2022-04-28 586 浏览
疫情關係已經好耐冇出過街食嘢所以亦都好耐無更新日常只係返工放工連朋友都冇約過不過始終都係避唔到最後都中咗武肺 睇新聞見到係水渠道呢檔又細食到大嘅臭豆腐因為租約問題而結業所以都忍唔住出去每次行過都例牌擺低$30蚊先走 臭豆腐同細個車仔檔比未必係最好食但對比而家已經係算比較出色由$5食到而家$10一件 炸大腸佢個炸大腸係keep住係個鑊到用油炸住當你叫個時佢先會切俾你咁樣先keep到外脆內軟唔會炸到裡面都乾埋 希望老闆搵到舖重開呢d街頭小食雖然週街都有但係好食嘅越嚟越少
疫情關係

希望老闆搵到舖重開
呢d街頭小食雖然週街都有
但係好食嘅越嚟越少
2022-04-28 339 浏览
趕到最後1日營業食到啦🍢好多謝 #麻辣女子2人組 @kristytlf 陪排隊💗🍢大家要珍惜陪排隊食好西嘅朋友😏仲要陪排唔陪食!「絕」~仲要夏天咁熱🌟人生細個第1舊🍢 #臭豆腐 就係呢間度食.仲要一試便愛上…坦白呢幾年都少食…對上1個月去食差咗…冇咁臭🥲味道差咗但最前話結業… @inkitsung 話好食…咁啱原來今日最後1日營業..so便排隊食💗🍢今日食又好食咗😂呢種味道同回憶要好好記住🤤 如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~ #再見不再見 🍢美味食店 (太子)🍢太子水渠道30-32號A美星樓地下10號舖
趕到最後1日營業食到啦🍢
好多謝 #麻辣女子2人組 @kristytlf 陪排隊💗

🍢今日食又好食咗😂呢種味道同回憶要好好記住🤤

🍢美味食店 (太子)
🍢太子水渠道30-32號A美星樓地下10號舖
等候时间
40 分钟 (堂食)
  • 臭豆腐
話說係啲魚友gp 度瘋傳,所以4月頭我就已經知呢間咁出名嘅小食店要執笠~所以前前後後,我諗呢個月我食左3,4次🤣🤣唔係專登去食,真係買魚順便食埋~佢其實開業咁多年,我諗係佢最臭比人勁投訴個時係最好食~跟住冇咁臭又加價又縮水⋯⋯差左後我就冇食喇~但呢個「結業月」佢又回勇喇wor!🤩🤩炸大腸:大腸包小腸,勁厚實,啖啖香口彈牙~臭豆腐:係冇最早期咁好食㗎喇,但即叫即炸又大大舊,加埋豆瓣醬,香口又惹味😋回憶嘅野,今個月都食到夠喇,希望第時佢會再開返喇💪🏻💪🏻

所以前前後後,我諗呢個月我食左3,4次🤣🤣
唔係專登去食,真係買魚順便食埋~
佢其實開業咁多年,我諗係佢最臭比人勁投訴個時係最好食~
跟住冇咁臭又加價又縮水⋯⋯差左後我就冇食喇~
但呢個「結業月」佢又回勇喇wor!🤩🤩

炸大腸:大腸包小腸,勁厚實,啖啖香口彈牙~
回憶嘅野,今個月都食到夠喇,希望第時佢會再開返喇💪🏻💪🏻
外卖自取
  • 炸大腸
有冇臭豆腐fans 🤗 一諗到 #臭豆腐 …👩🏻 就會想到太子 #美味食店 嘅臭豆腐即叫即炸 入口熱辣辣 外脆內軟加點辣醬、芥醬和甜醬一齊食 更惹味 😍但係今日食埋呢件之後 …之後唔知去邊度食呀😩想標尾會食番件馳名臭豆腐 要快啲啦!因為明日冇得食啦!佢哋做埋今日咋!希望老闆快啲搵到新舖重開 💪🏻

有冇臭豆腐fans 🤗
一諗到 #臭豆腐 …
👩🏻 就會想到太子 #美味食店 嘅臭豆腐
即叫即炸 入口熱辣辣 外脆內軟
加點辣醬、芥醬和甜醬一齊食 更惹味 😍

但係今日食埋呢件之後 …
之後唔知去邊度食呀😩

想標尾會食番件馳名臭豆腐 要快啲啦!
因為明日冇得食啦!
佢哋做埋今日咋!
希望老闆快啲搵到新舖重開 💪🏻

等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-04-26 146 浏览
前排見到網上話因續約問題結業又有一間老牌小食店結業 所以都即刻夾夾時間去食多次因為真係都冇機會都睇得出有好多人應該係因為結業而特登黎食不過條隊都排左十零個人, 所以15到20分鐘都有得食最鍾意落多多甜醬同豆瓣醬係臭豆腐豆腐外層略為脆口, 不過而家臭豆腐都冇甘臭了而且入面係超熱  豆腐都唔會好散仲有酥炸大腸咬落去個陣油脂味, 再加埋甜醬同芥辣醬不過酥炸大腸應該再乾身小小會再好食的希望第時都會再可以食到的甘地道又好味的小食食完都已經飽左1/3 好喜歡香港呢的街頭小食
前排見到網上話因續約問題結業
又有一間老牌小食店結業

所以都即刻夾夾時間去食多次
因為真係都冇機會

都睇得出有好多人應該係因為結業而特登黎食
不過條隊都排左十零個人, 所以15到20分鐘都有得食

最鍾意落多多甜醬同豆瓣醬係臭豆腐
豆腐外層略為脆口, 不過而家臭豆腐都冇甘臭了
而且入面係超熱  豆腐都唔會好散

仲有酥炸大腸

咬落去個陣油脂味, 再加埋甜醬同芥辣醬
不過酥炸大腸應該再乾身小小會再好食的
希望第時都會再可以食到的甘地道又好味的小食

食完都已經飽左1/3

好喜歡香港呢的街頭小食
2022-04-25
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 酥炸大腸
2022-04-22 35 浏览
香港街頭小食,真係買小見小,太子美味小店做到月底又結業⋯佢哋嘅嗅豆腐,以前街頭已經聞到,但因為樓上住戶投訴,所以以經不及當年嗅!但味道依然一樣,配上佢哋嘅自家豆板醬,真係冇得得輸⋯第二沉店之寶炸大腸,係小有嘅原條炸,你叫幾多佢切幾多,爽脆又邪惡,但一定不能錯過⋯
香港街頭小食,真係買小見小,太子美味小店做到月底又結業⋯
「聞到一陣強烈的味道,厭者掩鼻而走,愛者狂喜,原來找到了市面上已經罕見的臭豆腐了。」資深食家蔡瀾曾經這樣描述此開業於1998年的小店,可惜再過幾日,隨著租約期滿,業主拒絕續租,太子這股令人又愛又恨的氣味將成絕響。90年代臭極一時的傳統街頭小食店,又一間淹沒於歷史的洪流中。——————————🔹馳名臭豆腐 $10/件翻看舊時報導,才知道此店自開業後因臭豆腐味道過濃,屢遭街坊及鄰近舖位指控擾民,後來更被環保署以違反《空氣污染管制條例》為由被起訴,最終被判罰款,種種經歷堪稱傳奇。你問我愛吃臭豆腐嗎?不也,但無可否認它確是不少港人成長記憶的一部分。這裏的臭豆腐外脆内軟,無論是聞的還是吃進嘴巴,臭味依舊,而且久久不散。怕臭的但想淺嘗,不妨在旁邊的醬料區加點甜醬或者豆瓣醬,更易入口。🔸炸大腸 $20/串這裏的炸大腸同樣是招牌,大姐慢慢將大腸切成一件件,再用竹籤串起,雖然入口算甘香,不過外皮不夠爽脆香口,而且有濃烈的豬臭味,要加大量甜醬及芥末才蓋過它的缺點。美不美味?見仁見智,但人情味搭救。
——————————
🔹馳名臭豆腐 $10/件

🔸炸大腸 $20/串

2022-04-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
記憶中,這間「美味食店」在這街上已經開業多年,看盡這條街的不少變遷,以前那舖位比現在的還要大上一倍。從多年前起,我每次經過這街上都可以見到這老牌港式小食店在營業,想不到,還有一個星期,它便因為續約問題,要和食客告別了。自從在網上看見這店舖即將結業的消息後,便已打算找一天來這裡就地吃一串店舖最出名的「臭豆腐」($10/件)和「酥炸大腸」($20/串),以這充滿儀式感的方式和它說聲再見。這天來到,可能它快將結業的消息還未被大肆宣揚,也可能是時候尚早,來幫襯的除了我就只得一個買外賣的師奶和一個跟我一樣就在店外站著吃「生菜魚肉」和「臭豆腐」的阿叔。在香港買少見少的「臭豆腐」雖然已在附近居民多年來多番投訴後早已不再臭味遠播,缺少了「臭豆腐」真正的風味,塗點甜醬和豆瓣辣醬在熱氣騰騰的「臭豆腐」上趁熱吃,仍不失為一道別具異趣的風味小食。邪惡度爆燈的「酥炸大腸」我雖已多時沒吃,這次也為了這間「美味食店」而破戒,即叫即切的豬大腸,炸得外皮脆卜卜的,內層仍帶著脂膏的內臟肌肉軟腍而有彈力,配以百搭的甜醬和豆瓣辣醬,鹹甜辣味共冶一爐,又是另一款令人又愛又恨的街頭美食。還有剛剛一個星期,這間自從1998年便在此

還有剛剛一個星期,這間自從1998年便在此開業的港式小食店便要結束營業,如無意外的話,這次也應該會是我最後一次來幫襯,期望在不久將來,它可以重整旗鼓,再次開業吧!
$30 (其他)
  • 酥炸大腸
2022-04-18 61 浏览
平時都會專登黎貴店食臭豆腐黎到金魚街距離仲有一百米已經會聞到臭味😂下圖當時位置今日再去食已經預左要排隊因為結業消息一出香港人又黎料排隊香港人世一 無得輸影到依條直路既時候我已經等左十分鐘 算快隊尾係轉彎位再過多幾個身位先見到次次都不外乎臭豆腐 陳皮魚蛋 魚肉燒賣三寶而酥炸大腸都好多人點 但本身唔食內臟就免啦必食臭豆腐$10件聞係會臭 但咬落去唔臭 仲要外層炸得好脆裏面係熱辣辣 豆腐唔會好散陳皮魚蛋 $12 /8粒 細兜魚肉燒賣$12 /8粒 細兜依間係一去太子就會食 依加因為續租問題而結業 希望佢地物色到新舖位就會重開啦
平時都會專登黎貴店食臭豆腐

陳皮魚蛋 $12 /8粒 細兜
魚肉燒賣$12 /8粒 細兜

2022-04-18
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 陳皮魚蛋
一直好想食一大舊嘅臭豆腐,最後終於喺男朋友嘅帶領下,嚟到太子呢間人氣小食店,食到我想食嘅味道。店鋪下午人流頗多,見到店面會標榜自己有「馳名臭豆腐」,緊係即刻買返件嚟食啦😋✨✍🏻 / 臭豆腐💵價錢:HK$10🔘美味指數:❤️❤️❤❤️❤一大舊嘅臭豆腐用紙袋裝住,醬汁喺畀錢之後再自由添加。我哋加咗辣醬及甜醬後,就喺店鋪前嘅馬路邊搵個位食。由於醬汁會滲透紙袋,所以未開始食就已經好狼狽,但係咁先食得出港式街邊小食嘅風味!而舊臭豆腐外皮炸得超香脆,咬開仲係熱辣辣~食走曬蘸有醬汁嘅部分之後,就咁咬啖原味嘅臭豆腐,果份臭豆腐應有嘅臭味反而更加強烈,所以建議大家醬汁唔好落太多吖🧂✨💬派心心時間💵埋單價錢:HK$10▪️美味:❤️❤️❤️❤❤▪️抵食:❤️❤❤❤❤▪️服務:❤️❤️❤🤍🤍▪️環境:❤️❤️🤍🤍🤍

✍🏻 / 臭豆腐

▪️服務:❤️❤️❤🤍🤍
▪️環境:❤️❤️🤍🤍🤍
2021-12-25
2021-08-09 298 浏览
來金魚街,除了睇金魚丶睇寵物,還有可以食臭豆腐丶燒賣丶炸大腸… 這裡的臭豆腐就正正常常,炸物黎講,呢度算出色,沒有油膱味,雖然不是神級,但絕對值得食一至兩件,記住要點甜醬丶辣醬一齊食吖,小心熱到焫嘴。
2021-03-27 426 浏览
都唔記得幾耐無食過臭豆腐$10 唔貴喎⋯長方形咁既 都幾大件 呢間好香!系對面街都聞到浸味😛好臭又好味😋😋😋👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
都唔記得幾耐無食過臭豆腐
$10 唔貴喎⋯長方形咁既 都幾大件
呢間好香!系對面街都聞到浸味😛
好臭又好味😋😋😋
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2021-03-08 327 浏览
有一日突然想食臭豆腐~網上見到有人介紹哩間~今日專程前往一試~本人試咗臭豆腐、生腸、炸大腸、兩溝(碗仔翅溝生菜魚肉),其中炸大腸最難食(得陣咸臭味,又唔脆,想食炸大腸都係要去多寶),生腸有肥姐水準,兩溝都可以,總體來講可以一試臭豆腐.
2021-02-11 384 浏览
近花園街,這間小食店好多人,大家都圍著他在食食食$10 有一件臭豆腐,加上豆瓣醬風味不錯。臭豆腐一出就好多人搶著買,賣完就要等。雙拼碗仔翅就有少少失望,雖然魚肉多,但碗仔翅就好水,大部分都是茨汁,無咩其他材料。
近花園街,這間小食店好多人,大家都圍著他在食食食
2020-07-12 551 浏览
之前睇過食評...見到呢間係套腸.......我好鐘意食炸大腸......所以特登行去試下......$17串 一D都唔平.....下欄賣呢個價其實幾貴!!我明鋪租貴既....但你野食都要好食..............食第一舊~係熱辣辣新鮮炸起.......但係.........好Q咸!!!我再就試多舊........頂唔順.......食左兩粒掉左........唔好晒錢啦!!真係好Q難食!!!!
之前睇過食評...見到呢間係套腸.......
我好鐘意食炸大腸......所以特登行去試下......
$17串 一D都唔平.....下欄賣呢個價其實幾貴!!
食第一舊~係熱辣辣新鮮炸起.......
頂唔順.......食左兩粒掉左........
唔好晒錢啦!!真係好Q難食!!!!