貓黑白奶凍

Panda Coconut Milk Pudding

近日熊貓成了熱燙的話題,餐廳都有相關甜品供應,先是一個賣相超萌的熊貓奶凍,Q彈的口感,甜美芳香,真的有點不捨得將佢“分解”。
熊貓糯米糍

Panda Mochi

另一款是熊貓糯米糍,咬落煙煙韌韌,好有兒時的味道。

試食活動
2024-12-19 0 浏览
位於富豪機場酒店內的紅軒中菜廳,是一個既具中國特色又舒適優雅的用餐場所。走進餐廳,映入眼簾的是獨具匠心的中國特式設計。牆壁上精美的剪紙藝術,展示了傳統的中國剪紙技藝,每一幅剪紙都是一件藝術品,增添了濃厚的文化氛圍。木椅上繡有百家姓,這種設計不僅彰顯了中華文化的深厚底蘊,也讓人感受到家的溫暖與親切。整個餐廳的佈局寬敞,燈光柔和,營造出一種舒適、放鬆的用餐環境。紅軒中菜廳的菜品同樣出色,尤其是櫻花蝦生炒糯米飯是一道令人驚艷的中式美食。糯米飯經過精心烹調,粒粒分明,口感Q彈。櫻花蝦的加入不僅提供了獨特的鮮味,還增加了整道菜的層次感,炒製時香氣四溢,讓人食指大動。🥘海蔘炆雞則是另一道不能錯過的佳餚。選用新鮮的海蔘和雞肉,搭配上特製的醬汁,經過精心烹調,雞肉鮮嫩多汁,海蔘彈性十足,口感豐富。這道菜不僅營養豐富,還具有滋補強身的功效,是一道非常適合家庭聚餐的菜品。🍗總的來說,紅軒中菜廳無論是環境設計還是菜品質量,都能讓人滿意。無論是與家人還是朋友一起聚餐,這裡都提供了一個絕佳的用餐體驗。🌟

2024-12-19 0 浏览
又到上機的時間了,😅準備要到日本公幹幾天👍上飛機前想醫飽個肚先👍😋,即刻想起鄰近機場嘅富豪機場酒店紅軒中菜廳👍😄跟著入到去馬上急不及待叫嘢食👍,今次叫咗熊貓系列嘅金絲蟹肉乾絲卷同熊貓流沙包👍😍另外叫咗個脆皮燒腩仔,同埋叫咗個24節氣湯系列嘅西洋菜無花果煲豬展👍😋熊貓系列嘅金絲蟹浴缸絲卷外面炸得非常鬆脆裏面啲蟹肉非常之鮮味,吃一口令人覺得回味無窮👍😍另外熊貓流沙包做得非常精緻紅包流沙包裏面啲流沙不會太甜當搣出來流出來的流沙非常澎湃😅👍只有用好味兩個字嚟形容,另外哪個24節氣西洋菜無花果煲豬展湯火喉十足,飲完覺得非常暖胃,最後那個脆皮燒腩仔真係值得一體個燒腩仔個脆皮非常之鬆脆咬落去非常之香口亦都非常之好食👍😋簡直就係正👍😋吃完後再叫甜品叫咗個清香桂花糕過高點啲桂花未非常濃十分好食👍吃完後非常之滿足👍實在太美味了下次介紹多啲畀朋友食✌️✌️✌️✌️✌️👍👍
2024-12-19
信用卡優惠
2024-12-13 63 浏览
第一次到富豪機場酒店中餐廳用餐一入門口左面見到幾個中式大紅燈籠掛響門口度(感覺好中傳統懷舊),一坐到入餐廳覺得木椅好特別,全部都係用金線刺繡姓氏配襯藍色絲絨非常特別,坐落都好舒適,比起外間一般的餐廳座椅非常不同,因為同行有位朋友係素食者,待應有推介一款素食套餐,有頭盆、湯、主菜、主食及甜品,非常恰當,不用費神點選並他食物,待决定跟朋友一起黎一頓素食午餐🤗,另外亦點選了洛神花茶,酸酸尾尾好開胃,朋友話經過門口有部服古茗茶茶車共有17款特別中式花茶的😜,最黎再加點咗一份🐼凍糕,賣相超攪笑扒地同傻傻地咁🤣🤣,整體環境、食物, 侍應都不錯,下次再到機場都會試下其他食物及小菜😋😋

2024-12-12
  • 素食套餐
2024-12-13 79 浏览
海馬炖螺頭湯,湯頭鮮美濃郁,海馬與螺頭的完美結合,讓人忍不住一試再試。🍲🐚這道湯品不僅滋補養生,更是美味無比。菘茸准山春卷,外皮香脆,內餡豐富,多層次的口感令人回味無窮。🥢🥠每一口都是香脆與嫩滑的絕妙碰撞。紅菜頭餃,色彩繽紛,味道鮮美,餡料豐滿,讓你每一口都充滿驚喜。🥟🌈外皮晶瑩剔透,內餡鮮美多汁。蝦馬脾燒賣,鮮甜的蝦肉配上嫩滑的馬蹄,簡直是味蕾的享受。🦐🍤燒賣多汁,彈牙爽口,絕對是點心中的經典。古法棗蓉榚,酥脆鬆化的外皮,內裡濃郁的棗蓉,甜而不膩,絕對是甜品界的頂尖佳作。🥮🌰每一口都是幸福的滋味。紅軒的服務員態度親切,笑容滿面,每次都讓人感受到溫暖和關懷。服務細緻周到,從點餐到用餐結束,每個環節都顯得井井有條。👍😊總括來講,紅軒無論是環境、美食還是服務,都讓人流連忘返。🤩❤️一次絕佳的用餐之旅🍽️🎊

海馬炖螺頭湯,湯頭鮮美濃郁

菘茸准山春卷,外皮香脆,內餡豐富
🥟🌈外皮晶瑩剔透,內餡鮮美多汁。
蝦馬脾燒賣,鮮甜的蝦肉配上嫩滑的馬蹄

古法棗蓉榚
,酥脆鬆化的外皮,內裡濃郁的棗蓉,甜而不膩
,絕對是甜品界的頂尖佳作。🥮🌰每一口都是幸福的滋味。
紅軒的服務員態度親切,笑容滿面
每次都讓人感受到溫暖和關懷。
總括來講,紅軒無論是環境
、美食還是服務,
都讓人流連忘返。🤩❤️
一次絕佳的用餐之旅

• 羊腩煲
  • 菘茸准山春卷
  • 葱油沙薑海蜇花
2024-12-10 121 浏览
剛剛落機回來,即刻第一時間上醫下個肚,即刻諗起附近富豪機場酒店哪間以紅色為主題的中菜廳紅軒👍😋入到可以急不及待先拿住個餐牌望下有啲咩嘢食😁😅天氣涼了見到佢餐牌出咗嗰個羊腩煲🐑👍櫻花蝦臘味糯米飯於是叫咗這兩度菜,跟住加埋過得獎菜賊王雞同芙蓉黃金蝦👍🦐🐔上菜時間非常適中👍品嚐完嗰四道菜之後,覺得個羊腩煲炆得非常之淋非常之好好味👍啲腐竹索曬啲精華個糯米飯炒得好香同啲臘味混埋一齊簡直係極品啲糯米炒得一粒粒非常之美味色澤又非常之靚😋簡直讓人垂涎三尺吃完之後再食埋免費糖水簡直係大滿足✌️✌️
2024-12-10
信用卡優惠
  • 羊腩煲和櫻花蝦臘味糯米飯
2024-11-26 138 浏览
紅軒位於 Regal Airport Hotel 1樓,環境優雅,燈光柔和。🏨酒店大堂氣派非凡,上層仲有 HSBC 外幣ATM,非常方便。🪙🌟喜鵲鳳梨酥,金黃酥脆,內餡酸甜適中,讓人一試難忘。🍍🥮玻璃藤椒鴿,肉質鮮嫩,藤椒味道獨特,讓人欲罷不能。🐦🌶️24節氣嘅老火湯,以沙參麥冬雪梨煲瘦肉,湯頭鮮美,滋潤養生。🍲🍐生炒臘味糯米飯香氣撲鼻,每一口都充滿了濃郁的臘味。🍚🌟麻蓉飽外皮鬆脆,內餡香甜,口感一絕。🥮🍯沙棘方山藥,沙棘的酸甜搭配山藥的軟糯,口感豐富。🍠🍃山藥雙冬羊腩煲,羊腩鮮嫩,搭配雙冬和山藥,味道獨特,讓人回味無窮。🍲🐑櫻花蝦滑腸粉,蝦滑新鮮彈牙,腸粉滑嫩,搭配櫻花蝦的鮮味,絕妙無比。🍤🌸煙燻蜜椒甘薯牛柳粒,牛柳嫩滑多汁,甘薯甜美,煙燻蜜椒的香氣更是讓人回味無窮。🐮🍯紫山藥雞粥,香滑濃稠,紫山藥的清甜搭配雞肉,讓這碗粥更加美味。🍵🐔紅軒嘅服務員態度親切,細心周到。從進門到用餐完畢,每一個細節都照顧得非常到位。服務員總是面帶笑容,給人賓至如歸的感覺。👍😊

紅軒
位於 Regal Airport Hotel 1樓,
環境優雅,
燈光柔和。

喜鵲鳳梨酥,金黃酥脆,內餡酸甜適中,
讓人一試難忘。🍍🥮

玻璃藤椒鴿,肉質鮮嫩,藤椒味道獨特,讓人欲罷不能。🐦🌶️

生炒臘味糯米飯香氣撲鼻,每一口都充滿了濃郁的臘味。🍚🌟

麻蓉飽外皮鬆脆,內餡香甜,口感一絕。🥮🍯

沙棘方山藥,沙棘的酸甜搭配山藥的軟糯,口感豐富。🍠🍃

山藥雙冬羊腩煲,
羊腩鮮嫩,搭配雙冬和山藥,味道獨特,讓人回味無窮。🍲🐑

櫻花蝦滑腸粉,
蝦滑新鮮彈牙,腸粉滑嫩,搭配櫻花蝦的鮮味,絕妙無比。🍤🌸

紫山藥雞粥,香滑濃稠,
紫山藥的清甜搭配雞肉,讓這碗粥更加美味。🍵🐔

喜鵲鳳梨酥
山藥雞粥
  • 喜鵲鳳梨酥
  • 臘味扒豆苗
2024-11-26 112 浏览
紅軒餐廳位於機場酒店內,是一個理想的用餐選擇,特別適合在旅途中對美食有要求的旅客。最近我有機會在此用晚餐,整體體驗相當令人滿意。餐廳的環境設計現代而時尚,採用柔和的燈光和舒適的座椅,讓人一進門就感受到放鬆的氛圍。服務人員熱情友善,提供專業的建議,令我對菜單的選擇更具信心。我點了招牌的黑毛豬叉燒,肉質鮮嫩,入味十足,醬汁甜中帶香,口感極佳。搭配的上湯時蔬也新鮮爽口,讓整道菜色更具層次感。另一道龍蝦湯烏冬則是驚喜不斷,麵條彈牙,蝦湯濃厚,絕妙地襯托出新鮮海鮮的鮮味,每一口都讓人陶醉。餐後我品嚐了他們特製的中式千層糕,濃郁的蛋黃與清新的果肉完美結合,甜而不膩,是一個完美的結尾。總的來說,紅軒餐廳無論在環境、服務還是菜品上,都給人留下深刻印象。若您在機場附近尋找一處美食好去處,這裡絕對值得一試。
2024-11-25 80 浏览
我承認我是為了只熊貓🐼公仔而來的。在餐廳門口就見只偌大的熊貓🐼大哥端坐人力車上,一輪打卡之後餐廳服務員將我們迎進餐樓,迫不及待的我們將能送熊貓🐼公仔的4款點心全點了,有熊貓🐼流沙包,熊貓🐼糯米糍,口感好好的是蟹肉絲卷,外層是金黃脆脆的金絲,內裡是軟軟香香蟹肉餡,一盤有3個,當中還插了一支小小的熊貓🐼簽,又幾有心思。最後上桌的是只趴在盤邊的趴熊貓,它可愛到令我們忍不住“哇哇哇”叫出聲,惹得旁桌注目🤪,是熊貓奶凍,還真讓人不忍也不知應從熊貓🐼頭吃起還是從挖它的屁股開動🤔,這趴盤熊貓🐼奶凍不很甜,合適現代少甜少咸口號。餐後還有免費糖水,紅豆沙和麥米花生粥,這是我第一次吃麥米粥,甜度溫度都剛剛好我。這次賺大了🤭,才五十多元一碟的熊熊點心叫倆碟就送一只紫色熊貓🐼公仔,比夾公仔機還抵,最後當然是左擁右抱公仔,又食又拎的心情就是愉快,紅軒,下次搭機時再來你會有什麼新奇傑作呢?期待!
2024-11-23
2024-11-22 144 浏览
「空中飛人」朋友短暫留港,為遷就佢,是次飯局定在機場。似曾相識的情景,話說十多年前,有領導在港轉機,老闆為佢設宴,正正是在機場富豪酒店的紅軒。上次係應酬飯局,今回是朋友約會,依家當然吃得更舒適自在。廢話小講,單刀直入講嘢食。先來四小碟,款款都是我喜綠的食物。叉燒用上黑毛豬,鬆化而邊邊位帶點脂香,烤夫從來是我喜歡的上海小吃,海蜇花做得爽脆,紅油抄手是偏廣東式的做法,然而味道都幾好。朋友成日飛,湯水比較小,所以是晚餐單上也加入了湯品,係虎茸菌螺頭燉雞,清甜到一個點,我也喝得一滴不剩。接住嚟既呢味,是要手刀叉食的濃汁原件花膠,幾厚身,口感唔錯,結合濃郁的汁醬,滋補養顏,女士們應該超中意。麒麟蒸斑球是我喜歡的做法,魚皮膠質豐富,魚肉結實,配上的金華火腿和冬菇,亦令整件事生色不少。開始有點涼意,大家即追加個雙冬羊腩煲。滾呀滾,連皮帶伕的羊腩沾上腐乳最合心,再吃件冬菇冬筍跟淮山,食完好暖身。單尾就來個腊味糯米飯,口感好又入味,酒店出品要更矜貴,加入了櫻花蝦,好吃。熊貓最近大行其道,酒店甜品也特意炮製造型,包括熊貓黑白奶凍,與及糯米糍,兩樣都好可愛,尤其是是前者,有點不忍切開咁得意既趴地熊貓。嘢食總
「空中飛人」朋友短暫留港,為遷就佢,是次飯局定在機場。

上次係應酬飯局,今回是朋友約會,依家當然吃得更舒適自在。

嘢食總體唔錯,環境更加寧靜舒服,不失為開餐的好地方。
2024-11-16 192 浏览
今日同幾個朋友到機場做嘢咁啱講開近排熱話🐼👶🏻👶🏻!跟住同朋友話不如去紅軒食晏我當然話好啦!(事關早排做咗會員😜),坐低冇幾耐,侍應就推介今期做緊「懷舊菜」同埋啱啱推出有幾款有關🐼點心、甜品分別係:金絲🦀肉乾絲卷(咸)、甜品係🐼奶黃流沙包、🐼熊貓黑白奶凍、🐼糯米糍,朋友話試晒幾款,咁唯有叫少啲點心🤭🤭,食飽其他,到上甜品啦😋,見到黑白奶凍真係好逼真成隻懶惰🐼扒響度好搞笑(有點硬)侍應解釋話如果做硬少少好難令到咁神似😝,🐼奶黃流沙包非常流心,糯米糍入邊係開心果碎做餡👍🏼5甜。估5到點心師傅都好有心思製作,祈待下次睇下有咩新推介😜😜🥳

祈待下次睇下有咩新推介😜😜🥳
2024-11-16
2024-11-09 212 浏览
前兩日諗起舊同學原來係呢間餐廳嘅總㕑,冇見咁耐,就約埋幾個人一齊拜會佢,我感覺好似當我哋係貴賓一樣,一級享受😊我有試佢啲點心,用料新鮮,而且食落去有好多驚喜,最欣賞佢嘅乳鴿,炸得一啲都唔乾,非常入味,有試過佢既豬頸肉同叉燒,春卷都有兩款,仲有個龍仔飯,因為多數都係廚師拍板,所以我都唔係咁記得啲菜名,淨係知道好好味😂因為舊同學聚會,又有得食,又有得吹水,係一個好好嘅體驗,下次聚會,首選一定係呢間👍
2024-11-09 180 浏览
同老公、朋友入去機場諗住接個老朋友機,去到仲有好多時間剩,所以就去紅軒試一試,因為之前聽朋友講過呢間嘢食都唔錯,於是我哋就走咗去呢間紅軒試下啦!點知真係出乎我哋意料之外,食品質素非常之高,首先講吓呢個乳鴿先啦,完全冇諗過可以加胡椒去整非常之香同惹味👍🏻!另外我哋仲叫咗叉燒,嘩!好耐都冇食過啲咁好食嘅叉燒,軟腍腍加燶邊,好有以前細細個喺酒樓食過叉燒嘅風味!廚房煮出嚟呢碟牛河都十分之有水準,唔會好似出面食到嗰啲咁油膩,一咀都係油,一絕👍🏻!甜品方面我哋仲叫咗煎堆同埋蛋撻仔,同樣都係好好味,煎堆脹卜卜好脆,好耐都冇食過啲咁高質素嘅食品啦,推薦俾大家,有機會去開一定要試吓👍🏻😋👍🏻
2024-11-03
  • 乳鴿、乾炒牛河、叉燒、煎堆、蛋撻仔
2024-11-06 212 浏览
同老公係機場附近揾食,行下行下去左富豪機場酒店紅軒,嗰度個環境好,寧靜乾淨坐得舒服。見到menu 有黑豚义燒,即時食指大動,好想食燒味。叉燒非常好食,食得出豬肉選料靚,同平時嘅叉燒有明顯分別。燒腩仔皮脆係必要,但連啲肉都可以係我口入面好似慢慢溶化咁,一定要有啲燒烤嘅功夫先做到咁嘅肉質。主菜要咗碟乾炒牛河,好夠火喉但又唔油,大廚用左湯河炒,湯河比普通炒河難炒,粉質更滑更薄正大厨好功力。最後甜品叫咗mini蛋撻仔。係我鍾意食嘅牛油皮,個皮有香濃嘅牛油味,蛋香甜味恰到好處,其實size可以一啖一件, 但係我細分咗兩啖食, 因為咁先可以感受到佢蛋味同埋個皮混合埋一齊嘅整體味道。

大厨好功力。