2021-10-18 459 浏览
粉嶺聯和墟·群記依間又係由細食到大既老店 次次去都係排隊細個夏天去 熱辣辣 黑蚊蚊 食到標汗過咗十年後 間鋪終於有番啲風扇 多左啲光管 唔再黑蚊蚊❤️❤️❤️依到出名食豬手 牛丸今次試左個豬手面😍😍😍好爽口 好彈牙 好煙韌 好有口感我最鍾意依個煙煙韌韌既口感痴住啲骨仲好味👍🏻👍🏻👍🏻必食既另外佢仲會有個秘制辣椒油都係好香 一路食面 一路點黎食 🤩🤩⭐️記得要食就早啲去因為豬手好快賣曬 堂食 外賣都好多人好彩行快兩步 岩岩好食到🥰#粉嶺美食 #hkfoodieblogger #hkfood
粉嶺聯和墟·群記

⭐️記得要食就早啲去
因為豬手好快賣曬 堂食 外賣都好多人
好彩行快兩步 岩岩好食到🥰

2021-10-12 738 浏览
一講豬手,相信大家都會諗起大埔群記,咁啱放假就諗住去食,三點鐘到一坐低姐姐已經講除左豬手咩都售罄,豬手係就落單都要快D,都就快賣哂~所以大家想食嘅真係要早小小去,廢事山長水遠去到食白果。因為係老店,所以都係保留舊有嘅裝潢、簡單枱櫈、吊扇,但個人認為咁樣好有舊香港特色。🐽净豬手(細)、豬手麵(細)★★★★☆今次都係叫左净豬手同埋豬手麵(細),兩樣份量都好足料。豬手唔會有太多嘅調味,都係烚,湯底清清地,帶有豬骨同少少胡椒味;而豬手好有肉地,食落好有份量,肉質同皮都好彈牙,好重骨膠原。絕對唔係煮到淋哂個隻,仲保持咬口。麵就正正常常啦,主要都係食個主角豬手。另外都想講下佢個秘製辣椒醬,配落豬手到食一流,唔係死辣,好麻香,食完仲可以自己出去添~🌟總括:價錢唔貴,份量真材實料!鐘意食豬手真係唔好錯過~但要食真係早小小去,廢事賣哂~
🐽净豬手(細)、豬手麵(細)
★★★★☆

2021-10-06 402 浏览
假日岀開嚟粉嶺呢頭,見一大早唔算太多人排隊,就嚟到呢間老字號食個早餐先~入座時係朝早11點左右,雖然唔洗排隊,但店內已經唔少人!一坐低店員就送每人一碟辣椒油叫咗一碗大豬手米、大牛丸米、同埋炸卷(碎牛)兩碗麵,麵底粉量啱啱好(早餐的話),料的確好多,以40幾蚊價錢嚟講!好欣賞佢哋嘅豬手,係肉多過骨,食落啖啖肉,食得好開心,雖然豬手睇落去係無咩顏色,但食落都好入味,值得一試~而一碗大牛丸麵入面就有16粒細牛丸,牛丸比起豬手稍為無咁特別,個人幾鐘意佢哋麵嘅清湯,夠晒清 唔會重鹼水味,食完唔會頸渴見炸牛肉卷都係佢哋招牌,就叫嚟試試啦,份量都好多重牛味,點埋佢哋個醬汁食,味道更好!個人最推薦豬手

一坐低店員就送每人一碟辣椒油

叫咗一碗大豬手米、大牛丸米、同埋炸卷(碎牛)

見炸牛肉卷都係佢哋招牌,就叫嚟試試啦,份量都好多

重牛味,點埋佢哋個醬汁食,味道更好!

個人最推薦豬手
  • 豬手
  • 家鄉炸卷
2021-09-15 459 浏览
群記豬手位於粉嶺聯和墟無人不知,知道大約三點半左右,就有新鮮煮好的豬手,在附近外面,行了幾個圈去等,這間店已經食了十幾年,最有特色是没有冷氣,只用風扇,菜單只有幾款,主打豬手,其次是牛丸和炸卷,賣完就停止供應。這次,食净豬手和炸卷,没有要麵或米粉,全想品嘗豬手和特製酱料,微辣很配豬手,彈牙有肉質,骨膠原味道,要自己試過才知道好味。另外,炸牛肉卷,外皮脆内肉軟,非常惹味,很多時侯賣完就無,貴客下次請早,所以,這次還有提供,馬上叫了一碟,配酱汁非好吃,但水凖好似不稳定,有時炸得腐皮過了些。環境和坐位就一般,見仁見智,純粹嘆一顿美食,就不會再要求這些,始終是間老店。

2021-09-01 387 浏览
群記係粉嶺都開左好多年,好多人都對佢地既豬手,牛丸同肉卷冒名而來,所以雖然佢地冇冷氣,但係佢地都仲係成日爆場,而且佢地係少數仲用緊花碼寫價錢牌既餐廳,雖然我唔識睇,但係都覺得應該好好保留~
2021-08-31 268 浏览
群記豬手係我讀小學嘅時候已經喺度㗎啦,最鍾意就係食佢嗰個豬手米線,佢嘅湯底係好香㗎,配合佢啱啱好爽口嘅米線,同埋入味到不得了嘅彈牙豬手,真係冇得輸㗎,由細食到大都一樣係咁好味👍🏼👍🏼👍🏼😍😍😍
2021-08-24 344 浏览
二訪呢間粉嶺名物群記,上次食過返尋味,今次再食佢地招牌豬手同牛丸,個日平日三點去唔駛等位就入得但都差唔多坐滿🔸豬手米 清湯米粉配白灼豬手,豬手即叫即斬份量足忟得腍身,豬皮有咬口無毛,而且多肉少骨啖啖肉又無肥膩感好滿足☺️ 🔸細牛丸 牛丸細細粒爽口彈牙,牛肉味不濃,不得不提附上每人一碟嘅自家秘製辣椒醬,簡直係畫龍點晴怕辣都一定要點好香回味無窮,蘸豬手牛丸配麵都好正😋個日平日去豬手牛丸未夠四點就賣哂,要食嘅就早d去啦~留意返店內無冷氣夏天去食會有d熱💦

🔸豬手米
🔸細牛丸

2021-08-23 396 浏览
同事介紹,來到聯和墟呢間有40年老字號平民小店,午飯時間離遠已經望到好多人企係度等位同埋外賣,裝修懷舊,仲用緊吊扇,夏天的話可能會食到汗流浹背😂本身我唔係好好烚豬手,因為會覺得好肥,而且無咩味,感覺好似煲湯個啲咁。坐低之後叫左個大豬手米粉+炸牛肉卷,呢度自制客家辣椒幾惹味,如果唔夠可以自己出去再添多啲,我本身係無辣不歡,所以加到個碟仔都滿。豬手好彈牙,肉質唔韌,而且一啲都唔肥,肉味香濃,咬入口你會feel到滿滿的骨膠原,食完我自己都上左隱,平時食德國豬手,脆皮豬手就食得多,我無想過豬手都烚得咁出色,我自己都返兜左來試多次,不過可惜唔近我返工同我住個度,要耐唔耐突然過來粉嶺呢邊先有機會再試到,如果識食嘅話,可以叫一個牛丸麵/米,之後再叫多個淨豬手,咁就真係大滿足啦。😋

2021-08-10
2021-08-09 495 浏览
粉嶺比我感覺就冇乜好野食,次次去親聯和墟一定係去食群記豬手!雖然嗰度又熱啲位又唔好坐,但佢嘅豬手真係令我每次都好難忘!每次都會叫一碗淨豬手,佢哋多數會叫佢做大手!一碗大概有10粒嘅豬手,咁當然有肉有骨啦,配上佢秘製嘅辣椒醬,啖啖肉,就算熱到出晒汗都要繼續食。

2021-07-28 549 浏览
⭐️群記牛肉圓豬手⭐️📍:粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地下⏰:11:00am-5:45pm💰:人均$50⭕️: 現金👉🏻美味淨豬手(細)💰40 (大)💰50🌜豬手無豬毛 好乾淨爽口 肉多皮煙韌 炆得好淋 咬落去食到好多膠質嘅感覺 唔會黐牙 湯底好鹹❌👉🏻爽口牛丸 💰30🌜肉丸爽口彈牙 但係就冇咩牛味同埋細粒🥺🔥👉🏻家鄉炸卷(牛肉) 💰40🌜好好食!!腐皮包牛肉既感覺 份量好多 好重肉味仲脆卜卜 不過成日都好快賣晒👉🏻豬手牛丸米 💰50👉🏻郊外油菜 💰10🌟除非你係超級細食 如果唔係都會推薦叫大碗 因為大碗都唔係話好多😂 雖然全部都係啲普通平民野 但係都好多粉嶺人成日食 因為佢嘅味道都好吸引 質素都中等以上 通常三四點好多嘢已經賣晒 所以要好早過去食 👧🏻🍼就真系鐘意食佢既豬手 最吸引我嘅原因係因為真係好冧👍🏻⭐️辣椒醬必食!🌶️一定要加落去!加好多!好香 同牛丸溝埋好夾 用完可以再添 但係略嫌鹹咗啲⭐️🌟店舖無冷氣得吊扇!呢個十分重要 位置都比較擠迫 等位大約等10至15分鐘 所以炎炎夏日真係唔想過去食!買外賣反屋企 凍左又唔好食 所以推薦冬天先食!佢既餐牌好特別 啲價錢好難睇得明 恕我太細個 係好
⭐️群記牛肉圓豬手⭐️

🌜肉丸爽口彈牙 但係就冇咩牛味同埋細粒🥺🔥
👉🏻家鄉炸卷(牛肉) 💰40
👉🏻豬手牛丸米 💰50
👉🏻郊外油菜 💰10

佢既餐牌好特別 啲價錢好難睇得明 恕我太細個 係好有懷舊嘅感覺 但我會建議佢哋正正經經寫個價錢出嚟🥺
味道唔係話特別出色 價錢都唔係好便宜 但係群記真係好出名 我已經由細聽到大 所以先寫個食評出嚟 👧🏻🍼認為唔需要專登過粉嶺食😂唔係話好食到要你哋特登過去食 如果經過粉嶺都可以試吓!
2019-04-28
  • 辣椒醬
  • 炸卷
  • 淨豬手
2021-07-16 574 浏览
聯和墟,一個十分之格攝嘅地方唔揸車,坐車行入去嘅話都唔太方便想泊車,多數都係違泊不過依間餐廳,次次去都係咁多人,都係要等位,同坐得咁迫環境衛生唔洗期望有,因為佢冇有位你坐都偷笑,等緊嘅人會企係你左右監視住你食完未服務?你唔坐,大把人等緊你個位不過味道就搭救一切餐廳名有牛丸依個字,所以試試不過不失主角一定係豬手用佢自家嘅白鹵水去煮,d 豬手入哂味再加佢自家嘅辣椒油我叫左個大手米,個個都係叫依個,有其他麵揀仲有d 炸卷,不過冇照相都唔錯總結,咁多人去一定有佢嘅原因夏天去食一定辛苦,如果再加上係weekend 假期去嘅話就仲癫味道幫佢搭救哂所以唔好嘅因數
聯和墟,一個十分之格攝嘅地方
唔揸車,坐車行入去嘅話都唔太方便
想泊車,多數都係違泊
不過依間餐廳,次次去都係咁多人,都係要等位,同坐得咁迫

環境衛生唔洗期望有,因為佢冇
有位你坐都偷笑,等緊嘅人會企係你左右監視住你食完未
服務?你唔坐,大把人等緊你個位
不過味道就搭救一切

餐廳名有牛丸依個字,所以試試
不過不失
牛丸

主角一定係豬手
用佢自家嘅白鹵水去煮,d 豬手入哂味
再加佢自家嘅辣椒油
我叫左個大手米,個個都係叫依個,有其他麵揀
豬手

仲有d 炸卷,不過冇照相
都唔錯

總結,咁多人去一定有佢嘅原因

味道幫佢搭救哂所以唔好嘅因數

2019-07-16
豬手
  • 豬手米
2021-07-02 556 浏览
店鋪位於聯和墟,與住宅車房共存,門面充滿歷史洗禮的痕跡,是好是壞還看食物質素。店內沒有空調只有吊扇,雖然枱與枱之間距離夠遠,但食客就坐得頗為擠逼,一個正方還可用透明隔板間成兩個三角分開坐兩個人!流水作業式的廚房,生意相當之好。雖然餐牌寫上有其他,但伙計說祇有牛丸及豬手,沒有其他選擇,單雙併同價。豬手牛丸雙餅麵。第一感覺是顏色十分清淡。豬手夠腍,豬手香味不太濃烈,帶肉的部份是挺多的。牛丸很一般,還算爽,但牛肉味不濃。麵10分之有爽勁,有一點點堿水味但不影響整體感覺,是挺高質素的麵。湯以鹽為主要調味,雖然鹽落得略為重手,但主要還是走清淡原味路線。這個辣椒醬也是此店名物之一,是有勁到的辣,但略嫌太鹹,口味過重。
流水作業式的廚房,生意相當之好。
豬手牛丸麵
辣椒醬
2021-07-02
豬手牛丸麵
  • 豬手麵
2021-06-04 723 浏览
聽過群記呢個名好耐,一直都想去試佢嘅豬手同牛丸咁啱有機會去粉嶺,即刻乘機去食吓!!我地去到嗰陣都幾多人排隊等緊位,等咗15分鐘左右兩個人食左:- 細淨豬手 $37 幾爽口,唔會膩- 細淨牛丸 $30 牛味幾濃,唔算非常彈牙- 炸卷 $37第一次食,試左少少咋😇有啲鹹香成餐最好味係辣椒油!真係好香😍😍總括黎講,其實味道都OK嘅,但唔係好明點解呢間餐廳會咁出名🤔加埋個價錢同埋對於我黎講真係山長水遠,我諗未必會再去🙈
聽過群記呢個名好耐,一直都想去試佢嘅豬手同牛丸
咁啱有機會去粉嶺,即刻乘機去食吓!!

我地去到嗰陣都幾多人排隊等緊位,等咗15分鐘左右

兩個人食左:
- 細淨豬手 $37 幾爽口,唔會膩
- 細淨牛丸 $30 牛味幾濃,唔算非常彈牙
- 炸卷 $37第一次食,試左少少咋😇有啲鹹香

成餐最好味係辣椒油!真係好香😍😍

加埋個價錢同埋對於我黎講真係山長水遠,我諗未必會再去🙈
2021-06-03 495 浏览
提到粉嶺美食,第一時間會諗起位於聯和墟超有懷舊歷史嘅豬手牛丸米!店舖裝修陳設都非常懷舊,完全感受到古色古香既味道!雖然見到好多食評有好有壞,但抱住一個感受懷舊風味既態度黎試試去!1️⃣豬手牛丸米 $50豬手肉同骨既分佈好平均,唔會太多骨,又唔會只係得肉!口感適中,味道一流!牛丸好爽口同彈牙!同機整出嚟嘅層次真係相差好多!湯底雖然係清湯底,但又唔會好單調!💟總結:一定要加辣椒油!一定要加辣椒油!一定要加辣椒油!好重要🤣所以一定要講三次!

1️⃣豬手牛丸米 $50

2021-05-23 522 浏览
🍽️用餐日期:17/05/2021🕚用餐時段:午餐時段🕐🤤等候入座時間:10分鐘朋友推介粉嶺呢間餐廳,上網又睇到群記好出名,於是決定去試下!🌞豬手粗面(大)講下佢個湯底,食落唔覺多味精,比起其他餐廳嚟講算清甜,成日食米粉河粉,今次一試呢種粗麵覺得好特別!推介!豬手食落唔會太韌太淋,食完一舊會忍唔住繼續食第二舊!🤣順帶一提,豬手配埋佢哋嘅辣醬好好味!!!🌞牛腩河粉(大)牛腩唔會太老,唔會出現咬唔開嘅情況!河粉同出面嘅餐廳差唔多,冇咩特別😋,但係呢碗牛腩河粉係好味抵食嘅!🌞牛丸(細)推介大家一定要嗌嚟試下!唔知係咪食得多其他餐廳嘅大大粒牛丸,嚟到呢度食呢啲牛丸細細嚟好得意,食落有驚喜,好彈牙!😍一定要試下!溫馨提示:*除非你超級細食,唔係嘅掛都係建議要大碗嘅麵,因為就算係大碗都唔係你想像中咁多!🍜*餐廳環境比較簡陋冇冷氣,但係設有風扇,建議怕熱嘅話夏天可以帶部風扇仔,食得舒服啲!餐廳冇冷氣都有咁多人排隊幫襯,可想而知呢間餐廳真係值得一去!
🍽️用餐日期:17/05/2021
🕚用餐時段:午餐時段🕐
🤤等候入座時間:10分鐘

🌞豬手粗面(大)
豬手粗麵(大)

🌞牛腩河粉(大)
牛腩河粉(大)

🌞牛丸(細)