2024-10-01 856 浏览
上網睇人哋介紹,呢間舖頭係水上人家開嘅,有自家曬嘅一夜情馬友,所以特登走過嚟試吓!坦白講,如果唔係有人介紹,都唔會特登走到入嚟香港仔!好彩間舖頭好近地鐵站,行兩三分鐘就到!而且我仲知道,原來可以打電話嚟留貨,佢有員工餐,除咗馬友之外,不定時有唔同嘅海鮮選擇,今次我就揀咗龍蝦,事先打俾老闆娘留貨,當日12:30到達,已經有六七個人排隊,心知不妙,好彩唔係等咗好耐,15分鐘就入去,入邊啲座位好迫,差唔多要人貼人,既然買咗咁出名,今次就試咗清蒸同埋香煎,一次過試晒兩種味道,等咗10分鐘,終於有得食,先講香煎,魚味好濃,而且肉質好實淨,食得出完全冇落任何調味,淨係落鹽,但係完全食到魚嘅鮮味,我諗個原理有少少似dry aged,但係我都係最鍾意清蒸,同煎嘅一樣,肉質比較實淨,但係魚味超濃郁!我好享受呢條馬友!簡直係享受!另外我試咗龍蝦,我個人覺得就普通啲,因為佢嘅調味好少,下次可以唔使!但係佢仲有個魚湯,雖然60幾蚊一碗,但係真係好甜好好飲!好似仲有啲好似濃湯寶咁嘅魚湯,可以俾人買走!下次試吓先!
香煎馬友
清蒸馬友
蒸龍蝦粉絲
香煎馬友
清蒸馬友
2024-08-13 2185 浏览
位於鴨脷洲的美美小廚,每日從漁民手中採購最新鮮的海鮮,因此菜單上的海魚種類會因應當日漁獲而有所不同,價錢不算平但都值得一試! * 清蒸石釘 ($138):石釘魚並不常見,鮮度是這道菜的靈魂。魚肉經過清蒸後,肉質依然緊實彈牙 。魚鮮甜被完美保留,每一口都能嚐到海洋的鮮味。搭配店家自製的豉油,更能襯托出魚肉的鮮美 * 鹹蛋肉餅 ($55):鹹蛋肉餅是港式茶餐廳的經典菜式,美美小廚的版本卻能脫穎而出。肉餅的用料實在,鹹蛋的香氣與肉餅的鮮味完美融合,份量雖然不大,卻有自家製的味道 * 魚湯:最讓我驚喜的是這碗魚湯。湯頭濃郁乳白,喝起來完全沒有腥味。可以感受到店家在熬製魚湯時下了不少功夫美美小廚的魅力不僅在於其美味的海鮮料理,更在於對食材的新鮮度的堅持。每次的菜單都像是一個驚喜,因為你想像不到當日會有什麼魚類

• 魚湯
2024-07-20 2892 浏览
前陣子在TVB看到這間賣鮮魚的餐廳,對愛吃魚的我今午便抽空去試,門口已見人龍,等了30分鐘才入座,店內座位較迫,但老闆似乎同大家都很互動,尤如在家吃飯感覺😄。💥清蒸一夜情馬友套餐 $78 👉套餐包飯+自家湯+飲料馬友是前一晚醃漬配上薑蓉和菜芯,肉質幼滑,又不過咸👍,白飯一大碗,今天是冬瓜紅蘿蔔薏米豬骨湯,可口又熱騰騰,配上熱奶茶,茶濃郁又不甜。💥豉汁蒸燕子䱽套餐 $683條小型的燕子䱽,鮮味足,醬汁調味剛好,配上咖啡,口感有別於一般茶餐廳,濃郁而不甜。整體食材新鮮,加上無味精的自家湯,會再訪,全店不收加一,只收現金,店舖收3pm不做晚市,走時門口人龍比之前更長🤣

💥清蒸一夜情馬友套餐 $78
👉套餐包飯+自家湯+飲料

💥豉汁蒸燕子䱽套餐 $68

2024-07-20
午餐
2024-07-09 3487 浏览
今日終於都早起,的起心肝去拜訪吓呢間一直都想幫襯嘅小店。先前聽朋友介紹過,但佢地開早,好似收下晝三點,對我呢啲夜鬼黎講,確實高難度去幫襯。朝早十點零入到舖,當其他客人都仲係食緊早餐嘅時候,店員問我想食乜,我直接話想食魚!佢話要等20分鐘,無問題。心裡暗喜,即係即蒸啦。想食好野,除咗廚藝之外,都貴乎係新鮮。叫咗出面食店少有得食嘅蒸一夜乾馬友,鮮呀!果種久違嘅咸鮮味,實在令人感動。上面舖咗少少薑蓉吊味,簡直錦上添花呀。聽到隔離幾檯食食吓都問叫攞啲辣椒醬,都好奇想試吓,點解檯檯都問。我係好鍾意食辣;但食蒸魚落辣覺得有啲嘥咗。最後都忍唔住𢳂咗一羹落去碗飯度,都好味喎。味有啲特別,好似泰國黃辣椒同少少蒜頭,同市面一般泰式或潮式唔同;同埋夠辣。

2024-07-09
$78 (早餐)
  • 蒸一夜情馬友
2024-05-31 2738 浏览
基本上每個星期六日嘅午餐都會有一日喺度解決,我會當自己係半個熟客。應該都黎左食五、六次蒸肉餅飯,雖然份量就唔係話好夠,但係調味都好有喺屋企食飯嘅感覺。 不得不嗌嘅係佢嘅炸雲吞,超級好食,好香脆,啲魚肉又好彈牙,超級好食。另外都會加少少錢飲杯柑橘蜜。通常食午餐都會送一碗餐廳。都試過食佢嘅黑椒牛脷飯,雖然係頹飯,但係係呢個價錢,性價比算好高。亦都試過佢嘅泡飯,都係好足料嘅。但係佢嘅營業時間比較短,通常三點前都會閂門,有心黎食嘅就最好一點左右嚟啦,如果唔係好多好食嘅嘢都會賣晒

另外都會加少少錢飲杯柑橘蜜。通常食午餐都會送一碗餐廳。
梅菜蒸/ 櫻花蝦肉餅飯
2024-05-27
梅菜蒸/ 櫻花蝦肉餅飯
  • 蒸肉餅飯
  • 炸雲吞
2024-01-04 2578 浏览
連平日不食魚🐟的朋友也讚好👍🏻可想而知,味道有幾正。味道咸鮮,魚肉夠滑帶魚油甘香。「一夜情」咸香魚,一試難忘啊!😋😋小店製作,上菜用不鏽鋼的蒸碟,很有住家菜的感覺。老闆友善好客👍🏻☺️午飯套飯,經濟實惠👍🏻👍🏻
一夜情馬友
2023-12-27 1982 浏览
住香港仔既朋友介紹就試試,果然幾多特別魚食。我點左芝麻斑,平時街市買都唔平,套餐價$118連熱飲及好好味既無味精靚湯,合理價錢。條魚蒸得剛剛好,食到鮮及嫩,份量唔算大,男士可能要靠惹味既蒸魚豉油食好少少飯先夠,勝在白飯任裝。老板娘好健談,佢係水上人,會自己出海攞魚,所以會不時有古怪好野賣,但就要隨緣。
住香港仔既朋友介紹就試試,果然幾多特別魚食。
我點左芝麻斑,平時街市買都唔平,
套餐價$118連熱飲及好好味既無味精靚湯,合理價錢。
2023-09-11 3390 浏览
我自己就好喜歡,尤其是海魚;可惜廚藝不精,不是蒸過籠,就是唔夠熟。🤭偶然在網上看見推介這裏,位置就在利東站出口不遠;早前假日,便和太太到來試試。因怕每日魚量不多,決定先打電話留魚,免白行;因太早到達,其他客人還在吃早餐,侍應端來兩碗例湯(番茄薯仔魚湯),味道清甜,飲得出完全無落「師傅」,非常好喝,最後我們還把餐飲也改成例湯,超級滿足。😍老闆娘MayMay因會親自到大海釣魚,更能保證魚的新鮮程度;但每日可吃到什麼魚,就要看大家的彩數了;就像今次我們吃到難得一見的「石䱽魚」,肉質比較實淨,不是平常食開滑溜的那種,全因魚內有兩種不同的肌肉紋理,口感獨特、鮮甜、油脂豐郁、魚味香濃,魚肉邊位更是精要所在,好吃。😋另叫了午餐的「清蒸鹹鮮一夜情馬友」,因是午餐,魚比想像中要細條,但以$78來說都算合理,肉質油滋豐盛味濃,口感甘腴柔美,真是佐飯佳餚;但下次叫碟大的「原條一夜情馬友」,應該會更合心意。老闆娘還說笑,只要老爺有時間又唔賭錢,一般都會有馬友吃!🤣臨走前老闆娘更不停推介這裏的早餐好吃,回想今早人頭湧湧的情景,看來也值得專程來試試!🤔#蒸魚飯 #鴨脷洲 #石䱽魚 #清蒸鹹鮮一夜情馬友 #11時後

石䱽魚

• 蒸魚
  • 原條一夜情馬友
  • 例湯
2023-06-29 2627 浏览
老闆係水上人比較出名食海鮮呀魚呀之類因為電視介紹過所以bookmark左🌚🌚都ok心灰意冷行過路過 可以錯過🌝⍥ 蠔仔肉碎泡飯睇落少少頹🤔鮮魚魚湯底 係幾鮮 但唔會驚艷芫荽好香 私心想多啲😂蠔仔似大拇指指甲咁上下大都有十粒八粒肉碎好多 有肥有瘦😗雖然食晒但唔係十分飽可能⋯係我大食?⍥ 鯪魚肉腐角米線黎到真係有啲嚇親😯咁細碗?haha鯪魚肉好味!炸過既腐角同我面皮一樣薄食落當然唔多開心 但味道唔差男人食完唔飽架😬⍥ 炸墨丸五粒墨魚丸彈牙爽口 熱焫焫 炸得幾香口唔油膩👍🏻有椒鹽幾加分!

老闆係水上人

蠔仔似大拇指指甲咁上下大
都有十粒八粒
肉碎好多 有肥有瘦
😗雖然食晒但唔係十分飽
可能⋯係我大食?

⍥ 鯪魚肉腐角米線

熱焫焫 炸得幾香口
唔油膩👍🏻
有椒鹽幾加分!

2023-03-24 2385 浏览
小厨開了新店,朋友力薦。我朋友由美孚去,我由觀塘去。隔離的一枱由新界去。吃了四種魚: 香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚,蠔仔粥。好吃嗎?看圖片便知。不枉此行,也力薦。下次可能見到你。
好吃嗎?看圖片便知。
不枉此行,也力薦。下次可能見到你。
咸鮮黄魚。
油鹽水泥鯭
四魚完旦:香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚。
香煎一夜情馬友及清蒸左口魚 (部分)
咸鮮黄魚。
油鹽水泥鯭
四魚完旦:香煎一夜情馬友,油鹽水泥鯭,咸鮮黄魚,蒸左口魚。
香煎一夜情馬友及清蒸左口魚 (部分)
2023-03-11 1452 浏览
喺鴨脷洲嘅美美小廚,佢嘅芫荽蠔仔泡飯好正,加左$10多芫荽,先夠濃味,加上啲新鮮嘅蠔仔,蠔既份量雖然少左d,飯軟硬適中,同埋落埋自家製嘅辣椒醬真係幾辣。另外叫咗個紫菜鯪魚球湯,上菜都幾快。係迫少少。但如果鍾意食芫荽同蠔仔,就嚟試吓佢哋嘅芫荽蠔仔泡飯。另外都好好多魚餐供應。