2021-08-10 760 浏览
我好鍾意食粉麵,所以食台灣野通常都會揀麵😂好掛住台灣夜市嘅麵線😭😭不過今次就留係香港食返碗擔仔麵啦🥲·肉躁香酥炸雞扒擔仔麵($52)雞扒大大件,肉質都嫩滑,唔會炸到太乾太鞋😙雖然個名好似,但擔仔麵唔等於擔擔麵,正宗擔仔麵通常用鮮蝦同魚湯熬製,係台南名物,主要材料有蝦仁、肉燥、芽菜同麵,細細碗兩啖就食完😂但呢度嘅擔仔麵非常大碗,無蝦仁同芽菜,但麵質都彈牙,唔差嘅😌·呢個餐包左幾款飲品,我就揀左百香果綠茶,大大杯但係偏甜😂😂台灣麵黎講價錢正正常常,可接受😌戴返頭盔先,好多人都話呢間唔好食,但可能我只係食過佢嘅麵類,麵應該好難煮得太難食🤔😂
肉躁香酥炸雞扒擔仔麵($52)
2020-06-25 2550 浏览
今日平平地去中港城吃午飯。這兒的午餐比海港城平宜一半之多,價格多是五十多元左右,仲包台式飲品。我想吃得輕盈一點,選了鴨胸沙律和肧芽奶茶$50。這鴨胸沙律真的抵吃!鴨胸肉質嫩滑,柔軟又juicy, 帶一點煙燻的味道。伴以清脆爽甜的蘋果沙律,當中還有少許粟米,甜甜地,是十分健康又輕盈的選擇!而且味道也不錯。再呷一口胚芽奶茶,又有台式奶茶風味,味道唔太甜,仲有胚芽的麥香,好味道!另一午餐選了雞肶肉燥飯。雞肶大大件,份量十足,完完全全蓋過了飯碗!雞肶皮煎得甘香,而且啖啖肉,拌以濕潤味濃的肉燥飯,好滿足!再呷一口檸茶,清新酸爽,不錯吧!另一份午餐選擇三杯雞配肉燥飯。三杯雞大大碟,雞肉煮得香口油潤,唔會好硬,略帶麻油風味,味道濃厚。再吃一口肉燥,雙重滋味,好飽肚,而且個set 只是$69包飲品,好抵吃!友人點的台式香腸伴肉燥米也ok. 台式香腸腸十分脆口,甜甜地,充滿肉汁。新竹米粉十分幼滑,拌上肉燥後,味道無咁單薄,又沒有吃飯咁飽滯,作為夏日的午餐,也十分ok.這兒的午餐味道和份量都好ok,性價比不錯,一定再訪。

我想吃得輕盈一點,選了鴨胸沙律和肧芽奶茶$50。

這鴨胸沙律真的抵吃!

再呷一口胚芽奶茶,
又有台式奶茶風味,味道唔太甜,仲有胚芽的麥香,好味道!

另一午餐選了雞肶肉燥飯。

另一份午餐選擇三杯雞配肉燥飯。

友人點的台式香腸伴肉燥米也ok.

這兒的午餐味道和份量都好ok,性價比不錯,一定再訪。
2020-06-24
2020-02-21 1544 浏览
來到尖沙咀又想食個比較便宜既晚飯,想起這間台灣野綠野仙蹤,點選了一客牛扒炸髀配意粉,來到是不會相信只是一百元都不用,但疊到像山一樣高,完全沒有將貨就價,大大份味道普通,但完全是飽肚感十足。

2019-12-30 1188 浏览
中港城甲級寫字樓食野都好貴,但最近發現有間食台灣野都幾平,lunch$50-70左右,仲包埋一杯台式飲品,今次就去試一試🤤星期日去食基本上唔洗等位,食物亦好快就到,食物選擇都多,有台式肉燥飯、三杯雞、金沙骨等等------菜式1. 肉燥雞扒米粉配烏龍茶2. 肉燥肥牛香飯配珍珠奶茶真係有點喜出望外,雞扒煎得好靚,外皮金黃色,雞肉嫩滑有肉汁🤤但因為我配米粉,所以要盡快食,免得浸腍哂雞扒肥牛肉燥飯d料都好多,肉燥蓋滿哂成個飯,味道幾好,送飯一流,肥肉唔會好乾,不錯😋

------
菜式
1. 肉燥雞扒米粉配烏龍茶
2. 肉燥肥牛香飯配珍珠奶茶

2019-12-29
2019-09-19 1201 浏览
近來比較少機會到中港城這邊,一時之間想不到有什麼好地方可以食個快飯。所以由office building 落到商場走了好幾個圈,又上回平台,試試這間名字好熟悉的綠野仙踪。看看門外的餐牌,價錢合理,時間尚早,店內沒有多少顧客,沒有多想就進店了。午市套餐 $62珍珠奶茶珍珠奶茶的質素普通,沒有奶香味,整體比較淡。肉燥飯 及 藥膳五香牛展看起來份量不多,但其實全部吃完都已經很飽了。肉燥飯味道正常,沒有很特別的過人之處,咸淡適中。五香牛展值得一讚,炆得夠淋而且非常入味,筋肉平均。用餐的途中一路有食lunch的人潮到店,或者店內地方較迫加上樓底低。人多的時候非常嘈,職員說話又太大聲,常常由收銀處大聲嚎叫其他職員。旁邊是一群6人的食客,明顯的職員跟食客下單時亦沒有耐性。可見的將來都不會選擇此店了。

午市套餐 $62

珍珠奶茶

珍珠奶茶的質素普通,沒有奶香味,整體比較淡。

肉燥飯 及 藥膳五香牛展

看起來份量不多,但其實全部吃完都已經很飽了。
肉燥飯味道正常,沒有很特別的過人之處,咸淡適中。
五香牛展值得一讚,炆得夠淋而且非常入味,筋肉平均。

旁邊是一群6人的食客,明顯的職員跟食客下單時亦沒有耐性。
可見的將來都不會選擇此店了。
  • 藥膳五香牛展
2019-04-29 1573 浏览
朝早入去買個早餐外賣,因為9點45分,過左早餐時間,得兩三枱,樓面企緊5/6個呀姐係度吹水。其實個早餐等既時間正常落單起計15分鐘囉~由於孕婦關係(見哂肚架啦下),我係最近門口既地方坐底等……我無催餐……等左3個字……佢竟然係水吧出飲品既位置(餐廳入面中間果個位),呀姐大叫:呀姐:呀小姐!個早餐得啦!我聽到,應左句:好吖!(跟住我企左起身)呀姐:小姐!得啦個早餐!(對手仲包緊,個口繼續同同事吹水)我望住佢……同望住佢企係近門口既位置既兩個吹緊水既同事……我企係門口唔郁……呀姐:小姐!我話個早餐得啦!你行入黎攞啦!於是,我張單大力拍左係收銀枱頭,個肚好“丫咋”迫住咁係門口行入水吧~佢地keep住繼續吹水~我搶左袋早餐再行返出門……好嬲咁走左!我認真……真係覺得自己無問題……因為佢地本身吹水已經塞住左條路,同埋佢地真係忙都唔忙下,我一直都係舖內近門口等無走開過……真係好嬲
呀姐:呀小姐!個早餐得啦!
我聽到,應左句:好吖!(跟住我企左起身)
呀姐:小姐!得啦個早餐!(對手仲包緊,個口繼續同同事吹水)
呀姐:小姐!我話個早餐得啦!你行入黎攞啦!
真係好嬲
2019-04-29
15 分钟 (外卖自取)
$50 (早餐)
2019-04-15 1015 浏览
好耐無見過綠野仙踪,路過中港城又是食晏時間就嚐一嚐啦。首先阿姨的態度真係想打佢,一定要坐她們指定那張,因為其他檯有可能泊成大檯比較多人數的客人。另外阿姨的藍色手術手套真是很倒胃口,可能真係乾淨點,但我覺得好似拿緊垃圾俾客人食咁,總之唔開胃喇🤮。「茄子豆腐擔仔麵+鹹楊桃檸蜜」$48,豆腐茄子無特別,食飽你就是了。「肉燥素鴨飯+鹹楊桃檸蜜」$50,個素鴨就沒什麼味道,素囉!「肉燥辣腸飯+鹹楊桃檸蜜」$52,腸的份量比以前少,但夠你爬哂碗飯囉,味道真係一般;肉燥你就當醬汁唔哂d飯咁乾囉。杯飲品無咩好講,解渴因爲無水提供!埋單仲有加一,可能是俾阿姐指點你怎坐的服務費。完了,唔會再去,平都係咁話!
好耐無見過綠野仙踪,路過中港城又是食晏時間就嚐一嚐啦。

茄子豆腐擔仔麵

肉燥素鴨飯

肉燥辣腸飯

杯飲品無咩好講,解渴因爲無水提供!

2019-03-14 638 浏览
超級難食,台式肉操雞扒飯超級難食極級難食白飯完全係黐埋一齊雞扒炸到冇感覺麵粉多個雞個肉操特別難食完全唔感覺係枱食個檸檬更加離譜完全好難飲冇檸檬味完全冇紅茶味,送錢都唔會再食
超級難食,台式肉操雞扒飯超級難食極級難食
白飯完全係黐埋一齊
雞扒炸到冇感覺
麵粉多個雞
個肉操特別難食完全唔感覺係枱食
個檸檬更加離譜
完全好難飲
冇檸檬味完全冇紅茶味,送錢都唔會再食

2019-03-14
2019-03-05 449 浏览
今日行街口痕痕搵嘢食之際,路經買少見少既……"綠野仙蹤” 已經唔知係邊到再有分店……好啦就入去試下啦!下午茶有吐司餐連嘢飲, 我再加咗十蚊食椒鹽燒賣, 椰香吐司都夠味香口, 蜂蜜綠茶頗為甜咗少少,而個椒鹽燒賣就好硬, 到牙都痛分行之少,今日唔係咁啱路過都唔會有機會食了

分行之少,今日唔係咁啱路過都唔會有機會食了
2018-09-14 1054 浏览
一起食飯既臺灣人說,味道不道地,我亦都覺得質素一般,性價比低。工作日去食午餐,服務員態度幾差,又凶,有空位也不讓坐,把我們趕到角落吹冷氣,仲收10%服務費,全程冇服務,不會再來。
2018-09-06 694 浏览
今天中午本來打算去菓一度,怎知道原來結業了,很傷心。只好去對面的綠野仙踪吧。這裡主打台灣菜,所以午餐的選擇都是很常見的台灣菜選擇。這裡的午餐選擇很豐富,除了主菜可以有廿幾個選擇外,還可以在10款飲料中選一杯,包括大路的珍珠奶茶,好抵。我點了一個肉燥腩肉飯,配一杯熱鹹楊桃檸蜜。肉燥飯的味道不錯,如果單純食肉燥食會偏鹹,但混在白飯裡食則剛剛好。至於腩肉則有點肥,我猜喜歡食肥腩肉的人會很喜歡呢。熱的鹹楊桃檸蜜幾好味,雖然是有點偏甜,但我覺得午餐有得送一杯台式飲品很伐算呢~~
2018-08-23 436 浏览
今天跟老闆開會開到1點40分,肚子很餓了,同事說隨便在樓下解決午飯吧,於是來綠野仙踪。點了個咖喱豬扒飯,白飯好像水下多了,有點軟。香茅豬扒有濃濃的香茅味,但就有點硬,好像炸過頭了。咖喱汁還不錯,但拌菜看起來就不是很美觀,菜尾在桌子上,看到這樣就算唯一的一顆菜也不想吃了。還點一個菜是台式三杯雞配肉燥飯,雞塊是挺大塊的,味道很普通,那個醬也沒什麼特別,感覺就只有鹹和香菜味,冬菇還不錯夠嫩。

咖喱豬扒飯

台式三杯雞

2018-01-15 1615 浏览
原本打算去菓一道,點知菓一度星期日唔開,所以去咗對面綠野仙踪。尖沙咀五十幾文食到午餐來計,環境可以接受,食物質素平平,份量都可以接受。無論係鴨肉、雞扒、鴨脾,都配一坺肉燥。鴨肉、雞扒、鴨脾唔係難食,但完全無驚喜,肉燥都一樣無驚喜,唔通期望有度小月嘅質素咩,有類似嘅味道,就硬係欠咗個靈魂咁,不過算 OK 啦。(提一提大家肉燥配飯始終比湯米麵好,因為肉燥會被啲湯溝淡)飲品方面,都係預期中嘅味道。總括而言,呢度係平平無奇咁囉。

飲品方面,都係預期中嘅味道。

總括而言,呢度係平平無奇咁囉。
2018-01-07
2017-11-13 1125 浏览
今日lunch想食台式野,於是同同事黎左呢間係中港城ge餐廳。十二點半黎到都仲有位,裏面坐滿人,我地三個人唯有坐外面,好彩冇人食煙。set lunch都有唔少選擇,仲包一杯台式飲品。最後我揀左肉燥腩肉配擔仔麵,加杯熱柑桔薑茶。等左十分鐘左右食物到了,賣相認真麻麻。肉燥d汁顏色較濃,食落口只有咸味。。腩肉好似擺左好耐咁,d肉係淋啊,但一d都唔好食。。個擔仔麵有陣簡水味,一般般。。最正常係杯飲品,薑味唔會過辣,甜味岩岩好。

最正常係杯飲品,薑味唔會過辣,甜味岩岩好。

2017-11-08
2017-09-22 945 浏览
台灣風係香港其實都流行左好耐,除左珍珠奶茶已係香港深入民心之外,亦有好多唔同既台灣小食,好多香港人都已有所耳聞,但到現階段係香港依然仲未搵到一間好道地味道既台式餐廳對於我呢位土生而唔算係土長既台灣人黎講,呢間絕對無台灣道地味,但一定迎合到香港人既口味台灣(港式)珍珠奶茶 奶茶明顯係港式味,但唔差既,起碼唔係苦澀味紫菜素鵝,睇唔出真係幾唔錯特別之處係有紫菜包住係裡面,可以吊下味,唔會太寡個邊有少少脆,內軟經典豬扒 唔老,香口,不過如果可以厚身多少少就更好其實呢個係中午飯套餐黎既我地2個都跟米粉,所以呢個價錢同呢個份量,再包一杯飲品,係正常價以上開飯食評,只係本小姐個人食後感

台灣(港式)珍珠奶茶
奶茶明顯係港式味,但唔差既,起碼唔係苦澀味

紫菜素鵝,睇唔出真係幾唔錯
特別之處係有紫菜包住係裡面,可以吊下味,唔會太寡
個邊有少少脆,內軟

經典豬扒
唔老,香口,不過如果可以厚身多少少就更好

其實呢個係中午飯套餐黎既

以上開飯食評,只係本小姐個人食後感
2017-09-22
  • 素鵝